Snelle NAS schijven. Worden alleen wel snel warm en maken redelijk wat geluid. Snelheid is vergelijkbaar met 3 WD red schijven alleen is de prijs veel hoger en kun je met 3 schijven RAID 5 toepassen.
# | Product | Prijs | Subtotaal |
1 | Kingston ValueRAM KVR1333D3E9SK2/16G | € 161,- | € 161,- |
1 | be quiet! System Power 7 300W | € 0,- | € 0,- |
Bekijk collectie Importeer producten | Totaal | €405.87 |
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 13:25]
Tijdens het testen heb ik 2 cases gebruikt. Degene die op de foto staat welke inderdaad geen demping heeft. Hierin maken de WD schijven alleen praktisch geen geluid en dan vallen de geluiden van de Seagate extra op. Naast deze goedkope case heb ik 1 van de schijven ook in mijn desktop case gehad. Dit is een Fractal Design Define R4, deze heeft wel rubber dempers en zelfs dan zijn de schijven nog duidelijk aanwezig.Lijkt erop dat je oordeel redelijk gekleurd is door de behuizing die je gebruikt. Ze zitten direct in het metaal en dan is elke harde schijf al snel een herrie monster. Pak je een moderne case dan zitten je schijven tussen het rubber en dan hoor je het gros van de schuiven niet meer. Momenteel hoor je in mijn ervaring alleen de Toshiba X300 schijven.
Hierbij is vooral de plaatsing van de fans van belang. In de Nas case zijn er geen fan gericht op de schijven en zullen deze dus inderdaad wat warmer worden. En ze zitten beide inderdaad wat hoog.Mbt de temperatuur lijkt mij hetzelfde verhaal van toepassing, zowel 43 als 50 graden idle is echt hoog. Hier zit het idle tussen de 34 en 41 graden. De Seagate NAS schijf zit daarbij op 36. Dus ook daar zal de case van invloed zijn.
Je hebt inderdaad verschillende schijfformaten. Ik heb alleen de 3TB WD's kunnen vergelijk met de 6TB Seagate's, omdat dat de enige NAS disks zijn die ik tijdens deze test voorhanden heb.Overigens zijn de WD reds er ook in 6 TB, net als de Seagate Ironwolf er ook als 3TB editie zijn. Maar hoe dan ook zijn minder schijven eigenlijk altijd beter. Kost je minder stroom en minder warmte.
In freeNAS gebruik ik RAIDZ1, dit lijkt op RAID5 alleen is het net wat anders. Ik gebruik hier de naam RAID5, om het principe van 1 schijf als parity te gebruiken. Dit komt inderdaad niet zo naar voren in de review dat het om het principe gaat.Ouderwets raid5 is daarnaast achterhaald, zie ook Why RAID 5 stops working in 2009. In plaats daarvan zou ik eens naar een systeem als http://www.snapraid.it/ kijken. Daar staat je parity op 1 disk, of meerdere partity disks. De rebuild tijd is daarmee min of meer afhankelijk van de schrijfsnelheid van je schijf. Dat kan dus een kwestie van uren zijn. Ook kan een individuele schijf altijd worden recovered door een data recovery bedrijf. Zitten tevens wat bitrot checks in.
Dus dan denk je Seagate is altijd goed. Maar dan per schijf:•HGST 0,82% (contre 1,13%)
•Seagate 0,93% (contre 0,72%)
•Toshiba 1,06% (contre 0,80%)
•Western 1,26% (contre 1,04%)
Gegeven dezelfde schijven is het wiskundig per definitie in ieder geval zo dat minder schijven altijd minder kans op falen geven. Hoe dan ook richt je het liefst je storage laag zo in dat de gevolgen van een failure zo laag mogelijk zijn.10,00% Seagate Desktop HDD 6 To
•6,78% Seagate Enterprise NAS HDD 6 To
•5,08% WD Black 3 To
•4,70% Toshiba DT01ACA300 3 To
•2,95% WD Red 4 To SATA 6Gb/s
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 26 juli 2024 02:30]
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 26 juli 2024 02:30]
Mwa, ik heb de 10TB variant getest (productreview: Seagate IronWolf, 10TB review door Admiral Freebee) en hoewel ze idle vrij stil zijn maken ze toch behoorlijk wat geluid onder load. Vooral bij het schrijven/lezen van vele kleinere bestanden zoals muziekfiles of foto's maken de schijven toch een duidelijk ratelgeluid. Dit was vooral opvallend in een DS216+II. Ik kon het geluid vanuit de gang nog zachtjes horen terwijl de NAS in een garage staat. In mijn case opgehangen in rubbers was het beter maar echt stil kon ik de schijven niet noemen.Lijkt erop dat je oordeel redelijk gekleurd is door de behuizing die je gebruikt. Ze zitten direct in het metaal en dan is elke harde schijf al snel een herrie monster. Pak je een moderne case dan zitten je schijven tussen het rubber en dan hoor je het gros van de schuiven niet meer.
[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 26 juli 2024 02:30]