Door Mark Timmer

Tweakers.net SMS script

16-12-2000 • 09:39

50 Linkedin

Van Sinterklaas 82 (Jeroen van Wilgenburg, bekend van de DPC maandstats) kreeg ik via ICQ de blijde boodschap te horen dat hij een script heeft geschreven waarmee nieuwe headlines van Tweakers.net automatisch naar je mobiele telefoon gestuurd kunnen worden via SMS. Hij schreef het volgende:

"Ik ben de afgelopen 3 weken bezig geweest om een script te ontwikkelen dat de headlines van Tweakers.net doorstuurt naar mijn mobiel. Het idee om dit te doen kwam van Jasper Koopmanschap (aka K6-Mannetje), alleen wist ik eerst nog niet hoe ik moest sms-en met een script. Gelukkig las ik op GoT een vraag over SMS en zo kwam ik bij freshmeat terecht en kon ik aan de slag. Op dat moment was net de turbotracker geïntroduceert, dat scheelde me weer een hoop werk en T.net een hoop dataverkeer .

De SMS-jes worden verstuurd via MTN-sms. Je krijgt helaas 18 tekens aan reclame in elke SMS en het maximale aantal berichten dat per dag verstuurd kan worden is 20. Ik voer het script zelf elk uur uit, maar vaker is ook mogelijk. Ga het echter niet te vaak doen, in verband met de serverload.

Aangezien Sinterklaas volgens hemzelf niet zo goed is in handleidingen schrijven (beter in gedichten misschien), zal ik zelf even kort uitleggen hoe je gebruik kan gaan maken van dit handige stukje code.

 • Download Perl vanaf deze site, als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Installeer het programma in de directorie C:\perl (hier is het script op gebaseerd, anders werkt het niet).

 • Ga naar MTN-SMS en meld je aan (als je al een account hebt kan je die uiteraard ook gebruiken). Zet bij setup bij your sms mode het rondje voor sms-xpress (fast but one friend per message). Kruis ook auto-login aan.

 • Download dit zip-bestandje en pak het uit naar een tijdelijke directorie.

 • Zet het bestand Enurl.pm in de directory C:\perl\lib\cgi

 • Zet de overige bestanden in de directory C:\perl\sms (eerst zelf deze map aanmaken).

 • Open het bestand head.pl met kladblok of iets dergelijks en voer onderin je eigen gegevens in achter $telefoonnummer, $login en $wachtwoord. Is je telefoonnummer bijvoorbeeld 06-12345678, voer dan +31612345678 in achter $telefoonnummer. Achter $login typ je het E-Mailadres waarmee je bij MTN-SMS geregistreerd staat (waarbij er vóór het apenstaartje een backslash moet staan -> mark\@tweakers.net). Verander als laatste de kruisjes bij $wachtwoord in het wachtwoord dat je bij MTN-SMS hebt opgegeven.

 • Edit log.txt en voer hier het ID in van de laatste headline die je niet wilt ontvangen (je krijgt dus de headlines toegestuurd met een ID hoger dan dit getal).
Oké, de benodigde handelingen zijn nu allemaal achter de rug. Bij het starten van head.pl zullen de drie headlines met een volgend ID op het getal in log.txt verstuurd worden. Zijn er minder dan drie nieuwe headlines, worden er natuurlijk gewoon minder verstuurd. Zijn er meer dan drie nieuwe headlines, zal je er toch maar drie ontvangen wegens beperkte ruimte. De nieuwere berichten zullen dan verstuurd worden bij het volgende SMS'je.

Het is nu handig om een linkje naar head.pl in de Windows taakplanner te zetten, zodat de headlines automatisch verstuurd worden (bijv. een keer per uur) als je er niet bent.

* Disclaimer van Sinterklaas 82:

Ik kan niet garanderen dat dit script werkt, bij mij werkt het heel vaak. De meeste errors die ik krijg komen van MTN-sms, mail alleen over problemen als de sms NIET in de logfile staat. Tot en met de logfile heb ik het script gemaakt, daarna moet je gaan zeuren bij MTN-sms en die 2 figuren die het sms-script gemaakt hebben. Als het script niet werkt ga dan geen bakstenen door mijn voorruit gooien of mijn familie ontvoeren, maar mail me gewoon, dan kijk ik wat ik er aan kan doen

Jeroen van Wilgenburg.

Reacties (50)

Wijzig sortering
Ik vraag me af in hoeverre dit nuttig is. Natuurlijk geweldig dat zoiets gemaakt is maar ik weet niet of er veel mensen zijn die hierop zitten te wachten. Hetzelfde geldt voor wap.tweakers.net --> leuk idee maar of het echt veel gebruikt wordt / nuttig is? Ik denk het niet. SMS en WAP zijn veel te primitief.
Sms is wel handig maar sms is volgens mij meer voor korte berichten like: Ik zie je over 3 kwartier bij de bushalte.
Sms is volgens mij niet geschikt als informatie dienst.

Wap is gewoon een flop :)
AuteurAnoniem: 3689
@Anoniem: 248816 december 2000 18:36
Eh, waarom zeg je nou eerst dat sms hier niet voor bedoeld is en concludeer je dan met dat wap een flop is?
Ik ga in op Havana die SMS en WAP te primitief vindt.

Eerst vertel ik wat mijn mening betreffende SMS is.

Vervolgens mijn mening rond WAP (die wat korter is)

Misschien was het niet helemaal duidelijk.
* 786562 KMK
Ik heb gewoon een ASP/WAP dingetje gemaakt die ik als homepage heb ingestelt in mijn Mobieltje.
Ik was namelijk op skievakantie... Ik stond boven op de berg 3300 meter!!! in 1 meter diepe sneeuw..
En toen belde de baas.... Er is blblblba aan de hand.
ik even mij pagina tje gewapt die al mijn email opvraagt en alle statusen van de servers op haald in een druk op de WAP nu toets van mijn Mobieltje..
Ik zie het probleem bel de baas terrug. Zeg tegen een vervanger blabala server blblab en skie weer verder..

Dat is nou SUPER handig

[edit]
trouwens kijk eens bij www.watchmyserver.com
die pingt de hele dag je webserver en SMS tje als hij uit de lucht is
Tja, ik zie er het handige niet echt van in... als ik vakantie heb laat ik mijn mobiel in ieder geval uit, lekker rustig, hoef je ook niet te stoppen met skieen, toch?

oh, en dat watchmyserver lijkt leuk, maar ik geloof dat er geen watchmyserver voor watchmyserver servers is. euhm, ik bedoel, die dienst is nogal vaak down, en uiteraard als je server uit de lucht gaat doet die site het ook lekker niet.
Stats over wap.tweakers.net zijn hier te vinden:
athena.tweakers.net/zooi.dsp?Action=Stats
Ik zie de turbotracker niet...
Jammer..
Ik wil wel weten hoeveel programma's gebruikmaken van die XML
TurboTracker is helaas net geen XML. Ten eerste mag in XML de buitenste tag maar 1x voorkomen. Ten tweede mag XML geen losse ampsersand ("&") bevatten (laatst was er een headline met "T&L" erin). Mogelijk zijn er nog meer verschillen.

Ik ben bezig met een KDE2 panel applet die de actuele headlines van Tweakers.net bijhoudt, klikken op een headline opent je browser op die pagina. Ik heb nog veel meer features in gedachten, maar eerst moet dit fatsoenlijk werken. Er zit nu nog een memory leak in, ik weet precies waar maar nog niet hoe ik die netjes kan fixen.

Testers zijn welkom, dan kun je de sources of een x86 binary krijgen, zie profile voor e-mail adres.
Wap ontvangen kost geld, SMS niet en iedereen heeft een mobieltje, je hoeft het niet te gebruiken hoor als je het te primitief vind ;)
Kan niet zeggen dat het erg handig is dat je voor dit script perl moet gaan installeren. (oke, dat heb ik zowieso dus dat is niet zo'n groot probleem voor mij). Was voor de meeste mensen waarschijnlijk een stuk handiger geweest als het een normale executabele was gemaakt in bijv VB, Delphi of C++.

Eén ding wat wel interessant is van zo'n perl scriptje dat je hem gewoon ergens op een servertje op i.net kan zetten en hem daar lopen draaien zodat je thuis je pc niet constant aan hoeft te laten staan. Dat zal voor de meeste mensen geen optie zijn, maar als je het kan is het leuk :*).
Perl is tenminste lekker crossplatform....
Was voor de meeste mensen waarschijnlijk een stuk handiger geweest als het een normale executabele was gemaakt in bijv VB, Delphi of C++.
Wat houd je tegen?
irri
ik heb net die perl install gedownload en dan zeg ie dat ik een SP moet downloaden om dat daar een nieuwe windows installer in zit en die andere link doet het nie.
Dat moet je ff bij microsoft halen. msi (microsoft installer) moet je ergens downloaden, waar weet ik niet. Als je WinME erop zit hoeft het niet :)
Héé dit is top!!!

De spullen ga ik direct installeren en uitproberen. Wellicht is dit iets om als standaard functionaliteit op Tweakers.net te laten draaien, waarbij je alleen handmatig een MTN-account hoeft aan te vragen en op te nemen in je profile?
Dat kan een hoop decentrale PERL-problemen voorkomen voor de nog niet zo ervaren tweakers.
AuteurAnoniem: 3689
@Anoniem: 934516 december 2000 09:59
Ik heb 't allemaal zelf uitgetest en het werkte goed. Volgens mij is de 'handleiding' duidelijk genoeg voor iedereen, zodat het geen problemen zal opleveren.

Het enige dat jammer is, is dat die vervelende servers van MTN-SMS nog wel eens kuren hebben.

Hmm, zal je altijd zien. Net vandaag is de send-server super traag. Ah, ze zijn toch aangekomen na iets van vijf minuten.
hey

heeft iemand misschien een andere link voor perl want ik kan niet op die page komen.
Ik wordt door gestuurt naar ip 192.168.2.52 :?
AuteurAnoniem: 3689
@Anoniem: 988816 december 2000 11:04
Op de site ( www.perl.com/pub/language/info/software.html#win32 ) staat alleen een link naar ActivePerl om het prog te downloaden, site is blijkbaar ff down :(

(gisteren deed ie het nog, dus zal zo wel weer up zijn)

Update: de site doet 't weer.
Bakstenen? Wie weet waar ik ze kan kopen? > :)
Wat dacht je van Den Bosch ?? }>
Volgens mij heeft die geen zin, als je geen kabel internet of iets dergelijks hebt. Ik zit hier namelijk met ISDN :( !!!
AuteurAnoniem: 3689
@Woef16 december 2000 15:41
Je kan dit programma natuurlijk ook op de computer van iemand anders installeren die wel kabel heeft.
Waarom moet Perl nou perse op (drive):\perl\bin\ staan?

Ik had 'm al lopen, maar ivm *nix scripts als C:\usr\bin\perl..

Naja..
Moet je even in head.pl die links naar directory's veranderen en dan kan je perl gewoon blijven gebruiken in je normale dir.
Iemand die al draaien onder win2k?
ik krijg het eerste file wat ik gedownload heb al niet geinstalleerd, zonder een hoop foutmeldingen. :'(
Bij mij doet ie het gewoon goed in Windows 2000 hoor.
Heel nice, maar bij mij onder win2k wil hij niet in de taakplanner. Als status krijg ik 'kan niet starten'.
Als ik gewoon in verkenner dubbelklik doet ie het wel goed, als ik hem start vanuit de opdrachtprompt doet hij het ook goed (de taakplanner laten linken naar een snelkoppeling naar het opdrachtprompt commando werkt ook niet).
Doe ik het nou fout of wat?
Probeer eerst de locatie van perl op te geven dus:
"C:\perl\bin\perl.exe" "head.pl -l......."

of als perl in de path staat
perl "head.pl -l......."

Ik weet niet zeker, maar in windows is er ook een tooltje wat 'at' heet, in win98, en win NT in ieder geval wel, hier kan je ook dingen mee timen
tik het maar eens in in je prompt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee