De TP-Link Deco XE75 Pro is voor de prijs goed uitgerust. Zowel met als zonder clients die 6GHz ondersteunen, kun je met de set gebruikmaken van de voordelen van de 6GHz-radioband. De set is sneller dan de X50 die we eerder bekeken, maar als je de set met een draadloze backhaul gebruikt, blijft de clientdoorvoer achter ten opzichte van de theoretische maximumdoorvoer. De 6GHz-mogelijkheden zijn vooral interessant als je de set draadloos gaat gebruiken in een omgeving die drukbezet is met andere wifinetwerken. De 2,5Gbit/s-aansluiting maakt de XE75 Pro interessant als je een internetverbinding hebt die sneller is dan 1Gbit/s. Om er gebruik van te maken, moet je een goede draadloze verbinding met de hoofdnode maken of je client met een netwerkkabel verbinden. Lees verder »
Gemiddelde gebruikersscore
Fijn mesh systeem dat het beste van 2 werelden combineert.
Korte review: snel in te stellen (in 10 min klaar, terwijl kinderen op achtergrond aandacht vragen).
Speedtest op satellite 500Mbit up en down (op een 1000/1000 glasverbinding) vanaf een iPhone 2020 se op 3meter vanaf satellite en 15 meter vanaf base station.
Nog niet getest op grotere afstanden. Deze review getypt op de nieuwe verbinding 30 minuten na inschakelen.
Door dezelfde netwerknaam te gebruiken, direct alle apparaten weer online.
Kleine update:
KPN IPTV (VLAN4) werkt niet met deze deco (IGMP snooping functie niet aanwezig in app)
KPN INTERNET (VLAN6) werkt, maar lijkt issues te hebben, niet verder getest, Xperiabox weer teruggezet.
VPNServer (dus deco als homeserver) werkt, in routermodus.
Later breid ik de review misschien nog eens uit.
Apparaten zijn duur en daardoor verwacht je wat. Helaas viel en valt dat erg tegen. Ik heb ze denk ik al een jaar. Maar de software is heel lang instabiel geweest waarbij de apparten verbinding verloren of restarten als je in de deco app rond aan het klikken was, zonder iets aan te passen.
Features die er in zitten zijn vrij beperkt en je hebt niet echt iets van logging of gedetaileerde instellingen.
Geen mogelijkheid om websites per persoon te whitelisten of per device. Je kunt uberhaupt niet whitelisten en bent afhankelijk van een externe partij om je site nogmaals te scannen en eventueel toe te laten.
Zou ze zeker niet weer kopen.