Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties 1151 socket • Hexa (6) core @ 3,7GHz-4,7GHz - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Intel Core i7-8700K Boxed Review

+3
Foritain 5 oktober 2017, laatste update op 16 oktober 2017, 14.014 views

Intel Core i7-8700K Boxed (Product gekocht)

Coffee Lake en de 8000-serie Intel desktop CPU's zijn de grootste upgrade in jaren die we van Intel hebben gezien. Niet vanwege de technische verbeteringen, de optimalisaties zijn maar schaars, maar wel omdat we gewoon meer fysieke cores krijgen. Het resultaat: een flink dikkere processor voor je centen.

Pluspunten

  • Meer cores dan vorige generatie = grootste Intel mainstream performance upgrade in jaren.
  • Zet, naast gaming, weer goede druk op AMD Ryzen 7 voor productiviteitstaken.
  • Zonder twijfel de beste gaming CPU van dit moment.
  • Overclockpotentieel (5GHz+) lijkt in orde.
  • Meerprijs boven vorige generatie zou niet significant moeten zijn.
  • Dermate ver doorontwikkeld product dat de winst per core wellicht niet zo spannend is, maar dat er vanuit het praktische perspectief gewoon geen compatibilteitsproblemen of kinderziektes lijken te zijn. Denk bijv aan geheugenissues, bios tweaks, etc. Werkt 'gewoon goed'.

Minpunten

  • De nieuwe i5 is ook krachtiger geworden, dus de druk van beneden af blijft zeker actueel. Voor gamers, zeker zij op budget, maar ook voor typische prosumer taken als Photoshop.
  • Interne hitteoverdracht (core->heatspreader) lijkt niet heel denderend.
  • Let op: Werkt niet op 100 en 200 serie moederborden, ondanks gelijke socketbenaming.
  • Let op: Issues met Windows versies anders dan Windows 10, ook x86 is niet ideaal. Windows 10 x64 is the way to go.
  • Let op: Daadwerkelijke voorraden moeten nog blijken, zo ook redelijke prijzen voor geschikte moederborden.

Eindoordeel

Score: 5
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/001.jpg

Intel Core i7-8700K en Intel Core i5-8600K "review"

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

- Inleiding
- What's new Intel?
- All-round thuis systemen
- Gamers
- Streamers, Youtubers en Creators
- Gamers die een pc duur vinden
- Advies: Moederborden
- Advies: Koeling en overclocken
- Advies: Voeding
- Advies: Geheugen
- Advies: OS
- Afsluitend

Inleiding
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Welkom op donderdag 5 oktober 2017, 15:00, of wellicht net wat later dan dat. Intel heeft zojuist de nieuwste generatie van hun mainstream desktop processoren officieel uitgebracht, en als je dit als tech liefhebber leest ben je ongetwijfeld al helemaal platgewalst door de mega golf aan Intel reviews, unboxings, of Z370 moederbord reviews (sorry about that..).

Drie redenen om de “review” (jawel, tussen aanhalingstekens, noem het liever een algemene editorial over Intel) over een andere boeg te gooien. Één: Je bent wellicht al in-depth review moe. Twee: ‘concurreren’ met de grootste sites vroegtijdig door Intel van processoren voorzien is een zinloze exercitie (daarnaast, genoeg echte CPU fanaten daar die je de technische ins en outs beter kunnen uitleggen). Maar ook drie: We willen iets doen want deze Intel launch is echt serieus interessant omdat we voor het eerst in jaren echte overtuigende upgrades zien voor mensen met een soort-van recente i5 of i7, of wellicht minder dan dat, danwel mensen op zoek naar een dikke gaming- of prosumer bak.

Wat gaan we dan doen? Niet door alles wat is getest en wordt opgebouwd in de database kijken tot we moe worden. Vooral kijken naar waar je nu echt op moet letten bij je Coffee Lake systeem aanschaf. In gewone mensen taal, tot zover geeks gewone mensen zijn, en ook eigenlijk best algemeen. Voor de complexere details en ongetwijfeld eindeloos meer benchmarks over de processoren plus achtergrond verwijzen we graag naar de reviews van Hardware.info, Tweakers, en bijvoorbeeld Guru3D om maar even #DutchyPride te blijven.

Daarbij, na het testen van zeven moederborden, twee processoren, combinaties met drie verschillende grafische kaarten, combinaties van tig geheugenkits plus het feit dat ik emotioneel nog in de vakantiemodus had nog meer serieuze content schrijven geleid tot een emotionele staat grofweg zoals die van Mevrouw Hennis-Plasnogwat op dit moment. Dus pak je koffie erbij, en probeer niet al te serieus te kijken.

Hier is hij dan, een super geheimzinnige nieuwe Intel chip:

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/607.jpg

What’s new
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Wat is er nieuw, beter, sneller? Nou, in veel opzichten niet zo veel. In essentie is Coffee Lake het gevolg van weer een stapje optimalisatie van de Intel productieprocessen. En wat doe je als je optimaliseert in plaats van een grote stap maakt? Dan knal er er gewoon een plusje achter, oftewel Intel spreekt over hun 14nm++ procedé. Dan krijg je van dit soort mooie presentaties:

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/506.png

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/507.png

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/505.png

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/504.png

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/503.png

Hier is een plaatje van de 'die' welke mooi oogt en heel weinig mensen echt wat zegt. Met gratis paint toevoegingen om aan te geven wat je hier nu echt in ziet.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/501.png

Weing dus. Hier dan nog een filmpje waar je eigenlijk ook niets mee kan.



Het gerucht gaat dat Intel de Coffee Lake launch naar voren heeft gehaald vanwege de druk op de markt van de AMD Ryzen processoren. Geruchten kopen we weinig voor, maar het is wel degelijk aannemelijk, vooral gezien de grote reden dat ik vandaag heel erg enthousiast ben over deze nieuwe launch (dat spat er tot dusver volgens mij nog niet vanaf, maar goed). Voor het eerst in wat een eeuwigheid voelt voegt Intel namelijk extra cores toe aan het i3, i5, en i7 concept. Zo lang als menig geek zich zal herinneren is een i3 een dual-core met hyperthreading, een i5 een echte quad-core, en een i7 een quad-core met hyperthreading.

Jarenlang is er geen concurrentie vanuit AMD en verandert er niets aan dat concept: elke nieuwe generatie is Intel een beetje sneller, beetje zuiniger, af en toe een feature erbij, en iedereen die de op één na laatste generatie had (of die ervoor) bleef een beetje hangen met een “mjah” gevoel. Niet dit jaar, niet vandaag. Voor het eerst in jaren zet AMD echte druk op de markt, en opeens zien we vandaag een i5 met zes echte cores en een i7 met zes echte cores plus hyperthreading; 12 threads dus.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/502.png

En ja, daar mogen we heel erg blij van worden. De i3 wordt overigens een echte quad-core, maar het kost al moeite om i5’s en i7’s te regelen, dus die moet even wachten.

Het resultaat van de optimalisatie? Een paar procent, wellicht. De kloksnelheid ligt iets lager, de boost snelheid weer iets hoger, maar we hebben het over verschillen in de marge. Het resultaat van 50% meer cores? De grootste Intel vooruitgang in het middensegment in recente geschiedenis. Rejoice peasants, moet Intel denken op dit moment. Zit je nog op Sandy- of Ivy bridge en twijfel je de laatste generaties of die paar procent elke keer wel de moeite waard is? Astu, dikke winst. Sterker nog, de huidige Haswell builds en zelfs Sky- en Kaby Lake builds komen ter discussie te staan met dit core voordeel in het achterhoofd.

Hier zijn wat grafieken van benchmarks waaruit je kan zien dat meer van grofweg dezelfde cores veel taken een stuk sneller doen gaan.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/801.png

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/802.png

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/803.png

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/804.png

Ho, wacht even. Zien we de nieuwe i5 de oude i7 daar op een paar plekken voorbij knallen? Lekker.

All-round thuis systemen
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Het feit dat AMD met Ryzen zo veel extra cores bood was voor een beetje stevige thuiscomputer toch wel reden tot nadenken. Laten we vooropstellen: zoek je een eenvoudige browse-pc, bankier-pc, of wellicht wat twijfelachtige filmpjes online kijken-pc, dan kan je met een Pentium ook af. Hoewel de Core i5 voor all-round systemen in de meeste gevallen eigenlijk ook wel genoeg was versterkt de stap naar zes cores die positie aanzienlijk. Niet alleen heb je net wat meer toekomstbestendigheid, maar ook applicaties die de grenzen net wel op wisten te zoeken zoals Adobe Photoshop belanden met deze processor weer in wat rustiger water. Sterker nog, voor zowel Cinebench als Blender zien we de nieuwe i5 de oude i7 zelfs voorbij draven, dus de hoeveelheid power ook voor zwaardere taken is gewoon indrukwekkend.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/602.png
Onze go-to "genoeg voor simpele taken" processor.

Hoewel de directe concurrent, de Ryzen 5-1600X naast zes cores ook SMT biedt (AMD’s tegenhanger van Hyperthreading) en daarmee in de meest CPU belastende applicaties dan ook voor weet te blijven is het verschil veel kleiner geworden. De argumenten in het voordeel van de vorige generatie i5’s, sterkere per-core performance met feit dat veel applicaties niet optimaal gebruik kunnen maken van heel veel cores, plus dat je voor Intel geen losse grafische kaart nodig hebt (overbodig voor de meeste niet-game consumententaken), waren voorheen nog wel redelijk uit te balanceren met het mega gat in applicaties de al die Ryzen cores wel konden gebruiken. Op dit moment echter? Ik denk dat de zes cores genoeg overhead bieden, en de andere voordelen in het gros van de situaties zwaarder zullen wegen.

Met uitzondering van zij die veel video editting doen lijkt Intel met de Core i5 toch weer een heel stuk van dit middensegment consumers naar zich toe te kunnen trekken. Wat de i7 betreft voor deze doelgroep, lastig. Zij die ook gamen in hun dagelijkse routine hebben zitten lezen het volgende hoofstuk beter even door, maar voor de meeste consumers, zelfs prosumers, zal meer dan een i5 nog overkill blijken.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/604.png
Voor een beetje leuke all-round thuis setup is de nieuwe i5 gewoon erg interessant

Liefhebber van veel VM’s, zware video editting of rendering? De nieuwe i7 is uiteraard nog leuker, met prestaties rondom die van de Ryzen 7 1700 (meer cores, maar langzamere cores). De 1800X, of een 1700/1800X met overclock blijft de i7 in die taken nog wel iets voor, maar het grotere overclockpotentieel van Intel brengt ze in taken als Cinebench en Blender weer redelijk op gelijke voet, of soms er voorbij. Je keuze kan dan beide kanten op vallen, maar het lijkt onvermijdelijk dat AMD iets terug zal willen doen om weer echte argumenten in huis te hebben boven de i7; die zijn redelijk geslonken.

Gamers
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Voor fanatieke gamers, en dan richt ik mij eerst even op zij die –enkel- gamen en ernaast niet zwaar in de video edit hoek bevinden, was Ryzen niet echt een hele spannende release. De Intel Core i7-7700K was de ultieme gaming processor en bleef dat ook.

Er waren echter twee belangrijke punten op gebied van gaming pc’s, en beide zien vandaag een mooie vooruitgang.

Voor gamers in het middensegment was de grote vraag of de meerprijs van een i7 boven een i5 wel de moeite waard was. In de meeste benchmarks bleek van niet. Sterker nog, genoeg reviews en videos waaruit blijkt dat een bij vlagen 55 euro kostende Pentium G4560 veelal meekon met de i5’s en i7’s voor game systemen tot en met grofweg een GTX 1070. Echter de algemene trend was “een i5 is prima”, en uit eerdere tests met slechts een i5-7400 kwamen wij, puur naar de getallen kijken, ook tot een dergelijk beeld.

Net als vele andere reviewers richting wij ons bij het vergelijken van grafische kaarten op games met ingebouwde benchmarks. Die bieden consequent dezelfde uitdaging, en geven makkelijk te vergelijken resultaten. Bij het hertesten van games met de i5-8600K en i7-8700K met o.a. de Gigabyte GeForce GTX 1060 Aorus Xtreme, Asus GeForce GTX 1080 Strix OC, en de Asus RX Vega 64 Strix OC (of die woorden in één of andere volgorde, wie kan het bijhouden) zagen wij het bovengenoemde dan ook onderstreept: in onze vaste bench lineup geen significante praktische verschillen. CPU heavy games zoals GTA V wel op bijvoorbeeld 1080p, maar of je nu 130 of 140 fps neer gaat zetten, lekker (niet) interessant. Dat testen we nog wel een keer af, maar gezien de hoeveelheid werk dat het is en de m.i. totaal niet interessante meerwaarde op dit moment heb ik er, kortweg, even nul interesse in.

Het probleem is echter dat er wel degelijk situaties zijn waarin de processor de bottleneck bleek, maar dat die situaties zich veel lastiger lieten kwantificeren. Battlefield 1 spelers waren een goed voorbeeld, maar alleen zij die hun skills online durfden te delen. Dat probleem laat zich niet lastig uitleggen, merkbare fps drops werden veelvuldig genoemd, maar laat zich wel lastig consequent in een grafiek uitdrukken vergeleken met andere processoren. Meer van dezelfde benchmarks bieden daar dan ook geen oplossing.

Wat is de impact van de extra cores van Coffee Lake? Simpelweg zo’n 50% extra overhead. Wat is het resultaat in normale taal? Dat de levensvatbaarheid van de Intel Core i5 voor gamers met een beperkt budget weer een beetje, maar wel significant wordt opgerekt. Overweeg je een game-pc met iets als een RX 580 of GTX 1060, dan hoef je je minder zorgen te maken over de ‘beperking’ van een i5. Het aantal scenario's waarin je vandaag de dag beperkt is is bijzonder laag, en hoewel we geen glazen bol hebben kunnen we voorzichtig stellen dat het voor mensen die niet de meest extreme eisen stellen iets is waar je prima omheen kan werken als blijkt dat 'iets' meer power toch handig 'had kunnen zijn'.

Het aantal situaties waarin de Intel Core i7-7700K echt een beperking bleek was nog beperker, maar even goed niet echt nul, en dat is grofweg wat we nu van de nieuwe i5 kunnen stellen. Battlefield 1 wederom als voorbeeld, al moet ik daarbij zeggen dat het aantal momenten dat ik iets heb kunnen klagen in Battlefield met 64 mensen in een map met mijn 7700K wel echt nul was. Hoe dan ook: je koopt een processor voor meerdere jaren, en wanneer je hoog in zet, bijvoorbeeld met een chique moederbord en een dikke GPU, dan kies ik er zelf ook keer op keer voor om die 100 euro voor de i7 toch bij te tellen. En dit jaar krijg je er dan 2 extra cores bij, voor meer overhead dan je zeer vermoedelijk binnen de levensduur van je game-pc zal opgebruiken. Overkill? Wellicht, maar je gaat wel van zes naar twaalf threads, voor dezelfde meerprijs, en de toekomst is nimmer zeker. De ultieme game CPU van dit moment? De i7-8700K.

Op welk punt verander je de i5 in je wenslijst naar een i7? Daar ga ik geen concreet antwoord op geven. Dat kan met een GTX 1070 gebaseerde build zijn als je weet dat je liefhebber bent van grote online shooters en er vlot bij wil zijn wanneer de nieuwste games uitkomen, of wanneer je denkt naar een 240Hz paneel over te stappen omdat je gelukkiger bent met 200 FPS dan 150 FPS met een hogere resolutie en/of instelling; momenten waarop je relatief gezien meer op je CPU dan je GPU gaat wegen. Anderzijds zal een i5-8600K met een GTX 1080 Ti voor menig game, zeker single player en zeker games die meer op graphics en immersion dan snelheid leunen, een beter resultaat geven.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/902.jpg
Als je toch los gaat met dikke schermen, kasten, RGB en mooie randapparatuur, valt die 100 euro op de CPU m.i. te overzien.

Streamers, Youtubers, Creators.
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Dit houden we kort. Eigenlijk in lijn met de laatste alinea van prosumers, zeker zij die enkel met video editting bezig zijn kunnen zich onder de categorie prosumers of veeleisende thuisgebruikers scharen. Gezien Streamers en Youtubers vermoedelijk ‘gaming’ ook als onderdeel van hun routine zullen hebben lijkt een Core i7-8700K wel de meest logische keuze van dit moment. Genoeg cores, net wat minder dan Ryzen maar wel met het profijt van snellere per-core en veelal nipt snellere game performance, met als resultaat voldoende overhead voor gelijktijdig gamen en streamen.

Wellicht wat overclocken voor wat meer performance als je wat hogere eisen stelt, want de grote stap omhoog in CPU land, Threadripper of Core-Extreme, komt niet zonder consequenties, vooral ook wat game prestaties betreft. Zodra je met een dergelijke i7 tekort gaat komen kunnen we je een semi-pro noemen, en vanaf het moment dat je daar dan uit groeit ben je feitelijk aan een tweede dedicated streaming of editting bak toe.

Gamers die een pc te duur vinden
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Go away. Playstation, that way. Dit is #PCMR territory.

Of koop zo'n ding:

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/601.png

100 euro, veel plezier van.

Advies: Moederborden
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Een pittige. Het lijkt erop dat we de eerste weken enkel Z370 moederborden zullen zien, en dat de goedkopere B350 (gevolgd door vermoedelijk H370 en hopelijk H310 voor budget builds) modellen later gaan volgen. Bij een Z370 moederbord betaal je voor een deel voor de overclock capaciteit, dus als je dat niet wilt doen is het wellicht wijsheid te wachten. Anderzijds lijkt het aannemelijk dat bijvoorbeeld de ASRock Extreme 4 of de Gigabyte Ultra Gaming voor scherpe prijzen over de toonbank zullen gaan.

Wat we vooraf hadden verwacht bleek ook werkelijkheid, en dat is dat je wat prestaties betreft niet moet verwachten dat een hogere prijs voor hogere prestaties zorgt. De vergelijkende grafieken zijn echt bijzonder suf.

https://www.techtesters.eu/pic/GBZ370GAMING7/802.png

https://www.techtesters.eu/pic/GBZ370GAMING7/805.png

https://www.techtesters.eu/pic/GBZ370GAMING7/807.png

https://www.techtesters.eu/pic/GBZ370GAMING7/809.png

Wat je vooral moet bedenken is welke features je nu echt wilt. Wil je drie M.2 SSD’s kwijt? Dan biedt de Gigabyte Gaming 7 een derde die de andere zes in de grafiek niet bieden, overigens ook het bordje om te bekijken als je vooral de grootste hoeveelheid RGB op je bordje wilt.

https://www.techtesters.eu/pic/GBZ370GAMING7/520.jpg

Wil je voor custom waterkoeling gaan? Dan heeft Asus met de ROG Maximus X Hero de meeste mogelijkheden en fan headers:

https://www.techtesters.eu/pic/ASUSZ370HERO/400.jpg

Aankoop advies is letterlijk:

- Check welke features je nodig hebt (Opslag, netwerk wensen, USB wensen)
- Bedenk welke features je eventueel in levensduur van je pc verwacht te gebruiken (meer dan 5 jaar vooruit denken is zinloos)
- Pak een aantrekkelijke optie voor een leuke prijs, of geef evt wat extra uit voor een dikke uitstraling naar wens. Vind je de MSI Gaming Pro Carbon de vetste shizzle ooit? Lekker doen.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/609.jpg
Je hebt altijd mensen voor wie zelfs 14 USB poorten niet genoeg zijn natuurlijk

https://www.techtesters.eu/pic/MSIZ370GPC/504.jpg
Het klinkt goedkoop, maar nadat je je features gekozen hebt kan je bijna geheel je emotie volgen wat je mooi vindt. De Gaming Pro Carbon reeks mag er van mij altijd wel zijn, zonder dat het meteen heel duur hoeft te worden.

De wereld is uiteraard groter dan die zeven bordjes, dus wat algemeen advies:
- Check de formfactor van je moederbord en case
- Check het socket en de chipset. Voor 8000-serie Intel processoren heb je een Socket 1151 bord nodig, maar enkel 300-serie chipsets voldoen. In theorie past een 8700K in een Z270 bord, maar dat gaat niet werken.
- Controleer, of vraag na, of de VRM/Stroomvoorziening van het bord van jouw keuze minimaal ‘goed’ is (deze zeven zijn allen ok)
- Probeer een bord te pakken met de ALC1220 Codec voor geluid. De implementatie scheelt soms iets, maar dan is de basis minimaal ‘goed’.
- Controleer dat de interne USB headers op je case wensen aansluiten.
- Ga je voor aparte waterkoelers zoals de NZXT Krakens, let dan op dat je bord ook interne USB 2.0 headers heeft, meerdere recente bordjes beperken dat aantal.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/606.png
Toch wel de vetste RGB koeler van dit moment, zeker wanneer gecombineerd met Aer fans en een MSI GTX 1080 Ti Lightning. Tenminste als je niet op de centen hoeft te letten natuurlijk.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/603.jpg
Succes met kiezen... pfff.

Advies: Koeling en overclocken
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Meer cores betekent meer warmte, zeker wanneer Intel de cores ook nog hoger weet te boosten dan voorheen, ondanks de optimalisaties. Op moment van schrijven zijn we nog bezig met het testen van een aantal (gloednieuwe) koelers, dus daarover binnenkort meer, maar we kunnen inmiddels wel wat duidelijke adviezen opmaken voor kopers van deze processoren op basis van de door ons geteste i5’s en i7’s (meerdere).

Voor stock functionaliteit: Met ca 150 Watt uit de muur voor de i7 zagen we de temperaturen met mid-range koelers niet bijzonder oplopen. Een low-mid range luchtkoeler zoals de MasterAir Pro 4 (ca 35 euro) is dan feitelijk meer dan genoeg voor stille werking, met hooguit een klein beetje airflow geluid bij een zware synthetische belasting.

Een i7-8700K ongemoeid laten is echter zonde performance, en iets meer eruit persen is ook geen grote moeite. Bijna elk moederbord biedt een automatische ‘multi core boost’, waarbij de Intel stock speeds worden achtergelaten en elke core naar de maximale per-core boost tikt. Dat klinkt simpel genoeg, maar de realiteit is vaak toch zo’n 8-10% extra performance. Zonder voltage optimalisaties neigen borden echter wel wat ruim in te zetten op de toevoer, met verbruik rondom de 200 Watt. Dat heeft serieuze consequenties voor de koeling, waarbij we zowel de instap luchtkoeler als een compacte 120mm waterkoeler (MasterLiquid 120) opeens hard op hun donder kregen. Vooral closed loop coolers die voorbij hun capaciteit worden gepusht zijn een probleem, die houden tot aan hun limiet veelal goed stand, maar gaan ze er iets over dan knalt het goed hard door, met resultaten die van de 50’ers en 60’ers ineens naar de hoge 80’ers gingen.

Conclusie: Wil je meer dan stock, zij het een all-core boost of een (Bescheiden) overclock, een degelijke luchtkoeler zoals een Mugen 5 / Mugen 5 PCGH (of vergelijkbaar) geeft je die marge terwijl je build ook stil kan blijven.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/608.jpg
De Scythe Mugen 5, eigenlijk genoeg voor alles behalve de meest extreme wensen

Met het overclocken zijn we nog niet klaar. Maar 5,1 GHz overclock op 1,3 V liep meteen soepel (we moeten nog verder optimaliseren en pushen, 5,2 op 1,35 V lijkt dan toch niet zo lastig ) waarbij we met zowel de Mugen, MasterLiquid 240 en NZXT Kraken 52 geen moment in de problemen kwamen, ook niet gedurende zware benches. Hoewel we nog veel moeten experimenteren zien we vooralsnog voldoende informatie om te zeggen dat als je de grenzen wilt opzoeken, zelfs voor een pittige 24/7 overclock met ‘veilige’ voltages (op dit moment gaan we dan uit van zo’n 1,35V, maar dat vereist een update), een high-end airkoeler (Mugen 5, Mugen 5 PCGH, Noctua NH-U14S of D15S) of leuke all-in-one (MasterLiquid 240 als goedkope (niet fluisterstille) optie of NZXT Kraken als RGB- en koel-baas) geen slecht idee is. Met 1,35-1,4 Volt op de chip hield een ML120 de processor niet onder de 90C, ouch.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/605.jpg

Let er ook op dat sommige bordjes bijvoorbeeld een ingebouwde extra fan hebben op de VRMs, of een fan bracket meeleveren (dan wel een 3d printbaar design hebben) om daar extra koeling op te zetten. We zien daar vooralsnog niet veel noodzaak voor met het oog op 24/7 oc's waarbij je dergelijk hoge stress eigenlijk niet wilt.

De i5 dan, daarvoor hebben we nog niet veel getest, maar met zo’n 50 Watt minder verbruik in standaard modus is de berekening van koelvermogen ten opzichte van de i7 niet bijster complex; een instap luchtkoeler voor stock functionaliteit, een mid-high end luchtkoeler (wederom iets als een Mugen als uitgangspunt) zal ruim voldoen voor alles behalve de meest grens-zoekende overclocks, of feitelijk welke AIO dan ook als je die kant op wilt gaan.

Één ding speelt wederom een rol, en dat is dat we weer bewijs zien dat de interne hitteoverdracht binnen de Intel chips niet bijzonder is. Dat zie je wanneer je het voltage opschroeft en het verschil tussen een compacte en luxere all-in-one niet zo groot is als bij een processor die zijn warmte wel goed kwijt kan (Ryzen, Threadripper). De meerwaarde van een high-end AIO, denk aan een 280mm of 360mm model boven een 240mm unit, is dan ook iets wat we in twijfel zullen moeten gaan trekken met meer tests. Grote kans dat Intel de delid market weer op peil houdt, ahem.

Advies: Voedingen
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Wat dit betreft verandert er eigenlijk weinig aan het advies wat je vorige maand had kunnen krijgen. Wij testen weliswaar vaak met enorm overpowered voedingen zodat we er ook de meest extreme processoren en grafische kaarten aan kunnen hangen, en het is ook verdomd tof om "Seasonic Prime Titanium" naast je te zien staan, maar als je dan bij een beetje overclockscenario 200 Watt uit de muur ziet komen begin je toch te twijfelen of het niet een beetje overkill is.

Weer voorop: Kwaliteit is geen overkill. Een goede voeding kan het verschil maken tussen werkende en overleden hardware, en de bijbehorende garantie is ook niet iets wat je moet negeren.

https://www.techtesters.eu/pic/ASUSZENITHEXTREME/951.jpg
De Seasonic Focus Gold serie is een mooi voorbeeld van een goede voeding, zonder te overdrijven.

Wat het vermogen betreft echter, en dan laten we overclockers die met LN2 aan de slag gaan even hun eigen keuzes maken, systemen zonder grafische kaart op basis van deze i5 of i7 zullen gewoon ruim voldoende hebben aan een kwaliteitvoeding van 300 Watt of meer. Meer is overkill, maar hoewel de 300 Watt markt gevuld is met 'best prima' voedingen vinden we pas wat hoger de 'goede' modellen. Zelf bouwden we dan vaak op basis van de Seasonic G-360, maar je krijgt pas echt ruime keuze wanneer je de 400 of 450 Watt passeert.

Voor actueel advies raden we je aan even een adviestopic te openen op het forum (Tweakers, Hardware.info) want de voedingenmarkt verandert continue. Een quick and dirty uitgangspunt wat 'genoeg' is, met de kanttekening dat iets meer ook geen kwaad kan:
- ca 300 Watt of meer voor i5/i7 systemen zonder GPU
- ca 300-350 Watt voor i5/i7 systemen op basis van een GTX 1050 / 1050 Ti / RX 560
- ca 450-550 Watt voor i5/i7 systemen op basis van een GTX 1060 / 1070 / 1080 / RX 570 / RX 580
- ca 550-650 Watt voor i5/i7 systemen op basis van een GTX 1080 Ti of AMD RX Vega

Let op dat serieus overclocken, dus meer dan een beetje praktische 24/7 oc, van CPU en GPU het verbruik significant kan doen oplopen, dus laat je specifiek adviseren als je die kant op gaat.

Advies: Geheugen
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Met Coffee Lake bouwt Intel hun ondersteuning van DDR4-2400 (Kaby Lake) uit naar DDR4-2666. Binnenkort volgt een uitgebreidere review van een aantal DDR4 kits die we op dit platform hebben vergeleken, met snelheden variërend van 2133 tot 2666 MHz tot 3000 MHz, maar het advies is inmiddels al duidelijk: 2666 MHz is de sweet-spot. Hoewel de praktische winst boven 2133 MHz veelal in twijfel te trekken valt zegt een blik op de prijsvergelijker eigenlijk al genoeg, want de prijsverschillen tussen die twee zijn veelal dermate klein dat die paar euro op de kosten van een totale build goed te praten zijn.

Ondanks dat de officiele specificatie van Intel 2666MHz is kan je geheugen wel degelijk sneller laten draaien. Het probleem is: dat leidt enkel tot winst in een aantal specifieke benchmarks. De enige verzachtende factor is dat 3000 MHz kitjes (in tegenstelling tot voorbij 3000 MHz kits) vaak exact het zelfde kosten als 2400 of 2666 MHz kits en dan gewoon prima te adviseren zijn, maar significant extra investeren voorbij 2666 MHz voor een game- of all-round PC heeft geen zin.

Voordeel: we hebben alle aanwezige modules (inclusief Corsair, Crucial en Kingston kits) getest met meerdere Z370 bordjes op de stock en XMP settings. Tot dusver geen compatibiliteitsproblemen, dat was bij de Ryzen launch wel even anders.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/611.jpg
Van links naar rechts: Corsair Vengeance RGB, Dominator Platinum SE Torque, en de betaalbare Vengeance LPX modules

Advies: OS
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Inkoppertje, maar mocht je nog overwegen met Windows 7, 8 of 8.1 aan de slag te gaan? Don’t. Het is vragen om problemen, ook 32-bit Windows bleek een draak met Sky- en Kaby Lake in tal van scenario’s.

Ben je een echte Tweaker, veel succes, maar als algemeen advies? Windows 10 it is, simpel.

https://www.techtesters.eu/pic/INTELCOFFELAKE/901.png
Er zijn nu zelfs robots die je Windows schoon houden, echt bizar

Conclusie
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Goed, gaande weg zijn we toch iets serieuzer gaan schrijven zo te zien, maar hoewel we hard ons best blijven doen om het maken van content toch ook leuk te houden voor ons zelf is en blijft het natuurlijk gewoon een serieus onderwerp met impact voor heel veel eindgebruikers.

En natuurlijk, we moeten kunnen dollen dat de echte evolutie van Intel wederom gewoon weer een beetje suf is. Het is echt, oprecht, harstikke knap wat die dames en heren daar doen met deze haast bizar complexe producten, maar de consument went snel aan technisch complexe zaken (of eerder: negeert dat en doesn’t care) en ziet toch echt vooral wat impact op hem of haar heeft. Had Intel geen extra cores toegevoegd dan hadden we feitelijk niet meer gezien dan (weer) een paar procent winst dankzij een iets hogere boostsnelheid, en wat meer PCI-e lanes zodat we .. wel, nog meer PCI-e SSD’s en grafische kaarten kunnen combineren, woop.

Maar dankzij AMD en Ryzen, ja ik geef hen maar gewoon wat credit door te stellen dat concurrentie hiertoe heeft geleid, hebben we vandaag i5’s met twee extra echte cores, en i7’s met twee extra cores en vier extra threads dankzij hyperthreading. Wat de echte consument in huis gaat halen op gebied van middenklasse pc’s tot luxere computers, gaming en all-round, is hierdoor gewoon een heel stuk beter geworden dan tot dusver het geval was. Intel Core i5 kopers hebben weer wat ademruimte gekregen, de meest aanwezige beperking is hiermee wel van de i5 af, en Intel Core i7 kopers hebben weer flink extra (over)capaciteit waar ze op hoopten. Nu we eindelijk langzaam een handje vol games (veelal slechts in specifieke stukken van de game overigens) zien die de limieten van de i7-7700K in vizier krijgen zien we ook daar een prettig stukje extra ademruimte en daarmee ook gewoon ‘de ultieme game pc processor' van dit moment. De echt overtuigende voordelen van Ryzen tot dusver trekken met deze extra cores meer in balans, waarbij wij denken dat Intel met hun formaat en stabielere reputatie dan de sterkere kaarten heeft om de consument aan te trekken. Ervaring leert ons dat zelfs eenvoudige consumenten op zoek naar een pc in hun achterhoofd hebben zitten dat ze “een i5” of iets dergelijks willen, en met een groot deel van de wind uit de zeilen van AMD zal het lastiger zijn ze van iets anders te overtuigen. We zeggen dat wel in de wetenschap dat AMD Ryzen refresh ook niet al te lang op zich zal laten wachten en vermoedelijk rond Q1 2018 weer wat druk op gaat bouwen, maar eerst zien, dan geloven.

Dat laatste gaat ook nog wel op voor Intel, want hoewel we met pijn en moeite wat processoren wisten te regelen, hier en daar ook uit het reguliere kanaal, zijn de signalen nog niet denderend wat betreft voorraden. Het moet nog blijken of de processoren in de grote getalen gaan komen, en of de ondersteunende hardware aantrekkelijk genoeg geprijsd zal zijn, maar één ding is zeker: aan een gebrek aan vraag zou het niet mogen liggen, want voor velen zal de upgrade die we vandaag zien toch echt reden zijn om weer eens wat nieuws aan te schaffen.

Feedback op de review of vragen? Laat gerust een reactie achter!
tweakers - nomineer voor review van de maand

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Meer gerelateerde content lezen? Overzicht van onze Intel Coffee Lake gerelateerde stukken:
Intel Core i7-8700K en i5-8600K Gids.
Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 moederbord review
ASRock Z370 Gaming K6 moederbord review
MSI Z370 Gaming Pro Carbon review
ASUS (Z370) ROG Maximus X Hero review
ASRock Z370 Extreme 4 review
Gigabyte Z370 Ultra Gaming review
ASUS Z370-F Strix Gaming review
Z370 Moederbord roundup (soon)
Gelid Phantom en Phantom Black op de i7-8700K review (soon)
Corsair Dominator Platinum, Vengeance RGB en Vengeance LPX op Z370 review (soon)


Terug naar boven

Heb jij ook een Intel Core i7-8700K Boxed?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (105)

Wijzig sortering
Mooie review!
(wanneer komt deze proc beschikbaar in de winkels?)

Is de term "overhead" wel handig gekozen?
Je bedoelt extra beschikbare rekencapaciteit en overhead impliceerd extra belasting ipv extra capaciteit.

In de informatica slaat overhead op het meerverbruik van rekentijd, werkgeheugen, bandbreedte of andere bronnen benodigd om een bepaald doel te bereiken.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Overhead_(informatica)

[Reactie gewijzigd door Leader98 op 5 oktober 2017 17:05]

Ik weet dat ze in de winkel liggen, alleen niet in Nederland :D i3's liggen er wel, de anderen.. ik probeer het te achterhalen.

Verder eens met je opmerking mbt de bewoording, ik ga dat aanpassen zodra ik tijd heb.
Ik zat wel in mieren**k mode hoor... Verder geniet ik met volle teugen van je reviews en jammer dat ik er morgen niet bij kan zijn in Amsterdam.
Ik heb het nu 3x gehoord mbt die woordkeuze, dus nee, dat moet anders :D

En jammer idd, ik kijk er wel naar uit!
Nou, mijn leesvoer voor vanavond is in elk geval ook geregeld, kudos @Foritain, ook dat je die cpu's hebt kunnen bemachtigen. Interessante benadering van een user review, als altijd weer leuk om te lezen (full disclosure: ik ben nog niet aan het eind gekomen, maar petje af.).

[Reactie gewijzigd door whetstone op 5 oktober 2017 15:49]

Thanks :D

Het bemachtigen was nog een klusje hoor, pfff.. Naar mijn weten is Hardware.info de enige partij die ze echt van Intel krijgt. Zelfs grootmacht Guru3D bijvoorbeeld niet. No love voor Nederland :D

Benieuwd naar je mening achteraf!
Mag ik vragen hoe je er dan (ongeveer) aan bent gekomen? Niet via Intel dus, als ik je goed begrijp, maar het is ook geen retail stock aangezien het Intel confidential chips zijn... :o
Vragen mag, maar in dit geval mag/kan ik daar geen antwoord op geven, sorry.
Snap ik, het was te proberen :)
Nu ik het helemaal uit heb: een erg mooi, indrukwekkend verhaal. Je moet wel een behoorlijke insider zjin - maar je schrijft dan ook voor Tweakers - om bijv. te snappen wat je bedoelt met 'overhead' van de i5 (= meer prestatiemarge voor veeleisende situaties in o.a. games). Maar je 'stream of consciousness' leest lekker weg. Wat ik een beetje mis, maar dat is ook lastig zo kort na launch, is de indrukken in het gebruik na een tijdje - vermoedelijk heb je ook heel wat uurtjes in een 7700K (en een 6700K en een 4970K) zitten, dus het verschil in de dagelijkse ervaring in zowel gaming als intensieve multitasking scenario's zou interessant zijn. Juist de subjectieve indruk van een pro gebruiker zou ik willen weten, die lees ik ook niet bij de 'grote' publicaties.
Thanks :D

Dacht dat het 'insider moeten zijn' wel mee viel, maar ik hoor het graag van een ander :D

Overhead woordje moet anders inderdaad, staat op de agenda, maar die is een beetje vol en ik moet daar even voor zitten. Dito voor wat je feedback mbt het praktijkgedeelte betreft. Het is eenvoudig te reageren dat het voor simpele taken niet uitmaakt en voor zware taken dat je het verschil uit benchmarks kan vissen, maar ik vind het een goed moment om even stil te staan bij het feit dat voor veel mensen het nog altijd abacadabra kan zijn. Ik wil (moet) daar even over denken hoe we dat een plekje kunnen geven.
Het is dat ik al een i7-7820X heb, anders zou ik nog in de verleiding raken over te stappen. :P

Wederom een puike review. Zoals altijd -- het is niet voor niets dat ik hier meerdere dingen heb die mede op basis van jouw reviews gekocht zijn. :P

* Wildfire staart naar BeQuiet! Dark Base 900 behuizing, recente aanwinst

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 8 oktober 2017 22:33]

Even kijken of ik een Cosmos kan fixen voor een review om je een beetje te laten twijfelen ;)

Maar uh.. pics?! :D
Ik kom net van een Cosmos II af dus zal niet snel terug gaan... :)

Niet de beste kwaliteit pic maar geeft een idee: https://tweakers.net/ext/f/zfPmLXeLW7bAe8RuxAfSPG1b/full.jpg

De Intel 750 PCI-E SSD is er ondertussen uit en door een M.2 Samsung 960 Pro 1TB vervangen. Die was trouwens gereviewed door... Hmmm... Wie ook alweer? :P

En de ASUS ROG STRIX X299-E Gaming (door PC-Linde maar werkte die niet soms met jou samen?)... En de ASUS GeForce GTX 1080 Ti STRIX... En de Noctua NH-D15... En m'n Eizo Foris FS2735...

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 8 oktober 2017 22:37]

zie ik daar ook een Sound Blaster Z..... Zxr?

Maar dat is zeker een berg hardware die vaag bekend voorkomt :D En FS2735 <3

Ga je met de fans nog spelen etc, met het oog op de kleur? Industrials erop ofzo.. oof :D

mbt pclinde, voorheen wel idd, doet nu geheel zn eigen ding maar ik zie hem (te :D) regelmatig, vandaag nog. X299-E niet gezien, wel de Apex, Asus heeft die bordjes toch verdomd goed voor elkaar hoor.. pff.
Ik heb dus een Dark Base 900, niet de Pro. Raampje en QI-Lader voor mij overbodig dus aangezien de non-Pro verder hetzelfde is heb ik het daarbij gelaten. De Noctua kleurtjes zie ik dus niet. :)

SoundBlaster ZxR ja. :)

Ook nog een Samsung 850 EVO 2TB (jij hebt de 500GB gereviewed).

Heb dus redelijk wat hardware die jij gereviewed heb en waar ik de aankoopkeus toch ook grotendeels van jouw reviews heb laten afhangen. :)

Damn nu ik m'n hardware eens in het boodschappenmandje gooi schrik ik van de totaalprijs. :+

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 8 oktober 2017 22:55]

Ah, dat wist ik natuurlijk wel, maar geheugen enzo.

Wat vind je van de ZXR overigens? Ik heb hem ook, mooi spul, maar het is allemaal zo lastig te verantwoorden nietwaar? Je moet wel een echte feature-geek zijn denk ik dan.

En yes, het meeste komt wel erg bekend voor allemaal, vind ik best leuk eigenlijk :D
Als ik het gaaf vind is het automatisch een verantwoorde aanschaf. :+

Ik wil gewoon vaak luxe en high-end spul. Dat kun je wel zien aan m'n systeem denk ik.

Ach, puur realistisch gezien kan ik met veel dingen af met lower-end spul natuurlijk. Heb ik bv. echt een Samsung 960 Pro 1TB nodig? Of een SoundBlaster ZxR? Nee, maar het is wel super om te hebben :)
Heh, wat heb je op die ZXR aangesloten? Ik moet zeggen 9/10x mn G5 te gebruiken. USB, handzaam (en mobiel).

En uiteindelijk gaat het om één ding, jij moet blij zijn met je aanschaf. Niet iedereen is blij met een redelijke bargain :D Maar goed ook, zeker voor iets als de bovenkant van de Asus mobo lineup :D
Erger nog, ik heb niet eens iets speciaals aan de ZxR hangen. Stereo output gaat gewoon naar m'n standaard Samsung audiosetje en een optische kabel gaat naar een virtual surround processor (JVC SU-DH1) voor m'n Sennheider HD598 koptelefoon. Geeft best aardig surroundeffect :)
Nuttiger dan hier in de kast met een groot vraagteken erbij 'wat ga ik ermee doen' :D
Mooie review! Nu weet ik zeker dat de setup die ik op het oog heb een goede keuze is. :)
  • 8700k
  • ROG Strix Z370-G Gaming (mATX)
  • BitFenix Phenom mATX zwart (ook dankzij jouw review voor gekozen :D )
  • Mugen 5 PCGH
  • Vengeance LPX CMK16GX4M2B3200C16
  • Seasonic Focus Plus 550 Gold
En van de huidige setup neem ik een U2515H, CM Storm QuickFire Rapid-i, MX Master en een 830 series SSD mee. SSD is al wat ouder maar volgens mij gaat 'ie het meer dan prima doen in dit systeem.

Opvallende afwezige zal wel de GPU zijn, maar omdat ik voornamelijk Lightroom (en wat PS) werk verricht zie ik geen reden om een aparte GPU te nemen.

[Reactie gewijzigd door S_Chief op 8 oktober 2017 22:47]

Opvallend dat mensen nog altijd voor Phenoms gaan. Meeste cases hebben niet zo'n lange levensduur. Ik vind het een leuke, nog altijd erg dikke case. Moet wel zeggen dat op gebied van gebruiksgemak de nieuwste generaties wel een stuk verder zijn gegaan, een case die 3-4 jaar oud is voelt dan wel wat gedateerd, al maakt het voor het resultaat weinig uit, zeker een gesloten bak.

Wel prima combitje lijkt mij overigens. Enkel even op i7's wachten voor NL.
Ik vind 'em vooral erg mooi. Daarnaast is 'ie schijnbaar ook stil, en dat is belangrijk voor mij. De rest van de mATX cases spreekt mij niet echt aan. Had al meerdere malen gelezen dat het niet de meest eenvoudige case is, maar ik houd wel van een uitdaging. 8)

[Reactie gewijzigd door S_Chief op 9 oktober 2017 01:49]

"They don't make em like they used to anymore"

De dikte van die panelen, mits onveranderd, was echt wel een dingetje in de tijd terwijl de meeste cases er niet op vooruit zijn gegaan wat dat betreft. En er is weinig dat meer tegen geluid doen dan lekker dikke panelen. Misschien een retail fannetje of twee om gewoon een paar jaar gezeik-vrij te werken, al pas je dat later ook eenvoudig genoeg aan.

Mbt je eerdere opmerking, een 830 series is wmb echt geen beperking.
Goed om te weten, thanks. d:)b

+3 voor de review btw. 8)
Wat ik nog even mis zijn de game resultaten waarbij je in diverse reviews de 8400 en de 8600 het beter zag doen dan de 8700. Hierbij ontstaat bij mij de vraag of dit veroorzaakt wordt door een bios/microcode bug (denk aan de turbo) of dat hyperthreading gewoon slecht werkt. In het laatste geval kan het voorkomen dat een game de eerste 8 threads pakt (zoals destijds bij planetside 2 met 4 threads) en daarmee 4 fysieke cores belast ipv 6. De 8600 en de 8400 zijn dan in het voordeel.

Wie een 8700K heeft kan het testen (door HT even uit te zetten) :).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 7 oktober 2017 20:03]

Ik was met een aantal GPUs begonnen met testen, primair met de i7, waarbij ik eigenlijk na de eerste paar al tot de conclusie kwam dat we daar eigenlijk tijd aan het verdoen zijn. Niet in theorie, het is relevante info, maar met beperkte tijd en hoeveelheid handen besloten dat wat op te schuiven en eerst wat andere dingen te doen, bijv wat koelers, nog wat mobos, etc. Mijn overweging is of iemand het gaat merken, zelfs als je het side-by-side gaat draaien. In dat geval kunnen we vrij makkelijk stellen dat het niet zo is.

Gamen, incl benches, komt nog wel terug, maar op een andere manier en dus niet op launchday. Ik denk nog even hoe/wat, maar ik heb wel wat ideetjes ;)

[Reactie gewijzigd door Foritain op 7 oktober 2017 20:44]

Voor alle duidelijkheid ik doel dus even op dit soort grafieken: https://images.anandtech.com/graphs/graph11859/91858.png

Verwacht geen hele test suite maar wil wel graag even weten of ik met de aankoop van de 8700K een probleem op de hals haal en beter even kan wachten tot een nieuwe stepping :).
Bizarre grafiek... Niet alleen 8700 vs 8400, maar ook de Haswell en Broadwell Extremes, positie van de Ryzens, en ook de 7700 non-k is f'ing odd :-/

Ik begin GTA V wel meer en meer een k game te vinden vanuit een test perspectief. Die gedraagt zich echt te eigenwijs en verkleurt menig CPU en GPU schets.

[Reactie gewijzigd door Foritain op 7 oktober 2017 21:50]

Rise of the Tombraider had daar hetzelfde probleem. Ook hier bij tweakers zag je de 8600K het steevast beter doen. Er lijkt dus iets aan de hand te zijn met de 8700K ivm bepaalde games voor bepaalde reviewers.
Geen game die ik in mn library heb. Aan de reviewer zou het niet mogen liggen (tenzij ze geen verse installs doen ofzo, dan wel...), maar het maakt in-dept per-game reviews (xx GPUs en/of CPUs op game Y) wel erg interessant.
Als je nog een game zoekt, AC Origins is een goede emt ingebouwde bench.

Ik ben nu zelf op zoek naar een nieuwe (van een i5-6500) en ik merk steeds meer dat games m'n cpu naar 100% op elke core trekken. Zo erg dat ik in sommige games (r6 Siege bijv) mouse lag heb en in AC:Origins schiet m'n fps omlaag in grotere steden met veel AI.

Ik ben persoonlijk dan ook niet van mening(maar ik kan dit helaas nog niet goed testen) dat een i5 niet meer geschikt is. Een game die de meerdere codes kan gebruiken kan de cpu vol trekken. Dan kom je beter uit de voeten met een hyperthreaded cpu waarbij Windows de HT's kan gebruiken voor I/O.

Herken jij toevallig wat ik hier zeg? Ik ben heel benieuwd of dit een herkenbaar iets is namelijk..
Ik zelf niet, maar ik game veel te weinig. Maar wat je zegt is zeker niet uniek. Het 'probleem' is dat het nog een beetje aankijken is hoe dat uit gaat pakken met de nieuwe i5, die heeft tenslotte 50% meer cores ;) Of die in hetzelfde schuitje zit over een jaar of 2 is een beetje koffie dik kijken. Realistisch is dat de ademruimte voor de i5 toch een heel stuk ruimer is geworden. Persoonlijk speel ik het gewoon safe met i7's, maar de meningen zullen uiteenlopen.
Bedankt voor je reactie!

Het is inderdaad moeilijk te zeggen wat wat gaat doen, maar als je dit in gedachten houdt zijn denk ik de Ryzen's toch interessanter? (ik ben absoluut geen AMD fanboy oid, ik zoek gewoon meeste bang for buck). Die doet het per core wel slechter, maar komt wel goed mee. Maar je zit dan qua prijs wel met meer cores en hebt dus minder kans op een volgelopen CPU.

Ik las ergens dat, in het geval van AC: Origins, het optimaal presteerd met 8 cores of meer. Nu weet ik niet hoe of dat 8 fysieke cores of HT cores zijn, maar ik denk dat de toekomst wellicht meer profiteerd van meer cores dan snellere single cores. Naar mijn idee zijn dus benchmarks ook bezig om een verkeerd beeld te scheppen. de 6500 was destijds ook een goede cpu die veel kracht had, maar als je een game hebt die goed multithreaded is, ho maar.. :(

Wellicht food for thought voor eventueel latere reviews, ik zou niet weten hoe je het goed en betrouwbaar kan testen, maar een praktijk test die kijkt hoeveel er nodig is om een cpu vol te trekken lijkt mij érg interessant.

edit: Also, prijs van een i7-8700 vs bijv een R6 1600X is ook wel interessant. Ik kan voor de prijs van een i7-8700 een r6 1600x mét moederboard vinden, die dan waarschijnlijk ook goed genoeg mee gaat komen.

[Reactie gewijzigd door Melantrix op 31 oktober 2017 10:19]

Is bij alle moederborden de CPU/RAM afstand eigenlijk evengroot of zit daar nog (grote) verschillen in?

(zit dus nog steeds te kijken naar Kraken X62/G.Skill Trident Z RGB, maybe een MSI Carbon Z370)
Interessant punt! Heb ze niet naast mij, maar kijk ik naar de fotos dan lijkt dat gat wat groter bij Asus en wat kleiner bij Gigabyte bijv. Maar of het echt zo is? Ik kan de komende dagen even checken, al heb ik sowieso nog een retest van de Kraken op een nieuwe i7 in de planning. Weet niet hoe veel haast je hebt, gezien de huidige i7 stock denk ik.. weinig? :D
Sowieso nog tot de CM H500P uitkomt. :p
(dagen, weken?)

edit; kan geen +1 doen op reacties op mijn reacties blijkbaar... dus +1

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 7 oktober 2017 21:10]

Hier wachtte ik al op. Het was te denken dat jij de eerste zou worden! Topreview again.

Ik kocht in januari een nieuw systeem (7700K/Strix 270E Gaming), maar aangezien ik met dataverwerking bezig ben en elke core/thread telt, zal ik toch maar een coffee lake upgrade doen. Het probleem is dat ik niet snel van m'n huidige setup afgeraak omdat iedereen nu de 8xxx reeks wil! Toch blijft de 7700K nog een vette CPU. (Shameless advertising: V&A aangeboden: Intel Core i7-7700K Boxed + garantie)

OT: je spreekt over het geheugen en verwijst daar naar geheugen tot 3GHz. Zelf heb ik echter 32GB 3,2GHz omdat deze toen ik ze kocht qua prijs goed zaten, en een compatibele XMP hadden met het moederbord volgens de manufacturer (pricewatch: Corsair Vengeance LED CMU16GX4M2C3200C16R). Ik veronderstel dus dat dit ook wel prima op een Z370E Gaming mobo zal werken. Als je advies hebt voor een goedkoper moederbord dat toch ook SLI/WiFi/BT/M2 heeft, hoor ik het graag - zelf vind ik niets anders.
Thanks :D

En een i7-7700K zal voor velen prima interessant blijven, zeker nu ze 2e hands wat goedkoper de lucht in gaan :D

Mbt geheugen, dat is een valide punt. Aanbiedingen boven de 3GHz zijn prima om te overwegen, en we kunnen niet elke kit testen maar tot dusver hebben we niets gezien (en niets gehoord) over compatibility issues. De meerwaarde van 3.2 boven 3 blijft overigens altijd wel een puntje.

As for goedkoper:
categorie: Moederborden

De MSI GPC is een stuk goedkoper en ook een mooi bordje voor tal van toepassingen. Weeg wel even de genoemde plus- en minpunten.
Aha, nu staan de moederborden wel in de Pricewatch. Toen ik laatst keek stonden ze er nog niet in. Bedankt voor de tips.

Ook super dat je op iedere comment probeert te antwoorden, echt vriendelijk van je. Je moet je eigen website/YouTube channel beginnen!
Duurde inderdaad een paar dagen ;)

Mbt comments. Dat is de bedoeling toch van een 'community reviewer', of althans voor een groot deel dat :D Site bestaat maar content is 90% gelijk, het gaat mij om leuke dingen doen, boeit mij weinig waar iemand het leest. YouTube.. wie weet ;)
Ty Dutchiee, we treffen elkaar zeker een keertje :D
Dat komt zeker goed! Eerste biertje krijg je van mij ;)
Dijk van een review wederom :) +3
Thanks Vector, tis jammer dat de andere mobos nog niet gekoppeld staan, anders had je nog veel meer leesvoer gehad :D
"maar of je nu 130 of 140 fps neer gaat zetten, lekker (niet) interessant."
Voor mensen met een 144hz monitor is dit dus echt wel interessant imo.
Ik heb nu geen tijd voor een uitgebreide theoretische discussie over 144Hz panelen, hoe de fps vs hz discussie vaak compleet verkeerd geinterpreteerd wordt, etc, maar daarover staat een stukje in de planning omdat dit -heel- erg vaak genoemd wordt.

Maar nee, ook met een 144 Hz scherm is dat eigenlijk totaal niet interessant, praktisch niet, theoretisch nauwelijks. Noch met een 240Hz scherm wat dat betreft overigens. (En dan laten we 99/99,9 percentile discussies of het gevolg als die ruk zijn er even buiten).

[Reactie gewijzigd door Foritain op 11 oktober 2017 10:59]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*