De ASROCK A330ION
Omdat ik een veelzijdige network tank/download server/mediabox nodig had welke compact en draagbaar moest zijn en zuinig met de energie om moet gaan, heb ik gekozen voor een mITX bordje met een ION chipset.
Mijn oog viel eerst op een Zotac bordje, maar vanwege de prijs en het feit dat er (nog) geen PCI-e slot opzit heb ik daarvan afgezien.
Het pakket bestaat uit een vrij standaard setje. Het bordje was verpakt in een anti-statisch zakje, veilig weggeborgen onder een kartonnen plateau Er zaten 2 sATA kabels bij, een bracket voor de achterkant en een CD met alle drivers voor alle gangbare Windows versies, inclusief W7 drivers voor de onboard RAID controller.
Veelzijdig
Ik was zeer verrast met de features van dit bord. Persoonlijk ben ik nooit een fan geweest van het merk ASRock, vooral omdat dit geassocieerd wordt met slechte bouwkwaliteit en weinig features.
De DDR3 1066 ondersteuning is de eerste in zijn soort, verder zit er S/PDIF op, PCIe 2.0 x16, 4x Sata met RAID 0,1 en 10, maar liefst 10 usb aansluitingen (6 achter waarvan 2 gedeeld met esATA en 4 onboard voor een frontpanel)
Front panel audio aansluitingen, onboard Serial, Gigabit Ethernet, HDMI, DVI en D-Sub
Kortom alles wat je van een standaard moederbord kan verwachten zit hier ook op.
Wat mij nog het meeste opviel was de optie om Intel's Atom
over te klokken!
Je hebt bij dit bord de keuze om de FSB, voltages, RAM timings en verdere opties te tweaken.
Dit heb ik nog niet eerder gezien op Atom bordjes, en kan leuke resultaten opwekken!
Zelf heb ik overigens deze optie nog niet verkend, misschien als er vraag naar is of als ik zelf nieuwsgierig ben dan probeer ik het nog.
ION
Door de ION chipset en de Dual core met Hyperthreading, in combinatie met DDR3 geheugen is dit bord zeer geschikt om Windows 7 op te draaien. Ik heb geen hiccups gezien in het functioneren, de snelheid is goed te noemen, Aero draait er prima op en full HD 1080p films worden zonder moeite naar de tv geschoten.
Verder is het nog noemenswaardig dat de HDMI poort ook Audio doorlaat, en dit verder vlekkeloos werkt.
Nog een sidenote: Windows 7 had
geen drivers nodig voor de RAID controller.
Toepassing
Ikzelf wil dit bord in een Antec Mini-ITX ISK 310-150 EC stoppen, dit kastje is uitstekend geschikt om het in te bouwen, dieper ga ik hier niet op in omdat dit natuurlijk geen review daarvan is.
Verder heb ik hier 2 laptop harddisks van 320 GB in RAID-0 op aangesloten, 4GB 1066mhz DDR3 Kingston geheugen en in de toekomst wil ik hier nog een RAID kaart in bouwen en in een externe kast nog wat harddisks als opslag.
Wat de specifieke toepassingen betreft: Het wordt een always-on "portable" computer/harddrive, NAS, (streaming) Media server, Download server, Camera host en opslag tank.
Late edit wegens populariteit review:
Ik ben nog steeds dik tevreden over dit ding, hij draait sinds de aanschaf non-stop en is met een dagelijkse scheduled reboot onder win7 nog niet 1 keer gecrasht.
Blijft koel en relatief stil.
De reboot is overigens om het geheugen vers en vlot te houden

Bedankt voor de beoordelingen!