Door Arjen van der Meijden

Lead Developer

Development-round-up - iteratie #9

21-11-2011 • 13:37

33 Linkedin

Sinds iteratie 8 zijn weer drie weken verstreken. Ook deze keer hebben we meer dan honderd 'tickets' afgehandeld en ook deze keer betreft het vooral werk dat jullie (nog) niet te zien krijgen.

Gouden Steeksleutel

Een van de zichtbare klussen was het lanceren van de gouden steeksleutel, maar afgezien van wat puntjes op de i was dat werk eigenlijk al in iteratie #8 gedaan. Ondertussen zijn er bijna 200.000 stemmen op uitgebracht.

Topic uitsluiten uit je post-history

Soms reageer je op het forum in een heel actieve en langlopende discussie; die blijft dan terugkeren in je post-history. Op het forum werd dan ook geregeld gevraagd naar een manier om dat soort topics niet meer in je post-history te hoeven zien. Dat hebben we in deze iteratie gerealiseerd.Hide in post-history

Verbeterde Site Pinning in IE9

IE9 site-pinning verbeterdVoor liefhebbers van Internet Explorer 9: we hebben de mogelijkheid tot Site Pinning verbeterd. Je kon al rechtstreeks naar de populairste bestemmingen (Frontpage, Pricewatch, V&A, Forum en Jobs), maar krijgt nu ook een lijstje van de laatste headlines. Verder krijg je een notificatie (met een overlay-icoontje) als er een nieuw artikel verschijnt.

Project Phoenix - Meer redundant Tweakers.net

Een project waarvan we nog weinig kunnen laten zien, maar waarover we wel wat kunnen vertellen, is onze inspanning om Tweakers.net via twee datacentra en twee gescheiden internetroutes beschikbaar te maken. We zijn hiermee al voor de zomer van dit jaar begonnen en hebben ondertussen 'Phoenix' bedacht als naam ervoor.

Het belangrijkste doel van dit project is zeker stellen dat we bij problemen met onze huidige locatie bij True toch Tweakers.net kunnen blijven serveren. En dan bedoelen we natuurlijk vooral kleine rampen, zoals uitvallende uplinks, stroomstoringen en brand. We gaan er voor het gemak vanuit dat als heel Noord-Holland overstroomt of er een atoombom op Nederland gegooid wordt, het onze bezoekers niet veel kan schelen dat Tweakers.net er toevallig ook uit ligt ;)

Eerste stappen

Voor dit project zijn de eerste stappen gezet. Aangezien dit een complex project met interessante valkuilen is, hebben we al snel voor een technisch partner gekozen. Samen met deze partner hebben we de selectie van datacentra, isp's, loadbalancing en communicatietechnieken al uitgevoerd en de benodigde contracten getekend.

Met het oog op veel bandbreedte met lage latency tegen beperkte maandelijkse kosten, hebben we ervoor gekozen om de tweede locatie ook in Amsterdam te houden. Op die manier hoeven we relatief weinig werk te verrichten om Tweakers.net met multimaster-storage en multimaster-databases uit te rusten.

In de afgelopen week werd ons rack in de nieuwe locatie klaargemaakt om van servers te worden voorzien en te worden aangesloten op onze racks bij True. Kortom, nu wordt het echt interessant. We zullen in de komende tijd dan ook meer over dit project schrijven en daarbij dieper ingaan op de techniek.

Andere grote projecten

Behalve aan Phoenix werken we ook nog steeds aan het grotendeels vernieuwen van de site. Ook tijdens de komende iteraties blijven we daar nog wel mee bezig. Helaas zijn de wijzigingen niet geschikt om tussentijds te worden gelanceerd, dus hoewel we flink wat opleveren voor interne 'klanten', zien jullie daar in de komende tijd nog weinig van.

Voor de meeste niet-standaardadvertenties is inspanning van ons ontwikkelteam nodig. Hoewel het doorgaans de leukere manieren zijn om geld te verdienen met Tweakers.net, betreft het zelden structurele verbeteringen aan de site. Dus als programmeur besteed je er toch liever niet te veel tijd aan :) Ze komen echter wel steeds vaker voor, doordat adverteerders uitgekeken raken op de standaardflashbanners. We zijn daarom begonnen met een project dat ertoe moet leiden dat we minder ontwikkeltijd hoeven te besteden aan dat type advertenties.

We zoeken versterking

Mocht je mee willen helpen met onze iteraties of interesse hebben om mee te bedenken wat wij aan werk moeten doen, dan is je sollicitatie voor onze vacatures voor respectievelijk een webdeveloper en een productmanager welkom.

Reacties (33)

Wijzig sortering
Gezien de huidige architectuur en de daaromtrent gemaakte keuzes hebben we eerst al genoeg werk om er een twee-locatie omgeving van te maken. Met name synchroon houden van databases, filesystems en andere centrale resources wordt aanzienlijk minder triviaal op het moment dat de link tussen de locaties minder betrouwbaar wordt. Zeker als het aantal locaties ook nog eens toeneemt.
En met dit eerste plan is het al niet bepaald triviaal om dat goed te regelen tegen acceptabele kosten :)

Zelfs voor een andere provincie of een andere stad in dezelfde provincie moest er flink (meer) in de buidel getast worden om ons plan goed uit te werken. Maar zoals gezegd, e.e.a. komt in volgende .plans (of andere artikelen) in meer detail.
Leuk tijdstip :D Hoe hebben jullie die Posthistory aanpassing nou eigenlijk gerealiseerd?

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 21 november 2011 13:49]

Ik snap eerlijk gezegd niet waarom iedereen niet gewoon zijn Bookmarks gebruikt om de topics die je ECHT wilt volgen bij te houden :?

In de bijna 10 jaar dat ik op GoT kom heb ik nog nooit iets met mijn posthistory gedaan :P
In mijn posthistorie staan meer dan 2000 topics welke ik in principe allemaal wil volgen, voor elk topic een bookmark aanmaken is niet te doen.

Als de bookmark checkbox nu standaard aan staat zou dat een ander verhaal zijn geweest. Ik gebruik hem nu vooral om aparte posts te bookmarken waar ik niets aan kan toevoegen en waar weinig in wordt gepost. Zoals het soep de troep topicreeks.
Als het aanmaken van X aantal bookmarks niet te doen is, is het volgen van die X aantal topics ook niet te doen lijkt me. :)

2000 topics volgen,.. Dat is een dagtaak! 8)7
Als het aanmaken van X aantal bookmarks niet te doen is, is het volgen van die X aantal topics ook niet te doen lijkt me.
Het betekent dat je bij elke reply er even expliciet aan moet denken dat je de topic ook in je bookmarks moet gooien. Als je dat nú nog moet doen voor alle topics waar je in het verleden op hebt gereageerd (voor mij zijn dat er op het moment van schrijven 8.823) dan is dat niet te doen. En waarom zou je dat ook doen, als je gewoon een mooie posthistory hebt?
2000 topics volgen,.. Dat is een dagtaak!
Onzin. Je leest toch niet elke keer al die topics? Alleen diegene waar nieuwe posts in staan. Ik zie dat jij weleens in het Android subforum te vinden bent. Die heeft momenteel ~1750 topics. Jij leest toch ook niet al die 1750 topics elke keer als je in dat subforum een kijkje neemt?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 21 november 2011 15:55]

Ik snap eerlijk gezegd niet waarom iedereen niet gewoon zijn Bookmarks gebruikt om de topics die je ECHT wilt volgen bij te houden
Omdat ik álle topics wil volgen waar ik in gereageerd heb, met uitzondering van slechts een paar oude topics die nog lopen maar waar ik nooit meer kom. Het was wat mij betreft óf deze feature, óf de feature dat topics waar je in reageert automatisch worden gebookmarked. GoT browsen doe ik voornamelijk via mijn posthistory, dus ik ben blij dat voor deze feature is gekozen. Overigens was deze functionaliteit al wel al heel lang beschikbaar als je gebruik maakte van mijn Chrome extension (en dan kun je ze ook hiden uit álle topiclijsten, dus ook forum, activetopics en myreact, en niet louter uit je posthistory).

In de 11 jaar dat ik op GoT kom heb ik nog nooit iets met de bookmarks gedaan (maar goed, die bestaan ook niet al 11 jaar).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 21 november 2011 16:05]

Gewoon een extra tabel die per user bijhoudt welke topics verborgen moeten worden. Deze wordt meege-join-ed in de posthistory query :)
En als je per ongeluk een topic hebt ge-hide'd, hoe kan je dat topic dan weer aan de PH weer toevoegen, zonder te reageren? Is daar ook een interface voor? Of moet je dan gewoon reageren?

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 21 november 2011 13:55]

Probeer maar uit, je kan 'm weer unhiden :)
Ah, ik zie het, je kan dus togglen om ook de verborgen topics weer terug te zien.
Als je de hide tag kunt zien :S

Hier op mijn Mac met firefox 6.0.2 is niets te zien.


Ahh heb hem, hij zit niet onder myReact waar je hem zou verwachten omdat daar juist die topics in de weg staan!
Maar ze staan in je post history.

[Reactie gewijzigd door Freaky_Revolt op 21 november 2011 14:13]

Klinkt goed, vooral de forum feature is een verademing! Dank!

Wat betreft project Phoenix, heel erg boeiend! Ik heb op het werk ook een dubbele omgeving en we werken met een master-master MySQL die het ansich prima doet. We zijn nu opzoek naar methodes om ook files te repliceren, maar dat klinkt vooralsnog makkelijker dan het is. Verder dan rsync en Unison zijn we nog niet. Onbegrijpelijk dat er verder geen standaard stukje software voor te vinden is wat met een server/client structuur werkt :(
Vooral multi-master is wel een aardige uitdaging ja...
Daar zit ik inderdaad mee :)

Wij hebben 3 omgevingen:
Colo 1
Omgeving A
Omgeving B

Colo 2
Omgeving C

En die moeten allemaal gelijk blijven :)
De vraag is dan wel of realtime master master replicatie echt nodig is. Het is meestal belangrijker dat een systeem binnen enkele seconden weer up is, dan dat je beide locaties actief gelijktijdig kunt gebruiken.
Weer leuk om te lezen. Hoe komen jullie trouwens aan tweakers.me.uk?
Wij spreken het meer uit als tweakers.meuk :P En je kan voor bijna alle landen een domein registreren ongeacht of je er woont of niet - meestal gewoon via nederlandse registrars -, alleen doen we dat alleen voor de domeinen die ons leuk, nuttig of noodzakelijk lijken (zoals tweakers.mobi en tweakers.tv).
Het beheer van de Meuktracker dus :+
Weten we dat ook weer :P

Hoort Tweakers.tv niet naar: http://tweakers.net/video te linken?

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 22 november 2011 12:02]

Geregistreerd in Engeland? Me Uk..

ben wel benieuwd wat er achter zou zitten. :P
We gaan er voor het gemak vanuit dat als heel Noord-Holland overstroomt of er een atoombom op Nederland gegooid wordt, het onze bezoekers niet veel kan schelen dat Tweakers.net er toevallig ook uit ligt.
Dat is een heel slechte aanname...
Als heel Noord-Holland onder water staat, wil ik in Brabant nog gewoon T.net lezen!! :Y) :9
En als Nederland onder gaat aan een ramp zou het leuk zijn als Tweakers gewoon blijft werken, ik stel voor mirror lokaties in New York, LA, Tokyo, Singapore, Dubai en Frankfurt :)
Eigenlijk vind ik dat een best goed idee, maar ik zou dan wel graag de locaties op hawaii, de malediven, bahama's en op de antillen willen hebben. Die andere steden trekken mij niet zo erg ;)
Je hebt toch niet iets te verbergen he? O-)
Hij wil gewoon af en toe op vakantie zijn servers onderhouden.
We gaan er voor het gemak vanuit dat als heel Noord-Holland overstroomt of er een atoombom op Nederland gegooid wordt, het onze bezoekers niet veel kan schelen dat Tweakers.net er toevallig ook uit ligt ;)
Zwaktebod!

Weer goed bezig geweest! ben benieuwd wat voor hardware er in het nieuwe rack komt te hangen, maar daar wijden jullie tzt vast weer een mooie post aan :) Ook erg fijn dat je nu je post history kunt aanpassen!
Jeuj, na al die jaren zit de functionaliteit waar ik zo vaak om gevraagd heb er eindelijk in: het kunnen hiden van topics die ik niet meer wil volgen :9~ :9~ :9~
En hoe staat het met de mobiele toegang van het forum? Dat blijft maar aardig stil.
Op het forum las ik dat dit wordt meegenomen bij de volledige overhaul.
We gaan er voor het gemak vanuit dat als heel Noord-Holland overstroomt of er een atoombom op Nederland gegooid wordt, het onze bezoekers niet veel kan schelen dat Tweakers.net er toevallig ook uit ligt
:'(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee