Na twee jaar heeft Fractal Design een nieuwe behuizing in zijn populaire Define-serie uitgebracht. De Define R5 is een midtower met meer dan voldoende ruimte voor je hardware, inclusief waterkoeling. De R5 is geïsoleerd om de behuizing zo stil mogelijk te maken. Dat is uitstekend gelukt, maar de keerzijde is dat componenten iets warmer worden dan in concurrerende behuizingen. Fractal Design heeft de adviesprijs met 105 euro gelukkig schappelijk gehouden, waardoor de Define R5 een zeer goede mix tussen features, prestaties en prijs biedt. Lees verder »
Een hele mooie strakke kast. Mooi afgewerkt. Een stille kast met veel inbouw mogelijkheden. 2 grote en stille 140 mm case fans. Met extra harddisk tray tot 11x 3.5 of 2.5 inch harddisks te plaatsen + 2x 2.5 inch aan de achterkant. Mogelijkheid om tot 9 ventilators in te bouwen.
Pluspunten
Mooi afgewerkt, strak uiterlijk
Zeer stil, goed geluid tempend materiaal
Veel ruimte om kabels weg te werken
Mogelijkheid om 3e harddisk tray te plaatsen, tot 11 3.5 inch +2x 2.5 inch HDDx
Alle harddisk trays en odd tray zijn te verwijderen
Onder, boven en voorkant voorzien van stof filters
2 grote zeer stille 140 mm fans
Mogelijkheid om tot 9 case fans in te bouwen
Minpunten
De plastic moduvent afdek plaatjes bovenop de kast zijn wat fragiel
De opvolger van de heel populaire Define R4. Tal van extra en verbeterde features.
Ziet er net wat strakker uit, is stiller en koelt nog beter ook.
Prijs van aankoop: 105 euro
Pluspunten
Goede prestaties-ratio (stilte vs koelte)
Very Good Bang For The Buck.
Alle 3,5" & 5,25" kooien kunnen eruit
Kabelmanagement features
Compatibiliteit Watercooling
Stoffilter hele onderkant en via voorkant eruit te doen
Nog strakkere look dan de Define R4
Details: Handleiding, Compatibiliteit lengtes Componenten, keuzes van vijzen/duimschroeven/hendeltje, schijf kooien met oog voor airflow, draai richting deurtje kiezen ...
Minpunten
Vrij zwaar door geluiddempend materiaal
Geen stof-filter bij ModuVent Ventilator-locaties
Stand-off hulptool & pinnetjes ModuVent-systeem zijn van plastic
Geen rubberen ringetjes voor 2,5" (harde) schijven
Geen E-ATX
Side-fan als intake zorgt voor irritant 'whining' geluid door lucht turbulentie met de honeycomb grill (met de standaard GP-14 ventilator).
Een hele mooie en stille case die van binnen meer dan genoeg ruimte heeft voor iedere build. wel is de case in mijn mening net iets aan de dure kant (vooral omdat de plastic onderdelen allemaal erg fragiel zijn).
Pluspunten
Groot
Erg stil, ook de bijgeleverde fans
Volledig modulair
Veel plaats voor cable management.
Goed nagedacht over cable management.
Simpele maar effectieve ingebouwde fan controller.
veel bijgeleverde accessoire.
Minpunten
Prijs, net iets te duur
Zijdeuren verbuigen makkelijk.
scharnier voor Zijdeuren voelt goedkoop aan.
koel prestaties (zie review).
Voorkant krast snel.
plastic onderdelen zijn erg fragiel.
Maar 2 fans
De restknop is moeilijk in te drukken, vooral als je dikke vingers hebt.
Goede degelijke case met een strak uiterlijk en genoeg opties tot modden en/of koelen. Paar kleine minpuntjes maar dat mag de pret absoluut niet drukken.
Pluspunten
Design is top!
Makkelijk verwijderbare stoffilters
Meer dan genoeg keuze voor het plaatsen van fans en rads.
Lekker stil door het gebruik van dempingsmateriaal
Goede duidelijke gebruiksaanwijzing (zeker fijn voor een beginner!)
Minpunten
Scharnieren v.h. deurtje voelt goedkoop.
Plastic v.h. window ziet er goedkoop uit.
Verliest engizins stevigheid als de drivecages verwijderd zijn.
De complete desktop kast! Zeer stil, modulair, veel uitbreid mogelijkheden, strak van design, degelijke materialen, en veel kleine handigheden (Deur, filter, aansluitingen,...)
Pluspunten
Zeer hoge bouwkwaliteit
Mooi en strak van design
Zeer stil met kwalitatieve materialen zowel de kast als geluidsdempende matten
Aansluitingen zitten allemaal op de correcte plaats
Het is een zeer goed product maar de bovenkant is wel een beetje plastic. Solide kast met genoeg inbouwmogelijkheden en met de meegeleverde fans ook zeer stil met goede koelmogelijkheden
Pluspunten
Inbouwmogelijkheden HDDs
Ruimte in de kast
Goede koeling
Erg stil, zelfs met de fans op hoge snelheid
Duidelijke handleiding in stappen
Geluidsabsorberend materiaal van hoge kwaliteit
Minpunten
De handleiding vertelt je om je videokaart in te bouwen, wat eigenlijk bij iedereen pas de laatste stap is.
Deze behuizing is voor een build die 24/7 aan staat. Hij staat op een warme plek, vlak bij de slaapkamer, en moet dus goed en stil zijn warmte kwijt kunnen. Geen probleem, would buy again.
Ook het inbouwen was gemakkelijk en snel. Casefan was wel stuk binnen het jaar.
Zeer goede en stevige kast. Hij mag dan wat zwaar zijn vanwege de isolatie maar dan heb je ook wel een stille pc. Ik heb zeker geen last van turbulentiegeluiden. De kast biedt veel ruimte voor cablemanagement en ik heb geen enkele problemen gehad met hoge cpu-koelers en grote videokaarten.
Prima kast. Zeer handige indeling en aardige filtering om stof zo veel als dat mogelijk is uit de kast te houden. Kast heeft ook nog een schuiflade met filter onderin zitten. Bovendien kunnen boven in de kast nog extra fans geplaatst worden. Heeft ook veel uitbreidingsmogelijkheden voor HDDs en SSDs.
Pluspunten
Hoge kwaliteit
Veel fliters
Kunnen veel extra fans geplaatst worden
Powerunit kan mooi worden weggewerkt
Ruime kast
Goede opties voor kabelmanagement
Kast is stil in gebruik
HDD of SSD uitbreiding kan eenvoudig toegepast worden
Mooi en strakke behuizing. Erg veel ruimte om in te werken, en uitstekende geluidsdemping. Een AIO waterkoeler installeren vergt wel wat aandacht, aangezien niet elk formaat past. Bijvoorbeeld, bij een 280mm radiator kan je hem maar met 6 schroeven vast maken.
Pluspunten
Uiterlijk
ModuVent-systeem is erg handig
Dustfilter voor en onder
Geluidsdempend materiaal
Grootte
Drive bays (Ruimte voor 8!) en 2 SSD houdertjes aan de rechter zijde van de case
Aantal plekken voor fans
Afwerking. Dingen zoals het veranderen van de richting waarin het deurtje open gaat, de keuze van schroeven, etc
Minpunten
Zwaar vanwege geluidsdempend materiaal en bouwmateriaal (is imo geen minpunt)
Waterkoelingsmogelijkheden (AIO) vergt een beetje research, aangezien je je radiator kan beschadigen omdat niet elke radiator perfect past
Geen PSU-shroud
Honeycomb-grill zorgt voor irritant turbulentiegeluid (boven, onder, achter, zijkant)
Mooie strakke design kast. Biedt veel ruimte om alle componenten in kwijt te kunnen inclusief de bekabeling. Geleverd met stille ventilatoren.
Helaas heeft de kast wel last van behoorlijke resonantie van de harde schijven, vooral onder load. En als Nederlanders iets vervelend vinden dan is het wel lawaai.
Pluspunten
Design
Ruimte
Bouwkwaliteit
Minpunten
Zijkanten lastig terug te demonteren
Behoorlijke resonantie in kast van draaiende harde schijven 3 en 2 TB, vooral onder load.
Mijn grootste kritiek zijn de gammele modulaire onderdelen, welke gemakkelijk mee kunnen gaan trillen met de HD's, ondanks dat er rubbere dempers worden meegeleverd.
Dit probleem is dusdanig dat ik de kast niet gekocht had als ik dit van tevoren wist. Google eens op: Fractal Design Define R5 vibration
Pluspunten
Veel HD trays
Dempend materiaal
Materiaal is netjes/overzichtelijk meegeleverd
Ruimte voor fans
Oogt op eerste gezicht degelijk
Goedkoop
Minpunten
Front USB porten aan bovenzijde zijn behoorlijk nauw/strak. Kracht is nodig om connectoren er in te steken.
Resonantie/vibraties resulterend in storend geluid. Waarschijnlijk veroorzaakt door de HD's welke andere kastonderdelen laten trillen.
De backplate SSD cages vereisen platte SATA power kabels. (Let op, veel sata power kabels zijn brandgevaarlijk, vooral indien ze gebogen worden.)
De modulaire/verwijderbare onderdelen zijn bij montage zeer gammel in de kast: losjes, kunnen gemakkelijk meetrillen.
nette behuizing en erg stil. er is genoeg ruimte in de behuizing.
Pluspunten
stof filters
stil
netjes afgewerkt
Minpunten
koel prestaties
Anoniem: 662976
18 mei 2017
Fractal Design Define R5 Zwart
Een zijkant zitten vast met soort van clipjes geen schroeven, kan er dus zo uitgehaald worden echt ideaal. 2x usb 2.0 is een beetje overbodig maar oke. Verder is deze kast echt waar voor het geld ga later misschien nog een glazen zijkant halen.
Pluspunten
Strak
Stil
Modulair
Minpunten
Weinig ruimte achter moederboord voor kabelmanagement
Zeer degelijke case. Stil, uitgebreide koelmogelijkheden, veel ruimte voor hardware en kabelmanagement. De 8 3,5" caddies maken hem zeer geschikt voor een fileserver.
De opvolger van mijn Define R2. Ik kan niet veel verbeteringen ontdekken, op sommige punten is hij zelfs slechter, op andere beter. Zie korte video met wat 'akoestische eigenschappen' hier: https://youtu.be/YTf058SooMQ
Door nog een paar schoonheidsfoutjes nu terug naar twee sterren. Het valt me aardig tegen.
Pluspunten
2,5cm breder dan R2, daardoor meer kabelruimte achter moederbord.
Stoffilters voor en onder
Strak design
Modulair
HDD en DVD bays kunnen worden verwijderd
Minpunten
rammelende onderdelen, die resonantie van HDD kunnen versterken (deels op te lossen met stukjes tape)
Afwerking niet heel strak (mijne heeft ook kleine productiefout)
Stoffilter voor zit niet strak tegen behuizing waardoor lucht er ook gewoon achter langs kan gaan.
meegeleverde fans 'tikken' heel zacht (bij lage toeren)
Stoffilters hebben grotere mazen dan R2 (meer stof zal dus binnen dringen)
Een van de front USB's krijg je de stekker amper meer uit. - powerknop kan blijven hangen als je niet precies op het midden drukt.
HDD bays zijn van metaal en worden vastgeschroeft op de metalen behuizing. Enige demping is meegeleverde rubbertjes tussen de schroeven. Heb de HDD's nu los op schuim in de behuizing liggen tot ik betere oplossing heb.
PCIe houders lijken nogal veel speling te hebben (misschien normaal?).
Mooie behuizing alleen jammer dat de zijpanelen verbogen waren vanuit de doos en dat er van een fan een hoekje afgebroken was bij een van de schroefgaten waardoor de fan op een kant niet meer vast geschroefd kon worden. Slechte kwaliteitscontrole van Fractal.
Pluspunten
Eenvoudig om hardware in te bouwen
Prijs
Uitstraling
Minpunten
Verbogen/beschadigde zijpanelen en gingen moeilijk los.
Mooie kastje met prima features.
2 tegenvallers...
De case-fan aan de achterkant maakte (veel) lawaai.
En ook jammer dat m'n twee SSD's (Samsung 850 EVO 250GB) niet in de houders op de backplate pasten. Daarna maar op de normale HDD houders gemonteerd wat prima ging.
Deze week kast gekocht en binnen 24 uur terug naar de winkel. Waarom? Bouwkwaliteit. Als kast vergelijk met Define XL, is dikte plaatwerk 2 x zo dun. Kan kast dubbelvouwen. Tevens lijkt de kast wel degelijk te gaan resoneren als HDD's inbouwd. De plastic delen voelen ook niet lekker aan.
Pluspunten
Veel inbouwmogelijkheden
Als net zo solide als de XL, dan nette prijs
Deurtje verplaatsbaar van link naar rechts open gaan
Stoffilter voor makkelijk verwijderbaar bij schoon maken
Had Fractal Design gevraagd hoe ik van mijn Black-edition een Blackout-edition kan maken. Kreeg van hun uitgebreide uitleg i.c.m. met gegevens van benodigde LEDs. Alles past goed maar af en toe was het nodig om tijdelijk rubber eruit te halen. Mijn Corsair 115i past alleen zonder demperplates bovenkant en DVD-tray.
Pluspunten
Support behulpzaam
Reserve / replacement onderdelen goedkoop
Erg stil zelfs zonder demperplates aan bovenkant
980ti past er goed in
Makkelijk te openen en dichten (als je weet hoe)
Minpunten
Raam voelt krasbaar aan (bij mij nog niet gekrast)
Op aanraden van iemand gekocht. Totaal geen spijt van gehad. Super kwaliteit en kabelmanagement. Genoeg mogelijkheden met bouwen. Compleet geleverd met alle benodigde schroefjes.
Veel ruimte voor harde schijven en/ of SSD binnen de kast. Ingebouwde koeling werkt goed en de uitbreidingsmogelijkheden voor ventilatoren zijn aanwezig. Dempt het geluid van binnen goed.
Aan- en uitknop en de voorklep voelen een beetje goedkoop aan. De klep vooral bij het openen en sluiten.
Hij ziet er prachtig uit, is groot maar toch nog lichter dan mijn vorige kast. Dit was mijn eerste pc build en ik vond de kast makkelijk om in te werken. Overal zie je kleine stukjes kwaliteit. Heel tevreden.
Pluspunten
Fluisterstil wanneer case fans via de fan controller op laag staan
Makkelijk om in te werken
Power led niet te fel
Heel mooi
Véél configuratie opties
Overal zie je kleine stukjes kwaliteit
Minpunten
8 pin CPU connector paste niet door gat boven het moederbord zonder het beschermende rubber te verwijderen
Een degelijke, modulaire en stille behuizing met genoeg ruimte om een ATX mobo in te bouwen met een grote CPU cooler en een flinke GPU. Opties voor cable management. Helaas wel wat tegenvallers die de bouw van het systeem frustreren.
Pluspunten
Stil
Strakke Look and Feel
Cable Management
Ruim, je kan er veel in kwijt
Minpunten
Spacers en moederbord schroeven sloten niet lekker op elkaar aan, enkele draaiden dol
Fan controller systeem kwalitatief slecht, bij aansluiten connectoren druk je aan de achterkant de kabeltjes eruit.
Redelijk duur voor wat je krijgt, er zijn goedkopere alternatieven.
Rubber in cable management gaten is lastig terug te duwen, vooral de kleine gaten in de backplate.
Een topper onder de ATX towers. Eindelijk gelegenheid gehad om hem naast een CM652s te kunnen testen. Helaas viel hij toen toch wat tegen op een aantal puntjes. Desondanks een uitstekende kast. Met name het geluidsniveau (met zelfde componenten muv voeding, echter wel beide pas bij load fan aan)
Mijn pc is voor het eerst fluisterstil, al heb ik zelf nog wat extra dempend materiaal aangebracht. Onderstaande minpunten wegen niet op tegen de pluspunten. Is in mijn opinie zijn geld waard!
Pluspunten
Mijn pc is nu net zo stil als een laptop!
Staat door gewicht als een huis; dieven laten zoiets liever staan, hoorde ik
Witte versie lijkt tov zwarte versie ondanks groot formaat minder 'aanwezig' in woonkamer
Scharnieren van deur voorkant kunnen simpel zowel links als rechts geplaatst worden
Twee makkelijk te verwijderen stoffilters
Degelijke, simpele fancontroller
Dankzij de grootte kan ik een flinke externe hdd kwijt op de bodem van de kast
Minpunten
Verschillende wit-tinten door gebruik plastic en metaal
LED is fel en schijnt alle kanten op, ook door plastic heen, ik dimde het discreet met stukjes karton
Afwerking niet perfect, er zit bij mij een kier tussen frontpaneel en bovenkant
Panelen aan zijkanten vallen niet supermakkelijk op hun plaats
Prachtige case met erg veel features. De stoffliters zijn erg handig in gebruik, de kast hoeft niet ondersteboven of iets dergelijks om ze schoon te maken.
Geen DVD-drive nodig? Ga dan voor de Define S.
Grote kast met heel veel verschillende functies, tot nu toe voor mij echt een goeie keuze geweest. Totaal geen spijt dat ik een aantal tientjes extra heb uitgegeven aan een iets uitgebreidere kast!