Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties Losse body, 10MP sensor - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Canon EOS 1D Mark III Zwart Review

Canon EOS 1D Mark III Zwart

Pluspunten

  • Instel mogelijkheden
  • Snelheid (fps) en instelbaarheid hiervan.
  • Lange levesduur batterij
  • Geintergreerde grip
  • Algehele bouw
  • 3" scherm

Minpunten

  • Groot (opzichtig)
  • LCD lage resolutie daardoor niet zo scherp in detail als 5D2
  • Live view geen AF en niet kantelbaar.
  • Geen Auto ISO

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Uitbreidbaarheid Score: 5
Batterijduur Score: 5
Snelheid en automatiek Score: 4
Ergonomie Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 3
Aanpassingen:
22-04-2010: 1D3 versus 7D update 1D3 versus 1D4
20-04-2010: 1D3 versus 1D4
19-04-2010: deze nieuwe rubriek

De Canon EOS 1D Mark III:
De 1D serie is de laatste jaren de ultieme top geweest. De 1D Mark III is wederom een top camera van top kwaliteit en er is altijd wel een punt van kritiek te geven. Het is een weergaloos mooie machine met enorm veel instelmogelijkheden die je niet terug zult vinden in de instap DSLR wereld. Het is een prachtige sport/wild life camera die zich ook leent voor portret en reportage werk waar beeldresolutie niet een ultieme must is. Toch is een afdruk van 80X60 geen enkel probleem. Tot voor kort was dit de snelste DSLR die er te vinden was. Op papier is de Nikon D3 sneller met 11 FPS.

http://www.canon.nl/Images/EOS%201-D%20MARK%20III_200_tcm16-424204.jpg

Specs:
  • 10,1-megapixel CMOS-sensor
  • 10 fps, max. opnamereeks van 110 JPEG-afbeeldingen 30 RAW
  • Twee "DIGIC III"-processors
  • Wide-area AF met hoge precisie
  • 19 kruismetingspunten F2.8
  • 26 AF-hulppunten
  • EOS Integrated Cleaning System
  • ISO-bereik 100-3200 (L: 50 H: 6400)
  • 3,0-inch LCD-scherm met Live View-modus
  • Picture Style
  • Alleen compatibel met EF-lens dus geen EF-s
  • sluiter 300.000 cycli
APS H:
APS-H is een 1,3 crop van full frame (35mm). Met deze crop is dit een wereld appart waar deze camera alleen in opereerd tussen Fullframe en APS C in. Het voordeel van deze crop is dat de zoeker helderder is dan die van een 1.6 Crop.
Voor telewerk is het wel iets minder ik had graag een 1.6 crop of dynamische 1.6 crop functie op gehad met een 10Mpixel sensor. Nu kunt je dit dus ook naderhand doen met fotobewerking software en dan heb je nog een nette ruime 6Mpixel over.

Het berekenen van Fulframe naar crop en andersom: resolutiefullframe/crop/crop 21,1/1.6/1.6=8,24 (De resolutie kan soms wat afwijken daar niet altijd alle beschipbare pixels worden gebruikt). De 1D3 sensor heeft de zelfde pixel grote als de 1Ds2 als we dan even gaan rekenen komen we op 10,1*1.3*1.3=17 en dat is dus inderdaad de 17 mpixel sensor uit de 1Ds2 effectief gebruikt die er 16,7. Canon heeft de techniek om een ful frame te maken met 15,1*1.6*1.6=38.65Mpixel al reeds inhuis. Vermoedelijk laten ze deze nog wel even links liggen en gebruiken ze eerst de 12,1*1,6*1,6=30,9 Mpixel voor de volgende fullframe. Als opvolger voor de 1D3 de 21,1Mp of misschien de 10,1*1,6*1,6=25,8 om zo de D3x en A900 voorbij testreven en komt de 1Ds4 met de 30,9. Als Canon vast houd aan APS-H dan hoeven we niet gek op te kijken als de 1D4 een 16 Mpixel op basis (pixel grote) van de 40D sensor. De toekomst zal het leren.

Gebruiksgemak, Menu:
Het menu is nu gelijk aan dat van de hele nieuwe EOS reeks. Qua opzet heeft dat veel overeenkomsten met dat uit mijn oude 350D en is het vergelijkbaar met mijn nieuwe 5D Mark II. De knoppen zijn goed geplaatst en liggen in geen enkele opzicht in de weg. De grote draai knop op de achterkant heb ik altijd aan staan en werkt prima en erg plezierig. Ik mis alleen de programma knop waar ik snel mee kan wisselen kwestie van wennen denk ik nu moet ik een pnop in drukken en aan het instel wiel draaien voor P,M,Av,Tv en Bulp. Verder heb je een overdaad aan instel en custom functies. Zo kun je in het menu ook de snelheid van de frame rate per instelling naar keuze aanpassen L en H. 4 voor L of had je liever sneller kan ook vind je 8fps snelzat zet je hem daar op duurt het even langer voor de buffer vol is met RAW of had je liever 123456789. Gescheiden registratie op SD of CF of tegelijk als back-up of als aanvulling CF vol door naar SD. Ook kun je bepalen welke diafragmas en sluitertijden je wel of niet wilt gebruiken. Voor sport kun je dus de sluitertijden onder een wilekeurig Tv waarde uitschakelen bijv. alles lager dan 1/125 of bebaalde Av (F getalen) uitschakelen alles boven F8 zo kun je de beschikbare combies beperken tot de marges waar binnen je voor die situatie wil werken niet dat hij per ongeluk voor een snelle actie op F22 staat met 1/8 sec.

Batterij levensduur:
De levens duur is super. 1500 tot 3000 opnames. Als je veel terug kijkt en live view gebruikt dan gaan ze uiteraard wat koter mee vandaar de ruime marge. De batterijen zijn een stuk kleiner en lichter dan van de voorgangers.
http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-LP-E4-NP-E3-Battery-Comparison.jpg

Bouw kwaliteit:
De body is robuust en kan tegen een stootje. Als je hem vast pakt heb je wat in je handen en voelt hij zeer solide aan beter dan de modellen eronder. Met de maatregelen tegen stof ben ik heel erg blij vooral de bescherming tegen stof en vocht van buitenaf. Wat betreft de sensor cleaning daar ben ik nog niet zo zeker van er zitten toch nog regelmatig hardnekkige vlekken op de sensor. Daar ik een breed scala aan lenzen heb en vaak wissel had ik vaak wel last van irritant stof. Ik verbaas me er nog steeds over dat er niet meer fabrikanten zijn die het zelfde doen als bij de Sigma SD14/15. Bij de Sigma zitten sluiter en sensor achter een afdicht glas. Dit glazen filter wat buiten het scherpstel bereik ligt. staat vergenoeg weg. Hierdoor valt het licht langs de stof deeltjes en op de sensor . Het filter wordt ook niet staties, trekt dus niks aan en schoonmaken is nog veel makkelijker te doen en niet direct nodig. Als deze delen geheel stof en water dicht opgeborgen zouden zitten heb je er ook geen last van.

De ingebouwde portret Grip is erg prettig om te hebben en houd veel beter vast dan de additionele bonkerige dingen van de digitale DSLRS die dit niet hebben. Mooi rond gevormd waardoor het lekker vasthoud. Je stuur (fiets auto) is toch ook rond en niet vierkant. Het biedt veel meer comfort en gemak als zonder. Uiteraard is een geintergreerde beter dan een losse dit omdat het een geheel vormt ipv een aangeschroefd ding waar toch wat makkelijker frictie in ontstaat en dus vuil tussen kan komen. Voor portretwerk en trouwreportages is het echt een aanrader. Voor en nadeel ervan is dat hij groter/lomper en zwaarder is als een xxD serie. De voordelen zijn tevens nadelen want je moet ook meer gewicht mee zeulen en hij past niet in een klein tasje voor even een stads wandelingetje maar daar pak ik dan ook eerder de 5D2 voor.

http://www.digitalcameratracker.com/wp-content/uploads/2007/07/canon-mark-lll.jpg

Het 3” LCD scherm is lekker groot maar mist de detaillering door de lage resolutie die ik wel op de 5D2 heb. Het beoordelen op scherpte in detail is heerdoor riskant doe dit op een monitor, op de 5D2 is dit goed te doen.

Flitsers:
Die heeft deze helaas niet. Je moet voor deze dus altijd een externe flitser gebruiken. Uiteraard is een externe beter dan een ingebouwde maar een ingebouwde kan toch soms verdraait handig wezen vooral als je niet altijd je hele uitrusting mee wilt zeulen en je even wil in flitsen alhoewel ik met deze cam wel bewust op pad ga en deze niet als allround cam gebruik daar ik ook een 5D Mark 2 heb. Iets wat Canon ook nog van Nikon moet leren is de mogelijkheid je externe flitser draadloos aan te kunnen sturen zonder daarvoor een dure losse unit te hoeven kopen voor een prijs als deze zou dat er echt wel in mogen zitten.

Zoeker:
Door het gebruik van een even grote zoeker en spiegel is hij voor een crop helder, maar net even donkerder dan een full frame. Alles staat er op wat je nodig hebt en is duidelijk te lezen. Wat erg fijn is is dat de ISO waarde continue inbeeld is. Verder kun je het matglas verwisselen. Hier is Nikon handiger want hier kun je voor sommige functie toe zonder het glas te wissel zoals een grid dat kun je bij Nikon aan en uit zetten en hoef je niet te wisselen.

Beeldkwaliteit:
Natuurlijk is de fotograaf erg belangrijk maar uitgaande van de zelfde fotograaf en omstandigheden en lenzen: De geleverde kwaliteit is in mijn ogen goed en naar verwachting als je nagaat dat dit een verbeterde 1.3 crop versie is van de 1Ds Mark II 16,7Mpixel sensor.

ISO verhouding:
De ISO ruis verhouding is zeer goed. Heel weinig ruis op hoge ISO waarden. Vooral de verlaging naar ISO 50 en verhoging naar 6400 zijn erg prettig. Bij de hogere ISO waardes schoren de huidige generatie NIKON camera’s net even beter.
In vergelijk met de 5D2 mis ik Auto ISO ik heb met de 5D2 gemerkt dat dat verdaaid handig kan zijn. Als ik hem op Tv of Av heb en het licht is net even minder dan verhoogd dit systeem de ISO waarde. Waardoor je toch met de gewenste sluitertijd kunt schieten. Vooral bij snelle acties is dit erg prettig. Ik gebruik hier voor ook de Av Tv veiligheids shift.

Auto Focus snelheid:
Razend snel zeker i.c.m. de 70-200 F2.8 IS bij dag licht. Mijn exemplaar hunt alleen op AI-servo bij weinig licht en bij weinig contrast situaties. Hij is dan ook nu bij Conon voor de Mirror fix daarom heb ik de score hier voor nog niet op zeer goed staan. Inmiddels is hij terug van weggeweest. De camera is voorzien van nieuwe firmware en de sensor is schoongemaakt (helaas nog steeds stipjes bij F16 en hoger). Verder is hij na gekeken op diverse punten maar is er geen modificatie gedaan. Tot mijn grote verbazing heeft het alleen niet volledig het gewenste resultaat opgeleverd. Bij weinig licht presteerd de 5D2 en 350D beter op AI servo. Op One shot zijn de resultaten vergelijkbaar. Zie foto 3 wel met one shot met AI servo 1 groot drama. Met een led zaklamp erbij (1stop meer licht) gaat het wel met AI Servo zet ik de mobiel aan te draaien dan is het over met de pret. Bij voldoende licht is er niks aan de hand en doet hij wat hij doen moet zie foto 4. Even niet kijkend naar de slecht licht situaties is dit een werelds AF wat razend snel is.

AF systeem:
http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-EOS-1D-Mark-III-AF-Points.gif

Alternatieven:
Canon heeft geen echt alternatief zelf in huis of je zou moeten kijken naar een 40D of 50D echter die kunnen niet op tegen de AF en bouw van de 1D serie. Sinds 1-sept-2009 is er een new kid on the block de Canon EOS 7D op papier scoord deze beter dan de voorgaande 1Dmark 1/2 modellen maar die zal zich nog moeten bewijzen. Verder rest ons slechts 1 concurrent en dat is een geduchte: Nikon en die heeft leuke alternatieven alhoewel geen met een APS-H sensor maar wel keuze uit 2 snelle full frames de D3 en D700 daarnaast is de veel goedkopere D300(s) ook erg interessant. Om de FPS van de laatste twee in de buurt van de 1D3 te krijgen moet er wel een grip ondergezet worden met een D3 batterij. De D300 koop je voor 1/3 van de prijs je hebt dan een top AF 12Mpixel en 1,5 crop erg fijn voor sport en vogel/wildlife fotografen. De fiture set is in de 1D3 dan gemiddeld beter maar weegt dat op tegen de extra euro’s als je niet al een fortuin hebt uitgegeven aan L lenzen?

Live view:
Live view is grappig en handig als je o.a. met converter werkt en handmatig scherp moet stellen. De AF doet het niet maar voor boven genoemd werk moet je toch meestal over op handmatig. Toch vind ik mijn digitale hoekzoeker “zigview S2” een stuk handiger en vooral sneller werken door dat deze door de zoeker kijkt en de AF hierdoor gewoon zijn werk snel kan doen en ik deze alle kanten op kan draaien en dergelijke.


Wat zijn de grote verschillen Pro DSLR instap SLR?:
Vooral de instelbaarheid en bouw maken het tot een niveau hoger.
  • Geintergreerde grip
  • Volledig water en Stof werend (5D2 ook maar net even minder)
  • Dubbele kaart regestratie op CF en SD
  • Hogere FPS
  • Grotere beeld sensor (tot nu toe 5D serie is ook Pro maar net even minder)
  • FPS per modus instelbaar
  • Av waardes instelbaar (bereik) aan/uit
  • Tv waardes instelbaar (bereik) aan/uit
  • Grotere range belichtings compensatie +/-3 stops
  • Grotere range bracketing
  • Beter AF (zou ook in semi Pro moeten zitten als de xxD en andere xD modelen)
  • Spotmeting op actief AF punt mogelijk
  • Betere belichtings meters
  • Pentaprisma 100%
  • Meer manual witbalansen in te stellen (3)
  • Hoger flits sync
  • Langere levensduur batterij
  • Langere levensduur sluiter
  • Costum functie op slaan naar kaart waardoor ieder fotograaf die hem gebruikt zijn eigen instellingen heeft
30D 1D Mark III
http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-EOS-1D-Mark-III-30D-Comparison.jpg

1D3 versus 7D
(vergelijk gebaseerd op mijn exemplaar met laatste firmware)
Als het gaat om resolutie, detaillering, low licht AF, ruis bij hogere iso, scherpte, en aantal goed opnames in een burst van een X aantal frames is de 7D de betere camera. De grip van de 1D3 is prettiger, uitgebreidere bracketing (3,5,7 frames) en is veel meer naar je had te zetten qua instellingen ook zijn er nog wel tal van kleine dingen te noemen waar de 1D serie op een hoger niveau staat. Echter de techniek van de nieuwe telg is beter en de problemen die ik heb/had met het AF heeft de 7D niet. Ook niet na alle fixes van Canon. Ook daarna is de 7D beter dan mijn 1D3. Het wisselen tussen de AF modi vind ik minder prettig vooral omdat je het alleen door de zoeker kunt zien. De 7D kan een goed alternatief zijn voor de 1D3 of als backup voor de nieuwe 1D4. Als je vandaag de dag een nieuw werkpaard moet kopen en de 1D4 is te duur dan zou ik eerder gaan voor de 7D dan de 1D3. De prijs prestatie van de 7D licht veel hoger als bij de 1D3 en 4. Heel groot pluspunt aan de 7D is UDMA ondersteuning en hoge resolutie scherm die op de 1D3 ontbreekt. Sandisk Extreem IV en nieuwer zijn zonde van de extra investering want je haalt er bij de 1D3 geen voordeel mee in de 7D wel. Daar geven ze je een hoger aantal reeks opnames en de tijd die nodig is om de buffer te legen is heel veel korter. De 1D3 is absoluut geen slechte camera vooral in normale omstandigheden is het een heerlijke machine om mee te werken, maar mijn exemplaar had gewoon wat onhebbelijkheden. Alleen bij voldoende dag licht (op een paar punten na) dan zijn de prestaties van mijn 1D3 op het niveau waar het op hoort te wezen. Echter vandaag de dag is de 7D gemiddeld genomen de betere camera en zou ik de 1D3 niet aanraden maar de 7D vooral ook als je de prijs laat mee wegen.

1D3 versus 1D4
De 1D4 gaat een aantal goede stappen vooruit. Er zijn wel een x aantal verbeteringen te vinden. De opvallenste zijn hier vermeld. Het AF van de nieuwe 1 serie is beter en doet het ook goed in weinig licht situaties zoals het hoort dus. Het AF is een nieuw 45 punts AF met 39 F2.8 kuissensoren met een gelijk gebleven 10FPS dankzij Dual Digic IV. Een burst buffer van liefst 28 RAW. Het LCD is stukken beter met nu eeen 3" lcd schem met 920.000 beeld punten gelijk aan de 50D, 5D2 en 7D. Toevoeging van Video mode voor hen die daar behoefte aan hebben. UDMA ondersteuning en 2x digic 4 ipv 3. De ruiswaardes bij hoge iso zijn ook met sprongen vooruit. Hoewel de Nikon D3s hier toch de hoge ISO koning blijft. Tot iso 6400 gaat het redelijk gelijk op met Nikon maar daar boven niet meer. ISO 12800 is maximaal bruikbare terwijl dat bij de 1D3 eigenlijk ophield bij 3200. De 1D4 scoort daarmee 2 stops meer. ISO 25600 op de 1D4 is vergelijkbaar met ISO 6400 van de 1D3. Persoonlijk vind ik dit een onbruikbare waarde waar details niet goed waarneembaar zijn en alles een vage vinger tekening word net als bij compact camera’s. Door de hogere pixel aantallen bied hij meer detail waardoor je makkelijker kunt croppen als je dat zou willen. De nieuwe 16Mpixel sensor is een door ontwikkeling van de 10,1 sensor uit de 40D (gelijke pixel grote/dichtheid). Al deze verbeteringen maken deze camera een zeer welkome vervanging die de 1D3 snel zal doen vergeten. Heb je de specs qua snelheid nodig van de 1Dx serie spaar dan door voor de 1D4 die de competitie meer dan aan kan en het voornamelijk alleen op prijs prestatie af moet leggen tegen de 7D.

Samengevat:
Nog steeds is de prijs prestatie verhouding niet in verhouding en dat zijn de bladen met me eens ze zijn te duur voor wat je krijgt i.v.m. wat er verder te krijgen is. Dat neemt niet weg dat het een weergaloos mooie machine is met enorm veel instelmogelijkheden die je niet terug zult vinden in de instap of semi pro DSLR wereld. Het is een prachtige sport/wild life camera die zich ook leent voor portret en reportage werk waar beeldresolutie niet een ultieme must is. Zijn directe concurent is de Nikon D3 en dat is er een om rekening mee te houden. Intresante alternatieven voor een leuker budget zijn de D300(s) en de net gelanceerde EOS 7D. Wil je toch een 1D Serie spaar dan door voor de nieuwe 1D4.

Foto's:
Foto 1 (100-400L) is een 100% crop van een vliegende Amerikaanse zee arend
Foto 2 (24-105L) is een verkleinde 1/4 crop van orgineel
Foto 3 (70-200L) Crop 100% mobiel one shot F2.8 1/16sec ISO 3200 AI servo wil hier niet op focusen
Foto 4 (100-400L) is een 100% crop verkleind naar 60% F5 1/1250 ISO 200 met spot meting

Link's:
the-digital-picture
pixelmania

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Canon EOS 1D Mark III Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (14)

Wijzig sortering
En toch ga je daarbij voorbij aan een aantal punten. Fysiek is de zoeker van de 1D groter dan die van de D300 (niet alleen qua dekking). Je hebt pech mbt de standaard fout in het AF algoritme van de 1D, maar daaraan kun je niet een hele reeks camera's afserveren. De AF van de 1D, mits goed werkend en hetgeen afhankelijk is van gebruikte objectief en instellingen, is beter dan die van de D300.

Hoe langer ik er over nadenk, hoe minder eens ik het ben eigenlijk met de vergelijking (en dus ook met de conclusie van je review) door de D300 af te zetten tegen de 1D. Ik zou dat deel gewoon weglaten. Er is ook helemaal geen noodzaak toe.

Als je de D300 ergens mee wilt vergelijken dan vind ik de 50D nog steeds de beste optie. Uiteraard zijn de verschillen in het voordeel van de Nikon, maar qua camera ligt dit er het dichtst tegenaan (en ik vind de verschillen klein). De 1DIII kun je in mijn ogen alleen vergelijken met de D3 (op alle vlakken, zowel budgettair, als ergonomisch, als positionering).
"Je hebt pech mbt de standaard fout in het AF algoritme van de 1D, maar daaraan kun je niet een hele reeks camera's afserveren"

Dat doe ik ook niet ik heb in de review staan dat hij nog niet de waardering zeer goed krijgt. Pas als de Fix werkt kan ik een echt eind oordeel vellen over het AF op dit moment is het niet zo als het zijn moet dus waardeer ik hem onder. Als je goed leest lees je tussen de regels door dat de 1D3 een zeer goed AF heeft echter mijn exemplaar doet het minder. Het is een gebruikers review dus op basis van mijn exemplaar dat deze problemen heeft is erg jammer. En als daar een werkende fix voor is zal ik het aanpassen. Ik kan niet iets schrijven of waarderen als het op de mijne niet goed werkt dan zou ik het resultaat uit de duim zuigen en dan is het geen objectief gebruikers review. als je begrijpt wat ik bedoel.

Dat de 1D3 2 digic 3 cpu’s heeft is louter en alleen omdat de digic 4 niet klaar was want die red dat in zijn eentje (in de 5D2 is de digic 4 geknepen omwille van de 1Ds3). Als ze deze prestaties wilde moesten ze er wel 2 gebruiken.

Ik snap dat je de vergelijking niet helemaal eerlijk vind. Zoals ik al zij een 1D3 leeft in zijn eigenwereld. Er is dus geen eerlijk vergelijk te vinden. Maar de dichtst bij zijnde is inderdaad de Nikon D3 qua functionaliteit/feature set. Echter een D300 zit tussen de 50D en 1D3 in en levert een betere prijs/prestatie verhouding. Dat een 1D3 veel meer mogelijkheden heeft qua instellingen is buiten kijf. Maar op IQ, FPS (max 8 beelden) en 51 punts AF met 15 cros type met 3D tracking mode (zelfde als D3 ik kan op DPR geen verschil ontdekken) kan hij heel goed mee voor al als je prijs prestatie mee laat wegen. Het voorbeeld wat je noemt met de zoeker geld ook weer voor de vergelijk tussen de 1D3 en D3 1,3 crop versus full frame dat verschil is zelfs % veel groter als tussen 1,3 en 1,5. Verhouding zoekerbeeld zou gelijk moeten zijn als sensor oppervlak Al hoewel canon hier een truc uithaalt daar het spiegelhuis en penta prisma even groot zijn als in een Full frame 1Ds3. Full 100% 1,3 60% 1,5 44% 1.6 40%(1,5 is Nikon). Een crop geeft een minder zoekerbeeld hoe groter de crop des te minder is het zicht ook al is de dekking 100%. Als ik met een F2.8 lens door de zoeker van de 5D en 1D3 kijk is die van de 5D helderder en die van de 1D3 een tikkeltje donkerder. Door het toepassen van een Full frame spiegelhuis en zoeker is hij wel wat lichter dan die 60% maar hoeveel precies durf ik je niet te zeggen.
O, wat had ik eigenlijk graag 5 sterren aan deze top-review gegeven. Echter het ontbreken van wat leuke foto's in de tekst, het niet specificeren wat nou eigenlijk (uitzonderingen daargelaten) die vele extra mogelijkheden zijn t.o.v. goedkope DSLR's, het ontbreken van een overzicht van de specs, het ontbreken van een plaatje van de camera, enz. zorgen ervoor dat ik met lichte tegenzin toch maar 4 sterren heb gegeven. Ik vind het bij een review altijd jammer dat ik zelf nog links en rechts moet gaan zoeken naar verdere specificaties en foto's.
Een link naar andere tests (waarvan er ongetwijfeld legio zijn) zou ook een welkome aanvulling zijn.

Edit
Even wat weggehaald. Je hebt wat mij betreft je 5 sterren verdiend, hoewel ik toch nog twee belangrijk dingen mis, die heb ik dus niet weggestreept (blijf zeuren, kan het niet laten)......
P.S. Ik wil wel een dagje komen slaveren.... op voorwaarde dat ik ook fotootjes mag schieten met dat beest van jou en je me wat extra kennis bij brengt :P . Breng ik mijn Nikon D40 ook mee :).
/edit

Toch een top-review omdat je zaken beschrijft die ik nauwelijks in reviews hier op T.Net tegenkomt. Ook je enthousiasme straalt van je review af, terwijl je met beide benen op de grond blijft staan en de tekortkomingen benoemt en niet schuwt om te zeggen waarin de concurrenten, eh concurrent (Nikon) beter is. Een Hasselblad als mogelijke concurrent ontbreekt misschien nog in het plaatje..... of wordt het dan echt te duur (als ik het zo zie speelt geld nauwelijks een rol :) ).

Als ik zo naar je glaswerk kijk, vallen een aantal zaken op:
• de hoge prijs van het glaswerk (logisch bij zo'n camera);
• behoorlijk wat overlap in de bereiken;
• geen lenzen met een vaste brandpuntsafstand, waarmee toch de ultieme foto's (qua scherpte) gemaakt worden;
• Je hebt uitsluitend lenzen van Canon; zijn de concurrenten slechter of ben je gewoon helemaal weg van Canon?

Wellicht dat hier nog even commentaar op wil geven.

Nogmaals bedankt voor je uiterst leerzame en fijne review.

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 20 maart 2009 00:36]

Ik heb ook een Sigma 150mm F2.8 macro en een 50mm F1.8 maar die heb ik nog niet op deze cam gehad of een foto geschoten.

Goede vaste brandpunt lenzen zijn erg duur en niet flexibel. De 70-200L is zeer scherp. Deze is ook verantwoordelijk voor de overlap. met de 24-105 en 100-400 heb ik een aardig bereik de 17-35L F2.8 vult het voorste groothoek deel in met veel overlap op de 24-105 maar ja dit is een F2.8 lens en dus sneller voor de 70-200 geld dat deze veel sneller is als de 100-400L. De 70-200 gebruik ik voor portred en trouwreportages op de 1DIII en dan de 24-105 op de 5DII. Voor telewerk pak ik de 100-400L. Als Canon zou komen met een 200-400/500L F4/5.6 IS USM dan gaat de 100-400L IS USM er uit.

Ik zal eens kijken of er nog wat bij kan qua specs maar ik ging er een beetje van uit dat men die wel zou kennen en het allemaal herhaling is. Maar kennelijk is er behoefte aan.
De optie om foto's te koppelen is beperkt tot 4 fotos' en bij de specs in de pricewatch staan ook foto's van de cam dus leek het me overbodig.

Ik gebruik Canon van wege het goede glas als ik mijn Canon glas op Nikon zou kunnen gebruiken dan zou ik een D300 pakken. Canon heeft een grotere keuze snele en IS lenzen en tegen een betaalbare prijs.

Kijk Nikon heeft een prachtige 200-400 F4 maar deze is erg zwaar en duur. Een vergelijkbare lens met de 100-400L heeft Nikon niet de 80-400 heeft een trage scherpstelling.

En 1 keer geinvesteerd in L glas dan ga je niet zomaar wisselen en een alternatief voor de 24-105L F4 en 100-400L heeft Nikon niet. een 24-70 en 70-200 F2.8 hebben ze beide echter de 70-200 van nikon is als ik goed ben inglicht niet gemaakt voor full frame en presteerd daar matig op.

Inmiddels staan de specs er bij. Ik wil er wel plaatjes in zetten maar hoe krijg ik die dingen tussen de text ik zie daar niet de optie voor en html code werkt niet <img src=...> misschien is het al te laat op de avond dat ik het over het hoofd zie :+ . Wie geeft de gouden tip?

Als jullie opbouwende kritiek geven met tips wil ik de review best verbeteren ik schrijf hem immers niet voor me zelf.

[Reactie gewijzigd door vavoem op 19 maart 2009 12:32]

Zal ik dat dan maar doen..... :)

Je kunt makkelijk in je review meer dan 4 afbeeldingen kwijt. De 2 afbeeldingen die je nu hebt staan kun je in je tekst opnemen middels de [afbeelding1], [afbeelding2], enz tags. Zodat je de foto's kunt relateren aan de tekst .
Meer afbeeldingen (zelfs klikbaar naar hogere resoluties, wat met jouw camera misschien wel een erg interessante optie is...) kun je als volgt opnemen.
Neem een (gratis) abonnement bij bijv. www.photobucket.com of www.flickr.com (en als je genoeg karma hebt, kun je ze ook gewoon hier op T.Net kwijt, zie dit artikel). Plaats daar je foto´s die je op wil nemen. door IMG-tag kun je dan in je tekst verwijzen naar deze foto's ([IMG]<URL-foto>[/IMG]. Je foto moet dan wel een JPEG of PNG formaat hebben. IN Photobucket kun je de IMG-Tag gewoon kopiŽren, dus die hoef je nog niet eens in te typen. Onder de foto naar de verschillende formaten lopen, op enter drukken, en in je tekst pasten, klaar is Kees.
Klikbaar krijg je ze door de volgende regel (" niet overnemen die staan erbij omdat het anders hier niet werkt, krijg je gelijk een verwijzing :+ ):
"[url=<http-adres van je grote foto>[IMG]<http-adres van de fot in je review>[/IMG][/url]" (een voorbeeld van klikbare plaatjes kun je in mijn review vinden, het kleine plaatje is klikbaar)
Door rondom de [center] en [/center] tag te plaatsen worden het spulletje ook nog eens mooi in het midden uitgelijnd.

Veel succes

edit/ typo
edit2/ Voorbeeld klikbaar plaatje.

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 19 maart 2009 00:03]

Bedankt voor de tips er staat en plaatje bij ik zal even kijken of ik van het net nog wat andere kan plukken van het net daar ik ze op het moment niet zelf kan nemen gezien hij nu bij Canon is voor onderhoud.

Ik heb er aardig wat bij getikt een volgens mij je vragenlijst aardig beantwoord zie ook de review.

Tja en voor de primes zoek ik nog sponsors dus ik hou me aanbevolen wil je het rekening nummer voor de bijdrages? :) :+ :)
De 300/400 F2.8 of 600 F4 staan wel op de wensen lijst of de sig monster 300-800mm F5.6. Bij voldoende stortingen vind ik de 200-500 F2.8 van sigma ook wel leuk :+ . ehh dan ook graag met slaaf voor het sjouw werk nu weegt mijn uitrusting in tas al meer dan 15 kilo. Mocht er een filantroop onder jullie aan wezig zijn de Canon EF 1200 F5.6 is ook een leuk ding alleen jammer dat je er ook een hele leuke auto voor kan kopen als een BMW M3 :*)
Ik snap je review niet helemaal. Volgens mij mis je de essentie van de 1D serie namelijk nogal; ongelooflijk snelle AF, waanzinnige bouwkwaliteit, grote zoeker en volledig instelbaar.

Ik ben geen Canon fanboy, maar je vergelijking met de D300 is volslagen scheef. Dit is in vergelijking met de 1D een instapmodel. Ja, hij heeft een snelle AF, maar slechts 1 proc ipv 2 (van de D3) waardoor de AF niet zo snel en accuraat is als de D3/ 1D. De zoeker is veel kleiner (APS-C) en de bouwkwaliteit van de 1D is beduidend beter. Hoe goed een grip ook is, een ingebouwde grip is oneindig beter.

Indien je echt oprecht van mening bent dat een D300 vergelijkbaar is met een 1D, dan raad ik je absoluut aan om de 1D in te leveren en er een 50D (die vind ik vergelijkbaar met de D300) voor in de plaats te kopen (los van de discussie over de IQ van 40D vs 50D).
@mig29

"Volgens mij mis je de essentie van de 1D serie namelijk nogal; ongelooflijk snelle AF, waanzinnige bouwkwaliteit, grote zoeker en volledig instelbaar. "

Je hebt denk ik even gemist dat hij wegens AF problemen bij Canon is om na te kijken. De andere punten heb ik wel besproken echter grote zoeker geld ook voor de 5D en is daar mee vergelijkbaar ook al is deze 100% tegen 98% 1,3 crop tegen geen is weer beter. Ook de veel betere instelbaarheid en andere boven genoemde dingen staan in de review vermeld. Ik snap dan ook niet helemaal waar je dit op basseerd. Ik heb voor de duidelijkheid wel even de regel toegevoegd dat een geintergreerde grip beter is dan los.

De 1D3 is negens mee te vergelijken aangezien het een APS-H is en de enige in de wereld die dit voormaat heeft afgezien van de voorgangers. Dus moet je kijken of naar APS C of Full frame (35mm klein beeld) de cameras die dan het dichtst er tegen aan liggen zijn de D300 aan de onderkant en de D3 er nipt boven. De IQ is van beide Nikons beter met minder ruis op hoge ISO echter een Nikon is standaard wat softer dan Canon.

Een goede kennis van mij heeft de D300 en helaas moet ik voor de servicebeurt concluderen dat de D300 trefzekerder is en van een reeks meer scherpe beelden aflevert. Of dat na modificatie nog is zal blijken. Ook is deze op een vergelijkbaar niveau als het gaat om stof en vocht wering bij de D300 is dit veel en veel beter dan een 50D met een paar rubbertjes. In dit segment zijn alle bodys van een zelfde soort magnesiumlegering misschien dat dit fractioneel sterker is in de duurdere varianten maar daar zie ik geen gegevens van die aangeven wat precies de verhoudingen zijn van de legeringen. Ik ga het in ieder geval niet uitproberen welke er eerder stuk barst als ik hem van grote hoogte laat vallen. In dit geval maak ik hier dan ook geen groot onderscheid in.

Ik ben het roerend met je eens dat een geÔntegreerde grip veel en veel beter is dan een losse.

[Reactie gewijzigd door vavoem op 24 maart 2009 15:26]

Nette review, misschien een paar foto's van het zelf?
Hoe bedoel je? "een paar foto's van het zelf?" de camera bedoel je? Die zijn te kust en te keur te vinden. Dus heb ik er een paar op staan die er mee zijn geschoten.

[Reactie gewijzigd door vavoem op 18 maart 2009 18:33]

Hoe bedoel je? "een paar foto's van het zelf?" de camera bedoel je? Die zijn te kust en te keur te vinden. Dus heb ik er een paar op staan die er mee zijn geschoten.
Tja, als we zo gaan redeneren...

Een afbeelding van het product, waar je de review over geeft, zou de gehele review heel goed doen. Dat is bij elke review zo, ongeacht of hij genoeg te vinden is op het web of niet. Ook kom je veel beter over op anderen en word je serieuzer genomen.

Met een reactie als deze, nav een vraag aan jou of je foto's wilt plaatsen, neem ik gelijk je hele review niet meer serieus. Kleine moeite, groot plezier.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 maart 2009 21:52]

Mooie review. Zeer uitgebreid geschreven met voldoende onderbouwing. Zowel positief als negatief.
Helaas zal ik je niet sponsoren. Ik zoek zelf nog sponsors om mijn glaswerk te verbeteren. Heb in het laatste jaar al ruim § 4.000 geinvesteerd in:
Tokina 12-24 f4
Sigma 18-50 f2.8
Tokina 28-105 f2.8
Sigma 80-200 f2.8
Sigma 120-400 f4-5.6
Nikon D200
Nikon D50
Nikon SB800
Mannesmann Grip

Zal binnenkort ook een review over de D200 schrijven, want ondanks dat ie al wat jaartjes meedraait is het een beest van een camera
Ik zie een hoop 3de partij glas niet dat er wat mis mee is Sigma en Tokina maken mooi spul. Ik gok dat het het gebrek is aan USM/HSM motoren op Nikons glas als de 18-200 en 80-400 je heeft doen besluiten voor de Sigma lenzen te gaan als de 120-400. Dit was destijds voor mij wel 1 van de reden om voor de Canon EOS 33 te kiezen ipv de Nikon F80. Canon had (nu nog) veel meer keuze uit glas met USM en IS.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*