Door Wilbert de Vries

Tweakers.net geeft übervet 3d-pakket van Sony weg

16-09-2010 • 15:00

192 Linkedin

In samenwerking met Sony geeft Tweakers.net een prachtig 3d-prijzenpakket weg. Wil jij een 3d-tv, een PS3, de nieuwe Gran Turismo-game én vier andere 3d-games hebben, dan is dit je kans - maar voor niets gaat de zon op!

Hoewel we volgens de technowaarzeggers al jaren geleden aan de vooravond van de definitieve doorbraak van 3d stonden, is die er nog altijd niet van gekomen. Ook toen vorig jaar weer berichten opdoken dat diverse fabrikanten aan 3d-technologie werkten, waren de reacties sceptisch.

Nadat in december vorig jaar de 3d-blu-ray-specificatie werd vastgelegd, brak tijdens de Consumer Electronics Show in januari van dit jaar echter een heus 3d-offensief los. Alle grote tv-fabrikanten demonstreerden daar hun eerste 3dtv's. De IFA-beurs in Berlijn stond zo mogelijk nog meer dan de CES in het teken van 3d, met niet alleen nog meer 3dtv's, maar ook bijvoorbeeld 3d-camera's en laptops met 3d-functionaliteit.

Nog altijd zijn er de nodige sceptici, maar als wij ook even sceptisch mogen zijn: ook het internet, mobiele telefoons en zelfs de televisie werden indertijd door menigeen als kansloos bestempeld, maar als 3d dezelfde ontwikkeling doormaakt, dan staat ons een bijzonder driedimensionale toekomst te wachten. De 3d-ontwikkelingen zullen de komende tijd in elk geval niet stilstaan, al blijft de toekomst uiteraard onzeker.

* De prijsvraag

We zijn benieuwd hoe jij denkt dat die toekomst eruitziet. De winnaar van deze prijsvraag is dan ook degene die volgens ons de beste, mooiste, leukste of griezeligste voorspelling weet te geven. We nodigen je daarom uit om in maximaal 400 woorden jouw 3d-visie aan ons te laten weten.

Inzenden kan tot en met 24 september naar r3dactie@tweakers.net. Vermeld in je mail je username, je volledige naam en adres, telefoonnummer en uiteraard je bijdrage van maximaal 400 woorden. Denk je dat jouw inzending bijzonder geslaagd is, wil je je visie delen met de rest van de wereld of wil je zien wat anderen te melden hebben? Dan kun je terecht in het prijsvraagtopic op GoT.

* Het prijzenpakket

We hebben deze keer helaas maar één prijs, maar die is ook wel serieus de moeite waard. Als je wint, ontvang je namelijk:

Sony Bravia KDL-40HX800
3D-kit: transmitter met twee brillen
Sony PlayStation 3
Gran Turismo 5 + vier andere 3d-games

met een totale waarde van ongeveer 2400 euro!

* Ter inspiratie

Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een paar Tweakers.net-redacteuren gevraagd om hun visie op diverse terreinen te geven.

Gaming
Als het gaat om de toekomst van 3d-gaming, hebben we onze twijfels of het grote publiek deze trend binnen afzienbare tijd zal oppakken. 3d-televisies zijn duur en het spelen van 3d-games met een speciale bril op je hoofd is een stuk vermoeiender voor je ogen dan normaal gamen. Zeker dat laatste zou voor early adopters een struikelblok kunnen zijn. Bovendien werkt de techniek niet altijd even goed; Motorstorm en Virtua Tennis 4 komen erg goed uit de verf, maar bij Killzone 3 maakt de derde dimensie het spel alleen maar moeilijker. Het ziet er wel spectaculair uit, maar zorgt ervoor dat je veel meer informatie moet verwerken, wat lastig is bij een snelle shooter als Killzone 3. (Jurian Ubachs)

Mobile
Wie verwacht dat binnenkort 3d-films op smartphones bekeken kunnen worden, moeten we helaas teleurstellen: de techniek is op tv veel verder gevorderd dan in de telecommarkt. Dat zal er vermoedelijk ook mee te maken hebben dat het kleine schermpje van een telefoon zich minder goed leent voor het bekijken van een 3d-film dan een metersgrote lcd-tv. Dat betekent niet dat mobieltjesfabrikanten er niet mee bezig zijn: 3d-technieken zijn al langer in ontwikkeling, en duiken misschien al begin volgend jaar op in nieuwe toestellen. De eerste toepassingen moeten we vooral verwachten op het gebied van interfaces, zoals bijvoorbeeld dit demofilmpje laat zien. (Arnoud Wokke)

Fotografie
Voor het maken van 3d-foto's zijn nu al drie manieren beschikbaar: met de 3d-panoramafunctie van onder meer een aantal Sony-camera's, waarbij uit een pan van de camera de genomen foto's een 3d-beeld wordt berekend; met een 3d-conversielens op een camera met een enkele sensor, of met toestellen als de FinePix Real 3D-compactcamera's van Fujifilm, die voorzien zijn van twee lenzen en twee beeldsensors. Met de eerste zijn geen bewegende onderwerpen in beeld te brengen, terwijl je bij de laatste gebonden bent aan het ontwerp met de twee redelijk ver uitelkaar staande lenzen in de camerabehuizing. Het gebruik van een 3d-conversielens - Panasonic timmert hier al mee aan de weg - lijkt dus de beste kansen te hebben. Het vastleggen van 3D-homevideo's lijkt overigens interessant, maar kan snel vermoeiend voor de ogen zijn: 3d-video stelt namelijk heel andere eisen aan de cameravoering dan 2d-filmpjes. (Pieter Molenaar)

Laptops
De meeste grote laptopfabrikanten hebben inmiddels zogenoemde 3d-laptops met 120Hz-scherm en shutterbrillen uitgebracht of aangekondigd. Ze promoten de technologie echter niet al te actief, zoals dat wel bij televisies gebeurt. Toch zijn juist laptops zowel geschikt voor het bekijken van 3d-films, als voor het spelen van games met 3d-functionaliteit. De categorie multimedia- en game-laptops maakt echter maar een bescheiden deel van het totale aanbod uit, dus een stortvloed aan 3d-laptops hoeft niet verwacht te worden. (Olaf van Miltenburg)

Hardware
Op het gebied van hardware zijn het vooral de videokaarten die het gebruik van 3d moeten bevorderen. Nvidia probeert het gebruik van 3D Vision al lange tijd te promoten, maar tot op heden is dit systeem nog niet echt van de grond gekomen. Ook bij 3d-weergave door computers is een active-shutterbril nodig en bovendien moet is een monitor met een verversingsfrequentie van 120Hz of meer noodzakelijk.

AMD is met zijn Radeon-kaarten minder ver met 3d-gaming, maar heeft als voordeel dat zijn software gebruikt kan worden in combinatie met brillen van andere fabrikanten. Ook bij AMD-hardware is een minimaal een 120Hz-scherm nodig. In de nabije toekomst zullen videokaarten verschijnen die het decoderen van 3d-blu-ray-materiaal ondersteunen, wat met name in htpc's van nut kan zijn. (Marc Rademaker)

Televisies
Net als de led-backlight zal 3d-functionaliteit volgend jaar ook in de midrange-modellen verschijnen: voor filmmaatschappijen is een grote 'installed base' belangrijk om door te gaan met het produceren van 3d-films. Samen met de komst van 3d-camcorders en voordelige 3d-blu-ray-spelers zal 3d het hype-stadium waarschijnlijk snel ontgroeien. Het zal waarschijnlijk niet de glansrol krijgen die de fabrikanten nu beloven, maar voor de liefhebbers zal de technologie algemeen beschikbaar komen. Bij het reviewen van televisies hebben 3d-films hun meerwaarde al laten zien, al zou ik niet iedere film in 3d willen zien.

Voor degene die 3d-brillen niets vinden: helaas is daar nog geen betaalbare en kwalitatief acceptabele oplossing voor. Er zijn echter wel al andere mogelijkheden, zoals 3d-tv's met een polarisatiefilter en lichtere, passieve brillen. Onder meer LG toonde op de IFA een 3d-oled-tv op basis van dit principe. Ook zijn er 3d-projectors aangekondigd, maar voor full hd-3d is dat nog te duur. Een interessant alternatief voor een tv met losse brilletjes is de mobiel bruikbare, futuristische 3d-bril van Carl Zeiss, waar twee oled-displays in verwerkt zijn en waarbij de tv dus overbodig is geworden. (Pieter Molenaar)

* Tot slot: regeltjes!

 • Inzenden kan tot en met 24 september 23:59 naar r3dactie@tweakers.net
 • Vermeld je username, je volledige naam en adres, je telefoonnummer en uiteraard je bijdrage van maximaal 400 woorden.
 • Onvolledige inzendingen worden uitgesloten van deelname.
 • Per persoon mag maar één keer worden ingezonden.
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • Medewerkers en familieleden van Tweakers.net, VNU Media en Sony zijn uitgesloten van deelname.
 • Alle gegevens die je verstrekt ten behoeve van deze prijsvraag, worden door Sony en door Tweakers.net/VNU Media uitsluitend gebruikt voor het selecteren en informeren van de winnaar.

Veel succes!

Reacties (192)

Wijzig sortering
dit is toch een actie van sony zelf?
wat tweakers heeft gedaan is een tv gekocht en de rest krijgt je er gewoon gratis bij van sony zelf.
dus danku sony voor de vrijgevigheid 8)7

[Reactie gewijzigd door Daileass op 17 september 2010 13:26]

Tv gekocht? Nee hoor :)
eve een vraagje, ik schrijf dit soort dingen liever in het engels, is dit toegestaan?
Plagiaat is verboden he :+ Google is your best frend O-)

Maar serieus, ik denk niet dat T.net te veel zal letten op ontbrekende en misplaatste -d en -t's. Zijn met zn allen toch voor een groot gedeelte techneuten en in de meeste gevallen hebben die geen talen knobbel

....Maddog spreekt uit ervaring
wat ik meer bedoel is dat ik met dit soort prijsvragen (of opdrachten op school) er altijd een uitdaging van maak het iets apparts te maken, doorgaans gaat dit beter in het engels.

spelling heb ik al lang geleden opgegeven (in beide talen ;) )

edit: opdrachtne is geen woord

[Reactie gewijzigd door ncb op 16 september 2010 15:35]

Apparts is ook geen woord. :P

OT: leuk initiatief, ik ga eens mijn creativiteit raadplegen. :)
anders typ je het eerst uit in word of iets dergelijks en gooi je er een spellingscontrole op los.
dan weet je dat de woorden goed staan alleen het grammaticale aspect moet je helaas zelf doen :9
Dat is niet de bedoeling. We organiseren voor een Nederlands publiek en de voertaal is dus Nederlands. Op taalfoutjes zal wel niet heel erg gelet worden :)
Zal wel even gaan brainstormen, echter ik wil niet te verwend klinken; 40" is wel erg klein voor 3D!

Samsung PS50C7000 50" 3D plasma, PS3 en 5 games ~= 2000 euro
Samsung PS63C7000 63" 3D plasma, PS3 en 5 games ~= 2800 euro
En 63" is te groot voor de gemiddelde woonkamer..
Daarbij: door wie wordt het gesponsord? ;)
hoeveel inch het is geeft alleen aan hoe dichtbij je kan zitten, ik heb een 32 inch staan en als je op 5 meter afstand gaat zitten en je het niet kan lezen heb je toch echt een bril nodig. Hoe groter de tv hoe groter de pixels dus lagere qualiteit.
De gemiddelde tekstverwerker geeft dat toch al aan :?
dacht ik ook.. Word en de tekstverwerker in open office (ben nu net even zijn naam vergeten :p) doen dat in elk geval..
de tekstverwerker in open office (ben nu net even zijn naam vergeten :p)
je bedoelt Writer (logische naam huh?) :P
Dat is een handig linkje :)
Ben benieuwt of jullie al die 400 woordige emails gaan lezen. :P Ik doe iig mijn best :)

[Reactie gewijzigd door iDaniel op 16 september 2010 15:33]

Precies wat ik me dus afvroeg. Stel ze moeten dit allemaal gaan lezen om de orgineelste eruit te kiezen...... Lijkt mij vrij moeilijk en tijdrovend. Daarom ben ik benieuwd naar de procedure van het selecteren van een winnaar en of mijn brief uberhaupt wel wordt gelezen. Ach ik verzin zondag wel iets als ik in een beter gemoedstoestant ben haha (school vermoeidt).
snap niet echt wat het voorbeeld heeft te maken met de prijsvraag , zie nergens in de voorbeelden een echt toekomst voorspelling staan,

of is het meer bedoeld om uit te leggen wat er nu speelt op 3d gebied waar we onze toekomst visies op kunnen uitbouwen ?
"We nodigen je daarom uit om in maximaal 400 woorden jouw 3d-visie aan ons te laten weten."

Gewoon wat jij denkt dat er in de toekomst komt, althans dat heb ik eruit opgemaakt. :P
Mag je ook sceptisch zijn? Of gaat de sponsor dan moeilijk doen?
Anoniem: 374419
@dsibma16 september 2010 16:31
nee hoor mag best maar of je wint is de vraag
Toch mooi altijd dat op die 3d plaatjes de beelden altijd buiten de kaders van het scherm gaan. Laat dat nou net het gene zijn wat niet werkt. De illusie breekt altijd meteen als iets tegen het kader komt.
Wat ook een van de grootste punten is tegen al die out of screen effects. Avatar zag er goed uit, tot je doorhad dat de helft van die effecten 2 cm voor je neus gewoon lekker aan de rand werden afgesneden. Geef mij maar diepte het scherm ín.
Hoe ver in de toekomst ?
Morgen ? Zelfde meuk van nu.
Volgende maand? misschien nog een 'nieuw' kaart van nvidia.
Over 3 eeuwen ?

Star Trek, holo deck
met of zonder safety protocols? :+

in ieder geval veel success aan degene die mee doen, is een ongelooflijke mooie prijs.
Ik laat hem enkel schieten omdat ik het niet echt zie zitten om een 3d bril bovenop mijn normale bril te zetten...met avatar in de bios wel gedaan maar was geen pretje.
laat die voorspellingen maar komen :)
ik ben ideeloos, dus, geen inzending voor mij!

leuke actie tweakers.net!

en succes aan de mensen die wel een leuk idee hebben!
Ik ben wel meerdere keren bezig geweest, maar ik krijg ook niet echt een goede visie op het digitale papier.

Al is op internet wel genoeg 3D ontwikkelingen te zien zoals met holografie en autostereoscopie.

Maar misschien kan ik toch nog iets interessants bedenken, want de prijs is wel erg mooi. :9

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 13

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee