Door Tino Zijdel

Senior developer

Stage- of afstudeerplek bij het developmentteam van Tweakers.net

22-11-2011 • 15:48

66 Linkedin

Volg jij een technische opleiding (HBO/Universitair) en heb je je wel eens afgevraagd of het mogelijk zou zijn je stage bij Tweakers.net te doen? Dan hebben we goed nieuws voor je: dat kan namelijk :) Voor volgend jaar hebben we twee stageplaatsen beschikbaar binnen ons technology-team.

Als stagiair in ons technology-team kom je in aanraking met alle technische facetten van Tweakers.net, variërend van de beveiliging van databases tot de interne ontwikkelprocessen. Om de stage iets af te bakenen, hebben we al nagedacht over mogelijke opdrachten en daar is het volgende uitgekomen:

Audit Tweakers.net Technology

Vanwege verschillende veranderingen binnen het Tweakers.net technology-team willen we graag toewerken naar een audit-methodology (ITIL, ISO20000 etc.). Jouw taak zou bestaan uit het opstellen van een audit summary en het uitwerking van je research model in onze interne wiki. Alle documentatie voor deze opdracht dient in het Engels te worden opgeleverd.

Download de pdf voor meer informatie over deze opdracht.

Opzetten Disaster Recovery locatie voor Tweakers.net

Tweakers.net heeft besloten om een tweede datacenter op te zetten zodat we in geval van uitval van onze primaire locatie vanaf deze tweede locatie kunnen doordraaien zonder downtime. Jouw taak zal zijn om dit traject van begin tot eind uit te voeren samen met onze systeembeheerders.

Download de pdf voor meer informatie over deze opdracht.

Opzetten Test Framework en verbeteren release procedure voor Tweakers.net

Ons developmentteam is dit jaar behoorlijk in aantal toegenomen. Hiermee is ook de hoeveelheid code toegenomen die doorlopend wordt aangepast en toegevoegd. Aangezien we niet beschikken over extra testcapaciteit zijn we op zoek naar methoden om codewijzigingen automatisch te testen. Jouw opdracht zal bestaan uit het uitdenken van een nieuwe test- en releaseprocedure en het implementeren van een geautomatiseerd testframework zoals bijvoorbeeld Selenium, PhpUnit, JUnit, Jenkins, Capistrano, et cetera.

Download de pdf voor meer informatie over deze opdracht.

Opzetten methode voor het uitrollen van beta functionaliteit

Om nieuwe functionaliteit beperkt in productie te kunnen testen, willen we een methode ontwikkelen waarmee het mogelijk is dat gebruikers zich inschrijven voor dit soort 'bèta'-functionaliteit. Hiermee willen we groter draagvlak creëren voor nieuwe features en een hoger kwaliteitsniveau bereiken wanneer functionaliteit voor alle gebruikers wordt aangezet. Jouw opdracht zal zijn om hier een technische oplossing voor te bedenken en te implementeren.

Download de pdf voor meer informatie over deze opdracht.

Spreekt een van bovenstaande stageopdrachten je aan en sluit die aan bij jouw opleiding? Neem dan nu contact op met P. Kuiper. Mogelijk kunnen we jou volgend jaar dan begroeten als tijdelijke collega :)

Reacties (66)

Wijzig sortering
Anoniem: 342137
22 november 2011 16:56
Had van jullie een hogere stagevergoeding verwacht...
Je mag het laag vinden, maar als ik zoek op 'stagevergoeding' lijkt die van Tweakers.net wel degelijk bovengemiddeld te zijn. Zie bijvoorbeeld het lijstje van onze zustersite of die van de FNV.
Die websites zijn niet betrouwbaar voor stagevergoedingen in die ICT wereld, die liggen echt een stuk hoger. Vergoedingen rond de 400-500 euro per maand zijn normaal voor een afstudeerder. Zelf bij drie bedrijven langs geweest die elk tussen de 450 en 500 euro boden.
Stagevergoeding is niet verplicht, het is een gift van het bedrijf.

De grootste gift van het bedrijf is echter om te investeren in een student.
Haha wat een bullshit. 'investeren'. In de meeste bedrijven waar je komt word je als stagiair ook nog eens ingezet als manusje-van-alles of word je eerst enkele weken op een stel oude rotprojecten gezet die ze zelf niet meer willen aanraken.

Qua investeringen valt het echt wel mee hoor. Sja, je zult wat moeten uitleggen over de opdracht, en je bent in totaal 1 dag kwijt aan beoordeling / meetings met stagedocenten, maar verder..?

Ik weet niet wat voor studenten jullie normaal over de vloer krijgen, maar ik kan je wel vertellen dat ik amper door mijn stagebedrijven werd begeleid, of in me werd geinvesteerd hoor. Bij 1 stagebedrijf heb ik 2 google-certificaten (was verplicht voor alle medewerkers) gehaald, maar qua begeleiding heb ik nauwelijks iets gekost.

Bij HBO / Uni mag je er vanuit gaan dat de student zelfstandig is en zelf, binnen de kaders van de opdracht, tot een oplossing kan komen. Die oplossing moet je bespreken met de stagiair, maar dat doe je ook bij normale medewerkers. Verder zou een HBO+-student je maar heel weinig tijd moeten kosten hoor, in ieder geval niet (veel) meer dan een normale medewerker.

2 Van de opdrachten die hier staan zijn ronduit saai en dienen vooral omdat waarschijnlijk niemand van Tweakers.net er zin in heeft / tijd voor heeft: Audit en Testframework. De andere twee zijn uitdagend voor een technische student, maar ook stressgevoelig omdat er niets fout mag gaan. Dit zijn geen 'terzijde'-projecten waarbij het niet uitmaakt als er eens iets fout gaat of er een denkfout in zit, wat zorgt voor een grote druk op de stagiair. 375 euro is imho daarom zeker niet iets waarvoor ik deze opdrachten zou uitvoeren.

Met de stagevergoeding toon je ook aan de stagiairs dat je iets om ze geeft en ze niet uitbuit. 300 Euro per maand is op het HBO eigenlijk wel het minimum waarvoor je een opdracht wil aannemen. Zeker op een technische opleiding is het heel normaal dat de stagevergoedingen hoger liggen dan op de happy-go-lucky pretopleidingen. Mijn stagevergoedingen waren (2 jaar terug) 400 netto en 600 bruto.

Zeker met het tekort van goede (php-)programmeurs zul je nu iets extra's moeten bieden, zoals een goede stagevergoeding, een leuk kerstpakket, bedrijfsuitjes, goede gratis bedrijfslunch of andere voorwaarden. Daar staat tegenover dat Tweakers.net natuurlijk wel prestigieus is en zelfs onder non-tweakers behoorlijk bekend is. Hierdoor zullen studenten eerder geneigd zijn daar hun stage te willen vervullen.
Haha wat een bullshit. 'investeren'. In de meeste bedrijven waar je komt word je als stagiair ook nog eens ingezet als manusje-van-alles of word je eerst enkele weken op een stel oude rotprojecten gezet die ze zelf niet meer willen aanraken.
Ik weet niet waar jij bekend bent met stages... hier gaat dat toch wel anders en ben je realtime bezig met het team en de huidig lopende projecten, en dat hoor ik van erg veel mede-stagiars. Het zal dus in de meeste bedrijven juist andersom zijn (hoewel ik niet weet of dat in bijv. de randstad of universiteitssteden ook zo is natuurlijk).
Qua investeringen valt het echt wel mee hoor. Sja, je zult wat moeten uitleggen over de opdracht, en je bent in totaal 1 dag kwijt aan beoordeling / meetings met stagedocenten, maar verder..?
Naast tijd wordt hier ook allerlei materiaal tot mijn beschikking gesteld, waarmee je tijdens een opleiding echt niet te maken krijgt., erg mooi om die kansen te krijgen.

Jouw post ziet er naar mij dan ook uit als een rant van een gefrusteerde stagiar welke bij zijn stagebedrijf geen fijne periode gehad heeft... bij ons op school krijg je dan ook de mogelijkheid te switchen als er geen match is...

---

Op dit moment ben ik nog bezig met MBO (helaas) maar wil wel door naar HBO en zal dan zeker op zoek zijn naar een stageplek binnen een leuk (naar wat ik van de crew op bijv. het forum begrijp :D) bedrijf als Tweakers en zal dan ook kijken of er tegen die tijd nog plaatsen zijn, zeker leuk dat jullie deze optie bieden.

[Reactie gewijzigd door hiekikowan op 24 november 2011 10:15]

Stagevergoeding is niet verplicht, het is een gift van het bedrijf.

De grootste gift van het bedrijf is echter om te investeren in een student.
* Katsunami stikt in zijn eigen lach *

Ik denk dat veel stagebedrijven veel meer uit de stage halen dan ze erin steken, zeker als het om ontwikkelwerk gaat, en zéker als het kleinere bedrijven zijn. Dan ben je waarschijnlijk "gewoon" een goedkope werknemer.

Mijn stagebedrijf was destijds op zich wel redelijk wat betreft werk en begeleiding, maar het punt is wel dat ik voor een vergoeding van (destijds) slechts 300 euro p/m een CMS heb geschreven (alleen). Frontend, backend, ontwerp, documentatie, etc.... Dat wordt nog steeds gebruikt, jaren en jaren later. Het wordt nog steeds aangepast en uitgebreid. Men heeft zelfs een sub-bedrijf gestart om met behulp van dat CMS websites voor klanten te maken.

En ik WEET dat het mijn eigen CMS is, want ik kan het zien aan de opmaak van de code en het gedrag van het CMS als ik met de URL ga "spelen" op de websites uit hun portfolio.

Maar mij aannemen na mijn studie? Ja, dat wilden ze wel doen, maar het salaris lag nou niet direct in op het niveau dat je zou mogen verwachten na een HBO zeg maar. Het feit dat het ruim 2 uur reizen per dag inhield was ook niet al te aantrekkelijk.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 3 december 2011 19:01]

En ik WEET dat het mijn eigen CMS
Het is niet JOUW cms, het is het CMS van je stagebedrijf.
Als het JOUW cms was geweest, had je het toch ontwikkelt in JOUW tijd?
Bah. Van zeurders zoals jij krijg ik de kriebels.

Het is een CMS dat door mij ontwikkeld is. De basis ervan is door mij geschreven in mijn eigen vrije tijd nog voordat mijn stage begon, en delen ervan zijn tijdens mijn stage ook thuis geschreven.

Toen ik die opdracht aannam, heb ik expliciet toestemming gevraagd om ook onderdelen die op het werk werden geschreven zelf te mogen gebruiken, anders was ik er niet eens aan begonnen.

Dus ja, het is wel mijn eigen CMS, al zijn een aantal onderdelen op mijn stage geschreven, of specifiek voor het bedrijf ontworpen. Punt is dat dit alles het bedrijf een volledig functioneel CMS heeft opgeleverd waar ze nu nog steeds de vruchten van plukken, voor een bedrag van net 1800 euro.

Dat allemaal maakt me eigenlijk niet eens uit, want ik wist dat dat zou gebeuren; het is ook vrij logisch. Hetgeen me het meest ergert, is dat een bedrijf dat zóveel profijt van het werk én privéwerk van iemand heeft gehad, nog steeds slechts 120% van het minimumloon (~1700 bruto destijds) bood in geval van een (tijdelijke) baan. Je kunt veel zeggen, maar 1700 bruto is geen fatsoenlijk startsalaris voor een HBO-er.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 4 december 2011 22:58]

1700 bruto is inderdaad niks. Was het een "openingsbod" of een "Take it or leave it"-bod?

Ben zelf met iets meer begonnen, maar ik heb mijn HBO dan ook niet afgemaakt (niet uit onkunde overigens).

4 jaar later, na wat gesjacher met een potentiele andere werkgever, heeft mijn werkgever een leuk tegenbod gedaan en nu zit ik echt heel erg goed. Sjacheren is overigens niet altijd aan te raden: Ik had mijn ontslagbrief ingeleverd met daarin een bedankje dat ik erg waardeer wat het bedrijf voor mij heeft gedaan, maar dat ik thuis ook financiele verplichtingen had. Dat laatste zorgde er voor dat ik in de middag nog een tegenbod kreeg waarmee ik €250 meer ging verdienen dan het bod van de ander (mijn baas waardeerde de eerlijkheid en het feit dat ik het bedrijf bedankte) en nu hetzelfde verdien als de seniors. Veel bedrijven pikken het echt niet als je met een concept-contract aan komt zetten om te laten zien dat het gras groener is aan de overkant. "Bedankt voor het lachen, was gezellig, maar ik zie dan je ontslagbrief t.z.t. wel verschijnen neem ik aan?". Of ze gaan gewoon rustig een vervanger voor je zoeken.

Nu weet ik van collegae (medior c++ developers maar wel de kennis en expertise van senior) dat ze met een relevante HBO opleiding, 8 a 9 jaar werkervaring rond de €2000-€2200 zitten. Een van hen zei zelfs, I kid you not, "bij een ander bedrijf kun je makkelijk €2000 vragen", m.a.w.: hij zit daar onder. Veel van hen wonen nog thuis en ze hebben dan ook niet veel kosten. Ze hebben dan ook nooit om loonsverhoging gevraagd. Houdt wel weer in dat het gemiddelde laag is en de boss niet echt reden ziet om jou boven het maaiveld uit te laten steken.

Veel hangt dus ook af van je onderhandeling-skills, maar ook de assertiveit om een loonsverhoging te vragen. Dat laatste geeft de meeste problemen, want Nederlanders hebben niet zo de neiging om te gaan 'bedelen'. Dat is dan ook gelijk de reden dat "Job Hoppen" tm voor het meeste rendement zorgt in de IT. Immers, de potentiële werkgever weet niet waar de lat ligt en de ondergrens is moeilijker vast te stellen. Laat je dan ook niet te snel verleiden met "je krijgt nu wat minder, maar dat stellen we snel bij".

Andere bedrijven stellen bijv. samen met je reële doelen (POP/PAP achtig) op en als je deze haalt dan krijg je X loonsverhoging. Als je een bedrijf hebt dat weet wat de markt doet, dan is dit al een heel stuk makkelijker.

Ach, heel verhaal, maar je hebt nu wel een baan dat naar behoren betaald?
Vinden jullie een stagevergoeding de normaalste zaak van de wereld ofzo? Meestal is een stage toch onbezoldigd :) (hier in België dan toch)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 410002 op 22 november 2011 18:26]

Vinden jullie een stagevergoeding de normaalste zaak van de wereld ofzo
Euh, ja :). Zeker HBO stages en hoger. Maar hier heeft een bedrijf dan ook echt wat aan een stagiair, het duurt doorgaans een heel semester, full time. Als ik dit zo lees is het bij jullie meer een inconvenience voor bedrijven.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 november 2011 23:38]

Je moet gewoon geluk hebben dat een bedrijf überhaupt financieel je wil bijstaan tijdens de stage. Als student krijg je ook geen vergoeding van de Universiteit tijdens je andere vakken en een stage is net zo goed het volgen van een vak.

Een student die nominaal de studie doorloopt krijgt tijdens de hele studie studiefinanciering en moet het daar ook mee redden, met of zonder aanvullende beurs of bijdragen van ouders. Dat is dus tijdens de stage net zo. Waarom moet je daar ineens geld voor vangen?

Uit eigen ervaring weet ik dat stagiairs ook veel tijd kosten voor een bedrijf in begeleiding en ondersteuning. Dat kost ook een hoop arbeidsresources en dus geld. De student krijgt er (als het goed is) een hoop ervaring voor terug, wat uiteindelijk ook weer helpt voor cv, het vinden van een baan en daarmee dus ook geld oplevert.

Ik heb dan wel een stagevergoeding die ruimer is, maar ik zat in het buitenland en moest daar ook een (duurdere) kamer bewonen. Maar ik ken genoeg andere studenten die niets of tussen de €150-200 krijgen. TU Delft, universitaire masteropleiding ja ;)
Waarom moet je daar ineens geld voor vangen?
Niemand beweert hier dat dat moet, dus ik vraag me af waarom jij die vraag stelt in je post. Het is echter wel de norm. Op de HBO iig.
Uit eigen ervaring weet ik dat stagiairs ook veel tijd kosten voor een bedrijf in begeleiding en ondersteuning
En uit eigen ervaring weet ík dat stagiairs gewoon goedkope arbeidskrachten zijn voor werk waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Het werk dat ze uiteindelijk verzetten is meer dan de tijd die je erin moet investeren voor hun begeleiding. Daar komt nog eens bij dat het mogelijk ook toekomstige werknemers oplevert. Wij werken nu al een paar jaar met stagiairs, en het bevalt erg goed. Ze doen zinvol werk en krijgen daar een vergoeding voor. Daarnaast zijn er inmiddels al 2 ex-stagiairs in vaste dienst.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 november 2011 23:22]

De discussie kwam in eerste instatie tot stand omdat het geld wat Tweakers.net bood te weinig zou zijn, waarna bleek dat "het normaal was" dat je er geld voor zou krijgen. Ik zeg alleen dat ik het daar nou niet echt mee eens ben.

Het is gewoon onderdeel van je studie waar uiteindelijk, door je opgedane kennis, dat geld er ruimschoots wel weer uit krijgt. Natuurlijk is het mooi meegenomen als een stagebedrijf wat "sponsort" maar daar blijft het dan bij. Als je bijvoorbeeld tijdelijk moet verhuizen of extra kosten moet maken om te reizen, is het nog een ander verhaal. Maar dat is met het echte leven net zo ;)
Een beetje van beide.

Een goede stagiair kost geen geld maar zal iets opleveren.

Stagiaires die geld kosten zijn er nauwelijks behalve als de conclusie van deze of gene is dat dat wat hij doet niet voortgezet moet worden. De vraag is dan of dit geld heeft gekost (tuurlijk) of heeft opgeleverd omdat een full time medewerker dit niet meer hoefde te doen. Deze heeft nu uiteraard ook mee gekeken.

Ik heb zelf een prototype opgeleverd voor een handheld systeem. Zeker niet verkoopbaar, maar er was geen mankracht of geld om dit te laten doen door het vaste personeel. Nu is dit wel gemaakt en gedemonstreerd bij de potentiële klant. Deze kan dus kijken of hij/zij het wil. Zo niet koste het een beetje, zo wel levert het veel op.

Volgens mij kreeg ik 3 jaar geleden 400 euro. Er waren erbij die meer kregen, maar ook die minder kregen. Geen vergoeding is in Nederland niet van deze tijd. Elke vergoeding voor een afstudeerder van > 250 euro is in mijn ogen voldoende.

Daarnaast wordt het vaak gezien als een soort van lange proefperiode om hem/haar daarna aan te nemen.
Misschien in de IT. Er zijn genoeg vakgebieden waar bij hbo en wo stages geen vergoeding geldt, puur omdat elke cent al 3x moet worden omgedraaid.
IT'ers lijken vaak te vergeten dat ze in een nog al commerciele hoek zitten van de dienstverlenende bedrijven.
Stagevergoeding is op zij plaats omdat een student normaal gesproken geen 40 uur per week bezig is voor de studie. Dus kan er naast gewerkt worden. Als je 40 uur stage loopt, heb je niet de behoefte om 's avonds nog bij je bijbaan te komen. Tevens is dat niet goed voor de stageplaats, een student die vermoeid binnen komt.
In België is een student die studies op zijn niveau volgt toch zeker 35-40 uur bezig met zijn opleiding. Er zijn dan misschien ook minder Belgische studenten met een job. Bij diegene die in mijn omgeving een job hadden, was het altijd enkel weekendwerk.

Nu is het onderwijs in België wel beter gesubsidieerd dan in Nederland, dus de noodzaak om een centje bij te verdienen is misschien minder groot.

Hoewel België en Nederland naast elkaar liggen zijn er (zeker in het onderwijs) soms grote verschillen.
Voor de studie die ik doe is de studielast 42 uur per week. De studielast van studies om mij heen verschilt tussen de 38 en 46 uur per week. Dat er uiteindelijk minder uren worden gemaakt doet daar niet toe, want ook lang niet alle studenten lopen nominaal ;)

Bekijk je uitdraai van de DUO maar, waar op staat hoeveel studiefinanciering je krijgt en wat de verwachtte extra bijdrage is van je ouders. Je moet daarmee je studietijd door kunnen komen. De DUO houdt trouwens geen rekening met vakanties naar verre oorden en de nieuwste gadgets die je moet hebben ;)
Er zijn er genoeg die gewoon 40+ uren (ook in Nederland) bezig zijn. Erbij werken moet wel haast om het zonder schuld af te ronden. Maar de studielast van een voltijds studie wordt rond de 40 uur voor een gemiddelde leerling geschat.
Aan de andere kant is het wel de uitgelezen mogelijkheid om eens dingen uit te laten zoeken waar je zelf niet iemand op wil zetten die volledig in dienst is. Gewoonweg omdat dit veel te duur is of omdat er geen tijd voor is.
Vraag ik me ook af. Twee jaar co-schappen gelopen, en twee stages van elk 5 maanden. Allemaal zonder vergoeding. (correctie: in één ziekenhuis kreeg je 4 euro per dag, kon je een (overigens prima) warme maaltijd voor kopen).
Wellicht verschilt het per vakgebied gewoon ofzo.
Volgens mij zijn coschappen niet echt vergelijkbaar met normale stages. Co-schappen worden ook nooit betaalt volgens mij, omdat het echt onderdeel is van je studie.

Stages worden vaak wel vergoed, ligt er denk ik aan wat voor opleiding je doet.
Dit is toch een redelijk normale vergoeding voor een HBO-er. Voor een uni student mag het inderdaad wel iets hoger.
Ik krijg alleen voor mijn afstuderen een vergoeding van €250,- per maand om 4 dagen p/w fulltime voor de klas te staan. Heerlijk beroep leerkracht! =/ Als ik hoor dat eerste- of tweedejaars op andere opleidingen al dik €900,- per maand krijgen...
Je moet al blij zijn dat je al wat krijgt!

HBO
De gemiddelde stagevergoeding voor een HBO-er ligt tussen € 200,- en € 350,- bruto per maand.

WO
De gemiddelde stagevergoeding voor een WO-er ligt tussen de € 275,- en € 450,- bruto per maand.


Vergoeding van tweakers is dus zeker niet slecht!
LEES de reacties nou eens! Die stagevergoeding is HOGER als je in de IT zit. Er zijn stages die gewoon €1500 uitbetalen - simpelweg omdat ervaring in programmeren max 25jaar oud is - oftewel het verandert volop, oftewel de ervaring van iemand van 20 zal niet heel veel 'minder' zijn als die van iemand van 45. Sterker nog; kijk eens naar html5 - nieuw. "Niemand die het kan" - dus of je er nou een stagair voor pakweg €1000 opzet die het e.e.a. vanuit zn opleiding erover heeft meegekregen, of een collega die het nog allemaal moet aanleren die bruto €3.200 verdient...

Het is niet voor niets dat er niet één CAO is, maar dat de CAO's sector gebonden zijn.

OF zeg als bedrijf: de stagevergoeding is €300 - maar als het bevalt krijg je n baan, OF geef toe dat je veel aan iemand hebt, en beloon dit ook.
Je mag als bedrijf niet zomaar een stagiaire een volledig loon aanbieden ;) Daar zijn allemaal regels voor en een normale stagiaire die dus niet in dienst is kun je niet zomaar 1500 uit gaan zitten betalen...
tweakers.net betaald bovengemiddeld, en dan nog vrij hoog. Bij sommige stages verdien je zelfs helemaal niets, dus wees blij dat je het krijgt. :P
Sorry maar als je 20 weken research of een compleet product in de handen geeft dan mag je bedrijf daar best wat voor over hebben. Ik heb ook zo'n 'je krijgt een vergoeding aan het einde' bedrijf gehad. Die ga ik dus niet sponsoren.
Anoniem: 22659
@jip_8623 november 2011 23:12
Dat vind ik een beetje kort door de bocht jip. Ik heb niet de indruk dat de meeste stages leiden tot een kant en klare oplossing die in 1 keer geimplementeerd kan worden. Vaak is het uitvoeren van wat veldwerk wat een ervaren werknemer in een korte tijd in elkaar had kunnen zetten. Ja, er wordt een aardig product opgeleverd, maar de nadruk ligt op het leren van de stagier en niet op de output (die vaak hevig ondersteund is door werknemers). Er is dus wel degelijk sprake van een grote investering met een klein rendement.
Niemand hoeft te betalen voor een stage, omdat anders er teveel stageplekken weg zouden vallen, dit extra zakcentje is alleen voor de moeite en niet verplicht :)
Nou die stage vergoeding mochten ze van mij achterwege laten.
Is toch wel een kans om bij tweakers.net stage te lopen.
Weet je zeker dat je ergens stage loopt waar je kennis op doet.

Ben nog druk bezig met mijn mbo daarna zien wel wel weer veder :+
Als stagevergoeding is het niet slecht. Het probleem is eerder dat je ernaast (vaak) niets meer kunt verdienen. Tijdens de meeste semesters heb je genoeg vrije tijd voor een bijbaantje, maar als je 40 uur werkt (en dan ook echt werken bij de meeste bedrijven), heb je daar al snel geen puf meer voor.
Zeker als je op een punt zit dat je ook geen stufi/lening meer hebt, kan stage-lopen echt zorgen dat je in de financiële problemen komt. Al is dat dan niet de schuld van een stagebedrijf.

Overigens vind ik het belachelijk dat bedrijven niet een normale vergoeding geven. Tuurlijk, je bent nog niet afgestudeerd of fulltime bezig met de opdracht (soms moeten er ook dingen voor school worden gemaakt), maar draait als het goed is wel mee en zorgt (al is het indirect) voor omzet. Dat je daar dan een euro of 2 per uur voor krijgt is gewoon niet eerlijk. Dat is dan wel erg makkelijk en goedkoop voor zo'n bedrijf, want de meeste studenten leveren echt wel goed werk af. (uiteraard enkele gevallen daargelaten)
Je druk maken om een paar tientjes meer of minder lijkt me niet echt op zijn plaats als je praktijkervaring op wenst te doen om een betere kans te maken op baan. Vergoedingen hebben met prestige te maken, hoe meer prestige een bedrijf heeft, hoe hoger over het algemeen genomen de stagevergoeding. Verder is de relevantie van een stagevergoeding totaal afwezig, als je tenminste voor inhoud gaat en voor iets dat jouw mogelijkheden verruimt.
Naar mijn weten is een stagevergoeding vaak niet eens verplicht en moet je zelfs tevreden zijn met 500 euro voor een half jaar.
Persoonlijk vind ik dat je minimaal het minimumloon per uur moet krijgen, je kun je werk met je studie combineren, maar stage met werk is vaak een lastiger verhaal.

Desondanks vind ik dat de stagevergoeding van de eerste functie niet lager dan verwacht. Wat dat betreft heb ik met mijn stage wel een hoop geluk gehad, maar ik kan niet zeggen dat ik net zo'n bekende werkplek heb gehad. Dat is namelijk ook wel wat waard vind ik.
Anoniem: 285410
22 november 2011 17:10
Ik vraag mij af waarom er enkel HBO plekken zijn. Ik denk dat voor bijv het testframework of beta functionaliteit wellicht ook MBOers kunnen doen.

Ik weet natuurlijk niet genoeg over deze projecten om goed te kunnen oordelen maar het zou interessant zijn om te horen waarom voor HBO studenten gekozen is,
Omdat wij er van uit gaan dat de betreffende functies voldoende ingewikkeld zijn om een eis voor HBO-denkniveau te verantwoorden :)

Bijvoorbeeld die beta-functionaliteit is niet zo triviaal als je denkt. Het moet tenslotte de code zo min mogelijk aantasten qua onderhoudsvriendelijkheid en daarnaast toch efficient blijven werken om meerdere versies van bepaalde features tijdelijk te hebben. Waarbij de samenstelling van in beta zijnde features ook steeds veranderd. Bovendien kunnen er features zijn waarvoor er tijdelijk vanuit de datalaag extra ondersteuning moet zijn voor een oude en een nieuwe versie van e.o.a. API. Daarnaast moet de optie om mee te doen aan zo'n betafeature gebruiksvriendelijk, maar zichtbaar, worden getoond en praktisch en efficient opgeslagen worden. En dat dus alles met onderhoudbare en duurzame code, dus het is niet zomaar een simpel klusje voor een keer beta-feature uitrollen :)
Wat mij eerder opvalt is dat er eigenlijk alleen Bedrijfskundige informatica of informatica-opdrachten te vinden zijn. Geen enkele opdrachten met betrekking tot marketing, ontwerp, testing, usability etc. Toch zaken die ook constant verbetering nodig hebben, dunkt me.
Maar dat zijn zaken die niet onder het development team vallen bij tweakers.net. De meeste van je punten vallen onder het product team, en ik denk niet dat daar op het moment een stageplek open is.
Wat Kees zegt. :) Voor Ontwerp, testing & usability etc hebben we momenteel geen ruimte helaas.

Wat marketing betreft echter wel. Daar is ieder half jaar ruimte voor een stagiair als ik het goed heb. Dat loopt dan wel via de website van VNU Media
Omdat meestal zo is. De meeste vacatures word HBO of Universitair voor gevraagd, een MBOer zal hoogstens een stage plek krijgen achter de helpdesk als werkplek beheerder of zoiets in de zin.

Mijn ervaring is echter als je dan iets in zin van autisme hebt en dus geen ICT genius ( Bijvoorbeeld een ontwikkelaar ) bent, maar wel goed met ICT bent maar niet een genius dan zal je moeilijk die stageplek vinden. Want communicatie vinden bedrijven meestal zeer belangrijk.

En een botte systeem beheerder die niet kan communiceren hebben ze meestal al en die zal in dienst gekomen zijn in een tijd waar je makkelijk werk vond in de ICT, nu zijn juist meeste vactures voor hoog opgeleiden.

Maar MBO ICT opleidingen hebben ook geen goeie reputatie vaak, en dat is bij HBO soms ook wel het geval.

[Reactie gewijzigd door 318025 op 27 november 2011 22:35]

Hier op de universiteit van Gent (België) kan je als 'master in de ingenieurswetenschappen - computerwetenschappen' 4 of 6 weken stage doen tijdens de vakantie als keuzevak. Een buitenlandse stage bij Tweakers, zou geniaal zijn, maar zal dus niet lukken... Als er toch een korte stage in juli en augustus zou zijn, zet 't aub ook in een .plan, interesse hier ;-)
4 tot 6 weken? Wat extreem kort. Daar heeft een bedrijf dus zo goed als niets aan, tegen de tijd dat je een beetje bent ingewerkt ga je alweer weg.
Anoniem: 384792
@.oisyn22 november 2011 18:32
Jip, maar doorheen het jaar is er ook 1 dag per week voorzien om verder aan de stage verder te werken. En in tegendeel tot bij jullie: nul vergoeding. Her en der een kleine vergoeding maar dat stelt niks voor.

Allesinds interessante topics, jammergenoeg een jaartje te laat :(
Klinkt uitdagend!
Jammer dat mijn opleiding MBO 4 is.
Anders had ik zeker een poging gewaagd!
Met zo'n insteek wordt je nergens aangenomen.
Wie niet waagt wie niet wint misschien kijken ze ook wel naar jouw talenten?
Dat platform voor beta functionaliteit klinkt echt als een leuke uitdaging!

Ik loop momenteel al stage (HBO Informatica 3e jaar), maar ik heb volgend jaar nog een afstudeerstage te doen, dus ik zal het zeker overwegen.
Jullie zijn een beetje te vroeg... :+
Volgend jaar nog eens? :P
Misschien is dit: spoiler tag restylen nog een leuke taak voor de komende stagaire :Y

[Reactie gewijzigd door Pixel Punk op 24 november 2011 14:58]

Hebben jullie ook wat aan MBO-studenten voor een stage?
Hmmm... toevallig stageplaatsen beginnende in augustus'12? Dan zullen ook weer een hoop HBO'ers (mij incluis) op stage moeten.
Klinkt leuk, alleen start ik pas volgend jaar op het HBO :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee