Engie Electrabel boxx Review

webinn Testpanel
15 juni 2016, laatste update op 20 juni 2016, 3.514 views Testpanel

Engie Electrabel boxx

Pluspunten

• Duidelijk overzicht verbruik
  • Handig te plaatsen sensoren
  • Erg eenvoudige installatie
  • Goede klantenservice
  • Handige app

Minpunten

• Kinderziektes in de modules
  • Geen integratiemogelijkheden met bv domotica
  • Geen export / API

Disclaimer: Ik heb de Boxx getest voor het Tweakers gebruikerspanel op vraag van Engie Electrabel. Ik ben zelf geen klant bij Engie.
Edit 16/6/16: Stukje over IT Security toegevoegd.
Edit 20/6: Ervaring gebruik app.

[img]oNqGOjzJ[/img]

Boxx

Boxx is de slimme thermostaat van Engie (Electrabel), ontworpen om je verwarming te sturen en om je inzicht te geven in je elektriciteits- en gasverbruik. Je kan er tevens Philips Hue lampen met bedienen, deze functie heb ik niet verder gebruikt.

De hard- en software die gebruikt wordt is niet ontwikkeld door Engie zelf, maar is een product van Quby (http://quby.com/). De energiemeters worden onder andere ook geleverd aan Eneco onder de naam "Toon".

Meer informatie:Boxx werd geïnstalleerd in de volgende configuratie:
  • Het basisstation
  • Sensor gasverbruik
  • Sensor energieverbruik via stroomklemmen op een 3x230V net
  • De ketelmodule voor connectie naar mijn Atag verwarmingsketel via een aan/uit thermostatische functie

De installatie

[img]sKJFL9dv[/img]

Het moet gezegd worden, de installatie liep niet van een leien dakje. Momenteel wordt een deel van de administratie nog manueel gedaan, waardoor het een tijdje duurde tussen de bestelling en de mogelijkheid tot het kiezen van een installatiedatum (2 weken). De eerste installateur was niet vertrouwd met Atag ketels en wilde geen risico lopen (de klantendienst van Atag was gesloten), de tweede installateur voltooide de installatie wel maar zowel de ketelmodule als de gassensor werkten niet, tenslotte heeft de derde installateur de installatie afgewerkt. Het contact met de klantendienst en installateurs liep erg vlot en vriendelijk. In het algemeen vertoont de hardware wat kinderziekten, het was niet abnormaal om een sensor enkele malen tot moeten resetten tot die het deed. De installateur zei me dat dit "normaal" was.
De ketelmodule
De ketelmodule moet gevoed worden op 220V en maakt een verbinding met je ketel voor de sturing (via een aan/uit contact of via de OpenTherm bus). De ketelmodule wordt vervolgens via een aderpaar aangesloten op het display. De extra sensoren die je nadien plaatst maken draadloos verbinding met het display en niet met de ketelmodule (belangrijk om te weten voor de afstand dat je draadloos moet kunnen overbruggen).

[img width=300]dDLMqITR[/img] [img width=300]x7IZ8oys[/img]
[img width=300]V3JJfzHp[/img] [img width=300]cThMGHcf[/img]

Het is jammer dat deze module niet de mogelijkheid biedt om bv een "Alles Uit" contact te ontvangen van je domoticasysteem. Of anders om, een potentiaalvrij contact aanbiedt om het "Alles uit" signaal te versturen vanaf het display naar je domotica installatie zodat je bij het verlaten van het huis je volledige installatie naar een energiebesparende stand kan brengen.

Wat ook jammer is, is dat Boxx mijn Atag ketel enkel in aan/uit modus ondersteunt, hierdoor verlies ik een deel van de optimalisatie die wel aanwezig is wanneer een bussturing in gebruik is. Navraag bij Engie over de roadmap van het product leverde hier geen antwoord op.
Het display
Het display wordt tweedraads aangesloten op de ketelmodule. Tijdens het opstarten dien je een netwerkverbinding te maken via WiFi en kan je de sensoren koppelen. Het design is mooi afgewerkt en stoort dus niet. De installatie is erg intuitief en snel uitgevoerd.

[img]okmrKa43[/img]
[img width=300]pPuUOkOK[/img] [img width=300]SmyjLB9k[/img]
[img width=300]GNiGRU7p[/img] [img width=300]TB27c1k9[/img]
De gassensor
De sensor voor de gasmeter maakt gebruik van meting door reflectie. In het telraam van de gasmeter zit namelijk een schijfje met daarop een reflecterend puntje, door licht te schijnen op het telraam en de reflecties te tellen kan de meterstand gevolgd worden.
De installatie van deze sensor is een precisie werkje, waarvoor een mal meegeleverd is zodat de sensor op exact de juiste plaats zit. Er waren meerdere pogingen nodig om de sensor te doen werken, waaronder het herpositioneren van de sensor en enkele reboots van het toestel. Mijn inziens is deze sensor nog niet stabiel genoeg en is er verdere ontwikkeling nodig om deze stabiel te laten werken.

[img]mmYzHWz2[/img]
De stroomsensor
Voor het meten van het stroomverbruik biedt Engie zowel een teller aan die aan de tellerkast verbonden wordt, en analoog aan de gasteller via een reflectie de omwentelingen van de meter meet en een teller met stroomklemmen om te plaatsen in de zekeringkast. De meeste tellerkasten in Belgie zijn voorzien van een omhulsel waardoor het eerste principe vaak niet mogelijk is. Ik heb dus de stroomklemmen geplaatst, uiteraard in combinatie met een voltagemeting om zo het stroomverbruik op te kunnen volgen (voor de volledigheid: ik heb niet gecontrolleerd of het toestel ook een Cos Phi correctie toepast).

De foto hieronder toont: onderaan het witte sensorbakje, twee stroomklemmen (ik heb een 3x230V net) en rechts in de zekeringkast de wagoklemmen die de voltmeter verbinden met de verschillende fases.

Let er trouwens op dat je de klemmen in de juiste richting plaatst, deze meten immers het magnetisch veld dat ontstaat door de stroom die door de geleider loopt (uitleg: https://en.wikipedia.org/wiki/Current_clamp)

[img]O5yMXtrq[/img]
[img]JZgAZM7J[/img]

Het gebruik

De werking van het touchscreen is erg intuitief. Het is erg makkelijk om je verwarmingsprogramma aan te passen en om de verbruiksgrafieken te openen. De werking is zoals getoond in de productvideo's, het lijkt me daarom aangewezen om te verwijzen naar volgende video's in plaats van zelf foto's van het scherm te nemen.
https://youtu.be/i8wKoruC3-c, https://youtu.be/Kt_8rAuGK1w en https://youtu.be/3MU5jmbnZ7s

Ik wil je ook graag verwijzen naar de review van Thieuke, waar meer informatie te vinden is over de gebruikersinterface.

De app doet wat het belooft. Na een korte een eenvoudige registratie werkte de app meteen correct? Het volgend filmpje van Engie toont de werking van de app:

Net zoals beschreven in de review van laserfreak, heb ook ik last van connectieproblemen. Deze kinderziektes zijn niet erg als je de app af en toe eens test, maar niet echt handig als je er echt vaak gebruik van wil maken. Tevens is de app niet beschikbaar voor Windows Phone, maar gezien het marktaandeel lijkt me dat een logische beslissing.

Wat ik persoonlijk erg mis (als die-hard Tweaker) is de mogelijkheid om via een API het toestel te benaderen om zo de data die erop staat te bevragen. Deze gegevens zou ik dan zelf kunnen gebruiken in andere toepassingen. Ik mis ook de functie om verbruiksgegevens te exporteren naar bv een csv file.

De ondersteuning

Zoals in de inleiding reeds beschreven was het contact met de klantendienst en de installateurs vlot en vriendelijk. Ik heb meerdere malen moeten mailen omwille van de problemen die ik had met mijn sensoren. Het was ook niet duidelijk wat mijn klantennummer was voor de activering voor de app. Telkens werd er erg snel gereageerd (vaak binnen enkele uren :) ).

IT Security

[img]4SGgMFgK[/img]

Cybersecurity, het begrip is (gelukkig) niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Rondom nieuwe trends zoals Cloud computing of IoT (Internet of Things) zweven nog heel wat vraagtekens in verband met privacy (wie doet wat met onze gegevens), maar ook veiligheid (kan iemand op je thuisnetwerk inbreken).
Het gebruik van een device zoals de Boxx zorgt ervoor dat je verbonden bent met de Cloudomgeving van Engie (meer specifiek, met Quby die op zijn beurt gebruikt maakt van de cloud services van Amazon).
Wat zijn de risico's?
1. Je data die in de cloud opgeslagen wordt.
Hiervan kunnen we alleen maar hopen dat de applicatie veilig genoeg geschreven is en dat de meest sensitieve data zoals wachtwoorden en misschien zelfs adresgegevens op een goede manier beschermd wordt.

2. De sturing van je verwarmingsinstallatie uit handen geven.
Aangezien de installatie met een app kan bestuurd worden, is het ook hier weer te hopen dat de ontwikkelaar voldoende voorzorgen genomen heeft om te vermijden dat kwaadwilligen aanpassingen kunnen doen aan je instellingen. Echter, in dit scenario zou je huis wat te warm of te koud gestookt kunnen worden, iets wat op zich geen ramp hoeft te zijn aangezien je verwarmingsketel voorzien zou moeten zijn van voldoende beveiligingen.

3. Een hacker krijgt toegang tot je huisnetwerk
Ondanks het feit dat de Boxx enkel een verbinding tot stand brengt van binnen naar buiten, is het perfect mogelijk om een tunnel te creëren waarlangs een aanvaller zich toegang zou kunnen verschaffen tot je toestel. Ik had niet voldoende tijd om de communicatie van de Boxx tot in detail uit te pluizen, maar wil jullie alvast enkele zaken delen.

Bij het opstarten van de Boxx (en mogelijk ook op andere momenten), worden eerst ICMP (ping) requests verstuurd naar een IP van Quby. Daarna volgen DNS en NTP requests verstuurd naar enkele quby.nl subdomeinen. Daarna start de effectieve datauitwisseling over SSL met servers van Amazon. In mijn pakketanalyse verliep alle communicatie netjes over SSL, wat toch wijst op een consistente implementatie :) Ondanks deze implementatie zou het in theorie nog steeds mogelijk zijn om bv een SSH tunnel over de SSL verbinding op te zetten om zo een backdoor te creëren. Ik heb hiervan echter geen enkele indicatie gezien.

Ook de communicatie van de app loopt over SSL verbindingen, hier ben ik niet verder op ingegaan.

Voor de geïnteresseerde tweaker: Als je thuis gebruik maakt van een slimme/managed switch kan je vaak port mirroring activeren, hierdoor wordt alle traffic gedupliceerd naar deze poort. Sluit vervolgens een computer hierop aan en maak een traffic capture met tools zoals Wireshark. Vervolgens kan je de traffic analyseren.

De boxx van Engie geeft je een handig inzicht in je elektriciteits- en gasverbruik. De thermostaat werkt erg handig, maar voor de doorwinterde Tweaker is het platform te beperkt door gebrek aan integratiemogelijkheden. Door het ontbreken van een goede integratie met mijn Atag verwarmingsketel weet ik niet of ik de Boxx zal blijven gebruiken na deze test. Het verkrijgen van inzicht in je verbruik is zeer interessant, maar die relevantie neemt na een tijdje af eens je weet hoe je verbruik zich gedraagt.

Deze review werd doorgestuurd naar Engie met de vraag om feedback op 15/6/16. Eens ik deze ontvangen heb zal ik de review updaten.

Heb jij ook een Engie Electrabel boxx?

Update:

Stukje over IT Security toegevoegd. Opmerkingen hierover zeker welkom!