:strip_exif()/m/576844/1IFuEJ2T8mmWKMYuSHQM3GcCZ5OcdQmtoIircUEYxfCzR9qWxo.jpeg?f=620xauto)
Inleiding
Ik kan hier een heel verhaal over nostalgie lullen, maar ik ben helemaal niet opgegroeid met deze spellen. Ook niet met de spellen van de NES en SNES, daar ben ik te jong voor.
Toch kan ik mij erg vermaken met oude spellen, omdat de moeilijkheidsgraad vaak lekker hoog ligt. Hiervoor heb ik de NES en SNES mini gekocht, en daar vermaak ik mij nog wekelijks mee. Ze geven mij de mogelijkheid om de spellen te ervaren met de oorspronkelijke controllers op een televisie. Ook zijn de consoles simpelweg leuk om naar te kijken.
De vraag is of de Sega Mega Drive Mini mij net zo tevreden stelt als de NES en SNES mini. Laten we eens gaan kijken ...
Unboxing
De voorkant van de doos bevat een afbeelding die is gebaseerd op de voorkant van de originele Mega Drive doos. De achterkant bevat een samenvatting van alle games die met de console geleverd worden.
In de doos zit de console in zijn eigen kartonnen compartiment. Met de console worden twee controllers meegeleverd, het is dus niet nodig om een extra controller te kopen voor een tweede speler. Daarnaast is de doos ook voorzien van een HDMI kabel een een Micro-USB kabel. Als leesvoer is er een gebruiksaanwijzing meegeleverd.
Een adapter voor de Micro-USB kabel is niet meegeleverd, deze moet je zelf ophoesten.
Er kan geconcludeerd worden dat Sega scheutig is geweest met de accessoires.
Bouwkwaliteit
De Mega Drive is gemaakt voor meerdere soorten plastic. De behuizing is grotendeels matzwart, de cirkel om de cartridge slot is glimmend zwart. Het geheel heeft een vergelijkbaar gewicht als de NES en SNES mini.
Sega heeft veel aandacht voor details toegevoegd en de console heeft weinig verschillen met de originele Mega Drive. De volumeschakelaar is bijvoorbeeld verplaatsbaar, al biedt deze echter geen functie. Het volume gaat dus niet luider of zachter wanneer deze schakelaar gebruikt wordt.
Zelfs het deurtje voor de cartridges kan open en dicht. Nee, er kan geen echte cartridge in. Toch is het een leuk detail die Nintendo bij zijn NES en SNES mini volledig heeft genegeerd. Er zit ook een klepje op die je er af kan halen, terwijl dit volledig zinloos is.
Kwa grootte is deze vergelijkbaar met een NES en SNES mini, al is de Mega Drive breder.
Om de Mega Drive aan te sluiten moet deze voorzien worden van stroom en video- en geluidssignaal. Dit gebeurd via een HDMI en Micro-usb kabel. Het is niet mogelijk om een aparte geluidsbron te hebben, want de Mega Drive biedt geen 3.5mm geluidspoort.
De console gebruikt weinig stroom, deze kun je dus aan een USB-poort van de televisie hangen. Het HDMI-signaal is 720P 60Hz. Wanneer de console aan wordt gezet gaat er een rood lampje op de voorkant branden.
Om de controllers aan te sluiten zijn er twee USB-poorten aan de voorkant van de console te vinden. Deze USB-poorten zijn uitsluitend voor de controllers, USB-sticks kent de console niet.
Voor de nieuwsgierigen, ja de controllers werken op een Windows PC. Windows ziet de controller als een '3B Controller', al laat Windows wel teveel knoppen zien. Dit vind ik een leuke toevoeging, aangezien dit niet mogelijk is met de NES en SNES controllers.
De controllers zijn erg comfortabel vanwege hun vorm. De start- en triggerknoppen hebben een fijne klik. De klik bij de d-pad is iets duffer, maar nog steeds prima. De controllers hebben een aangenaam gewicht.
De controllers bevatten drie triggerknoppen. Het zijn dus niet de varianten met zes triggerknoppen.
De Mega Drive controllers zijn groter dan de NES en SNES controller. De snoeren van de Mega drive controllers zijn lekker lang, daar kan de NES mini controller van leren. Zie de vergelijking van 'het hondenbot', 'de croissant' en 'het blok' hieronder.
Er kan geconcludeerd worden dat de Sega Mega Drive en zijn controllers prima zijn gebouwd, met aandacht voor details.
Games en emulatie
De console komt met de volgende spellen:
- Alex Kidd in the Enchanted Castle
- Vectorman
- Virtua Fighter 2
- Wonder Boy in Monster World
- World of Illusion Starring Mickey Mouse and Donald Duck
Er zitten veel toppers tussen zoals Sonic, Castlevania, Castle of Illusion, Shinobi en Ghouls en Ghosts.
Een leuke bonus zijn Tetris en Darius, deze spellen waren nooit eerder uitgekomen voor de Mega Drive.
Helaas missen er ook enkele toppers, zoals Shinobi 2 en Sonic 3, wat teleurstellend is gezien het feit dat de andere Mega Drive spellen van die franchises wel aanwezig zijn. Daarnaast is de keuze voor Street Fighter II opvallend, sinds deze alleen fatsoenlijk speelbaar is met een 6 knoppen controller. Er zijn vrijwel geen sport- en racespellen beschikbaar, dus het is jammer als je daar fan van ben.
Er valt weinig te zeggen over de emulatiekwaliteit, deze is prima. Er is geen inputlag, audiovervorming of rare grafische effecten. Er kan dus geconcludeerd worden dat het spelaanbod, op enkele missers na, prima is.
Softwarefuncties
De Mega Drive Mini biedt een hoofdscherm met speloverzicht. Dit overzicht is sorteerbaar op naam, jaar, genre en spelersaantal. Wanneer een spel is geselecteerd krijgt de speler meer informatie over dat spel te zien.
Er is een instellingenmenu beschikbaar. Hierin kan gekozen worden uit de volgende talen:
- Japans
- Engels
- Frans
- Italiaans
- Spaans
- Duits
- Traditioneel Chinees
- Koreaans
De speler kan kiezen of er de oorspronkelijke beeldverhouding, of 16:9 gespeeld gaat worden. De 16:9 verhouding rekt spellen horizontaal uit, maar het is wel scherm vullend. Dit is een een fijne feature die de NES en SNES mini missen.
Indien de speler voor de oorspronkelijke aspect ratio kiest, kan er een schermrand gekozen worden. Er is een CRT filter beschikbaar.
Om bij het submenu van een spel te komen kan de resetknop op de console ingedrukt worden. Ook kan de startknop op de controllers drie seconden ingedrukt worden, hierdoor hoeft de speler dus niet van de bank te komen.
Spellen kunnen opgeslagen en geladen worden binnen vier opslagsloten. Deze sloten geven niet aan hoe lang er gespeeld is. Dit vind ik jammer, omdat ik nieuwsgierig ben hoelang het duurt om een spel uit te spelen. Het is ook niet mogelijk om een spel terug te spoelen, wat bij de NES en SNES mini wel kan.
Op het moment is de Sega Mega Drive Mini nog niet hackbaar. Enkele hackers zijn daar wel mee bezig. Piraten moeten dus geduld hebben

Er kan geconcludeerd worden dat de software vrij minimaal is. De essentiële functies zijn echter aanwezig.
Prijs
Ik heb mijn exemplaar in het Media Markt filiaal van Breda gekocht, ouderwets de winkel binnengelopen dus

. De Sega Mega Drive kostte mij hier €69,-. De NES Mini kostte mij hetzelfde, en de SNES Mini zelfs €10,- meer. Persoonlijk ben ik dus tevreden met deze prijs, aangezien de Sega Mega Drive meer games biedt.
Als je bent opgegroeid met de Sega Mega Drive en je wilt oude tijden herleven, dan kan je niet mis gaan met dit product. Het gehele pakket biedt alles wat je nodig hebt om gemakkelijk met twee spelers te kunnen spelen. De console zelf is een leuk object voor op je kastje, en de vele spellen die er op staan speelt de console zonder problemen. De speler kan deze spellen ook zonder problemen besturen, omdat de controllers fijn werken en de knoppen prettige feedback geven.
Het product is niet perfect. Zo kunnen er vraagtekens gezet worden bij enkele (missende) spellen in het spelaanbod. Daarnaast zijn de softwarefuncties die de console biedt karig.
De Sega Mega Drive Mini wordt dus aangeraden. Als je vragen over dit product heb, plaats dat dan onder deze review. Nu wachten op die opkomende TurboGrafx-16 Mini ...

9 / 10