Vandaag is de vernieuwde Vraag en Aanbod, Vraag en Aanbod 3.0 live gegaan. Zoals eerder in de aankondiging te lezen was, zijn we in het afgelopen kwartaal druk bezig geweest om de rubriek een serieuze en vooral noodzakelijke remake te geven.
Vraag en Aanbod 2.0 was op diverse punten verouderd, voldeed niet meer aan de behoeften van onze gebruikers en zag er enigszins bejaard uit. Na een intensieve ontwerp- en ontwikkelperiode is er in de afgelopen weken druk getest onder crew- en abo-leden. Naast de nodige technische en grafische verbeteringen is extra nadruk gelegd op nieuwe functionaliteit en gebruiksgemak, waarmee we Vraag en Aanbod de aandacht geven die het in onze ogen verdient.
Lay-out en user experience
Belangrijk onderdeel van deze remake was uiteraard het gelijktrekken van de vormgeving met die van de Pricewatch 3.0. Deze stijl, die we steeds vaker hanteren op Tweakers.net, was bij Vraag en Aanbod nog niet consequent doorgevoerd en dit project bood ons de kans om ook deze rubriek te voorzien van een frisse en heldere vormgeving. Extra nadruk is gelegd op de user experience van de bezoekers. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij het toevoegen van een nieuwe advertentie en het gebruik van de bekende filters aan de rechterkant.
Zoeken
Zoeken heeft een centrale plek gekregen in de rubriek. Vanwege onze goede ervaringen met de zoekfunctie bij onder andere de Pricewatch hebben we dezelfde zoekfunctionaliteit bij Vraag en Aanbod ingezet: één grote zoekoptie boven in het scherm, met een zogenoemde auto-suggest, die de bezoeker snel verder helpt. De oorspronkelijke extra filters - type, locatie, categorie en prijs - zijn verhuisd naar de zoekresultatenpagina in de bekende rechterfilterkolom. Daarnaast zetten we voor het zoeken voor de eerste keer Lucene Solr in. Solr is een opensource enterprise-search-platform, dat onder andere meer vrijheid geeft bij het opstellen van complexe zoekopdrachten, bijvoorbeeld bij het zoeken naar locatie, wat voorheen niet op deze manier mogelijk was.
Auto suggest bij het zoeken
Diensten
In de vernieuwde Vraag en Aanbod kunnen gebruikers naast producten ook zogenoemde diensten verhandelen. Al eerder is gebleken dat er bij onze bezoekers behoefte bestaat om diensten te kunnen aanbieden en we hebben deze wens kunnen vertalen in functionaliteit. Diensten worden verdeeld in een aantal categorieën en worden min of meer hetzelfde behandeld als producten. Onder diensten verstaan wij bijvoorbeeld het repareren van computers, ontwikkelen van websites of applicaties, hulp bij configuraties, et cetera. De diensten kunnen breed zijn, maar uiteraard wel met een technische (Tweakers)inslag. Wij richten ons in eerste instantie op de particuliere en semiprofessionele markt: kleine zelfstandigen, Tweakers die bijklussen of hulp willen bieden, zzp-ers, freelancers, et cetera.
Nieuwe en verbeterde functionaliteit
Er is goed gekeken of we nog meer nieuwe en handige functionaliteit aan Vraag en Aanbod konden toevoegen. Uit alle ideeën is een aantal gerealiseerd in versie 3.0:
- Integratie met Google Maps: de gebruiker ziet direct een kaart van de locatie van de adverteerder.
- Actief gebruik van profielinformatie: de Tweakers.net-profielinformatie van de bezoeker wordt gebruikt binnen de functionaliteit van Vraag en Aanbod. Dit zie je bijvoorbeeld bij de berekening van de afstand van de locatie van de adverteerder tot de woonplaats van de bezoeker.
- Rating: omdat we de kwaliteit van Vraag en Aanbod willen blijven stimuleren, introduceren we bij deze versie ook uitgebreidere ratings. Per advertentie kan worden aangeven hoe de aanbieder scoort op verschillende vlakken en het gemiddelde wordt direct getoond bij de overzichtspagina's van alle advertenties. Het raten heeft in Vraag en Aanbod een prominentere plek gekregen.
- Advertentiebeheer: de oude advertentiemanager was geen toonbeeld van helderheid. Het aanpassen van bijvoorbeeld de status van een advertentie of snel overzicht krijgen van al je advertenties was slechts beperkt mogelijk. In versie 3.0 is dit euvel grondig aangepakt en is er een overzichtelijke en complete advertentiebeheeromgeving gemaakt.
- Veilingen en biedingen: een populaire manier van verkopen is de veiling. Er is opnieuw gekeken naar de veiling- en biedingfunctionaliteit en deze is op een aantal punten verbeterd, zodat gebruikers bijvoorbeeld zelf een bod kunnen aanpassen of verwijderen. Ook is de manier van bieden op de schop gegaan.
Tot slot
We zijn blij met het resultaat van de vernieuwde Vraag en Aanbod. Met de vernieuwde lay-out, de komst van diensten en de verbeterde functionaliteit is Vraag en Aanbod weer helemaal Tweakers.net-waardig.
Nieuw registratiescherm
Ook de moeite waard om te vermelden is dat we de registratieprocedure voor een Tweakers.net-account hebben vernieuwd. De oude registratieschermen waren niet voor iedereen even duidelijk en liepen ook wat stijl betreft een beetje uit de pas. Door de registratieprocedure duidelijk in drie stappen te verdelen en het visueel allemaal net iets beter aan te kleden, hebben we ook deze functionaliteit weer helemaal up-to-date gekregen.
Update m.b.t. nieuwe score systeem
De beoordeling is in de nieuwe Vraag & Aanbod aangepast en meer gelijk getrokken met de manier waarop ook de shopreviews werken. Dat betekent dat je nu van 1 tot 5 sterren kan krijgen (en geven) op 3 verschillende gebieden. Van die drie gebieden wordt vervolgens een gemiddelde genomen en dat levert een cijfer van 1 t/m 5 op. Dit is de score die vervolgens getoond wordt op je profiel pagina.
Natuurlijk zijn alle huidige score meegenomen in de nieuwe berekening. Je bent dus zeker geen beoordelingen kwijt geraakt. Alleen i.p.v. dat we alle beoordelingen optelden zoals voorheen, nemen we nu het gemiddelde. Hierbij hebben we dus wel alles in het positieve getrokken. Dus -2 is 0 geworden, -1 1, enz.
Omdat we merken dat mensen het ook fijn vinden om te zien op basis van hoeveel beoordelingen deze score tot stand is gekomen zullen we de vermelding van het aantal beoordelingen snel gaan toevoegen aan de weergave.