Inleiding
Ik doe erg lang met computers en ook lang met andere apparatuur. Toetsenborden zijn op die regel geen uitzondering. Normaliter werk ik zo lang op toetsenborden, dat de opdruk van de meest gebruikte toetsen wegvagen (vier klinkers, S en N). Tot een jaar terug werkt ik dan op een toetsenbord met media toetsen waarvan ik zojuist zie dat die meer dan 10 jaar oud moet zijn:
Logitech Media keyboard Elite
Ik wilde een jaar geleden over stappen op een moderner bord met kleinere travel, maar ik kon geen modern bord vinden die och een aparte rij media toetsen had. Als tussenoplossing ben ik gaan werken op een simpel bordje, wat mij ook de kans bood om te wennen aan de meer gebruikelijke layout waarbij de Insert en Delete knoppen met zijn zessen zijn geordend:
Microsoft Wired keyboard 600
Nadat ik de MX Ergo had gekocht en daar heel tevreden over was, werd ik nieuwsgierig naar de MX Keys. Het kunnen wisselen trok mij aan, maar ik bleef twijfelen om twee redenen. Als eerste het ontbreken van een aparte rij voor de media toetsen, zou ik ermee kunnen leven als die zouden zijn geïntegreerd met de functietoetsen? Ook was ik sceptisch over de lagere travel van de MX keys, ten opzicht van wat ik gewend was. Zou ik daar wel aan kunnen wennen? Het korte antwoord op beide vragen is JA. Maar als je een langer antwoord wilt, met soortgelijke twijfels kampt, of gewoon in meer detail wilt weten wat de beperkingen zijn voor het programmeren van de toetsen, moet je de rest van deze review lezen.
Unboxing
Ik ben iemand die niet zo vaak hardware koopt en ook niet kickt op unboxing videos. Maar ik krijg wel een glimlach op mijn gezicht als een product mooi is ingepakt. Vrijwel geheel in papier, in de review van
Frozen valt ook te lezen dat Logitech het behoorlijk goed doet qua duurzaamheid. Dat vind ik dan wel weer belangrijk. Ik las elders ook over slechte levertijd, ik kocht de mijne bij Coolblue en die was snel geleverd. Dus no problems there.
Ergonomisch, bouwkwaliteit
De eerste indruk van dit keyboard is het gewicht. Voor zo een klein ding voelt hij flink zwaar. Dat is fijn, ligt gelijk stevig op tafel, mede door de zes rubberen voetjes. Bijna alsof hij met magneten aan de tafel word gehouden. Doordat hij dus zes in plaats van vier voetjes heeft, buigt hij ook niet merkbaar door als hij op tafel ligt. Het oogt alsof de bovenplaat van geborsteld aluminium is gemaakt, maar dat weet ik niet zeker (onderkant is wel kunststof lijkt mij). Gezien het gewicht zou het kunnen, maar het eventueel toch plastic kunnen zijn. Ik heb de antraciet versie. De kleuren zijn iets lichter dan die van de MX Ergo trackball, als je niet al te kritisch kijkt dan ziet het er netjes uit zo naast elkaar.
De toetsen zijn licht en hebben weinig travel. De meeste toetsen hebben een cirkelvormige uitsparing en dat voelt heel fijn. Rechtsboven heeft het keyboard een Led en daar aan de zijkant zie je een klein knopje waarmee je het keyboard aan en uit zou kunnen zetten en een USB-c aansluiting voor het opladen. Ik heb hem nog niet op hoeven laden, maar ik neem aan dat het net zo snel en makkelijk gaat als bij de MX Ergo.
Geen bezwaar voor mij maar mogelijk wel voor anderen: de hoogte is niet instelbaar. Persoonlijk vind ik het niet logisch om een toetsenbord schuiner te zetten dan dit bord standaard staat. Schuiner of hoger zetten is voor mijn gevoel tegenovergesteld aan een polssteun, wat men doet om polsen te sparen. Dus schuin zetten lijkt mij persoonlijk ergonomisch niet logisch ;-) Zou je toch echt een andere hoek willen (of juist helemaal waterpas) dan zou je er eventueel iets van een latje onder kunnen leggen, omdat het vrijwel vlak is en goed stabiel ligt.
Koppelen
Om de MX Keys aan een computer te koppelen, kun je (per verbinding) kiezen tussen Bluetooth en de meegeleverde Unifying receiver. Wellicht dat het voor een telefoon of tablet handiger is om voor Bluetooth te gaan, omdat het vervelend is dat er iets uitsteekt (hoewel de receiver erg klein is). Voor desktop en laptop computers met genoeg USB connectoren vind ik een receiver logischer. Ook omdat de verbinding met Bluetooth soms trager zou kunnen zijn of zou kunnen haperen (afgaande op andere reviews).
Ik heb gelukkig nog een aantal van die receivers liggen, omdat je ze al jaren krijgt bij alle Logitech muizen en toetsenbord en sets. Ik heb de nieuwe receiver dus nog niet eens in gebruik. Ik heb mijn eerder gekochte MX Ergo al gekoppeld aan de twee computers die ik dagelijks gebruik. Omdat ik Logitech Options ook al had geïnstalleerd op deze twee computers, hoefde ik dat ook niet meer te doen (maar dat is ook zo gebeurd).
Ik kon dit keyboard in luttele seconden koppelen aan diezelfde twee computers. Bij een eerste gebruikt kun je in de software gewoon kiezen voor “Apparaten toevoegen” en bord uit en aan zetten en voila. Gekoppeld. Het koppelen met een tweede computer doe je gewoon door voor het uit en aan zetten de gewenste computer te kiezen (bij de MX Keys zijn er drie knoppen, bij de MX Ergo één met twee standen). Het proces is verder gelijk en in mijn geval was ik weer binnen luttele seconden klaar. Voor het koppelen heb ik helemaal geen toets combinatie hoeven te gebruiken, zoals op de doos wordt gesuggereerd. Misschien is dat wel nodig als je een eerder koppeling wilt maken terwijl het aantal koppelingen al is gebruikt, maar dan zou je ook in de software kunnen kiezen voor “Apparaten toevoegen” en “Geavanceerde Unifying-app”.
Ik heb het bereik niet van grotere afstanden getest dan 10 meter, maar gemerkt dat het bereik niet wordt beperkt door hout of beton. Het spreekt voor mij voor zich dat het wel zal worden beperkt door metaal, dus ik zou de receivers niet aan de achterkant in een computer steken. Elke situatie is anders, maar ik kan zeggen dat ik nooit problemen heb met het bereik van de MX Keys en de MX Ergo, in combinatie met de receivers. Ik heb na het koppelen nog wel een ‘twilight zone’ ervaring gehad die deels met koppelen te maken heeft, zie verder onder het kopje ‘Versienummers en updaten’.
Software (Logitech options)
Mijn eerste twijfel over dit toetsenbord was dat het geen aparte rij heeft voor de media toetsen. Zou ik ermee kunnen leven als die zouden zijn geïntegreerd met de functietoetsen? Ik werk de hele dag met muziek en video op de voor- of achtergrond. Ik vind het fijn om snel het volume aan te kunnen passen, of met een enkele knop te kunnen pauzeren of dempen. Dus bij het instellen was ik erg nieuwsgierig of ik functietoetsen en media toetsen zou kunnen combineren, zonder Fn toets te gebruiken.
Versienummers en updaten
Voor ik ga informatie ga geven over de programmeerbaarheid via de software, moet ik melden welke versie ik gebruik. Want Logitech Options brengt heel veel updates uit en hoewel ze visueel weinig verschillen zou het wel kunnen dat bepaalde dingen wel of niet kunnen in bepaalde versies. Ook heb ik een wat gekke ervaring gehad die te maken zou kunnen hebben met een oude software versie. Om te beginnen kon ik na tweemaal koppelen op beide computers had ik op beide een aantal sneltoetsen ingesteld. Dat werkt. Maar een dag later kwam ik toch terecht in een gekke situatie.
Op de eerste computer kwam en toont Logitech Options na het openen direct mijn twee apparaten naast elkaar. Ik kies voor welke ik iets wil aanpassen en dan kom ik in het scherm van dat apparaat. Maar vanmorgen kwam op mijn tweede computer weer direct in het scherm van mijn MX Ergo, dus ik kon het MX Keys scherm niet meer vinden op de tweede computer. Het toetsenbord werkte nog wel gewoon, maar als een standaard toetsenbord. Toen ik versienummers controleerde, bleek de tweede computer een oudere versie Logitech Options te draaien (7.14) dus ben ik die gaan updaten.
Na die update was de versie 8.20 maar nog was de MX Keys niet direct zichtbaar. Dat werd hij pas nadat ik op het toetsenbord de tweede computer had gekozen en Logitech Options opnieuw opstartte. Nu zie ik op beide computers weer beide apparaten in Logitech Options, ook na opnieuw opstarten. Dus het werkt weer zoals het hoort, maar ik blijf wel een beetje zitten met de vraag waardoor dit kwam. Misschien toch doordat die computer een wat oudere versie had?
Voor ik de review ging schrijven nam ik mijzelf voor om nog even uit te zoeken waar de instellingen van de MX Ergo en MX Keys worden bewaard: in de apparaten zelf, in de receivers of in de pc. Op basis van de ervaringen kan ik niet anders dan concluderen dat deze toch worden opgeslagen in de computers. Natuurlijk onthouden de MX Ergo en MX Keys welke fysieke receivers er zijn gekoppeld, je kunt die receivers ook rustig uit een computer halen in een andere prikken. Maar als de nieuwe laptop geen Options geïnstalleerd heeft, dan ‘val je terug’ naar de originele werking. Niet zo gek natuurlijk, maar wel handig om even bij stil te staan als je van plan bent om meer computers of tablets gebruiken dan receivers.
/m/431881/1JSNwY3qUtVIAfVoKTawejMfczxfj3zH3j49EcJlmKOKxHzhD2?f=620xauto)
Toetsen programmeren
De MX Keys heeft geen aparte toetsen voor functietoetsen en media toetsen. Dus in principe zou je voor één van beide groepen altijd een Fn toets moeten indrukken. Standaard werken de functietoetsen bij de MX Keys als media toetsen. Normaliter zou je dus de Fn toets moeten gebruiken om een functietoets als F2 of F5 aan te slaan. Maar je kunt dat omdraaien. Dat kan op twee manieren. Als eerste kan het met de toets combinatie Fn + Esc. Je krijgt dan een korte melding op het scherm, je ziet geen led branden op deze twee toetsen, maar dan werken de bovenste rij toetsen dus allemaal als functietoetsen. Met Fn erbij voer je dan de andere functie uit, bijvoorbeeld een media toets.
De instelling blijft behouden als je het toetsenbord of de computer uit- en weer aan zet. In de software is ook een vinkje zichtbaar met de tekst “F1-F12 als standaardfunctietoetsen gebruiken” en dat is de tweede manier om deze wisseltruc uit te voeren. Dat betekent dat als je daar het vinkje aan wilt zetten, omdat je geen media toetsen wilt, dat het dan ook behouden blijft. Maar je kunt dat vinkje dus ook weer uit zetten als je op het toetsenbord op Fn + Esc drukt. Maar gelukkig is dit een combinatie die je niet snel per ongeluk in zou drukken (lijkt mij). Dus continue functietoetsen is prima mogelijk. Overdag functietoetsen en in de avond media toetsen kan dus die toets combinatie.
Maar in mijn geval is het zo dat ik een mix wil. Overdag gebruik ik veel functietoetsen (met name F2, F5 en F12, in mindere mate Alt + F4 en F9), maar ik wil ook graag een aantal media toetsen (volume up/down, Play/Pause en dempen). Ik houd niet van toets combinaties (uitgezonderd Alt + F4) dus was erg benieuwd of het mogelijk zou zijn beide soorten te combineren. Dus een aantal toetsen vast zetten op een functietoets en een de andere op de media toetsen. Gelukkig blijkt dit wel het geval.
Het aanpassen werkt net zoals dat kan met de MX Ergo. Het werkt allemaal heel intuïtief. Ik heb een aantal toetsen permanent als functietoets kunnen instellen via de optie “Toetsaanslagen toewijzen”. Het voelt heel gek om aan de toets F2 de functie F2 toe te wijzen (en aan de toets F5 de functie F5, etc) maar wat je dan feitelijk doet is dat je de media functie gaat ‘overriden’. Dus nu heeft de F2 toets dus tweemaal de F2 functie, met en zonder Fn. Dus ongeacht of Fn is ingedrukt en ongeacht of Fn + Esc is geactiveerd.
Helaas ben je niet compleet vrij om te doen wat je wilt. Je kunt dus wel de hoofdfunctie aanpassen, zegmaar de functie die midden op de knop staat afgebeeld. Maar je kunt niet de functie aanpassen die onderin de toets is afgebeeld, dus F1 t/m F12. Dus je kunt ervoor zorgen dat de F2 toets altijd een F2 functie krijgt, ongeacht de Fn toets. Maar datzelfde geldt niet voor een media toets. De hoofdfunctie van de F9 toets is Play/Pause, maar je kunt dus niet tweemaal Play/Pause instellen. Dat is voor mij geen probleem. Ik kan de combinatie van functie toetsen en media toetsen op de hoofdfuncties programmeren en ik gebruik de Fn en de Fn + Esc gewoon helemaal NIET. Maar voor wie die een stap verder wil: het is dus niet mogelijk om voor de 12 functietoetsen echt 24 verschillende functies te kiezen.
De hoofdfunctie van de knop rechts naast de F12, simpel gezegd de F13, is ook instelbaar. Maar deze knop heeft geen alternatieve functie in combinatie met Fn. In totaal kun je de functies van 17 toetsen programmeren, allemaal op de bovenste rij. Dat zijn dus de 12+1 functietoetsen en de 4 toetsen helemaal rechtsboven. Op elk van die toetsen kun je dus – ten tijde van deze review – een enkele functie kiezen. Overigens is de lijst van opties die je toe kunt wijzen enorm lang, scrollen, zoomen, ik mis niets in die lijst. Het is echt ondoenlijk om die hier te tonen. Bij de optie “Toetsaanslagen toewijzen” kunnen Ctrl, Win, Shift en Alt wel gebruikt worden (ook in combinatie) maar de Fn toets logischerwijs niet.
Dat is het verhaal van de programmeerbare functies, maar dan zijn we er nog niet helemaal. Want er zit nog een (voor mij aangename) verrassing onder de knop MEER, die gaat over de Caps Lock en andere Lock toetsen.
Caps en Num Lock
Zoals ik in de inleiding schreef ben ik een jaar terug gewisseld van keyboard en nu zit ik dus weer in een periode van gewenning, daar kom ik zo nog op terug. Het meest irritante in dit proces is voor mij de Caps Lock toets. Ik begrijp hem niet, wil hem niet, etc. Maar ik raak hem per ongeluk nog best wel vaak aan en om die reden heb ik de Caps Lock op mijn vorige toetsenbord er fysiek uit gehaald. Maar dat ben ik niet van plan te doen met de MX Keys.
Om te beginnen vond ik enkele dagen geleden een methode gevonden om de Caps lock in de Windows Registry uit te schakelen. Dat had ik veel eerder moeten doen, want het werkt prima! Maar het leuke van de MX Keys (en wellicht van andere Logitech toetsenborden) is dat het ook kan via Logitech Options. Via de knop Meer en dan vind je een kopje Uitgeschakelde toetsen. Daar kun je de Num Lock, Caps Lock en Scroll Lock uitschakelen en ook de functies Invoegen en de Windows-/Start toets. Het vastzetten kun je doen in beide standen. In mijn geval zorg ik dus eerst voor dat Caps Lock uit staat, dan zet ik het vinkje aan om de Lock toets uit te schakelen. In theorie kun je de Caps Lock dus ook vast zetten op permanente hoofdletters (WAT IK NIET AAN ZOU RADEN).
Ik het geval van de Num Lock kun je het dus ook zo instellen dat je ongeacht het wel of niet indrukken van de Fn toets altijd pijltjestoetsen hebt. Zet je het numerieke deel vast op het invoeren van getallen, dan kun je met de Fn nog steeds de cursor verplaatsen als je dat toch een keer zou willen. Het uitschakelen van de Scroll Lock kan handig zijn voor mensen die in programma’s als MS Excel regelmatig in een ongewenste scroll modus komen. Maar dat laatste zal niet zo snel gebeuren met de MX keys denk ik, omdat je voor de Scroll Lock altijd twee toetsen moet indrukken.
Voor mijzelf is de beste setting dat ik de Num Lock, Caps Lock en Scroll Lock alle drie uit zet. Geen gedoe meer. Ik schreef eerder al dat er voor de truc voor het vastzetten van de functietoetsen naast een vinkje ook een toets combinatie is. Je zou jezelf af kunnen vragen of er voor de vinkjes waarmee de lock toetsen uit kunt zetten, ook een equivalent is in de zin van een toets combinatie. Misschien is die er wel, maar de combinatie Fn + Esc wordt nadrukkelijk via witte bedrukking op de toetsen getoond. Dus mijn voorlopige indruk is dat het vastzetten van de Lock toetsen alleen kan in Logitech Options. Handig!
Schakelen (drie computers)
Ik was al blij dat ik met mijn MX Ergo kan schakelen tussen twee computers, dat kan ik nu dus ook met de MX Keys (tussen drie indien ik dat zou willen). Wisselen met de MX Ergo gaat via een knopje bovenop de trackball, wisselen met de MX Keys gaat via de drie knoppen boven Insert, Home en Pageup. Net als bij de MX Ergo zie je een klein wit led lichtje op de knop, dat na een paar seconden weer dooft.
Snelheid van wisselen
Ik las elders dat wisselen bij bluetooth wat traag zou gaan, aangezien ik geen bluetooth gebruik met mijn computers kan ik daar niets over zeggen. Wel dat het wisselen via de receivers op zich heel snel gaat. Als je met ongeveer één tiende van een seconde na elkaar een wisselknop en een normale toets in drukt, loop je wel kans dat de toets toch in de eerste/vorige computer wordt verwerkt in plaats van de computer waar je naar toe schakelt. Nogmaals: dat is alleen als ik heel snel wissel, met twee vingers bijna tegelijk. Dus dat is geen gebruikelijke situatie.
Vervelender wordt het als ik hetzelfde doe en als tweede toets kies voor een toets waarvoor ik een andere functie hebt geprogrammeerd. Dan blijkt dat het toch ongeveer een halve seconde duurt voor de nieuwe functie de plaats inneemt van de originele functie van die toets. Zo bedacht ik dat het handig zou zijn om de knop rechtsboven te gebruiken om geluid te dempen, omdat je die sneller kunt vinden dan de F11 toets. Stel ik werk op computer 1 en speel muziek op computer 2 en ik krijg telefoon. Dan druk ik snel op de wisseltoets om van computer 1 naar 2 te gaan en dan druk ik daarna heel snel op de knop rechtsboven, om het geluid te dempen. Helaas, in plaats van dempen gaat de computer dan terug naar het aanmeldscherm. Dat is namelijk de standaardfunctie van die knop. De muziek blijft spelen. Als ik een seconde later opnieuw op die knop druk, wordt de muziek wel gedempt. Maar dan zit ik toch in het aanmeldscherm en dat was niet mijn bedoeling. Dus ik kijk het nog even aan maar als dit mij irriteert dan ga ik mogelijk toch F11 weer gebruiken om te muten (omdat die knop standaard die functie heeft).
Ik heb dit ook even met de MX Ergo getest en ondanks dat ik dit het afgelopen jaar nog niet had gemerkt, is ook bij dat apparaat sprake van deze vertraging. Alleen daar heb je dat niet door, want als je wisselt met een muis of trackball is het nagenoeg altijd zo dat je eerste actie zal zijn om de muiswijzer te verplaatsen. Je zult de muiswijzer eerst ergens heen brengen, voor je een knop indrukt. Ik heb bij mijn MX Ergo de Play/pause functie op het scroll wiel gezet, als ik snel wissel van 1 naar 2 en direct daarna op het scroll wiel klik, blijft ook nu de muziek spelen. Tenminste, als ik binnen pakweg tweetienden van een seconde klik. Zoals gezegd zal dit bij een muis of trackball niet zo snel opvallen, maar bij de MX Keys vind ik dat toch wel vervelend.
Samen uit samen thuis
Edit: Tot aan het maken van de review had ik de indruk dat mijn wens om mijn MX Ergo en mijn MX Keys samen te wisselen, niet zo kunnen worden ingewilligd. Mijn wens was om die samen te kunnen wisselen met één enkele knop. In de software zag ik geen manier om de MX Keys en MX Ergo op die manier te verbinden. Maar ik moet mijn review toch even aanpassen want de functie Flow geeft mij bij nader inzien toch (in ieder geval voor de helft) wat ik wil.
Met een functie die Logitech Flow noemt, kun je twee dingen doen. Je kunt bestanden kopiëren of verplaatsen van de ene naar de andere computer en je kunt de muis of trackball van het ene naar het andere scherm brengen door naar over rand van je scherm te schuiven. Dat laatste is al bekend bij gebruik van één computer met twee schermen, maar met Flow zou dat dan ook kunnen als je twee computers hebt met elk een apart scherm. Dan zou je dus op de MX Ergo niet meer een knop hoeven te drukken om te wisselen. Omdat dit niet exact was wat ik zocht, was ik nog niet overtuigd.
Maar ik heb de functie toch even geactiveerd en niet alleen werkt het verrassend simpel, het blijkt toch dicht bij datgene te komen dat ik wil. Als eerste start ik de Flow functie via de instellingen van de MX Ergo, want ik zied die mogelijkheid niet op de pagina van de MX Keys. Kwestie van tabblad selecteren en klikken op de knop “Flow inschakelen”. Het programma detecteert geeft beide computers een opdracht en ze zijn direct via gekoppeld (ze moeten wel beide op eenzelfde netwerk zitten). Dan kun je via een vinkje aangeven dat je wilt of de MX Keys mee verplaatst naar het andere scherm.
Op deze manier kun ik mijn toetsenbord dus toch mee verplaatsen met mijn trackball. Het is niet 100% wat ik wilde, want ik zou het liefste wisselen met één druk op de knop. Dat kan dus nog steeds niet (als ik met één knop wissel gaat het andere apparaat nog steeds niet mee, ook als Flow aan staat). Maar ik kan dus wisselen met 0 of 2 knoppen. Dus ik kan wisselen door de muis te schuiven naar het andere scherm of ik kan (nog steeds) gewoon beide knoppen in drukken. Het is dus niet precies wat ik wil, maar samen wisselen kan dus
wel.
De slotvraag is dan hoe fijn het werkt om de muis naar het andere scherm te verplaatsen. Het werkt wel, maar soms lijkt het alsof ik met de muiswijzer twee keer tegen de rand van het scherm aan moet 'beuken' om aan de andere klant te komen. Het principe is dus wel vergelijkbaar met de situatie dat je twee monitoren aan één computer koppelt, maar het wisselen gaat minder soepel. Dat is ook zich ook wel logisch. Het zijn twee computers en het duurt even voor er connectie is met de andere receiver. Dus mijn gevoel zegt mij dat het prima werkt als je af en toe wisselt, maar ben je continue heen en weer aan het schuiven en verwacht je dat het snel reageert, dan zou het op den duur toch kunnen irriteren.
Trackball of muis functies uitbreiden met Fn
Een andere functie waarmee je beide apparaten kunt verbinden, is als je de MX Keys software klikt op de Fn toets. Dan krijg je wat info over de optie DUOLINK. Je kunt dan andere functies aan je muis of trackball toewijzen, die worden uitgevoerd als je op die muisknop klikt en tegelijkertijd de Fn knop in hebt gedrukt. Dan hebben we het dus niet over werken met twee computers, maar hoe je werkt op één computer. Voor mij niet zo interessant, maar misschien wel voor grafisch professionals. Bedenk dan wel dat de MX Keys alleen een Fn toets aan de rechterkant van de spatiebalk heeft. Dus als je hier belang bij hebt, zou je misschien moeten gaan voor een toetsenbord dat links (ook) een Fn toets heeft.
/m/431881/1JT6Vd2dkrpwnerTZetIpi7unwdqpHpU2dZfDzIW7DtvxDnwZ3?f=620xauto)
Verlichting
Het toetsenbord heeft verlichting. Wellicht denken de meeste mensen bij toetsenbordverlichting direct aan gamers, maar hoewel ik geen gamer ben denk ik niet dat dit een logisch toetsenbord is voor gamers. Het heeft niet alleen weinig travel, je kunt ook geen kleuren programmeren. In mijn dagelijkse werk heb ik geen toetsenbord verlichting nodig, dus ik zet het uit om batterij te sparen. Maar ik ken wel situaties waarin het handig zou zijn, dus overbodig is het wat mij betreft niet.
Uitzetten is mogelijk via Logitech Options, wederom met een vinkje. Uiteraard blijven dan de kleine Leds op de toetsen (die aangeven of een functies aan of uit staat) wel aan. De functietoetsen F6 en F7 zijn standaard toegewezen om de verlichting lager en hoger te zetten, je ziet dan op het scherm ook een ruwe indicatie hoe fel deze is (uit en 7 stappen). Zoals ik eerder al heb beschreven kun je deze functietoetsen ook voor andere dingen gebruiken, maar voor zover ik het nu zie kun je deze dan daarna niet meer op een andere manier hoger of lager zetten.
Als je de verlichting in één van de 7 standen hebt staan, dan gaat het licht na elke aanslag (ook van Shift) 5 seconden aan. Grappig is dat als het licht uit is, het aan gaat als je met je hand al in de buurt van de toetsen komt. Brrrr. Creepy.
Opladen
Opladen kan met bijgeleverde USB-c kabel. De MX Ergo heeft een micro-USB aansluiting, dus voor mijn set heb ik voor het incidenteel opladen dus toch twee verschillende kabeltjes nodig. Het is wel verklaarbaar omdat de MX Ergo in 2017 is gekomen en de MX Keys in 2019, maar het is natuurlijk niet ideaal. Het zijn toch twee apparaten in dezelfde familie.
De kabel die wordt meegeleverd bij de MX Keys is 130cm lang en heel flexibel. Detail maar wel mooi: het kabeltje is grijs gekleurd (zou nog handig kunnen zijn om te onderscheiden van een zwarte micro-USB kabel). Er zit ook een mooi smal klittenbandje bij (die is wel zwart) om de kabel netjes op te rollen.
Ik heb het toetsenbord nog maar net een week, dus kan niet melden hoe lang je kunt werken op de batterij. Het zou ook af kunnen hangen van hoeveel verlichting je gebruikt. Ik zie in Logitech Options dat hij nog steeds behoorlijk vol is. Uitgaande van mijn ervaring met de MX Ergo verwacht ik wel meerdere maanden door te kunnen. Mocht het tegen vallen zal ik de review aanvullen.
Gewenning
Ik was van tevoren dus sceptisch om twee redenen en de tweede was dat ik sceptisch was over hoe snel ik zou wennen aan de lagere travel van de MX keys, in verhouding tot mijn oude borden. Daarmee wil ik niet zeggen dat de travel in algemene zin uitzonderlijk klein is, anderen vinden dit misschien een normaal bord. Maar de travel is gewoon veel kleiner dan ik gewend ben. Na een week kan ik zegen dat ik aan de travel zelf heel snel gewend was (al na een dag) maar dat ik waarschijnlijk nog wel zal moeten leren om wat minder hard op de toetsen te slaan ;-)
Wat mij erg helpt in het gewenningsproces was dat ik de Caps Lock softwarematig uit kan schakelen. Terugkijkend naar het bord waar ik tot een jaar terug heel erg lang op heb gewerkt, zit daar gewoon ruimte tussen de Caps Lock en de A. Geen wonder dat ik het afgelopen jaar zo veel per ongeluk op de Caps Lock heb geslagen. Dat die nu uit kan, scheelt veel irritatie.
Eenzelfde soort irritatie heb ik gehad met de Esc en F1 toets. Ik gebruik veel Esc maar heel weinig F1 en ook daarvoor geld dat er op mijn vertrouwde bord ruimte zat tussen die twee toetsen. Vandaar dat ik in het verleden ook heb gespeeld met de gedachte om de F1 toets uit mijn bord te slopen. Maar ik heb besloten mijzelf hierop te trainen. In een week tijd heb ik de F1 toets nauwelijks aangeraakt. Ik denk dat de breedte van de Esc mij hier helpt. Waarschijnlijk sla ik de Esc toets echt in de linker bovenhoek aan.
Hoewel ik de MX Keys geen maximale waardering kan geven, heb ik geen spijt van deze aanschaf. Het enige dat over blijft op mijn wensenlijst is dat graag de optie zou hebben om mijn MX Ergo en MX Keys samen (met één druk op een knop) te wisselen. Ik ben erg tevreden met beide producten en de voldoende ruime instelmogelijkheden. Ik weet niet of ik met dit toetsenbord weer 10 jaar uit de voeten kan, maar op dit moment denk ik van wel.
Edit 8/7/2020: aanpassing ten aanzien van de Logitech Flow functie
Edit 12/11/2020:
Na vier maanden ervaring ben ik nog steeds heel tevreden. Ik heb geen problemen met de voor anderen afwijkende shift en enter toetsen (zie reacties). Het enige waar ik nog steeds tegen aan loop, is dat ik af en toe zo enthousiast op de Home toets sla (echt sla) dat ik per ongeluk de toets raak die er direct boven zit. Daarmee schakelt het bord naar het tweede device en dat merk ik dan pas als ik een woord verder ben. Dat moet ik dus terug schakelen en het woord opnieuw typen (het woord gaat op de tweede device in mijn geval vaak verloren).
Tevens mis ik ook dat de functietoetsen zijn verdeeld in groepen van vier. Dat maakt het makkelijker om bijv. F5 of F9 aan te slaan. Ik heb dat opgelost door zelf per 4 toetsen een kleine witte markering te plaatsen. Dus dit zijn na vier maanden de twee dingen die dit bord onderscheiden van het voor mij perfecte toetsenbord. Maar toch ben ik nog steeds heel tevreden.