Doel van deze review: RBK20 vs RBK50
Netgear is met haar Orbi Mesh routersets begonnen met de RBK5x serie. Later kwamen de andere/kleinere uitvoeringen op de markt. Deze herfst moet de beloofde WiFi 6 versie van de Orbi op de markt komen, waar we natuurlijk reikhalzend naar uitkijken. Echter zal deze (in ieder geval in het begin) van een flink prijskaartje voorzien zijn. Reacties op diverse fora geven al aan dat velen zich daarom (voorlopig) gelukkig zullen (blijven) prijzen (pun intended) met de huidige sets, die dan vast nog iets in prijs zullen dalen en ook vast nog geruime tijd te koop zullen zijn.
In deze review wil ik bekijken wat de verschillen zijn tussen de kleinere RBK23 serie en de RBK53 serie.
Kort gezegd wordt de RBK53 gepromoot als de variant die voor een grotere woning en meer gebruikers geadviseerd wordt. Is de RBK23 geschikt voor een normaal huishouden?
Uiterlijk en fysics en stroomverbruik
Qua uiterlijk (vorm) zijn beide sets nagenoeg gelijk. Hoogte, breedte en diepte verschillen wel flink (hoe kleiner, hoe beter, toch?!), maar het design is nagenoeg gelijk.
De RBR2x heeft een duidelijk kleinere power-adapter dan de grotere broer (of zus, zo je wilt). Dat suggereert, en was ook wel te verwachten, dat de 5x serie meer stroom verbruikt dan de 2x serie.
Ik heb een stroommeter (
Eve Energy) gebruikt om het stroomverbruik van beide routers te meten. Gemiddeld genomen (noot: dit is geen duurtest geweest maar een relatief korte periode, dus wellicht niet 100% representatief)
- RBS50 10 watt (+/- € 21,90 op jaarbasis)
- RBS20 7 watt (+/- € 15,- op jaarbasis)
Dat is een verschil van bijna 45%. Noot: dit is alleen gemeten op de router, hier boven op komt nog het stroomverbruik (en dus extra kosten) voor 2 satellieten.
Belangrijkste verschillen in specificaties
De RBK53 ondersteunt AC3000 (1733 + 866 + 400Mbps)
De RBK23 ondersteunt AC2200 (866 + 866 + 400Mbps)
Het eerste getal betreft de zogenaamde backhaul, de verbinding tussen de router en satellieten onderling. Dan volgt de maximale bandbreedte voor de 5GHz verbinding en het laatste getal betreft de 2,4GHz verbinding.
Dit suggereert dat voor beide routersets de bandbreedte naar de devices gelijk is, maar de bandbreedte tussen de stations (router en satellieten) op de RBK23 kleiner is (2 x 2 antennes dus 866 Mbps ipv 4 x en dus 1700 Mbps op e RBK53)
De andere verschillen zijn:
1. Kleiner flashgeheugen 256 MB versus 4GB Flash. Dit zal vooral effect hebben op het aantal verschillende devices (zowel satellieten als gebruikers-apparaten) dat de router kan "handelen".
2. LAN poorten: 3+4 (router dan wel satelliet) op de RBR53 versus 1+2 op de RBK23
3. USB poorten: de RBR biedt op zowel de Router als Satelliet een USB poort, de RBK23 niet.
BronTestaanpak en -verantwoording
In deze test vergelijk ik een opstelling in een huis (jaren 30, houten vloeren) met begane grond en 3 verdiepingen. Op de begane grond staat de router, op zowel de 1e als de 2e verdieping staat een Orbi satelliet. Ik zal voor al deze verdiepingen meten wat de snelheid is met de beide systemen. Tevens kijk ik wat het bereik op de 3e verdieping is, waar zal worden geconnect met de satelliet van de 2e verdieping.
Ik ben me er van bewust dat een betonnen huis/appartement geheel andere testresultaten zal geven, het gaat me in dit geval puur om de vergelijking tussen beide Orbi systemen.
Beide systemen komen direct naast elkaar te staan maar zullen niet gelijktijdig ingeschakeld staan, daar ze anders elkaars Wifi kanaal kunnen verstoren (interferentie). Beide systemen worden ingesteld op een vast kanaal voor zowel 2,4 GHz als 5 GHz.
Door het meer en meer werken in de cloud en het bekijken van IPTV of streaming content zoals Netflix, ligt er steeds meer nadruk op het meten van je Wifi verbinding in combinatie met het eindpunt, de dienstverlener buiten je huis.
Om niet afhankelijk te zijn van 1 tool en 1 device, test ik zowel met de laptop via speedtest.net van Ookla als de app Network Analyzer Pro (
https://apps.apple.com/us...-analyzer-pro/id557405467) op m'n iPad.
Beide metingen doe ik op elke verdieping op elk device 3 keer binnen een tijdspad van 5 minuten.
Resultaat: Performance verschillen tussen de RBK23 en de RBK53
Onderstaande tabel toont alle metingen, verricht per device, per meting, per verdieping en per apparaatgroep (RBK23 vs RBK53).
Anders dan ik had verwacht, is zelfs bij enkelvoudig gebruik (dus slechts gemeten op basis van 1 gelijktijdige user) de performance van de RBK53 bijna 50% hoger dan die van de RBK23. Dit zal te wijten zijn aan de betere backhaul (die biedt meer ruimte voor correctie van WiFi failures dan de RBK23) en de betere geheugen- (en processor?) specificaties. Dat wil echter niet zeggen dat de RBK23 geen goede basis is voor een gemiddeld gezin. De Netgear Orbi RBK23 is gewoon erg goed voor normaal gebruik. RBK53 is gewoon nog net iets beter.
Stabiliteit
Voor beide set-ups heb ik gemerkt dat de verbinding stabiel is. Dat is te zien aan de 3 op-een-volgende metingen, voor zowel laptop als iPad. Maar ook mijn persoonlijke ervaring van de afgelopen 2 jaar is dat de Orbi een stabiele verbinding oplevert. Het maximum van de bandbreedte zal (dat is inherent aan WiFi) altijd per minuut wel iets fluctueren. Maar de laatste firmware versies van Orbi tonen aan dat de firmware een zeer stabiel WiFi netwerk levert.
Tenzij je veel gelijktijdige gebruikers in je huis hebt of je per definitie het maximaal mogelijke uit je bandbreedte wilt halen, zul je uitstekend uit de voeten kunnen met de RBK23. Ik denk dat 80% van de gebruikers prima met de RBK23 uit de voeten kan. De overige 20% (waar veel Tweakers toe zullen behoren alsmede ikzelf) prefereren toch de maximale bandbreedte die de RBK53 kan leveren.