Inleiding
Onlangs heb ik tot volle tevredenheid een
Nikon D40 aangeschaft. Momenteel staat daar slechts een
simpele review van op T.Net maar de eerste fundamenten zijn reeds gelegd om die om te zetten in een volwaardige review met behoorlijk wat ins en outs over dit instapmodel van Nikon.
[img=620]rhKE0Pup[/img]
Omdat ik al snel ontdekte dat als je echte foto's wil maken je de foto's in RAW op moet slaan - met alle consequenties van dien - wilde ik zeer snel SD geheugen in mijn camera stoppen. De snelste die ik kon vinden was op dit ogenblik de nieuwste serie van Sandisk; de Extreme III. Dit SD geheugen wordt gespecificeerd op een maximale snelheid van 30 MB/s. In de kleine lettertjes wordt er wel bijgezegd dat afhankelijk van je systeem lagere (max.) snelheden gehaald kunnen worden.
Vreemde Marketing Strategie
Sandisk voert een beetje vreemde marketing strategie. De Extreme III wordt nl. in verschillende uitvoeringen aangeboden. Bij de meeste zaken wordt de "oude" versie aangeboden die maximaal 20 MB/s kan verstouwen (een enkele keer kom je zelfs 10 MB/s tegen, maar dat is waarschijnlijk een fout, of juist de echte waarde ....), waarbij dan wel een USB-stickje aangeboden wordt om het SDHC formaat te kunnen lezen op je computer. Mijn oude 53-in-1 Sweex weet er in ieder geval geen raad mee. Waarom dit geheugen niet op de markt is gebracht als Extreme IV is mij een raadsel. Nu heb je een allegaartje met Extreme III variërend van 10 t/m 30 MB/s.
[img=620]Coxjw2GC[/img]
Mijn flash geheugen wordt dus zonder stickie geleverd, maar er zit dan wel weer een coupon bij voor RescuePRO recovery software. De activeringscode van de foto is reeds gebruikt

, maar het programma zelf nog niet, dus daar kan ik weinig over zeggen.
Ontvangst en Verpakking
Één dag na de bestelling bij Chear kwam TNT het pakje langs brengen. Twee Sandiskjes (à € 35,99) besteld, en om onder de transportkosten uit te komen nog een setje "gratis" batterijen. Het geheel zat keurig verpakt in een redelijke doos die toch nog iets groter was dan ik verwachtte. In de doos de twee verwachte kleine doosjes met de flash geheugens.
Na deze open gemaakt te hebben kwam ik die o zo heerlijke blisterverpakking tegen. De fabrikanten zijn volhardend in het gebruik van deze meest afschuwelijke verpakking die ooit is uitgevonden. Eerst dacht ik nog dat het een nette verpakking was zoals degene waarin mijn Samsung HDD aangeboden werd. De verpakking wekt de indruk dat hij zo opengevouwen kan worden. Echter niets is minder waar. De zijkanten zijn geseald, dus moest de schaar er aan te pas komen.
Na het geopend te hebben vind je de tegoedbon voor het programmaatje en een klein plastic doosje met het flash geheugen. Hoewel Nikon zegt dat het eerst geformatteerd moet worden IN je fototoestel, werkt het geheel direct. Echter toch nog maar even geformatteerd en 3 seconden (!) later was het geheel gebruiksklaar.
Metingen
Zoals gezegd kan ik de meting niet via mijn gammele Sweex 53-in-1 uitvoeren, dus heb ik de Nikon maar aan mijn computer gehangen.
De volgende programmatuur is hierbij gebruikt:
HD Tune 2.55
Flash Memory Toolkit 1.20
De uitkomsten waren vrijwel exact hetzelfde. Hierbij heeft de Flash Memory Toolkit (ook de trial) het voordeel dat je ook nog een File Benchmark uit kunt voeren. Dit kan alleen met de HD Tune 3.50 (maar dan wel uitgebreider) welke je voor zo'n $ 35,= aan kunt schaffen. De gratis versie (2.55) kan dat niet.
De Thumbnails (kleine plaatjes) zijn klikbaar naar grotere versies.
Eerst natuurlijk even gekeken of het geheugen helemaal Ok was:
Vervolgens de eerste test uitgevoerd, deze viel behoorlijk tegen. Ik keek mijn ogen uit:
De Low-Level Benchmarks maakte duidelijk dat niet de te verwachten 30 MB/s werd gehaald, maar slechts een schamele 8,4 MB/s, waardoor van de gespecificeerde 266x door Chear en de 200x door Sandisk slechts een kleine 60x overbleef:
De File Benchmark van de Flash memory Tool gaf natuurlijk hetzelfde beeld. Het valt echter wel op dat het geheugen t.o.v. de Read een heel erg nette Write performance neerzet.
Verdere info van het flash geheugen wordt hieronder weergegeven. De titel waarin 3 GB wordt genoemd (zal wel een afgekapte waarde zijn), wordt in de info tegengesproken, want daar wordt de werkelijke grootte weergegeven.
Ik vermoedde dat de Nikon roet in het eten gooide. Wellicht dat dit apparaat dat nu niet direct ontworpen is voor file transfer de boel een beetje stroperiger deed overkomen dan de werkelijk was (hoewel ik de kaart gewoon als drive benader). Om uit te zoeken of dat werkelijk zo was heb ik mijn paar jaar oude Extreme III van 1 GB gepakt. Dit is zeker geen 30 MB/s versie, omdat die er toen nog helemaal niet waren.
Eerst het experiment maar eens uitgevoerd met mijn "ingebouwde" Sweex. "Ingebouwd" omdat Sweex zo slim is het apparaat van een USB aansluiting te voorzien die alleen in een externe aansluiting past! Dus aan de achterkant van mijn computer komt een draadje naar buiten die via een bochtje in een USB-poort geprikt zit. Toch heet het ding Interne card-reader

De metingen verraste mij wederom. Niet omdat de kaart langzamer was (dat verwachtte ik al), maar omdat de waarden maar net 50% haalde van de nieuwe kaarten. Hoe zou dat worden als ik het kaartje in mijn Nikon stopte.
De file Benchmark heb ik een aantal keren uit moeten voeren voordat ik een beetje stabiele waarden kreeg, waarden die overeen kwamen met de Low-Level meting. Wat daar de oorzaak van is weet ik niet.
Update 10 mei 2009
Wat naspeurwerk op de site van Sweex naar de
53-in-1 card reader leert dat zij in ieder geval eerlijk over hun producten, of beter of dit product zijn. De 53-in-1 card reader wordt aangeprezen als een USB 2.0 Interne card reader met de volgende specificaties:
Specificaties:
• 5 sockets voor:
• • Compact Flash (CF I, CFI WA,CF I Picture, CF PRO,CF PRO II,CF I Elite PRO,CF Ultra II,CF I HS,CF I Ultra II, CF I Extreme, CF I Extreme III, CF II)
• • Micro Drive
• • Magicstor
• • Smart Media (SMC, SM)
• • XD (XD, XD M Type)
• • Memory Stick (MS, MS MG, MS PRO, MS Pro Extreme, MS Pro MG, MS Duo, MS Duo MG, MS Pro Duo, MS Pro Duo Ultra, MS Pro Due MG, MS Pro Ultra II, Ms ROM, MS Memory Select Function, MS Duo HS,MS PRO Extreme III,MS PRO HS,MS PRO Duo MG HS)
• • Secure Digital (SD,SD PRO,SD Elite PRO,SD Ultra, SD Ultra II, SD Extreme, SD Extreme III, SD HS 150X, Mini SD, Micro SD)
• • MultiMedia Card (MMC,MMC 4.0,MMC HS, RS MMC,RS-MMC 4.0,RS-MMC HS, MMC mobile , MMC plus 200X)
• Interface: USB 2.0
• Hot swappable, Bus powered
• Datasnelheid lezen/schrijven: 700 tot 4000 Kbps
• Ondersteunt: Windows 98SE, 2000 en XP
• Aanvullende specificaties:
• • 1 x USB kabel, USB A-type naar mini B-type
• • DC + 5,0V
Mijn metingen liggen dus zelfs nog boven de gespecificeerde waarden van Sweex. DE kat die gegeven wordt is dan ook niet geheel terecht. Sweex heeft zijn zaakjes netjes gespecificeerd en ik heb dat tot nog toe nooit bekeken. Ten tijde dat ik mijn systeem kocht was ik overigens ook geheel niet op de hoogte van dit soort zaken....... maar nu weten we wel beter.
/einde update 10 mei 2009
Toen het kaartje in de Nikon gestopt. Hoewel ik tot nog toe van de ene verbazing in de andere gevallen was, dit sloeg alles. In de Nikon haalde ik
namelijk exact dezelfde waarden als ik gemeten had met mijn nieuwe kaarten. De Nikon werkt dus veel beter dan die Sweex (zie je maar geen Trust, geen Sweex, je krijgt het altijd wel een keer op je brood!!!).
Vol verwachting pakte ik mijn flash geheugen uit. Echter de beloofde 30 MB/s werd in geen velden of wegen gehaald. Een schamele 8,4 MB/s is hetgeen ik eruit kon persen. Het meest bevreemde me nog dat een oude Extreme III 1 GB kaartje exact dezelfde waarden haalden als de nieuwe. Een oorzaak zou kunnen zijn dat het protocol van SDHC nog niet zo goed in elkaar zit als van de oude SD-kaart, hoewel..... is er wel een ander protocol voor. Iets, is in ieder geval anders, want de oude apparatuur kan niet overweg met een SDHC kaartje.
Het is natuurlijk mogelijk dat de interface van mijn Nikkon naar de PC gewoon niet boven de 8,4 MB/s komt (hetgeen blijkbaar nog altijd een factor 2 beter is dan van mijn Sweex ). Deze stelling wordt een beetje onderuit gehaald door het feit dat ik dan over de hele linie (zowel lezen als schrijven, zowel kleine blokken als grote blokken) altijd toch die 8,4 MB/s zou moeten meten. Het feit dat dat niet zo is (ook al zijn de verschillen klein) maakt mij aan het twijfelen.
Ik vraag me dan alleen af hoe ik het dan moet meten. Toch proberen ergens zo'n typisch USB SDHC gevalletje op de kop te tikken. Jammer genoeg hadden ze die niet meer op voorraad bij Chear toen ik de flash memories bestelde, want een tijdje geleden stonden die dingen nog wel op hun site.
De prijs had ik aanvankelijk best over voor de beloofde kaart. Echter na deze bevindingen heb ik slechts een voldoende aan de prijs toegekend en dat is misschien nog wel teveel....... Ook de prestatie heb ik naar beneden bijgesteld. Ik hoop dat ik in mijn up-date deze beide items omhoog bij moet stellen.
Ik zal eens even bij Chear gaan zeuren over deze nieuwe wijsheid die ik heb opgedaan en desnoods ga ik nog even praten/schrijven met Sandisk.
Mijn nieuwe bevindingen zullen in een up-date worden toegevoegd.
Het kan natuurlijk ook zijn dat ik iets heel belangrijks over het hoofd heb gezien, maar we zitten hier op T.Net, dus dan komt er zeker wel een mede-Tweaker die de vinger op de zere plek kan leggen.
Oorspronkelijke review: 8 mei 2009
1-ste up-date : 10 mei 2009
• Specificaties Sweex toegevoegd
Andere up-dates wordt aan gewerkt.