€ 246,99 bij bol Plaza

TP-Link Deco XE75 Pro, 2 pack Review

5 februari 2023, laatste update op 6 februari 2023, 6.368 views Rapporteer

Fijn mesh systeem dat het beste van 2 werelden combineert.

Pluspunten

• snelhied
  • uiterlijk
  • gebruiksgemak

Minpunten

• instelmogelijkheden

Deze mesh set aangeschaft als upgrade van mijn Deco M5 die in accespoint mode draait. Komende van een M5 vallen gelijk 2 dingen op. De grootte van de units (koker model i.p.v. klein schoteltje)en de snelheid van de nieuwe hardware.

Van alle nieuwe deco sets van de afgelopen jaren is dit een set waar er eigenlijk geen grote minpunten op zitten.
t.o.v. de x75 (non pro) heeft deze wel de 2,5 Gbit netwerkverbinding die de X90 ook heeft, maar die heeft dan weer geen WifFi 6E.
De XE75 Pro heeft deze beide!
Waarom deze upgrade? Ik heb steeds meer nieuwere apparatuur in het netwerk die ook Wifi 6 en 6E ondersteund. Maar de Deco M5 alleen tot Wifi 5 gaat.
Daarnaast wil ik ook stap voor stap het bedraad netwerk upgraden naar 2,5Gbit of hoger. Maar er nog geen goedkope switches voor zijn. De mesh set is er nu in ieder geval gereed voor.

Voor iedereen die bekend is met het deco systeem zijn er geen bijzonderheden t.o.v. de app en het instellen. Voor de mensen die graag met netwerk settings zitten te spelen. Laat deze links liggen, er is weinig te spelen. (vandaar ook als minpunt genoemd)

De installatie van de nieuwe units in een bestaand systeem waar de deco's allemaal in accesspoint mode staan, is super simpel. Pak de doos uit sluit de nieuwe units aan op de stroom en een switch. Tik in de app op unit toevoegen, selecteer het model en hij wordt herkend en gaat direct als extra satelliet werken met dezelfde instellingen van je bestaand netwerk.
Hierdoor voorkom je dat je een nieuw SSID moet instellen op aangesloten apparaten.
Als laatste stap heb ik 1 van de nieuwe units hoofd deco gemaakt en de oude M5 hoofd deco verwijderd. Daarna geen omkijken er meer naar gehad.

Enige bijzonderheid de 6Ghz band, deze staat standaard als "dedicated backhaul", deze heb ik omgezet naar "WiFi-netwerk en Backhaul". Met deze instelling komt bij de WiFi instellingen ook een apart netwerk erbij voor de 6Ghz en hier dient een eigen SSID ingesteld te worden. De 2,4 en 5Ghz zijn niet te splitsen.

Mijn setup thuis is niet zo heel spannend, maar door de jaren heen robuust gebleken met voldoende dekking.
Mijn Ziggo-modem staat in bridge mode, met daarachter een Linksys WRT 32x router met OpenWrt. Hiervan staat de WiFi uit. Verder een PiHole en wat bedrade switches om alle apparatuur die niet mobiel is van netwerk te voorzien.
En dan de set van 2x een Deco M5 die dus nu beide vervangen zijn voor de XE75 pro.

Ik ben verder geen vaste review schrijver, maar mocht iemand vragen hebben of iets toegevoegd wil zien. Laat het gerust weten in de comments!

Heb jij ook een TP-Link Deco XE75 Pro, 2 pack?

Bedankt voor de review! Ik heb deze ook recent gekocht en geïnstalleerd, maar ik heb problemen met het verbinden van een Google Nest Mini en drie Google Nest Audio's. Ik las later dat ik niet de enige ben. Heb jij hier toevallig ook mee te maken?
Ik heb helaas geen nest apparaat. Maar zag in dit draadje op het TP-Link forum:

Mogelijk ook een oplossing voor jou?
I removed all the Nest Devices from the Google Home app
Removed all wifi connection/memory from the Google Home app
Removed the current "home" group of devices on the Google Home app and then created a new one (which I named the same as the new Deco mesh network name, vs just "home")
Reset all Nest devices to factory default and unplugged each one
One by one I re-added (plugged the unit in only when I was ready to add it) all of the devices and had no issue with connecting to the new wifi network
Zo dan, dat is best een ingrijpende fix als je 60 apparaten in Home hebt zoals 5x nest, 5x chromecast en een stuk of 50 andere devices van veel verschillende 3th party in de Home group hebt zitten, die moet verwijderen en alles opnieuw moet koppelen.... dat zie ik niet zo zitten. Ik heb alles ook in HA zitten voor het geautomatiseerde stuk maar mijn vrouw en Kids kunnen nu met spraak overal in huis ook alles bedienen. Ik heb nu 6x P7 in huis en schuur zitten allemaal op de ethernet backhaul en in AP mode en ben op zoek naar een goede vervanger.
Woppie wat we l een voordeel is dat je alle devices dan in de Deco app kunt monitoren (welk station verbonden / wel geen ethernet etc)
Ik ben er wel fan van.
Enige puntje is dat de namen van de devices nogal eens terugvallen(veranderen in) op (onduidelijke) chip/ processor nummers