EDIT 14-Juli:
Kom net achter dat het systeem 2 jaar onsite support ondersteuning heeft!
Dit had ik vooraf nergens gelezen dat het 2 jaar onsite zou zijn, geweldig!!
Status Actief: Gedekt onder uitgebreide garantie, 24 maanden resterend.
Serviceniveau NextAvail TechResource Onsite
Je kunt ook extra garantie kopen (niet gedaan):
+1 jaar 48.- euro
+2 jaar 79.- euro
+1 jaar & +1 jaar schade 89.-
+2 jaar & +2 jaar schade 151.-
Zocht naar een alternatief werkpaard, nadat de
Asus ROG Strix GL702VM-GC128T keyboard niet goed functioneerde (exemplarisch), kon niet wachten en ging voor mijn tweede keus: HP Pavilion Power 15. Gekocht voor 1299.- Juli 2017. Mijn tweede keus had net zo goed 1e keus kunnen zijn, het was omdat de ASUS toen flink was afgeprijsd. Maar ondertussen meer dan tevreden over mijn nieuwe werkpaard. Eigenlijk achteraf had ik direct voor de HP moeten gaan.
Het grootste verschil tussen waarom ik eerst voor een ASUS ging IPV HP:
- ASUS is de geheugen uitbreidbaar tot 32GB. Ervaring uit het verleden hoop ik dat de HP ook tot 32GB is uit te breiden, het heeft twee SODIMM sockets.
- ASUS heeft snellere GTX1060, HP GTX 1050. Zelf geen gamer, maar de betere specs is iets wat mij altijd aanspreekt.
- ASUS 17"scherm, maar de 15,6" voldoet ook prima. Door zijn 17" scherm is de basis zo groot dat de keyboard hierdoor teveel naar achteren is geplaatst waardoor je handen te ver naar voren liggen en het rand van de laptop in je pols drukt, na kort tijdje typen voel je dit en is niet te doen is. Bij HP hier geen last van. Wel is het beeldscherm van ASUS op alle fronten beter.
HP Pavilion Power heeft geen gamers uitstraling, maar een mooie strakke zwarte design.
Buitenkant is van zwart mat plastic. Bezels heeft een aardige fijne ruit patroon. Het enige wat van mataal is, aluminiun, is de binnen bovenkant met een zeer fijn structuur. Tijdens typen voelt dit goed aan.
Een snelle SSD 256GB NVME M.2 van Samsung, MZVLW256HEHP-000H1, haalt ruim 3231MB/s bij het lezen en schrijven 716MB/s
met een geactiveerde Bitlocker, het schrijven lag anders rond de 2800MB/s (geen screenshot). 716MB/s is nog steeds erg snel.
De 1TB HGST Travelstar 7K1000 harddisk draait op 7200RPM met een 32MB buffer, doet het erg goed. Gebruikte model: HGST HTS721010A9E630
Keyboard is een grote pluspunt, het is erg fijn typen. Aanslag is goed, niet te zacht. Duidelijk voel je wanneer de toets indrukt en wanneer je hebt ingedrukt! De toetsjes hebben op de oppervlakte een bepaalde textuur/coating dat goed/fijn aanvoelt. Verder hebben de F&J toetsen een indent. De indeling van de keyboard is goed, persoonlijk vindt ik dat een NUMPAD op een laptop overbodig iets is, het extra ruimte had voor een betere ergonomie kunnen worden gebruikt. De witte keyboard verlichting kan alleen aan of uit. De zwarte toetsen met witte tekst is makkelijk afleesbaar en geen rare font keuze, op de gaming laptops gebruiken ze graag fonts dat afwijkt en daardoor niet direkt herkenbaar (blind typen kan ik voor 75%...) en de rode verlichting op de gaming laptops helpt daar ook niet bij.
Voor de WiFi gebruiken ze een Intel Dual Band AC 7265, ondersteunt ook wireless display (niet kunnen testen). Haal met gemak een constante snelheid van 20MB/s (MegaByte!), met AC zou het sneller kunnen, maar mijn router thuis ondersteund dat niet, met deze snelheden vindt ik AC IMHO ook niet nodig. Gebruikte routers: TP-link N900 (TL-WDN4800) met OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (draait heel stabiel, nooit problemen, meerder SSID's en VLAN's). Bluetooth 4.2 niet getest. 2.4Ghz niet getest omdat in mijn woonomgeving teveel 2.4Ghz ruis aanwezig is (buren), de snelheid is hierdoor erg slecht.
Natuurlijk de voor nu zeer snelle Intel i7-7700HQ (mijn vorige laptop ging 7,5 jaar mee, VAIO VGN-FW41M DUO CORE P8700/8GB/bijgeplaatste SSD, de kleuren van dat scherm was beter, maar niet de kijkhoeken). Snelle CPU's zijn tegenwoordig gelukkig betaalbaar, met 16GB werkgeheugen 2400Mhz. Het geheugen zou ik later willen upgraden naar 32GB, maar de spec van HP vertellen dat max wordt 16GB ondersteund, alhoewel de CPU grotere modules aankan. We zullen het zien. Reden voor 32Gb is het draaien van meerder VM's met VMWAre. Dit systeem leent zich daar prima voor. Alhoewel over 1 jaar zal dit beeld met Ryzen totaal anders zijn
GTX1050, had liever een GTX1060 gezien, omdat het bestaat. Ben een causal gamer, af en toe iets leuks spelen is leuk en GTX1050 op 1080p kan prima als e geen hoge eisen stelt.
Het scherm is prima, maar geen topper. Voor dit prijs had ik een betere scherm verwacht. De kijkhoeken is voor een IPS scherm niet wat ik verwachte, het is dan ook weer niet slecht, maar IMHO onder de middenmoot. De kleuren zijn minder fel dan ik verwachte, niet slecht, maar ook niet goed. Contrast en helderheid is gelukkig wel goed, helderheid zet ik twee stapjes lager anders is het te fel. In het algemeen genomen kwalificeer ik het scherm niet als slecht. Wanneer ik het vergelijk met andere scherm waar ik mee heb gewerkt, doet het beter dan een Dell Latitude uit 2013, waar het contract en de kleuren ver te zoeken was.
Het ethernet poort heeft twee indicatie LEDS...!! Kan mij niet meer herinneren wanneer ik deze voor het laatst dat op een laptop heb gezien...! Leuke toevoeging.
Laptop ondersteund snel/quick laden van de accu.
De ventilatoren zijn op de achtergrond altijd stilletjes te horen, ook als het systeem niets te doen heeft. Dat werkt verder niet storend. Niet nagegaan of je in de BIOS dit kunt veranderen (niet mogelijk, met software kan je het aan/uit zetten). Tijdens het gamen dan zijn worden de ventilatoren goed hoorbaar, systeem voelt dan aanmerkelijk warmer, maar niets in het overdreven of storend aan toe, mits je zelf aan het gamen bent
Webcam geeft een matig beeld, voor videoconferencing is dit meer dat prima, geluid niet getest. Had zeker beter gekund.
Trackpad werkt goed, multitouch. Had graag gezien dat HP je meer opties gaf voor het configuren van de trackpad gestures. Zal is opzoek gaan naar een thirdparty software.
Het compacte 150Watt adapter heeft een nette ronde vormgeving, alleen het netsnoer is vrij kort <1m.
NOTE: Standaard levert HP Windows 10 HOME, om gebruik te maken van Full HD Encryption van BitLocker heb ik de HOME naar PRO geupgrade.
NOTE:
De oude review van de Sony