Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Huawei Mate 20 Pro Zwart - Reviews

Prijs
Specificaties 6,39" • 3120x1440 • 128GB - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Huawei Mate 20 Pro Zwart Review

+3
KiswumTestpanel 29 oktober 2018, laatste update op 17 november 2018, 3.177 views Testpanel

Huawei Mate 20 Pro Zwart

De Huawei Mate 20 Pro is snel, voorzien van de laatste snufjes, heeft een dikke accu en de camera is zeer goed. Op het gebied van software en de Master Ai is nog werk te verrichten. Het is een echte aanrader, maar je betaalt er wel bijna ¤1000 voor.

Pluspunten

  • De accu kan zonder problemen 2 dagen mee.
  • Prachtig full-screen design en de notch is gedeeltelijk uit te schakelen.
  • Vanuit de software is veel aan te passen, zoals wel of geen appdrawer en een processor boost.
  • Snelle processor uit de eigen stal van Huawei.
  • Vingerafdrukscanner onder het scherm + IR gezichtsherkenning.
  • Hoge de IP68 certificering, waardoor de telefoon zonder problemen tegen water kan.
  • Met de camera's kun je overdag en 's avonds zeer goede foto's maken.
  • Dankzij AI, kun je unieke video's maken.

Minpunten

  • Geen automatische HDR en als je gebruik maakt van de Ai mode moet je soms enkele seconden stil blijven staan.
  • Hoge prijs, maar in vergelijking met andere merken is het wel gerechtvaardigd.
  • De vingerafdrukscanner herkend mijn vingers niet altijd.
  • Door de notch zijn niet alle notificaties zichtbaar.
  • De telefoon heeft een hybride dual sim mogelijkheid, maar het gebruik van een speciale SD kaart is een vreemde keuze.
  • Geen optische beeldstabilisator, maar wel een elektronische stabilisator die goed werkt.
  • Houd er rekening mee dat het een grote smartphone is om vast te houden, geen 3,5mm jack heeft en dat de camera uitsteekt.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 5
Scherm Score: 5
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 3
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Logo_Mate20Pro.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png

Huawei is een grote speler op wereldniveau, maar in Nederland (is het derde smartphonemerk ter wereld) nog niet echt bekend bij het grote publiek. Als men het merk kent, dan wordt het nog vaak gezien als een Chinaphone. Dat is toch wel vreemd voor een merk dat ruim 7 jaar actief is op de Nederlandse markt.
Voordat Huawei telefoons onder haar eigen naam uitbracht, maakten zij telefoons voor andere merken en providers. In een eerder stadium deed het smartphone merk: HTC dat ook op die manier voordat ze telefoons met hun eigen naam kwamen. De benamingen die Huawei in de beginperiode gebruikte voor de smartphones komen momenteel erg bekend voor. De eerste smartphone was de Huawei Vision en de tweede smartphone die ze hadden uitgebracht, was de Huawei Honor. Niet veel later kwam de Ascend P1 S uit en tot op de dag van vandaag behoort de P-serie tot de top reeks van Huawei. Honor daarentegen, is inmiddels een dochterbedrijf geworden van Huawei en doet het voor mijn gevoel zeer goed als prijsvechter. Submerk Honor en de P-serie zijn dus zeer belangrijk geworden voor Huawei.
In 2013 werd de Ascend Mate geïntroduceerd, vanaf dat moment kreeg Samsung er een tegenstander bij in de Phablet markt.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132722-Small.jpg


Onlangs kreeg ik van Tweakers het heugelijk bericht om samen met vijf andere Tweakers naar Londen te gaan. Het doel van de reis: breng een verslag uit tijdens de presentatie van de nieuwste Huawei Mate smartphone, maak wat foto's in de loop van de dag, voorafgaand van de persconferentie en neem daarna de telefoon mee naar huis om die in twee weken uitgebreid te testen.
Daarnaast kreeg ik nog een speciale opdracht. Ik mocht, samen met een andere Tweaker, deelnemen aan een interview die live werd uitgezonden op de website van Tweakers. Daarin moesten we onze eerste indruk over de nieuwe Huawei Mate 20 Pro geven. De aftermovie is onderaan de review terug te vinden onder het kopje: Extra informatie en links. Voorlopig houd ik het nog even bij het schrijven van reviews, maar misschien kom ik in de toekomst wel vaker voor de camera ;)

Hier is alvast de opname van het interview:


Mijn blog over de gehele trip is hier terug te vinden:
Kiswum.com: Huawei Mate 20 Pro lancering en Citytrip Londen


Ik wil bij deze Tweakers en Huawei bedanken voor de fantastische trip naar Londen en voor de levering van deze Huawei Mate 20 Pro smartphone.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.pngOm de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto's. De meeste foto's en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.

Laatst gebruikte firmware versie: 9.0.0.122 (C432E10R1P16)
Product: Huawei Mate 20 Pro
Prijs bij publicatie: ¤999,-.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Normaal gesproken maak ik bij het uitpakken van mijn gadgets direct foto's bij het uitpakken, maar in dit geval heb ik de unboxing thuis dunnetjes over gedaan. Doordat de telefoon in Londen ontving, was het niet mogelijk om ter plaatse uitgebreid unboxing foto's te maken.
Doordat het hier om een review sample gaat, kan de inhoud van de verpakking wat anders zijn, dan de exemplaren die vanaf 2 november in de (virtuele) schappen liggen.

De zwarte doos is voorzien van gouden letters waarmee duidelijk naar voren komt dat het hier om de Huawei Mate 20 Pro gaat. De insteek van de Mate serie is dat de telefoons vooral geschikt zijn voor de zakelijke markt en de verpakking lijkt dat ook uit te stralen. Door middel van een label aan de zijkant van de doos, kun je zien welke versie van de smartphone in de doos ligt.
Als de deksel van de doos wordt opgetild, dan zie je de smartphone direct liggen. De smartphone ligt in een voorgevormd vak van karton. Daaronder ligt een doosje waarbij direct de sim-tray pin te zien is. In het doosje bevinden zich de handleidingen en in bepaalde landen ligt er ook een telefooncover in de verpakking. Onder het doosje zijn 2 vakjes waarbij 1 vak is gereserveerd voor de dikke SuperCharge EU adapter met maximaal 40 Watt. In het andere vak liggen de USB-C stekker, USB-C headset en de USB-C naar 3,5mm converter.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_131405-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_131440-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_131521-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_131641-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_131833-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_131825-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130447-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130411-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130521-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130226-Small.jpg


Inhoud van de doos:
  • 1 x Huawei Mate 20 Pro smartphone
  • 1 x EU 40 watt SuperCharge adapter
  • 1 x USB-C kabel
  • 1 x USB-C headset
  • 1 x USB-C naar 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting
  • 2 x Documentatie
  • 1 x Sim-tray pin
Hieronder is een unboxing filmpje van een andere gebruiker te bekijken:


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De voorkant van de Mate 20 Pro, wordt gevuld door een groot 6,39" OLED scherm met een beeldverhouding van 19:9 en een resolutie van 3120x1440. De telefoon ligt ondanks het formaat goed in de hand en dat komt mede door de gebogen "edge" randen. Dit soort afgeronde schermen worden ook gebruikt bij de Galaxy S9-serie. De Mate 20 Pro is iets groter dan de Huawei P20 Pro, kleiner dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9+, Sony Xperia XZ3 en de iPhone 8 Plus. Qua formaat komt hij redelijk overeen met de nieuwe OnePlus 6T. De achterkant is gemaakt van glas en is daardoor over het algemeen gladder dan kunststof of metaal. Huawei heeft dat zelf ook door en heeft de coating van de groene en blauwe variant voorzien van een stroevere oppervlakte. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de smartphone minder snel uit je handen moet vallen. Het zou mooi zijn geweest als ze dit bij de gehele serie hadden doorgevoerd, zoals de zwarte variant die hier wordt getest. Ik raad dan ook iedereen aan om gebruik te maken van een hoes/cover.

Ik laat mijn telefoons eigenlijk nooit vallen, maar als voorzichtige consument, belandt mijn smartphone toch eens in de 3 à 4 jaar op de grond. Drie uur nadat ik de telefoon in ontvangst nam, was het helaas raak. Door een plotselinge beweging, raakte een mede-reviewer per ongeluk mijn nieuwe smartphone met zijn arm. Daardoor belande mijn Mate op de vloer van het hotel. De val van 1,5 meter op de stenen vloer had gelukkig geen consequenties voor de smartphone. Op de rand is (door de val) slechts een minuscule schaafwond te zien. De achterkant en het scherm is geheel intact gebleven. Kortom, bescherm je kostbare telefoon met bijvoorbeeld een hoes. Voor nog geen ¤10,- heb je al een originele doorzichtige cover zodat de schade bij een val hopelijk beperkt blijft.

De randen van de smartphone zijn gemaakt van metaal en de voor-/ en achterkant zijn voorzien van afgerond glas. De overgang van materialen is te voelen, maar het is niet storend bij dagelijks gebruik. Het camera eiland aan de achterkant, steekt enkele millimeters uit het glaswerk. In dat eiland zijn de 3 camera's en LED flitser verwerkt. Doordat de camera's in het midden van de telefoon zijn geplaatst, ligt de telefoon stabiel op tafel als die wordt bediend. Bij het schudden van de telefoon zijn er geen bijgeluiden te horen. De volume- en aan-/uit knop zitten dus stevig in de behuizing. Tenslotte voelt de telefoon stevig aan en is die niet (eenvoudig) met je handen te buigen.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132156-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132219-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_131936-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_131948-Small.jpg


Bovenin het scherm zijn de basis functies samengebracht in een brede "notch". In het midden van het scherm zitten 3D Face Unlock sensor, 24MP camera, (bel)luidspreker, diverse sensoren en de RGB notificatie LED bij elkaar geplaatst. Onderin het scherm zijn drie virtuele knoppen te vinden. Van links naar rechts zijn dat: een driehoekige Terug knop, ronde Home knop, en een vierkante Historie knop. De knoppen hebben een trillende feedback, kunnen van vorm veranderen en draaien tevens mee met als het scherm wordt gedraaid. Bij het openen van beeldvullende content is de kans groot dat de knoppen in beeld blijven staan. Bij elke applicatie kun je aangeven of de knoppen automatisch verdwijnen bij een full-screen applicatie. Wat redelijk nieuw is, is de vingerafdrukscanner die achter het scherm is geplaatst.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Aanzichten_Mate_20Pro.png
  • De rechterkant is voorzien van een aan-/uit knop en een volume knop.
  • De linkerkant is vrij van knoppen of sensoren.
  • De onderkant is voorzien van een microfoon USB-C poort inclusief een speaker en daarnaast de hybride simkaart tray.
  • De bovenkant heeft een infrarood poort (te gebruiken als AB) en een ingang voor de tweede microfoon.
  • Aan de achterkant van de telefoon zijn de is het camera eiland te vinden met een 40MP kleuren camera, 8MP telelens camera, 20MP groothoek camera en de dualtone LED verlichting.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132024-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132453-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132016-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132036-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132107-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132127-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132626-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132646-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132526-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132346-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_133706-Small.jpg


Het 6,39" OLED scherm heeft 3120x1440 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 5338. De resolutie kan automatisch worden aangepast aan de content, maar je kunt hem ook handmatig vast zetten op 1440P, 1080P en 720P. Op de hoogste twee resoluties zijn de individuele pixels niet waar te nemen. De kleuren zien er zeer goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. De inhoud van het beeld is goed te zien, door het afgeronde scherm, kunnen bepaalde kleuren er anders uitzien vanaf de zijkant. Als je gebruik maakt van een screenprotector, dan is het aan te raden om te zoeken op protectors met een voorgevormd 3D/4D scherm. Als je een vlakke screenprotector aanschaft, dan is de kans groot dat de zijkanten omhoog blijven staan.
Via een slider kan de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Het is ook mogelijk om het scherm automatisch te laten dimmen of feller te maken. Ik heb geen problemen kunnen ontdekken met betrekking tot deze feature. Het scherm kan ook zonder problemen in direct zonlicht worden bekeken.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_133937-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_134025-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_134050-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_134433-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_221523-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_221636-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon wordt aangedreven door een 7nm octa-core processor van Huawei zelf. De HiSilicon Kirin 980 is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 2x 2,6GHz (A76) 2x 1,92 (A76) en 4x 1,8GHz (A55) cores. De processor kan dual-channel LPDDR4x geheugen aan, met een maximale snelheid van 2133MHz. De processor wordt bijgestaan door een dual-core NPU processor voor Artifical Intellingence. Dit wordt vooral gebruikt voor fotografie met de 3 camera's.
De grafische beelden komen van een Mali-G76 GPU op maximaal 650MHz.

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 7 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 5 runs overblijft.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_01-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_02-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_03-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_05-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_06-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_07-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_08-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_09-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_10-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_11-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_12-Small.png


Klik op het onderstaande overzicht om de specificaties van de geteste apparaten te zien.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Specificaties_1-Small.png

De resultaten.
De telefoon doorstond alle testen zonder problemen. Tijdens de benchmarks is er geen gebruik gemaakt van de CPU Prestatiemodus. De Kirin Processor is daardoor ongeveer net zo snel als een Snapdragon 845. Als je de Prestatiemodus alsnog wil inschakelen, dan gaan de benchmarks scores met zo'n 2% - 15% omhoog. Deze boost werkt bij het ene benchmark programma beter dan bij de ander. De resolutie is overigens vastgezet op 1080P, want dat is uiteindelijk de resolutie waar ik het meeste mee zal werken.

De smartphone is verder erg snel en reageert goed op alle acties die ik uitvoer. In spellen draait alles soepel en het laden van applicaties gaat ook gewoon lekker snel. De telefoon bleef lekker koel tijdens het fotograferen en gamen. De laatste reeks HiSilicon processoren is dus een zeer goed alternatief voor de Qualcomm of Samsung processoren.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_146-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_147-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_148-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_149-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_150-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_151-Small.jpg


Hmm, low settings op basis van de specificaties van deze smartphone? Hier klopt iets niet. Direct daarna heb ik alle apps op de achtergrond afgesloten, maar het spel liet die beeldscherm instellingen niet meer zien en bij de in-game instellingen was het ook niet meer in te stellen. Ok, dan maar met de standaard instellingen en gamen met low settings.
Doordat ik de screenrecord functie wilde testen, had ik waarschijnlijk toch nog wat resources nodig. Over de screenrecorder gesproken. Op het moment dat je die gebruikt, dan blokkeren de speakers en kun je niets meer horen, tenzij je de rechten van je microfoon afgeeft. In dat geval wordt het geluid niet van binnenuit opgenomen, maar van buitenaf. Hierdoor is het geluid van het spel wat slechter, doordat hij dan alles via de microfoon opneemt, inclusief je eigen stem. In het begin heb ik die rechten niet afgegeven en daardoor speelde ik het spel zonder geluid. Mede daardoor merkte ik de tegenstander vaak erg laat op. Maar goed, met 2 headshots binnen 45 seconden ging het toch wel goed al zeg ik het zelf :D.



https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Van de aangegeven 6GB werkgeheugen kan 5,6GB worden gebruikt. Na het wissen van het werkgeheugen, neemt het os met applicaties ongeveer 3,7GB in beslag. In de praktijk zal je merken dat er 1GB - 1,5GB vrij is aan werkgeheugen (getest met Device Info HW) en dat zorgt voor een snelle en stabiele telefoon.
De telefoon is voorzien van 128GB intern opslaggeheugen en dat kan met een Huawei NM (SD) kaart verder worden uitgebreid, echter kun je de 2e sim dan niet meer gebruiken. Het systeem met standaard apps neem ongeveer 15GB in beslag. Dankzij het 128GB opslaggeheugen kun je ongeveer 113GB gebruiken voor je eigen apps, games, documenten, foto's, filmpjes en muziek.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_036-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_137-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_139-Small.jpg


Update software

De nieuwste software zal via OTA of via een handmatige update, naar de telefoon worden gestuurd. De telefoon is in de testperiode van 2 weken, slechts 1 keer bijgewerkt en dat komt doordat ik er een T-Mobile simkaart in deed. Op dat moment werden de simkaart instellingen van T-Mobile gedownload en kon ik die daarna installeren. Ik heb weinig problemen gehad met de huidige release. Ik merkte alleen dat niet alle apps in het begin gedownload konden worden, maar ik vermoed dat er een instelling van Google Play niet goed stond.

Ter info:
Alle telefoons die worden geleverd met Android 8 (of hoger) zijn voorzien van Treble. Hierdoor is het bijna een peulenschil om een custom rom voor diverse telefoons uit te brengen, zie dit nieuwsbericht van Hardware.info.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_095-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_096-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_109-Small.jpg

De telefoon is afgerond met firmware versie: 9.0.0.122 (C432E10R1P16)

Hoofdscherm

De telefoon kan op twee manieren worden ingesteld. Standaard worden alle apps op het hoofdscherm gezet en kun je de apps direct benaderen. Je kunt er ook voor kiezen om de appdrawer in te schakelen met apps achter een hoofdmenu. Dankzij Emui, kun je veel instellen zoals het weergeven van je netwerksnelheid, batterijpercentage naast of in het accu icoontje weergeven of het weergeven van de ingebouwde stappenteller. Ik vind het ook handig dat het hoofdscherm als een carrousel ingesteld kan worden en dat je de Google Feed pagina kunt uitschakelen. Het carrousel is overigens een feature die veel werd gewaardeerd bij HTC liefhebbers. Tevens is deze ook beschikbaar in diverse launchers, maar het is (helaas) geen standaard feature in Android.

Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en enkele quick settings zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de quick settings zichtbaar. Door de notch, zijn helaas niet alle meldingen direct zichtbaar. Aan de linkerkant is slechts plaats voor 4 icoontjes en die staan bij mij al aan door wifi, BT, netwerksnelheid en het telefoonsignaal. Huawei zou hier nog wel aandacht aan moeten schenken, zodat je duidelijk ziet dat je een nieuwe e-mail of appbericht hebt ontvangen.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_058-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_059-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_037-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_038-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_070-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_062-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_061-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_007-Small.jpg


Applicaties

De telefoon wordt geleverd met een aantal Huawei applicaties en enkele ingebouwde externe apps zoals eBay, Facebook en Instagram. Uiteraard zitten er bij dit Android toestel een hoop Google applicaties bij, maar daar ontkom je simpelweg niet aan. Vanuit Google worden de standaard 12 apps meegeleverd waaronder: Google Foto's, Play Muziek, Play Films, Drive en Duo. Helaas zijn dit soort standaard apps niet op een normale manier te de-installeren, maar moet je de apps uitschakelen om er (gedeeltelijk) vanaf te komen. Hierdoor starten die applicaties niet meer op en zal het een stuk minder ruimte innemen. Echter is het SwiftKey toetsenbord niet op een normale manier te de-installeren. Dat zorgt er soms voor dat mijn standaard toetsenbord: Gboard, niet altijd als eerste opstart. Door de tragere reactietijd, inschakeling van veel gebruikersrechten en een minder fijne indeling, vind ik SwiftKey niet het beste (swype) toetsenbord die beschikbaar is.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_054-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_055-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_034-Small.jpg


Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel en kan in theorie op maar liefst 1733 Mbps werken! Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi onder andere gebruikt om foto’s en filmes te uploaden en daarbij is de verbinding altijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. De telefoon schakelt automatisch over van 802.11AC (5GHz) naar 802.11N (2,4GHz netwerk) als het signaal onvoldoende wordt.

GPS
De onderstaande testen zijn uitgevoerd met een profiel waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van de interne GPS, dus zonder het gebruik van telefoonpalen of Accesspoints.

GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 10 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Hierin merk ik nog weinig verschil met andere smartphones waarbij geen dualband netwerk is ingebouwd. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met enkele navigatiesystemen is bekeken hoe accuraat de GPS is en waren de snelheden accuraat en waren geen vreemde snelheden te zien. Hierbij is gebruik gemaakt van onder andere Sygic en Google Maps. GPS test laat zien dat de foutmarge op ongeveer 5 meter ligt en dat komt overeen met de meeste telefoons.

Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. Ik heb de telefoon getest met een nieuwe Android autoradio en een smartwatch. De telefoon werd direct door de autoradio en smartwatch herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed te verstaan via de BT verbinding. Tethering via bluetooth werk verder zonder problemen, waardoor ik gewoon Spotify muziek kon downloaden op de autoradio.

Bellen

T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Net als alle courante telefoons is het mogelijk om gebruik te maken van "smartdialing", zodat je door middel van een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel kan opzoeken.

Internet

De internet snelheid is met 100-150Mbit goed in de omgeving van Eindhoven. Doordat alle 4G banden van de Benelux gebruikt kunnen worden, moet het 4G ontvangst voor iedereen optimaal zijn. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog van het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet.

Streaming media beveiliging (Netflix)
De telefoon is voorzien van Widevine CDM beveiligingsniveau 1. Hierdoor kun je Netflix op de hoogste resolutie afspelen.

Luidspreker

De telefoon is voorzien van 2 speakers en deze zitten bovenin het scherm en de ander is ingebouwd in de USB-C poort. Er zit een verschil in geluid tussen deze 2 speakers, waardoor stereo niet perfect stereo geluid is. De speaker in de USB poort geeft het mooiste geluid en dankzij de telefoon krijg je nog iets van akoestiek mee. De speaker bovenin het scherm, is wat zachter en dat verschil is goed te horen als je een vinger afzonderlijk op de speakers legt.
De kwaliteit uit de speakers vind ik prima. Als je aan het gamen bent, dan kan je rechterhand de speaker in de USB-C poort gedeeltelijk blokkeren. Dankzij het stereo geluid, blijft er dan nog altijd 1 speaker over waar het geluid volledig doorheen gaat. Doordat de speaker in de USB poort zit, voel je af en toe ook wat trillingen door de telefoon.

Microfoon

Van mijn volgers heb ik doorgekregen dat men wil weten hoe de telefoon presteert bij een video opnames van bijvoorbeeld concerten.
Even een concert bezoeken in een reviewperiode, van 2 weken, dat gaat niet zomaar. Wat ik wel kan doen, is een dergelijke setting zo goed mogelijk opbouwen. Ik heb hiervoor de woonkamer klaargemaakt en de receiver op standje: Herrie, gezet en de subwoofer op 70% gezet. Om ervoor te zorgen dat mijn handen de microfoons niet blokkeren, heb ik een testopstelling gemaakt met de Duplo van onze kinderen. Hierdoor kan ik steeds dezelfde testopstelling bouwen als andere telefoons worden getest.

Dit was de testopstelling voor 4 smartphones.
De Xiaomi Mi6 (2017), Samsung S9, Huawei P20 Pro en uiteraard de Huawei Mate 20 Pro.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/DSC_2598-Small.jpg

Vanwege auteursrechten, kunnen de audiotesten niet in alle landen worden bekeken. Als de filmpjes niet afgespeeld kunnen worden, dan kan het zijn dat ik de muziektest op een andere manier moet inrichten. Ik moet dan een goede manier bedenken om de bass goed te testen met: vrij te gebruiken content (of kortere opnames maken).

Samsung Galaxy S9


Huawei P20 Pro


Xiaomi Mi6


Huawei Mate 20 Pro


Vingerafdrukscanner

De locatie van de vingerafdrukscanner ligt onder het scherm en daarmee is het een van de eerste telefoons die het op deze wijze heeft ingebouwd. Dit concept is al enkele keren uitgevoerd door onder andere Vivo en Oppo.
De vingerafdrukscanner herkend mijn vingers helaas niet altijd. Vaak moet ik mijn vinger enkele seconden op het scherm leggen voordat ik een goedkeuring krijg. Voor mijn gevoel is dit effect ook te merken zonder een screenprotector. Het is overigens wel prettig dat het scherm ook met natte vingers ontgrendeld kan worden (als die het doet).
Mede door de vingerafdrukscanner, kun je ervoor zorgen dat je gebruik kunt maken van twee verschillende omgevingen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je werkomgeving met je linkerhand vingerafdruk openen en je privé omgeving met je rechter vingerafdruk. De omgevingen kunnen niet met elkaar communiceren. Apps die je in omgeving A hebt, moet je opnieuw installeren in omgeving B.

In de praktijk werkt deze functie minder goed dan bij een Xiaomi smartphones met Miui Android. Bij Huawei kun je slechts gebruik maken van 1 vingerafdruk om de tweede omgeving te openen. Tevens wordt de bluetooth communicatie verbroken als je van omgeving wisselt. De tweede omgeving kan ook met een patroon worden geopend, waardoor de beperking van de vingerafdruk geen ramp hoeft te zijn.
Het gebruik van een tweede ruimte om werk en privé (apps) gescheiden te houden, werkt momenteel nog niet optimaal. Ik hoop dat Huawei hier meer aandacht aan zal schenken.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_220523-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_087-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_089-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_114-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_113-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_092-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_093-Small.jpg


Gelukkig is het ook mogelijk om het scherm met je gezicht te ontgrendelen en hierbij heb ik gemerkt dat het zeer goed en snel werkt. Als de telefoon op tafel ligt, dan kan het scherm al worden ontgrendeld. Je hoeft dus niet recht boven je telefoon te hangen, want je gezicht kan al in een hoek van zo'n 45 graden worden herkend.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_220616-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is voorzien van een grote niet-verwisselbare Li-Poly 4200 mAh accu. Tijdens het testen stond het volgende continu aan: wifi, GPS en bluetooth. De telefoon synchroniseerde met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, 1 werk account, Whatsapp, Skype, Facebook Lite, Instagram, LinkedIn, Amazfit smartwatch en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) zo'n 55% over, bij een schermgebruik van ongeveer 3 tot 3,5 uur. Het resultaat hiervan past zeer goed bij een accu met deze capaciteit. Bij normaal gebruik kan ik met gemak de volgende avond redden. Als je naast het normale gebruik ook nog 1-2 uur per dag zou gamen dan mag de smartphone de volgende dag rond het avondeten aan de (draadloze) lader.

Licht / normaal gebruik na bijna 24 uur (incl. nachtrust).
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_118-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_119-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_120-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_122-Small.jpg

Zwaar gebruik na ongeveer 37 uur incl. 2 uur gamen.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_160-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_161-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_162-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_163-Small.jpg


Statistische benchmarks voor accu's zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de exacte accuduur te bepalen. Werkelijke accuduur is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buitenaf.

Accutesten door middel van apps
De Geekbench accu test is weer terug van weggeweest. De accutest was een tijd niet meer beschikbaar in de Geekbench app en daardoor zijn een aantal voorgaande smartphones daar niet mee getest. Hierdoor kan ik niet alle recent geteste telefoons meenemen in de resultaten.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_13-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_14-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Benchmark_04-Small.png


Uit de resultaten is te zien dat de Huawei Mate 20 Pro zeer goed uit de benchmarks komt. Dit komt overeen met de ervaring die ik heb opgedaan bij normaal gebruik.

Accu opladen

Een nieuw onderdeel van mijn review, is de oplaadtest. Ik hecht zelf niet veel waarde een de snelheid waarmee accu's worden opgeladen. Echter is dit wel iets wat fabrikanten graag laten zien en consumenten wellicht ook graag willen weten. Hiermee kan ik bevestigen dat het statement dat Huawei doet: van 0 naar 70% in 30 minuten, zeer zeker klopt.
Vanaf nu zal ik dergelijke oplaadtesten toevoegen aan mijn smartphone reviews.

Hieronder zijn de nieuwste resultaten van de oplaadtest terug te vinden en het statement van Huawei klopt als een bus.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20_Opladen-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20_Qi-Small.png


Huawei heeft op de Mate 20 Pro een speciale feature ingebouwd. Zowel draadloos als met kabel, kun je een andere smartphone opladen. Om een andere telefoon draadloos op te laden, moet je eerst een optie inschakelen voordat die feature actief is. Het is jammer dat die optie direct uitgaat als je er een telefoon op hebt gelegd. Het draadloos opladen van een andere telefoon gaat niet altijd in een keer goed, waardoor het schuifje na 1 halve poging weer uit staat. Huawei kan hier wellicht beter een minimale tijd aan toevoegen zodat de andere smartphone (of BT headset) goed opgeladen kan worden.
Het is een mooie feature, maat ik vraag me af hoe vaak ik dit in de praktijk zal gebruiken.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_164-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_132-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_131-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Foto's

De telefoon is voorzien van maar liefst 3 camera's aan de achterkant. De camera's zijn als volgt ingedeeld:
  • 40 MP / F1.8 diafragma camera voor normale foto's/video's.
  • 20 MP / F2.2 diafragma groothoek camera voor macro foto's en extra brede foto's / video's.
  • 8 MP / F2.4 diafragma telescoop lens voor 3x optische zoom en een totaal van 10x digitale zoom.
De samenwerking van de camera's verloopt goed en het licht heeft volop de kans om in de lens te komen, ondanks de kleine F1.8 diafragma. Van wat ik heb gezien, kan hij de strijd zonder problemen aan met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9, waarbij een variabel diafragma vanaf F1.5 wordt gebruikt.

Ik heb de camera vooral getest met Master Ai ingeschakeld. Deze instelling, voor kunstmatige intelligentie, zorgt ervoor dat de telefoon automatisch uit veel verschillende scènes de juiste weergave kan kiezen. De verwerking daarvan gaat goed, maar het kost wel wat tijd. Vaak sta je nog een seconde of 2 te wachten, totdat het object en de fotograaf mag bewegen. Die instelling zorgt er vaak voor dat bewegende objecten niet goed vastgelegd kunnen worden. Als je Master Ai uitschakelt dan kan de camera zeer snel mooie foto's maken.
Deze feature is niet alleen beschikbaar bij foto's, maar ook bij films. Dankzij de dual-core NPU processor, kunnen beelden real-time worden verwerkt. De camera kan mensen daardoor onderscheiden van dieren of vaste materialen. Als voorbeeld heb ik een film toegevoegd waarbij de achtergrond grijs is gemaakt en de voorgrond volledig in kleur is. Tijdens het filmen kun je er ook voor kiezen om de achtergrond volledig wazig (bokeh effect) te maken en de persoon voor de camera eruit te laten spatten. Die optie kan nuttig zijn bij het filmen van je kinderen in een drukke omgeving. Je zorgt er namelijk voor dat kinderen op de achtergrond niet herkenbaar zijn op je beelden. Een soortgelijke feature als Master Ai is iets dat ik niet eerder bij live beelden heb gezien en hierin loopt Huawei volgens mij voorop op de concurrentie. Deze feature is nog niet geperfectioneerd, want het beeld wil nog weleens overspringen naar mensen die voorbij lopen.

De foto's en filmpjes zijn zowel overdag als 's avonds erg goed, maar er is nog ruimte voor verbetering. Verderop in de review zie je enkele voorbeeldfilms die niet geheel perfect zijn. Hierop zie je een aantal glitches of vreemde focus van objecten.

Hier zijn enkele screenshots van de camera instellingen:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_166-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_167-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_169-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_168-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_170-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Screenshot_171-Small.jpg


Avondfoto's:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_200424-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_230539-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_232921-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181021_194459-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_234824-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_235745-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181021_194308-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_191417-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_193406-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_194915-Small.jpg


Avondfoto's in totale duisternis.
De eerste foto is gemaakt met flitser en de tweede met de LED flitser continu ingeschakeld:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_223239-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_223325-Small.jpg


Avondfoto's, flitsertest.
De eerste foto is gemaakt met de flitser, de tweede met de inschakelde nachtmodus (zonder flitser):

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181021_222815-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181021_222828-Small.jpg


Ter vergelijking, avond foto's met de OnePlus 6:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/OnePlus6/IMG_20180603_105953-Small.jpg

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/OnePlus6/IMG_20180613_010034-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/OnePlus6/IMG_20180613_010015-Small.jpg


Frontcam

De nachtfoto's van de portretten zijn dankzij de "flitser" goed te noemen. Door het oplichtende scherm kun je prima selfies maken voor een frontcam. Op de avondfoto's is alles prima zichtbaar, waardoor de camera er zeer zeker mag zijn. De foto's die je overdag maakt zijn soms flets en missen diepgang. Het zou mooi zijn als Master Ai ook in dat soort situaties gebruikt kan worden voor zeer mooie selfies. Helaas ontbreekt die feature, maar met HDR foto's is het wel mogelijk om goede selfies te maken en om te videogesprekken mee te voeren.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_115146-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181028_141938-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_105708-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181026_172249-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181021_222942-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181021_222903-Small.jpg

Groothoek lens

Dankzij de groothoek lens, kun je nu nog meer van de omgeving op de foto zetten. Deze lens wordt tevens gebruikt om macrofoto's te maken. In dat geval gaat de zoom van 1x naar 0,6x. Het getal voelt in het begin vreemd aan, maar je kunt snel aan de slider van het zoombereik wennen. De beeldverhouding blijft overigens gewoon hetzelfde. Dat blijft gewoon 4:3, 16:9 of 19:9. De kwaliteit van het inzoomen is overigens wel erg goed voor een smartphone. Ik heb niet veel vaker zulke scherpe foto's gemaakt van objecten die zo ver weg stonden.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_122658-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_122705-Small.jpg


Inzoomen

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181022_234009-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_151234-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_151254-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_110151-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_110440-Small.jpg


Filmen

De kwaliteit van de filmpjes is erg goed en alles is goed op te nemen. De camera kan in 4K op 30fps opnemen en het is ook mogelijk om met een 960fps te filmen op maximaal 720P. De telefoon lijkt geen optische beeldstabilisator te bevatten, maar de elektronische beeldstabilisator werkt erg goed. Hierdoor kun je filmen zonder kleine schokkende bewegingen / trillingen. Tijdens het filmen is het mogelijk om foto's maken en in te zoomen. Tijdens het filmen kun je ook weer opnieuw op een object focussen om alles strak te laten filmen. Filmen in het donker gaat redelijk goed, maar met de ingeschakelde Ai, zie je dat de camera soms op vreemde dingen scherpstelt. Dit is onder andere in de onderstaande filmpjes te zien (zie verkeerslicht links onderin bij het eerste filmpje). Tevens zie je af en toe glitches bij de nacht en Ai opnames. De hardware is snel genoeg om alles te verwerken en ik verwacht dat dit met een software update is op te lossen.

Videotest 1: Film in de avond geschoten


Videotest 2: Ai modus testen


Videotest 3: Vogels bekijken


Videotest 4: Zoom test


Videotest 5: Rondlopen


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


OS:Android 9 (Android Pie) met Emui 9
Scherm formaat:19:9 / 3120 x 1440 pixels, 6,39" (~538 ppi)
Scherm type:OLED capacitieve touchscreen, 16M kleuren, curved Corning Gorilla Glass 5
Multitouch:10 vingers
Chipset:HiSilicon Kirin 980
CPU:64 bits octa-core ARM 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHz
GPU:Mali-G76
SD card:NM kaart tot 256GB (Huawei SD kaart)
Opslag geheugen (ROM):128 / 256 GB UFS 2.1
Werkgeheugen (RAM):6 GB
Waterdicht:Stof- en waterdicht IP68
Hoofdtelefoon aansluiting:Nee, er wordt een USB-C naar 3,5mm converter meegeleverd
Luidspreker:Ja, Stereo
Simkaart:2x Nano-sim
3G Netwerk:WCDMA 800/850/900/1700/1900/2100 MHz
4G Netwerk:FDD-LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2300/2600MHz
WLAN:Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, wifi hotspot, 2x2 MIMO
Bluetooth:v5.0
NFC:Ja
Vingerafdrukscanner:Ja, onder het scherm
USB:USB Type-C, 3.1
Camera (achterkant):40+20+8 MP, normale, groothoek, telescoop lens , F1.8 + F2.2 + 2.4 diafragma, 3x optische zoom en 10x digitale zoom, digitale stabilisatie, dual-tone LED verlichting, PDAF
Opties:Master Ai met voorspellende focus, Geo-tagging, touch focus, autofocus, beeld stabilisatie, Portret modus, PRO instellingen, RAW ondersteuning
Video:3840 x 2160 4K@30fps, Slowmotion op 960fps (720p), filmen met LED verlichting, Ai Scene herkenning met directe aanpassing van de achtergrond
Camera (voorkant):Max 24MP, F2.0 diafragma
Opties:Geo-tagging, touch focus, scherm flitser, HDR, Portretmodus, digitale stabilisatie, beautyfier, glimlach detectie
Video:2160 x 1080 Full-HD+@30fps, video stabilisatie, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting
Sensoren:Infrarood sensor (Afstandsbediening), Snelheid, afstand, barometer, stappenteller, beweging, spel rotatie, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht
Radio:Nee
GPS:GPS (Dual band), A-GPS, Glonass, BeiDou, Galileo (Dual band), QZSS
Formaat:157,8 x 72,3 x 8,6 mm
Gewicht:189g
Accu:Niet verwisselbare Li-Poly 4200 mAh accu / SuperCharge / Qi - Draadloos laden
Kleuren leverbaar:Black, Twilight, Emerald Green, Midnight Blue, Pink
Led kleuren:RGB LED (Rood, Groen, Blauw, Wit, Geel, Cyaan en Violet)


Hier is een selectie van de gemaakte foto's terug te vinden.
Geen enkele foto is bewerkt, ze zijn slechts voorzien van een tag en eventueel verkleind tot Full HD(+)

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_111152-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_132344-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_132550-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_133039-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_171222-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_164615-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_170642-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_103143-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_112416-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_111607-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_133743-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_133754-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_112953-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_120644-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_135254-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_135407-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_134018-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_101026-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181024_222246-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181023_182821-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_105739-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_110859-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181028_151338-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181028_151120-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181028_142735-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181028_173409-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_182028-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181017_182052-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


LinksPromotie video's van de Huawei Mate 20 Pro:


Live nabeschouwing met 2 tweakers, waaronder ikzelf.


Aftermovie van de Mate presentatie.


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20_serie-Small.jpg


Hieronder nog even de belangrijkste verschillen tussen Huawei P20 Pro en de Mate 20 serie:
P20 Pro
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/P20pro.png
Mate 20 Pro
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20pro.png
Mate 20
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20.png
6,1" 2240*1080 408ppi6,39" 3120*1440 538ppi6,53" 2244*1080 381ppi
OLED schermOLED schermLCD scherm
Stof- en waterdicht IP67Stof- en waterdicht IP68Stof- en waterdicht IP waarde onbekend
Vingerafdrukscanner voorinVingerafdrukscanner in schermVingerafdrukscanner achterop
Kirin 970 4*2,36 (A73) + 4*1,8 (A53)GHzKirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHzKirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHz
40+20+8, 24MP camera's40+20+8, 24MP camera's12+16+8, 24MP camera's
128GB Opslag128/256GB Opslag128GB Opslag
6GB Werkgeheugen6/8GB Werkgeheugen4/6GB Werkgeheugen
4.000mAh4.200mAh4.000mAh
Bluetooth 4.2Bluetooth 5.0Bluetooth 5.0
USB 3.0USB 3.1USB 3.1
155*73,9*7,8mm157,8*72,3*8,6mm158,2*77,2*8,3mm
180g189g188g
Mate 20 X
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20X.png
Mate 20 Lite
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20Lite.png
Mate 20RS Porsche Design
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20PD.png
7,2" 2240*1080 345ppi6,3" 2340*1080 409ppi6,39" 3120*1440 538ppi
OLED schermLCD schermOLED scherm
Stof- en waterdicht IP waarde onbekendNiet waterdicht Stof- en waterdicht IP68
Vingerafdrukscanner achteropVingerafdrukscanner achteropVingerafdrukscanner in scherm
Kirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHzKirin 710 4*2,2 (A73) + 4*1,7 (A53)GHzKirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHz
40+20+8, 24MP camera's20+2, 24MP camera's40+20+8, 24MP camera's
128GB Opslag64GB Opslag256GB Opslag
4/6GB Werkgeheugen4GB Werkgeheugen8GB Werkgeheugen
5.000mAh3.750mAh4.200mAh
Bluetooth 5.0Bluetooth 4.2Bluetooth 5.0
USB 3.1USB 2.0USB 3.1
174,6*85,4*8,15mm158,3*75,3*7,6mm157,8*72,3*9,7mm
232g172g187g


Screenprotector / bescherming

Ter bescherming plaats ik altijd een screenprotector op mijn smartphones. Sinds vorig jaar, gebruik ik ook een doorzichtige covers waar de telefoons naadloos in passen.
Met de komst van 3D/4D schermen en afgeronde hoeken, moet je nu beter op zoek gaan naar geschikte screenprotectors en helaas passen ze niet altijd perfect. Hierdoor kunnen randen vaak omhoog staan waar stof onder kan komen. De prijzen voor dit soort protectors zitten tusssen de ¤10,- tot zo'n ¤30,- per stuk. De goedkopere modellen vind je vooral in China via AliExpress of webwinkels. De hogere prijzen zie je vooral in Nederlandse winkels voorbij komen.

Doordat de Huawei Mate 20 Pro nog niet uit was ten tijde van de review, was het lastig om op korte termijn een screenprotector te kopen. Via Bol.com kwam ik uit op de winkel van Knaldeals en heb ik daar een nette originele Huawei cover aangeschaft. Tevens had ik daar "bijbehordende" screnprotector van het merk: Just in Case, aangeschaft waar 3 covers in de verpakking zitten. Helaas was die niet geheel geschikt. Doordat de randen niet waren meegevormd, bleven die omhoog staan en plakte alle stof aan de zijkant van de protector. Nadat ik dit had aangekaart kreeg ik netjes mijn geld terug en inmiddels zie ik dat ze andere covers op de site hebben staan. Ze hebben goed gehandeld naar aanleiding van de ontvangen feedback.

Na een bezoek aan de Mediamarkt, kreeg ik te horen dat ze daar alle smartphones kunnen voorzien van een screenprotector. De prijs van die kunststof covers liggen op ¤19,95 incl. 30 dagen omruil garantie. Dat zou dus perfect zijn voor de Huawei Mate 20 Pro met de afgeronde randen. De screnprotector zit er goed op en voor die ¤19,95, lijkt het een echte aanrader te zijn. De protector voorziet bijna het gehele glas van een cover, maar de notch en de zijkanten van de telefoon blijven onbeschermd. De protector vult overigens wel het gehele zichtsveld van het scherm en de medewerker van de MM moet er goed voor zorgen dat de protector recht op het scherm ligt. In mijn geval zou de protector 1mm naar rechts geplaatst moeten worden als het perfect zou zijn. Ik ben verder tevreden over het resultaat en de protector sluit goed aan, aan de Huawei cover.

Hieronder zijn de foto's terug te vinden:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181101_080505-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181101_080519-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181101_080555-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181101_080605-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181101_080612-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181101_080619-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181101_080655-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181101_080708-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Het waren 2 mooie weken die begon met een trip naar Londen. Ik wist niet zo goed wat ik precies moest verwachten en ik heb me niet teveel verdiept in de geruchten over deze smartphone. De reputatie van de Huawei P20 Pro waren voor mij al bekend en de Kirin 980 processor zou erg goed moeten zijn. Ik liet mij dus vooral verrassen met hetgeen wat Huawei nog meer in petto zou hebben voor deze nieuwe smartphone.

Bij mij staat Huawei niet echt bekend als een trendsetter en het gebruik van Ai klinkt futuristisch, maar wat zou het in de praktijk zijn? Na het reviewen van deze smartphone kan ik daar nu wel (gedeeltelijk) een oordeel over vellen. Huawei lijkt dit jaar toch echt een trendsetter te zijn geworden en Ai (in combinatie met fotografie) is een zeer goede zet! Als de Master Ai is ingeschakeld, dan kiest de telefoon de beste setting voor je uit, waardoor je zeer mooie foto's kunt maken. Helaas kost die verwerking een seconde of 2 waarbij jijzelf en het voorwerp, stil moet blijven staan. Dit gaat helaas niet altijd goed bij bewegende mensen (kinderen) en huisdieren. Daarvoor moet je de Master Ai dus uitschakelen zodat je snel je foto's kan maken. De notch: helaas is deze vrij groot, maar dat is bewust gedaan zodat alle apparatuur en sensoren erin passen. Helaas is het daardoor niet altijd mogelijk om de laatste notificaties te zien, doordat deze achter de notch zijn verstopt. Huawei moet hiervoor dus nog in de eerste weken na de release mee aan de slag. Tenslotte wil ik mijn complimenten geven over de vingerafdrukscanner onder het scherm. Het is een mooie oplossing, er moet echter nog wel aan de software worden gewerkt, zodat mijn vingers beter herkend worden door de sensor.

Dan de pluspunten van deze smartphone. De telefoon heeft de laatste features die beschikbaar zijn op een Android smartphone: Face Unlock, een vingerafdrukscanner achter het oled scherm, een hoge resolutie, opstelling met 3 camera's waarmee je 3 keer optisch en 10x digitaal kan inzoomen en kunstmatige intelligentie voor met name mooie/bijzondere foto's en filmpjes. Voor navigatie zijn enkele zaken verbeterd en bevat de laatste telg van Huawei nu een dual band GPS en biedt het ondersteuning voor alle soorten satellieten. De telefoon kan overweg met de hoogste internet snelheden, namelijk LTE CAT 21 en draadloos internet op maximaal 1733 Mbps. Tenslotte kan je met deze telefoon een andere telefoon draadloos opladen. Als de Mate 20 Pro na 2 dagen zelf stroom nodig heeft, dan kan je dankzij de 40W oplader van 0 naar 100% in 50 minuten.

De Huawei Mate 20 Pro is een echte aanrader om in gedachten te houden voor mensen die op zoek zij naar een telefoon die alles kan en waar het nieuwste van het nieuwste op/aan zit.
De telefoon is snel, is voorzien van de laatste snufjes, heeft een dikke accu en de camera is zeer goed. Op het gebied van software en de Master Ai is nog een halve punt te behalen en de prijs is niet voor iedereen weggelegd. Hierdoor krijgt de telefoon een score van 4,5 uit 5.

Eindscore
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/45-stars.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen automatische HDR en als je gebruik maakt van de Ai mode moet je soms enkele seconden stil blijven staan.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Hoge prijs, maar in vergelijking met andere merken is het wel gerechtvaardigd.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De vingerafdrukscanner herkend mijn vingers niet altijd.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Door de notch zijn niet alle notificaties zichtbaar.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De telefoon heeft een hybride dual sim mogelijkheid, maar het gebruik van een speciale SD kaart is een vreemde keuze.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen optische beeldstabilisator, maar wel een elektronische stabilisator die goed werkt.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Houd er rekening mee dat het een grote smartphone is om vast te houden, geen 3,5mm jack heeft en dat de camera uitsteekt.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png De accu kan zonder problemen 2 dagen mee.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Prachtig full-screen design en de notch is gedeeltelijk uit te schakelen.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Vanuit de software is veel aan te passen, zoals wel of geen appdrawer en een processor boost.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Snelle processor uit de eigen stal van Huawei.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Vingerafdrukscanner onder het scherm + IR gezichtsherkenning.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Hoge de IP68 certificering, waardoor de telefoon zonder problemen tegen water kan.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Met de camera's kun je overdag en 's avonds zeer goede foto's maken.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Dankzij AI, kun je unieke video's maken.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Voor de tegenstanders van de notch: deze is softwarematig uit te schakelen.

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.
Naar_boven

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png

Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto's om mijn recente reviews te zien.:

CAT S61

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/CAT_S61/IMG_20180809_191959-Small.jpg
OnePlus 6

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/OnePlus6/IMG_20180602_145311-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Banner.pngtweakers - nomineer voor review van de maand

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Huawei Mate 20 Pro Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (26)

Wijzig sortering
Mooie review, heb er zeker wat aan!

Voor mijn werk kan ik een telefoon aanschaffen en ik twijfel nu enorm tussen de Huawei Mate 20 Pro en de OnePlus 6T. Met mijn functie als app designer is het handig als de software zo veel mogelijk stock Android is (zeker naast mijn design collega's die allemaal een iPhone gebruiken) en dat is dan ook voornamelijk de reden waarom ik zo twijfel over de Huawei. Ik zie dat jij de OnePlus 6 gereviewd hebt en je hebt vast ook de release van de OnePlus 6T gevolgd. Dat in je achterhoofd houdend, zou je mij aanraden voor de Mate 20 Pro of de 6T te kiezen? Of stel ik nu moeilijke vragen... :Y)
Het is een lastige keuze, maar ik lees dat voor jou de software belangrijker is dan de rest.
Voor fotografie is de Mate 20 Pro absoluut een topper (ondanks wat foutjes in deze vroege firmware).
Qua formaat maakt het niet veel uit, ze zijn beide net zo groot.
Qua prijs is de OnePlus de absolute winnaar.
Op het gebied van (bijna) stock Android, is OP de winnaar.
Qua design vind ik weer dat Huawei wint.

Ik denk dat jij dus moet kiezen voor de OP6t. Het liefst zelfs een smartphone met Android One zodat je dichter tegen stock Android aanzit.

Oh ja, de accu van de Mate is wel veel beter als ik de recensies lees.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 31 oktober 2018 12:09]

Thanks voor je reactie!

Android One zou inderdaad nog beter zijn, maar je vindt helemaal geen high-end telefoons binnen dat programma... En die komen er volgens mij voorlopig ook niet?

De prijs maakt minder uit omdat er een vast budget beschikbaar wordt gesteld vanuit mijn werkgever.

Ik denk dat het de 6T gaat worden, maar ik ga me nog even iets meer verdiepen in de daadwerkelijke verschillen in software. Thanks!
Alle Nokia telefoons zijn Android One, ook de high end modellen. De Nokia 8 is alweer wat ouder en krijgt waarschijnlijk binnenkort een opvolger.

Er gaan geruchten over een high end Nokia met 5 camera's achterop. Die zal dus ook wel high end worden met nadruk op fotografie.

Er is onlangs ook de LG G7 One (Android One versie) aangekondigd, maar nog niet kunnen vinden wanneer die uitkomt. Die draait echter op een SD 835 sociale, dus niet de allerlaatste hardware. Overige specs geloof ik wel in lijn met reguliere G7.

Ook op zoek naar een nieuwe telefoon. Kom van de Xiaomi Mi A1 op Android One. Die voldoet veelal wel, maar helaas verlechterend scherm na val. Qua fotografie mis ik veel door de trage camera (aanzienlijke shutter lag). Kwaliteit kan natuurlijk ook beter, zeker met minder goede lichtomstandigheden. Heb een jonge zoon, dus wil niet teveel momenten missen.

Mi A2 ziet er goed uit, behalve dat ze de telelens hebben vervangen door een diepte sensor. Onbegrijpelijk, maar dit zie je momenteel vaker. Mate 20 Pro zou een flinke step up zijn. Jammer dat er nog geen reviews van de gewone Mate 20 zijn. Die is een stuk goedkoper, maar lastig om de knoop nu door te hakken (gratis horloge). Ook is die wat breder, dus onhandiger in gebruik. P20 Pro is ook een optie, maar al wat ouder, dus ook kortere ondersteuning.

Choices, choices...
De opvolger van de Nokia 8 is toch de Nokia 8 Sirocco van afgelopen lente?
reviews: Nokia 8 Sirocco, 7 plus, 6 en 1 en 8110 - Kromming van de tijd

De LG G7 One is inderdaad een interessant toestel, maar LG heeft ervoor gekozen om de LG G7 Fit hier uit te brengen. Op de IFA gaven ze aan dat 1 van die 2 op de NL markt zal komen. Een vreemde keuze en ik hoop dat de One versie alsnog uit zal komen in de Benelux.

Je ervaring de Mi A1 kan ik zeer zeker onderstrepen. De vetraging met de camera had ik ook.
De Mi A2 is op papier slechts een kleine verbetering, maar sommige missen de 3,5mm jack. Ik denk dat het wel een prima midrange smartphone is, maar de camera kan uiteraard niet tippen aan de grote jongens.

De Mate 20 zal op veel punten hetzelfde zijn als de Mate 20 pro. Je moet je afvragen of je het oled scherm, 1440p, betere camera's, Face Unlock, vingerafdrukscanner in het scherm en IP68 waterdichtheid, het prijsverschil waard is.

Mogelijk is de P20 Pro een betere keuze, maar om dat met zekerheid vast te kunnen stellen, zou ik de Mate 20 eerst moeten testen.
Ik doelde op de geruchten over een Nokia 9: https://www.gsmarena.com/...n_the_back-news-33144.php

Dank voor de info over de LG. Dan hoef ik daar niet op te wachten. Die Fit versie met een hele oude processor boeit me niet zo. Dan is de Nokia 7 Plus met SD 660 waarschijnlijk net zo snel... Die overweeg ik trouwens ook nog.

Voordeel van de Mate 20 vs P20 Pro is voor mij dat hij een recentere chip heeft, iets goedkoper is en nu nog de gratis Watch erbij. Nadeel is dat hij net even wat breder en groter is dan ik zou willen. De camera prestaties zijn een vraagteken.

Sowieso is voor mij nog niet duidelijk hoe goed Huawei is met updates. Ik kwam ergens tegen dat de P20 serie onderdeel is van Android Enterprise Recommended. Dit impliceert minimaal één versie update en drie jaar security updates (binnen 3 maanden na release). Dat zou best prima zijn, maar voor de Mate serie zie ik dit niet terug.

Fijn trouwens dat jouw review al beschikbaar is! Heel uitgebreid en helpt zeker bij het kiezen!

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 31 oktober 2018 23:42]

Oh die geruchten, tja het is koffiedik kijken of en wanneer die Nokia uit zal komen..

De camera prestaties van de Mate 20 zijn nog niet echt bekend. Naast het aanpassen van de sensoren, kunnen er ook andere lenzen op zitten, waardoor de kwaliteit naar beneden gaat.

Het zou zeer mooi zijn als Huawei in het Android Enteprise programma zou zitten. Dat zorgt voor wat meer duidelijk over de updates die je minimaal mag verwachten. Het belangrijkste daarin zijn de beveiligingsupdates. Bij een upgrade van de Android versie, zitten eigenlijk niet echt veel grote verbeteringen. De meeste zaken zijn ook door middel van patches aan te passen.

Ik hoop dat je een goede keuze kunt/kon nemen n.a.v. de diverse reviews.
Ja, er is nu een review van de Mate 20 op GSMarena. Lijkt ook een goede camera te hebben, maar stuk minder bij weinig licht. En minder zoom natuurlijk.

Huawei P20 serie zit wel in Android Enterprise, dus heeft in ieder geval een versie update en drie jaar security updates. De nieuwe Mate modellen staan er (nog?) niet op.

Hetzelfde geldt overigens voor de Sony XZ2 serie.

Heb nog niet gekozen. Qua prijs was de Mate 20 wel OK, maar zonder review en qua breedte toch wat tricky. Met het horloge was het een leuke aanbieding, maar nu die actie is afgelopen wacht ik nog even iets langer. Abonnement loopt per middag december af, dus er komen vast nog mooie acties voor die tijd...
Graag gedaan, alvast veel succes met je keuze en maak eventueel een lijstje van de voor- en nadelen van de telefoons. Bekijk ook wat jij belangrijke elementen vindt voor je nieuwe smartphone.
Nette review! Vooral die camera vind ik echt episch aan deze telefoon, hij komt duidelijk in het betere segment en dat is fijn om te zien. De AI-gimmicks lijken mij echt onzin te zijn en ik snap dat bedrijven daar tijd en geld in steken om "uniek" te zijn. Echter betaal ik liever 400 euro minder zonder dat zulke features (die je eigenlijk nooit gebruikt) erop zitten. Echter is dat een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken. :)

Hoe dan ook is het een erg nette review geworden en respect dat je alles in lightboxes plaatst. Ik vertik het nogmaals te doen vanwege de hoeveelheid moeite. Eindelijk komen je reviews qua lengte in de buurt :P

+3
Dank je wel!

De camera is het pronkstuk van Huawei en met Ai kun je er mooie dingen doen, maar ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen ideaal is. Uiteraard betaal je daarvoor geen ¤400,- extra, maar misschien maar ¤50,- extra.

De rest van het verschil heeft te maken met Face Unlock, extra camera, vingerafdrukscanner onder het scherm, hoge (zelf in te stellen) resolutie beeldscherm, dikke accu, draadloos laden, IP68 waterdichtheid, USB-C headset en nog wat zaken die ¤600,- smartphones niet allemaal hebben ;)

Uiteraard is de prijs hoog en tot 1 november krijg je er leuke spullen voor terug (als een smartwatch en draadloze lader interessant voor je zijn). Hoe de prijs daarna zal zijn blijft nog even gissen, ik hoop dat er weer een nieuw actie komt voor de mensen die niet willen pre-orderen.

Ik doe graag wat meer moeite voor de lezers, zodat het geheel nog redelijk compact blijft. Dat ben je eigenlijk ook wel verplicht aan de lezers als je zo'n 6100 woorden gebruikt in een review (excl. de woorden in de specificaties). Ondanks dat aantal moet het geheel nog wel leesbaar en interessant blijven. Ik hoop vooral dat het allemaal vlot leest, dat de informatie klopt en dat lezers de punten eruit kunnen halen die interessant voor hen zijn.

De laatste tijd ben jij ook weer goed bezig met smartphone reviews. Het is goed om te zien dat er meer concurrentie bijkomt op een zeer goed niveau!
Topreview! Erg netjes! :)
Dank je Dutchiee, bedankt voor je reactie en complimenten.
Erg goede review, zeer uitgebreid ook!
Ik had deze telefoon al een tijdje op het oog (als mate 9 gebruiker momenteel).

Denk dat dit hem wel gaat worden als ik kan verlengen.

Bedankt voor deze informatieve review!
Redelijk verrast dat PUBG automatisch low kiest, fail game! :P Epische Kiswum review! +3
Hé, jij ook op deze party? Nice, paas eens wat bitterballen! :p

[Reactie gewijzigd door Frozen op 29 oktober 2018 21:06]

Bitterballen? Ik zie hier geen bitterballen, maar ik heb er nu wel zin in hoor :D
Ja het is echt erg vreemd. Waarschijnlijk kan ik de instellingen pas aanpassen als ik de app opnieuw installeer / de data wis en mezelf opnieuw aanmeld.

Bedankt voor de mooie score!
Wauwsers Kiswum!
Wat een Huaweitastische review, ben er gewoon stil van
Haha, bedankt Ewoud! Dat ik jou stil zou krijgen is wel erg bijzonder :D
Zeer gave en uitgebreide review met mooie pics _/-\o_ Top (y)
Een review zonder reactie van Wim is geen goede review. Vandaar bij deze mijn bedankje naar jou!
Mooi uitgebreide interview man! Mag even gezegd worden!
Heel erg bedankt! Ik hoop dat je ervan hebt genoten.
Zeer fraaie review SupHerman, kijk weer uit naar de volgende!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True