Samsung C27F591F Wit, Zilver Review

Loekie Testpanel
2 oktober 2016, laatste update op 2 oktober 2016, 839 views Testpanel

Samsung C27F591F Wit, Zilver

Een goede monitor met redelijk dunne bezels met een curve. Strak design met nette features. Helaas niet in hoogte verstelbaar.

Pluspunten

• Zuinig
  • Licht gebogen
  • Strakke vormgeving
  • 'Eye Saver'

Minpunten

• relatief lage resolutie
  • niet in hoogte verstelbaar

Inleiding
Eens in de zoveel tijd heeft Tweakers.net een actie waar een product gereviewed kan worden en deze keer mocht de Samsung LC27F591 aan een review onderworpen worden.
Opgegeven en kreeg niet lang erna bericht dat ik mocht testen, na een korte mailwisseling kon ik het apparaat in ontvangst nemen en het testen beginnen.

Wat zit er dan in de doos?
  • Het scherm
  • De onderdelen van de voet
  • Voedingsadapter met netsnoer
  • [img]2qKqzAZ6[/img]
  • HDMI-kabel
  • Handleiding op CD
  • Quickstart quide
  • Garantiepapieren
  • Energielabel sticker
Bij het uitpakken van de monitor kom je bovenstaande zaken tegen, vrij standaard zaken naar mijn mening. De quickstart guide komt goed van pas bij het bevestigen van de voet aan de monitor, het doet denken aan de voet van Samsung TV's met schroeven en alles. Nadat deze bevestigd is, kan de monitor aan de beschermingsfolie uit de doos getild worden. Dat zal dan ook de reden zijn waarom deze folie zo ruim om de monitor zit.
[img]4htRPrTn[/img]
Bouwkwaliteit, afwerking en design
Na het uitpakken en plaatsen op het bureau kan beoordeeld worden hoe het zit met de bouwkwaliteit en design. Een gebogen monitor brengt natuurlijk uitdagingen met zich mee qua design en rigide bouw van het apparaat. Dit lijkt echter goed geslaagd, de monitor is aan achterzijde schuin toelopend en doet hierbij licht denken aan een recent model iMac maar dan in kunstof uitvoering. Door de speaker aan de onderzijde is die zijde ietsje breder, maar dit is niet storend. De standaard is stevig doch elegant en leent zich om de kabels net achter weg te werken.
[img]duBqgkJw[/img]
De monitor trilt nauwelijks na als bijvoorbeeld het bureau aangestoten wordt en kan als stabiel gezien worden.
De voorzijde, die toch het meest belangrijk is, is strak vormgegeven met aan de onderzijde een zilverkleuirig element van ca 1,5 cm waarin ook de blauwe powerled opgenomen is. Deze laatste verwart zijn taak van indicator niet met die van lichtbrenger en is dus niet al te fel. De zilverkleurige rand gaat in een dikte van ca 2 mm verder langs de andere randen van het scherm en geeft op die manier een chique gevoel af. Het paneel zelf heeft smalle zwarte randen aan bovenzijde en zijkanten van ca 0,5 cm en is aan onderzijde dunner dan dat met ca 2 mm.
Dit alles met elkaar maakt dat het scherm bij dagelijks gebruik prettig werkt en meer dan een normaal scherm je als het ware naar binnentrekt.
[img]hdxGKL9l[/img]

Aansluitmogelijkheden
[img]xJEJy60C[/img]
Deze monitor ondersteunt aansluiten via DisplayPort en HDMI voor gelijktijdig gebruik van audio en video, VGA voor video en audio via een losse ingang.
Via een DVI-HDMI kabel kan ook beeld verkregen worden, maar dan valt audio weg.
Er is een hoofdtelefoon aansluiting aan de achterzijde(wat iets minder praktisch is).
Als laatste is er een aansluiting voor een Kensington-lock waarmee je kan voorkomen dat je monitor een nieuwe eigenaar krijgt.

Settingsmenu
Wellicht een vreemd item om op te nemen in een review van een monitor, maar dit menu biedt naast de standaard opties voor wisselen van ingang en opties ook direct de optie voor 'eye saver mode' welke het scherm aanpast zodat het beeld rustiger wordt voor de ogen.
Het navigeren werkt met een 'knuppeltje' op de achterzijde zoals Samsung ook al enige tijd gebruikt op de TV's en werkt erg intuïtief en snel, ik vind het een upgrade ten opzichte van navigatie via 4 of 5 knoppen. Het menu kan geactiveerd worden door het knuppeltje in te drukken of direct te bewegen waarbij direct in beeld komt welke instelling aangepast wordt. Omhoog-omlaag voor beeldinstellingen, links-rechts voor audio.

Verder heeft het menu de standaard opties voor het instellen van het beeld als contrast, brightness welke wel afhankelijk zijn van wel of niet ingeschakelde eye saver mode, voor gamers met AMD grafische kaarten is voorzien in freesync om screen tearing te voorkomen zonder de gekoppelde nadelen van lag en latency, dit heb ik niet kunnen testen wegens incompatible hardware.
Er is ook een optie om het scherm automatisch uit te schakelen na 1-23 uur en een optie om de digitale ingangen op PC of AV-modus in te stellen, de laatste past dan een soort overscan toe om het beeld iets groter te maken en kan van pas komen bij gebruik van apparatuur die interface niet helemaal goed schalen tot randen van het scherm.

Beeldkwaliteit
Het meest belangrijke aspect van een monitor, en ook een aspect waar weinig op aan te merken valt. Belichting van het paneel is als verwacht uniform en er 'lekt' ook geen licht weg bij de randen. De kijkhoeken zijn groter dan ik had verwacht en pas bij bereiken van het moment dat de achterkant in zicht komt wordt het beeld ietsje fletser, dit zowel aan zijkanten als onder en bovenzijde. De kleurweergave is zeer fijn en beduidend beter dan ik gewend ben(Dell U2412M) en ook de range van belichting is groot, van redelijk donker naar oogverblindend. Daarnaast is er ook een speciale 'eye saver' mode die achtergrondverlichting aanpast en kleurschakering aanpast zodat het beeld een wat roodgele gloed krijgt en een wat zachter beeld geeft. Dit is met name in de avonduren fijn en er zullen mensen zijn die deze modus de hele dag zullen gebruiken.

Contrast is ook dik in orde, bij testen met passsmark monitortest lopen kleuren niet over en ook harde overgangen tussen zwart en wit zijn zoals ze zijn moeten.
Beeld bij laagste helderheid:
[img]JTZiKn0b[/img]

Beeld bij hoogste helderheid:
[img]t90b0uQp[/img]

Ghosting heb ik getest met een racegame en daarmee niet vast kunnen stellen, shooters die last kunnen hebben van ghosting speel ik echter niet. Om ghosting toch te kunnen beoordelen heb ik testufo.com gebruikt, hier is te zien dat er wel wat ghosting optreed. Ik vind het niet schokkend veel en ik denk dat de doelgroep die dat een issue vind deze monitor op basis van resolutie links laat liggen.

Pixeldefecten is een item dat in het verleden nog wel eens een ding was, maar heb dit in het recente verleden niet meer gezien bij nieuwe monitoren. Nu pak ik maar iets van 2 monitoren van Dell per maand uit, maar bij testen zijn we nog geen slapende, hangende of defecte pixels tegengekomen, deze monitor is daar geen uitzondering op. In onderstaande afbeeldingen kan ik geen defect vinden en ook niet in RGB.

Laagste helderheid:
[img]XHzHCaR1[/img]

Hoogste helderheid:
[img]IQexIGpp[/img]

Geluidskwaliteit
Deze monitor heeft een ingebouwde speaker welke van redelijke kwaliteit is, tot hoog volume is weinig vervorming of oversturing te horen. Resonantie in de behuizing heb ik ook niet op kunnen merken wat gezien het geproduceerd volume opmerkelijk is. Dat gezegd hebbende is het ook niet de best klinkende audio ooit, maar is met het kiezen van een preset als muziek, movie of clear voice al snel aangenaam om naar te luisteren. Qua kwaliteit zit het tussen een Philips wake-up light en een Sonos Play:1 in, maar dichter bij de eerste dan de laatste.
Hier geldt wat mij betreft dat een audiofiel er een eigen speakerset naast zal gebruiken en de kantoorgebruiker zal deze juist achterwege kunnen laten en prima achtergrondmuziek kunnen luisteren met ingebouwde speaker.

Ondersteuning door fabrikant
Deze heb ik niet nodig gehad, maar gezien het merk ga ik uit van goede afhandeling.

Na 2 weken gebruik kan er een conclusie getrokken worden ten aanzien van de monitor. In het begin was het formaat en de lichte curve even wennen voor me, maar nu merk ik geen verschil meer met een platte monitor en ben erg te spreken over de heldere kleurweergave. De monitor werkt het prettigste op net iets meer dan een armlengte aftstand, de curve valt dan niet op. Ik werk vaak in shells en merk dat ik steeds vaker terminals side-by-side gebruik om changes direct te kunnen monitoren, dit had ik gezien de resolutie niet verwacht. Vermoedelijk werkt dit laatste op een 4K monitor nog wel prettiger doordat tekst dan net iets kleiner valt en er in de shell net iets meer info aanwezig is. Waar curve bij een TV voor mij niet werkt, is dat bij een monitor een heel ander verhaal. Het werkt juist heel prettig, maar heeft wel een minimum formaat om nuttig te zijn. Ik zou deze monitor aanraden aan mensen die standaard kantoortaken doen, internetten en af een toe een film kijken, voor designers en gamers zijn er schermen met een hogere resolutie en hogere refreshrates.
De prijs-kwaliteit verhouding vind ik prima, ondanks dat ik deze monitor gratis ter review heb.
Hoogte verstelling was mooi geweest, maar ik snap de designkeuze en de huidige voet is erg stabiel waar dit bij hoogte verstelbare monitoren wel eens anders is.
Als ik een verbeterpunt zou moeten noemen, dan zou ik een hogere resolutie wensen.

Heb jij ook een Samsung C27F591F Wit, Zilver?

Prima review. 8-)
Jammer dat deze monitor geen VESA ondersteuning heeft. Wil je er een ander steun aanmaken dan kan dat niet.