Dell KM717 (US) Review

17 juni 2020, laatste update op 22 december 2021, 1.017 views Rapporteer

Draadloze 'premium' combi van multi-device toetsenbord en redelijk bruikbare muis. Paar maanden in gebruik nu. Voelt en oogt solide, toetsen voelen prettig, duidelijke aanslag, voldoende travel en maken geen herrie. De muis is bruikbaarder dan uiterlijk doet vermoeden. Batterijduur lijkt vooralsnog ok. Aardige deal voor de prijs.

Pluspunten

• multi-device toetsenbord
  • multi-device muis
  • bouwkwaliteit
  • design
  • prettige travel en 'tactile bump'
  • batterijduur
  • prijs

Minpunten

• batterijen ipv oplaadbaar
  • geen backlight
  • muis verre van ergonomisch
  • er is een hoek waaronder de spatiebalk soms aanslagen niet registreert

Update december 2021: Inmiddels een jaar verder en heb vooralsnog geen issues meer gehad met het toetsenbord. Ook niet meer met spaties die niet worden geregistreerd, dat lijkt met het huidige toetsenbord niet te spelen. Kort een km7120w desktopset gebruikt maar ben daarna weer bij de km717 geland.

Update november 2020: Na ongeveer vier maanden bleek één toets ineens niet meer te werken, dit is onder garantie opgelost. Ik ga er van uit dat dit geen veelvoorkomend issue is en heb de rest van de review/beoordeling ongewijzigd gelaten.

Bijna drie maanden in gebruik. Zocht een draadloos, laag profiel, compact en multi-device keyboard, dat qua design een beetje aansluit op een overwegend zwart/grijs thema. En bij voorkeur van een merk met een fatsoenlijke reputatie in deze hoek.

De shortlist omvatte oa de MX Keys, Craft, Surface en de KM717. Uiteindelijk voor die laatste gekozen omdat die het meest neutrale design had, qua prijs interessant was en een multi-device muis inbegrepen is. Een vergelijkbare oplossing van Logitech of Microsoft kost snel het dubbele, heb nog geen kans gezien om ze naast elkaar te kunnen testen.

Gebruik(t) icm windows en mac, zowel via usb als bluetooth. Momenteel alle verbindingen via bluetooth omdat die stabieler lijken dan via de usb-receiver, al kan dat aan de plaatsing van de receiver hebben gelegen.

Toetsenbord
Strak vormgegeven draadloos toetsenbord met een aluminium bovenkant uit 1 stuk in iets dat heel dicht bij 'space grey' zit, met zwarte toetsen. Design lijkt sterk geïnspireerd door Apple’s Magic Keyboard. De opdruk van de toetsen is goed leesbaar, ook bij iets minder licht. Er zitten lampjes in de capslock en numlock, maar die gaan na een paar seconden weer uit. Er is geen backlight.

De aanslag is meer 'tactile' dan een Surface laptop of een (oudere) Macbook, en de travel voelt prettig. De toetsen hebben een klein deukje waardoor je het midden goed kunt vinden en de aanslagen zijn duidelijk voelbaar. Typt relatief stil. Door de vormgeving/spacing van de toetsen en de iets afgeronde spatiebalk heeft het qua 'vingergevoel' nog iets van een klassiek toetsenbord. Wel ontdekt dat de spatiebalk geen aanslag registreert wanneer je die enkel aan de uiterste rand vooraan indrukt. Heb daar bij normaal typen echter geen last van.

Je kunt verbinden via de usb-receiver en twee bluetooth-verbindingen. Pairen via bt ging vlot en probleemloos. Je kunt wisselen met de schuifknop rechts boven het numpad. Dat werkt goed en maakt dat wisselen naar een ander device een hele bewuste actie is. Ik kan over de levensduur van de schuif weinig zeggen, mogelijk is dit mechanisme gevoeliger voor slijtage dan een paar druktoetsen, de tijd zal ‘t leren. Vooralsnog werkt 't prima.

Het is geen oplaadbaar toetsenbord, er gaan batterijen in. Nul laadtijd zolang je reservebatterijen in huis hebt, wel afval. De batterijen gaan hier inmiddels ruim twee maanden mee (werk nog op de eerste set), wat me acceptabel lijkt. Ik zit echter niet de hele dag aaneengesloten te tikken dus dit kan voor anderen anders uitpakken.

Persoonlijk dingetje: Het is een fullsize toetsenbord met numpad. Ik gebruik de numpad vrijwel niet, dus ligt de muis/trackpad gevoelsmatig altijd te ver naar rechts of het toetsenbord te ver naar links. Met de ervaring van nu zou ik - als ik nu een vervanger zou zoeken - voor een ‘smallere’ oplossing gaan.

Muis
Hoewel de muis door z’n gebogen vorm doet denken aan die opvouwbare van Microsoft, is deze aanmerkelijk bruikbaarder. Het is geen ergonomische muis maar ligt redelijk neutraal in de hand. De vorm is even wennen, het gebruikte materiaal is prettig. De bovenkant voelt als een soort soft touch plastic en kan er volledig vanaf (zit vast met magneetjes) om de batterijen te vervangen of de usb-receiver op te bergen.

De knoppen zijn groot en geven duidelijke 'kliks' en goede feedback. De kleine side buttons (links een en rechts een) voor forward en back vind ik minder handig geplaatst. Gezien het ontwerp van de muis kon dat ook geen verrassing zijn. De zijkanten zijn grotendeels hol en kunnen wat scherp aanvoelen. Zolang je de side buttons negeert en het als een twee/drieknopsmuis behandelt heb je daar minder last van. Scrollwiel heeft gemiddelde(?) weerstand met klikjes en kan worden ingedrukt. Het wieltje heeft geen optie om ‘zonder weerstand’ te draaien.

Je moet/kunt de muis afzonderlijk van het toetsenbord ook aan drie verschillende devices hangen (1 via de usb receiver, 2x bluetooth). Je wisselt middels een knopje bovenop, wat prima werkt. Muist op de meeste oppervlakken ok, maar niet op alles. Kan dan worden opgelost met een muismatje.

Misschien lijk ik mild voor de muis omdat ik overwegend met trackpads werk en de muis sporadisch wordt gebruikt, maar ik heb er gewoon weinig problemen mee gehad. En ik heb ook aanzienlijk slechtere muizen meegemaakt.

Over lag en andere technische zaken kan ik weinig melden omdat ik dat niet meet en geen games speel, al lijkt me deze set daar sowieso niet de beste optie voor.

Op basis van mijn relatief eenzijdige ervaringen zou ik deze set aanraden als ‘zakelijker ogend’ alternatief voor de MX Keys of Craft. De prijs/kwaliteit van het toetsenbord lijkt vooralsnog prima en de mogelijkheid om meerdere devices te koppelen werkt goed. De inbegrepen (iets minder premium) muis is mooi meegenomen voor wie er vrede mee heeft al kan ik me voorstellen dat mensen daar een alternatief voor gaan zoeken.

Vier sterren ipv vijf vanwege de muis én omdat ik momenteel onvoldoende referenties heb om het toetsenbord af te meten tegen de genoemde alternatieven. Wellicht dat ik die alsnog een keer in huis haal om ze naast elkaar te kunnen testen.

Heb jij ook een Dell KM717 (US)?