Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Tweakers zoekt een stagiair voor de nieuwsredactie

25-01-2016 • 13:37

80 Linkedin

Volg jij een studie journalistiek of een aanverwante opleiding en wil je je bekwamen op het gebied van internetjournalistiek? Meld je dan aan en wellicht kom je op een van de leukste stageplekken van Nederland te werken. Je kunt dan vanaf bijvoorbeeld april het nieuwsteam versterken, maar een eerdere of latere datum is in overleg ook mogelijk.

Wie zoeken we?

We zoeken in principe een stagiair die een hbo- of universitaire opleiding journalistiek volgt. Studenten die een opleiding met journalistieke raakvlakken volgen, mogen uiteraard ook reageren. De start en de duur van de stage worden in overleg met de opleidingsinstantie bepaald. Je komt volledige werkweken op het kantoor in Amsterdam meedraaien met de redactie.

Wat verwachten we van je?

Aangezien je op de nieuwsredactie komt is het wel zo handig als je een beetje een nieuwsfreak bent. Je vindt de telefoon niet eng en ziet er een uitdaging in om in rap tempo 'eigen' nieuws te maken en berichten zo volledig en correct mogelijk te schrijven. Je bent gemotiveerd om mee te lopen op een tech-webredactie dus je hebt affiniteit met de onderwerpen waar Tweakers over schrijft en je vindt het leuk te schrijven voor een community, met alles wat daar bij komt kijken. Enige geekiness moet je niet vreemd zijn.

Wat bieden we?

Ten eerste hanteert Tweakers een marktconforme stagevergoeding. Daarnaast bieden we begeleiding bij je stappen op het journalistieke pad: je leert zo veel op het gebied van taal, omgaan met bronnen, het dagelijkse werk op een redactie, fact finding, enzovoorts.

Het doel is dat je uiteindelijk volledig mee gaat draaien met de redactie. Je belt met contacten, kunt naar persconferenties en mag in de pauze meedoen met de dagelijkse Mario Kart-competitie (maar winnen levert je geen extra hoge beoordeling op).

Meld je aan

Lijkt het je wat om als stagiair bij het Tweakers-hoofdkantoor aan de Mt. Lincolnweg 40 in Amsterdam aan de slag te gaan? Meld je dan aan door je motivatie en relevante achtergrondinformatie, zoals je studie en interesses, te sturen naar nieuwsposter@tweakers.net.


Olaf: "overwerken tot diep in de nacht \o/"
Arnoud: "(maar de beveiliging gooit je om half negen het gebouw uit)"

Reacties (80)

80
73
59
8
1
0
Wijzig sortering
Ik lees hier toch wel een paar negatieve reacties over stage lopen. Ik ben nu bijna klaar met mijn stage bij Tweakers op de afdeling Marketing en ik wil toch even mijn ervaring over Tweakers met jullie delen.

Je levert veel arbeid dat klopt zeker. Het is echter wel zo dat je bij Tweakers als stagiaire echt wel wat leert. Je wordt goed begeleid en ze nemen niet zo maar iemand aan. Tijdens mijn sollicitatiegesprek werden er veel kritische vragen gesteld en ze wilden graag weten hoe mijn plan voor de toekomst eruit zag. Met andere woorden: ze willen wel mensen die een doel voor ogen hebben en niet stage komen lopen omdat het moet.

Of je stage een succes wordt is, hangt voor groot gedeelte af van jezelf. Als jij laat zien dat je gemotiveerd bent en niet bang bent om wat te doen, krijg je veel verantwoordelijkheid. Mijn vijf maanden hier bij Tweakers zijn ook echt heel snel gegaan en ik heb superveel mogen doen waardoor ik heel veel heb kunnen leren.

Een stagiair is in verhouding met iemand die gewoon fulltime in dienst is inderdaad 'goedkoop'. Hier staat wel tegenover dat er veel ruimte is om te leren. Je draait gewoon mee als onderdeel van het team. De medewerkers van Tweakers steken daarom ook veel tijd in de stagiaires, zodat je als stagiair volwaardig mee kan draaien in de organisatie. Tijd die ze anders net zo goed voor andere zaken kunnen gebruiken. Daarnaast werkt iedereen zonder moeite mee aan de opdrachten die je voor school moet maken.

Als laatste is een stage een hele mooie kans om te werken aan je netwerk waar je later veel profijt van kan hebben.

Natuurlijk geloof ik dat er ook bedrijven zijn waar je als loopjongen wordt gebruikt. Maar ik verzeker je dat een stage bij Tweakers echt meerwaarde heeft voor je studie en je toekomst. :)

[Reactie gewijzigd door Joeyie92 op 25 januari 2016 15:17]

Ik kan dit beamen. In 2009 stage gelopen bij Tweakers, in 2010 gefreelancet en in 2011 een vaste baan gekregen. De Tweakers-redactie gebruikt stagiairs echt niet als goedkope vulling. Wel wordt er veel van je verwacht, maar - wen er maar aan - dat is in het echte leven ook zo. (Inmiddels werk ik niet meer bij Tweakers, sinds afgelopen zomer, maar ik voel me toch even verplicht om deze stageplekhaat tegen te spreken :P )
Ik doe ook maar even een duit in het zakje. Ik heb in 2014 drie maanden lang stage gelopen op de nieuwsredactie. Verwacht niet dat je direct het grootste, belangrijkste en ingewikkeldste nieuws gaat wegwerken. Verwacht tegelijk ook zeker niet dat je altijd koffie moet halen voor je collega's of dat je rotklusjes te doen krijgt. Je draait mee als echte nieuwsredacteur en je wordt door de redactie passend doch flink uitgedaagd.
Als laatste is een stage een hele mooie kans om te werken aan je netwerk waar je later veel profijt van kan hebben.
Zo is het vaak ook, zodra ze vinden dat je goed bent en je bent afgestudeerd, dan kan het zijn dat ze jou aannemen. Ook is het belangrijk dat je je netwerken vergroot (LinkedIn wordt vaak aangeraden).

Iets wat vaak gezegd wordt door verschillende mensen: Doe iets waarbij je ook prettig erbij voelt. Je hebt niks aan als je elke dag humeurig en chagrijnig op stage komt. Dit is voor zowel jou als voor het bedrijf geen gezicht en gaan ze je dan ook waarschijnlijk niet aannemen voor een evt. vaste baan.

Het is goed om te horen dat iemand die stage loopt bij Tweakers het ook echt naar zijn zin heeft!
Ik wens je het allerbeste en hopen maar dat je je doel kunt bereiken.
Bedankt voor je reactie! Fijn om te horen dat je mijn reactie kan waarderen! Je geeft ook een perfecte aanvulling op mijn reactie. Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Graag sluit ik mij hierbij aan. Momenteel ben ik degene die deze stageplek invult en ik durf wel te zeggen dat dit een erg goede plek is om zowel te leren als ervaring op te doen. Ik loop in totaal 4 maanden stage, wat afloopt in april.

Er moet zeker gewerkt worden en op basis daarvan is het niet raar dat de omschrijving die hier wordt gegeven van de stageplek erg klinkt als een gewone baan. Er wordt genoeg werk van je verwacht, maar nooit meer dan je kan. Dit houdt in dat als er momenten zijn dat je hulp nodig hebt dit ook van alle kanten zal komen. Als er bepaalde dingen zijn die je wilt doen dan wordt dit mogelijk gemaakt voor je, maar blijf wel realistisch.

In de praktijk werk je dus voornamelijk gewoon mee met het team. Belangrijk hier echter is dat deze stageplek bedoeld is voor iemand die stage MOET lopen. Het gaat dus niet om de praktijken waarbij afgestudeerden verplicht stages lopen om werk te vinden. Het gaat bij Tweakers om een plek die veel mensen nodig hebben. Daar tegenover staat ook een fatsoenlijke vergoeding, maar verwacht ook wel een vergoeding en niet een salaris.

Al met al begrijp ik het sentiment van: het klinkt alsof er goedkope werknemers gezocht worden. Zo klinkt het tenslotte als je het leest. In de realiteit echter wordt dit alles ook van je verwacht, maar wat verwacht je dan? Het is de bedoeling om te leren omgaan met het echte werk en Tweakers biedt die kans. Tegelijkertijd krijg je alle mogelijkheid om zelf dingen uit te vogelen en staat er altijd ondersteuning klaar wanneer nodig. Tweakers lijkt oprecht tijd te steken in zijn stagiairs en biedt al met al gewoon een oprecht goede stageplek (al kunnen ze wel wat chagrijnig worden als ze verliezen met Mario Kart :P )
Alhoewel wouden informeel is, is het zeker niet fout. Volgens sommige bronnen van https://onzetaal.nl/taala...ilden-wouden-wouen-wouwen
Heb het inmiddels aangepast. Een goed voorbeeld waarom ik dus stage loop bij de afdeling Marketing en niet bij de afdeling Redactie, haha. O-)
We bieden al jarenlang plek aan stagiairs op de redactie. Volgens mij vergissen veel mensen zich hoeveel tijd er in de begeleiding gaat zitten. Bovendien is het een verplichting van scholen. Anders dan bij veel andere media is het niet de bedoeling dat je koffie haalt of rotklusjes doet, maar dat je op den duur volwaardig meedraait. Het kost tijd en energie om iemand daarvoor klaar te stomen en vervolgens ben je die investering meestal ook weer kwijt. Ik zeg meestal want een aantal van de stagiairs zijn bij ons aan de slag gegaan en eentje heeft het zelfs tot hoofdredacteur geschopt. :)

Volgens mij vonden vrijwel alle stagiairs die bij ons gewerkt hebben (en dat zijn er inmiddels aardig wat) het een bijzonder leerzame, nuttige en leuke periode. Ik weet wel zeker dat ze zich niet kunnen vinden in de comments over slavernij. ;)

[Reactie gewijzigd door Olaf op 25 januari 2016 14:34]

Ik zou het juist een hele toffe ervaring vinden.

Op mijn stage (bij huidige werkgever) kreeg ik ook 6 maanden lang 'ervaring' als betaalmiddel in plaats van een salaris.
Dus je hoefde ook 6 maanden geen huur te betalen?

Ik ben het zeker met je eens dat een goede stage een enorme bijdrage kan leveren aan de kennis die je opdoet in je vakgebied, en ik vind het ook prima dat scholen dit min of meer verplicht stellen. Waar ik zelf niet mee kan leven is dat opleidingen gewoon het volledige collegegeld incasseren, dit is gemiddeld rond de 150-200 euro per maand, en hier doen ze vaak amper iets voor (tijdens mijn stage 3x een begeleider gezien). Huurlasten lopen gewoon door, en je bijbaan er naast blijven doen is vaak gewoon onmogelijk om alles goed gepland te krijgen en tevens voldoende te verdienen.

Een "marktconforme" stagevergoeding is wat anders dan een redelijke stagevergoeding naar mijn mening.
Volgens al onze stagiairs is onze vergoeding alleszins redelijk. Vergis je niet dat wij er ook veel tijd in investeren. We moeten mensen die koud binnenkomen opleiden in de manier waarop we werken. Een paar maanden inwerken en net als het begint te lopen zijn ze weer weg.

Als het ons echt alleen om de centen te doen was, dan namen we wel een net afegstudeerde ex-student aan. Iets duurder, maar meer en langer rendement. Dat is niet de manier waarop wij werken. Als Tweakers/Persgroep doen we die investering graag omdat we de vakopleiding belangrijk vinden.
Ik heb ook stage gelopen bij Tweakers (en erna een behoorlijke tijd blijven hangen als freelancer) en kan zeggen dat de stagevergoeding, althans in mijn tijd, zeer netjes was. Als ik het moest vergelijken met journalistiekstagiairs die bij andere media werkten, betaalde Tweakers goed. Wel is het zo dat je geen bakken met geld moet verwachten, maar daar draait het bij een stage wat mij betreft ook niet om. Je kan ervaring op doen bij één van de gerenommeerdste techsites van Nederland - en dat is ook wat waard. En als je met een vergoeding niet helemaal kan rondkomen, dan leen je toch wat bij? Ik snap het probleem niet zo.

Voor de mensen die een stage wél zien zitten bij Tweakers: doen! De collega's zijn tof, het uitzicht is goed, en je mag meteen laten zien wat je in huis hebt door de telefoon op te pakken en tegels te lichten. Tweakers is niet voor watjes. Als je liever je maanden wil slijten door alleen maar kortjes te tikken, dan zijn er legio andere stageplekken :p
Dat is goed om te horen. Niet dat ik mezelf ga aanmelden, maar waar moet ik aan denken bij "zeer netjes"? Eerder €100 of eerder €1000? En wat als je nou niet bij kunt lenen en toch je huur moet betalen, kan deze stage dan wel, als je er een bijbaantje bij moet nemen?
1000 euro? Haha als je dat betaald krijgt dan is het veeeel meer dan netjes 8)7
Daarom vroeg ik het me af.
Ik begrijp het vanuit het perspectief van bedrijven zeer zeker, alle werk moet gecontroleerd, tijd terug een voorbeeld gezien bij een krant waarbij een stagiair vrolijk grote delen van artikelen 'geleend' had van andere websites en bladen en dit zonder blikken of blozen gepubliceerd werd.

Ik heb zelf ook stages gedaan, en durf dit als het meest leerzame deel van mijn opleiding te vernoemen, dat punt wil ik ook absoluut niet ter discussie stellen.

Er is uiteraard een groot verschil tussen een meeloopstage of een afstudeerproject van een half jaar waarbij de stagiair geacht wordt grotendeels zelfstandig een onderzoek uit te voeren. Vooral bij deze laatste groep is de stagevergoeding die geboden wordt naar mijn mening vaak ondermaats, maar wel, zo bleek; marktconform.

Ik heb in het verleden medestudenten stages zien accepteren voor €300,- per maand. Na het voltooien van deze stage was ook de opleiding voltooid, een student leert hierna vanuit de opleiding gezien niets nieuws meer. Waar ik me dan vooral aan erger is dat een student van de 300 euro vergoeding per maand de helft mag overmaken aan een opleiding die er op dat moment amper tot niets aan doet, de belasting van de begeleiding komt voor 95% (of meer) bij het bedrijf te liggen. Veel studenten accepteren dit maar, het is tenslotte normaal, iedereen doet het en ach het is maar een half jaar, studielening voor een half jaar extra open draaien en t is ook opgelost. Ik kan me persoonlijk niet voorstellen dat een student die in de laatste fase van zijn of haar opleiding zit dusdanig beperkt is dat dit een vergoeding van 300e acceptabel maakt. 50% van een marktconform startsalaris lijkt er in mijn ogen meer op. Mocht het na het afronden van de stage echt een uitblinker zijn, kun je altijd nog besluiten om hem/haar een baan aan te bieden.

Ik vind het persoonlijk gewoon vreemd dat het normaal/geaccepteerd is dat studenten zich voor een half jaar in de schulden moeten steken terwijl er in mijn ogen bedrijven zijn die stagiaires als goedkope arbeidskrachten zien en er wel degelijk profijt van hebben.

note: De bedragen die ik hier noem gelden (denk ik) niet voor Tweakers, maar heb ik gewoon uit eigen ervaring gehoord en als voorbeeld meegenomen.
Zie de reactie van een van onze stagiairs in deze thread.
Wat denk jij precies dat een stage is? Want volgens mij begrijp jij het doel van een stage niet.

Een stage is niet om iemand aan te nemen als goedkope werkkracht, of als school lekker geld te innen. Stages zijn er om van jou een beroepskracht te maken. Sommige stagiaires zullen fantastisch werk leveren en heeft een organisatie niet alleen op lange termijn profijt van jou, maar ook op korte termijn. Maar er zijn ook stagiaires die er niets van bakken en die tijd, geld en energie kosten. De meeste zullen in het algemeen evenveel opleveren als dat ze kosten.

Hoe je er ook naar kijkt, jij zit daar als student, niet als werknemer, niet als beroepskracht, maar als student, en aan je stageplaats wordt gevraagd om jou te kneden tot iemand die straks een plek heeft op de arbeidsmarkt, dat is wat je stageplek dan ook biedt.
Als jij liever gelijk voor het geld gaat omdat je denkt dat je misbruikt wordt, zou ik zeggen ga bij een supermarkt werken, daar betalen ze je wel gewoon direct.

Zelf heb ik ook jaren stage gelopen (psychiatrie), en ik kreeg daar tussen de 100 en 200 euro stagevergoeding, dit was echter niet eens verplicht. Ik was een voltijd student en kreeg dan ook gewoon studiefinanciering, tevens woonde ik ook al op mezelf en was het ook zonder meer krap. Echter is dat nu eenmaal hoe het werkt, en geloof me, zo slecht is dat nog niet.

Wat Tweakers hier doet, net als zoveel bedrijven en organisaties, is een bijdrage leveren aan het opleiden van toekomstige beroepskrachten, en dat doen gezien de voorwaarden gewoon op een manier zoals dat gewoonlijk is, ik zie daar niets verkeerds in.
Het is tijd voor een cultuurverandering bij werkgevers. Je moet tegenwoordig geld lenen om te kunnen studeren of je ouders betalen. De stagevergoeding moet daarom op de schop, het geld dat je anders zou moeten lenen zou vergoed moeten worden, plus een realistische onkostenvergoeding.

Netto schiet je er dan niets mee op, maar jezelf in de schulden steken om ervaring op te kunnen doen is natuurlijk niet ok. Een bedrijf heeft wel degelijk profijt van een stagiair.

Dat het gevolg is dat er dan veel minder stageplekken zullen komen als het duurder wordt is logisch, maar dat had de politiek moeten weten toen ze bedachten dat giften op een haar na uit de studiefinanciering zouden worden geschrapt.
Daar stip je een paar goede punten aan :). Stagegevers gaan er vaak van uit dat studenten alles maar vergoed krijgen (Stufi en OV) maar tegenwoordig is dat lang niet altijd meer het geval. Het is de bedoeling dat studenten gaan lenen voor hun studie.

Vanuit stagebedrijven is hier nog veel onbegrip voor, als je fulltime stageloopt kun je immers ook geen bijbaantje nemen (m.u.v. zaterdag). Een cultuurverandering is dus zeker geen overbodige luxe. Nu heb ik het idee dat dit bij Tweakers wel goed zit :).
Daar zeg je iets waar ik niet aan had gedacht. Destijds woonde ik nog bij mijn ouders en hoefde ook geen kostgeld te betalen.

Ik zat dus persoonlijk in een luxe situatie, waar ik geen salaris nodig had om te overleven.

Ik zou het dan inderdaad ook een stuk minder interessant vinden om ergens stage te lopen 'voor niets', als ik huur / eten+drinken etc moest betalen. Goed punt.
Dit is toch juist een geweldige kans voor stagiaires om eens te proeven van het "echte" bedrijfsleven? Als ik nog op school zat dan wist ik het wel :)
Als je net begint met je opleiding kan ik die mentaliteit nog wel begrijpen.

Maar 3e of 4e jaars studenten die topwerk afleveren voor niets of een habbekrats is pure slavernij.
Maar 3e of 4e jaars studenten die topwerk afleveren voor niets of een habbekrats is pure slavernij.
Dat ben ik niet met je eens en wel om de volgende redenen:

1. Stagiairs kosten veel tijd in de vorm van begeleiding, terwijl de tijd dat ze netto meer tijd opleveren dan dat ze kosten beperkt is. Nieuwe collega's moeten we ook inwerken, maar die zijn niet na een paar maanden weg. Als je het economisch gaat bekijken, denk ik dat wij onder aan de streep financieel niets hebben aan stagiairs. Maar dat maakt niet uit, omdat...
2. Veel stagiairs 'hangen' na een stage. Zoals bijvoorbeeld Mark Hendrikman, die voor ons freelancet. Na een stage hebben we bijvoorbeeld Jelle Stuip aangenomen als vaste reviewer op Core. Sommige stagiairs werken jarenlang bij ons om door te gaan in de journalistiek, zoals Joost Schellevis bij de NOS. En o ja, een voormalig stagiair is nu bij Tweakers hoofdredacteur.
3. Wij geven stagiairs een - als ik de verhalen van oud-stagiairs moet geloven - een relatief prima stagevergoeding
4. Je bent redelijk zelfstandig, maar het is niet hetzelfde als een vaste redacteur. We nemen veel tijd voor begeleiding, feedback en doorlopen de stappen die belangrijk zijn bij de totstandkoming van artikelen. Wat gaat er goed, wat kan er beter en hoe kun je een betere journalist worden?
5.. Wij halen onze eigen koffie (maar de stagiair moet ook zijn of haar eigen koffie halen :+)

Het is uiteraard makkelijk om 'uitbuiting' en 'slavernij' te roepen, maar zo werkt dat helaas niet. Wij en de stagiairs steken er een hoop tijd en moeite in, en soms leidt dat tot alleen een leuke stage en soms leidt dat tot veel meer dan dat. Het is voor zowel de stagiair als voor ons dus een investering - en wij vinden het zowel voor ons als voor stagiairs meer dan de moeite waard :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 25 januari 2016 14:27]

Het is maar net hoe je tegen stage aankijkt. Zoals eerder gezegd hangt een en ander ook veel af van het persoon en zijn instelling. Sommige mensen gaan op stage omdat ze moeten, anderen zien het als een kans om een vaste baan te krijgen en werkervaring op te doen, zodat ze later een betere kandidaat voor een baan kunnen zijn, mochten ze tijdens stage niet aangenomen worden.

Als een bedrijf echt misbruik maakt van een stagiair kun je dat gewoon bij je opleidingsinstituut melden. Dan gaan de begeleiders kijken of het inderdaad zo is en dan raken deze bedrijven hun stage certificering snel kwijt!

Een en ander ligt ook aan de inzet zelf van de stagiair, vraag je veel en wil je veel leren of blijf je maar wat op de stoel zitten. Mensen die veel initiatief tonen zullen ook sneller geholpen en gewaardeerd worden dan mensen die maar wat aanklooien. :)

Dit is een mooie gelegenheid voor iemand om het vak te leren en veel praktijk ervaring op te kunnen doen!
Als een bedrijf echt misbruik maakt van een stagiair kun je dat gewoon bij je opleidingsinstituut melden. Dan gaan de begeleiders kijken of het inderdaad zo is en dan raken deze bedrijven hun stage certificering snel kwijt!
En als blijkt dat tijdens de controle alles in orde maar werkelijk de stage echt minimaal of niet in orde is vergooi je gelijk je kans om de resterende stageperiode nog positief te voltooien.
Als je klaagt kom je toch met bewijzen...Dat laat je toch niet afhangen van dat bedrijf dan om aan te tonen of stage wel goed is.

Als het serieus is, wordt je gewoon tijdens stage bij een ander bedrijf ondergebracht.
Het verschil van iemand met een diploma die net op de arbeidsmarkt start en een student in zijn eindjaar is echt minimaal in mijn beleving. Daar doel ik op, het verschil in kunnen is er vrijwel niet, zeker als iemand al een opleiding in dergelijke richting af heeft of op andere wijze al werkervaring in het gebied heeft.

Had het overigens niet specifiek over Tweakers maar meer over stages in het algemeen ;) Desalniettemin bedankt voor de uitleg.

[Reactie gewijzigd door Cornelisjuh op 25 januari 2016 15:48]

1. Niet anders dan bij gewone werknemers.
2. Hiermee haal je dus argument 1 onderuit (of het nou klopt of niet).
3. Dus daarom wordt deze nergens gespecificeerd? Onderhandelen over salaris is tegenwoordig een haast verplichte vaardigheid.
4. Nogmaals, anders dan bij gewone werknemers.

Verder wordt er niet gerept over wat dit voor klanten betekent. Werkgevers en werknemers tevreden, prima maar was de klant niet koning? Dat lijkt me een zinvolle les voor een stagiar. De manier waarop hier met PR-praatjes gereageerd wordt op terechte vragen, is veelzeggend. Sorry dat ik zo kritisch ben, ik zou vast niet bij Tweakers aangenomen worden... :-)
Stage is om iets te leren maar nu moet je ineens toegevoegde waarde meenemen.
Ik ben niet tegen stage. Maar bedrijven zien dit als goedkope arbeid.
Check maar bij BMW en de eisen die ze stellen maar niet aangeven wat ze te bieden hebben.
http://www.bmw.nl/nl/cont...bij-bmw/stage-bmw-fs.html

Om de 6 maanden zoeken ze nieuwe stagiaires.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 25 januari 2016 13:57]

Sorry, maar als je nog niet bent afgestudeerd ben je nog gewoon student en zijn stages de normale manier om werkervaring op te doen. Dit is al decennia zo en daar is niets mis mee. Wat de laatste jaren, mede door de economische crisis, steeds vaker gebeurt is dat al afgestudeerde mensen een stageplek krijgen aangeboden. Dat is inderdaad wat vreemd. Daar gaat het hier bij tweakers echter totaal niet om, dit is gewoon een stageplek voor studenten. Niks mis mee, sterker nog: een hele goede zaak!
Anoniem: 256386
@Morgoth25 januari 2016 14:42
Ik heb ook vermeld dat ik niet tegen stage ben.
Dat is juist goed voor je ontwikkeling. Maar wat ik de laatste jaren merk is dat stagiaires ook gebruikt worden voor normale werkzaamheden (of zelfs wat externen doen met hoog uurtarief)
Ik heb zat stage vacatures gezien waar je je wenkbrauwen fronst.
Het doen van een onderzoeken, analyses uitvoeren, meewerk stage etc

Natuurlijk zal en moet een student dit met beide handen aanpakken maar bedrijven kijken tegenwoordig keihard naar de euro's. Hoe goedkoper hoe beter en dat is de race to the bottom. Uiteindelijk is dit niet goed voor de positie van de huidige werknemer en werkzoekende (lees ook stagiair).
Dus eigenlijk is je bericht volledig offtopic? Want het is niet van toepassing op deze stage en snijdt een nieuw onderwerp aan.
Anoniem: 721667
@Morgoth25 januari 2016 19:29
Absoluut niet.
Quote: " Anders dan bij veel andere media is het niet de bedoeling dat je koffie haalt of rotklusjes doet, maar dat je op den duur volwaardig meedraait."

Men zit in een spagaat, het moet interessant lijken voor een stagiair, maar het eindproduct mag er niet onder lijden. Het mag niets kosten, maar het management wil er toegevoegde waarde uit halen.
Ja natuurlijk wil management er wat uit halen. Koffie halen kunnen medewerkers zelf ook wel. Een stage is pas een meerwaarde voor stagiair én werkgever als hij of zij echt wat nuttigs doet. En dat je daar een stagevergoeding voor kan krijgen is al decennia zo en bovendien niks mis mee. Vaak is het ook nog eens een noodzakelijk onderdeel van de studie.
Ik denk dat je dit niet helemaal goed ziet. Een stagebegeleider (bij ons in ieder geval) is er wel zo druk mee dat het bedrijf er ook echt wel wat in investeert. Waar het in de IT bij bedrijven toch echt boeiend is om stagiaires te zoeken is juist om ze comfortabel te maken met je systeem dat zodra ze zijn afgestudeerd ze mooi bij jou door kunnen werken ipv bij de concurrent.
Om de 6 maanden zoeken ze nieuwe stagiaires.
Een bedrijf die met alle liefde stagiairs een plaats geeft en toegevoegde waarde biedt aan hun opleidingen zal ook elke zes maanden nieuwe stagiaires zoeken. Immers blijft niet elke stagiair na zijn stage.

Wel een tip: een goede stageplaats herken je altijd aan dat er vanaf het begin af aan al wordt gehint dat een stage over kan gaan in een baan. Er worden geen beloftes gedaan (immers: een slechte stagiair krijgt geen baan), maar bedrijven die slim willen recruiten en geen stagiairs willen uitbuiten zullen in ieder geval tijdens een intakegesprek zoiets noemen. Zo niet, vraag ernaar en kijk sowieso hoe andere stagiairs zijn opgedroogd bij dat bedrijf.

Het voordeel van deze manier van werken is dat je toegevoegde waarde aan elkaar hebt. Als stagiair heb je na je opleiding meteen een baan, voor je of voor je bestaande of vervolgopleiding een potentiële stage/afstudeerplaats. Als werkgever heb je een werknemer die zich al heeft bewezen en al is ingewerkt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 januari 2016 14:20]

Toegevoegde waarde kan zijn een nieuwe leerrichting(er komen ook elk jaar nieuwe studies bij) of een andere, frisse kijk op de zaak zodat een en ander efficiënter gedaan kan worden.

Als je een stagiair de kans geeft en de ruimte komt het vanzelf van 2 kanten.

Vaste medewerkers worden ook niet elk jaar opnieuw geschoold, die zijn ook niet altijd met de nieuwste zaken op de hoogte.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 25 januari 2016 15:30]

Dat komt omdat dat soort bedrijven "erkend leerbedrijf" zijn en dus per schooljaar 2x een stage-plek kunnen aanbieden. Hierdoor staan de advertenties ervoor dus constant online terwijl degenen die een stage-plek kunnen krijgen, weten dat ze over 6 maanden weer naar buiten kunnen.

Of dat dus altijd eerlijk is, valt inderdaad te betwijfelen maar ik zou me er niet teveel zorgen over maken; anders waren er allang stagiaris geweest die een bedrijf als BMW voor de rechter hadden gesleept vanwege uitbuiting of onvriendelijk zaken doen.
Het zal je verbazen hoeveel opleidingen een stage verplichten tegenwoordig. Het zijn niet alleen de bedrijven die hier (handig) gebruik van maken. Scholen sturen hun studenten een half jaar weg en cashen wel volledig schoolgeld.
Vooral het volledige schoolgeld staat mij niet aan, ik ga nu een 1 jarige stage doen, maar schoolgeld blijft hetzelfde, schandalig, stagevergoedig is rond de 300 euro, redelijk, geen vetpot.
Het probleem is volkomen duidelijk, maar het is daarmee ook duidelijk dat het probleem niet vanuit het leerbedrijf komt maar vanuit die school die gewoon de volle mep blijft rekenen.

€ 300,- is best een redelijke vergoeding. Zeker in het begin van de stage ben je 1 (of meerdere) werknemer volop kwijt aan de begeleiding.

Wanneer ik een stagiaire mijn werkzaamheden laat doen dan neemt dit niet alleen meer tijd in beslag voordat het voltooid is maar ondertussen ben je ook druk om de stagiaire in de gaten te houden en om zijn werkzaamheden te controleren voordat hij contact heeft met een klant. Allemaal geen probleem en we doen het graag, maar een hele goedkope kracht is het netto gezien niet.
uiteraard kost inwerken veel tijd en geld, begrijpelijk, maar schoolgeld vragen voor een leerling die letterlijk 1 jaar niet aanwezig zal zijn is mij te veel van het goede, de helft kan ik me leven.
uiteraard heeft een leerbedrijf veel profijt van een snelle leerling, deze heeft een een paar weken nodig om op gang te komen. Gelukkig zit ik zelf bij een bedrijf die leerlingen als volledige werknemers behandelt en gebruikt, dus ik heb al heel wat minder te klagen. :)
Dat is toch ook precies wat ik aangeef ;) Ik ben van mening dat een bedrijf een reële vergoeding dient te geven, maar ook zeker dat een school op zich de studiekosten voor dat jaar omlaag zou mogen doen.

Natuurlijk zijn er nog steeds kosten voor de school aangezien zij je ook begeleiden en in de gaten houden dat het bedrijf je wel laat doen waar je voor komt. Helaas dat sommige scholen die check alleen niet doen.

Ik vermoed alleen wanneer een school die tijdelijke verlaging door zou voeren dat ze dit dan gewoon verrekenen in de andere lesjaren en dat jij (of je ouders) er dus weinig mee op zullen schieten.

Ik werk zelf als IT-er in de onderwijs wereld en als ik zie hoe snel bedrijven absurde bedragen durven te vragen voor hun diensten zodra ze door hebben dat het om een school gaat dat is echt niet normaal.

We hebben een project gehad waarbij een bedrijf een applicatie zou bouwen. Dat bedrijf had eerst een bod gedaan om het voor 80.000 euro te doen. Na wat kritische vragen was het in ene 30.000. Na nog meer kritische vragen over hoe het bedrag zoveel kon verschillen bleek al heel snel dat ze geen zinnig antwoord konden geven, dus de leverancier was dan direct ook afgewezen.
En zo merk ik keer op keer dat bedrijven het maar lastig vinden wanneer je als school kennis in huis hebt.

Ik kan best begrijpen hoe sommige scholen iedere euro aan inkomsten nodig hebben en daarom dus waarschijnlijk dat studiegeld blijven vragen tijdens je stage.

Waar ik werk geven ze voornamelijk BBL opleidingen dus stage is bij ons een groot deel van de opleiding. Onze studenten krijgen bij het leerbedrijf dan vaak ook gewoon een redelijk salaris voor hun kennis en ervaring.
Dank voor de uitleg, mijn antwoord was dan ook grotendeels als bevestiging op je eerste reactie bedoeld ;) Toch wel schandalig dat een software ontwikkelaar er zonder bij na te denken 80k vraagt, en dan direct ook 50k zakt alsof het niet is. :o, zou ook zelf als school mij er niet prettig bij voelen om met zulke bedrijven in zee te gaan. :+
Nee wij zijn er ook niet gelukkig mee, maar soms worden wij verplicht door de overheid. Als je ziet hoe wij soms verplicht worden om geld inefficiënt uit te moeten geven op straffe van het niet krijgen van subsidie als we zouden weigeren dan begrijp ik wel dat scholen een kleine buffer proberen op te bouwen.

Als goed voorbeeld heb je bijvoorbeeld AMN. Wij zijn verplicht om intake toetsen af te nemen. Dit zijn taal of rekentoetsen om het niveau van een nieuwe student te kunnen bepalen zodat het aantal studenten dat de opleiding niet haalt laag blijft.
Wanneer er gebeld wordt vanuit een examinator naar AMN ivm een storing dan is de eerste reactie van de helpdesk daar dat het ligt aan een verouderde browser. Je moet dan hemel en aarde bewegen om support te krijgen. En updates / aanpassingen voeren ze daar door zonder ook maar enige communicatie.

Ander mooi voorbeeld waar scholen veel geld aan kwijt zijn is CITO. Zo'n 4 jaar terug moesten we in ene verplicht via de software van CITO gaan toetsen. Dit mocht niet op citrix draaien. Want volgens CITO was het niet veilig en niet dicht te zetten. Ze weigerde ook om langs te komen om te zien dat wij citrix al voor toetsing op die wijze gebruikte.
Vervolgens moesten we voor 7 locaties verplicht alle studenten computers vervangen (120 in totaal) en moest er op al die locaties verplicht een server komen te staan. Alles moest ook perse bekabeld aangesloten worden. Want WiFi was volgens hun niet betrouwbaar (ondanks overal een goed dekken cisco netwerk) en een MPLS was ook al niets volgens hun. Ondanks 1:1 verbindingen en hoge SLA's (1 storing van 2 uur in 3 jaar tijd).
Na 2 jaar getoetst te hebben op deze wijze kregen we doodleuk te horen dat het nu weer anders gaat, of we opnieuw even willen investeren.
Je mag ook gewoon €15k per jaar lappen hoor. We moeten in Nederland echt niet zeuren met collegegeld van ~€2k.
En dat Is natuurlijk het hele probleem. Toen het nog niet verplicht was moesten werkgevers echt iets te bieden hebben. Nu boeit het helemaal niks wat je bied qua begeleiding en/of vergoeding, de student moet toch wel om zijn opleiding te kunnen afronden dus heeft niks te willen en accepteert alles maar. Dat werkt de uitbuiting die bij veel bedrijven (ik impliceer niet dat tweakers een van deze bedrijven Is) aan de orde van de dag Is alleen maar in de hand.
Weet je wat een stage inhoud? Het gaat niet om hoe goedkoop ze zijn, sommige bedrijven geven niet eens een vergoeding!
Ikzelf heb 2 keer stage, de eerste, die nu bijna is afgelopen en de tweede is mijn eindstage.

In een stage periode gaat het om hoe je functioneert binnen een bedrijf en probeer je ook je kennis en vaardigheden uit te breiden. Ook kijken ze naar hoe je mensen helpt als je bijv. op de service desk staat. Door stage te gaan lopen kom je er ook achter of dat desbetreffende baan wel iets voor jou is.

Dat niet elke bedrijf veel geld wil uitgeven aan stagaires is ook wel te begrijpen, de kennis en vaardigheden hebben ze (nog) niet allemaal. Het ligt ook aan het bedrijf en de bedrijfscultuur hoe ze omgaan met stagaires, vaak worden ze soms wel gezien als goedkope arbeidskrachten. Maar soms worden ze ook gezien als de leiders van de toekomst. Het is maar hoe je er naar kijkt en wat je verwacht van een stagaire.

imho, Tweakers mag het wel vaker doen :P
Het staat ook goed op je CV: 'Waar heb je stage gelopen'? Oh, bij Tweakers.net!
Zou wel ook goed klinken tijdens een sollicitatie gesprek ;)
Dacht ik ook direct, ik mis in het stuk het kopje: wat bieden we!
"Tweakers hanteert een marktconforme stagevergoeding."
Dat betekent eigenlijk: "Je kunt net zo goed elders stage lopen, want die betalen hetzelfde". Je ziet dit ook vaak terugkomen bij vacatures in de IT. Een marktconform salaris, een leaseauto, vergoedingen voor telefoon, laptop, etc... Mijn vraag is dan, "waarmee probeer je je nou echt te onderscheiden?", want die zaken krijg je bij nagenoeg iedere andere toko ook standaard. Wat is nou DE reden om voor jullie te werken?

Nu is dat bij een tweakers stageplek w.m.b. wel iets anders. Het is een bekend bedrijf (mooi voor op je cv), grote exposure en zoals men aangeeft krijg je de mogelijkheid mee te kunnen naar persconferenties (leerzaam). Dat lijken mij nou mooie redenen om op DEZE stageplek te reageren.

Laatst een heel interessante presentatie gezien van Lou Adler en zijn kijk op het aantrekken van de beste mensen in de industrie: https://www.youtube.com/watch?v=Buz4qqSZAgE. Misschien een beetje overdreven voor een stagiar, maar zeker van toepassing op IT vacatures en het aantrekken van de goede jongens. Ook heel leerzaam als IT-er bij sollicitaties.
De tekst is later door Tweakers aangepast, toen ik het bericht las stond het er niet. :)
Ik vroeg mij dit ook al af... Een verkapte manier van goedkope werknemers? T.net als je mensen zoekt voor design en/of nieuws... Neem iemand aan voor x uur oid.

Wij hebben ook stagiers... Als wij als bedrijf worden aangeschreven kijken we SAMEN met de stagier of we een opdracht kunnen maken. Iets wat aansluit bij hun opleiding, hun intressegebied en waar ze zich 100% op kunnen uitleven. Na de stage periode een leuk onderzoekje waar we niet veel aan hebben? Geven we een mooi cijfer wat er bij past, geven we hem feedback(meerdere keren) en doen we het daarna zelf overnieuw. Is het wel wat: mooi meegenomen. Ze moeten er namelijk van leren. :-)

Deze 'vacature' komt echt over als: we komen mensen tekort voor de dagelijkse bezigheden(telefoon opnemen en nieuws schrijven)... Hoe kunnen we het zo goedkoop mogelijk opvullen. Moet 't niet zijn dat een student journalistiek een hoofd-opdracht heeft:
-maak een achtergrond artikel over opdracht x,
- verzin een manier dat we nieuws beter kunnen controleren
-onderzoek hoe we de taalfouten kunnen terug dringen
- enz enz

maak een verdeling van zo'n 30/70 (70% je opdracht en school opdrachten , 30% andere dagelijkse bezigheden).

Daarnaast vind ik het raar dat je iemand mee neemt naar een persconferentie als hij bekwaam genoeg is 8)7 . Een stagier hoor je juist daar mee naartoe te nemen(met begeleider). ze moeten leren hoe het is daar. Wat wel en niet kan

Ik vind dat je de verwachtingen die jullie stellen niet mogen 'eisen'. Een stagier moet leren de telefoon op te nemen... Oefen het met 'm, laat 'm op zijn 'bek' gaan....
Stagier kan nog 'niks' en moet het leren!
Een stagier moet leren de telefoon op te nemen... Oefen het met 'm, laat 'm op zijn 'bek' gaan....
Stagier kan nog 'niks' en moet het leren!
Dat is exact wat het is. Iemand komt binnen met slechtst theoretische kennis en wij leren hem/haar de praktijk. Schrijven, interviewen, nabellen, nieuws zoeken, etc. etc. Het is zeker geen koffiehalen en het is ook absoluut geen vervanging van een reguliere werkplek. Bij bijna alle stages zitten ook gewoon (school/studie)opdrachten die tijdens de stage volbracht moeten worden.

[Reactie gewijzigd door zeef op 25 januari 2016 14:20]

Ik moet zeggen dat ik de toon van sommige mensen ook wel aardig donker vind.

Een mooie stageplek bij een gerenomeerd bedrijf is wel even wat anders dan stage lopen bij sjakie om de hoek! ;)
Je krijgt hierdoor ook makkelijker een vaste baan bij een ander (groot) bedrijf.
Tja, ik studeer Business, IT & Management (bedrijfskundige informatica) maar ik wil toch wel heel graag een functie bij Tweakers bekleden...
Misschien is een rol als Product Owner dan wel iets voor je :) dat heb ik ook een tijdje gedaan
Anoniem: 221236
25 januari 2016 13:48
kunnen jullie dit niet automatiseren dan? met crawler nieuwssites pollen op nieuwe artikelen, vertalen naar NLse taal, 1 iemand kijkt het na, beetje veranderen en dan posten op tweakers. scheelt toch weer een FTE. en mss zijn er dan door deze methodiek nog minder mensen nodig. minder kosten!
kunnen jullie dit niet automatiseren dan? met crawler nieuwssites pollen op nieuwe artikelen, vertalen naar NLse taal, 1 iemand kijkt het na, beetje veranderen en dan posten op tweakers. scheelt toch weer een FTE. en mss zijn er dan door deze methodiek nog minder mensen nodig. minder kosten!
Dat zou kunnen als T.net een nieuwsaggregator zou willen zijn (alleen bestaand nieuws overnemen). Dat blijkt echter niet uit de omschrijving:
Je bent een echte nieuwsjager die er niet voor terugdeinst de telefoon te pakken en die er een uitdaging in ziet om in rap tempo 'eigen' nieuws te maken en berichten zo volledig en correct mogelijk te schrijven.
Het is wel goed dat ze 'eigen' tussen aanhalingstekens hebben geschreven, anders was het wel een leuke positie voor een fictieschrijver. Mogelijk iets voor de jaarlijkse 1 april grap? :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 januari 2016 13:58]

Van mij hadden ze 'maken' ook wel tussen aanhalingstekens mogen zetten : P
Krijgen stagiaires bonus punten als ze de tijd van het artikel is opgevallen? ;)
Stagiaires krijgen altijd bonuspunten. Stagiairs moeten daar iets meer moeite voor doen. :+
Anoniem: 16328
@zeef25 januari 2016 16:35
Twee pluspunten zogezegd.
In ieder geval een +1 voor geekiness
Anoniem: 704768
25 januari 2016 15:00
Jammer dat ik zelfs nog een vakkenpakket moet kiezen, maar anders had ik het wel geweten ;) .
Zou mij erg leuk lijken om stage te lopen bij tweakers.
Ik vind het jammer dat er zoveel negatieve reacties zijn op deze geweldige mogelijkheid dat Tweakers bied. Het is nogal een heel ander veld dan waarin ik studeer(WO Medische biologie)/Afgestudeerd(HBO laborant) maar toch.
Voor sommige studenten is het al moeilijk genoeg om een leuke stageplek te vinden. Zoals ik het oorspronkelijk artikel lees lijkt mij het een mooie opdracht om volwaardig mee te kunnen draaien.

Ik heb twee stages moeten doen voor mijn afstuderen HBO waarvan er een betaald was en een niet. Bij mij was er geen verschil in inzet of je nu wel of niet betaald kreeg. Veel stages krijg je helemaal niks of moet je blij zijn met een bos bloemen en doos bonbons of een bierpakket. Beide stageplekken waar veel tijd aan mij kwijt om mij bij te schaven hoe het in de werkelijkheid gaat.
En marktconform of niet, als student moet je tegenwoordig er gewoon vanuit gaan dat je niet betaald krijgt. Krijg je dat wel dan is dat mooi meegenomen. Ze hebben voor jou zo iemand anders want er zijn genoeg studenten die stageplaatsen zoeken, in sommige sectoren is er gewoon te weinig plek en moet je concurrentie leveren.

Veelal zien bedrijven dit als vernieuwing omdat je iemand hebt met een nieuwe geest en er toch anders tegen aankijkt. Je hebt als stagiair nog een wijdere blikveld dan de mensen die er al jaren werken. Je zult voor de journalistiek vast wel weer op andere manieren of snellere manieren aan je bronnen kunnen komen of je schrijft juist een pracht verhaal uit een paar kleine bronnen.

Tweakers bedankt dat jullie stagiaires een stageplaats kunnen bieden. Waren er maar meer bedrijven die dit deden en er zoveel tijd instaken. En voor studenten gaat het er beter om dat ze voldoende leren en een geweldige tijd hebben dan dat hun studieschuld een stukje lager is(lenen kun je bij de DUO wel)
Ik loop nu zelf ook stage in het 3e jaar van mijn HBO opleiding en ik heb hiervoor ook al een aantal keren stage moeten lopen toen ik destijds nog een MBO opleiding deed. Tuurlijk is een stagiaire qua loon een stuk goedkoper dan iemand die fulltime met werkervaring in loondienst komt. Maar vergeet niet dat het ook enigszins veel tijd kost om een stagiaire te begeleiden en in te werken. Het jammere voor een werkgever is dan ook dat een stagiaire ook binnen een korte tijd weer weg is.

Voor mijzelf persoonlijk heb ik stagelopen altijd ervaren als positief. Omdat je in een onbekende organisatie terecht komt en je veel dingen in de praktijk kunt leren. Wat ik het meest handige vond aan een stageperiode is dat je een netwerk kan opbouwen uit mensen waarmee je hebt samengewerkt. Dit kan later weer handig van pas komen als je werkt zoekt etc.

Een stagevergoeding is altijd mooi meegenomen, maar toch vind ik de ervaring die ik op doe tijdens een stage vele malen belangrijker. Merkte ook in het verleden bij mijn stages dat als je gemotiveerd was je veel meer zelfstandiger aan de slag mocht en je meer leukere werkzaamheden kreeg.
Stages zijn absoluut geen verloren tijd. Je krijgt inderdaad een kleine vergoeding, en in sommige gevallen niks. Maar niet alle winst die je behaald moet je in de vorm van geld zien. Ik heb op mijn vorige stage een baan aangeboden gekregen waarna ik daar 2 jaar met plezier heb gewerkt.

Ik ben momenteel weer een opleiding aan het volgen. Als ik hiermee klaar ben en ik een baan ga zoeken, die ik hopelijk na de stage periode aangeboden krijg, staat er sowieso al 2 jaar werk ervaring in die sector op mijn CV. Iets wat je tegenwoordig hard nodig hebt om ergens binnen te komen.

Top dat Tweakers hier iemand de kans biedt zich te verbeteren in zijn/haar interesse gebied. Helaas kan ik zelf niet in aanmerking komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee