Door Wilbert de Vries

Tweakers kan vijf 250GB Samsung EVO-ssd's weggeven

20-12-2013 • 08:00

1.157 Linkedin

In samenwerking met Samsung kan Tweakers vijf users blij maken met een Samsung 840 EVO 250GB-ssd. Deze ssd's behoren tot de snelste schijven die momenteel verkrijgbaar zijn en hebben een prijskaartje van al snel 150 euro.

De EVO-ssd's van Samsung gebruiken, net als de voorgaande generatie 840-drives, nog steeds tlc-nandgeheugen. Het procedé waarop deze gebakken worden is echter in deze nieuwe generatie geslonken. De 128Gb-chips van de EVO-drives zijn op 19nm geproduceerd en bestaan uit toggle ddr2-nandgeheugen van 400Mbit/s. Ondanks het kleinere procedé zouden de drives niet minder lang meegaan dan de 840-serie en Samsung geeft nog altijd drie jaar garantie op de 840 EVO-serie.

Bij kortdurende tests, zoals AS-SSD, blijken deze drives een stuk sneller dan hun voorgangers, vooral wanneer de lagere capaciteiten met elkaar vergeleken worden. Daarmee heeft Samsung in een klap het grootste nadeel van de 840-serie opgelost. Met name de drives van die serie met lagere capaciteiten presteren op het gebied van schrijven niet bijster rap. De 840 EVO-drives doen dat, dankzij hun slc-blokken, van de laagste tot de hoogste capaciteiten wel vlot.

In de synthetische benchmarks zijn de winsten, vooral bij IOMeter, niet zo duidelijk, maar in de realworld-benchmarks blijken de prestaties uitstekend. Aanmelden voor deze winactie kan eenvoudig via de onderstaande poll. Deelname is zoals vaker alleen mogelijk als je een account bij Tweakers hebt en bent ingelogd. Werknemers van Tweakers en crew zijn uitgesloten van deelname. Aanmelden kan tot en met 29 december. De winnaars krijgen uiterlijk op 31 december persoonlijk bericht.

Update 31 december - De winnaars hebben bericht gehad

Winactie Samsung 840 EVO

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Aantal stemmen: 25.521. Deelname gesloten op 29-12-2013 23:59. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (1157)

-1115701153+1632+211+32Ongemodereerd238
Wijzig sortering
Voor de écht geïnteresseerde:
- Pricewatch: pricewatch: Samsung 840 EVO 250GB
- Tweakers review: reviews: Samsungs nieuwe 840 EVO-ssd's: moeilijk te verslaan
- H.info review: http://nl.hardware.info/r...view-de-hele-serie-getest!
- AnandTech review: http://www.anandtech.com/...b-750gb-1tb-models-tested

TL;DR?

Als Tweakers iets weggeeft, dan geven zo ook écht iets goed weg en geen prut. Geweldige actie Tweakers.

Fijne feestdagen redactie, Tweakers en random viewers :)
Onduidelijk hoe je mee kan doen: ik druk op "Ja ik doe graag mee" en dan verschijnt de melding:

"Je hebt voor 'Ja, ik doe graag mee' gekozen. Je kan je keuze hieronder aanpassen."

Doe ik nu mee of niet?
"Je hebt voor 'Ja, ik doe graag mee' gekozen
Veel duidelijker kunnen we het niet maken toch? Je doet mee, maar kunt - als je zou willen - je stem nog wel aanpassen.
Toad heeft een punt.

Ik druk op 'ja, ik doe graag mee'. Er verschijnt ineens rode tekst en de opties worden ook rood. Dit geeft -totdat je de tekst leest- je het gevoel dat er iets nog iets mist. Komt door gewenning; bij (bestel) formulieren krijg je bij de meeste webshops ook rode waarschuwingen te zien als er foutieve of missende informatie is.

In de uitleg van het artikel zou het volgende niet misstaan: Om kans te maken op een ssd moet je een account hebben, ingelogd zijn en aangeven dat je mee wilt doen in de pol hieronder.

Schattingen:
Een seconden later -als je de tekst heb gelezen- is er niks meer aan de hand voor 50% van de deelnemers. De volgende 40% heeft nog een paar extra seconden nodig om te begrijpen dat ze met alleen de poll invullen al kans maken op een SSD. De laatste 10% denkt; "huh doe ik nou mee? oke whatever >navigatiemove ergens anders heen." Toad maakt een comment over dattie het niet begrijpt als 0.01% van de deelnemers en zijn reactie krijgt een -1.

Toad ziet dit misschien nooit meer en gaat verder met zijn leven.

Waar we ons als interaction designers wel niet druk over kunnen maken op vrijdag ochtend.

[Reactie gewijzigd door jadatmag op 20 december 2013 15:29]

Ik zou de tekst groen (of oranje) maken na het invullen van de poll.
Dat straalt iets positief uit en hebben de mensen gelijk iets van: Dit gaat wel goed komen. Als je dan nog meer informatie wilt moet je maar lezen.

Kleuren zijn heel belangrijk. Ze hebben er ook voor gekozen de balk van 'Tweakers helpt Computer4Kids' rood te maken omdat dat opvalt. Als die grijs was had niemand het gezien.
Precies...Door die rode text dacht ik ook dat ik nog iets meer moest doen, maar dacht na de text gelezen te hebben..tzal wel goed zijn, maar toch...
Jazeker wel, je kunt het als je wilt wijzigen naar ik sla deze over dan doe je niet meer mee :9
Zeker leuk en altijd welkom
Inderdaad, heb een 64GB ssd in mijn laptop maar die raakt aardig vol..
Ik heb de 1TB versie van de EVO in mijn laptop en die raakt ook snel aardig vol ;)

Het is geen slechte SSD, maar er kleven kleine beperkingen aan deze SSD.

Wil je gebruik maken van de EVO en snelle prestaties hebben installeer dan de Samsung Magician software. Dit stukje software zorgde in het begin voor wat problemen in Windows 7 64 bit Home Premium. Kreeg namelijk elke keer tijdens pc starten een UAC melding of ik de pc toestemming wilde geven om Samsung Magician uit te voeren. De "fout" zat hem in de snelkoppeling bij programma's opstarten, deze moest je verwijderen. Daarna kreeg ik weer andere problemen met logger file error. De fout zat hem in ieder geval in versie 4.2.1 (Nu heb ik versie 4.3 geïnstalleerd > Download versie 4.3 klik)

Mochten deze problemen bij jou voorkomen dan kan je in taakbeheer rechten beheren, meer info : http://www.tomshardware.c...47332-49-samsung-magician

of je schakelt UAC uit als makkelijkste oplossing.

Toen ik Samsung belde konden deze mij alleen maar het uitschakelen van UAC voorstellen. Andere oplossingen werden mij niet opgedragen.

Ander iets is dat Samsung EVO series 2GB van je systeem ramgeheugen afsnoepen om top snelheid te kunnen behalen met behulp van R.A.P.I.D. die je kan activeren via Samsung Magician.
Mocht je dus 4GB in je pc hebben geplaatst dan is het raadzaam om te denken aan geheugen uitbreiding. Zo kan een relatief goedkope EVO SSD al snel wat duurder worden dan je oorspronkelijk begroot had.

Zonder het activeren van R.A.P.I.D. is de EVO een dood normale trage Samsung 840 non pro harde schijf.

De reden dat ik voor de 1TB versie ben gegaan is om het feit dat ik veel bestanden download, uitpak en encodeer. Dus snelheid was wel gewenst. Wanneer we kijken naar 1TB SSD's dan is er niet veel keus. Zeer zeker niet wanneer deze betaalbaar moet zijn. Dan kom je al snel uit tussen de Crucial M500 en de Samsung EVO. Zie overzicht op pricewatch

Ik was in eerste instantie gegaan voor de Crucial M500 960GB versie. De hoofdreden hiervoor was dat de Crucial M500 zeer betrouwbaar zou moeten zijn met bijv. stroomuitval, echter tegendeel was waar, de Crucial was kapot bij levering. Liep telkens vast en was rete traag. Tijdens een test van HDTune bleek dat er bad sectors in de SSD zaten. Kreeg veel gele markeringen te zien.
Zodoende had ik geen vertrouwen meer in Crucial en ben bij Samsung 840 EVO uitgekomen.

Toen ik R.A.P.I.D. nog niet had ingeschakeld vond ik het maar een trage SSD maar na installatie van Samsung Magician ging er een wereld voor mij open. Al moet ik wel zeggen dat de benchmark testen in Magician erg instabiel zijn, de ene keer behaal ik 85.000 I.O.P.S. voor lezen en schrijven en de andere keer maar 35.000. Dus consequent is mijn SSD weer niet.

Verder heb ik al 2 firmware updates gekregen de afgelopen 3 maanden via Samsung Magician software en merk wel dat de SSD iets consistenter is geworden.

Houdt er rekening mee dat als je in mijn geval 1TB SSD koopt deze in Samsung Magician software de aanbevolen hoeveelheid van 10% laat over provisioning. Dit om de levensduur te verlengen en snelheid van je SSD te behouden. Meer info: http://www.samsung.com/gl...l/about/whitepaper05.html

De 1TB SSD in mijn laptop toont nu de werkelijke schijf en maximale schrijfgrootte van 838GB

Wil je veel GB's (boven 512GB) zoals mij en toch een SSD dan is de EVO een zeer interessante keuze. Heb je tot maximaal 512GB nodig dan zou in mijn visie de 840 Pro de beste keuze zijn (afgezien van het prijsverschil).
Hopelijk hebben jullie wat aan deze informatie.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 20 december 2013 11:21]

Wil je gebruik maken van de EVO en snelle prestaties hebben installeer dan de Samsung Magician software. Dit stukje software zorgde in het begin voor wat problemen in Windows 7 64 bit Home Premium. Kreeg namelijk elke keer tijdens pc starten een UAC melding of ik de pc toestemming wilde geven om Samsung Magician uit te voeren. *knip*
Mochten deze problemen bij jou voorkomen dan kan je in taakbeheer rechten beheren*knip*of je schakelt UAC uit als makkelijkste oplossing.
Magician is niet alleen voor de prestaties relevant. Het is de reden waarom ik voor een Samsung gegaan ben ipv een Crucial, omdat de tool de levensverwachting van je SSD bijhoudt, en tegelijkertijd dingen als OS tuning en firmware in de gaten houdt.
Opstarten met rechten middels de taakplanner werkt helaas niet; het zeurt dat het dan bepaalde componenten niet kan laden. Dus of je laat het niet meer opstarten bij het booten, of je klikt gewoon elke keer op OK. UAC uitschakelen is NOOIT een optie!
Ander iets is dat Samsung EVO series 2GB van je systeem ramgeheugen afsnoepen om top snelheid te kunnen behalen met behulp van R.A.P.I.D. die je kan activeren via Samsung Magician.
Mocht je dus 4GB in je pc hebben geplaatst dan is het raadzaam om te denken aan geheugen uitbreiding. Zo kan een relatief goedkope EVO SSD al snel wat duurder worden dan je oorspronkelijk begroot had.
Die mogelijkheid kun je inderdaad inschakelen via de Magic software. Samsung doet dit met de Dataplex software die ze een tijdje terug verkregen hebben bij aankoop van Nvelo. Die software wordt bijvoorbeeld bij de Crucial Adrenaline gebruikt. Die heb ik, en daar heb ik geen fijne ervaringen mee. Als er ook maar een bitje verschuift ben je de ***, en wel omdat deze functie dus je RAM gebruikt om schrijf en leesacties uit te voeren, die later pas gesynchroniseerd worden met je SSD. Een Ramdrive dus. Valt je stroom uit, of je computer crasht, dan is er een kans dat je SSD corrupt raakt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat Dataplex redelijk robuust is, en de meeste issues kan herstellen, maar het blijft linke soep. Ik ben er aardig wat data door kwijtgeraakt omdat mijn HDD niet meer helemaal kosher was. Mijn Adrenaline werkt ook niet meer onder Windows, dus als ik die nog als SSC (C staat voor Cache) had gebruikt had ik daar ook issues mee gehad.
Dus, moraal van het verhaal: niet zomaar aanzetten! Zorg ervoor dat je altijd goede backups hebt. Anders gewoon niet doen. Deze SSD is al belachelijk snel zonder! En dan komen we bij je volgende bewering:
Zonder het activeren van R.A.P.I.D. is de EVO een dood normale trage Samsung 840 non pro harde schijf.
Dat is echt niet waar. De belangrijkste wijziging t.o.v. de gewone 840 is dat een deel van de tlc gebruikt worden om zeer snel slc mee te emuleren. Zolang je geen extreme dingen met je SSD doet is deze dus vele malen sneller dan de concurrentie. Pas vanaf een bepaalde intensiteit aan datagebruik is deze hoeveelheid 'op', waarna de prestaties iets inzakken. Verder zijn er aanpassingen aan de controller en nog veel meer zaken gefinetuned. De EVO is een superproduct; RAPID is een gevaarlijk lapmiddel.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 20 december 2013 22:59]

Het verschil in performance is klein bij normaal gebruik, dit ben ik eens met Buggle. Zelf ben ik vandaag aan de gang geweest met mijn EVO 840 120GB versie. Ik heb Magician geinstalleerd en een aantal testen uitgevoerd.

http://img21.imageshack.us/img21/4672/38jb.jpg

Aan de rechterzijde staan de tijden waarvan ik de testen heb uitgevoerd.
Makkelijk te lezen is van onder naar boven. (oud naar nieuw)

Test 1: EnkelMagician is geinstalleerd, verder zijn er geen aanpassingen gedaan. De 840 EVO is ongeconfigureerd.
Test 2: Over Provision is aangezet. Hier word ongeveer 10% van je SSD weggeschreven van de partitie en gebruikt voor sneller Random Write.Dit zorgt voor een aanzienlijke boost!
Test 3: Nieuwe Firmware is geinstalleerd, echter door de nieuwe firmware EXT0BB6Q is de Over Provision gezakt in prestatie maar zijn de standaard waardes klein van verschil.
Test 4: Hier is Rapid Mode aangezet. Dit zorgt voor zeer hoge snelheden!! (blauwe balk) Wederom op papier flinke prestatie verbeteringen _/-\o_

Verder zijn er kleine aanpassingen die je kan doen zoals aangeven in Magician hoe je het liefst je SSD gebruikt. Performance, Capacity of Reliabilty gericht of je kan handmatig de instellingen kiezen.
Voor ieder wat wils!
Ik vond het wel interessant om een tegengeluid te horen over RAPID:http://techreport.com/rev...n-the-samsung-840-evo-ssd. Dit was in augustus dus misschien is het ondertussen al weer verouderd.

Overigens pakt RAPID 25% van het geheugen met een maximum van 1GB (en niet 2GB), volgens AnandTech (nou ja, in juli: http://www.anandtech.com/...750gb-1tb-models-tested/5)

Edit: ook volgens Samsung zelf pakt RAPID maximaal 25% van het geheugen, met een maximum van 1 GB. Zie pagina 5 van hun white paper:http://www.samsung.com/gl...Rapid_Mode_Whitepaper.pdf

[Reactie gewijzigd door rjm05 op 22 december 2013 00:35]

Het spijt me dat ik je nu moet tegenspreken, zo te horen heb je geen EVO SSD, ik zal het tegendeel bewijzen. Zie de minimale systeem vereisten voor de Samsung EVO serie in de hier onderstaande foto.
Toen ik nog maar 6GB RAM had moest ik ook al 2GB afstaan aan R.A.P.I.D. Vandaar dat ik nu op 8GB RAM geheugen werk in plaats van 6GB. Anders kwam ik met gamen in de problemen met te weinig geheugen.
Zie afbeelding voor R.A.P.I.D. in Samsung Magician :
http://www.freebits.nl/images/155Samsung_Magician_Rapid.jpg

In mijn eerdere post had ik al gesproken over 2GB RAM geheugen en ik kan niets anders van maken dan dat het 2GB RAM blijft zoals je nu ziet op de afbeelding. Ik spreek geen fabeltjes ;)

Het geheugen gebruik van 2GB voor R.A.P.I.D. is al sinds het begin dat ik de EVO heb, dus ik weet niet anders. Dus met andere woorden sinds Samsung Magician versie 4.2. tot heden.

Zelfs AnandTech kan het wel eens mis hebben.......

Extra info:

Als je 2 EVO SSD's heb wordt er maar 1 EVO SSD gebruikt voor R.A.P.I.D.

In Samsungs eigen woorden op de afbeelding die ik zojuist heb getoond via de URL:
Limitation: RAPID mode accelerates only one SSD, even though the system may have more than one 840 PRO, 840 EVO....

[Reactie gewijzigd door aliberto op 20 december 2013 21:02]

De minimum systeemvereisten vragen 2GB ram, dat wil niet zeggen dat R.A.P.I.D ook daadwerkelijk 2GB gebruikt. In de meest recente white paper van Samsung staat trouwens:
RAPID
consumes at most 25% of the installed DRAM, up to a maximum of 1GB, but will scale down resource usage and eventually revert to a pass-through mode if the CPU core(s) or DRAM is occupied with other system tasks. (This technology is really designed to make use of excess system resources).
Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen, bedankt voor de uiteenzetting. Ik kon dit zelf niet zo gauw bij Samsung vinden (alleen de AnandTech website), heb je toevallig een link?

Edit: gevonden - http://www.samsung.com/gl...Rapid_Mode_Whitepaper.pdf. Pagina 5 bevat de informatie over RAPID en geheugengebruik

[Reactie gewijzigd door rjm05 op 21 december 2013 20:46]

Volgens samsung: "RAPID consumes at most 25% of the installed DRAM, up to a maximum of 1GB"
zie wel een plaatje met vereisten, niet een plaatje die 2gb gebruikt.
Bij mij pakt R.A.P.I.D ook 2 GB met een 840 EVO pro van 256 GB, maar heb er geen last van met 8 GB. Ik gebruik versie 4.3 van Magician

Niek
Mooie post, wel extreem balen dat je dus heel weinig hebt aan dit soort schijven voor je Linux servertje aangezien je allerlei niet opensource-windows-only-gui crap moet installeren voor het optimaal werkt. Dat mag wel wat duidelijker overal vermeld worden vind ik.
jemig. de open source community (of in ieder geval, sommige gevallen) denken echt dat zo langzaam aan alles maar om open source moet draaien, terwijl windows nog altijd gewoon mainstream is. als je voor jou Linux servertje nieuwe speeltjes wil kun je ook jezelf verdiepen in de mogelijkheden. je weet vooraf dat je op een OS werk waar ondersteuning nog niet vanzelfsprekend is, dus lijkt me eerder jou taak, als de taak van elke mogelijke fabriekant.
True, ik wil alleen maar zeggen dat ze mij hiermee als klant verliezen. Als ik Samsung was zou ik met de kernel ontwikkelaars proberen samen te werken om dit out of the box te laten werken. Ook fijn voor mensen die Steam op Ubuntu enzo gebruiken. Je kunt Linux, voor je eigen verkopen, niet meer negeren vind ik. Goed, ze moeten het zelf weten natuurlijk.
Je kunt Linux, voor je eigen verkopen, niet meer negeren vind ik. Goed, ze moeten het zelf weten natuurlijk.
Ben ik met je eens, maar als ~90% van de markt zich op Windows bevind, dan vind ik het niet vreemd dat ze OS X en Linux overslaan.
Het is economisch gezien niet interessant genoeg.

Hopelijk kan SteamOS hier een deel verandering in brengen; als straks meer mensen een eigen SteamBox willen maken met een SSD of, nog beter, fabrikanten een SteamBox met een SSD willen uitbrengen. Dan zijn ze in een klap niet interessant genoeg meer, dus zullen ze wel moeten ;)

Tot er een echt interessant Linux platform omhoog komt (lees: een Windows equivalent / killer) ben je altijd aangewezen op de gratie van bedrijven of vrijwilligers voor support.
Tot het echt bruikbaar wordt voor 'the masses' is het niet interessant genoeg om veel geld in te steken.
De software is geen crap, want het werkt schijnbaar goed op Windows OS.
Ben het wel met je eens dat het op non-Windows dus geen voordelen heeft, en die 2GB RAM gebruik is ook niet fijn.
Om die reden heb ik dus ook "Nee, ik sla deze over" aangevinkt en blijf ik lekker genieten van mijn 840 Pro SSD :)

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 20 december 2013 12:57]

Toch denk ik dat zo'n EVO exemplaar slechts in zeer uitzonderlijke gevallen een slechte keus zal zijn. Een M500 overigens ook niet. Zeker als je gaat kijken naar de wat grotere groottes van SSD's maak je bij beide geen slechte keus. Overigens heb ik het verhaal van aliberto over de M500 nog niet gezien. Wellicht was het gewoon een rotte appel.

Een tweede vertex 2 scenario wil toch niemand...
Anoniem: 153794
@teek222 december 2013 16:36
Mooie post, wel extreem balen dat je dus heel weinig hebt aan dit soort schijven voor je Linux servertje aangezien je allerlei niet opensource-windows-only-gui crap moet installeren voor het optimaal werkt. Dat mag wel wat duidelijker overal vermeld worden vind ik.
Waarom zou je er niets aan hebben in een Linux servertje? Heb een tijdje terug de WD Black 7200rpm harde schijf in mijn laptop vervangen door een Samsung 250gb EVO en dat bevalt ontzettend goed!
Ik werk met Linux en heb zelfs geen Windows meer op de laptop staan. Deze SSD heeft mijn laptop veel sneller gemaakt. Daar hoef je helemaal geen vreemde proprietary software voor te gebruiken, dus ik zou niet weten waarom de schijf niet in een Linux servertje zou kunnen werken?
Hoe gedraagt een SSD zich eigenlijk in Linux?

Werkt dat sneller dan bij Windows of moet je dan ook een soort magician software installeren?
Kwestie van een paar systeeminstellingen handmatig aanpassen.
heb ik hier in een minuut of 10 voor elkaar gekregen.. beetje knip en plakwerk in de terminal.. wel eerst de juiste info zien te vinden dat duurde nog het langste.
De SSD gedraagd zich verder prima onder linux (heb het hier over de 120GB versie van de 840 EVO)
Is er niet een Linux distributie die dat automatisch afhandelt?
Ubuntu gaat automatisch trim afhandelen vanaf de aanstaande release 14.04. Tot die tijd is het handmatig wat kleine aanpassingen doorvoeren. Meer info: https://sites.google.com/site/computertip/ssd
Zoals ik net in een andere reactie al aangaf heb ik een tijdje terug de WD Black 7200rpm schijf uit mijn laptop vervangen door een Samsung EVO 250gb SSD.
Dat bevalt ontzettend goed, want de laptop is veel sneller geworden. Het bespaart mij veel tijd en ergernis tijdens mijn werk.
Deze Samsung SSD werkt dus prima met Linux en je hoeft er geen speciale proprietary 'magician' software voor te installeren. Sommige gebruikers tweaken de schijf wel door bijvoorbeeld automatisch te laten 'trimmen', maar dit zou je ook handmatig kunnen doen of d.m.v. een cron-job. Dat zou ik persoonlijk prefereren, omdat automatisch trimmen enkele nadelen kent. Daarnaast zou je dingetjes zoals accestime (atime) kunnen tweaken, maar dit alles heb ik niet gedaan.
Mijn schijf is namelijk geëncrypt en dan heeft trimmen geen nut, omdat lege ruimte dan ook gevuld is.
TOP. Voor dit soort informatie kom ik nou op tweakers. Mensen die echte technische kennis delen. De laatste tijd zie ik veel te veel nono's die vragen stelen waarvan je het antwoord in de handleiding kan vinden.. Deze info van ALIBERTO ga je niet bij Samsung krijgen.. +3
Klopt, door deze info zou ik deze niet snel kopen of het moet alleen van de prijs afhangen.
Zonder het activeren van R.A.P.I.D. is de EVO een dood normale trage Samsung 840 non pro harde schijf.
Is dit werkelijk zo? Volgens mij is het unieke aan de EVO juist dat hij een gedeelte TLC als SLC gebruikt en daardoor VEEL sneller zou moeten zijn in schrijven dan de vorige generatie 840.

R.A.P.I.D. is gewoon een chique naam voor Samsung's ramdisk programmaatje. D'r zit wel iets van samenwerking tussen R.A.P.I.D. en de EVO, want er was een speciale software update nodig om R.A.P.I.D. te activeren voor 840 Pro SSDs. Dus "gewoon een ramdisk programmaatje" is misschien te weinig gezegd, maar voor zover mij bekend kun je dezelfde benchmarkresultaten krijgen met elke willekeurige SSD + elke willekeurige ramdisk software (brakke implementaties daargelaten dan).

Ik vind de EVO een zeer interessante SSD, maar juist niet vanwege R.A.P.I.D. Dat SLC-achtige geheugen zou juist het unique selling point moeten zijn. Als hij zonder R.A.P.I.D. presteert als een doodnormale 840 heb je iets verkeerd ingesteld staan lijkt me.
true that, is alleen helaas niet echt SLC geheugen, maar TLC dat wordt ingezet als SLC, dat biedt 3x zoveel levensduur, maar aangezien het lijkt me ook minimaal 10x zoveel gebruikt wordt nog steeds twijfelachtig qua levensduur.
Iemand dat even test? :P
Over Magician gesproken: die hoef je niet op te starten om je SSD optimaal te gebruiken, het is eenmalig instellen. Ik merk geen performanceverschil met of zonder die utility open. Sowieso is het niet mogelijk om full screen Battlefield te spelen als Magician draait omdat die dat verhindert. Dus een goede tip lijkt mij om het programma uit de opstartlijst te halen nadat je alles hebt geoptimaliseerd.
Ha, top die tool kende ik nog niet, helaas werkt ie ook niet als je 2 SSD's in raid-0 hebt staan. Maar hij geeft dan wel r/w van 1030 MB en ruim 160000 iops :)
Ik vroeg me al af waarom Windows zoveel meldingen gaf dat het geheugen bijna op was zonder dat ik duidelijk kon zien waar het heen ging (Java verbruikte dik 2 GB (Minecraft modpack), maar voor de rest niet veel bijzonders). Met "maar" 6GB geheugen in m'n PC is 2 GB eraf toch wel behoorlijk wat. Ik heb RAPID maar uitgezet daardoor, maar moet eerlijk zeggen dat ik niet heel veel verschil merk. Sowieso is die niet het snelst bij mij omdat ik helaas geen SATA3 aansluiting heb... Maar goed, altijd beter dan een normale HDD :P
Bedankt voor de nuttige tips!!!

ga t direct proberen!
Helemaal met je eens. Dit zeker gezien met eerste generatie 160gb intel ssd wat problemen begint te krijgen :o
Mooi actie en zeker de moeite waard om deel te nemen.

Het is een mooi schijfje en ook zeer snel heb deze pas pas gekocht voor mezelf en zeer tevreden met de prestaties en de bijgeleverde software.

Vraag me af als je meedoet en wint kun je die dan cadeau doen in die zin dat deze direct naar degene aan wie je deze wilt geven gestuurd wordt?

Heb een zeer goede vriend die wat minder bedeeld is en die zou er erg blij mee zijn.

[Reactie gewijzigd door Kees de Jong op 20 december 2013 08:22]

Dat lijkt me toch geen probleem, ik neem aan dat je gevraagd zal worden om adresgegevens, ik neem aan dat je dan ook het adres van je vriend kunt opgeven als aflever adres.
zou men er niet wat voor terug willen? een review of zo. dan moet die persoon waar je hem heen stuurt dat ook moeten willen doen.
Mijn vraag dus ook.

Het lijkt me dat er toch minstens een uitgebreide review moet worden gegeven door de winnaars ?
Volgens mij niet...
Als je een review moet maken staat het er altijd wel, in dit artikel worden de woorden "review" of "testen" niet eens genoemd. Dus het lijkt me dat dit niet hoeft.

Daarnaast ook, wat valt er te reviewen aan een SSD die tweakers zelf al flink door de benchmarks heeft gehaald?

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Gelunox op 27 december 2013 09:49]

Dat is nog eens een leuke actie einde jaar!!
opzekerrrrr ik wil m :*)
zeker, een prachtige prijs
Kunnen is mooi, doen is nog mooier.
Dat zou wel heel erg mooi zijn een Samsung 840 EVO te krijgen van de kerstman.
Mvg. Gert
Mooi de actie sluit op mijn verjaardag :)
Kan wel een SSd gebruiken voor mijn laptop :P
Inderdaad, dan kan m'n 5 jaar oude trouwe Asus N50v weer een paar jaar langer mee. :)
eh, SSD's komen pas echt tot hun recht met Sata 3, zelf merkte ik weinig verschil met een SSD op sata 2, in vergelijking met een traditionele HD.

Edit: Let op het woorden "zelf merkte"! ymmv! Toen ik later dezelfde SSD in een nieuwere laptop deed (ProBook 4540s), merkte ik pas echt de snelheid. De oude laptop was een EliteBook (ben ff type nr kwijt) Overigens was Windows 7 overgezet van de traditionele HD, naar de SSD, dus mogelijk niet optimaal.

[Reactie gewijzigd door DrBashir op 20 december 2013 12:13]

Belangrijkste voordeel van een SSD is hoe dan ook de lage toegangstijd. Ook al zou hij beperkt worden tot dezelfde bandbreedte van de HDD dan is er alsnog een grote winst in reactie snelheid en gecombineerde (random) workloads.

Ik kon ooit een test doen met een geleende (naar huidige maatstaven trage) 80 GB Intel SSD in de laptop en het verschil in snelheid en reactie van het systeem was simpelweg enorm.

De oude maar zuinige Core2 CPU (TDP 25W) in combinatie met de naar huidige maatstaven nette 4 GB ram is nog snel genoeg voor video, browsen en office taken met Ubuntu Linux. Een SSD geeft dit nog een extra boost.

Een SSD lijkt me dan ook een duurzaam alternatief voor het kopen van een nieuwe laptop. Daarom doe ik ook graag mee met deze actie want het verlengt letterlijk de nuttige levensduur van deze al wat oudere laptop.

[Reactie gewijzigd door styno op 20 december 2013 11:21]

In mijn optiek denk ik dan niet dat je representatieve tests hebt gedaan in dat geval.
Sata2 haalt in de praktijk ongeveer 275MB/s, als je die volledig dicht kunt trekken met een SSD en je met een HDD 50-120MB/s haalt, is dat zeker te merken!

En nu hebben we het alleen over throughput, door het grote verschil in IOPS merk je het natuurlijk nog eerder.
Ik had een 7200RPM schijf in een laptop en ook daarmee is het verschil met een SSD enorm. Geen tijden meer wachten tot word, excel, photoshop etc. bij elkaar gezocht zijn. Dat SATA3 nog sneller is, zal best; ook op SATA2 is het een prima investering! Mijn 840PRO is dan misschien wel een beetje overkill voor een vier jaar oude laptop...
Nou daar snap ik niets van, zelfs een p4 of een athlon pc voelt weer als herboren met een ssd, om van elke laptop die je tegenwoordig koopt nog maar te zwijgen (vaak nog steeds 5400rpm schijfjes).
Wat even onzin. Je harde schijf doet maximaal 120 MB per seconde en heeft een toegangsprijs van 10 ms. Een ssd, ook al wordt hij belemmerd door een sata2 aansluiting, doet nog 280 MB per seconde en een toegangstijd in de nanoseconden. Juist het laatste is belangrijk. Zelfs op een goede sata1 aansluiting heb al een zeer groot effect. Je moet ze alleen niet op brakke sata1/2/3 aansluitingen zetten, want die zij vaak traag en dan ben je een groot deel van het effect kwijt.

Zeker voor een laptop is het verschil harddisk en ssd gigantisch. Het is dan wel te hopen dat je een Intel of AMD-chipset hebt en geen (o.a.) SIS-rommel.
Ik kan er een gebruiken voor mijn desktop :p

Iedereen hier die nog geen SSD in huis heeft zou hier reuzeblij mee zijn, leuke actie!
Ik heb nog een oude ik wil er best een voor in de plaats hebben die groter en sneller is. Dus uiteraard doe ik mee!
Hier doe ik natuurlijk graag aan mee! :D Mijn laptop zou er een tweede leven door krijgen of gaat ie dan toch in mijn Mac Pro, die zou er een derde leven door krijgen..... Keuzes, keuzes :D
Laptop of desktop, zo'n snele opstart als die van een SSD is altijd bruikbaar :)
Leuke actie van Tweakers maar ook van Samsung !!
Ik weet het daarom is de keuze ook zo moeilijk ;) (mocht ik er een winnen natuurlijk :D)
Komt er hier in het artikel ook nog te staan wie gewonnen heeft, of krijgen alleen maar de winnaars een bericht?
Ik denk dat de winnaars al bericht hebben en dat deze niet gepubliceerd worden. Bij eerdere acties stond dit expliciet vermeldt. Maar ik kan me hierin natuurlijk vergissen :P

Iedereen een fijne jaarwisseling!

[Reactie gewijzigd door Gismo1979 op 31 december 2013 16:55]

"De winnaars krijgen uiterlijk op 31 december persoonlijk bericht."

Denk dus dat je inderdaad gelijk hebt. Wellicht dat er later nog een algemeen bericht wordt geplaatst ter bevestiging, maar waarschijnlijk zijn de winnaars al op de hoogte gesteld.
Voor mijn vriendinnetje die nog steeds met een 5400 rpm schijf technisch tekent. :?
Dat wens ik jouw vriendin wel toe! van een 5400rpm schijf naar een ssd is goddelijk. Zelfs hier op het werk komen alle nieuwe pc's met ssd's.
Voor onder de boom ;)
Zonde! Bomen hebben geen SATA aansluiting, dus daar heb je niets aan. :P
Altijd leuk, deze acties :)
Anoniem: 546308
20 december 2013 08:02
Vrolijke kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar tweakers.
Bedankt voor deze acties en alle andere.
En mogen er nog vele Jaren bijkomen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 546308 op 20 december 2013 08:15]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 108

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee