€ 68,99 bij Dustin

Dell KM7120W (Qwerty US) Review

epoman
22 december 2021, laatste update op 22 december 2021, 424 views Product gekocht

Dell KM7120W (Qwerty US)

Draadloze multi-device desktopset. Zowel muis als keyboard via USB-receiver en bluetooth met drie verschillende devices te verbinden, switchen gaat eenvoudig. Bouwkwaliteit voelt degelijk, zeer stille maar relatief zware aanslagen. Kon echter niet aan de layout en de spacing wennen. Schijnt 3 jaar op één setje batterijen te kunnen werken.

Pluspunten

• Zéér stille aanslagen
  • Bouwkwaliteit, voelt degelijk
  • Nette muis voor bij een desktopset
  • Multi-device (usb-receiver en BT)
  • 3 jaar op 1 set batterijen (volgens Dell)

Minpunten

• Vlakke toetsen
  • Spacing tussen toetsen
  • Layout niet intuïtief

3 van 5 sterren (Voldoende)
Toen mijn Dell KM717 een defect vertoonde en ik tijdens de reparatie toch wilde kunnen typen, leek het me een goed idee om naar alternatieven te zoeken. Die 717 beviel me goed, alleen is dat een full size en ik wilde graag iets compacters omwille van de ergonomie. Daardoor kwam deze nieuwere KM7120w snel naar voren als alternatief. Ik zal de ervaring hiermee dus vooral in het perspectief zetten van iemand die gewend is te werken met een 717. Ik heb deze ervaringen opgeschreven na ongeveer twee weken gebruik.
Eerste indruk
De eerste indruk was goed. Ik heb er geen foto's van, maar de doos was al duidelijk vooruitgang ten opzichte van de oudere KM717. Andere verschillen die direct opvielen waren het materiaal en het gewicht. Waar de KM717 met aluminium is afgewerkt, blijkt de KM7120w volledig van kunststof. En dat is opmerkelijk, want het nieuwe toetsenbord is bijna 50% zwaarder dan de oude (370g voor de KM717 vs 544g voor de KM7120w, beide met batterijen erin). Het toetsenbord voelt bijna massief aan. Best apart.

Losse keycap
De plank had uit de doos één soort van loszittende keycap en het lukte me niet om deze correct vast te klikken. Ik ga er voorzichtig van uit dat dat een uitzondering is geweest, en het zat het testen van de plank verder niet in de weg. Maar ik wilde het wel even melden.
Functionaliteit
Het is een draadloze multi-device desktopset, je krijgt dus een muis en een toetsenbord. Het toetsenbord heeft een duidelijke Windows-georiënteerde layout met de 'normale' media controls op de bovenste rij. Het is een compact toetsenbord, maar beschikt wel over een volwaardig numeriek blok. De pijltjestoetsen en wat normaal daarboven zit, is op een (naar mijn idee) iets te creatieve manier 'opgelost'. Dat zet ik wel onder de kop 'ergonomie' verderop. Ook noemenswaardig: Dell claimt een gebruiksduur van 36 maanden op een set batterijen voor het toetsenbord (en 12 of 18 maanden voor de muis, uit m'n hoofd)
Multi-device
Geen idee of het echt een apart kopje waard is, al leek het me goed om toe te lichten. Zowel toetsenbord als muis kunnen elk verbinden met 3 apparaten. Eén van die verbindingen is altijd de gedeelde USB-receiver, de twee connecties voor bluetooth zijn onafhankelijk. Verbinden met zowel Mac als PC ging probleemloos, zowel via USB als via BT. Wisselen gaat op zowel muis als toetsenbord door middel van een knop die door de drie verbindingen 'rouleert'.
Toetsenbord in gebruik
Dit was een moelijke. Het toetsenbord heeft een hoop (theoretische) voordelen ten opzichte van m'n oude plankje. De KM717 is al een vrij stil toetsenbord en deze KM7120w is nóg stiller. Aanslagen worden goed gedempt en er rammelt of kraakt niets. Aanslagen voelen in verhouding steviger, meer lineair en ietwat sponziger (maar nog niet storend). Je kunt hier tijdens een video call of ander gesprek bijna ongestoord op doorkloppen zonder dat dat wordt opgepikt door de andere kant van de lijn. Erg prettig. Ook kun je de voetjes onder het toetsenbord nog uitklappen om de hoek iets 'steiler' te maken. In de ingeklapte stand was echter al steiler dan de KM717, dus dat heb ik niet gebruikt.

Helaas kwamen er ook wat nadelen aan het licht die maken dat ik er eigenlijk maar niet aan kan wennen. Dat zat in de combinatie van drie dingen: Layout, spacing en vlakke keycaps. De layout is een interessante en wijkt op het eerste gezicht nauwelijks af van andere toetsenborden. Doordat de keycaps erg vlak zijn en de spacing wel heel erg uniform is, kon ik mijn hand na gebruik van de muis/trackpad zelden blind op de juiste plek terugzetten. Een keer is niet erg, maar dit ging in meer dan de helft van de gevallen fout. Idem bij gebruik van de pijltjestoetsen, die ik ook de helft van de keren niet blind kon vinden. En dan na gebruik opnieuw kijken naar waar je hand hoort. Het drukte de snelheid en de productiviteit.
Muis in gebruik
De muis was ook een interessante ervaring, voor zover je daarvan kunt spreken bij een relatief eenvoudige muis. De muis bij de 717 is wat apart. Een soort 'gebogen ovaal' die alleen met de punt en de staart op tafel staat, zoals een Arc-muis. De muis bij de 7120w is klassieker vormgegeven, iets waarvan ik dacht dat dat een voordeel zou zijn. Ergonomie blijft iets persoonlijks, uiteindelijk vond ik de 'hoogte' van knoppen de 7120w-muis minder fijn. Heb voorkeur voor muizen waarbij m'n vingers zo laag mogelijk bij het bureau eindigen.
Het leek een mooie oplossing, en dat is het in principe ook wel, alleen niet voor mij persoonlijk. De voordelen wogen niet op tegen de nadelen (layout, vlakke keycaps en spacing). De set zou hoe dan ook worden geretourneerd (ivm losse keycap), en ben weer terug bij de km717.

Uiteindelijk blijft alles in hoge mate persoonlijke voorkeur en gewenning, ik verwacht dat de nadelen die ik heb ervaren voor een ander niet van toepassing hoeven te zijn. Als je een stil toetsenbord zoekt met een wat compactere layout kan het best een poging waard zijn. Het zijn nette spullen, zeker voor deze prijs.

Heb jij ook een Dell KM7120W (Qwerty US)?