Zotac IONITX-A-E Review

Wiethoofd
7 september 2009, laatste update op 7 januari 2011, 12.622 views

Zotac IONITX-A-E

Wat is het Een mini ITX moederbord met een Intel Atom processor en een Nvidia ION 9400 chipset. De perfecte basis voor een kleine, stille en krachtige HTPC omdat de ION-chipset Full HD materiaal kan decoderen. Reden van aanschaf Vanaf het moment dat het Nvidia ION-platform aangekondigd werd was ik al fan. Toen ik met een...

Pluspunten

• Mini-ITX
  • Full HD Playback
  • Onboard wi-fi
  • Uitgebreid voor klein formaat
  • Externe voeding

Minpunten

• Aanschafprijs
  • Uitgeschakeld verbruik

Wat is het

Zotac logo

Reden van aanschaf
Vanaf het moment dat het Nvidia ION-platform aangekondigd werd was ik al fan. Toen ik met een leuke actie van Dell een 24" Full HD TFT kon kopen om mijn 19" bij mijn bed te vervangen, liep ik tegen de limiet van mijn Asus EEE PC 900 aan. Deze kon ten eerste al niet eens de 1920*1080 resolutie aan, en niet via het (draadloze) netwerk video's afspelen, en met 720p video's hoefde ik het niet eens te proberen.

Toen Zotac met de ION ITX lijn uitkwam zette ik mijn zinnen op de A-E variant, een Dual Core Atom met Hyper Threading, standaard wi-fi en een externe voeding op een zeer compact mini-ITX formaat. Bij Azerty een order geplaatst met nog een paar andere onderdelen, maar helaas kregen zij het moederbord niet meer binnen bleek na een maand. Toen bij Conrad iets meer betaald en binnen 3 dagen het moederbord in huis en ik kon aan de slag met het inbouwen.

Specificaties
Hieronder een tabel met de belangrijkste specificaties van het ION ITX A-E moederbord.
ProcessorIntel Atom 330 (Dual-Core 1,6GHz met HT)
ChipsetNvidia ION 9400
Form Factormini-ITX (17,0 cm x 17,0 cm)
Geheugensloten2x DDR2-sloten (max. 4GB 800/667MHz)
I/O-connectors6x USB 2.0
1x PS/2 toetsenbord
1x HDMI 1.3
1x DVI
1x D-SUB
1x eSATA
1x 1Gbit LAN
2x S/PDIF (Optisch/Coax)
3x 3,5mm jacks (7.1 audio)
1x 802.11n wi-fi antenne
1x Externe voeding
Moederbord
aansluitingen
3x SATA II (RAID 0, 1, 0+1, JBOD)
2x USB-headers voor 4x USB 2.0
2x Fan-aansluiting (1x CPU, 1x system)
1x Front Panel Audio-header
1x Molex Power connector (tot 3x SATA)
1x COM-header
1x mini PCI-e (bezet met WLAN-kaart)
VoedingExterne 90W power-supply
Zotac ION ITX A-E - Productfoto moederbord layout

Verpakking & inhoud
Bij een klein en compact moederbord verwacht je niet dat er heel veel meegeleverd wordt behalve het broodnodige, Zotac bewijst dat het ook anders kan:
Zotac ION ITX A-E - Inhoud verpakking
De inhoud van de doos

Met linksboven op de foto de doos treffen we hierin het nodige aan (v.l.n.r.v.b.n.b)::
• I/O-shield
• 3 SATA-kabels
• Quick Installation Guide
• User Manual
• 1x molex => 3x SATA-power

Omdat je op het moederbord geen normale voeding aan kunt sluiten zit er op het moederbord een female molex-aansluiting. Hier kun je de meegeleverde male molex naar 3x sata-kabel op aansluiten. Helaas zijn deze kabels lastig los te vinden, en als je maar 1 enkele harde schiijf aan hoeft te sluiten zit je dus met 2 loze aansluitingen die je weg moet werken.

Zotac ION ITX A-E - Backpanel moederbord
De achterkant van het moederbord met de nodige aansluitingen

Gebruikte hardware
Hieronder een lijst van de gebruikte hardware:
OnderdeelMerk + Type
MoederbordZotac ION ITX A-E
GeheugenCorsair TWIN2X2048-6400C4
Harde schijf/SSDOCZ Vertex Series SATA II 2.5" SSD 30GB
VentilatorenScythe Kaze Jyu Slim 100mm
BehuizingMini-Box M350 mini ITX

Ik heb gekozen voor een mini-ITX behuizing zonder optische drive, zie ook mijn review over deze behuizing, en een SSD omdat het geheel bij mijn bed komt te staan en dan is stilte toch wel een pre. Ook de standaard 60mm fan is omgewisseld voor een 100mm exemplaar, omdat het paste en het weer een beetje stiller is.
Zotac ION ITX A-E - Voor zonder voorkant met mobo ingebouwdZotac ION ITX A-E - BovenaanzichtZotac ION ITX A-E - Backpanel ingebouwdZotac ION ITX A-E - IngebouwdZotac ION ITX A-E - Bovenaanzicht met fan

Synthetische benchmarks
Een standaard onderdeel van een heleboel reviews zijn de synthetische benchmarks, en deze mogen ook hier niet ontbreken.

Alle benchmarks zijn op hun standaard instellingen in Windows 7 (build 7229 32-bit) gedraaid en alleen in het geval PCMark05 is er iets qua grafische weergave aangepast in Windows zelf omdat het anders geen score opleverde. Eventuele sub-scores zitten in een tooltip op de totaalscore zelf.

Futuremark benchmarks
BenchmarkScore
3DMark03 4162
PCMark05 3360
3DMark05 2816
3DMark Vantage E2523
3DMark06 1416
3DMark Vantage P431
De hoge score bij PCMark05 is voor een groot deel te danken aan het gebruik van een SSD in plaats van een HDD.

Game benchmarks
Ondanks het feit dat het Nvidia ION niet echt bedoeld is om op te gamen is dit wel gewoon mogelijk. Ik heb Counter-Strike: Source en TrackMania Nations Forever op verschillende resoluties en aspect-ratio's geprobeerd. Zo zijn de 4:3 (1024*768), 5:4 (1280*1024), 16:10 (1680*1050) en 16:9 (1920*1080) resoluties allemaal getest met dezelfde instellingen en de standaard benchmarks.

De instellingen in CSS zijn de standaard en TrackMania heb ik met 2 sets instellingen gebenchmarked.
TrackMania Nations Forever - PC2 Med instellingen

1024*76856.85 fps 56.85 fps
1280*102447.76 fps 47.76 fps
1680*105039.79 fps 39.79 fps
1920*108036.55 fps 36.55 fps

TrackMania heeft een heleboel instellingen die je aan kunt passen, de PC3 Low zijn de automatisch gedetecteerde instellingen:
• 0x Anti-Aliassing / 4x Anisotropic Filtering / Minimum Shadows / High Textures / Low Particles / PC3 Low Shaders
Na even met wat instellingen gespeeld te hebben de Medium setting gebruikt met PC2 shaders:
• 0x Anti-Aliassing / 4x Anisotropic Filtering / Medium Shadows / Medium Textures / Medium Particles / PC2 Shaders

De lichtblauwe gedeelten in de grafiek zijn de extra frames die je krijgt met de lagere instellingen.
TrackMania Nations Forever
Framerates bij de volgende instellingenPC3 | HighPC2 | Med
1920*108016.7 fps PC3 | High20.0 fps PC2 | Med16.7 fps20.0 fps
1680*105018.0 fps PC3 | High21.7 fps PC2 | Low18.0 fps21.7 fps
1280*102420.5 fps PC3 | High24.1 fps PC2 | Low20.5 fps24.1 fps
1024*76821.4 fps PC3 | High24.9 fps PC2 | Low21.4 fps24.9 fps

Waar bij Counter-Strike op elke resolutie een speelbare framerate overblijft met de standaard instellingen is er met TrackMania geen beginnen aan zonder er echt in beeldkwaliteit op achteruit te gaan.

HD video playback
Waar het ION-platform initieel voor is uitgebracht, is Full HD video's afspelen in combinatie met een relatief trage Intel Atom processor. In Windows 7 met als geïnstalleerde codecs: CoreAVC + Haali Media Splitter & ffdshow tryouts & QuickTime Alternative is vrijwel alles in Windows Media Player, GOM Player, Media Player Classic Homecinema en Windows Media Center af te spelen. Dit is vooral te danken aan CoreAVC - dat z'n geld dubbel en dwars waard is - wat er voor zorgt dat het decoderen van je video's via de ION chipset gaat in plaats van gebruik te maken van de Atom processor. De XBMC Live CD waarmee alles is getest voor het afspelen van de nodige video's was het alleen nodig om VDPAU in te schakelen, waarna alles soepel afspeelde.

Alle video's zijn via het netwerk afgespeeld om dit meteen mee te nemen in de test.
 WMPWMCGOMMPCHXBMC
.mov 720p
.mp4 1080p
.mp4 720p
.wmv 1080p

Alleen GOM Player heeft afspeel problemen met de Full HD WMV's, het geluid gaat wel goed, het beeld heeft zichtbare haperingen en versnellingen waarin frames gedropt worden om het geluid bij te kunnen houden, lagere resolutie media-bestanden zijn voor geen enkele speler een probleem.

Stroomverbruik
Natuurlijk is een HTPC niets zonder een laag stroomverbruik. De externe voeding doet het nog betrekkelijk goed als je bedenkt dat je deze waarden nauwelijks kunt benaderen met een volwaardige ATX-voeding. De 'extra' grijze stukken in de grafiek hieronder zijn om de schommelende waarden weer te geven.
Stroomverbruik
ToestandVerbruik (W)
3DMark 40 - 43W
HD video playback 36 - 38W
Audio playback 34 - 36W
Idle 33 - 36W
Uitgeschakeld / Slaapstand 20W
Uitgeschakeld (voeding los) 18W

Zoals te zien is in de tabel verbruikt het moederbord op zichzelf zo'n 2W als de voeding efficiënter zou zijn. Helaas trekt het voedingsblok op zichzelf al 18W uit het stopcontact, waardoor een stekkerblok met schakelaar toch wel een vereiste is voor een laag verbruik. Belast zit er zeer weinig verschil qua verbruik en kan je je films en video's met een gerust gevoel wegkijken.

BIOS & overclocken
De BIOS van de Zotac is zeer uitgebreid en het was dan ook even zoeken naar de juiste instelling om het videogeheugen op de vaste waarde van 512MB te zetten en zo een lichte prestatiewinst te ondervinden met het video kijken.

Ook zijn er legio overklokopties aanwezig, maar ben ik hier niet mee in de weer geweest. Met de huidige snelheid draait alles prima en waag ik me nog maar niet aan het overclocken van een Atom. Wat mij wel opviel was dat in Windows 7 met RivaTuner niet over te clocken was, maar na een BIOS-update ineens deze optie wel in een BIOS-menu verscheen. Zo kan je dus ook genieten van een prestatiewinst in Linux.

Temperaturen
Natuurlijk is een HTPC waarvan de fan de hele tijd staat te blazen ook niet stil en ook 's nachts naast je bed geen pretje. Gelukkig heeft de Mini-Box M350 behuizing de nodige ventilatiegaten en is de Scythe Jyu fan lekker stil en levert dit de volgende temperaturen op.
HWMonitor temperaturen (Idle - Nacht - Load)
HWMonitor temperaturen: Idle - Nacht - Load

Deze temperaturen zijn met een in HWMonitor ingestelde TJMax van 85.2°C, welke de correcte waarde is.

Prijs
De net geen 160 euro waarvoor het moederbord nu in de pricewatch staat is een zeer te rechtvaardigen prijs, de 195 die het 4 weken geleden bij Conrad kostte was ietwat aan de hoge kant, maar je krijgt dan wel een heel leuk klein en toch uitgebreid moederbord voor je neus. Helaas blijft het niet bij die 160 tot 190 euro maar komen er ook nog kosten bij voor de behuizing, geheugen, harde schijf, optische drive en een eventueel besturingssysteem als er geen gebruik gemaakt wordt van XBMC.

Zo ligt mijn totale kostenplaatje rond de 350 euro waar een ASRock ION 330 al voor 260 over de toonbank gaat en je daarmee een complete PC met soortgelijke hardware in handen hebt. Je mist dan wel weer de lol en voldoening van het zelf in elkaar zetten en installeren.

Een zeer uitgebreid bordje met onboard wi-fi, een externe voeding en Full HD capable. Helaas niet super zuinig wanneer uitgeschakeld, maar een stekkerblok met schakelaar doet wonderen. Er zijn goedkopere alternatieven als je een compleet systeem op het ION-platform gebaseerd wilt hebben, maar als je zelf een behuizing en geheugen uit wilt kiezen is deze Zotac the way to go.

Changelog
07 september 2009: Review geplaatst

Gebruikte bronnen:
Google
Tweakers.net
Zotac ION ITX A-E productsite
[Nvidia ION] Ervaringen & Discussie Topic & Deel 2

Heb jij ook een Zotac IONITX-A-E?

Werkt Wake-On-USB bij jou? De eerste revisies van dit bordje hadden nl geen powered USB poortjes waardoor je de PC niet met de ab uit slaap kon trekken. Dit zou in latere versies gefixed zijn, heb je dat kunnen testen?
Die ASRock heeft dan ook geen SSD, he!

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 10:13]

Dit hoef ik niet te testen, het typenummer achterop m'n moederbord verraadt al dat ik geen Wake on USB heb :+ Ik gebruik het ook niet, de aan/uitknop op m'n kastje zorgt er wel voor dat de boel weer ontwaakt.
Achterop,
xxxxxJ0 -> Geen WoUSB
xxxxxJ1 (of hoger) -> Wel WoUSB

Overigens zijn ze bij de J0 versie vergeten in sleep mode de USB te poweren.
Is er een manier om dit voorafgaand aan de bestelling al te zien (productcode o.i.d.) of enkel op het mobo zelf als je hem eenmaal binnen hebt?
Anoniem: 136863 7 september 2009 19:13
Met hyper threading? Kan je dan bevestigen dat je 4× een CPU load kan zien in Taak Beheer?

Verder zeer nette review volle 5 punten zoals je inmiddels al gewend bent ;)

Overigens die voeding, is dat een losse adapter? Mijn Dell adapter met LED lichtje aan het eind gloeit ook zeer lang na, heb je gemeten na aansluiten of nog even een minuutje gewacht?
En er staat me vaag iets bij over negatieve stroom wat slecht te meten valt met goedkopere meters, kan iemand mij verhelderen of zit ik er kompleet naast?

Edit 2:
Weet je dit wel zeker? PC2 lijkt nu de lagere instelling, en PC3 de hogere instelling?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 136863 op 24 juli 2024 10:13]

Uit ervaring weet ik dat je dan inderdaad 4x een CPU ziet in Windows Taakbeheer. ;)

Verder prima review! Erg netjes!

Nu vraag ik me alleen nog af, is de CPU ook nog passief te koelen? Dan heb je n.l. echt geen geluid, of is het geluid van de fan verwaarloosbaar?

Bedankt verder voor de review, lijkt me een leuk bordje!
@ PaddoSwam, zoals Tromp.et bevestigt zie je 4 threads in je Taakbeheer.

De voeding is inderdaad een losse adapter, zie ook het gedeelte bij de inhoud van de doos linksonder op de foto. De meter heeft er de hele tijd tussen gezeten en deze is (zolang het moederbord aangekoppeld is) nooit onder de 20W geweest.

Bij de instellingen klopt het ook dat PC2 de 'lagere' instelling is, en dus een hogere framerate oplevert.

@ Tromp.et, de CPU is passief te koelen, de B-E versie heeft de Atom 230 inplaats van de 330 en is standaard passief gekoeld, bij deze dual-core versie wordt wel aangeraden iets van airflow te hebben, maar de 100mm fan die ik er op heb gelegd is zo stil dat het verwaarloosbaar is. :Y)
Neuh, ik heb zelf ook liever de Dual-Core versie....

Draai je die fan op 12V of op 5V, of word ie gewoon vanzelf in snelheid geregeld door mobo?
Ik heb em gewoon zo op het moederbord geprikt en draait dus op 12V, maar in de BIOS kan je volgens mij wel fanspeed laten regelen, maar standaard draait ie 1000rpm, en dat is gewoon stil.
Zeer nette review.
Het enige dat ik me afvraag (en wat niet heel erg eenduidig is) is wat de resolutie is die dit ding aankan. Ik wil graag zoiets als dit (ITX past namelijk prima in de voedingbay van m'n kast), maar wil er een 30" TFT aanhangen op 2560*1600. Dat vereist een dual link DVI connector, maar ik vraag me dus af of die hier op zit of dat het gaat om een singlelink
Als je de achterkant van het moederbord bekijkt is daar duidelijk de DVI-aansluiting zichtbaar, hier kan je dus een DVD Dual Link kabel op aansluiten, en anders is een HDMI -> DVI verloopstukje of kabel ook prima te gebruiken.
Het uiterlijk van de connector zegt nog niet zo heel veel. Dezelfde connectoren heb ik al gezien op single links namelijk. HDMI naar DVI is niet bruikbaar, gezien HDMI geen 2560*1600 support (althans, dat doet het pas vanaf 1.3 met de juiste kabels die nergenst e vinden zijn, of waarbij het nooit gedocumenteerd staat).
Ik heb geen scherm groter dan de 24" waar hij standaard aan hangt. Verder is de HDMI-aansluiting een 1.3 aansluiting dus mocht je de juiste kabel tegenkomen dan moet het volgens mij gewoon werken.

Na even googlen ben ik er achter gekomen dat het moederbord beschikt over een DVI-I aansluiting, wat dus een Dual Link capable aansluiting is.
Dat klinkt op zich goed, alleen blijkt het soms nogal vaag te zijn met de daadwerkelijke connector (geen hond heeft dual link nodig, dus er is weinig over te vinden).

Ik denk dat ik de webshop gewoon vraag of ze me hier duidelijkheid over kunnen verschaffen met de vraag of ik het ding terug kan sturen als het niet werkt.
20W voor de externe voeding! Ik vond de 7W van mijn Morex al veels te veel :X

Enig idee of je die adapter nog kunt vervangen door een andere, het lijkt me immers een standaard laptop voeding van 19V?
En dan is de vraag of het idle verbruik echt zakt, want ik vraag me af of die voeding echt een 18W zelf pakt, of dat die alsnog naar het bordje gaat als de PC aangaat :*)

Oja, en hier meten ze idle slechts 19W :?

[Reactie gewijzigd door Mars Warrior op 24 juli 2024 10:13]

Zeer nette review! heerlijk duidelijk.
Ik wist niet dat de xbmc live variant ook wmvhd afspeelde nice.
Nette review. Ik ben zelf ook erg geinteresseerd in het ION platform. Ook dit bordje leek me leuk voor een zelfbouwproject, maar 18W verbruik van de voeding? Dat vind ik minder, hiermee weer een stuk minder interessant. Iemand anders een andere ervaring, heeft Wiethoofd toevallig een slechte voeding?
Hele goede review!

dankzij deze review kan ik nu Windows Media Center gebruiken voor Full HD films! thanks a lot! :)
Ik vraag me af met welk meter je verbruik van 18W gemeten als de pc uit staat? Aangezien niet elk metertje nauwkeurig is.

[Reactie gewijzigd door lujo op 24 juli 2024 10:13]

Top review, lekker uitgebreid en met goede inhoud!! _/-\o_

Bedankt, voor de informatie!
Prachtige review, boel dank. Is er inmiddels nog iets meer bekend van die onacceptabele 18W power-use in standby/off ? De PicoPS gebruikt (zoals het hoort) <1W in standby, waarom deze niet? Zou een ander powerblok helpen?