Door Wilbert de Vries

Testpanel Knab - Ontdek zelf hoe sociaal mobiel betalen is

23-09-2014 • 08:00

119

In samenwerking met onlinebank Knab kan Tweakers tien users de nog te introduceren functie Knab Social laten testen. Daarmee kun je een overboeking doen naar een vriend/vriendin via zijn/haar mobiele nummer of Facebook-account. Knab wil van de testers graag weten wat er beter kan aan de nieuwe dienst.

Knab biedt momenteel al normale bankdiensten aan via internet. Naast de gebruikelijke manier om geld over te maken via internetbankieren wil de onlinebank gebruikers de mogelijkheid gaan bieden om eenvoudig geld over te maken via een mobiele telefoon aan de hand van een mobiel nummer of Facebook-account, ook als de ontvanger van die betaling geen Knab-klant is.

Deze functie is nog niet breed geïntroduceerd en Knab wil graag via een testpanel van tweakers horen wat hun ervaringen zijn en wat er beter kan. Voor dit testpanel zijn we op zoek naar tien testers die gedurende de testperiode, die van 3 tot en met 10 oktober duurt, enkele testopdrachten willen uitvoeren en hun bevindingen willen delen. Om die ervaringen te delen wordt er een speciaal topic op het Forum ingericht waar de testers kunnen 'bloggen' en is er op 13 oktober na kantoortijd een brainstorm op het kantoor van Knab in Hoofddorp.

Om zelf te kunnen testen krijgen de tien testers van Knab een eigen rekening met vijftig euro erop. Mocht je niet zijn ingeloot als tester, dan kun je uiteraard je vragen kwijt in het speciale topic. Naast de vijftig euro heeft Knab twee iPads als prijs verbonden aan dit testpanel: een voor de beste blogger en een voor de tester met de beste feedback tijdens de brainstorm.

Knab-screenshotsKnab-screenshotsKnab-screenshotsKnab-screenshotsKnab-screenshotsKnab-screenshotsKnab-screenshotsKnab-screenshotsKnab-screenshotsKnab-screenshotsKnab-screenshots

Spelregels

  • Minimaal achttien jaar oud en woonachtig in Nederland
  • In bezit van Nederlands paspoort of Europese identiteitskaart
  • Beschikking over BSN en een particuliere Nederlandse betaalrekening op jouw naam
  • Beschikking over Apple- of Android-smartphone om de Knab-app op te kunnen installeren
  • Beschikking over een (actief) Facebook-account
  • Niet-testers ontvangen eenmalig een bericht via de systemen van Tweakers
  • Aanmelden kan tot en met 25 september 2014
  • De testers worden uiterlijk 26 september geïnformeerd
  • Testperiode is van 3 t/m 10 oktober, brainstormbijeenkomst op 13 oktober

Testpanel Knab

Je gebruikt een adblocker en daarom kun jij niet meedoen aan deze actie. Lees over ons verdienmodel en waarom jouw steun voor ons belangrijk is.

Aantal stemmen: 1.197. Deelname gesloten op 25-09-2014 23:59. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (119)

119
116
67
4
1
3
Wijzig sortering
Bankieren en Facebook ........dat klinkt mij niet lekker in de oren.

Een bank moet je gegevens juist beschermen terwijl Facebook juist het tegenovergestelde is van dat.
In samenwerking met het nieuwe advertentieplatform kunnen ze dan straks ook zien hoeveel saldo je hebt en adverteerders inzicht geven in hoeveel een klant nog te besteden heeft of dat er beter een advertentie voor een lening geserveerd kan worden :/

http://www.nu.nl/internet...ok-veel-nauwkeuriger.html

vast allemaal doemdenken natuurlijk, maar het word wel steeds enger, bankzaken op Facebook moet je volgens mij niet willen

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 22 juli 2024 21:05]

Naast het feit dat ik het niet op Facebook wil hebben vrees ik ook voor een goude toekomst wat phishing betreft. Oma hoort van vrienden (al dan niet via Facebook) hoe handig het overboeken bij Knab werkt en krijgt zelf ineens een link. Daar staat dat er alleen nog even wat geverifieerd moet worden om haar geld te krijgen! Afijn, we kennen allemaal de gevolgen.

Edit:
Daarbij moet je zelf nog IBAN gegevens invullen. Met een foute link is het dus heel makkelijk persoonsgegevens te stelen. Daarbij, zou het niet mogelijk zijn om met een man-in-the-middle attack (of malware) andere gegevens door te sturen zodat het geld naar een andere rekening gaat? Ik denk even hardop hoor..

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 22 juli 2024 21:05]

Anoniem: 399807 @jip_8623 september 2014 12:12
Ik vind dat geen doemdenken. Je hoeft jezelf niet vooraf al te verontschuldigen voor het feit dat je kritisch bent. Ik vind dat getuigen van onafhankelijk kunnen denken, ook op een platform van early adopters van alles ICT.
Kritisch zijn is uitstekend, daar worden we allemaal beter van. Dat banken je zaken via social media laten regelen wil niet zeggen dat zij deze sites inzage geven in jou financiën. Hierover kun je meer lezen in hun privacy voorwaarden. Is niet de opzet van dit hele verhaal. De enige bank die dit wel geprobeerd heeft is de ING, maar die hebben dit snel moeten terugtrekken vanwege grootschalig commentaar.
Lijken mij idd ook nou juist twee dingen die je echt totaal gescheiden moet houden.

Knab wil graag overkomen als een soort nieuwe revolutionaire onafhankelijke bank die er echt voor de klant is maar het is gewoon van Aegon en ze zijn er net als iedere andere bank ook gewoon om geld aan jou te verdienen en het liefst zoveel mogelijk.
Dus waarom houdt tweakers.net zich bezig met dit soort ongein? Het ziet er naar uit dat tweakers.net een drijvende kracht wil zijn achter het invoeren van betalen via je mobiele telefoon.

Daarmee schaden ze op termijn allerlei belangen. Voor mij persoonlijk, ik heb en wil geen GSM. Ik wil geen smart phone. Mede door tweakers.net wordt ik in de toekomst steeds meer gemarginaliseerd en richting de rand van de samenleving geduwd wanneer mobiel betalen ingeburgerd raakt. Ik zal steeds vaker te horen krijgen dat ik alleen kan betalen met GSM. En aangezien de meeste mensen wel een spionage-apparaat op zak willen hebben, zal het de verkoper geen reet uitmaken of ze niets aan mij kunnen verkopen. Want ik ben dan nog de enige in dit land die zich verzet.

Maar ik heb zo mijn principes en die staan en zullen voereind blijven staan. Ik zal nooit, onder welke omstandigheden ook, een betaling doen via een mobiel device en al helemaal niet als facebook op een of andere wijze daarbij betrokken is!

Tweakers.net is niet technorealistisch en zal mede-verantwoordelijk zijn, moreel, via haar standpunt van de 'early adopter', voor elke hack van dergelijke systemen die gewone mensen benadelen wanneer hun rekeningen geplunderd worden of ze hun persoonlijke gegevens kwijt zijn aan een of andere Russische hackersgroep.

Dat banken eventueel garant staan voor de geleden schade maakt het verlies van je gegevens niet goed.

Al dergelijke noviteiten die betrekking hebben op 'makkelijk betalen via je je mobiele device' is ban de duivel bezeten als je het mij vraagt. het is vragen om een nieuwe tier van ellende en net zoals altijd wordt dit weer rücksichtslos aanvaard en nu mede door Tweakers.net gepusht tot acceptatie, gewoon door dit onderzoek te doen waarmee ze feitelijk stellen dat het volkomen normaal is om via mobiele telefonie te betalen.

Ik vind dat niet normaal omdat zoals elke dag blijkt in de berichten, ICT geen feilloze systemen zijn waar criminaliteit geen vat op heeft. Integendeel, de internet, dus ICT-gerelateerde criminaliteit loopt de spuigaten uit en bedraagt wereldwijde vele miljarden.

In plaats van terughoudend te zijn gaat tweakers.net actief meedoen aan de aanval op de geesten van mensen die nog reserveringen hebben, door via dit soort onderzoek het idee te genereren dat het allemaal volstrekt onschuldig is en dat we die kant op willen.

Sorry, ik wil die kant niet op en zal dat blijven weigeren. Het is jammer dat tweakers.net aldoende meewerkt aan de stelselmatige indoctrinatie van jonge mensen om vooral een online en risicovol leven te leiden zonder dat daarbij doorgaans de negatieve effecten genoemd worden, omdat het paradigma is, dat als het nieuw is, het automatisch beter is.

En zo wordt tweakers.net onderdeel van de push over the edge. En daarmee moreel verantwoordelijk voor de schade in de samenleving. Ze zijn niet langer onafhankelijk maar pushers van nieuwe gadgets en systemen die schadelijk zijn voor het mensenrecht privacy, zoals dat staat opgetekend in het Charter van de Verenigde Naties.
Volgens mij moet je dit een historisch kader geven om er op een fatsoenlijke manier over te kunnen oordelen.

Tweakers is een techsite. Daaraan is inherent het bespreken van nieuwe technologie, het zijn van een early adopter, en het nemen van de risico's die aan nieuwe technologie zitten. De andere kant is wel, dat je als aanwezige op zo'n plek ook meer kansen krijgt om de ontwikkeling van die nieuwe technologie te beinvloeden (en te begrijpen). Hoeveel, dat hangt er net vanaf wat jij als persoon te bieden hebt aan inzichten en 'user cases'.

Het is nu nog helemaal niet te zeggen waar we over tien jaar zijn met contactloos betalen, online betalen en uberhaupt de financiele wereld. Toen PIN werd ingevoerd waren er ongetwijfeld dezelfde bezwaren. Betalen met een stuk plastic, dat kan nooit veilig zijn. En toen men het briefgeld uitvond, zullen er ook bezwaren zijn geweest. Namaak en fraude, diefstal en inbraak zijn van alle tijden. Er is geen verschil met voorgaande ontwikkelingen. Omdat meer en meer onderdelen van ons bestaan een digitale invulling krijgen, is het alleen maar logisch dat er meer en meer problemen naar boven komen.

Sterker nog: dat is alleen maar goed. Al die problemen leggen namelijk zwakheden bloot van onze systemen. 'Als het kalf verdronken is' zegt men dan... maar als je nooit wist dat daar een put was gegraven kun je nooit voorkomen dat het kalf verdrinkt.

Ook de PIN transactie is niet 100% veilig. Het skimmen van pinautomaten is nog aan de orde van de dag en zorgt voor miljoenen, zo niet miljarden aan schade. Zo ook met contant geld: criminaliteit daarmee is ook nog niet uitgebannen, witwassen gebeurt nog steeds, en contant geld wordt ook nog steeds geroofd en vervalst. En wat dacht je van creditcards?

Er komt een moment dat je inderdaad gedwongen wordt om over te stappen op nieuwe technologie. Het verbaast me dan ook dat je wél aangesloten bent op het internet maar geen GSM wil. Het is nog steeds prima mogelijk om zonder internet door het leven te gaan. Het kost al wel een stuk meer tijd en energie. Want laat het internet nou nét datgene zijn dat nu het primaire medium is voor massale datacollectie. Ja, ook die van jou, en ja, ook op jouw perfect beveiligd systeempje ben je een onderdeel van de statistiek (sterker nog, je valt er juist mee op).

Op dezelfde manier is er niemand meer die met twee blikjes en een touwtje over afstand probeert te communiceren. Er zijn inmiddels handigere manieren bedacht. De GSM is gewoon een doorontwikkeling van de vaste lijn. Ook de vaste lijn wordt afgetapt.

Op dezelfde manier is er niemand die met een paar vuursteentjes probeert een vuurtje te maken. We hebben bedacht dat een lucifer of aansteker toch wel wat efficienter is. Maar ook gevaarlijker. Want als je aansteker ontploft kan je brand hebben, met stenen niet. Maar gebruik jij die stenen nog?

Tot slot vind ik dat je nogal zwaar aanhaalt over wat Tweakers wel of niet zou zijn. Wat Tweakers in elk geval NIET is, is een moreel of ethisch kompas. Dat wil Tweakers ook helemaal niet zijn en zou ook volledig misplaatst zijn. En had je dat nou echt verwacht van een site die gerund wordt door schreeuwkrant nummer 1 van dit land, die het zelf niet al te nauw neemt met de journalistiek? Dat getuigt vooral van een enorm gebrek aan inzicht als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 21:05]

Anoniem: 399807 @Vayra24 september 2014 12:37
Beste Vayra,

Ik wil graag enkele dingen opmerken. Ik citeer:

"Toen PIN werd ingevoerd waren er ongetwijfeld dezelfde bezwaren. Betalen met een stuk plastic, dat kan nooit veilig zijn. "

Iets later schrijf je: "Ook de PIN transactie is niet 100% veilig. Het skimmen van pinautomaten is nog aan de orde van de dag en zorgt voor miljoenen, zo niet miljarden aan schade."

Die mensen die het eerste stelden, dat het niet veilig zou zijn, hadden uiteindelijk toch een punt.

Er zijn weinig mensen die zo veel historisch kader scheppen als ik. Ik bezie dit allemaal vanuit een historisch momentum. Maar mijn conclusies zijn anders.

Op de eerste plaats denk ik dat je te gemakkelijk doet over het doorgaande technologische ontwikkelingsproces. Daarmee bedoel ik dat je ICT als een voortgang ziet van eerdere technologieën en dat ICT daarom onderhevig is aan dezelfde punten van mogelijke kritiek als eerdere techs. Ik ben het daarmee oneens.

De reden daarvoor zit hem in de beschouwing van wat technologie is op zichzelf en hoe dat van invloed is op de samenleving via ons mensen. Technologie is geen onderdeel van de wereld, wij ZIJN onze technologie. Het gebruik van een smart phone gaat je onherroepelijk beinvloeden, omdat het functionaliteit heeft die daarvoor er niet was. Met ICT zijn we een nieuwe weg ingeslagen omdat ICT gaat over informatie. Informatie is wat anders dan een ploegschaar, een boekenpers, een stoommachine of een eletrisch vleesmes.

Wij wij zijn als mens op Aarde is wezenlijk verbonden met de technologie die we gebruiken. Maar al die eerdere technologie had ingebouwde beperkingen omdat een stoomachine of vleesmes inherent hanteerbaar is. Die dingen worden per product afgeleverd. De gevolgen blijven beperkt en lokaal, op dezelfde manier dat een stoommachine in 1850 in een textielfabriek van invloed was op de lokale werkgelegenheid.

ICT schaalt op omdat het een technologie is die zich bezig houdt met informatie. Informatie is wat anders dan een stoommachine. Informatie is wie we zijn. Jouw naam, die representatief is voor wie jij bent in de wereld, in digitale vorm, die als titel boven jouw digitale profiel staat is wezenlijk op een andere manier als de stoommachine in de fabriek, waar jij in de buurt woont of zelfs mee werkt.

Als wij onze technologie zijn, dan zijn we digitale informatie. En dus zijn we niet langer een mens in een huid, maar hebben we een wezenlijk deel van ons op internet, in de interconnectiviteit. Ons kader rafelt aan de randjes. Wie ben ik, als vraag, is niet langer 'ik ben Vayra en ik houd op aan het uiteinde van mijn huid.' Het idee van of de cybercrime van diefstal van je digitale identiteit is eigenlijk geen onderscheid meer tussen digitaal en reëel, het IS diefstal van je Zelf.

Daarom zien we op deze site al iemand die zegt 'ik heb digitale zelfmoord gepleegd door mijn sociale media accounts te sluiten'. Dit lijken gewoon commentaren, maar zie je, als je dit in 1980 had gezegd, dan hadden ze je opgesloten. Voor je eigen veiligheid. :-)

ICT is geen business (of tech) as usual. Dit raakt die aan wie en wat we zijn als individu en als cultuur.

Ik vind het daarom te makkelijk dat je een termijn van tien jaar neemt en dat we dan niet weten 'waar we zijn'. Het lijkt mij dat dit een laat maar waaien approach is. Er is geen planning en dus is er geen planning over wie en wat we zijn, of beogen te zijn, of graag zouden willen zijn.

McLuhan stelde 'the medium is the message'. ..

Wat kalveren en putten betreft, niemand wil in een put vallen waarvan men niet weet dat ie er is. En dat hebben we met ICT wel gedaan. Er is nog geen beschaving geweest op Aarde die vooruit zag in hun omarming van nieuw tech.

Wat ik zeg is dat we geen putten moeten graven, dan vallen we er ook niet in, bewust of onbewust.

"Al die problemen leggen namelijk zwakheden bloot van onze systemen. 'Als het kalf verdronken is' zegt men dan... maar als je nooit wist dat daar een put was gegraven kun je nooit voorkomen dat het kalf verdrinkt.

Dit is onzinnig. Hier zeg je dus eigenlijk: 'Al die moorden leggen namelijk zwakheden bloot van onze systemen. 'Als het kalf verdronken is', zegt men dan... maar als je nooit wist dat daar een moordenaar was kun je nooit voorkomen dat het slachtoffer sterft.

Maar we weten wel dat er een moordenaar is. Want we weten dat technologie altijd ons leven raakt en wie we zijn beïnvloed.

Je voorbeeld van vuurstenen en lucifers heb ik al behandeld hierboven. Aanstekers, stenen, lucifers, dat zijn alternatieven van elkaar om vuur mee te maken. ICT is wezenlijk anders omdat wie wij zijn informatie is. De wereld is gemaakt van informatie.

Een molecuul is de informatie die ontstaat uit het samenvoegen van atomen. Een atoom is de informatie die ontstaat uit het samenvoegen van sub-atomaire delen. Dit is waar kwantum transportatie over gaat. Dit is een manier van kijken naar de werkelijkheid. Wie wij zijn door ons technologie gebruik is een digitaal-analoog wezen. Niet langer kijken we alleen in de straat om ons heen, maar staren we in een smart phone, een virtuele wereld, waar we een digitale vorm injecteren, die interactief is en vaak volkomen anders is dan ons fysieke lichaam, in gedrag en voorkomen.

Ik vind dat we daarop meer controle moeten nemen als collectief. Jouw laat maar waaien benadering heeft er al millennia voor gezorgd dat mensen meegezogen worden in de kritiekloze willekeur van de introductie van nieuwe technologie.
Interessante reactie, zeker ook over de veiligheid van betaalmiddelen dan (T.net is inderdaad geen moreel kompas, als het goed is hebben we nog altijd zelf een mening).

Om even op veiligheid e.d. in te gaan: Jij noemt allemaal middelen die verstrekt zijn door banken en waarbij een bank garant dient te staan voor de veiligheid van jouw transactie. In bepaalde mate leggen zij hier iets in terug, omdat jij behoorlijk met een betaalmiddel dient om te gaan (zoals je pinpas niet aan derden geven incl. de code etc.).

Dit wordt een wel wat anders als je ineens een derde partij er bij betrekt, waarvan al duidelijk is dat zij jouw informatie verkopen aan belanghebbenden. In de gehele keten van cybersecurity is de mens altijd de zwakste schakel en juist dit initiatief plaatst een extra schakel met mogelijke menselijke interferentie in een betalingspad. Ik weet niet of we daar zo gelukkig van moeten worden.

Op zijn minst zal er betalingsinformatie en bestedingspatronen verkocht gaan worden aan derden door Facebook of zal Knab een deel van haar operatie hierin kunnen bekostigen, maar mogelijk wel door jouw informatie te delen. Ik persoonlijk vind dat een bank gewoon haar basisdoelen moet vervullen en daarbij zo betrouwbaar en ethisch mogelijk met de privacy van haar klanten dient om te gaan. Ik denk dat wij juist daar wat vraagstukken kunnen verwachten, maar:

Alle lof dat dat Knab in ieder geval het hoofd boven het maaiveld durft uit te steken, het roept in ieder geval op tot een gezonde discussie.
En had je dat nou echt verwacht van een site die gerund wordt door schreeuwkrant nummer 1 van dit land, die het zelf niet al te nauw neemt met de journalistiek? Dat getuigt vooral van een enorm gebrek aan inzicht als je het mij vraagt.
De Telegraaf is geen eigendom van de Persgroep en zou dat zo zijn dan opereren we daar uiteraard los van, net zoals dat afdelingen van de Volkskrant geen inspraak/invloed hebben op Trouw.
Waar ik dat dan vandaan heb is mij een raadsel :D Het is ook niet een korte tijd zo geweest?

Ik heb het een en ander door elkaar gehaald in dat geval! Excuses!

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 21:05]

Dit zijn gewoon gesponsorde acties waar Tweakers geld aan verdiend. De bank (Knab) zoekt IT-ers of mensen met affiniteit met IT. Tweakers is een platform waar dat soort mensen vaak komen. Tweakers bemiddelt dus en vangt hiervoor waarschijnlijk een leuk bedragje.

Op zich is dat prettig, omdat ze dan minder afhankelijk worden van inkomsten vanuit reclamebanners of de verkoop van abbo's. Laten we hopen dat we dan minder last zullen krijgen van opdringerige banners of het pushen van abbo's (wat nu erg meevalt allemaal / amper gebeurt). Dat is dus winst voor ons als bezoekers.

Wel zou ik het goed vinden als Tweakers duidelijk(er) aangeeft dat dit een soort advertenties zijn. Het is dus niet dat Tweakers dit een goed idee vindt, maar het kan nu wel lijken alsof Tweakers achter deze ideeën staat... Dat lijkt me niet wenselijk, ook niet voor Tweakers zelf (zeker in dit geval). Dus een duidelijke 'advertentie' aantekening zou misschien een goed idee zijn.

Verder zou het veel meer duidelijk moeten zijn dat Tweakers alleen bemiddelt / faciliteert. Nu lijkt het alsof Tweakers het initiatief neemt, o.a. door zinnen als "In samenwerking met onlinebank Knab kan Tweakers tien users de nog te introduceren functie Knab Social laten testen". Als je (iets te) snel leest staat er: "Tweakers laat iets testen". Het zou beter zijn als er iets staat als; "Knab gaat iets testen en via Tweakers kun je jezelf nu opgeven".

[Reactie gewijzigd door Morrar op 22 juli 2024 21:05]

Anoniem: 399807 @Morrar24 september 2014 12:05
Maar is het tonen van een advertentie onschuldig 'an sich'? Kan een overduidelijk en bewezen milieu-schadend bedrijf een advetentie plaatsen van...biologische appels?

Is er dan geen sprake van hypocrisie? Kun je tweakers.net los zien van de commerciële activiteiten die ze ontplooien in samenwerking met commerciële bedrijven?

Waar sta je eigenlijk nog voor, als je als Greenpeace (dat ook geld moet zien te genereren, uit donaties (zoals lidmaatschap van tweakers ook geld genereert voor hen) , advertenties laat doorkomen van DSM, Monsanto en andere bedenkelijke bedrijven?

Wat jij zegt is, tweakers.net mag niet doen alsof ze voorstander zijn van mobiel betalen, doen alsof zij slechts bemiddelaars zijn, terwijl er wel voordeel behaalt wordt. Ze mogen niet doen alsof ze er iets aan overhouden en als dat wel zo is moet dat duidelijk zijn. Dit wordt allemaal erg ingewikkeld :-)
Niet alleen is het EAGON, ook zijn ze relatief duur voor de diensten die ze bieden.
Kantoren of geldautomaten hebben ze niet, dus mocht je je geld in contanten willen opnemen (voor bijv. aanschaf auto van particulier) dan kan dat, in stapjes van max 250 euro per dag via geldautomaten van andere banken. Zo moet je dus voor een auto van 6000 euro, 24 dagen op-en-neer naar de geldautomaat, omdat je iets contant wilt betalen.

Dus het bij je geld komen is moeilijk, dat lijkt me niet alleen naar bij het kopen van een auto, maar ook bijv. bij een banken crisis, als eagon je enige bank is, dan is het onmogelijk van giraal chartaal geld te maken.

Tot slotte, zal er nooit van m'n leven een cent gaan naar EAGON, omdat ze de grootste in Nederland zijn geweest met woekerpolissen, en heel naar en vijandig nu aan het omgaan zijn met de afwikkeling van die affaire.
Je geld aannemen doet eagon wel... maar als je er zelf over wilt beschikken, is het in je woekerpolis verdampt, of kun je het niet eens in contanten opnemen.
Maargoed...gelukkig kun je je knab-geld altijd overmaken naar je facebook vrienden.
Niet alleen is het EAGON, ook zijn ze relatief duur voor de diensten die ze bieden.
Dat lijkt maar zo, je betaalt bij ze een vast bedrag. Andere banken lijken goedkoper, maar die rekenen bv 14% voor roodstaan, Knab maar 5%. Of andere banken geven weinig tot niets op de betaalrekening. Knab geeft een redelijke rente.
Ik heb de vergelijking gemaakt, de ING is voor mij 250 ero duurder en de Rabo ruim 400. De ABN spant de kroon...meer dan 500 euro duurder per jaar.
Maar dat komt omdat ik spaargeld heb...een vriendin van me staat meestal rood. En ook daar is Knab het goedkoopste. Maar daar scheelt het iets van 30 per jaar

[Reactie gewijzigd door Ortep op 22 juli 2024 21:05]

Paar fouten:

1) AEGON, niet EAGON
2) 1000 euro/dag, niet 250.
3) Bij een bankencrisis zullen geldautomaten het langer doen dan balie-opnames; dat laatste kan de overheid zonder massaal protest opschorten.
1000 euro per dag bij welke automaat?
SNS.ING,ABN-AMRO en RaboBank hebben allemaal een Geld-automaat limiet van max. 250 euro voor vreemde Nederlandse banken.
Niet waar. Gastgebruik bij een vreemde bank kan meer dan 250 euro zijn. Dat ligt aan de afspraken die de banken onderling maken. Bij KNAB kun je maximaal 1000 euro per dag opnemen en 2500 euro per week. Dit betekent waarschijnlijk wel dat je meerdere opnames moet doen om daadwerklijk 1000 euro in handen te krijgen. Daarnaast kun je de bedragen ook nog aanpassen volgens de FAQ. Tot hoeveel staat daar niet uitgelegd.

[Reactie gewijzigd door engessa op 22 juli 2024 21:05]

Je kunt je instellingen zelfs zo aanpassen dat je € 2.500 kan opnemen per automaat per dag, dit moet dan wel een betaalautomaat zijn. Een geldautomaat kan tot maximaal € 1.000,- per dag. Het limiet per week kan tot € 10.000,-.

Bij andere banken moet je voor dergelijke bedragen naar een balie toe, in de rij staan, heel gedoe, afschuwelijk gewoon. Onder andere daarom ben ik onlangs overgestapt van ING naar Knab. Ondanks de iets hogere kosten, die ik btw terugverdien met de hogere rente (ook over betaalrekening).
Bij andere banken moet je voor dergelijke bedragen naar een balie toe, in de rij staan, heel gedoe, afschuwelijk gewoon. Onder andere daarom ben ik onlangs overgestapt van ING naar Knab. Ondanks de iets hogere kosten, die ik btw terugverdien met de hogere rente (ook over betaalrekening).
Je kan de limieten voor opnemen in contanten en betalen, ook bij andere banken wijzigen.

Maar jouw informatie is vals, zowel bij ING als ABN-AMRO, kun je gewoon online je limieten voor de pas wijzigen. Daarnaast kan het bij abn-amro ook telefonisch, en dat 24/7 met persoonlijke aandacht en per direct, zonder tijdslot als bij KNAB.
Bij de ING kun je het limiet niet verhogen naar een bedrag van hoger dan 1.000,- dit moet altijd bij een kantoor. Met andere banken heb ik geen ervaring, heb ik ook geen uiting over gedaan. € 2.500,- pinnen bij een betaalautomaat is dus echt niet standaard.

Overboekingen heb ik buiten beschouwing gelaten omdat dit bij vrijwel geen enkele bank problemen oplevert.
Ik kan anders bij de ABN met 1 telefoontje en binnen 5 minuten regelen dat ik een auto van 50.000 euro met een pin betaling kan afrekenen als ik dat wil. Niks geen balie gedoe.

En 2.500 euro bij een betaalautomaat (=pinnen) is standaard.

Daarnaast verdien ik meer met de korting op mijn verzekeringen omdat ik alles bij de bank doe, dan dat ik zou krijgen met een hogere rente maar ook de hogere kosten van hun rekening. Maar ik ben beter in uitgeven dan in sparen, dus wellicht is de rekensom voor jou anders. :+
Minimaal achttien jaar oud en woonachtig in Nederland -> dat is vreemd; meerdere banken hebben al de mogelijkheid om een betaalrekening te openen (zonder ouderlijk toezicht maar wel met beperkingen) vanaf 15 jaar.

In bezit van Nederlands paspoort of Europese identiteitskaart -> ook vreemd aangezien arbeidsmigranten een rekening mogen openen op basis van GBA-inschrijving zonder overlegging van identificatie.

Beschikking over Apple- of Android-smartphone om de Knab-app op te kunnen installeren -> zoals anderen al aangeven; wat is er mis met ondersteuning voor WindowsPhone?

En het belangrijkste van het verhaal, wat ik mis in het artikel en in het topic (voorlopig): welke bescherming biedt Knab op het moment dat mijn device unlocked wordt gestolen en een ander persoon dan ikzelf zou betalen via Knab/Facebook naar/van rekeningen die ik niet ken?

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 22 juli 2024 21:05]

't Gaat om een proef dus is het niet gek dat er variabelen beperkt worden om het eea makkelijker te maken. >18, NL/EU en iOS/Android is 80% van de doelgroep gok ik. De rest zal wel later komen.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 22 juli 2024 21:05]

Juist personen die ver van elkaar vandaan wonen zouden voordeel vinden bij het betalen met Knab/Facebook ongeacht of deze mensen 100% voldoen aan de testgroep. Juist door de invoering van IBAN zou het betalen naar het buitenland veel eenvoudiger & makkelijker moete gaan. Het overmaken van (kleine) bedragen van een Poolse seizoensarbeider naar zijn vrouw/kind in Warschau zou een veel betere testcase zijn dan dat we als Nederlander "even" gaan schuiven met 5 tientjes prepaid tegoed van Knab.
De beste stuurlui staan aan wal, in dit geval is dat MAX3400. Reken maar dat Knab prima over hun test cases heeft nagedacht, en ik kan mij niet voorstellen dat een seizoens arbeider die even makkelijk 5 tientjes kan scoren en door kan sluizen naar het buitenland daar bij hoort.

Hun doelgroep die ze voor deze test case hebben bedacht zal zeker niet de doelgroep zijn voor de bank zelf, dus wees er maar niet bang voor dat een 15 jarige arbeids immigrant met een Windows phone straks geen rekening zou mogen openen. Even geduld nog even tot het product ook voor alle consumenten beschikbaar is....
Het is juist bedoeld om snel en gemakkelijk deze kleine bedragen over te maken, bijvoorbeeld in de kroeg.. Als je geld wil overmaken naar je familie in verwegistan dan kun je dit ook gewoon op de 'traditionele' manier.
Je mag minderjarigen niet naaien, dus is het 18+ :+
Banken zijn ook niet echt betrouwbaar gebleken de afgelopen jaren. De banken van morgen zijn de Facebooks, Googles en Apples van deze wereld, niet de traditionele banken die weigeren te evolueren. Mooi dat Aegon in de vorm van knab wél meegaat in het moderne bankieren.
Wat is het voordeel van deze 'moderniteit'?
ACM Software Architect @fireblack23 september 2014 08:58
Het moeten hebben van een BSN en geldige identificatie is vrij gebruikelijk als je een bankrekening wilt openen... Daar ontkomt Knab ook niet aan, want daar zijn ze gewoon vanuit de wetgeving rond banken toe verplicht.
Dat ze deze tests beperken tot uitsluitend Nederlanders van 18 jaar en ouder lijkt me eveneens zinvol om de juridische kant eenvoudig te houden.
sluit ik me bij aan.

En dit in de spelregels te zien , vindt ik ook al niet zo een lekker gevoel geven:

* Beschikking over BSN en een particuliere Nederlandse betaalrekening op jouw naam.
Moet ik nog mijn pincode geven ook ? :(

Als ik de screenshots bekijk, het werkt op een pincod achtige manier, wie zegt dat dit geen gewone man in the middle is?

Nee Bank gescheiden van Facebook, of google, of wat dan ook met sociale media.

edit:
en btw krijg je zou ook weer een mooie Banner bij al je vrienden krijgen op FB, over de 2000e app die weer reclame maakt.
BSN en kopie paspoort zijn 2 wettelijk verplichtingen die een bank van je moet hebben.

Waar ik een beetje van baal bij deze aegon-bank is dat ze alleen als je je privacy laat tracken lid kan worden.
Helaas! Je gebruikt een adblocker en daarom kun jij niet meedoen aan deze actie. Op deze pagina leggen we uit waarom jouw steun, bijvoorbeeld door ons te whitelisten, belangrijk is en hoe wij geld verdienen.
Nog voor dat je klant bent wil knab en haar partners dat je tracking-cookies toestaat.
Is dit een advertentie?
Een .actie kan in samenwerking met derden worden georganiseerd, al dan niet in ruil tegen betaling. Voor meer informatie over ons verdienmodel kun je http://tweakers.net/info/over_tweakers/verdienmodel bezoeken, alwaar je bijvoorbeeld hetvolgende kunt lezen:
Tweakers is dermate groot geworden dat steeds meer fabrikanten in samenwerking met Tweakers speciale acties willen opzetten. Dergelijke samenwerkingen noemen wij 'non-spot' en hebben betrekking op alle commerciële activiteiten op Tweakers die geen banner of Pricewatch-prijsvermelding zijn. Tweakers heeft een clubje creatieve geesten en projectmanagers die het verkoopteam ondersteunen en samen met fabrikanten speciale acties bedenken. Uitgangspunt bij deze acties is altijd dat niemand er slechter van wordt; er moet iets in zitten voor de bezoekers van Tweakers, de fabrikant moet er mee uit te voeten kunnen en Tweakers moet er geld aan overhouden. Dergelijke non-spot-acties kunnen uiteenlopen van een leuke prijsvraag met een testpanel tot iets bijzonders als de Cybercrime Challenge, die we in samenwerking met Politie Nederland organiseerden.

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 22 juli 2024 21:05]

Op zich wel handig om de mogelijke prijs ook te definieren, enkel 'iPad' is niet echt specifiek. Is dat een 16 GB iPad 1 of een 128 GB Pad Air met sim? ;)
Het is een iPad Air 32GB
Nee, dit is een test, maar het lijkt er wel verdacht veel op inderdaad

Maar gelukkig heb ik 3 weken geleden sociaal zelfmoord gepleegd door facebook te verwijderen.
Dat is mijn beste beslissing van 2014 geweest

[Reactie gewijzigd door Dograver op 22 juli 2024 21:05]

Ok het hele idee is best leuk. Maar waarom toch altijd met een FB account?
Omdat veel mensen het hebben, je daar makkelijk je vrienden kan vinden. Trouwens, het kan ook via een 06 nummer. De optie betalen via 06 lijkt mij dan weer een mooie.

Om de discussie een beetje aan te zetten, wie gebruikt er hier whatsapp, en geeft hier "vertrouwelijke" informatie door? Whatsapp is ook Facebook, maar is wat meer geaccepteerd en bevat niet rechtstreeks reclame.

Ik zie echter niet het verschil tussen via Whatsapp/Facebook vragen of een ieder 20 euro kan storten voor de BBQ of het ook daadwerkelijk overmaken. Het is niet dat er iets aan de strijkstok blijft hangen van FB.

En mocht je het niet willen gebruiken, laat het links liggen. (Ja ik heb wel FB, maar nee ik gebruik het niet. Toch vind ik op deze manier makkelijk geld overmaken wel een mooie manier en helemaal niet een Kijk Knab eens trendy zijn). Ook via 06 overmaken, ik heb zat dat ik iets moet overmaken, en het rekening nummer niet weet. Hoef nu niets meer te onthouden.

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 22 juli 2024 21:05]

Maar ze vragen expliciet om een facebook account. Als het een optie was dan kon ik me er wel invinden, maar nu is het echt een inbreuk op mn privacy. €50 is daar niet genoeg voor. Net als de MasterCard reclames, privacy is onbetaalbaar voor de rest Knab ... Ik bedoel MasterCard ;) :+ . Maar Knab wil daar ook aan knabbelen zo te zien _O-
Dat veel mensen het hebben betekend niet automatisch dat het verstandig is.
Dit geld overigens voor alle diensten die populair zijn. Deze diensten zijn gratis om aan jou te verdienen. Dus als de informatie over jou voorhanden is voor zo'n partij, dan is dat gewoon dikke handel, dit soort bedrijfen zijn niet voor niets booming.

Natuurlijk kan je dan gaan discusseren over of het nou zo erg is dat FB weet dat jij 20 euro over maakt. Het gaat om het totaal plaatje. Alles bij elkaar.

Vandaar mijn vraag. in mijn ogen heb je voor het succes van je product niet dit soort constructies nodig.
Waarom is het "mooi" om te betalen via facebook dan wel via een 06 nummer? Kun je me dat eens uitleggen? Want "mooi" is een woordkeuze die te maken heeft met schoonheid, ofwel met een emotionele staat.

Wordt jij emotioneel geraakt door technologie zoals deze en waarom dan?

Ik heb geen facebook of andere sociale media en dus ben ik weerom veilig voor dit soort zaakjes. De meeste mensen mogen dan facebook hebben,, hoe erg dat ook is, ik vind dat betaalsystemen universeel moeten zijn. Deze ICT beperkt mensen en dwingt mensen om lid te zijn van zaken waar ze moreel problemen mee hebben.

Heb ik niet als principieel mens het recht om deel te nemen aan het ebtalingsverkeer, veilig zonder dat de adoptie van ICT in de samenleving mij marginaliseert?
Geld overmaken naar een telefoonnummer of Facebook account? En wat als ik dat niet gekoppeld heb aan m'n rekeningnummer?
Dan kan dat nog steeds op het moment dat je de betaling ontvangt. Dat deel hebben ze wel uitgewerkt.
Dus ik ontvang een betaling van iemand en moet dan alsnog mijn gegevens invoeren in Facebook? Of ook de app installeren (heb niet eens een compatible mobiel)? En als ik dat niet doe krijg ik mijn geld niet? Klinkt nog niet helemaal goed uitgewerkt.
Facebook heeft die gegevens niet nodig, je moet ze bij Knab invoeren volgens mij. En nee, als jij je IBAN niet doorgeeft, dan kan Knab uiteraard geen geld naar je overmaken. 't Is geen magie. Uiteindelijk moet er een normale betalingsopdracht de backend in.
Buiten dat het via social media inderdaad niet echt veilig beschouwd mag worden, vind ik ook dat 10 personen als testpanel aan de magere kant. Een dergelijke capaciteit gebruik je om de kwaliteit van je applicatie te testen, niet om een real-life simulatie mee te doen.
Dit is gewoon een verkapte commercial, het heeft vrij weinig te maken met een echte test. Er kunnen natuurlijk altijd nuttige dingen uitkomen die ze kunnen gebruiken maar het hoofddoel is toch echt publiciteit....
Precies, ik vind het vrij mager van Tweakers dat de headlines hier mee vervuild worden. Pure marketing.
Waarom is dit "vrij mager" en een marketing stunt waarbij je een smartphone of televisie kan testen sta je vooraan in de rij.
Als het om het testen van een smartphone of een TV gaat waar je niks aan over houdt dan zie je mij niet vooraan staan hoor. Je wordt hier ordinair als proefkonijn gebruikt. Ze zouden je er gewoon voor moeten betalen om die app te testen. De 50 euro is een schamele vergoeding voor een (deel van een) week werk. Ik zie niet in waarom tweakers zich voor deze recrutering zou moeten lenen dmv het beschikbaar stellen van hun zeer gewaardeerde nieuwsfeed. Ik stoor me hier in ieder geval aan.
Knab is dochter van Aegon, bekend om zijn woekerpolissen. Dus bezint eer ge begint. Jammer dat Tweakers zich zo laat gebruiken (en vooral ook zijn gebruikers) middels een advertorial.
Knab is dochter van de Aegon Bank N.V. en valt daarmee direct onder het depositostelsel van de DNB. Bot gezegd; de bank-tak van Aegon heeft wel een moreel hoog te houden; de verzekerings-tak in mindere mate.
Op zich al een grappige combinatie in een zin, de woorden bank en moreel ?!
Met het moreel van de Aegon medewerkers zal he inmiddels wel goed zitten. Ze hebben tenslotte nog een baan.

De moráál is nu juist waarom Dijsselbloem een eed voor bankiers wil invoeren. En die geldt overigens ook voor verzekeraars.
Ik had al eerder over de KNAB bank gehoord en natuurlijk lijkt mij het helemaal niks Facebook koppelen aan je bank.
Maar dit is precies de richting die de Knab op wil.

Ze gaan je aanbiedingen doen op basis van je surf en koopgedrag, waardoor ze je bonuspunten of korting geven als je via hun geselecteerde aanbieders gaat kopen.

Zoals je nu via bv Euroclic kan kopen en daarmee clix spaart , zoiets dergelijks dat wil Knab ook gaan doen.
ik ben zelf een zeer tevreden KNAB klant. Je bent niet verplicht om Facebook te koppelen als je dat niet wilt. Uiteraard wel voor deze test, maar voor klanten is het een keuze die je hebt.
En hoe is dit nou heel anders dan het Rabo SMS Betalen van een tijdje geleden? Dat sloeg toen nog niet heel erg aan, omdat mensen nog niet gewend waren aan mobiel bankieren. Maar dat is intussen ook eigenlijk helemaal vervangen door de normale mobiel bankieren app, waarmee je zonder gedoe (en zonder Facebook) ook gewoon geld over kan maken zonder Random Reader.

Totaal overbodige app.
Dat is precies het punt van de meeste ICT. Het is een oplossing voor een niet-bestaand probleem. Deze app zou alleen nuttig zijn als er een groot probleem is met betalen in Nederland, dat het lastig is en moeilijk en heel veel werk is.

Maar dat is niet zo. We kunnen prima betalingen doen en dus is een dergelijk systeem gewoon een manier voor de bedenker om een villa met 40 kamers te bemachtigen Het is een hype en een die zich baseert op de kritiekloze acceptatie van alles wat nieuws smaakt. Mensen vinden facebook leuk en fv is geaccepteerd, dus wat doe je als slimme ondernemer met een stukkie code? Je combineert sociale media met 'makkelijk betalen' en verzint een snappy naam en hele volksmassás struikelen over elkaar en hun eigen benen om het uit te proberen, want het is nieuw!
Heb zelf een spaarrekening bij Knab en sinds ze bezig zijn met die Facebook onzin ben ik serieus aan het overwegen om er weer weg te gaan. Ik heb bewust geen Facebook meer en als een bank met Facebook samen gaat werken verliezen ze mijn vertrouwen.

Oproep aan Knab: stop met dit soort onzinnige initiatieven. Een rekeningnummer van vrienden of kennissen is zo doorgegeven als dat nodig is. Of moeten ze bij Facebook ook al weten waar ik bankzaken doe en wat de saldo's zijn?

[Reactie gewijzigd door GH45T op 22 juli 2024 21:05]

Volgens mij is het niet verplicht om van deze dienst gebruik te maken. Tenzij ze dit gaan forceren maar dat lijkt mij op dit moment nog niet het geval.

Ik vind de initiatieven juist wel goed, de vraag blijft alleen of facebook dan de ideale partner is.
Telefoonnummer zie ik mijzelf nog wel een keer gebruiken, maar goed dat is ook afhankelijk van hoe het is uitgewerkt. Een plus is wel dat iemand meteen weet dat er iets klaar staat om overgeboekt te worden. Hoef je niet continu je rekening te monitoren (althans dat doe ik niet ) :)

[Reactie gewijzigd door KraveN op 22 juli 2024 21:05]

Aangezien ik internetprivacy een utopische gedachte vind worden ben ik wel in om het te testen. Ik ben ondertussen zo moe van het in twijfel moeten trekken van (bijna) alles mbt internet en diverse apps dat ik mij min of meer heb overgegeven. Ik weiger om bij elke app afzonderlijk te moeten lezen wat er in de voorwaarden staat en te kijken wat de app doet met mijn gps etc. Eigenlijk met mijn instelling zou ik voor mijn eigen bescherming beter een dumbphone kunnen gebruiken. Echter als je eenmaal zo'n slim ding hebt dan ga je ook niet snel meer terug. Het het is toch van de zotte dat je terug in de tijd moet gaan omdat er een stel informatiefetisjisten alles loggen.

Nog een jaartje en ik emigreer, dus nu nog maar even leven in de wonderlijke wereld van technologie en spionage wat blijkbaar hand in hand gaat.
Dat is precies waar ik veel over schrijf, dat gevoel van 'ik geef me maar over aan de willekeur van de invoering van ICT'. Het is een strijd waar ik ook moe van wordt. Soms denk ik ook 'laat iedereen maar lekker doodvallen: ze krijgen de samenleving van hun keuze en als straks de rapen gaar zijn dan is het huilie huilie doen en 'Wir haben es nicht gewusst.'

Wel, ik weet het wel. En ik hoop dat je hernieuwde kracht vindt in de wetenschap dat niet iedereen kritiekloos alles maar accepteert wat een of andere developper bedenkt en van bepaald dat het goed is voor ons als burgers.

Het is goed omz aken in twijfel te trekken: dat heet technorealisme. Dat is een gezonde houding in een wereld waar noviteiten zo snel worden omarmd. Als je bedenkt hoe de wereld verandert is in 25 jaar... Ik ben al wat ouder, maar als je nu 25 bent dan heb je helaas geen idee hoe intens en snel deze veranderingen zijn doorgevoerd.

Emigreren, graag, maar waarheen? De enige veilige plek, waar de NSA vooralsnog niet kijkt, of sociale media _en volgens mij is google al bezig de rivieren in de Amazone in kaart te brengen - is...de Amazone.

Leven als een lokale Indiaan, het trekt me steeds meer. En het zal je nog verassen hoe snel je je facebook en GSM niet meer mist.

Het is juist nu steeds belangrijker dat mensen die technorealistisch zijn van zich laten horen en niet opgeven. Er is een tegenbeweging nodig om balans te bieden in een samenleving die niet langer in staat is zich technologisch te beheersen.
Het is inderdaad belangrijk om weerstand te bieden maar de afgelopen jaren ben ik tot het besef gekomen dat er niet genoeg 'collectieve weerstand' is. Als ik nu niet vertrek en over 15 alles naar 'de klote is' dan baal ik dat ik nu niet was weggegaan. Sowieso trekt een sober leven samen met de natuur mij steeds meer en meer. Een plek creëren waar de huidige technologieën verweven kunnen worden met de principes van permacultuur en natuurlijke bouwstijlen (earthships, yurts etc).

Het klinkt misschien zwak, maar ik ben gewoon bang. Ik heb geen invloed op de huidige koers van onze samenleving, nog weet ik waar deze koers ons heen gaat brengen. Mijn prioriteit is dus een plek creëren waar ik en mijn vrienden en familie zo min mogelijk mee krijgen van alle ellende waar wij dagelijks mee geconfronteerd worden. En als de NSA wil meekijken hoe ik mijn aquaponics systeem aan het bouwen ben dan doen ze maar hun best.

Is dit vluchten? Zeker weten.....
Jouw verhaal vind ik heel erg belangrijk en wezenlijk voor de discussie over de toekomst van de samenleving.

Hoe wij omgaan met de door onszelf geschapen, ingevoerde en omarmde technologie is een zaak van zuivere filosofie. En die koppeling wordt door de meeste mensen niet echt gemaakt, behalve door tech-guru's of technorealisten.

Voor de meeste mensen is ICT iets dat hen overkomt, in de schoot geworpen wordt, dingen die beschikbaar komen en men denkt er doorgaans niet erg diep over na in welke mate en op welke manier ze de toekomst veranderen doordat de maatschappij verandert als gevolg van de invoering en acceptatie.

Mensen snappen niet hoe ingrijpend deze processen zijn. Maar bedenk eens de invoering van de drukpers. Waar eerst iedereen elkaar mondeling inlichtte over de zaken binnen de samenleving, die indertijd nog erg lokaal werden beleefd, was er ineens de mogelijkheid om boeken massaler te produceren.

Of de invoering van de telegraaf. Je kon letterlijk ineens een bericht versturen van zeg, het Oosten van Amerika naar de Westkust! Wat dit soort technologie doet met de samenleving wordt door de gebruikers vaak genegeerd.

"No society has ever known enough about its actions to have developed immunity to its new extensions or technologies."
-- Marshall McLuhan

We voeren allerlei ICT in maar snappen feitelijk niet hoe wezenlijk het ons veranderd. Ons gedrag op individueel, psycho-sociaal en maatschappelijk-bestuurlijk niveau. Dus als de overheid rommelt met ICT dan is het ook geen wonder dat het soms mis gaat. Er bestaat geen leidraad. M.a.w., er wordt maar wat gedaan en met bid dat het allemaal goed gaat.

Wat jij beschrijft is hoe het individu zich staande probeert te houden in een snel veranderende wereld. Het is moeilijk bij te houden en je weg er in te vinden en dat heeft ongetwijfeld te maken met de individuele verschillen tussen mensen. Ik snap van mezelf dat ik geen early adopter ben maar eerder late majority.

Ik kan je McLuhan aanraden. Wie ICT studeert of in ICT werkzaam is dient dit boek te kennen. Dit boek zou eigenlijk iedereen op zijn 12e, 16e en 24ste jaar moeten lezen en herlezen.
Nog een jaartje en ik emigreer, dus nu nog maar even leven in de wonderlijke wereld van technologie en spionage wat blijkbaar hand in hand gaat.
Dan hoop ik voor je dat je naar Mars emigreert want er is geen land meer ter wereld waar het niet hetzelfde is......
[...]

Dan hoop ik voor je dat je naar Mars emigreert want er is geen land meer ter wereld waar het niet hetzelfde is......
Centrum Portugal heeft wel wat weg van Mars :).

En er zijn wel degelijk gradaties in internet afhankelijkheid per land. Internetbankieren is bijvoorbeeld op veel plekken nog niet zo breed uitgerold als hier. En ik verhuis niet omdat ik weg wil van internet en technologie. Ik verhuis omdat ik veel land wil en mijn eigen huis ga bouwen, en in Nederland zijn er teveel regeltjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.