![]() |
Best Buy Guide - Beste videokaart voor 4k-gaming Wat is de beste videokaart om te gamen op 4k-resolutie? Op deze pagina vind je ons advies voor 4k-gaming op basis van onze eigen benchmarks. |
![]() |
Round-up - ASUS ROG, INNO3D, Aorus & FE RTX 5090 - Concrete cijfers van ongrijpbare kaarten In deze round-up hebben we de eerste RTX 5090's getest en besproken die de boardpartners voor ons beschikbaar hadden. |
![]() |
Review - Nvidia GeForce RTX 5090 - Kunstmatig en krachtig De Nvidia GeForce RTX 5090 is Nvidia's nieuwe topmodel van de RTX 50-serie. In onze reviews vind je alle benchmarks van tien games, waaronder DLSS, raytracing en rendering. |
![]() |
Preview - Alles over de Nvidia GeForce RTX 50-serie - Van DLSS 4 tot neuralrendering In deze preview lees je alles over de op de CES 2025 aangekondigde Nvidia GeForce RTX 5090, RTX 5080, RTX 5070 Ti en RTX 5070. |
![]() |
Achtergrond - Nieuwe connector, oude problemen: ook de RTX 5090 heeft een smeltende stekker Ook de RTX 50-serie lijkt last te hebben van smeltende stroomconnectors, zelfs nu die aansluiting is vervangen door een verbeterde 12V-2x6-standaard. Hoe kan dat? |
![]() |
Videopreview - Eindelijk alles over de Nvidia GeForce RTX 5090, RTX 5080 & RTX 5070 Ti Nvidia-CEO Jensen Huang kwam het podium op in een volgepakte Michelob Ultra Arena, een stadion met een capaciteit van 12.000 mensen, om de wereld kennis te laten maken met vier nieuwe videokaarten: De GeForce RTX 5090, RTX 5080, RTX 5070 Ti en RTX 5070. |
![]() |
Videoreview - Zo snel is de Nvidia GeForce RTX 5090! In deze video kunnen we je eindelijk de benchmarks van de Nvidia GeForce RTX 5090 laten zien! We hebben het vlaggenschip van de nieuwe RTX 50-serie getest in tien games. Verder testen we de prestaties bij raytracing, het nieuwe DLSS 4 en het energiegebruik. |
De Nvidia RTX 5090 is de beste videokaart die je in 2025 kunt kopen en eigenlijk mag je voor het prijskaartje niets anders verwachten. Dat is meteen het grootste minpunt: de kaart moet meer dan €2000,- kosten. De kaart is afgevallen: hij heeft maar twee sloten nodig. Dit gaat niet ten koste van de koeling, die is op orde voor het grafische geweld met een maximum temperatuur van 76 graden. De scores van de kaart in de benchmarks zijn bijna altijd boven de 100 FPS en dat zonder Frame generation. Dit geweld komt wel met een hoog verbruik: 700 Watt is niet heel ongewoon dus een krachtige voeding is aan te raden. Ook overklokken is mogelijk maar daarmee stijgen zowel verbruik als temperaturen. Kortom: kun je deze kaart krijgen voor de normale prijs dan ben je voor de komende jaren klaar (tenzij je connector smelt).
Nvidia heeft met de 5090 FE een zeer innovatieve videokaart op de markt gebracht. Ongekend dat een dual-slot-videokaart 575 W warmte kan afvoeren, terwijl de temp's nog binnen de perken blijven. In de zomer kan het misschien wel wat problematisch worden, gezien de VRAM al de 94 graden aantikte in een koele kamer. Ook is de kaart verre van luidruchtig, maar wel duidelijk hoorbaar onder load. Verder voelt de kaart zeer hoogwaardig aan en is het design - net zoals de 4090 FE - weer erg mooi.
Met een beetje geluk de FE kunnen bemachtigen tijdens een van de drops en mijn 4090 van de hand gedaan. Persoonlijk zeer tevreden over het formaat en de prestaties. Vooral in vergelijking met mijn vorige kaart. Beschikbaarheid en prijzen van de GPU's op dit moment is wel een ongezonde situatie. Ook de verhalen omtrent smeltende connectoren belooft niet veel goeds: