Inleiding
Met deze review wil ik me vooral richten op de gemiddelde gebruiker die op zoek is naar een nieuwe router omdat zijn/haar huidige router te langzaam/weinig bereik heeft en een oplossing voor langere termijn zoekt. Met deze vraag ben ook ik mijn zoektocht begonnen en vanuit die optiek heb ik deze review geschreven. Begin bij
keuze router als je direct mijn mening van deze router wilt lezen.
Achtergrond: mijn vorige router
Mijn huidige router was een Netgear WNDR3700 v1 uit 2009. Dit is in de IT wereld een eeuwigheid, maar ik heb deze zo lang in leven te kunnen houden door hem steeds te flashen met alternatieve firmware (oa a DD-WRT en als laatst OpenWRT). Hiermee kon ik het vermogen aanpassen en beschikte ik over de laatste beveiligingsupdates die Netgear allang niet meer bood. Echter begon de 2.4Ghz verbinding de laatste maanden steeds meer kuren te tonen. Zo vielen bestaande verbindingen weg en werd het bereik steeds minder. Ik ben hiervoor eerst bezig geweest met de firmware en het nadeel van alternatieve firmware is dat je ongelooflijk veel zelf kan doen en vaak is het ook nog enorm technisch.
Normaal vind ik dit experimenteren wel leuk, maar ik realiseerde me ook dat mijn hele huishouden volkomen afhankelijk is geworden van (draadloos) internet. Onderstaand een overzicht van de apparaten die op dit moment bij ons draadloos internet gebruiken (gezin met 2 volwassen en 2 jonge kinderen):
- Smartphones (3x)
- Tablets (4x)
- MacBook Pro
- Windows Laptop
- Google Home (2x)
- Philips Hue
- TADO (centrale verwaming)
- Beveiligingscamera
- Nintendo 3DS (4x)
- Nintendo Wii U
Daarnaast nog veel bedraad aangesloten, maar daar geen problemen mee (alles gigabit wat deze oude router al ondersteunde). Dus experimenteertijd ging direct te koste van de uptime van deze apparaten, waardoor ik uiteindelijk besloten had om de router te vervangen voor iets wat voorlopig mee kon gaan en ook weer snel up en running kon zijn.
Bereik
Al eerder had ik wegens steeds slechter bereik extra routers bedraad op andere verdiepingen geplaatst. Met dezelfde netwerknaam en een ander kanaal zouden apparaten automatisch naar het signaal van de sterkste moeten "springen". Dit gebeurde regelmatig niet, maar achteraf kwam dat vooral dat de huidige router met "2 streepjes" wifi op een apparaat het al niet meer deed. Dan was de repeater nog niet krachtig genoeg om over te springen. Vermoedelijk had dit maken dat de draadloze chips van mijn oude router door het ophogen van het vermogen "opgebrand" waren, dus dat niet meer in de firmware op te lossen was.
Met een Mesh netwerk is dit overspringen beter geregeld, waardoor ik deze optie ook heb bekeken. Echter moet je meerdere Mesh apparaten gebruiken waarbij ik de voorkeur had om weer terug te gaan naar één centrale router die voldoende bereik moest geven aan een normale ééngezinswoning met 2 verdiepingen (ca 100 m²).
Sommige routers beschikken over de mogelijkheid om hier achteraf Mesh units aan te koppelen, deze TP-Link router heeft dat niet. Wel is het altijd mogelijk bij eventueel slecht bereik om een extra router als repeater te plaatsen (waarbij het springen van de router naar de repeater wellicht wat minder goed werkt).
Update 29-06-2021: Nieuwe firmware die deze functionaliteit bevat is
nu beschikbaar. Dient wel TP-Link compatible Mesh apparaat gebruikt te worden. Ik ben van voornemens
deze hiervoor aan te schaffen.
Vanuit een poging om de oude router beter te laten werken heb ik deze buiten de meterkast geplaatst, waardoor ik de nieuwe daar zo kon plaatsen. Dit is nog steeds niet de ideale positie omdat de router zich beneden voor in het huis bevindt en niet het midden. Maar dit geldt voor de meeste huishoudens.
Capaciteit
De oude router had een capaciteit van 300Mbs, dit geeft de de bandbreedte van de router aan, oftewel hoeveel apparaten kunnen er gelijktijdig gebruik van maken. Dit geldt overigens per draadloos network (2.4Ghz én 5Ghz). Met alle huidige apparaten is 300Mbs echt te weinig en ontstonden er opstoppingen in het netwerk (vooral al 4 mensen tegelijkertijd draadloos streamingsdiensten aan het kijken waren). Ook dit is met software deels op te lossen (QoS) maar ik wilde eigenlijk voldoende capaciteit hebben om hier niet afhankelijk van te zien.
De hoogste doorvoersnelheid op dit moment voor een consumentenrouter is 11.0000 Mpbs (vandaar ook de naam AX-11000). Dit wordt bereikt door de verschillende antennes en de verschillende Ghz kanalen. Bij deze TP-Link wordt ongeveer de helft wordt ingezet voor het 1ste 5Ghz kanaal, de andere helft voor het 2de 5Ghz kanaal waardoor er nog zo'n 1100 Mbps overblijft voor het 3de 2.4Ghz kanaal. Alleen al op het 2.4Ghz kanaal is dit een verbetering van ongeveer 4x theoretische meer bandbreedte dan mijn vorige router.
Hoewel de meeste apparaten al met 5Ghz kunnen werken (Wifi 4,5 en 6) geeft deze minder ver bereik dan het 2.4Ghz kanaal. Daarbij werken oudere apparaten nog enkel op 2.4Ghz (bv mijn draadloze beveiligingscamera). Dus voor het beste resultaat qua bereik en oudere apparaten is de "oudere" 2.4Ghz prestaties nog steeds belangrijk.
Keuze router
Vanuit de bovenstaande achtergrond waren mijn eisen:
- Maximale capaciteit (ook op 2.4Ghz) voor veelvuldig gelijktijdig gebruik draadloze apparaten
- Groot bereik zonder softwarematige trucjes zoals opvoeren en/of land veranderen
- Makkelijk in gebruik vanuit de standaard firmware, waarbij ooit alternatieve firmware mogelijk is om de levensduur te verlengen wanneer de fabrikant ondersteuning stopt
- Klaar voor de (lange)toekomst met de laatste standaarden Wifi 6 (ax)
- Ouderlijk toezicht, wat en hoelang wordt er door de kinderen gebruikt
Ik vermoed dat dit toch redelijk standaard wensen zijn een gemiddeld gezin met kinderen. Toch was het vinden van de een router met deze eisen een hele tocht waarbij reviews moet niet altijd duidelijkheid gaven. Ik heb uiteindelijk een shortlist kunnen maken voor een keuze tussen 2 routers:
Asus ROG Rapture GT-AX11000
- Onderscheidend tov de TP-Link is dat deze AirMesh ondersteund en iets uitgebreidere fimware mogelijkheden heeft (Asus Merlin is hierop nog niet beschikbaar wegens oa Wifi 6)
TP-Link Archer AX11000
- Onderscheidend tov de Asus is dat deze volledig ouderlijk toezicht heeft zonder abonnementsdiensten (of een proeftijd), maar alternatieve firmware voor het ooit verlengen van de levensduur en extra "apps" voorlopig niet mogelijk is
Dat de keuze uiteindelijk de TP-Link is geworden had met name te maken met een scherpe aanbieding van Amazon.nl waardoor ik deze voor maar €236 kon aanschaffen. Hoewel ik dit keer bereid was echt wel wat te betalen voor een apparaat waar zoveel dagelijks afhankelijk van is blijft het een hoop geld. Ik hoop/verwacht dat in de toekomst deze prijs de reguliere prijs gaat worden waardoor deze router nog interessanter wordt.
Gebruikservaring
Het installeren en ingebruikname was erg eenvoudig en door dezelfde netwerknamen en wifiwachtwoorden te gebruiken konden bestaande devices snel weer connectecten. Ik heb de router nu zo'n maand in gebruik en na de eerste firmwareupdate (1.1.1 Build 20200716 rel.84595(4555)) 100% uptime en betrouwbare verbindingen gehad.
Voor mij was opvallendst is dat ik op het verste punt van de router (op zolder) 1 streepje 5Ghz wifi op mijn iPhone heb maar het internet nog prima blijft werken. Ik hoef op geen enkel punt in mijn huis terug te vallen naar 2.4Ghz die meer bereik heeft.
De snelheidsverschillen zijn direct zichtbaar en we kunnen zonder problemen met zijn allen tegelijkertijd streaming op 4 verschillende apparaten kijken. Je hebt 2 aparte wifi netwerken voor 5Ghz, waarbij je de bandbreedte zelfs nog wat kunt verdelen (b.v. de iPads of 5Ghz Netwerk 1 en alle laptops op 5Ghz Netwerk 2).
De firmware doet precies wat je nodig hebt, maar ook niet meer. Ik had graag de bandbreedte gebruik wat duidelijker willen terug zien zodat je de capaciteit van de 2 5Ghz beter kan verdelen. Wel staat de speedtest van je internetsnelheid prominent op de hoofdpagina, maar dit doe je een keer en dan weet je het wel. Veel opties zijn ook onder het Gaming tabblad geplaatst zoals ouderlijk toezicht. Hoewel ik wel eens game, gebruik ik de router vooral voor dagelijks gebruik en stellen de gaming niet zo veel voor. Laat je dus niet misleiden (ook door het uiterlijk) dat deze router enkel voor gaming bedoeld is.
Erg fijn is echter de TP-Link router app (met de onlogische naam Tether). Deze vind ik overzichtelijker dan de webinterface en de belangrijkste opties zoals ouderlijk toezicht zijn hiermee te bedienen.
Wat ik een beetje mis zijn de mogelijkheid om zelf uitbreidingenpacks te installeren (zoals b.v. een AdBlocker), dit zie je echter met name bij de alternatieve firmware die dus nog niet voor dit model beschikbaar is. Daar heeft de Asus tegenhanger meer kans, doordat Asus wat opener schijnt te zijn en voor veel vergelijkbare modellen al AsusMerlin als alternatief te krijgen is.
Hoewel ik deze review dus niet te technisch wil maken, ben ik wel aan de slag gegaan om de maximale bandbreedte van mijn Synology NAS te kunnen gebruiken door deze met 2 netwerkkabels op de router aan te sluiten (link aggregation). De router heeft hiervoor maar 1 vinkje (aan/uit), maar Synology ondersteund veel meer protocollen. Daardoor kreeg ik enkel maar de meest eenvoudige statische link werkend (Balance XOR) wat voor ongeveer 30% meer overdrachtssnelheid heeft gezorgd,
Overall ben ik dus erg tevreden en heeft het voldaan aan mijn wensen en hier en daar zelfs overtroffen. Vooral tegenover mijn oude router is het enorm merkbaar verschil doordat er gewoonweg geen netwerkproblemen meer zijn. Ik ben vooral tevreden over het bereik en dat ik geen repeater/mesh opties meer nodig heb. Hoewel deze dus al gamingrouter in de markt wordt gezet, is dit juist een perfecte gezinsrouter die je voor alles kunt inzetten en de aankomende jaren nog gaat voldoen door zijn ruime capaciteit.
Todo: foto's toevoegen van positie router en interface(?)