Gemiddelde gebruikersscore
na de d70 en twee d200's nu een d300 aangeschaft ter vervanging van een d200,om bij te blijven met de huidige stand van de techniek en om te zien of de pijnpunten van de d200 verlicht zijn.
Tot en met het uitpakken van de camera niets nieuws;dezelfde gouden doos,met camera,lader,video snoertje,accu,etc.als met de d200.
De gebruiksaanwijzing zet je wel even op je stoel;421 bladzijden!
De d300 oogt hetzelfde als de d200 en ik ben daarom meteen vertrouwd met de camera en de meeste bedieningselementen.
De beeldkwaliteit:
Wat vergelijkende portretten in de studio gemaakt en de d300 geeft een betere weergave van de genomen foto achter op het beeldscherm als de d200.
mijn instellingen van de d200 waren altijd nogal wat extra verscherping,verzadiging,en vaak een plus1/3 belichting.
de d300 geeft direct een beter belichte foto,extra verzadiging is niet nodig,een tandje extra verscherping wel,bij beeldkeuze standaard.
Ook het gebrek aan ruis bij pakweg 1600 iso is een zeer welkome eigenschap omdat dat juist de grens is in donkere zaaltjes om een mooie combinatie van bestaand licht en flits te krijgen.
Ook heel mooi is de toepassing van d-lighting,het verhelderen van schaduwen en beheersen van hoge lichten direct op de foto in plaats...
Er zijn van die momenten dat je denkt: waar ben ik nu weer aan begonnen. Toen ik mijn D300 en de batterij uit de doos had gehaald en de doos aan de kant zette, overviel die gedachte me wel even. De doos was nog best zwaar en dat had wel iets te maken met het feit dat er nog een handleiding in zat van (niet schrikken) ruim 400 pagina's. Ach, ik heb al een D50 gehad en ik fotografeerde ook al met een D80, dus hiermee moet ik zo aan de gang kunnen. Inderdaad, het gevoel van een D300 is exact gelijk aan het gevoel van een D80, D50, D40 of welke Nikon camera dan ook. Ook in vergelijking met analoge Nikon camera's voelt deze gewoon natuurlijk in je hand liggend aan. Je kan er bij wijze van spreken meteen mee aan de slag en dat heb ik in eerste...
Waarom de D300?
Na een kleine 3 jaar met de D50 geschoten te hebben had ik het gevoel dat ik toe was aan een stapje hoger. Toen ik in de winkel naar een D90 aan het kijken was maakte ik de fout om de D300 ook op te pakken. FOUT! Dat had ik dus niet moeten doen! De D300 ligt zo zalig in de hand dat je 'm bijna niet meer wil teruggeven. Keuze was dus eigenlijk al gemaakt.
In de hand
D300 heeft een body die soliditeit bijna lijkt uit te stralen. Je pakt 'm op en het ligt meteen goed, je vingers vinden automatisch de knoppen en je hand vind lekker stroef rubber. Dit heeft wel het gevolg dat het gewicht voor sommige mensen wat fors zal zijn.
Leren
Terwijl de batterij ligt op te laden kun je mooi alvast beginnen aan...
Voor gevorderde gebruikers een prachtige camera om mee te werken.
Allereerst door het gewicht (beetje massa is prettig) en de ergonomie. Veel van de bedieningselementen zitten op vertrouwde plek.
De mogelijkheden zijn natuurlijk oneindig wat accesoires betreft. Zelf heb ik een 70-200VR, een 17-50 en een klein 35 mm objectief. Met een grip (model MB-D10) is de camera veel beter in balans, ook met zwaardere objectieven. Het pop-up flitsertje is hooguit geschikt voor wat inflitsen op max. 2m afstand, maar voor meer mogelijkheden heb je als snel een systeemflitser als de SB600 of 800 nodig.
De kleur, contrast en veel andere settings zijn zeer nauwkeurig en uitgebreid te tweaken en in shooting banks weg te schrijven. Zo heb je voor bepaalde...
In vergelijk met de Nikon D200, die op zich al niet slecht is, is deze camera een (nog)groter genot om mee te werken .
Hij is qua uiterlijk zoals verwacht nagenoeg gelijk (op enkele wijzigingen van knoppen aan de achterkant na) , maar is ook veel sneller , kleuren zijn beter, en vooral (en daar was het mij vooral om te doen) is de ruis bij hoge ISO waarden een stuk vebetert.
Op 1600 ISO kun je nog zeer goed uit de voeten, en zelfs bij 3200 ISO zijn de beelden zeer acceptabel.
Geforceerd op 6400 ISO heeft ie wel behoorlijk ruis, maar afhankelijk van het kleurbereik zijn ook die opname zeker naar omstandigheden goed.
Kortom deze camera is zeker een verbetering, en ik heb er geen seconde spijt van !