Gemiddelde gebruikersscore
Introductie De Nikon AF-D 50mm f/1.8, zoals de lens voluit heet, is een standaardlengte prime-objectief. Op de 18-55mm kitlens na is het Nikon's goedkoopste. Dat goedkoop niet altijd duurkoop hoeft te zijn, blijkt wel uit de prestaties van deze lens. Laat ik echter niet op de zaken vooruitlopen. De 50/1.8D werd in 2002 geïntroduceerd, als opvolger van de 50/1.8, dus de niet-D versie. Volgens officieuze getallen zijn er al meer dan 500.000 "kopies" van het objectief gemaakt. Dat maakt het direct één van Nikon's populairste lenzen ooit, zo niet de populairste. Op een Full-Frame dSLR, oftewel de Nikon D700, D3, D3X en D3S, staat de beeldhoek...
Inleiding
Deze lens bestaat al jaren, en met een goede reden. Je krijgt ontzettend veel waar voor je geld, zolang je maar weet waar de nadelen zitten. Voor iedere (portret)fotograaf een must-have. En voor de prijs kun je hem niet laten liggen.
Ik wilde deze lens graag hebben omdat ik veel binnen fotografeer en voor weinig geld wilde experimenteren met grote diafragma's. Ook vind ik portretfotografie erg interessant, en deze 50 mm lens is op een DX-camera zeer geschikt om portretten mee te maken.
In deze review zal ik proberen over elk punt waar ik een beoordeling voor heb gegeven iets zinnigs te zeggen.
Bouwkwaliteit en dagelijkse omgang
De hele lens is gemaakt van zwart plastic, alleen de lensmount is van metaal gemaakt.
Ik gebruik deze lens vooral (op een D70s) voor binnenfotografie vanwege het grote diafragma en ik moet zeggen dat 'ie heerlijk bevalt!
Het is nogal wennen aan het formaat, zo klein en licht als deze lens is, je kan de lens niet echt goed meer vastpakken en daardoor moet ik m'n linkerhand wat anders plaatsen dan ik gewend ben
Maar wat een ragscherpe foto's komen uit dit lensje! Heerlijk kleine scherpte-diepte, wat natuurlijk wel wat lastig is met scherpstellen, maar verder ideaal is.
De AF-snelheid is prima in orde, vergelijkbaar met de 18-70 AF-S. Grootste nadeel van deze lens is in mijn ogen dat de scherpstelring meedraait, wat het vastpakken van de lens nog verder bemoeilijkt.
Al met al een prima lens voor het geld dat je ervoor...
Ik heb deze lens nu een paar weken in mijn bezit. Ik wilde hem in eerste instantie hebben om hem te kunnen gebruiken met een omkeer-ring zodat je een 1:1 macro mogelijkheid krijgt. Dit heeft mij een aantal zeer mooie plaatjes opgeleverd.
De lens heeft op mijn camera een effectief brandpunt van 75mm en is daardoor een ideale lens voor portretjes. Hij heeft een metalen mount en wordt aangedreven door de AF-motor van de body. Ondanks dat stelt het ding supersnel scherp op mijn D50. Hij is verder van plastic maar voel toch solide aan. Met zijn gewicht van 160 gram krijg je een lekker lichte combinatie die je overal mee naar toe kan nemen. Handmatig scherpstellen gaat prima doordat de scherpstelring redelijk breed is.
De scherpte van deze lens...
Dit kleine juweeltje hoort eigenlijk in elke fototas thuis, of anders z'n broertje de f/1.4. Dankzij de f/1.8 is het mogelijk bij minimaal licht toch sfeervolle foto's te maken, maar vanaf f/4 is een haarscherpe portretlens. Op een 1.5x cropfactor-camera leent deze lens (75 mm effectief) zich uitstekend voor portretten.
Dit lensje is voor het grootste deel gemaakt van kunststof, maar het voelt mede door de metalen mount solide aan. Met een gewicht van slechts 160 gram neem je dit objectief overal mee naar toe, en door de compacte afmetingen (+/- 65 x 65 mm) kun je hem over in je fototas kwijt.
Optisch zit deze lens goed in elkaar, van CA, vervorming, vignettering is eigenlijk geen spraken. Lens flare treedt alleen op als een felle lichtbron in beeld is.
Bij f/1.8 moet wel zorgvuldig scherpgesteld worden omdat de scherptediepte erg gering is. Wanneer er kritisch naar gekeken wordt zijn de foto's op f/1.8 enigszins soft te noemen. Vanaf f/4 is alles haarscherp.
De 50mm f/1.8 is niet voorzien van een eigen AF-motor, maar wordt aangedreven door de body. Dit gaat toch, door het geringe gewicht, behoorlijk rap. De snelheid komt dicht in de buurt van de AF-S 18-70.
De lens bevat geen intern focus-systeem, het voorste element...
Tja wat moet je van zo'n optisch juweeltje nog schrijven, als honderden recenties je vooraf zijn gegaan? klein compact wonder, wat op mijn D80 supersnel focust. Goede scherpte/diepte snel te bewerkstelligen, en bij mindere verlichting toch in staat goede en scherpe beelden te produceren in tegenstelling tot de kitlens (18-70mm). Voor het geld hoef je het niet te doen, daar is zo'n lichtsterke 1.8 50 mm gewoon een investering voor de komende tientallen jaren. Is het niet voor een portretfoto, danwel voor de sfeerfoto's op feesten, partijen en concerten! Als aanvullend accessoire heb ik wel gekozen voor de rubberen zonnekap, zodat ik de prime mooi tegen een raam kan plaatsen en de reflecties hoop te verminderen.
De go-to lens voor Nikon. Goed betaalbaar, scherp en duurzaam.
Alhoewel 50mm niet heel erg breed inzetbaar is (het is een beetje vlees noch vis) zijn de optische kwaliteiten tegen dit bedrag ongekend ! Wel even opletten bij DX gaat deze lens zich "voordoen" als +/- 80mm. Dat is perfect voor portret maar een heel stuk minder voor landschap.
Zeer goedkoop maar scherp objectief (zolang je niet wijd open schiet). Perfecte aanvulling voor iedere camera. Weegt bijna niets en is zo klein dat hij altijd wel in je tas past. Bokeh is iets minder maar nog steeds prima.
Zeer licht en zeer scherp.
Wel zeer minimale speling op de focus ring.