Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sitecom Greyhound-router Testpanel: Wil jij deze geavanceerde router testen?

30-12-2015 • 09:00

151 Linkedin

Netwerkapparatuurfabrikant Sitecom is op zoek naar vijf Tweakers die aan de slag willen met de nieuwe Greyhound-router van het bedrijf. Deze wifi-ac-router regelt niet alleen je netwerkverkeer, maar kan ook dienstdoen als hub voor printers, externe schijven en audiostreaming. De testers mogen de router na het publiceren van hun review als bedankje houden.

De Greyhound is een krachtige wifi-ac-router, die maximale overdrachtssnelheden haalt van 1,73Gbit/s over de 5GHz-band en 800Mbit/s op de 2,4GHz-frequentie. Vanzelfsprekend kan de router ook overweg met oudere wifi-standaarden als 802.11n en 802.11a/b/g.

De router gebruikt multi user-mimo-technologie om ervoor te zorgen dat de hoge snelheden standhouden als meerdere clients tegelijk met de router communiceren. De StreamBoost-technologie moet waarborgen dat de bandbreedte goed verdeeld wordt over de verschillende applicaties die erom vragen.

Achterop de router zijn vier gigabit-ethernet-poorten te vinden en ook de wan-poort ondersteunt gigabitsnelheden, perfect voor als je een snelle glasvezelverbinding hebt. De vier verstelbare high-gain dualband-antenne's zorgen voor een krachtig signaal en dankzij het gebruik van beamforming wordt dat signaal efficiënt naar je apparaten gestuurd.

Sitecom heeft de Greyhound voorzien van veel extra's. Zo kun je via de twee usb 3.0-poorten bijvoorbeeld externe harde schijven of printers aansluiten, die je vervolgens met de rest van het netwerk kunt delen. De router heeft ook een sd-kaart-slot zodat je foto's kunt delen of via de ingebouwde dlna-server rechtstreeks op je televisie kunt bekijken. Via de 3,5mm- of s/pdif-aansluiting koppel je de Greyhound aan je stereo, waarna je via AirPlay of dlna muziek ernaartoe kunt streamen.

Wie dat allemaal nog niet genoeg vindt kan de software zelf uitbreiden, want de Greyhound draait op het OpenWRT-platform, aangedreven door een dualcore-cpu van Qualcomm. Via de OpenWRT-repository kun je duizenden extra packages installeren die allerlei functionaliteit toevoegen. Voor ftp-toegang en torrent-downloads hoef je dat niet te doen, want dat is standaard al aanwezig op de Greyhound.

Wil jij deze router eens flink aan de tand voelen? Geef dat dan aan in onderstaande poll. Na een testperiode van twee weken verwachten we dat je je ervaringen deelt met je medetweakers via een review in de Pricewatch. Als bedankje mag je de router vervolgens houden.

Voorwaarden:

 • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen
 • Meedoen kan tot en met 5 januari 2016 23:59 uur via de poll
 • De winnaars krijgen uiterlijk 6 januari 2016 bericht via e-mail. Niet-winnaars krijgen geen bericht.
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd
 • Werknemers en crew van Sitecom en Tweakers zijn uitgesloten van deelname.

Wil jij de Greyhound-router van Sitecom testen?

Je gebruikt een adblocker en daarom kun jij niet meedoen aan deze actie. Lees over ons verdienmodel en waarom jouw steun voor ons belangrijk is.

Aantal stemmen: 3.929. Deelname gesloten op 05-01-2016 23:59. Stemmen is niet meer mogelijk.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (151)

Wijzig sortering
Ik snap niet dat dit soort High (er) end routers nog steeds maar 4 lan poorten hebben. Een beetje fatsoenlijk huishouden heeft tegenwoordig toch wel meer bekabelde verbindingen nodig lijkt me.
Een tv een console een mediaspeler en een gewone pc en je zit al vol. Heb je een netwerkcamera of iets dergelijk moet je alweer een extra losse switch erbij zetten. Zoveel kan het toch niet meer kosten om er een 8 poorts van te maken ?

[Reactie gewijzigd door harley op 30 december 2015 15:33]

Bijna al die routers zijn gebaseerd op dezelfde cpu's, met 5 LAN poorten onboard. Voor extra poorten is een extra switchchip vereist die vaak ook niet volledig geïntegreerd is, ten koste van de throughput (verkeer van poort 1-4 naar poort 5-8 moet dan over de CPU, wat veel trager is dan over de switch.

Ik heb zelf een heel andere aanpak gekozen, die overigens niet veel duurder is dan een luxe thuisrouter.

Een Edgerouter Lite (€110) professioneel apparaat qua performance (en bediening! vergt enige kennis van netwerken), maar je kan hem ook afgeconfigureerd bestellen bij sommige bedrijven).

Daarachter kun je een (unmanaged) switch plaatsen om het verkeer op te splitsen, vaak heb je die wel liggen, anders kosten ze heel weinig.

Mocht je glasvezel hebben, dan kan de Edgerouter zelfs zonder tussenkomst van een switch vóór de router je internetverkeer voorzien en zelfs je IPTV routeren. Ook telefonie zou je zelfs (via de Experiabox) kunnen aanbieden.

PS. Zet nooit de experiabox vóór de Edgerouter, daarmee doe je alle voordelen teniet (latency, throughput, NAT).
En dan nog een extra appraat voor de wifi? Of laat je dat aan je modem over?
Wifi moet idd via een accesspoint.
Heel flexibel, maar staat wel allemaal 24/7 stroom te verbruiken.
Ook dat valt erg mee. Mijn Alles in 1 router doet continu 13 watt.

De Edgerouter doet 7 watt. De 5 poorts Netgear managed switch doet 1,8 watt en de 8 poorts variant 2,1 watt. Dat is iets minder dan 11 watt. Dan heb je nog geen Wifi.
Een Ubiquiti Accesspoint heb je al vanaf 4 watt verbruik, dan zit je nog maar 2 watt boven een geïntegreerde oplossing.

2 watt per jaar is 17,52 kWh = ongeveer €3,50

Daarnaast gaat bij mij 's nachts de boel uit waardoor het bedrag nog lager wordt.

Op dit moment ben ik nog in afwachting van een Ubiquiti AC PRO AP.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 11 januari 2016 10:45]

Ben benieuwd, ik heb momenteel de r7000 van netgear wat me prima bevalt. Maar gezien de prijs moet deze er nog een klasse boven zitten.
Daar zou ik niet blindelings van uit gaan. In mijn optiek zijn Sitecom routers (op zijn best) matig te noemen. Netgear en Asus genieten momenteel de voorkeur.
Dat is dus precies ook wat mijn mening over de gemiddelde sitecom router is, ze hebben niet voor niets een verbasterde variant van hun naam in de volksmond ;)

Desalniettemin wil ik graag geloven dat ook een partij zoals Sitecom geleerd heeft van de fouten in zijn verleden. Maar misschien is dit ook wel meer marketing dan tech, ik ben in elk geval zeer geïnteresseerd om hem - naast mijn bestaande en beproefde R7000 - op de pijnbank te leggen
Ik ben jarenlang een groot fan van sitecom routers geweest omdat ze het altijd perfect deden, maar op een gegeven moment is het af gaan glijden helaas. Mn aller eerste sitecom router doet het overigens nog altijd, al staat hij nu (een jaar of 13-15 later) gewoon als switch te werken.
Toen ze naar van die witte kleine kastjes overgingen ben ik er vanaf gestapt omdat die dingen om te janken waren. (oververhitting, niet meer op willen starten, uitvallen van netwerkpoorten, firmware issues enz) maar de generatie van rond het jaar 2000-2002 was geweldig en staat bij sommige familieleden gewoon nog gewoon netjes zn werk te doen :o
Dat doe ik ook zeker niet, vandaar de 'gezien de prijs' ;).
Juist vanwege het prijs verschil is het interessant om te zien wat het verschil is naast de R7000. Is het het waard om zoveel geld uit te geven en wat krijg je er voor terug. Ik denk persoonlijk niet dat je zoveel moet willen uitgeven als particulier voor een router. De r7000 is al heel prijzig voor het kleine beetje verschil ten opzichte van een router onder de 100 euro. Wie weet mag ik dit gaan ervaren. :)
Netgear en Asus genieten momenteel de voorkeur.
Hoeveel ervaring heb jij met de support van Netgear? Mijn ervaring met de support van Netgear op zelfs de dure netwerk hardware (€300-€400 ex. btw.) is zo belabberd slecht dat er bij ons en geen van onze klanten er nog een Netgear in komt. De support van de NASen is trouwens niet heel veel beter (ik ben de Synology support gewend).

En dan heb ik het niet eens over de kwaliteit van de hardware...
Maar titan_fox heeft het wel over de hardware. Mijn ervaring met sitecom is ook slecht. Heb de 5000 serie gehad van ze. Kostte 80 euro, dus zeker niet goedkoop. Router was snel maar erg instabiel op al mijn apparaten. Nu een een netgear wndr3700. Deze bevalt beter.
Netgear heeft bij een klant van ons voor een 5 jaar oude readynas gratis een vervangende (interne) voeding opgestuurd...
Top dus!
Volgensmij zit er ook gewoon 5 jaar garantie op die ReadyNAS.
Kan, maar hij was 5 jaar en een beetje, geen aankoopbon en een nieuwe voeding opgestuurd zonder de oude terug te hoeven.
Soepel, zonder gedoe en heel vriendelijk. Kan een uitzondering zijn, maar omdat goede klantenservice bijna nooit gemeld wordt, hierbij een positieve ervaring naast een (of meerdere) negatieve.
Eens! Ooit een Netgear mediaplayer gekocht omdat het zo'n beetje de beste was voor goede prijs, ook door Tweakers getest. Echter na 8 of 9 maanden kon je er al vrijwel niks meer mee. Alleen nog puur bestanden afspelen. Alle streaming services werkten niet meer en de updates maakten het erger en trager. Na 13 maanden was het al EOL verklaart door Netgear.
Ik denk dat dit bij de meeste merken het geval is. De Western Digital mediaspeler van mijn pa werd na een jaar niet meer van updates voorzien terwijl er genoeg bugs in de laatste firmware zaten. Dat is ook de reden dat ik ben overgestapt op OpenELEC.
ik zal dit gegeven meenemen bij mijn test review mits ik het mag testen natuurlijk.
Lekker bij de Netgear R7000 blijven. Zelf ook genomen in verband met glasvezel, geen spijt van gehad en als ik smallnetbuilder mag geloven (dit lijkt de chipset is van de SiteCom Greyhound te zijn) dan is de R7000 op het gebied van routing nog steeds beter sneller.

Extra's daarentegen zijn ze om en nabij hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door LinuX-TUX op 30 december 2015 11:13]

Dit lijkt mij wel interessant. Ik zou deze beest zeker wel willen uit testen. O+ Ik was toevallig naar de nieuwe Synology RT1900ac Router aan het kijken om mijn Linkysys E2000 te vervangen.

Ik heb een NAS staan waar ik alle films vanaf stream naar mijn 2 Raspberrys die achter de tv's hangen. Maar ook op de Tablets waar kodi zijn dienst doet. Dit gaat niet altijd even goed. Ook is de optie om zowel 5Ghz als 2.4Ghz wifi netwerken naast elkaar te draaien erg handig. De 5Ghz voor de geavanceerde apparatuur.

(En de 2.4ghz voor schoonmoeder als ze op bezoek komt met haar iPhone 4. Die ondersteunt geen 5GHz namelijk :p.)
Ik heb zelf de Linksys WRT1900AC is ook een mooie router, de 5GHZ zeker ook handig voor prive.
De 2,4 heb ik dan inderdaad voor de bezoekers, en voor de ps3/ps4 aangezien die geen 5GHZ ondersteunen :).
5Ghz is ook gewoon erg stabiel als je in het hart van een drukke stad woont. 2.4Ghz is gewoon niet te doen meer.

Op dit moment haal ik al alles uit de E2000 omdat ik er Tomato op heb gezet. Daar draai ik tegelijkertijd ook een VPN op. Altijd handig. Maar het heeft gewoon zo zijn limieten helaas.
Je zou ook eens kunnen kijken naar een goedkope tp link (ikzelf heb een Archer c5) en daar openwrt op flashen.

Bevalt me erg goed en heeft ook mimo 802.11ac.

Edit; maar volgens mij niet zo'n krachtige cpu

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 30 december 2015 10:48]

Ik heb nogal wat routers uitgeprobeerd de afgelopen 5 jaar. En elke keer was er wel iets mis. Ik heb besloten om wat extra geld uit te geven en iets in huis te halen wat volledig te customizen is en tegelijkertijd zo krachtig mogelijk is.

Ik heb hiervoor bijv. de EA4500 gehad. Op papier erg goed, in de praktijk niet zo. WIFI niet stabiel en interface was niet gebruiksvriendelijk en beperkt.
Ja, tp-link software was ook niet echt super.
Mooi dat tomato dd-wrt en openwrt hier bij helpen :)

Hardware stabiliteit is lastig inschatten op voorhand. Heb begrepen dat linksys de laatste jaren ruk is..
Iedereen heeft het over snelheden en features tegenwoordig, wat volgens mij van veel groter belang is, is range.
Hoeveel van die dingen heb ik nodig om overal in huis een acceptabel signaal te ontvangen? Wat heb ik aan xxx gbps als ik in de kamer ernaast niks meer kan omwille van signaalsterkte?
Nee, serieus, range is voor mij bijna elke keer de bottleneck geweest en reden om iets te gaan vervangen. En jammer genoeg bestaat er geen optie om dit op voorhand goed in te schatten, ondanks alle beschikbare specificaties die je online kan gaan vinden.
Kijk, als ik een kabel haal, dan weet ik bijna zeker dat ik 1gb haal, als ik een DECT telefoon ga kopen, staat op de verpakking hoe ver het ding kan; maar als ik een router of AP haal? Ja, dan moet je voort op de blitse verpakking en marktingtermen of reviews van mensen die hun omgeving hebben getest, wat 0,0 garantie geeft voor de jouwe.
Dat is volgend mij het grote probleem met die dingen, en dan heb ik het niet specifiek over merk x of y, maar gewoon alle grote merken.
Ik hoop dat hierin ooit duidelijkheid komt voor de consument, zodat ze makkelijker een gegronde keuze kunnen maken.
Je wil niet weten hoeveel "nieuwe" toestellen ik al ben gaan afbreken om vervolgens soms zelfs goedkopere maar betere alternatieven te plaatsen.
Afin, you get the point hé;
Range range en nog eens range ;)
Tja, je bent naar ik meen gelimiteerd tot 100mW zendvermogen. Dus die range binnen de beschikbare frequentie banden zit redelijk vast. Hoewel je aan beide kanten natuurlijk gevoeliger apparatuur zou kunnen maken, voegt dat niet heel veel toe omdat je vrij snel bij de ruis-drempel zit.
@Henk Poley , @Brandonvds
Inderdaad, daar ligt de oorzaak van het probleem grotendeels, volledig akkoord.
En dan gaan mensen inderdaad meerdere AP's of repeaters plaatsen, wat de nog beschikbare frequentiebanden nog wat verkleint, enzovoort.

Er bestaan weliswaar trucjes om je zendvermogen op te krikken met custom firmware, maar dit impliceert dan dat je client toestellen ook weer voldoende zendvermogen moeten kunnen genereren om hiervan te kunnen profiteren, meestal is dit niet het geval. Er zijn nog wat nadelen aan zoals veel error traffic en lost packets, maar het geeft maar aan dat er geen ideale oplossing is voor zover ik kan zien/begrijpen.

Idealiter kan het Wifi protocol in de toekomst worden aangepast, zodat netwerken met meerdere AP's niet in elkaars weg gaan zitten, en wat beschikbare bandbreedte overhouden voor andere toepassingen. Hoe het technisch moet weet ik niet precies, maar de gevolgen van deze huidige situatie zijn nu al op veel plekken zichtbaar, vooral dan in gebouwen waar veel mensen dichtbij elkaar wonen. Zo zitten we in de vicieuze cirkel van sterk, sterker, sterkst.
5 Ghz heeft hier wel voorlopig nog een voordeel, maar dit zal op termijn ook gaan verdwijnen gok ik.

Ik denk maar wat luidop, maar zou het niet beter zijn als we AP's hadden met een kleiner bereik, die klein genoeg zijn om bijvoorbeeld in een wandcontactdoos weggewerkt te worden?
Dan heb je gewoon 1 (of meerdere) toestel per kamer met beperkte range, die je voorzien van netwerk toegang, zonder dat de buren hier last van hebben.
Het zou makkelijk in nieuwbouw woningen kunnen worden geïntegreerd, en retrofit in bestaande woningen.

Als we eerlijk zijn, dan zien we in bestaande nieuwbouw woningen eigenlijk quasi geen infrastructuur die kan worden gebruikt voor draadloze netwerken (op een paar UTPtjes na dan).
Eigenlijk is dat onbegrijpelijk, want dit is toch wel een aanzienlijk deel van hedendaagse activiteiten. Een modern gezin met pakweg 2 kinderen heeft toch al snel enkele tientallen Wifi enabled devices?
Dan hebben we het nog niet eens gehad over de nieuwere bouwmaterialen, die steeds beter isoleren, maar hierbij ook het wifi signaal sterk verzwakken...
Onder Linux is men bezig om het zgn. "Minstrel-blues" algorithm in ieder geval in de ath9k driver te krijgen. Wat doet is een beetje spelen met het zend vermogen, en dan bijhouden wat het effect op de doorvoer snelheid is. Daarna gaat het op het zend vermogen zitten waar je 95% van de maximaal te behalen snelheid haalt. In feite range zo reduceren dat de client nog net in de bereikbare cirkel van het access point ligt.

Dit verdubbelt de capaciteit. Niet zozeer tussen jou en je access point, maar wel in het totaal plaatje van elkaar overschreeuwende nabije buren.

Verder zal 802.11ad de 60GHz frequentie gebruiken, die vrijwel niet door wanden heen gaat. Maar daardoor heb je dus veel minder storing door-, en kans op verstoren van anderen. Heb je dus wel weer kabels door je huis nodig, en punten in iedere kamer.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 31 december 2015 13:58]

Range is bij mij inderdaad ook het grootste probleem.
Ook al verschillende routers en repeater geprobeerd, maar 1 verdieping hoger en het signaal is te zwak om netflix te kijken.
Oplossing: kabel naar boven en simpel eoutertje van 2 tientjea in de slaapkamer.
Ben dan ook benieuwd hoe dat met deze router zal zijn.
Vooral die audiostreaming lijkt me top! Ik heb nu een TP Link die niet voldoet aan de verwachtingen.
ja ik ook. Dat mis ik bij mijn router dat daar geen audiostreaming op zit.

Ja je kan wel een nieuw kastje kopen of een nieuwe receiver. Maar mijn receiver is verder helemaal in orde.
Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe openwrt op zulke hardware draait, en of het vanilla openwrt is of een eigen build....
Ze hebben in ieder geval luci vervangen of aangepast. De switch gebruikt een open source driver, en haalt geen 1gbit richting WAN. Dus zal wel een mixje zijn, beetje van OpenWRT en een beetje van Maggie ;)
Ik wil wel eens kijken of je met deze router nu dekking hebt in het gehele huis inclusief tuin. De, van een externe antenne voorziene, Cisco van UPC kan dat nog steeds niet bolwerken wat resulteert in een zeer gebrekkige WiFi ontvangst op zolder met mijn iPhone. Die Cisco kan niet simultaan de 2.4 en 5 GHz band ondersteunen wat betekent dat oudere WiFi devices het gebruik van de overvolle 2.4 GHz band dicteren voor de devices die wel 5GHz ondersteunen.

Ik wil ook testen of de throughput bij het downloaden van PS4 game content over WiFi met deze router het uitrollen van een 10m UTP kabel overbodig maakt, in de enige slaapkamer waar geen UTP walloutlet zit.
die 5ghz gaat echt niet verder komen dan 2,4 ghz signaal, dus daar zal je niet heel veel meerwaarde mee halen, de antennes van deze zijn misschien iets beter, maar vermoedelijk red je client het gewoon niet terug.
5Ghz komt minder ver dan 2.4. Maar heb zelf vorig weekend een asus 68U achter de Cisco van UPC gehangen.
Merkte dat de Cisco op 5 echt heel veel sneller was, maar heb nog wat laptops die het daar niet op deden.

De 2.4 is al genoeg om FullHD naar alle raspberrys te sturen in huis. De 5 gebruik ik voor de iOS devices en Smart-TV. De PS4 zit op 2.4 en kan op 12 meter afstand incl 3 muren prima games downloaden. Dit terwijl ik 21 buur-netwerken heb op 2.4. Gelukkig geeneen op 5.

Ook de Horizonbox kan op dezelfde afstand alles vloeiend afspelen.

Heb alle bekabeling incl de powerlines voor de raspberrys weg kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 30 december 2015 10:25]

Hey dezelfde als vorige week bij jullie buren ;)
Dat is inderdaad een mooi apparaat, bedankt sitecom voor het beschikbaar stellen!
Holy damn, wat een specs!
Hoop dat de reviewers de capaciteiten in huis hebben om het apparaat volledig kunnen benutten en stresstesten.
1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee