Gebruikers ervaring & Review van de TP Link Archer C7.
Een op papier uitstekende machine maar in de praktijk blijkt de C7 wat nukken te hebben.
LET OP: De V1 is niet goed, koop minstens de V2. Helaas heb ik dus een V1.
Zoals in de comments al blijkt, schijnbaar kun je hem om laten ruilen (jeej!).
- Korte introductie
- Gemak van gebruik
- Bereik en mijn gebruik
- Conclusie
TP Link Archer C7
Een korte introductie is op zijn plaats.
De C7 is mijn vervangende router nadat ik (eindelijk) uit mijn laatste studentenhuis ben getrokken om gruwelijk burgerlijk in een rijtjes huis te gaan wonen samen met mijn vriendin. Mijn eigen Asus AC66U is overgekocht door de huisbaas. Het wifi was namelijk eindelijk goed en stabiel.
Verhuizen is duur dus de vervangende router is de C7 geworden. Prima op papier en mogelijk zelfs beter dan de ASUS als je ze met elkaar vergelijkt.
De C7 heeft inmiddels op meerde plekken in mijn huis gestaan. Van de meterkast tot en met mijn werkkamer (1e verdieping) en nu in de woonkamer.
Elke keer heeft heeft er een klein leger aan gehangen wbt kabels.
In de huidige config zit er nu geen USB drive en printer meer aan maar zijn alle andere poorten wel bezet.
- Lacie 2Tb NAS. Review hier
- WD MyBook 3Tb
- Macbook Pro (wifi kapot). Review hier
- Ziggo decoder
De printer heeft de C7 nooit lekker ondersteunt en momenteel hangt die aan de vervangende macbook. Zo veel printen we ook al weer niet. De USB drive is er ook vanaf. Deze wou niet meer gelezen worden vanaf het netwerk nadat ik geprobeerd heb deze van buiten het netwerk ook toegankelijk te maken. Puur uit luiheid heb ik de router niet opnieuw ingesteld. De standaard USB deel functie werkt iig redelijk.
Gemak van gebruik
Eenmaal ingesteld doet de C7 het aardig, en dat hele instellen is ook zo gedaan. Al moet ik zeggen dat ik teleurgesteld ben in de firmware. Mooi is anders en veel dingen zijn zoeken. Zeker voor wie graag alles zelf wil instellen is net even langer bezig. Mijn eigen ervaring met Linksys, Apple en Asus routers heeft me misschien wat gekleurd in deze mening. Feit is: het kan beter. Is het slecht? Nee. Maar hier mag best iemand eens naar kijken. Als het kon zou ik graag custom firmware draaien voor een wat betere 'user experience'.
Bereik en mijn gebruik
De C7 is geen bereik koning. Verre van. Vergeleken met een Airport Extreme wifi N van 4 jaar gelden scoort deze niet beter. Al zijn de snelheden misschien iets hoger (laptop naar NAS).
Een recente kopie pasta actie van een goede 6Gb van mijn werkkamer (2.4Ghz wifi, 1e verdieping) naar de NAS die op utp kabel aan de C7 hangt koste een goede 20min! Dat moet beter kunnen.
Het is wel eerlijk om te vermelden dat in al mijn vloeren een vloerverwarming ligt en het nieuwbouwhuis van beton is met energie A+ label. De gemiddelde bunker is (spreekwoordelijk) minder geïsoleerd dan dit stukje moderne architectuur.
Echter. De Asus AC66u trok door DRIE lagen gewapend beton een zelfde transfer in nog geen 12min naar die zelfde NAS. Van de zelfde laptop ook.
Vreselijk niet wetenschappelijk enzo maar het gaat hier om een 'real world' beleving en ervaring. Cijfertjes zeggen maar zoveel wanneer beneden iemand wacht totdat de film eindelijk op de NAS staat voor een gezellige avond.
Waarom staat de C7 nu beneden?
Omdat op elke andere plek het bereik simpel weg klote was. Punt.
Bijkomend irritatie puntje. De C7 is absoluut niet stabiel. Verbinden met de C7 vanaf de eerste etage gaat traag, duurt lang en 1 op de 10 keren pakt ie niet de 1e keer of valt ie weg. Niet dramatisch maar uiteraard als het nooit uitkomt.
Onder stress gaat ie niet lekker dus. De keerzijde is dan wel weer dat ALS je idd verbinding hebt dat je makkelijk een Skype gesprek kunt voeren, de desktop via skype kunt delen en dan nog full HD youtube kunt kijken. Terwijl iemand anders zonder issues naar Netflix kijkt in FullHD.
De C7 kan het dus echt wel, maar muren zijn geen vriendjes van deze router.
Een snelle blik in de router laat zien waar het hier mis gaat. Ondanks de ZES antennes blijft bereik een issue. Ik had graag een betere afwerking en/of koeling gezien zoals de Asus en Apple routers laten zien.
In mijn tweede studentenhuis draaiden we Linksys WRT54G routers met DDWRT firmware en alles met een aardige OC er op, koel gehouden met koelblokjes. Werkte prima.
Op een budget een prima router. Binnen een appartement of studio woning een goede keuze.
Voor huizen met een verdieping echter niet de beste oplossing en ik ga dan ook binnenkort terug naar een Asus AC66u of Apple Airport Extreme. Dit aan de hand van os Hardware.info hun meer dan uitgebreide AC router test. Te lezen
hier.