Door Wilbert de Vries

Tweakers breidt Pricewatch uit met Belgische winkels

29-06-2014 • 16:00

229 Linkedin

Tweakers voert maandag diverse wijzigingen door waarmee we hopen onze Vlaamse bezoekers nog beter van dienst te zijn bij het vinden van de laagste prijzen. In de afgelopen weken is achter de schermen hard gewerkt aan de introductie van een Belgische versie van de Pricewatch.

Bij Tweakers snappen we uiteraard dat internet geen grenzen heeft en dat zien we elke maand terug in onze statistieken. Zo'n tien procent van onze bezoekers is afkomstig uit Vlaanderen. En hoewel dat percentage al enkele jaren stabiel is, hebben we de ambitie om ook in België groter en bekender te worden. Na de overname in 2012 door De Persgroep, een Belgische uitgever met grote titels als Het laatste Nieuws, De Morgen, en een belang in Q-Music en VTM, hebben we in de afgelopen tijd gekeken op welke manier we onze ambities het beste konden realiseren.

De eerste stap die we nu concreet zetten, is dat we de Pricewatch aanzienlijk relevanter gaan maken voor Vlaamse bezoekers. Op het eerste oog verandert er weinig aan de site; vanaf maandag is rechtsboven in de site een landenvlaggetje te zien, waarmee bezoekers kunnen aangeven of ze de Nederlandse of de Belgische versie van Tweakers willen zien. Deze landherkenning wordt op basis van het ip-adres gedaan, maar kan uiteraard eenvoudig worden aangepast. De voorkeur van gebruikers wordt met een cookie onthouden, zodat je dat niet steeds opnieuw hoeft te veranderen, als je ingelogd bent, wordt het zelfs in je profiel bewaard.

Afhankelijk van de landinstelling worden door de hele site heen de laagste prijzen getoond. We hebben geconstateerd dat de prijzen van producten in België nog wel eens kunnen verschillen van de Nederlandse prijzen. Niet alleen zie je in de Pricewatch dus de laagste prijs op basis van je landinstelling, ook de producten die bijvoorbeeld bij reviews zijn gekoppeld tonen de laagste prijs in België óf Nederland.

Uiteraard hebben we voor deze eerste testfase ook enkele andere voor de hand liggende zaken aangepakt met onze uitbreiding. Zo staan laptops met een azerty-toetsenbord in de Belgische prijsvergelijker bovenaan en worden vanzelfsprekend alleen producten getoond die door shops geleverd kunnen worden in België.

Ook is rekening gehouden met de beschikbare en veelgebruikte betaalmiddelen per land. Zo staat het filter voor bezoekers uit Nederland op iDeal als betaalmethode ingesteld, terwijl dat bij Belgische bezoekers Visa is. Zoals gebruikelijk wordt de totale productprijs berekend aan de hand van dergelijke filtervoorkeuren, zodat bezoekers in één oogopslag weten waar ze aan toe zijn.

Het succes van onze aanpassingen staat of valt natuurlijk met het aanbod van beschikbare winkels, zo bleek al eerder uit alle feedback die we van jullie kregen toen we vroegen hoe we Tweakers beter zouden kunnen maken voor Vlaamse bezoekers. We hebben daarom ons team uitgebreid met een Belgische collega, die in de komende tijd actief op pad gaat om Belgische webwinkels bekend te maken met Tweakers en om ervoor te zorgen dat het aanbod van webwinkels flink wordt uitgebreid.

Redactioneel verandert er vooralsnog weinig door deze aanpassingen. De reviews van de producten die we testen, zijn immers voor het hele Nederlandse taalgebied interessant en op nieuwsgebied blijft Nederland onze thuisbasis. Uiteraard gaan we opletten waar we op dat gebied zaken kunnen verbeteren, zoals consequenter vermelden of een product in België op de markt komt of in titels duidelijk maken dat het om Vlaams nieuws gaat.

In de komende maanden zien we de uitbreiding naar België als een testfase. Jullie opmerkingen, kritiek en suggesties zijn meer dan welkom in ons speciale topic. Mede op basis van jullie feedback zullen we in de komende tijd het nodige tweakwerk verrichten. Na de zomerperiode gaan we bovendien via onze Vlaamse zustermedia gericht reclame maken voor Tweakers om iedereen in Vlaanderen over het bestaan van Tweakers te vertellen.

Let op: Door de aanpassingen aan onze code zal de site maandagochtend vanaf 9.30 uur in de read only-modus worden gezet. Dit betekent er alleen gelezen kan worden en dat er niet gereageerd kan worden op het forum en artikelen.

Reacties (223)

Wijzig sortering
Goed plan, ik woon in de buurt van de Belgische grens, eigenlijk zou ik ook wel de optie waarderen om zowel Nederland als België in 1 overzicht te zien.
Ik neem aan dat Belgische winkels die leveren in Nederland gewoon in je overzicht voorkomen, als je de site instelt op Nederlands. Het gaat volgens mij om het land waarin een winkel levert, niet waar de winkel gevestigd is. Dus alle winkels die leveren in je land, zullen te zien zijn (tenzij ik het mis heb).

Zodra er meer Belgische winkels worden aangesloten bij de Pricewatch, zullen dus waarschijnlijk ook veel Nederlanders meer resultaten gaan zien (namelijk van Belgische winkels die leveren in Nederland).
Klopt, het is gericht op de bezoeker, niet zozeer op de leverancier.

Dus een Belg ziet winkels die leveren in België, ongeacht of ze in België of Nederland gevestigd zijn. En ook omgekeerd klopt het, als Nederlander kan je inderdaad ook winkels uit België te zien krijgen die in Nederland leveren.
Ik ga je moeten teleurstellen want Belgische webwinkels zijn vele malen duurder dan de Nederlandse. Ik zit mij altijd te ergeren(als Belg) als ik iets online wil kopen dat het in Nederland zoveel goedkoper is.
Best vreemd dat dit zo moet zijn he? Ik heb namelijk met Poolse mensen gewerkt en gevraagd aan hen of zij kunnen kijken op internet wat onderdelen kosten in hun land.... Ik was teleurgesteld in de resultaten, want het blijkt overal ongeveer even duur of duurder te zijn.

Groet Steef
Ik denk dat het komt doordat er zo enorm veel concurrentie is in Nederland op het gebied van webshops. Ze hebben allemaal enorm veel en concurreren flink op prijs (ondanks dat ze vaak direct vanuit exact dezelfde distributeurs naar de klant laten leveren ;) ).

Juist de grote populariteit van de Tweakers Pricewatch (en dergelijke prijsvergelijkers) helpen daar aan mee. Webshops worden echt voor het blok gezet met hun prijzen.

Hier in Ierland waar ik woon, is het veel minder gebruikelijk om op internet te bestellen, er zijn maar een paar webshops en hun prijzen zijn niet zo interessant (en het assortiment ook niet). Zelfs in Engeland vallen de prijzen me erg tegen. Alleen Amazon UK is nog wel te doen meestal maar die hebben ook niet alles.

Volgens mij heb je alleen in Nederland en Duitsland zo'n grote webshopcultuur. De andere landen zitten flink boven het prijsniveau.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 juni 2014 23:15]

Als de prijsverschillen hoog zouden zijn, dan loont het om in Polen een vrachtwagen te vullen met computeronderdelen en die naar hier te brengen...oftewel: het grote voordeel van de EU dat soms uit het oog wordt verloren. Waar wel interessante prijsverschillen op zitten, zijn sommige levensmiddelen. Neem bv braambessen. In Polen heb je vele kleine boeren die deze bessen goedkoop kunnen plukken en aanbieden. Poolse braambessen zou je enkel met aangepaste dure verpakking via luchtvracht in een verkoopbare staat bij ons in de winkelrekken krijgen...
Transporteren kost ook geld. En denk je dat dat allang niet gebeurt? Moet je bijvoorbeeld maar eens kijken uit welke landen de sperziebonen komen terwijl die hier in Nederland ook geteeld worden. Alleen de marge zit dan bij de supermarkt.
Ja, natuurlijk. Ik snap enkel niet waar uw reactie verschilt van de mijne??
Onze regering (ik ben een Belg) doet er dan ook legendarisch weinig aan om een competieve markt te ondehouden....
Belgie is gewoon geen land met een geschiedenis van bestellen via internet.
Zodra dat meer en meer ingeburgerd geraakt, zullen de prijzen zeer snel dalen.

Belgen staan weigerachtig tegenover een webshop als deze geen fysieke winkel heeft. En als er een fysieke winkel is, betekent dit dan ook weer kosten daarvoor en dus moeten de prijzen in het algemeen hoger dan wanneer het enkel een webshop zou zijn.

Ikzelf heb al ongeveer alles van electronica en witgoed via internet besteld. Daarom wou ik, voor de renovatie van de badkamer in ons nieuw huis, alles online bestellen. Mijn loodgieter kon niet geloven dat, mocht ik alles in een Nederlandse webshop bestellen en dus met 21% BTW ipv 6% bij de lokale handel, het slechts 1800 euro zou kosten terwijl het hier maar liefst 4200 euro was.
Kleine correctie, volgens mij heeft Nederland 19% BTW.
het is van 17,5 (ahh, good old days) naar 19% gegaan , en een paar jaar geleden naar 21%
en dat was altijd met de mededeling dat het tijdelijk zou zijn. Die 21% is tijdelijk om door de crisis te komen :S die 19% was eerder al tijdelijk...

Wanneer men een hogere prijs accepteert zal die niet snel lager worden. Dit gaat ook op voor de Belgische prijzen.
uhu, kwartje van kok was ook tijdelijk, er was niemand die geloofde dat die 21% ooit nog naar beneden ging..
Helaas niet, het hoge BTW tarief is in Nederland toch echt 21%
Al lang geleden dat je nog iets in Nederland hebt besteld ? ;)

Is een jaar of twee (ongeveer) dat het veranderd is, dacht ik
Een webshop is verplicht om een fysieke winkel te hebben. Of elke webshop zich hieraan houdt is een ander ding. De PvdA webshop, één van de indieners van de wet, hadden zelf ook geen fysieke winkel...
Een webshop moet een fysiek adres hebben (en dit vermelden). Dat is toch net iets anders.
Hebben ze echt een fysiek adres nodig of is een postbus ook voldoende ? Zover gaat mijn kennis niet

Een fysieke winkel is in ieder geval niet verplicht, zoals je opmerkt
Fysiek adres moet het zijn. Een webshop is wettelijk verplicht om de identiteit te vermelden. Deze identiteit moet volledig en gemakkelijk vindbaar zijn. Consumenten moet immers onwillige verkopers over de toonbank kunnen trekken. Online is dat lastiger, zo niet onmogelijk als de adresgegevens ontbreken of vals blijken te zijn. De adresgegevens moeten uit een fysiek adres bestaan. Regelmatig bieden webshops alleen een postbus aan, dit is onvoldoende.
Een webshop is verplicht om een fysieke winkel te hebben. Of elke webshop zich hieraan houdt is een ander ding. De PvdA webshop, één van de indieners van de wet, hadden zelf ook geen fysieke winkel...
Geen fysieke winkel, maar wel een fysiek adres, wat in principe hetzelfde mag zij als je thuis adres
Raar , aangezien ik geen detail handel mag starten in mijn huis..
(heb het gechecked vroeger)
Nee dat mag je inderdaad niet, als je een fysieke winkel bij je thuis wilt openen moet je je huis bij de gemeente laten omvormen tot handelspand, dit heeft een verhoogd catastraal inkomen als gevolg (dus je belastingen gaan omhoog). De gemeente moet hiervoor ook zijn akkoord geven.

Bij een webshop spreekt men niet over een handelspand, je thuisbasis is dan een maatschappelijke zetel van het bedrijf, dit kan je perfect thuis doen (is trouwens zeer voordelig voor de belastingen, want je kan veel zaken zoals verwarming en elektriciteit inbrengen in de kosten van je bedrijf.)

Dit is wel allemaal Belgische wetgeving
Is inderdaad erg generaliseren. Iets mis mee misschien?
Zeker door je laatste zin heb ik de indruk dat je post meer geplaatst is om je ongenoegen te uiten over iets dat er totaal niets mee te maken heeft.
Met je laatste zin geef je trouwens aan dat je zelf een zeer gegeneraliseerde mening hebt over mensen die stemmen voor NVA

De omzet uit online verkoop is in belgie peanuts vergeleken bij o.a. Nederland, UK, ...
Daaruit, samen met uitspraken van kenniskring, concludeer ik dat Belgie geen geschiedenis heeft met online kopen.

Ik heb zelf een webshop en het is soms onvoorstelbaar hoeveel mensen (vooral 40+ ) liever 25% meer uitgeven voor hetzelfde product omdat ze het kunnen kopen in een winkel. Is niet alleen mijn mening maar ook die van collega webshop eigenaars.
Daaruit concludeer ik dat mensen liever meer uitgeven in een fysieke winkel dan goedkoper online

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 30 juni 2014 14:17]

lol welke regering? we gaan weer voor een record gaan
Tja, dat is maar wat je gelooft natuurlijk. Onze economie mag dan misschien wel een zeer kleine groei kennen, qua werkloosheidsgraad doen we het nog steeds slechter dan Nederland. Zo ook is onze overheidsschuld legendarisch hoog en wordt de rekening daarvan ooit gepresenteerd.
Belgie doet het zeker beter maar vooral door creatief boekhouden.
Niet alleen qua economie, ik ken een Nederlander die zich in België vestigt (incl. zijn firma met vooral Belgische klanten).

Hij heeft eens raad gevraagd aan een vriend van me voor de Belgische wetgeving... Hij noemde de Belgische wetgeving belachelijk moeilijk en complex en prees de Nederlandse manier ;)

Boekhouders hier hebben het meeste werk :)
Een pak beter doen in wat? Bedrijfsvoorheffing?

Er is echt helemaal niets populistisch aan, ik vrees dat het hier over pure realiteit gaat. Weet jij wel de som van de bedrijfskosten in België momenteel!?

Aan je reactie te horen weet ik het antwoord al..
Coolbue bv . stuurt je van de NL site naar de BE site als je in BE woont. Kost je meteen meer geld. Laat dus mijn spullen op kantoor leveren.
Anoniem: 387522
@Hamiko29 juni 2014 20:02
Goed dat vanaf komende maandag een rechtstreekse vergelijking gemaakt kan worden. Belgische prijzen zullen dan toch echt moeten zakken, of betreffende winkels laten m.i. toch kansen liggen. Er is vast een (nieuwe) winkel slim genoeg.

Zijn de Belgische winkels momenteel dusdanig veel duurder dat het vaak goedkoper is om in een ander land te bestellen, en de bezorgkosten voor lief te nemen?
Tweakers is een grote speler die concurrentie in de hand speelt. De aansluiting van Nederlandse webshops die hun prijzen aanpassen om bovenin de pricewatch te komen is een goed voorbeeld hiervan. ik bedoel dus eigenlijk dat Tweakers goed is voor concurrentie.

En concurrentie is goed voor prijsdalingen. :-)


Zeg, hoe zit dat eigenlijk met Luxemburg? Waar bestellen Luxemburgers en komen zij ook op Tweakers?
De gemiddelde Luxemburger spreekt Frans, dus zoveel valt hier niet te zien voor hen. Zitten waarschijnlijk veel op Franse sites, zoals Walen dat ook vaak doen.
Aan de andere kant is de prijsvergelijker ook voor hun nog wel te begrijpen vermoed ik. Hooguit dat de categorienamen nog wat vervelend zijn, maar er staan daar genoeg plaatjes bij :P
Haai *zwaai, Luxemburger hier, we spreken OOK Frans (en Duits en Engels en velen ook Portugees, stikt van Portugese expats) maar onderling spreken we toch echt meestal Luxemburgs.

De meeste lui die ik ken halen het gewoon in Luxemburg in electronica winkels of laten het uit Duitsland komen.
Er is los va uit Duitsland laten komen of even met de auto naar Duitsland niet echt een bestelcultuur, wat wil je met zo'n klein land, alles is toch in de buurt ;)

Schéi Gréiss, den Lëtzebuerger an Holland.
Zeker. Lenovo Miix 2 8" 64GB kost bij Wehkamp 275 €, bij Coolblue België 349 €.
Coolblue is een slecht voorbeeld.
Ze concurreren juist niet op prijs, maar vooral op alle randzaken.
Zoals snelle leveringen, service, juiste voorraad info.

Ik bestel nog wel eens bij coolblue en niet omdat ze de goedkoopste zijn, maar omdat ik dan een cadeau ben vergeten en ik weet dat ze snel leveren.
Anoniem: 16328
@Sinned12330 juni 2014 16:12
Coolblue is soms heel goedkoop, soms te duur en soms hebben ze ongeveer dezelfde prijzen. Je moet gewoon goed kijken, maar vind het een goede winkel door de super snelle levering, het late bestellen en de filmpjes op de site.
Inderdaad ik betaal som liever iets meer bij coolblue dan bij een andere webwinkel. Heb mijn autoradio besteld via redcoon en dat was de slechtste webervaring ooit! zelf het afhandelen van de betaling was een grote rommel
Natuurlijk, zoals de afgelopen 15 jaar al was.

Ga er maar van uit dat ze nog 15 jaar hun kop in het zand zullen steken.

Soms is zelfs de verzendkost binnen .be duurder dan vanuit de buurlanden nl/fr/de/uk te laten leveren. :z
Soms is zelfs de verzendkost binnen .be duurder dan vanuit de buurlanden nl/fr/de/uk te laten leveren.

Absoluut. Alternate.be bijv. rekent € 9.95 verzendkosten. Die leven nog in de oertijd. |:(
Nee hoor, dat is ondertussen gezakt!

Paar maanden geleden vriendelijk laten weten dat hun verzendkost dé reden is waarom ik er niet meer kocht en toevallig is het kort nadien goedkoper geworden.

http://www.alternate.be/h...docId=7114&tk=118&lk=2450
Ja je hebt idd gelijk. Het kan nog niet lang zijn dat de verzendkosten veranderd zijn want ik heb ze id gaten gehouden. Het is een verbetering, maar ik vind het nog altijd ad hoge kant. Ze maken veel gewichtsonderverdelingen. Als je bijv. een FD Define R4 koopt (kast die meer dan 10 kg weegt denk ik) heb je nog altijd € 11.95 verzendkosten aan je broek. Dat is nog altijd veel te veel.Tussen de 5 en 10 kg betaal je € 7.95. Ik vind dat een levering maar € 5 zou mogen kosten, ongeacht het gewicht. Vergeet niet dat sommige webshops zoals bijv. Mycom en coolblue gratis leveren.
Ik zou toch graag alle webwinkels willen zien. Zowel die wat alleen in België leveren, als die wat alleen in Nederland leveren.

Ik woon in het grensgebied, en ik heb een adres in België en in Nederland om pakketjes te ontvangen.
Eigenlijk het systeem zoals je nu ook series van videokaarten bijvoorbeeld kunt aanvinken, zou het aanvinken van landen een goede optie zijn. Ook Duitsland is misschien interessant als volgende land. Niet dat er Duitsers op tweakers zitten (Ga ik vanuit) maar voor de Hollanders onder ons kan het wel eens interessant zijn een trip naar Duitsland te maken om daar gelijk boodschapjes etc. te doen.
We hebben het hier over het geschikt maken van de Pricewatch voor bezoekers die in België wonen (of iig hun bestellingen willen laten leveren). Als we volgens hetzelfde stramien Duitsland zouden moeten toevoegen, zouden we niet alleen een extra afleverland moeten toevoegen, maar ineens ook een volledige vertaling van (het grootste deel van) de site...

Aangezien we ons met België weer alleen op Vlaanderen richten, hebben we dat probleem hiermee niet of nauwelijks.

Wat jij bedoeld is ook Duitse webshops proberen als klant binnen te halen voor leveranties naar Nederlanders en Belgen. Dat is op zich puur een sales-inspanning en kan daarmee volledig buiten dit project om gerealiseerd worden, mochten we daar interesse in hebben :)
Al verschijnt Amazon.de wel regelmatig in de pricewatch. :)
Tsja, dat is een leuk idee maar in de praktijk nog niet echt uitvoerbaar. Sowieso gaat het om webshops, louter fysieke winkels komen sowieso niet in het overzicht voor. Daarnaast moeten de webshops zelf hun aansluiting bij de Pricewatch regelen, dus de Duitse webwinkels zouden zelf actief contact moeten zoeken om hun prijzen op te laten nemen in de Pricewatch.

Jij denkt meer aan vergelijkingswebsites die zelf scrapen om een database van prijzen samen te stellen. Dat doet Tweakers niet.
Toch zou bijvoorbeeld Saturn.de bijvoorbeeld een welkome aanvulling zijn.
De Duitse Amazon is er toch ook al.

Maar ja, opzich heb je daar al http://www.guenstiger.de/ voor.
Ik gok dat juist Saturn.de niet in de Pricewatch zal willen of van hun eigen hogere management zal mogen, ivm saturn.nl (en mediamarkt.nl) en .be ;)
saturn is inmiddels opgeheven. En vandezelfde groep als mediamarkt.
Merknaam Saturn verdwijnt *In Nederland*. De duitse winkels gaan gewoon door.
http://www.geizhals.de is zover ik weet de grootste bij de oosterburen, die ook Europese verzendingen weergeeft.
maar dat is dan ook puur een prijsvergelijker.
Anoniem: 16328
@sambalbaj30 juni 2014 16:14
Dat soort winkels leveren vaak niet in Nederland omdat ze al een vestiging hebben in Nederland. Als je de prijzen wilt weten surf je naar hun .de domein.
Het lijkt me, buiten wat ACM al zegt, niet echt relevant om die producten mee te nemen. Bezorgtijd en extra verzendkosten zorgen ervoor dat dat nagenoeg nooit relevante opties zijn.
En de rest van Nederland natuurlijk. ;)
dat was ik net van plan ook voor te stellen dus same here.
Als ik afga op de plaatjes... dan wordt er niet geselecteerd op waar de winkel geestigd is, maar waar deze bereid is te leveren.
Voor de post maakt het namelijk weinig uit of jij tegen de Belgische grens aan woont, of dat je op Texel zit...
Ik heb de mogelijkheid om zowel in België (waar ik woon) als in Nederland post te ontvangen. Vaak zijn Nederlands winkels goedkoper, maar door verzenden naar België ene pak duurder als Belgische varianten. Het is voor mij dus interessant om zowel van de Belgische als voor de Nederlandse winkels een overzicht te krijgen omdat ik vrij kan kiezen.

Ik vind het vreemd dat hier voor een radiobutton stijl werd gekozen ipv een checkbox.

Voor de rest: Heel goed nieuws natuurlijk dat er meer op de Belgische markt wordt ingespeeld. Ik vind het vaak jammer dat veel artikels enkel uit gaan van het Nederlandse standpunt. Hopelijk zal hier vaker ook naar de Belgische kant gekeken worden.
Geweldig idee van tweakers en om beiden te laten zien.
Ik mis inderdaad ook de optie op webwinkels van beide landen te zien.
Anoniem: 19709
29 juni 2014 16:06
Maak de Pricewatch meteen geschikt voor heel Europa, scheelt later weer werk.
Bedoel je hiermee geschikt maken voor alle bezoekers uit Europa? Of geschikt maken zodanig dat Nederlanders van alle winkels in Europa de prijzen kunnen zien?

Dat eerste vereist niet alleen het aansluiten van extra winkels, maar vooral ook een vertaalde site per land. De EU heeft 24 officiele talen. Dat brengt een enorme inspanning met zich mee, een waar we vooralsnog niet van zins zijn mee te beginnen.

Los daarvan is een van onze sterke punten dat wij naast prijzen ook redactionele reviews, nieuws, gebruikersreviews, V&A en een enorme, actieve community combineren. Dat zijn we niet voor alle niet-nederlandse landen, daar zijn we dan domweg een zoveelste prijsvergelijker. En in dat geval bovendien zonder kennis van de lokale wensen en gebruiken.

Ik betwijfel het of we ooit die investering zouden willen doen.

Meer winkels van buiten Nederland aansluiten, zodat Nederlanders en Belgen die prijzen ook kunnen zien, kan nog wel interessant zijn. Maar ook dat moet uiteraard de investering (vooral in Sales en Marketing) waard zijn.
Jij denkt dat dat zo gedaan is? Elke shop betaald ervoor om in de Pricewatch te staan, dus er moeten eerst overeenkomsten gesloten worden. Als je dat voor alle elektronica winkels in Europa of de Benelux wil gaan doen... Wat denk je dat het gaat kosten als je een product helemaal uit Polen zou moeten laten komen?
Anoniem: 19709
@BlueLed29 juni 2014 16:32
Meer werk moet nooit de reden zijn om iets niet te doen. De grenzen binnen Europa vallen steeds meer weg en dan moet Tweakers als vergelijkingssite daarop inspelen.
Het moet natuurlijk wel logisch zijn/blijven om naar een bepaald land uit te breiden met een prijsvergelijker. Als we zouden willen uitbreiden naar bijvoorbeeld Duitsland dan zouden wij een Duitstalige medewerker aan ons team moeten toevoegen om in Duitsland (web)winkels er van te overtuigen dat het nut heeft om in een Nederlandstalige prijsvergelijker te gaan staan. Hoewel webwinkels ons niet betalen om met hun producten in de prijsvergelijker te staan, kost het hen technisch gezien wel tijd en moeite. We halen meerdere keren per dag de prijzen bij aangesloten webwinkels op en vragen bovendien aanvullende informatie per product (verzendkosten, handlingkosten, transactiekosten, etc). Zo'n Duitse webwinkel zal dus een afweging maken: hoe groot is de kans dat hij een product goedkoper kan leveren en hoe lang duurt het voordat hij zijn tijd/energie-investering heeft terugverdiend. Andersom werkt dat ook natuurlijk: hoe groot is de kans dat wij die Duitstalige medewerker kunnen 'terugverdienen'.

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 29 juni 2014 17:16]

Is inderdaad niet logisch om naar meerdere landen toe te willen. Ongeacht de grenzen die steeds vager worden blijf je wel met de verschillende talen en vooral de afstanden zitten... Maar ik dacht echt dat bedrijven moesten betalen om in de lijst te komen, weer wat geleerd ;)
Even de link lezen: je betaalt per klik. Dus er wordt wel degelijk verdiend aan de pricewatch (logisch ook), en webwinkels zullen moeten afwegen of conversiekosten opwegen tegen marge. Gratis is het dus absoluut niet.
Nou polen zijn goedkoop dus zou mee moeten vallen
Neem China dan ook meteen mee in de vergelijking. Bodemprijzen! *palmface*
Duitse/Franse winkels die in de Benelux leveren zou inderdaad wel leuk zijn.
Waarom geen optie voor "Beide"? Het is fijn dat België eindelijk goed wordt ondersteund, maar voor mensen die aan de grens tussen Vlaanderen en Nederland wonen, zou zo'n optie ook nog een nut hebben.
Het is gericht op waar de bezoeker is, niet waar de winkel is gevestigd. We gaan er voor het gemak van uit dat je de boel maar naar een adres in 1 land laat bezorgen... Als jij een bezorgadres in zowel Nederland als België hebt en per se voor beide tegelijk wilt zien wat de goedkoopste zou zijn, dan wordt het pas interessant om zo'n "beide"-optie te introduceren.

Zie ook mijn andere reactie ACM in 'plan: Tweakers breidt Pricewatch uit met Belgische winkels' :)
Zou graag pricewatch willen zien dat duitse winkelketen erbij komt in de pricewatch.


Ik net naast Kleve, dat zal ook nog mooi meegenomen want duitsland is kwa elegronica erg goedkoop.
hoezo zou het alleen interessant zijjn als je zowel in nederland als in belgie een adres hebt, amazon duitsland levert toch ook gewoon in nederland...
Lees mijn reacties daarover dan nog eens goed door ;)

We kijken voor de Pricewatch niet naar het vestigingsadres van de winkel. We kijken naar waar jij het geleverd wilt hebben. Dus een 'beide' optie heeft geen nut als je als Belg de prijzen van Belgische en Nederlandse winkeliers door elkaar wilt zien... Dat is namelijk sowieso al precies wat je te zien krijgt. Althans, zolang die winkeliers bij ons hebben laten weten dat ze daadwerkelijk in België leveren.

Het is pas nodig als je daadwerkelijk een afleveradres in Nederland en België hebt en dus niet alleen op prijs, maar ook op verzendkosten per land zou willen kunnen kiezen.
Dat scenario ondersteunen we nu niet, daarvoor zal je van land moeten switchen in de interface. We gaan er in de site vanuit dat je alleen maar naar Nederland of naar België wilt laten verzenden en de verzendkostenberekingen e.d. passen zich daarop aan.
Ik heb een afleveradres in Nederland En België ...
Inderdaad, gewoon lekker aanvink optie, en later uitbreiden naar duitsland en china _/-\o_
Goed ja, maar er zou een vlaggetje moeten naast staan of het belgisch of nederland webshop is. En als je het graag verder wil uitbreiden, zou het ook handig zijn wat de verzendingskosten zijn, want dat verschilt ook bij elke webshop.

[Reactie gewijzigd door 185331 op 29 juni 2014 16:10]

Per webwinkel is vastgesteld wat de verzendkosten zijn, waarbij rekening wordt gehouden met het land van herkomst van de webwinkel, bijkomende kosten voor bijvoorbeeld de transactie en eventueel de verzendkosten van BE->NL of NL->BE. De prijs die je ziet met ingesteld landfilter is dus altijd de prijs inclusief bijkomende kosten.

Zie http://ic.tweakimg.net/ext/i/1404051394.png voor een visuele ondersteuning :)

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 29 juni 2014 16:17]

Als 'prijsdifferentiatie op basis van locatie' maar geminimaliseerd wordt, vind ik het prima.
België > Vlaanderen overigens, en Nederlands =/= Vlaams, maar dat zal niet zo'n groot probleem geven..
Als je termen tegenkomt waar het echt een probleem is dat Vlaams en Nederlands niet hetzelfde zijn, dan horen we dat natuurlijk graag in het feedback-topic :)
Anoniem: 137964
29 juni 2014 22:41
Het wordt in dit verband aantrekkelijk om ook:

Duitsland hierin te betrekken, omdat die vaak aantrekkelijker prijzen hebben dan Nederland (zie preis.de) en

Zwitserland vanwege de veel lagere BTW (8%), zie toppreise.ch

Voorbeeld: Samsung UE65F9000 TV in Nederland € 3.549, in Zwitserland UE65F9090 CHF 3.099 ofwel € 2.549,-. Tel uit je winst ... Scheelt toch € 1000.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 137964 op 29 juni 2014 23:19]

Helemaal mee eens. Vooral Duitse grensstreek is veel interessanter dan Belgie (voor mij dan).
Dat verschil in BTW moet je technisch gezien wel mooi betalen hè?
Jij hebt dus aflever adressenin Duitsland en Zwitserland?

Een Zwitserse webwinkel die levert in NL kan nu al perfect, alleen is dat kosten baten niet echt interessant.
Anoniem: 137964
@Hipska11 juli 2014 08:23
Ik heb een afleveradres in Zwitserland. Mijn dochter woont daar. Kwestie van meenemen in de auto wanner zij hier komt of ik daar ben.

Duitsland is veel makkelijker, die versturen meestal ook naar Nederland zonder extra kosten.
Het gaat dus om webwinkels die leveren in België of Nederland, dus die Duitse webwinkels waar jij het over hebt kunnen perfect in de pricewatch komen. (Zie Amazon.de die er bijvoorbeeld al in staat..)
BTW moet je gewoon betalen en je moet ook nog eens vervoer betalen. Als het uit Zwitserland komt kan het ook nog best zijn dat je douaneheffing moet betalen omdat het land niet bij de EU hoort. Hoe het zit met al die losse verdragen tussen de Nederland/EU en Zwitserland weet ik niet dus het zou kunnen dat je geen douaneheffing hoeft te betalen. BTW staat daar los van die moet je sowieso binnen de EU ook betalen. Duitse shops toevoegen voegt niets toe omdat er in Duitsland al enkele grote partijen zijn die dit al doen. En logisch Duitstaligen komen niet naar Tweakers.net. De stap naar Vlaanderen is veel logischer door de taal, eigenaar en het Vlaamse nieuws op de FP.
Misschien niet de goede plek, maar het zou goed zijn als ik België-only nieuws automatisch weg zou kunnen filteren (bijv. Telenet, Mobile Vikings, etc.). Dat is namelijk voor mij als Nederlander 'vervuiling' van de nieuwsfeed. Sowieso staan er natuurlijk artikelen in die ik niet interessant vind maar bij deze kan Tweakers eigenlijk van tevoren al ruiken dat het mij weinig kan schelen en hoe minder 'vervuiling' ik er zelf uit hoef te halen, hoe prettiger het is om over de frontpage te browsen :)
Die filter is misschien voor een deel goed, maar dat die automatisch aan staat lijkt mij niet zo goed. Ik woon in België en ook al kom ik amper in Nederland, ik vind het toch fijn om te weten hoe het daaraan toe gaat. Vooral omdat er veel NSA dingen over Nederland gaan en amper over België, wij zijn een kleiner landje en dat krijgt nu eenmaal minder aandacht. (die indruk heb ik toch)
Anoniem: 463321
@samcool5529 juni 2014 18:31
Het moet dan ook een optie worden. Dat je als gebruiker zelf kan kiezen of je zo'n filter wilt gebruiken of niet. Ik zie er wel wat in.
Op zich geen slecht voorstel, al zijn dat soort artikels wel leuk om eens te vergelijken op technologisch vlak. Ik lees graag wel eens hoeveel een GSM abbo kost in Nederland of dat x aantal % van de Nederlanders met een inbelmodem zitten.
Ik zou bij landkeuze dan deze selectie maken :

- Nederland
- België
- Nederland én België

Het kan namelijk zijn dat een product in België ondanks de verzendkosten nog steeds goedkoper is dan in Nederland. Wel moet er dan bij staan of de winkel ook naar Nederland verstuurt.

Persoonlijk zou ik ook graag meer Duitse webshops zien. Vanwege de lagere BTW kan het zich zeker bij grotere aankopen lonen om in het buitenland te shoppen. Of omdat je een product wil kopen dat in Nederland slecht verkrijgbaar is, zoals de XBox One. In Duitsland is die wel verkrijgbaar.
Inderdaad, ik zou ook willen zoeken op beide, Nederland én Belgie. Een must voor al wie in de grenstreek woont, en handig voor de prijszoekers onder ons. Ditto wordt Duitsland ook interessant, maar dat zal ongetwijfeld zijn vervolg tzt wel krijgen nu de basis er ligt.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 30 juni 2014 08:55]

@Beide: Ik denk dat het percentage bezoekers in de grensstreek nog wel een heel stuk lager zal zijn dan het percentage bezoekers uit Vlaanderen. Prijstechnisch minder interessant dus.
Ik neem aan.. :X dat onderliggend de nieuwe code dit wel ondersteunt, en zelfs dan nog lijkt het me prijstechnisch weinig werk.

De vraag meer is of de interface niet te ingewikkeld wordt voor nieuwe gebruikers.
 • zijn (multiple choice) vinkjes even duidelijk als de huidige regio/land optie ?
 • een land kolom bij de resultaten ?

[Reactie gewijzigd door Barryke op 30 juni 2014 12:28]

Helemaal mee eens. Ik heb eens een videokaart bij Alternate in Belgie gekocht omdat deze in Nederland niet op voorraad was. Zeker voor mensen die in de grensstreek wonen is een gecombineerde Pricewatch een goed alternatief. Veel webshops bezorgen tenslotte toch al internationaal.
Zéér strak plan.

Hopelijk komt er dan een einde aan de misdadige prijsverschillen!
Niet alleen tussen verschillende winkels, maar ook binnen 1 en dezelfde winkel!

Verschillen van rond de 100% !!!

http://www.printershop.be...ice&dir=a&page=1&items=12

http://www.printershop.nl...ice&dir=a&page=1&items=12

Ronduit schandalig!

PS: ik heb hen hierover al eens een mailtje gestuurd, en de reden van de prijsverschillen bleek de BTW te zijn... 8)7
Anoniem: 417275
@McJeroen30 juni 2014 11:53
Geen verklaring van het volledige verschil maar de overheid zit er voor de CLX-3305 bijvoorbeeld voor €72 euro tussen met reprobel op printers: Reprobel tarieven printers PDF.
( Zie je op de detailpagina van de printer )
Bij Alternate heb ik ooit eens hetzelfde voorgehad, een printer die hier +-800 Euro koste, heb ik in nederland bij Alternate voor 499 gehaald.

voor dat geld rij ik gerust 2 uurtjes..
BTW is op beide toch 21% ?
Kan die mededeling weg als je 'm gelezen hebt?
Nee. Sowieso is het een handige reminder: zolang die reminder er staat, zijn we er mee bezig en kan het dus zijn dat de site (even) readonly is. Zodra de mededeling weg is, weet je dat de grote release klaar is en alles weer naar behoren zou moeten werken, inclusief de nieuwe België functionaliteit.
Aah, okay. Dat er werk onderhanden is, is met de huidige tekst niet erg duidelijk in mijn optiek.

Maar als dat het geval is, snap ik de keuze om de mededeling te laten staan totdat het werk gedaan is.

[Reactie gewijzigd door Smultie op 30 juni 2014 09:27]

Ik zou die melding er dan even aan toevoegen. Het zou bij mij leiden tot minder irritatie. Die link naar instellingen doet ook vermoeden dat je het daar uit kan zetten, maar dat kan niet.

[Reactie gewijzigd door Blaise op 30 juni 2014 09:36]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee