De Xiaomi 15 laat zien dat je bij een relatief compacte telefoon helemaal geen concessies hoeft te doen. Op bijna elk vlak presteert de kleine krachtpatser van Xiaomi net zo goed of beter dan grotere topmodellen. In het bijzonder de accuduur: die is beter dan bij nagenoeg elk ander topmodel dat momenteel te koop is. Hetzelfde kan gezegd worden over de chipset, die in het kleinere frame alsnog goed snel is en weinig throttelt. De hoofdcamera presteert uitstekend, al is het camerasysteem wat minder veelzijdig dan dat van de absolute top. HyperOS 2 is een drukke Android-skin, maar laat je veel zaken naar wens aanpassen. De software-updatebelofte van vier jaar Android-updates en zes jaar securitypatches is voor deze prijs ondergemiddeld. Lees verder »
Lees de uitgebreide review en reacties
Gemiddelde gebruikersscore
Compacte top telefoon. lange accuduur en laad snel op. goede camera's.
Ik ben niet heel tevreden met de telefoon. Voornamelijk de software is erg buggy en inconsistent. De accu duur is prima, het scherm is prima, camera is prima. Maar op vele vlakken voelt de telefoon minder soepel dan mijn vorige telefoon, een Oneplus 8T, die ik 4+ jaar heb gehad.
Mijn reden om deze telefoon te kopen was omdat ik een "kleine" high end android telefoon wilde. Dan heb je tegenwoordig niet zo veel keuze, een samsung galaxy S25 (deze heeft een bijzonder slechte accu en geen snelladen), een Google pixel pro (relatief trage SoC), deze Xiaomi, of een Iphone (ik houd niet van IOS). Qua specs leek de Xiaomi het beste, maar de software is dusdanig slecht dat ik liever nog een jaar had gewacht op een eventuele Oneplus 15T.
In de toelichting enkele voorbeelden van mijn buggy ervaring.
Snel en handig, accuduur iets beter, maar niet echt indrukwekkend ten opzichte van voorganger Xiaomi 14. Hoog verbruik in sommige toepassingen zoals Android auto, wordt goed warm en accu raakt sneller leeg dan die opgeladen wordt.
Het scherm vond ik te scherp en te fel, kleurweergave laat de wensen over, vermoeiend voor de ogen.
Mijn eerste Xiaomi telefoon die ik weer wilde inruilen tegen de oude.