Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Tweakers zoekt een stagiair voor de nieuwsredactie

29-01-2015 • 14:50

50 Linkedin

Volg jij een studie journalistiek of een aanverwante opleiding en wil je je bekwamen op het gebied van internetjournalistiek? Meld je dan aan en wellicht kom je op een van de leukste stageplekken van Nederland te werken. Je kunt het dan het nieuwsteam komen versterken.

Wie zoeken we?

We zoeken meerdere keren per jaar een stagiair die een hbo- of universitaire opleiding journalistiek volgt, maar studenten die een opleiding met journalistieke raakvlakken volgen, mogen ook reageren. De start en de duur van de stage worden in overleg met de opleidingsinstantie bepaald. We zoeken iemand die in principe een volle werkweek tijdens kantooruren op de redactie in Amsterdam aanwezig kan zijn. Tweakers hanteert een marktconforme stagevergoeding.

Wat verwachten we van je?

Je bent een echte nieuwsjager die er niet voor terugdeinst de telefoon te pakken en die er een uitdaging in ziet om in rap tempo 'eigen' nieuws te maken en berichten zo volledig en correct mogelijk te schrijven. Als je je bekwaam genoeg hebt getoond, is er ook een mogelijkheid om naar persconferenties te gaan en achtergrondartikelen te schrijven. Uiteraard heb je affiniteit met de onderwerpen waar Tweakers over schrijft.

Meld je aan

Lijkt het je wat om als stagiair bij het Tweakers-hoofdkantoor aan de Mt. Lincolnweg 40 in Amsterdam aan de slag te gaan? Meld je dan aan door je motivatie en relevante achtergrondinformatie, zoals je studie en interesses, te sturen naar nieuwsposter@tweakers.net.

Reacties (50)

Wijzig sortering
Ik vraag me wel af, waarom journalistiek studenten en geen technische studenten, we zijn toch "tweakers"? Natuurlijk moet je wel fatsoenlijk in het Nederlands kunnen schrijven. :)

Ja deze vraag is serieus, ik ben namelijk echt benieuwd! :)

[Reactie gewijzigd door Frozen op 29 januari 2015 14:58]

Ik vraag me wel af, waarom journalistiek studenten en geen technische studenten, we zijn toch "tweakers"? Natuurlijk moet je wel fatsoenlijk in het Nederlands kunnen schrijven. :)

Ja deze vraag is serieus, ik ben namelijk echt benieuwd! :)
Er zijn een paar redenen voor
1. Het is geen technische stage. Je schrijft nieuws.
2. Opleidingen kunnen dwars liggen. Zie 1 ;)
3. Het vereist meer dan foutloos kunnen schrijven. Je moet journalistieke interesse en vaardigheden hebben (naast begrijpelijk schrijven moet je weten waar je info kunt vinden of halen, informatie checken en nabellen, hoor- en wederhoor toepassen als het verhaal daarom vraagt etc).

Dat gezegd hebbende. Als je denkt dat je dat in je hebt en je opleiding keurt het goed, don't be afraid take a shot! We willen goede stagiairs die aan hun tijd bij ons veel hebben en als je denkt dat je stage daartoe leidt, dan lezen we graag het hoe en waarom :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 29 januari 2015 17:09]

Maar het lijkt me toch wel dat je er iets vanaf moet weten?.. Anders kan je er ook niet over schrijven ;p
We hebben in het verleden beiden gehad. Technische studenten met een lang naar nieuws en journalisitieke studenten met interesse in techniek. Maar de ervaring leert dat het voor de journalistieke student een betere stage binnen het curriculum is.
Omdat het een functie voor de nieuwsredactie is.
Ze zoeken iemand die goede artikelen kan schrijven, met goede bronnen en onderbouwingen.
Ik zie niet in waarom een techneut dat niet zou kunnen doen.
Tweakers vraagt om een journalist. Dat is misschien vreemd.

Alhoewel, misschien omdat als je technische studie volgt je waarschijnlijk minder waardering krijgt van je stagebegeleider als je er voor kiest om nieuwsartikelen te gaan schrijven vor een tech site. Daar verwachten ze over het algemeen natuurlijk een hands-on onderzoek in een tech bedrijf.

Daar mag de journalistieke stagiair bij Tweakers dan weer over schrijven. :) Mooi zo.
Een redactie werkt volgens een bepaalde manier en dat past meer bij het beroep van journalist.
Een stagiair journalist heeft daar ook wat aan zelfs als deze niet bij een ICT site blijft werken maar bij een andere site.
Voor het krijgen van studiepunten voor je stage zal je competenties uit je opleiding moeten toepassen en aantoonbaar maken in je verslag. De technische opleidingen waar ik bekend mee ben (HBO-ICT zoals het tegenwoordig heet) hebben geen raakvlak met het werk dat je voor Tweakers zou doen, en dan spreek ik uit ervaring met beiden :)
"Uiteraard heb je affiniteit met de onderwerpen waar Tweakers over schrijft."
Nou, dat vroeg ik mij eigenlijk ook al af. Iemand uit mijn voetbal team heeft ook stage gelopen bij Tweakers. Een echte techneut was hij niet, maar des te meer journalist.
Omdat de stageplek dan niet relevant is voor de studie.
Welke technische studie bedoel je dan? Voor zulke job is het moeilijker om teksten op te stellen, informatie te vergaren, te presenteren voor een camera, kortom dingen die je volgens mij leert in de richting journalistiek, dan weten hoe bijvoorbeeld een processor in elkaar zit.

[Reactie gewijzigd door biglia op 29 januari 2015 15:44]

Ja, alsof ik als techneut een beetje ga zitten bellen! Kom op zeg, CODE wil ik! (en koffie)
Bellen? Met mensen praten? Brrr, ik moet er niet aan denken! ;)
Precies.. techneuten op een redactie.. het moet niet gekker worden.

Oh, ze vragen ook juist een journalist(e) - problem solved!
Hoezo moet iemand zelf nieuws maken? Het lijkt me dat een nieuwssite niet zijn eigen nieuws gaat fabriceren?
Verder valt het me op hoevaak jullie nieuwe stagiairs zoeken. Heeft dat er misschien mee te maken dat die qua kosten ongeveer 1/4 van een normale medewerker verdienen? Je ziet het overigens bij meer bedrijven en instellingen hoor, maar het valt op. Er zit zo te merken ook geen specifieke opdracht bij (de meeste opleidingen hebben dat meestal wel, dat je een eigen opdracht hebt en daarnaast nog wat andere werkzaamheden kunt doen)
De meeste stages duren tussen de 3 en 6 maanden. Als Tweakers een bepaalde positie heeft die ze altijd willen vullen met stage (het kost minder, maar stagiairs hebben over het algemeen ook meer begeleiding nodig) dan zullen ze dus regelmatig nieuwe stagiairs zoeken.

Misschien doen ze het ook wel om mensen te helpen :)
Zelf nieuws maken mag je lezen als geen berichten van andere internationale/nationale herschrijven, maar echt actief proberen zelf een scoop te achterhalen. :)
Verder valt het me op hoevaak jullie nieuwe stagiairs zoeken. Heeft dat er misschien mee te maken dat die qua kosten ongeveer 1/4 van een normale medewerker verdienen?
We hadden een stagiair gevonden, maar vanwege [iets met studiepunten geloof ik] mocht hij van zijn opleiding plots toch geen stage lopen. We hebben 365 dagen per jaar een plek gereserveerd voor een stagiair en die plek is nu leeg, vandaar dat we nu weer een oproep plaatsen :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 29 januari 2015 17:09]

Ik mis toch de volgende eis:

Skills required: Make sure my Coffee cup is never empty.

toch weer jammer.
OT: Tafeltennis/tafelvoetbal skills voor in de pauzes vind ik een belangrijkere vereisten. ~~
Bij Tweakers?

Denk eerder iets anders:

Skills required:
- Schellevis helpen met zijn suiker gebrek (Voorkeur: paaseitjes)
- Nerf-gun slachtoffer
- Mariokart 1 - 8 skills
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Ik zat meer te denken aan onze eigen stagiairs, maar voor tweakers ligt dat weer net even anders.
Ik mis toch de volgende eis:

Skills required: Make sure my Coffee cup is never empty.

toch weer jammer.
liever niet, anders pist hij zwart :P
Ik zie dat dit een repost is van eind november vorig jaar? plan: Tweakers zoekt stagiair voor de nieuwsredactie Enige verschil is de stagevergoeding (min. 300 -> marktconform) en de startdatum (halverwege januari -> februari).

Op de vorige kwam onvoldoende resultaat?
Nee, de stagebegeleider keurde de stage uiteindelijk af. Blijkbaar zat er een mismatch tussen opleiding en onze stageplek.
Als ik in een wat vroegere levensfase zou zitten zou ik zeer zeker reageren! De organisatie Tweakers lijkt me heel leuk om voor te werken, en je mag helpen een heel mooi product neer te zetten.

Voor degene die het wordt: veel plezier en veel succes!
Voor een beginnend redacteur, is deze stage wel een goeie aanzet, voor het begin van een carrière in de media wereld, als journalist/redacteur. Er wordt nogal eens vergeten, dat al die nu ervaren en bekende redacteuren, ooit ook ergens op een redactie, als stage groentje zo zijn begonnen. Nu is het aan de studenten journalistiek, of ze deze stage mogelijkheid grijpen of niet.
Redacteuren zijn bekend? Nooit geweten.
Ik bedoel meer figuren zoals Peter R. de Vries, die was ooit ook als groentje begonnen bij het tijdschrift Panorama. Voordat hij een bekende misdaadverslaggever werd.
http://www.persgroep.nl/vacatures

Dit is de link als je bij het AD klikt op vacatures.

Ze zoeken niet alleen maar staigers hoor. Ook nog een ervaren nieuw redacteur. Solliciteren kon tot 7 januari jl. Kennelijk wordt het niet goed bijgewerkt die lijst bij de persgroep.

Maar je kunt hier ook terrecht voor een marketing stage.

Reden wijzigen datum toevoeging tot wanneer je kon solliciteren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614340 op 29 januari 2015 16:04]

Tweakers hanteert een marktconforme stagevergoeding.
Is dit de politiek-correcte manier om te zeggen dat je geen drol krijgt? :P :+

Sorry, ik kon het niet laten. :) Uiteraard zijn de kennis en ervaring die je opdoet veel belangrijker dan wat het "schuift".
Van alle stagiars die er bij ons rondlopen (en liepen) hebben we begrepen dat het een alleszins redelijke stagevergoeding is voor deze stage.
Het was ook meer een opmerking met een knipoog. :)

Vandaar ook de smileys. Maar aangezien het toch vrij serieus genomen lijkt te worden hier de motivatie achter mijn opmerking (want het is ook niet helemaal zomaar een willekeurige losse kreet):

Het is niet echt een geheim dat stagiairs, in het algemeen, nogal worden onderbetaald en dat daar (zeker in een tijd waarin stageplaatsen nogal schaars zijn) vaak handig "gebruik" van wordt gemaakt.

Denk anderzijds aan directeurtjes -met exorbitante salarissen- die altijd kritische vragen over hun salaris ontwijken door te zeggen dat hun salaris "marktconform" is.

Het feit dat jullie "vaag" doen over de vergoeding (namelijk door het woordje "marktconform" te gebruiken) triggert bij mij dan stiekem het mannetje dat de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gooit. ;)

In de tijd dat ik zelf op zoek was naar een stageplaats irriteerde het me mateloos dat er nooit iets concreets stond over een eventuele vergoeding. Het is niet zo belangrijk (en ook zeker niet het eerste waar ik naar keek) maar als je er dan iets over roept: wees dan gewoon concreet en noem een bedrag.

Maar goed. Dat is een persoonlijk iets. Ik snap ergens echt wel dat dergelijk info niet zomaar aan de grote klok gehangen wordt maar ik vind ook dat er overal al vaag genoeg over wordt gedaan (niet zozeer tweakers overigens maar in het algemeen). Op een gegeven moment gaat dat soort dingen ergens wat irriteren.

Maar ik begrijp ook wel dat jullie niet zitten te wachten op een journalistiek persoon die niet in staat is om dat, middels een simpele zoekopdracht, zelfstandig uit te zoeken. ;)

Anyways. Er zat verder geen vervelende of kwade bedoeling achter maar als ik mensen een beetje kan wakkerschudden of scherp kan houden dan zal ik het zeker niet laten. :)

Tweakers lijkt me overigens een geweldige stageplaats en het zal daarbij ook bepaald niet misstaan op je cv. :)
De beste kandidaten hiervoor hebben al lang zelf een blog/website met hun eigen reviews etc. Een Tweaker.net site in het klein en puur als hobby.
We zoeken een stagiair voor de nieuwsredactie. ;)
Als je afstudeert als journalist, dan ben je vrij zeker dat je thuis werkloos gaat zitten. Dat is althans zo in België. Is het in Nederland ook zo rampzalig?
Nee, in Nederland is het dan zo dat je de hele dag bij je gemeentelijke uitkeringsinstantie gaat zitten.
Jazeker. Ben 1,5 jaar geleden afgestudeerd. Nu werkzaam in de IT.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee