Xiaomi 15, 12GB ram, 512GB opslag Zwart Review

wguliker
27 juni 2025, laatste update op 3 juli 2025, 594 views Product gekocht

Xiaomi 15, 12GB ram, 512GB opslag Zwart

Compacte top telefoon. lange accuduur en laad snel op. goede camera's.

Pluspunten

• lange accu duur
  • laad snel op
  • goede camera's

Minpunten

• HyperOS is misschien niet het beste OS

Bij deze mijn review van de Xiaomi 15. Ik heb talloze keren gebruik gemaakt van allerlei Tweakers reviews. Dan is het alleen maar netjes dat ik nu ook zelf een review toevoeg.

Xiaomi 15 (512 GB RAM)
Na jarenlang trouwe dienst van mijn Huawei P20 Pro, merkte ik dat deze richting het einde van zijn levensduur liep. De opvolger moest een vergelijkbaar (relatief) compact formaat hebben, maar wel eentje die niet inlevert op hoge specs. Je komt dan snel uit bij de bekende topmodellen zoals de Pixel 9 Pro en de Samsung Galaxy S25. Op een gegeven moment verscheen echter de Xiaomi 15 ten tonele. Ik had in eerste instantie wat twijfels over het merk Xiaomi. Ik kende ze van relatief goedkope electronica zoals smartbands en TW earphones. Die hadden in mijn ogen best een goede kwaliteit, maar of ze ook een goede kwaliteit smartphone konden maken?… Na wat reviews gelezen en gekeken te hebben toch maar de stap gezet. Vooral de belofte van een lange accuduur, de snelle laadtijd en de goede camera hebben mij overtuigd. Men was niet erg enthousiast over HypoerOS, maar die gok durfde ik wel aan.

1. Design & Bouwkwaliteit:
Mijn eerste indruk van de bouwkwaliteit van de Xiaomi 15 is positief. De telefoon voelt goed aan in de hand en de gebruikte materialen en afwerking zijn van hoog niveau. Hoewel hij misschien ietsje zwaarder en dikker is dan bijvoorbeeld de Samsung S25, vind ik dit persoonlijk niet storend; het geeft hem juist een lekker degelijk gevoel. De compacte vorm is precies wat ik zocht en maakt hem comfortabel met één hand te bedienen. Er wordt een prima beschermhoesje meegeleverd, wat voor mij prima is, misschien dat ik later nog eens een andere koop.

2. Scherm:
Het scherm van de Xiaomi 15 is over het algemeen erg goed en ik zie niet heel veel verschillen met andere toptoestellen. De bediening gaat heel vloeiend. Wat een beetje opvalt is wanneer de automatische helderheid is ingeschakeld (wat ik meestal doe), merk ik dat het scherm soms minder helder is dan ik zou willen. Dit betekent dat ik af en toe handmatig de helderheid wat moet bijstellen. Dit is niet heel storend.

3. Prestaties & Software:
Qua prestaties is de Xiaomi 15 lekker snel. Apps starten vlot op.

Het besturingssysteem, HyperOS, kan naar mijn mening echter nog iets beter. Soms is het even zoeken naar bepaalde functies en heb ik het idee dat er over de menustructuur nog iets beter nagedacht kan worden. Tijdens het lezen van andere reviews hoorde ik deze klacht al vaker. Het OS van Samsung is daarin denk ik beter.

Ik heb overigens wel direct een update uitgevoerd van het OS. Voordat ik dat had gedaan viel mij op dat sommige apps (bijvoorbeeld bij whatsapp) deels ‘achter de navigatie-knoppen’ kwamen te zitten waardoor ik bepaalde opties niet kon aantikken. Dit was na de update opgelost.

4. Camera's:
De camera was voor mij een belangrijke aankoopreden. De Huawei P20 Pro maakte hele mooie foto’s dus mijn standaard was redelijk hoog en tot nu toe bevalt de Xiaomi 15 op dit vlak erg goed. Kleuren en scherpte zijn mooi. Er zijn voldoende instellingen om de fotokwaliteit aan te passen waarmee je kunt bepalen in hoeverre de software ingrijpt. ten opzichte van de Huawei p20 pro vind ik vooral de frontcamera een stuk beter. Bij de p20 pro was deze best ‘bleek’. Bij de Xiaomi is deze gewoon goed.

5. Accuduur & Opladen:
De lange accuduur was één van de hoofdredenen om voor de Xiaomi 15 te kiezen, en dit is zeker geen teleurstelling. Bij normaal gebruik kan de telefoon gerust twee dagen mee zonder tussentijds opladen.

Het opladen zelf gaat bovendien erg snel. Ik heb een Xiaomi lader (120w) erbij gekocht. Hiermee kan de telefoon tot 90w laden. Daarvoor moet je wel een bepaalde instelling aanpassen, anders staat hij op standaard laden en dat is volgens mij rond de 30w. Ik vind standaard laden op zich prima en dat is denk ik ook beter voor het behoud van de batterij, maar ik vind het fijn om de optie te hebben om hem in zeer korte tijd vol te laden.

Bij het snel-laden met 90w wordt hij wel warm. Net als bij het draadloos laden, maar dat vind ik niet storend.

6. Verder dan nog
De vingerafdruksensor, die in het scherm is geïntegreerd, werkt goed. Ik heb er nooit problemen mee. Gezichtsherkenning heb ik nog niet ingesteld.

Dus na een maandje in gebruik: so far so good. Ik ben er blij mee.

Heb jij ook een Xiaomi 15, 12GB ram, 512GB opslag Zwart?