Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Intel Postville X25-M SSDSA2MH160G2R5 160GB Review

+2
DeComponeur 3 juni 2010, laatste update op 17 november 2015, 4.758 views

Intel Postville X25-M SSDSA2MH160G2R5 160GB

Pluspunten

  • Stabiel en betrouwbaar
  • Stil zuinig en koel

Minpunten

  • Schrijfsnelheid is bij andere SSD's hoger
  • Geen TRIM voor RAID

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Compatibiliteit Score: 5
Ondersteuning Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Prestaties Score: 4
/geplaatst - 30 mei 2010
/edit - 3 juni 2010. Update test AS SSD Benchmarks


Inleiding
Een SSD is een weelde, maar 2 SSD's in RAID 0 is de overtreffende trap !
In deze review heb ik geprobeerd een beeld te geven van
2x (RAID 0) Intel Postville X25-M SSDSA2MH 160G2R5.

Specificaties
Intel Postville X25-M SSDSA2MH 160G2R5 (1x)
Gegevens frabrikant:
Grootte: 160 GB Grootte aangegeven door PC: 149 GB
Lezen: 250 MB - Schrijven: 70 MB
Intel Postville X25-M SSDSA2MH 160G2R5 (2x RAID 0)
Mijn ervaring:
Grootte: 320 GB Grootte aangegeven door PC: 298 GB
Lezen: 490 MB (gemiddeld) - Schrijven: 209 MB (gemiddeld)

Het systeem
Behuizing: Antec Performance One P183
Voeding: Cooler Master Silent Pro M600
Moederbord: Gigabyte GA-X58A-UD7
Processor: Intel Core i7 975 Extreme Edition
Geheugen: Corsair Dominator TR3X6G1600C7D 2x6GB 1600MHz (7-7-7-20)
OS/Software: 2x (RAID 0) Intel Postville X25-M SSDSA2MH 160G2R5
VST BANK: OCZ Z-Drive m84 PCI-Express SSD 512GB review
Backup: Western Digital Caviar Green WD15EADS, 1.5TB
Videokaart: Club3D HD 5750 1GB GDDR5 PCI-E (Passief)
Koeling: Scythe Mugen 2 Rev. B - Scythe S-Flex SFF21E – 3x Noctua NF-S12B ULN review
Besturing: Windows 7 Ultimate 64-bit
Software: Cubase 5 / EastWest QL CompleteComposerCollection

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm4uEZVoaTI.jpeg

ATTO, HD Tune en CrystalDiskMark
Deze HD-testers worden veel gebruikt, maar de resultaten voor de 2x Intel SSD’s zijn wonderlijk te noemen. Een keiharde conclusie trekken is niet zo goed mogelijk. Inmiddels heb ik nu drie maand bijna elke dag meerdere testjes gedaan en er zijn te vaak afwijkende/verschillende resultaten.
HD-Tune geeft bijna altijd de laagste lees- en schrijfsnelheden, ATTO meestal de hoogste waardes.
Het vreemde aan De CrystalDiskMark is, dat heel vaak bij een direct uitgevoerde tweede test, vooral de Seq. leessnelheid veel hoger ligt. Het heeft zelfs een keer de 582 gehaald, maar dat getal lijkt me erg onbetrouwbaar.

/edit - 3 juni 2010. Update test AS SSD Benchmarks
Na enig speurwerk op het internet besloten om AS SSD Benchmark los te laten op de
2x (RAID 0) Intel Postville X25-M SSDSA2MH 160G2R5. Het schijnt dat dit een beter (betrouwbaarder) beeld geeft van een SSD. Er zijn wel een aantal verschillen maar niet echt schokkend. Vergeleken met HD-tune zitten de verschillen ook hier vooral in de lagere "Read" en de (grote) verschillen in het aantal iops, CrystalDiskMark geeft hogere "Write" bij 4k.


Misschien is het een idee voor tweakers.net om een keer de betrouwbaarheid van ATTO, HD-Tune, AS SSD en CrystalDiskMark te testen. Want deze testjes geven een prestatiebeeld (maar liefst tot achter de komma !) maar of deze resultaten altijd kloppen is de vraag. Voor mij is het niets meer dan een indicatie van de harde schijf prestaties. Als je het regelmatig bijhoudt kun je zien of de resultaten ongeveer gelijk blijven.
Na drie maand is de conclusie dat de lees- en schrijf snelheden nauwelijks zijn afgenomen.
Dit alles zonder TRIM terwijl nu 25% van de SSD's is volgeschreven

De hoogst gemeten leessnelheid ligt meestal in de buurt van de 500 MB/s
De hoogst gemeten schrijfsnelheid ligt meestal omstreeks de 200 MB/s/s
Hier een aantal resultaten gefilterd uit inmiddels een paar honderd testjes.
Sommige afbeeldingen zijn wat aan de kleine kant. Link naar een aantal grotere afbeeldingen

C: 2x (RAID 0) Intel Postville X25-M SSDSA2MH 160G2R5 (ICH10)
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjmvnYW4uBpl.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm1fidDhTmR.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjmHYDaO7J2b.jpeg

RAID 0 verstandig?
Het enorme voordeel van RAID 0 is dat je computer veel sneller werkt.
De Sequentiële transfer rate is (bijna) 2x zo hoog en de Desktop prestaties nemen tot wel 50% toe.
Zelfs met een beetje werkgeheugen en een middelmatige processor maak je enorme winst in de snelheid die je pc ontwikkelt.
Het nadeel van RAID 0 is dat als je een storing hebt op éen van de twee schijven, dat je alle informatie op beide schijven kwijt bent. De kans dat een computer crasht door een fout van deze Intell SSD's is echter minimaal aangezien de levensduur bijna oneindig is. (1.200.000 uur)
Wat minder plezierig is, dat Intell nog steeds niet een Trimfunctie heeft uitgebracht voor
RAID 0. (juni 2010) Het is dus zaak de SSD's niet te vol te schrijven, want anders gaan de prestaties achteruit.
Met 2x 160GB heb je ruim voldoende mits je voor de "foto en video bulk" een extra harde schijf gebruikt.

De snelheid is vooral afhankelijk van de schone sectoren die je hebt.
Als je SSD's onderpartitioneert (ongeveer 10% nooit gebruiken is verstandig) kun je de rest van de SSD's helemaal volzetten zonder dat de prestaties achteruitgaan, maar aan te raden is dat niet. Als je gaat onderpartitioneren moet je er zeker van zijn dat er nooit is geschreven naar het laatste deel van de drive dat je ongepartitioneerd laat, anders heeft onderpartitioneren geen zin.
Belangrijk is de SSD's op een aantal punten goed in te stellen.
Op hardware.info is bijvoorbeeld een heuse workshop te vinden: Tune je SSD !

Intel Rapid Storage Technology en Windows 7
Intel Rapid Storage Technology is een programaatje dat waakt over de SSD's.
Het is bij mij 1 keer voorgekomen dat het systeem na een Windows 7 update een flinke foutmelding heeft gegeven. Ehm, het systeem liep vast zeg maar, en bedankt … Of het aan deze update heeft gelegen weet ik niet 100% zeker, maar toevallig was het wel. Bij het opnieuw opstarten kwamen tekstjes voorbij die anders nooit voorbij kwamen en de Intel RST vertelde: Storing… Schijf opnieuw instellen op normaal
Het enige wat ik heb gedaan is klikken op deze mededeling en binnen een seconde was er niets meer aan de hand… Wat er gebeurd is weet ik dus niet en inmiddels draait het systeem nu al weer weken als een zonnetje.

Conclusie
In de praktijk heb ik gemerkt dat een enkele SSD erg snel werkt en ik was een beetje sceptisch
over RAID 0, maar ik zou niet meer anders willen ! Deze Intells blijken tot nu toe erg betrouwbaar,
bovendien verbruiken ze weinig energie en worden niet warm.
Zowel het installeren van de programma's als het opstarten is een genot.
Mits je niet te veel hoeft weg te schrijven op deze combi, is dit de beste investering
die je kunt doen om een sneller systeem te krijgen.

Koop bijvoorbeeld 2x 80GB, dit kost iets meer dan 1x 160 GB maar je pc is veel sneller.
Alle programma's en de veel gebruikte bestanden zet je dan op de SSD's
en de "foto en video bulk" op een andere "normale" harde schijf. Als geld geen belemmering is kun je zelfs overwegen om bijvoorbeeld 5x 80 GB aan te schaffen, maar dat de computer dan 5x zo snel wordt is helaas niet waar. Bovendien wordt het risico op een fatale fout een stuk groter.

Meer info over mijn Compusic inventaris
2x Intel Postville X25-M SSDSA2MH 160G2R5 vergeleken met OCZ Z-Drive m84 PCI-Express SSD 512GB

Interessante links over SSD's en/of RAID
~[vergeet niet eerst even een waardering voor deze review aan te kruisen
want als je in deze onderstaande linkjes belandt, ben je wel een dagje zoet :) ]

Tweakers OCZ Vertex in raid getest
http://tweakers.net/revie...aid-getest-inleiding.html

anandtech over 2x Intell X25-V 40GB SSD RAID 0
http://www.anandtech.com/...ster-than-x25m-g2-for-250

Tweakers Het grote: "Post hier je RAID scores topic" II
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1193708/34

Tweakers Het grote SSD topic ~ Deel 4 (er zijn meer SSD topics)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1359136/47

anandtech SSD benchmarks vergelijken
http://www.anandtech.com/bench/SSD/65

hothardware over de X25M
http://hothardware.com/Ar...erformance-Update/?page=1

wiki raid (vertaald)
http://translate.google.n...ki%26hl%3Dnl%26safe%3Doff

/geplaatst - 30 mei 2010
/edit - 3 juni 2010. Update test AS SSD Benchmarks

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Intel Postville X25-M SSDSA2MH160G2R5 160GB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (2)

Wijzig sortering
Beste shaloca,
Erg aardig dat je deze link hier plaatst, maar onder aan het artikel staat:

Helaas toch geen trim ondersteuning voor ssd's in raid.
The latest: Intel® RST 9.6 will be released this week which includes TRIM support for SSDs. It will support TRIM with SSDs in an AHCI configuration, or with the RAID controller enabled and the SSD is used as a pass through device. An example of this use case is for users that want to use the SSD as a boot drive but still be able to RAID multiple HDDs together to allow for large protect data storage – a great use for the home theater PC. TRIM support for SSDs in a RAID configuration is under investigation and is not included in Intel® RST 9.6.

http://www.techreport.com/discussions.x/18653

hier nog een bericht dat RAID TRIM niet mogelijk is

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 30 mei 2010 14:30]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*