Review door de redactie

Door Willem de Moor - Redacteur 20 februari 2020

Fractal Design Define 7 (XL) - Net wat strakker, en iets duurder

Fractal heeft zijn beproefde ontwerp met een flink uit de kluiten gewassen behuizing, gevat in een strak ontwerp, vervolg gegeven met de Define 7. De behuizing is weer net iets prettiger om mee te werken en net iets doordachter, maar dat gaat helaas gepaard met weer een hogere prijs. De koeling is meer dan in orde, maar het is vooral de lage geluidsproductie die imponeert. Wie de riante behuizing nog steeds niet groot genoeg vindt, kan met zijn customloops terecht bij de XL-variant. Die is grotendeels hetzelfde, maar iets hoger en iets dieper; de breedte is gelijk. Wel kun je grotere radiators kwijt, waarbij je vooral boven het moederbord veel meer ruimte hebt. Dit voorrecht kost je echter opnieuw flink extra. Lees verder »

Minpunten

• Duurder dan voorganger

Tweakers zegt: 8,5

1 van 5 sterren
Falconman
22 juni 2025 Product gekocht

Fractal Design Define 7 Zwart

Mooie, strakke, stille kast met veel ruimte.

Pluspunten

• Stil

Minpunten

• Geen

Seesar
13 augustus 2024 Product gekocht

Fractal Design Define 7 Zwart

Ik heb weinig toe te voegen aan de kwaliteit van de kast. Die is zoals verwacht gewoon goed en solide, andere tweakers hebben betere feedback geschreven. Echter deze review is vooral gericht op hun aftersales;

na 2 maanden veroorzaakte de USB-C front paneel een kortsluiting waardoor het moederbord een foutmelding gaf (bescherming) in bios.

Na uitsluiten dat het niet het moederbord was, bleek dat de USB-C front panel de boosdoener was. Contact opgenomen met Fractal, probleem uitgelegd en binnen 2 dagen antwoord en binnen 7 dagen een nieuwe USB-C in de postbus gekregen.

Afgelopen week geinstalleerd en probleem opgelost. Uitstekende service dus; precies wat ik had verwacht van Fractal!

Pluspunten

• Kwaliteit zoals je verwacht
  • Goede opties (redelijk modulair)
  • Zeer goede aftersales

Minpunten

• Geen, maar verplicht in te vullen.

k4z1m1r
21 maart 2024 Product gekocht

Fractal Design Define 7 Zwart

De case heeft veel goede padding. Onder lage load hoor ik de PC niet. Veel front io vind ik ook top. Daarnaast ziet hij er clandestien uit. Vingerafdrukken vallen zeker op. Mij stoort het niet maar ik kan me voorstellen dat anderen dit niet chill vinden.

Het is wel echt een behoorlijk gekloot om de sata kabel en sata stroomkabel te bevestigen aan Sata ssd's die je aan de achterkant van je moederbord tray monteert. Hierom heb ik de ssd's in de HDD-tray gemonteerd.

Pluspunten

• Super stil
  • Veel front IO
  • Side en top panels makkelijk te verwijderen
  • Geen 'kijk, hier ben ik' achtige look

Minpunten

• SATA-L / SATA-Hoek kabel lastig te gebruiken bij SATA ssd's die je aan de achterkant van de moederbord tray monteert

DennisH82
7 januari 2022 Hands-on

Fractal Design Define 7 Zwart

Fijne stille kast, goede kwaliteit, zwaar, goed kabelmanagement.
Handige zijkanten die zo los komen, let alleen op de bovenkant, als je hem oppakt met zijkanten eraf, die zit er alleen ingeklikt, kan dus zo los komen !
Wel handig met inbouwen, je kunt overal bij :)

Pluspunten

• Goede kwaliteit
  • Kabelmanagement
  • Stil
  • Handige zijkanten, en je kunt overal bij

Minpunten

• Bovenkant zit los, alleen ingeklikt, niet geschroeft !
  • Zwaar
SwanSong
7 januari 2022 Product gekocht

Fractal Design Define 7 Tempered Glass Light Tint Grijs

Premium behuizing met USB-C aansluiting, 5,25” extern en glazen zijpaneel, hoewel ik geen kermisverlichting gebruik.
Degelijke, mooie kast, stevig glas, maar zwaar en groot.
Punten van kritiek:
Inbouw HD’s kan makkelijker.
Door grootte, zijn voedingskabels net lang genoeg.
Tip: Bouw een eventuele DVD-speler als eerste in.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Drie stille fans bijgeleverd
  • Cable management
  • Zijpanelen makkelijk te verwijderen en plaatsen

Minpunten

• Vrij groot en zwaar
  • Inbouw DVD lastig en gammel en staat te laat in de handleiding
  • Inbouw HD’s in cage ietwat omslachtig

Sirrush
23 februari 2021 Product gekocht

Fractal Design Define 7 Zwart

Aan de dure kant, maar dan heb je ook wel een mooie, stille kast. Standaard veel ruimte voor AIO coolers of watercooling, alhoewel je die ruimte wel kwijt raakt als je meer dan 2 HDDs gebruikt. Stevige kast met veel inbouw en cable management gemak.

Pluspunten

• Stil
  • Toolless/magnetische zijpanelen + deur
  • Deur kan makkelijk open voor extra airflow indien nodig
  • Veel ruimte voor cable management
  • Bovenpaneel kan vervangen worden met een bijgeleverd airflow focused paneel

Minpunten

• Extra HDD trays inzetten is lastig

_ferry_
26 januari 2021 Product gekocht

Fractal Design Define 7 Tempered Glass Dark Tint Zwart

Mooie kast, strakke look en schreeuwt geen "gaming". Flebiliteit qua indeling en luxe door het glas en aluminium.
Waar sommige zaken heel doordacht zijn zoals de bevestiging van kabels, oogjes voor tiewraps en het kunnen schuiven van HDD cage en fans waren er wel een paar eigenaardigheden.

Pluspunten

• Uiterlijk
  • Super solide, ook wel zwaar gebouwd
  • Breedte, ruimte achter de mobotray
  • Verplaatsbare tussenwand
  • Stoffilters met groot oppervlak.
  • 3 stille 140mm fans bijgeleverd
  • Handleiding met voorbeelden

Minpunten

• Overal rubberen doorvoertjes, behalve bij de doorvoer in de hoek onder de PCI sloten. Why?
  • Perforatie in de PCI plaatjes waar je in diverse fan-setups valse lucht door aanzuigt
  • Zodra je een 360 radiator voorin plaatst verlies je ruimte in de bovenkant voor optical of fan
  • Bovenplaat met perforatie toont vrij druk, en geeft inkijk op het frame evt stoffilter en de onderliggende fans
  • Plaatjes om fanmounts/bodem dicht te maken zouden een zinvolle toevoeging zijn
  • Fancontroller zit bovenin, te ver weg voor fans aan de voor- of onderzijde

Gilraen
26 december 2020 Product gekocht

Fractal Design Define 7 Zwart

Heel stil, maar ik vond assemblage in general absoluut een stap terug van de Fractal R4 qua gemak. Grootste minpunt is HDD cage opzet. Setup/ruimte aan invisible zijkant wel veel beter.

Pluspunten

• Deuren 'vallen' open ipv sliden
  • Stilllllll (meer padding)
  • Extra intake fan tov oudere modellen
  • Mooi (esp. front deur)
  • Prima temp
  • Handige 'invisible' zijkant: meer ruimte dan vroeger, 2x ssd en 1x hdd mount, invisible gootjes met velcro voor cable mgt
  • Fan hub aan zijkant
  • HDD cage bodem bij psu (onzichtbaar)

Minpunten

• Zeer onhandig ombouw systeem voor HDD cages (tenzij ik dit systeem volkomen verkeerd begrepen heb). Je kunt geen halve cage meer installeren (naast de default cage op de bodem bij de PSU voor 2 HDDs) zoals bij Fractal R4. Door het verticale paneel is het alles of niets. Daardoor kun je bijv ook niet makkelijk alleen even een dvd r/w installeren, hiervoor moet je de hele cage ombouwen. En dat is echt een enorme missie. En dan heb je ineens een gigantisch paneel, over de gehele zijkant, verticaal, voor 1 dvd-r/w, waardoor 9 van de 10 keer je >31cm GPU niet meer past. Onzinnig. Ik heb dit maar opgelost door een externe dvd-r/w te kopen voor die 2x p.j. dat je het nog nodig hebt.
  • Front power led vanaf zijkant niet goed te zien, zit erg diep
  • Duur
  • Rubberen anti vibratie plakkertjes onder PSU erg kwetsbaar en schuif je zo stuk/eraf als je de PSU naar binnen schuift
  • Vingerafdruk gevoelig
  • Slechts 2x hdd cage bodem

vforvali
8 september 2020 Product gekocht

Fractal Design Define 7 Tempered Glass Dark Tint Zwart

Voor mijn nieuwe PC zocht ik een case die niet over de top schreeuwerig is en goede stille ventilatoren heeft. Na wat rondgekeken te hebben en de review op Tweakers te hebben gelezen de trekker overgehaald en deze case gekocht. Hij voldoet aan alle verwachtingen en ben er blij mee.

Pluspunten

• Ziet er strak uit
  • Stil

Minpunten

• Ik snap niet waar dat deurtje voor is

Jeromez
28 augustus 2020 Product gekocht

Fractal Design Define 7 Tempered Glass Light Tint Grijs

Excellent Award februari 2020: Dit product is een van de beste in zijn klasse en daarmee een Hardware Info aanrader. Hun tests wijzen uit dat er met dit product niets mis is; daarnaast is de prijs in verhouding tot het gebodene. Kortom, een uitstekend product, dat je gerust kunt aanschaffen.

Pluspunten

• Strak design
  • Veel ruimte!
  • Mooie afwerking

Minpunten

• Nog geen gevonden

Henkieschmenkie
8 maart 2020 Hands-on

Fractal Design Define 7 Tempered Glass Light Tint Grijs

PC gebouwd voor vriend. Algemene indruk prima. Net wat strakker, moderner dan voorgangers. Nog steeds ruim, stil, luxe (en groot en zwaar). Mager bevestigingsmechanisme voor 5.25" drive is wel jammer, net als dat een mooi plastic frontje er in die opstelling uit moet voor een van de twee schroeven.

Pluspunten

• Ruim
  • Stil
  • Strakker ontwerp t.o.v. voorganger
  • Glazen zijpaneel voegt zeker wat toe
  • Genoeg opties voor kabelmanagement

Minpunten

• Groot en zwaar
  • Bevestigingsmechanisme voor 5.25" drive valt tegen, twee schroeven aan de voorkant is echt vrij matig
  • Optie voor witte accenten bij licht getempereerd glas was mooier geweest

Heb jij ook een Fractal Design Define 7 Grijs?