Door Wilbert de Vries

Tweakers zoekt telefoontweakers: voer je telefoon op en win een nieuwe

03-11-2014 • 13:05

91 Linkedin

[Update] Alle telefoontweakers bedankt, jullie creativiteit kent wederom geen grenzen! We beraden ons de komende dagen op de winnende inzendingen en de winnaars worden uiterlijk vrijdag geïnformeerd. In het topic kun je de creatiefste oplossingen teruglezen, waaronder een wel erg simpele truc met een paperclip.

Tweakers tweaken. Klinkt logisch, maar wat valt er vandaag de dag nog écht te tweaken aan alledaagse hardware als smartphones en tablets. Daar zijn we eigenlijk wel benieuwd naar; dus dagen we jullie uit. Benieuwd hoe? Lees dan verder.

Wie kent de tijd nog dat je de opslag van je floppy kon verdubbelen door er een knipje in te maken of de multiplier van je processor kon unlocken met een potloodstreepje? Dat waren nog eens tijden! Voor de uitdaging die we nu hebben, keren we terug naar toen, de tijd dat je op de McGyver-manier met een elastiekje of paperclip meer prestaties uit je elektronica kon persen.

De uitdaging is dan ook simpel; beschrijf - voor morgenmiddag 13 uur - in dit speciale topic hoe jij met simpele middelen de internetverbinding van je mobiele telefoon flink sneller maakt. De spelregels zijn eveneens simpel. Tekst, foto’s, video: als het in een forumpost past, dan mag het. Je kunt zo vaak meedoen als je wil. Let op: we willen een beschrijving van je idee. Je hoeft je plan niet daadwerkelijk uit te voeren en hoeft dus ook je telefoon niet te beschadigen.

De drie origineelste en creatiefste inzendingen winnen een HTC One (M8) 16GB Gold ter waarde van ruim 550 euro. Werknemers van Tweakers zijn helaas uitgesloten van deelname. We zijn heel benieuwd hoeveel Tweakers koelpasta in de aderen hebben vloeien ;).

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (91)

Wijzig sortering
Mijn idee is als volgt, helaas kan ik het niet onderbouwen met literatuur of foto's.

Ook in een telefoon zit een antenne voor de ontvangst van de internetsignalen. Ik heb bij mijn oude telefoon (sony xperia R800I) gemerkt dat dit op een onhandige plek in het toestel verwerkt zat, waardoor ik op plekken met minder goede dekking gelijk geen internetverbinding meer had. Dit heb ik opgelost door die antennekabel te verlengen met een paperclip, waardoor de ontvangst beter werd. In principe is dit hetzelfde als een metalen kledinghanger vastknopen aan de antennekabel van je radio.

Dit idee zou uitgebreid kunnen worden naar het volgende:
De antennekabel van de telefoon verlengen tot buiten de telefoon. Hiermee heb je een grotere antenne, waardoor het bereik in gebieden met minder goede dekking iets beter wordt. Eventueel kan je voor de extreme noodgevallen een kledinghanger toevoegen om het bereik nog verder te vergroten :P .
"In principe is dit hetzelfde als een metalen kledinghanger vastknopen aan de antennekabel van je radio."
Nog nier eerder van gehoord :) . Is het idee de kledinghanger helemaal uit te rollen zodat het 1 draad wordt of is de oorspronkelijke vorm juist het essentieel?
juist de vorm van de kledinghanger is belangrijk. de driehoek zorgt voor beter ontvangst dan een rechte lijn
Goed idee, maar zet het wel in de juiste topic om mee te dingen met de prijs ;)
De uitdaging is dan ook simpel; beschrijf - voor morgenmiddag 13 uur - in dit speciale topic
Dank u!
Lezen blijft moeilijk voor mij 8)7
Je kunt via WiFi of G3 antenne je verbinding sterker maken, Dit kun je uitwerken door een stukje dun montagedraad van een precieze lengte door je behuizing naar buiten te laten komen.
Vaak hebben gsm telefoons verkorte antennes aan de binnenkant van de telefoon.

Ik ga nu even voor de GSM antenne.
Volgens deze pagina zenden alle providers op de 2600 MHz uit, dus hier gaan we mee rekenen.
De lengte van de antenne is te berekenen aan de hand van de golflengte. De FM antenne is bijvoorbeeld ongeveer 75 centimeter. Waarom is dit? Omdat je dan een staande golf krijgt.
Nu is het wel zo dat dit eigenlijk maar een kwart is van de ideale lengte. Het is alleen vervelend om een 3 meter lange antenne aan je radiootje te hebben.
Gelukkig is het zo dat hoe hoger de frequente, hoe korter de golf, dus hoe kleiner de antenne

Eerst berekenen we de lengte van de antenne voor 2600 MHz en WiFi op 2400 MHz

De formule voor een golflengte is:

Lambda = v/f

Hierbij nemen we voor de voortplantingssnelheid v de Snelheid van radiogolven (licht) in lucht. Dit is 0.03% lager dan in vacuum, dus komen we uit op 298893081 meter per seconde.
Als we dit delen door onze frequentie is dit:

298893081 / 2600000000 = 0.115 meter = 11.5 cm voor 3G
voor Wifi is dit 298893081 / 2400000000 = 12,5 cm

Je mag deze waarden door 2 delen als dit je te lang is, met een kleine vermindering in performance.

Nu het inbouwen:

Koppel of soldeer de interne antenne los. Bij de HTC One X is dit zelfs een metalen plaatje via contactpuntjes.

Maak een gaatje voor elk draadje (G3 en Wifi, of één van beide) in de behuizing van de achterkant boven de contactpuntjes. Moet je afstand overbruggen naar het gaatje, gebruik dan coaxiale kabel tot het gaatje.

Soldeer nu het draadje aan het contactpuntje met voldoende, maar niet te veel tin. Zorg dat je goed laat vloeien, en niet 'plakt' in plaats van soldeert, anders krijg je een harsfilm onder je contact.

Steek het draadje door de behuizing heen en sluit de behuizing. Plak het losse draadje met plakband of iets anders zoveel mogelijk gestrekt over de behuizing.

Nu heb je het maximale passieve bereik wat je uit een antenne kunt halen.


wijziging: Typo's

[Reactie gewijzigd door Art-X op 3 november 2014 15:14]

3G zit op 2100 MHz.
En solderen in een smartphone anno 2014? Heb je wel eens gezien hoe klein alles tegenwoordig is?

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 3 november 2014 18:00]

Op de link die ik erbij deed zag ik 2600 MHz.
Het ging ook om het voorbeeld.
De berekening heb ik erbij gedaan, dus 2100 MHz is gemakkelijk zelf uit te rekenen. Daarbij komt dat in ook de telefoons anno 2014 de contacten van de antenneaansluiting echt niet veel kleiner geworden zijn. Ik heb dit zelf ook toegepast op mijn android stick, dus het is niet helemaal theoretisch.
maar sinds wanneer zijn radio golven gebaseerd op licht en niet op geluid, volgens mij kom je dan op heel andere waarde uit ;)
Sinds wanneer hebben radiogolven te maken met geluid? Of althans de snelheid van geluid? Radiogolven gaan echt met de snelheid van het licht (als vuistregel).
Radiogolven en net zoals andere stralen in de lucht is radiatie en dat is weer licht
Dus geluid is ook licht? En als het licht zou zijn, zou het niet door bijvoorbeeld ene muur komen lijkt me dan...
Het is al een tijd geleden dat ik dit heb gehad op school dus het is allemaal een beetje vaag.

Geluid is trilling, inprenciepe is alles trilling, als alles zou stilstaan dan zou alles uit elkaar vallen.

De straling in de lucht, zoals internet, radio en meer is allemaal licht, maar dit is buiten het berijk van onze ogen, dit licht is hoger dan 555nm en daarom niet zichtbaar voor ons.
Inderdaad.. "Radio" Golven worden zo aangeduid omdat dit voor communicatie gebruikt wordt. Dit spectrum loopt van 3KHz tot 300GHz, wat niets met geluid te maken heeft. Dat radiogolven zich voortplanten met de snelheid van het licht is ook hier te vinden.

Het geluid wat hoorbaar gemaakt kan worden is de uiteindelijke informatie die je aan de draaggolf meegeeft. Dit is via de amplitude AM (variatie in sterkte), of frequentiewisseling FM.
Een modem werkte ook voor binaire data met amplitude- en faseveranderingen (QAM of Kwadratuurmodulatie) waardoor je meerdere bits tegelijk kon sturen. Ook dit waren radiogolven.
Bedankt voor de toevoeging en bevestiging :)
Anoniem: 270261
3 november 2014 14:21
ik zou graag posts zien in de aard van:

ik heb men nexus 4/5 gemod met een oude athlon xp heatsink (liefst zo hoog mogelijk) met daarop een deltafan, helaas heb ik de batterij ook moeten upgraden want de deltafan haalde net geen 5000rpm.
maar de cpu draait op 1.6ghz een winst van maar liefst 100mhz.

problemen:
fan zorgt voor ruis.
batterij gaat max 2 uur mee.

voor de duidelijkheid. dit is volledig fictief!
ik zie liever een zonnenpaneeltje achter het backlicht, en de cpu iets ondergeklokt, zodat de batterij wat langer mee gaat.
1 uur, wegens de uiterst belangrijke cold cathodes.
Sneller internet op je smartphone, sluit via de Micro USB een UTP input connector aan, plug je UTP kabel, dan haal je met gemak hoge snelheden waarvan je alleen kon dromen. Snap eigenlijk niet, waarom er nooit een micro UTP aansluiting is gemaakt voor smartphones...... ze kunnen wel mensen op de maan krijgen......
je bedoeld reverse usb tethering? bestaat al een tijd, maar via (mini)utp zou natuurlijk het mooiste zijn geweest.
Gewoon een USB OTG kabel aansluiten met deze jongen er aan. Dan zal het internet thuis een stukje sneller gaan. De meeste Android toestellen zouden dit moeten ondersteunen.
Ik denk dat ze eerder iets zoeken zoals het verlengen van je antenne naar het oude koelkast formaat of zo'n oude analoge radio antenne 😇
Met een analoge radio antenne kun je helaas geen digitaal 4g-signaal ontvangen :(
Het ging om een ruim idee om die antenne te verbeteren :p t was meer Brain stormen dan een serieuze opmerking Arjan
Eindelijk weer een reden om met een telefoontje te klooien :D succes iedereen!
De snelheid verhogen door een duurder internet abo te nemen geld zeker niet als tweak? :+
Oh dear, succes met het doorzoeken van het topic met "inzendingen" als ik zie wat er nu al gepost word... Het voorbeeld van internet is niet nodig voor mij T-mobile is hier net begonnen met het uitrollen van 4g en doet het dus voor mij :+
Vreselijk zeg, die replies tot nu toe hier.. Ik begin er aan te twijfelen of ik wel echt op Tweakers.net zit, stelletje amateurs :3
Leuke actie! Mijn bijdrage staat in het topic. Ben benieuwd :)
Ik moest denken aan mijn Nokia 6150, die had een externe antenne. I am getting some interesting thoughts?
> I am getting some interesting thoughts?

Retorische vraag?
Nee geen retorische vraag. Ik moest denken aan een smartphone met externe antenne en zat aan de mogelijkheid te denken.
Ok, ook een flauw vraag van mij. Hoe je het formuleert lijkt het alsof je vraagt of je interessante gedachten krijgt.

* Creesch laat zichzelf uit... O-)
een smartphone met externe antenne
Je comment doet me denken aan B100 ach ja dan heb je wel iets unieks

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee