Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 9

Xiaomi Mi 9T Pro 128GB Rood

Prijs
Specificaties 6,39" • 2340x1080 • 128GB - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
prijs volgen
Bekijk alle reviews

Xiaomi Mi 9T Pro 128GB Rood Review

+2
Jvann 5 september 2019, laatste update op 10 september 2019, 2.642 views Product gekocht

Xiaomi Mi 9T Pro 128GB Rood

Eén high-end toestel die meer dan alleen een snelle processor naar het mid-range price segment brengt. Het scherm en de bouwkwaliteit zijn erg goed. Het toestel kan overdag mooie foto's maken en kost maar €400,-. Software kan verbeterd worden, maar het toestel is zeker een aanrader. Vragen? Stel ze gerust!

Pluspunten

  • Origineel uiterlijk met goede bouwkwaliteit
  • Hoge schermkwaliteit zonder notch of punchhole
  • Snelle en vloeiende gebruikerservaring
  • Laad snel op
  • Breed inzetbaar camerasysteem
  • Handige features ingebakken zoals dual app en second space
  • Scherp geprijsd

Minpunten

  • Geen SD-kaart slot terwijl de minimum opslag 64GB betreft en 256GB niet beschikbaar is
  • Software en optimalisatie kan beter
  • Nachtfoto's matig en videostabilisatie slecht

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 5

Xiaomi Mi 9T Pro Review

Let op, review bevat veel amateuristische foto's en spelling :X
Inleiding - Of beter gezegd ... aanleiding
Na twee jaar een Lenovo P2 te hebben gebruikt, was het tijd voor een nieuwe telefoon. Alhoewel de Lenovo P2 nog prima functioneerde, leek het mij leuk om een high-end telefoon te proberen. Ik ben en blijf echter een Hollander, dus dat toestel mocht niet teveel kosten.

Sinds de lancering van de Xiaomi K20 Pro ben ik al geïnteresseerd in het toestel. Het had alles wat ik wilde:
  • Groot OLED scherm zonder notch
  • Grote accu
  • Rode behuizing
  • Recente software
  • Lage prijs
Om eerlijk te zijn hoefde ik niet de snelste processor. Daarom heb ik lang getwijfeld of ik de Mi 9T Pro of de standaard Mi 9T zou nemen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Pro variant, omdat ik wel eens het beste van het beste wilde proberen.

De variant in deze review betreft de rode Xiaomi Redmi Mi 9T Pro met 128GB opslag. Het toestel is beschikbaar in vier kleuren: Rood, blauw, zwart en wit/goud. Ook is er van elke kleur een 64GB variant beschikbaar. Helaas is de 256GB variant niet beschikbaar in Nederland, deze had ik graag willen hebben.

https://i.imgur.com/JuWIOKt.jpg
Bestelling - De eerste stap
Het toestel is gekocht bij mobiel.nl voor €450,-. Dit is niet de laagste prijs waarvoor je een Xiaomi Mi 9T Pro in huis kan halen en op het moment van schrijven is het toestel dan ook goedkoper te krijgen (Tussen de €390,- en €450,-).

De bestelling ging vlot en het toestel was binnen één dag in huis. Daarbij moet wel gezegd worden dat mobiel.nl precies een nieuwe lading binnen had. Daarover heb ik dus niks te zeggen, wat positief is.
Specificaties - Het toestel op papier
Wat kan er precies van dit toestel verwacht worden? Om die vraag te beantwoorden kan het handig zijn om even door de specificaties te neuzen. Alhoewel specificaties niet het hele verhaal vertellen, geven ze wel een indicatie van wat ze te bieden hebben.

Besturingssysteem
Android versie9
Android skinMIUI Global 10.3.1, Stabiel
Security patch level1 Juli 2019

Uiterlijk
KleurenRood, blauw, zwart en goud / wit
Afmetingen (L x b x h)156,7 x 74,3 x 8,8 mm
Gewicht191 gram
MaterialenMetaal, glas (Gorilla glass 5)
WaterdichtNee

Scherm
Diagonaal6.4"
Resolutie2340 x 1080
Aspect Ratio19.5 : 9
PixeldichtheidOngeveer 400 PPI
PaneeltypeOLED

Processor en geheugen
SoCQualcomm Snapdragon 855
Cores8
KloksnelheidTot 2,84GHz
Werkgeheugen6GB of 8GB
Opslag64GB, 128GB of 256GB UFS 2.1 opslag
SD-slotNee

Camera's
Camera voor20MP, F/2.2 Uitschuifbare camera
Camera achter standaard48MP, F1.75 Camera
Camera achter wide13MP, F2.4 Camera
Camera achter zoom8MP, F2.4 Camera
Videokwaliteit achter3840 x 2160, 60FPS
Flash2

Connectiviteit en beveiliging
Simkaartsloten2
Frequentiebereik800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz
5GHz Wi-FiJa
Bluetooth5.0
NFCJa
OplaadpoortUSB 2.0 Type-C
Audio JackJa
Face unlockJa
FingerprintJa, achter scherm

Accu
Capaciteit4.000 mAh
SnellaadtechniekQuick Charge 4+
Maximale laadsnelheid27W
Draadloos ladenNee

Hieronder staat een vergelijking van alle beschikbare varianten. Prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van Tweakers en Kimovil.

Mi 9T ProK20 ProMi 9TK20
ProcessorQualcomm Snapdragon 855Qualcomm Snapdragon 855Qualcomm Snapdragon 730Qualcomm Snapdragon 730
Geheugen6 / 8 GB6 / 8 GB6 GB6 GB
Videokwaliteit3840 x 2160 60FPS3840 x 2160 60FPS3840 x 2160 30FPS3840 x 2160 30FPS
FrequentiebereikOndersteuning 900MHzGeen ondersteuning 900MHzOndersteuning 900MHzGeen ondersteuning 900MHz
Prijs€399,-€280,-€310,-€230,-
Unboxing - Een duik in de doos
De doos is gemaakt van stevig karton met een foto van het toestel op de voorkant. Voelt redelijk luxe, maar niks bijzonders.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I4Slz3f2J6dl22.jpeg

In de doos bevindt zich de volgende inhoud:
  • Telefoon
  • Sim extractie tool
  • 18W snellader
  • Usb Type-C kabel
  • Case
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I4Slz2PPquFrRo.jpeg

Het is leuk dat Xiaomi een case in de doos geeft. Waarschijnlijk weet Xiaomi dat glas een fragiel materiaal is. De case is niet je typische TPU case, maar een zwarte harde shell die de randen en achterkant van het toestel beschermen. Een mooie toevoeging.

Dat Xiaomi een snellader meegeeft in de doos is ook prettig, maar de snellader die mee wordt gegeven is een beetje teleurstellend. De telefoon kan namelijk snelladen met 27W, terwijl de meegeleverde oplader met maximaal 18W kan laden. Of dit problematisch is kan je lezen in de accusectie.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I4SlzWC7XeYZH2.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I4Slz2HmBUslTb.jpeg
Uiterlijk - De eerste blik
Het is een logische stap om eerst het uiterlijk van het toestel te bespreken, dat is het eerste wat je ziet wanneer het toestel uit de doos wordt gehaald. Het design heeft een originele overloop, wat een positief punt is aangezien alle toestellen tegenwoordig op elkaar lijken. Het geeft de telefoon een eigen smoel, ook al zijn overlopende kleuren niks nieuws. Dit patroon is echter nieuw.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5bRs3odQHuGQb.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5bRs284LS8Bmb.jpeg

De rode kleur loopt over naar zwart, waardoor het lijkt alsof er diepte in de achterkant zit. De rode kleur is erg 'flashy' en ik kan het begrijpen dat dit niet iedereens smaak is. Voor degene die iets 'serieuzers' willen, niet getreurd. Er is ook een zwarte en wit / goude variant beschikbaar. Een ander onderscheidingspunt die de Xiaomi Mi 9T Pro heeft, is de popup camera.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5bRs3FjeiDqWB.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5bRs3SidoABnY.jpeg

Wanneer je naar het toestel kijkt in portrait, zitten rechts de volume en powerknop, boven de audio jack en popup camera en onder de usb-c poort, speaker en simhouder. De linkerkant is, op een antenneband na, clean.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5bRs39dfn2WAU.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5bRs3yNDBU16O.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5bRsq0b7n3Ckm.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5bRs1ocLJkf5t.jpeg

Even een waarschuwing voor degene die geïnteresseerd zijn in de rode kleur, deze is namelijk niet volledig rood. In verschillende lichtomstandigheden kan de kleur ook veranderen in roze en cherry. Als je dus niet met een roze telefoon wilt lopen kan je beter een andere kleur kiezen. Of natuurlijk de meegeleverde case gebruiken ...

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5bRs31o0uR3lR.jpeg
Bouwkwaliteit - Kwetsbaar is premium
Nu het design bekeken is, wordt het tijd om deze nader te inspecteren. Het toestel bestaat uit een sandwich van glas. De rand van het toestel is van metaal. Dit is gelijk met de meeste flagships en het voelt premium, maar ook kwetsbaar. Mijn vorige telefoon was vrijwel volledig gemaakt van metaal en ik heb het gevoel dat ik voorzichtiger moet zijn met dit toestel. Ook laat het glas veel vingerafdrukken zien en is het redelijk glad. Jammer, maar helaas heeft de concurrentie dezelfde problemen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5eK4GQRNVPgny.jpeg

Het toestel brengt een aardig gewicht mee van bijna 200 gram, dat helpt ook mee bij het premium gevoel. Ikzelf vind dit gewicht niet storend. Het toestel ligt door de gebolde achterkant zelfs lekker in de hand.

De afmetingen zijn typisch voor 2019, al is toestel met bijna 9 mm dikte iets dikker dan gemiddeld. Mensen die uit het forse bezel tijdperk komen en een 5.5" toestel hebben gehad, kunnen zich prima bij dit maatje vinden. Ikzelf vond dit toestel zelfs compacter aanvoelen, omdat het toestel smaller is dan de gemiddelde 5.5" bezelphone.

Een onderdeel wat de bouwkwaliteit mist is de waterdichtheid. De Xiaomi Mi 9T Pro kan niet tegen water. Dit is jammer, maar normaal binnen dit prijssegment.
Scherm - Randloos genieten
Nu het gehele toestel geïnspecteerd is, wordt het tijd om naar het laatste 'zichtbare' element te kijken. Het scherm van de Xiaomi Mi 9T Pro is, naar mijn mening, de beste feature van het toestel. Laten we beginnen met het feit dat er bijna geen randen zijn. Er is een kleine kin, maar er zijn geen dikke bezels te bekennen. Notches en punchholes vind ik persoonlijk erg lelijk en ik ben dat Xiaomi een betaalbaar toestel aanbiedt die deze 'trends' overslaat.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5eK4s9nj2sZqY.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5eK42D4zBKC7g.jpeg

Omdat het een OLED scherm betreft hebben we te maken met diep zwart en van het scherm spattende kleuren. Het contrast is oneindig en in combinatie met het grote diagonaal van 6.4" is dit toestel top voor media consumptie onderweg.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5eK4tZlUKcLdy.jpeg

Het toestel kan verrassend helder en is dus prima bruikbaar in de zon. De minimale helderheid is oke, maar niet perfect. Helderheid kan gedimd worden via DC dimming, wat flikkering moet verminderen.

Wat ik als een positief punt beschouw, is de aspect ratio van deze telefoon. De telefoon is vrij lang, met een aspect ratio van 19.5 : 9. Hierdoor zie je meer inhoud van websites tegelijkertijd, wat ideaal is. De resolutie is hierdoor met 2340 x 1080 ook langer, wat trouwens een prima scherpte biedt.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5eK43SzYzWizJ.jpeg

Kleuren kunnen aangepast worden in de instellingen. Xiaomi geeft de gebruikers een kleurenwiel tot hun beschikking om het paneel naar persoonlijke voorkeur aan te passen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5eK4uIPTlrjw6.png

Let wel op dat het paneel aardige rondingen heeft, hierdoor kan inhoud van het scherm afgesneden worden. Dit gebeurd in de praktijk zelden en ik vind het juist een mooie afwerking.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5eK430c3RHaMb.jpeg

Het perfecte contrast, de kleine bezels, het hoge helderheid en de mooie afwerking zorgen ervoor dat dit scherm erg hoog scoort. Is dit het beste paneel wat bestaat? Nee, zeker niet. De refresh rate is de oude 60Hz (Al zijn er mods die het refresh rate omhoog kunnen krijgen), terwijl er al toptoestellen zijn uitgekomen met 90Hz of zelfs 120Hz. Dat neemt echter niet weg dat dit nogsteeds een paneel is van hoge kwaliteit.
Snelheid - Een beest
Leuk dat het uiterlijk en het scherm van het toestel goed is, maar als het toestel zo traag als een slak is heb je er weinig aan. Gelukkig is dat bij de Xiaomi Mi T9 Pro niet het geval. Het toestel draait op een Snapdragon 855, de eerste topchip van dit jaar. Deze Snapdragon 855 wordt vergezeld met 6GB aan werkgeheugen. Deze hoeveelheid is niet bijzonder in een wereld waar 12GB aan werkgeheugen al in smartphones zit. Persoonlijk ben ik nog niet tegen problemen aangelopen, dus ik mag niet klagen.

Ik heb drie benchmarks gedraaid (Geekbench 4, Androbench en Antutu 7.2.3) die een indicatie geven van wat dit toestel in zijn mars heeft.


https://tweakers.net/ext/f/8DEnaQcBqE5yUwZCGlBg7cN4/thumb.png

https://tweakers.net/ext/f/n41dkdXDzhpUSrUhUJZ6GOy6/thumb.png

https://tweakers.net/ext/f/lIUkfbQbzqMknnJVtqO1i5Yb/thumb.png


Deze scores zijn goed en slecht tegelijkertijd. Goed, omdat de scores belachelijk hoog zijn. Alleen de toptoestellen van dit jaar halen zo hoog. Slecht, omdat de resultaten vergeleken met andere toptoestellen erg laag zijn. De score van geekbench 4 valt mee. De Oneplus 7 Pro scoort gemiddeld 3% hoger, wat een nihil verschil is. Bij Antutu scoort de Oneplus 7 Pro echter een score van 370.000, wat dus 25% beter is. Dat is een flink verschil en het is mij onbekend wat de reden hiervoor is. Zelfs de Redmi K20 Pro scored 20% beter, wat mij doet vermoeden dat het om een software probleem gaat. Als een software update dit verbeterd zou ik hiervan een melding maken binnen deze review.

Update 10 September 2019: Eerder had ik gezegd dat de gehaalde Antutu score van 280.000 erg laag is. Echter, heb ik de huidige MIUI versie (10.3.1.0) opnieuw geïnstalleerd via de update app. Na deze herinstallatie zijn de benchmarkscores een stuk hoger. Antutu haalt nu 371.866 in plaats van 290.850 , wat meer in lijn met mijn verwachtingen was. Ook Geekbench is verbeterd, van 3395 naar 3504 single core en van 10242 naar 11114 multi core. Ondanks dat de MIUI versie hetzelfde is gebleven, zijn de scores dus hoger. Waarschijnlijk was mijn vorige installatie dus op de een of andere manier corrupt. Het is dus positief om te zien dat de synthetische benchmarks in lijn zijn met andere toptoestellen, zoals de Oneplus 7 Pro.

https://tweakers.net/ext/f/RBaIcRFAZQb9dhsA5Mdcj69z/medium.png

Benchmarks zijn echter niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is de performance binnen het besturingssysteem. Deze is vrijwel perfect en de hoeveelheden stutters zijn minimaal. Apps laden snel en alle games die ik getest heb draaien vloeiend. Snelheid is bij dit toestel een pluspunt.
Software - Gemengde gevoelens
Hardware is maar een deel van het verhaal en de software heeft ook veel invloed op de gebruikerservaring. Deze moet kwalitatief goed zijn, omdat bugs en vertragingen de gebruikerservaring flink verminderen. Ook moet de ondersteuning langdurig zijn, omdat het toestel anders onveilig kan worden.

Alhoewel ik niet in de toekomst kan kijken, denk ik dat het met de ondersteuning wel snor zit. Ten eerste staat Xiaomi bekend om zijn goede softwarebeleid, zoals dit recente artikel ondersteund. Ook heeft de Redmi K20 Pro als een van de eerste telefoons de upgrade naar Android 10 ontvangen. Dit is niet de Xiaomi Mi 9T Pro, maar de kans dat die snel aan de beurt is, is hierdoor groot. In de tussentijd draait de Xiaomi Mi 9T Pro op MIUI versie 10.3.1 met een security patch van Juli 2019. Dit is recent en hier ben ik dan ook tevreden mee.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5fvwuqZSgw02b.png

Toen ik dit toestel kocht was ik bang dat MIUI een ramp ging worden. Het was een flinke skin over stock Android, terwijl ik dat gewend was. Dit bleek deels onterecht te zijn, omdat MIUI wel zeker positieve punten heeft.

Animaties binnen MIUI voelen vloeiend en zien er gelikt uit. Dit geeft een 'luxere' user experience. Dit heeft als gevolg dat er gesture controls erg vloeiend aan voelen. MIUI geeft namelijk de optie om te werken met navigatieknoppen, of gestures. Ook biedt MIUI veel shortcut gestures aan, bijvoorbeeld drie vingers naar beneden vegen om een screenshot te maken.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5Bpb3x1w47brZ.png
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5Bpb1jlYQzj9M.png

MIUI kan de software ook donker maken, er is namelijk een dark mode. Deze modus is ideaal, aangezien het OLED scherm zwart perfect weer kan geven. Een andere feature waar het OLED scherm van kan profiteren is ambient display. Hierdoor kunnen de klok, het accupercentage, nieuwe berichten en de datum op het scherm verschijnen wanneer deze 'uit' staat.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5Bpb1pAOimMTg.png

MIUI is ook zeer aanpasbaar. Er zijn meerdere instellingen die de look en feel van de interface kunnen aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld enkele instellingen van de status balk aanpassen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5BpbddRKpq0Ha.png

Een andere prachtige toevoeging is second space. Hierdoor heeft je toestel twee user accounts. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je kinderen hebt en niet wilt dat zij aan je data komen, maar je ze wel op jouw telefoon wil laten spelen. Een andere feature is dual apps, waarmee je twee instanties van dezelfde app kan hebben op je telefoon.

Aangezien het toestel een pop-up camera heeft, moeten daar natuurlijk wat features aan toegevoegd worden. Zo kan je het geluid en het visuele effect van de pop-up camera aanpassen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5Bpb1CMfeN90k.png

Xiaomi verscheept de Mi 9T Pro met een kleine hoeveelheid bloatware. Xiaomi heeft zijn eigen apps erop geplaatst welke niet te verwijderen zijn. Ook komt het toestel met AliExpres, Youtube en Netflix voor geïnstalleerd. Over het algemeen blijft de bloatware dus binnen de perken. Al deze apps worden weergegeven op het hoofdscherm en er is geen app drawer. Je moet alle apps dus zelf organiseren, wat in mijn ogen een overbodige taak is.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I5Bpb3WFvQ2PQf.png

Zoals je heb gezien heeft MIUI dus veel te bieden, maar helaas is het niet volledig stabiel. Er is hier en daar een bug, inconsistentie of iets totaal onlogisch. Enkele kleine voorbeeldjes:
  • Ik ging vanuit een App naar het hoofdscherm, maar het hoofdscherm liet alleen de achtergrond zien en geen Apps
  • Volgens het instelscherm kan een screenprotector de levensduur van je toestel verlengen, maar bij de vingerafdrukscanner raden ze juist aan dat je geen screenprotector gebruikt ...
  • De 5GHz routers verdwijnen soms uit mijn Wi-Fi instellingen
  • De terug gesture is vervelend, omdat dit tegen de werking van sommige apps ingaat
  • Sommige features, zoals one handed mode, worden onmogelijk gemaakt als gestures staan ingeschakeld
  • Soms een enkele hapering in de interface
Dit zijn geen rampzalige punten en het toestel is tot nu toe nog niet gecrashed of vastgelopen. Toch vind ik het een minpunt omdat je als gebruiker niet op zulke punten zit te wachten.
Accuprestaties- Goed ... that's it
Om al deze high-end componenten van stroom te voorzien bevat de Xiaomi Mi 9T Pro een 4000mAh accu. Dit werdt twee jaar geleden nog als fors gezien, maar tegenwoordig is dit niks nieuws. Over het algemeen houdt de telefoon het lang uit en met mijn gemiddelde gebruik haalt deze het einde van dag twee. Op de screenshots kan je zien dat ik over deze twee dagen bijna 5 uur screen-on tijd heb. Dat is niet extreem veel, maar realiseer dat screen-on tijd niet alles is. Bluetooth, Wi-Fi en 4G staan altijd aan. Ik heb minstens 6 uur muziek via bluetooth oordopjes geluisterd en er zijn ook wat benchmarks gedraaid. Het scherm heeft op een helderheid gedraaid van ongeveer 70%.


https://tweakers.net/ext/f/kpSqN4oJpY3uufjjLlWzcYeG/medium.png

https://tweakers.net/ext/f/5M7xmtottprqCaewFXLod966/medium.png


Over het algemeen is de accuduur dus prima, maar niks speciaals. Ik denk dat er nog ruimte is voor verbetering via software.

Update 10 September 2019: Heb nog een accutestje gedaan. Dit keer 6 uur screen-on tijd verspreid over twee dagen en minder bluetooth audio geluisterd dan normaal. Het resultaat is netjes, maar de telefoon was ook volledig uitgeput.


https://tweakers.net/ext/f/dPGUHQAOKLKjTNTLYBknUvo0/medium.png

https://tweakers.net/ext/f/CuuzZMZQZfuPD7quQEpXHbTI/thumb.png


Het opladen van 30% naar 100% is prima en duurt 60 minuten. Deze test is gedaan met de meegeleverde 18W oplader. Dit is prima en het maakt mij nieuwsgierig naar de snelheid van de 27W oplader, jammer dat deze niet is meegeleverd.

Update 9 september 2019: Een nieuwe test gedaan van 1% naar 100%. Dit duurde slechts 80 minuten, een zeer goed resultaat.
Connectiviteit en featureset - Zeer compleet
Om al dit moois te beveiligen heeft Xiaomi enkele biometrische beveiligingsmethodes geïmplementeerd. Ja, het toestel heeft ook de authentieke pin, wachtwoord of patroonbeveiliging zoals elke Android telefoon. Eén toevoeging is face unlock. Door je gezicht te scannen kan de voorcamera je gezicht herkennen en het toestel unlocken. Dit is een zeer langzame unlockmethode, omdat de pop-up camera hier telkens voor moet uitschuiven. Deze methode raad ik niet aan.


https://tweakers.net/ext/f/s5lCd8DIro0TZkZspwPbh7zn/medium.png

https://tweakers.net/ext/f/CgFDA02KUBGqYtBSogrNTqBA/medium.png


Wat ik wel aanraad is de vingerafdrukscanner die achter het scherm verstopt zit. Persoonlijk ben ik geen fan van vingerafdrukscanners op de achterkant, dus het is positief dat de scanner aan de voorkant blijft. De scanner is vlot, maar niet zo snel als een standaard scanner. Eén voordeel bij de scanner is dat de telefoon je vingerafdruk opnieuw probeert te lezen wanneer dit gefaald heeft. Zelfs als de vingerafdrukscanner faalt je vingerafdruk te lezen, kan de vingerafdrukscanner hem vlot een tweede keer lezen. Je hoeft hiervoor dus niet je vinger van de scanner te halen.

Natuurlijk heeft Xiaomi zijn eigen laag 'suiker' over deze vingerafdrukscanner gegoten. Zo kan je de animatie kiezen die je ziet bij het unlocken van je toestel, ook kan je shortcuts instellen die je via de vingerafdrukscanner kan instellen.

https://tweakers.net/ext/f/2O92pnc0jJtVmHLS1gm3IrrO/medium.pnghttps://tweakers.net/ext/f/rClwmfQooMDycgy1AvMDA8u7/medium.png


Xiaomi heeft ook features toegevoegd die niet zo zeer met beveiliging heeft te maken. Zo ondersteund de Xiaomi Mi 9T Pro Bluetooth 5.0. Muziek via Bluetooth oordopjes klinkt prima en er waren geen verbindingsproblemen. NFC is ook beschikbaar en werkt, maar NFC betalingen heb ik helaas (nog) niet getest. Met de Wi-Fi (2.4 & 5GHz) en mobiele data zijn geen problemen ondervonden. Het bereik is prima en de snelheid van de Wi-Fi is goed. Ook met bellen zijn geen problemen ondervonden. Helaas is de infrarood sensor van het toestel verwijderd, wat jammer is aangezien Xiaomi toestellen dit vaak hebben.

Xiaomi heeft niet bezuinigd op de oplaadpoort, opladen gaat via type-c usb. Draadloos laden is helaas afwezig, wat wel een mogelijkheid had kunnen zijn vanwege de glazen achterkant.

De speaker van het toestel is oke, niet meer dan dat. De speaker kan vrij luid, maar het geluid mist lage tonen. De front speaker wordt niet gebruikt voor muziek en dergelijk, zoals je bij nieuwe high-end telefoons soms ziet. Gelukkig bevat het toestel nog een koptelefoon aansluiting.

Wanneer de SIM-tray uit het toestel wordt verwijderd is er plek voor twee SIM-kaarten. Dual-SIM is dus een standaard mogelijkheid bij deze telefoon. Wat helaas geen mogelijkheid is, is het plaatsen van een SD-kaart. De basisuitvoering van deze telefoon heeft 64GB aan opslagruimte. Hedendaags is dat niet veel en zo'n uitvoering had zeker van een SD-kaart slot kunnen genieten. Tel daarbij op dat de 256GB variant niet in Nederland beschikbaar is, wat de opslagsituatie beperkt maakt.

https://tweakers.net/ext/f/ZnYpZwAnqNW48poy3GVaQ9nK/medium.jpg

Het toestel heeft een notificatie LED in de popup camera zitten, welke ook zichtbaar is wanneer de popup ingeschoven zit. Het probleem is dat deze aan de bovenkant van het toestel zit, waardoor ik het toestel gedraaid op mijn bureau leg om het te kunnen zien. Er is in MIUI helaas geen optie om 180 graden draaien aan te zetten, waardoor ik heel het toestel moet draaien om te kunnen zien waar de notificatie voor is. Hierdoor gebruik ik de notificatie LED zelden, wat jammer is.
Camera's - Drie op een rij met een pop-up erbij
Een feature op telefoons die blijft verbeteren zijn de camera's. Het is niet nieuw om een telefoon met drie camera's op de achterzijde te zien en de Xiaomi Mi 9T Pro is geen uitzondering. Dit zorgt ervoor dat het camerasysteem van dit toestel erg breed inzetbaar is. Er is namelijk een normale camera die maarliefst 48MP foto's kan maken, een wide angle camera die meer inhoud om de foto kan nemen en een 2x zoom camera.

Om een of andere reden draait Tweakers fotoalbum al mijn foto's 90 graden, dus ik heb een fotoalbum gemaakt op Google foto's. Dit album bevat een wide angle, zoom en twee normale foto's in het licht. Een bokeh foto in het donker van een pinguïn, en een zoom, wide angle en normale foto van de pinguïn in het donker. Er is ook een night mode foto, welke soms flink kan helpen. Er zit ook één pinguïnselfie bij.

https://photos.app.goo.gl/4KzZeNyk9r7CPAvy8


Naar mijn mening zijn de foto's in het licht prima, al merk je wel de kwaliteit tussen onderlinge lenzen. In het donker worden de foto's een beetje matig en het is me opgevallen dat de foto's van mijn vriend zijn Huawei P30 het beter doen. De 4K video vond ik erg goed, maar de stabilisatie was ver te zoeken. De stabilisatie verbeterd trouwens niet op lagere resoluties. Als ik tijd heb upload ik meer foto's en video's.

Over het algemeen ben ik tevreden over de dagfoto's. Nachtfoto's kunnen mooi zijn, maar zijn soms bagger. Daarnaast valt het mij op dat het geluid matig is bij video's en dat de stabilisatie niet werkt.
Conclusie - Veel value voor de Nederlandse markt
Als je de review hebt gelezen is het je opgevallen dat deze positief is. Dat komt omdat dit toestel veel goed doet.

Ten eerste zijn de onderdelen van hoge kwaliteit. Xiaomi heeft ervoor gezorgd dat het ontwerp uit luxe materialen bestaat en ook origineel is. Het scherm is kleurrijk, helder en scherp. De snelheid is erg goed en overmeesterd iedereen in zijn prijsklasse. MIUI biedt mooie animaties en tal van nuttige features zoals second space en dual apps. De accuduur is prima en opladen gaat vlot. Het toestel bevat aardig wat features die ik niet had verwacht, zoals NFC en een audio poort. En de camera's maken overdag prima foto's.

Ten tweede weet het ook innovatieve features te implementeren. Het feit dat het scherm geen notch of punchhole bevat is fantastisch. Ook is de pop-up camera een eye-catcher.

Als laatste weet dit toestel deze pluspunten te bereiken op een laag prijspunt. In Nederland begint dit toestel rond de €400,-. Dat is een flinke prestatie waar sommige fabrikanten van kunnen leren.

Is dit dan het beste toestel wat bestaat? Nee, zo zijn er toestellen die een hogere refresh rate en resolutie bieden zoals de Oneplus 7. Ook zijn er toestellen met betere camera's of 10x zoom zoals de Oppo Reno. Waterdichtheid en draadloos opladen ontbreekt ook, terwijl de Samsung Galaxy S10 deze features wel heeft. Voor de prijs is de Xiaomi Mi 9T Pro echter onverslaanbaar, maar dat betekend niet dat het toestel geen zwakheden kent.

Voornamelijk de software is een zwak punt. MIUI bevat soms inconsistenties en bugs die de gebruikerservaring verminderen, zoals de bug dat ik mijn 5GHz Wi-Fi niet kan vinden. Het is jammer dat er enkele features ontbreken, zoals waterdichtheid, draadloos laden, uitbreidbare opslag en een infrarood sensor. Ook is het jammer dat de notificatie LED op een zinloze plek zit. De optimalisatie kan op sommige plekken beter. Zo denk ik dat de accu beter kan presteren. Hopelijk kunnen de algoritmes voor nachtfoto's en videostabilisatie ook verbeterd worden. Dit zijn echter kleine puntjes, vergeleken met de grote pluspunten.

Je zou nu denken dat ik de Xiaomi Mi 9T Pro van harte aanbeveel, en dat doe ik ook. MAAR, er is één grote concurrent voor dit toestel. Dit toestel is de gewone Xiaomi Mi 9T, dus niet de pro versie. Deze is zeer vergelijkbaar met de pro variant, maar heeft een langzamere (Zei het nog steeds snelle) processor en minder opnamemogelijkheden. Als je €90,- wilt besparen klinkt dat als de betere deal, maar helaas kan ik dat niet met zekerheid zeggen omdat ik dat toestel niet heb getest.

Op het eind is de Xiaomi Mi 9T Pro een toptoestel die bovenaan je verlanglijstje moet staan als je een telefoon wilt onder de €650,- _/-\o_

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Xiaomi Mi 9T Pro 128GB Rood?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (8)

Wijzig sortering
De Antutu score klopt van geen kant.
Weet niet wat je verkeerd gedaan hebt maar alle 9T Pro's die ik tegengekomen ben scoren tussen de 364.000 en 370.000.
Die van jou 293.000 dus heb je iets aanstaan van batterij besparing of iets dergelijks.


https://www.antutu.com/en/ranking/rank1.htm

[Reactie gewijzigd door snah001 op 9 september 2019 13:58]

Ja dat weet ik, daarom zei ik in mijn review ook dat het waarschijnlijk aan de software ligt. Ik had gekeken naar aanstaande batterijbesparingen maar kon niks vinden.

Ik vind het zelf ook vreemd. :? Maar het neemt niet weg dat het toestel gewoon vlot is in gebruik.


Benchmark issue is gefixed.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 10 september 2019 19:51]

Kleine update na vier dagen:
  • De MIUI versie is opnieuw geïnstalleerd via de software update app. Benchmarks zijn nu normaal. Antutu score is verbeterd met 33% en benchmarks zijn nu vergelijkbaar met andere toptoestellen.
  • Er is een tweede batterijtest toegevoegd welke in lijn is met het eerdere resultaat.
  • Er is een tweede laadtest toegevoegd die het toestel volledig oplaad (1% => 100%), deze is met 80 minuten erg snel.
Punten zijn verwerkt in de review.

Op 12 september heb ik de eerste softwareupdate gehad welke MIUI heeft geupdated naar 10.3.3.0. Dit betreft helaas geen Android 10 :P maar wel de nieuwere beveiligingspatch van Augustus.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 12 september 2019 08:02]

Mooi uitgebreide review. Heeft deze telefoon ook reclame in de software verwerkt?
Bedankt!

Ikzelf heb geen reclame gevonden. De eerste keer dat ik het toestel heb aangezet kreeg ik een paar instelschermen. Op 1 van die schermen stond de optie of Xiaomi data mag verzamelen voor gepersonaliseerde reclame. Dit had ik uitgezet en ik weet niet wat de gevolgen waren als ik dat aan had gelaten. Misschien had ik dan wel reclame.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 6 september 2019 19:20]

Ik vind foto's die binnen geschoten zijn gewoon slecht eerlijk gezegd. Alsof ik te fel beweeg tijdens het maken van foto's. Niemand anders deze ervaring?
Ik heb de 9T nu een maandje in gebruik en merk niets van de zg. sub-top 730 processor dat ie ergens in het gebruik langzamer is. Ik heb echter geen direct vergelijk met een 855, mijn laatste telefoon had een 821.
Tweede grote verschil is de camerasensor. De 9T heeft een iets mindere Sony sensor dan de 9T pro. Mijn 9T maakt echter uitstekende foto's, ook s avonds (ik kom van een LG G6 met m.i. ook prima cameras). In sommige gevallen is de gcam mod voor een nachtfoto iets beter, maar night mode van de Xiaomi stock app is ook zeer goed.

Of je nu de reguliere neemt of de pro, beide zijn voor het geld aanraders!

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 7 september 2019 22:18]

Bericht verwijderd, verkeerde thread.

[Reactie gewijzigd door wvolkers op 13 september 2019 16:54]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True