Zie update onderaan ....onderwerp in kwestie LEEFT WEER
----
Nu het tijd wordt om de Lacie opnieuw in te stellen een mooi moment voor een uitgebreide review.
In de review stip ik wat technische punten aan maar ook gebruikersgemak en ongemak.
- Technische specs
- Doos inhoud
- Installatie
- Backup & gebruik
- Conclusie
Technische specs
Omdat ik een redelijk luie consument ben (hardware hoort te werken zodra je het aanzet) en alleen tweaker ben aan mijn laptop of desktops heb ik via de Pricewatch een vergelijk gemaakt van de voor mij belangrijke specs.
- UPNP & DNLA
- Torrents downloaden
- RAID0 +1
- 2 of meer Tb
- bereikbaar op afstand
De Lacie heeft elk aspect in een gebruikers vriendelijk (naar mijn smaak) jasje gestoken via een grafische interface en een mooie zwarte verpakking.
Specs van de Lacie zijn als volgt:
- Gigabit Ethernet
- USB2
- 1.8 kg
- RAID0 +1
- Grafische webinterface
- [li[Remote acces via MyNAS[/li]
- UPNP & DNLA support (xbox, ps3 tested door mij)
- NAS & DAS support
- 117 x 193 x 77 mm
Doos & inhoud
Lacie hanteert een bijna apple achtige aanpak voor hun dozen. Heel clean en genoeg info.
Wat mij altijd heel gelukkig maakt is de kwaliteit van het 'foam' dat Lacie om zijn disks heen zet. Dit is niet het standaard piepschuim maar een hardfoam dat behoorlijk wat kan hebben. Erg fijn aangezien ik tot nu toe bijna al mijn Lacie disks van Lacie zelf (Belgie) of een webshop weg heb. Ze overleven zelfs DHL.
Wat je aantreft is een nette collectie en alles zit keurig in plastic zakjes.
- Stroom kabel en brick
- usb
- netwerk
- (saai) boekje
- DVD
- Networkspace max
Installatie
Om de Networkspace werkend te krijgen hoef je hem niet direct aan een pc te hangen. Ethernet kabel er in en hop, hij maakt zichzelf kenbaar op het netwerk. Je kunt er dan nog maar weinig mee, Lacie wil namelijk dat je OOK software installeert op je eigen pc voor beheer. Nu kun je daar opzich ook omheen maar de software voegt wel wat toe zoals op afstand de disks bekijken en configuratie veranderen.
Via je webbrowser kom je in het disk zelf om installingen te maken.
Het is een Lacie en DUS heb je verplicht een blauwe LED voorop. Deze kun je gelukkig uitzetten.
Dat dit kan zet de toon voor de interface. Lacie is onderhand aan hun NasOS2 toe en binnen de kaders van deze firmware kom je toch een heel eind. Remote acces is in te stellen en ook kleine dingen als een server aangeven voor de klok behoren tot de mogelijkheden.
Het hele installatie proces en alles nog een keer controleren heeft me een half uurtje gekost zonder haast te willen maken.
Backup & gebruik
Out of the box is de Networkspace te gebruiken voor Apple's Timemachine oplossing. Omdat ik hier een andere oplossing voor heb draaien is er tot nu toe geen gebruik van gemaakt. Wel heeft de Toshiba notebook van mijn vriendin naar de Networkspace backups gemaakt elke week via Lacie's eigen backup software. Dit ging altijd vlot en had geen merkbare invloed op een film streamen.
Standaard zet Lacie alvast een paar mappen voor je klaar in de Openshare folder. Via het UPNP & DNLA protocol kunnen Xbox, PS3 en andere devices dankbaar gebruik maken van alle media content die je in de Openshare zet. Ook is er support voor iTunes streaming, helaas is dat gecrashed onderhand en ook de reden dat ik de Lacie naar factory default ga terug zeten. Het hoort gewoon te werken en heeft het ook bijna een jaar gedaan.
Werkt weer
Helaas ondersteund de Networkspace geen afspeelfunctie. Dwz, je hebt een UPNP & DNLA device nodig die de encoding doet van je AVI en MKV bestanden voor bv film. Het is wel logisch dat de Networkspace dit niet kan omdat Lacie graag wil dat je hun networkplayer gebruikt. Gelukkig hebben wij daar een gameconcole voor
Gebruik van de webinterface is iig snel te leren en bied je alles wat je snel wilt instellen zoals gebruikrsaccounts of RAID config.
Lacie NAS OS2
Op het gebied van Torrenting:
Standaard kun je 5 torrents aanzetten (why?) maar dit valt uittebreiden gelukkig.
De Networkspace kan zowel met torrent files als ook een URL overweg. Hoe dit in de toekomst met magnet links zal gaan weet ik nog niet.
De Lacie Networkspace MAX is een fijne bak voor in de woonkamer.
Ook bij uitlezen is ie niet merkbaar (tijdens films bv). Ideale oplossing voor wie een kant en klaar gebruiks vriendedelijke NAS wil. Voor wie meer controle wil hebben over firmware of extra functies wil toevoegen is deze oplossing niet de juiste keuze.
Update 6 Augustus 2012
De NAS is niet correct uit een deepsleep gekomen. Ondanks firmware reset en herstel via verschillende wegen gaat ie nu toch deze week naar Frankrijk. Verzendkosten zijn klein want de disk hoeft alleen maar naar Ede en alle verdere kosten zijn voor Lacie. De NAS valt daarnaast binnen garantie en zal kosteloos worden nagekeken / gerepareerd.
Wat er met de data gebeurt interesseert me niet, de laatste 3 maand heeft ie alleen muziek en films gestreamd naar de PS3 of als iTunes server host gedaan.
[list]
• De laatste stabiele firmware was 2.2.5 maar die is tevens dus gecrashed
• Op moment van d00d gaan stond de NAS in RAID 1
• De laatste readout van het LOG laat geen activiteit zien die aangaf dat dit zou gebeuren
• Tot aan moment van schrijven heeft de NAS netjes elke nacht tussen 03.00 en 08.00 uit gestaan.
[/list]
Zodra de nieuwe er is zal ik dat hier melden inc kleine unboxing.
Unboxing & Update
30Augustus 2012
De Networkspace is weer terug! En hij WERKT!
The Good
- Werkt
- LED lampje zit weer recht
- Snel
- Firmware up to date
The Bad
- Zichtbaar zelfde oude behuizing
- Plastic niet perfect recht her en der
The Ugly
- Pas bij navragen kreeg ik te horen dat ie al onderweg was
- Grof 'karton' als schokdemping ipv het perfecte (en ik benadruk dit even extra), het PERFECTE soft foam om de NAS bij transport
Eindoordeel:
Nog altijd een prima NAS voor consumenten gebruik, doet z'n werk en Lacie heeft bij mij iig bewezen dat ze fatsoenlijk met garantie om gaan (ondanks het karton).