Door Wilbert de Vries

Tweakers.net experimenteert met fysiek evenement(je)

07-08-2010 • 09:28

100 Linkedin

Tweakers.net doet een kleinschalig experiment om te kijken hoe een niet-virtueel evenement met bezoekers bevalt. We hopen dat tweakers dit soort evenementen waarderen en dat het eventueel voor herhaling vatbaar is.

Tweakers.net ademt internet. Bij alles wat we doen staat onze internetbezoeker centraal. Dit geldt voor het nieuws, de reviews, Pricewatch en uiteraard ook voor GoT. Op alle mogelijke manieren hebben we de afgelopen jaren geprobeerd naar onze bezoekers te luisteren, variërend van goed meelezen in de diverse fora tot simpelweg om input vragen via Twitter. Maar altijd via internet.

Van die manier van werken zullen we nooit afscheid nemen, maar we hebben wel het idee* dat onze bezoekers steeds nieuwsgieriger worden en informatie als het even kan direct van een fabrikant tot zich willen nemen, om dan tegelijk ook nog voor hen relevante vragen te kunnen stellen. Tegelijkertijd weten we ook dat fabrikanten niet zonder de mening van gebruikers kunnen, bijvoorbeeld om hun producten te verbeteren of simpelweg om hen over het product te informeren.

Daarom hebben we besloten om een experiment te doen. Samen met Nokia organiseert Tweakers.net zijn eerste niet-virtuele gathering voor bezoekers. Op een centraal gelegen locatie zullen 25 tweakers als een van de eersten echt aan de slag kunnen met de nieuwe Nokia N8, het nieuwe paradepaardje van Nokia met het gloednieuwe opensource-besturingssysteem Symbian^3.

Alles wat je de eerste keer doet, is spannend. Tweakers.net is dan ook erg benieuwd hoe dit eerste event bevalt. We zijn hierbij niet alleen benieuwd naar hoe het concept wordt ontvangen door onze bezoekers, maar ook hoe alles in zijn werk gaat met het organiseren, de contacten met de fabrikant en genodigden en bovenal hoe zo'n event zelf verloopt. Samen met de gelukkige bezoekers en Nokia zullen we dit event dan ook gaan evalueren. Op basis daarvan zullen we dan beslissen of we dit vaker willen doen, en op welke manier.

* Zelfevaluatie onder redacteuren op basis van onderbuikgevoel.

Lees meer

Reacties (100)

100
98
63
3
1
6
Wijzig sortering
Ik vind het eigenlijk enorm misleidend. Dit is geen tweakers evenement, maar gewoon een reclamecampagne van Nokia, waarbij op het eigenlijke evenement maar 25 personen toegelaten zijn, de rest is gewoon reclame op de website.

Dat je op deze manier advertentieinkomsten wil krijgen heb ik geen problemen mee, maar noem dan een kat een kat. Dit is NIET de eerste keer dat zoiets georganiseerd wordt: Sony heeft in het verleden ook al tweakers uitgenodigd voor een hands-on met hun nieuwste hardware, toen kopten jullie toch ook niet met "Tweakers.net experimenteert met fysiek evenement(je)", terwijl het geen haar verschilt van wat er nu gebeurt.

Bovendien hebben we in het verleden wel al tweaker-gatherings gehad hebben die WEL non-profit waren. Eentje is zelfs enorm recent: Wat dacht je van de tweaker-delegatie op campzone?
Je hebt wel een paar verschillende evenementen gehad waar T.net bij betrokken was in een vorm. Deze keer is het imo wel wat anders.

- Door een externe partij georganiseerd op een externe locatie, zoals Sony toen ze een campagne hadden met het PS3-forum. Die ruimte was bedoeld voor de press-only launch en werd er later bijgehaald in het verlengde van hun forumcampagne, die stroef was gestart.
- Zelfstandig georganiseerd op een externe locatie. De huidige crewmeetings (MOAMs) zijn een voorbeeld, maar niet open voor gewone bezoekers. Laatste keer HCC-dagen was geloof ik 2005 en lang lang gelee waren er wel plannen voor een LAN-party die helaas niet is doorgegaan.
- Samen met een externe partij georganiseerd op locatie van T.net: MSI OC-voorrondes
- Tweakers die samen naar Campzone gaan of in Utrecht meeten met andere mensen uit hun favoriete fora/hoofdgroep: hartstikke leuk, maar heeft Tweakers.net als organisatie niets mee te maken.

Dat T.net nu in zee gaat met Nokia om samen wat te organiseren op een externe locatie is dus niet direct vergelijkbaar met zaken die vroeger georganiseerd zijn. Later we gewoon eens afwachten hoe het uitpakt, is het echt zo erg als mensen een leuke dag hebben gehad terwijl ze met nieuwe hardware mochten spelen? :)

[Reactie gewijzigd door Rafe op 9 augustus 2010 00:31]

Ik zal Arnoud herhalen: heb je het artikel gelezen? :?
En jij, heb jij het wel gelezen :?. Een exclusief evenement voor 25 personen waarbij je Nokia hardware mag uittesten. Vat het perfect samen voor mij.
Leuk initiatief, hands-on ervaringen van onafhankeleijke tweakers is altijd een grote meerwaarde dan artikels etc. Niet dat we jullie objectiviteit in twijfel trekken.
tsja, wil niet gelijk negatief doen maar wat heeft Nokia hiermee te maken? Klinkt als een verkapte reclamecampagne voor de Nokia N8. De objectiviteit van tweakers.net lijkt mij hiermee gigantisch onder druk komen te staan.. Nee dank u

edit: het falende moderatiesysteem komt ook weer gelijk tot zn recht hier... wat is er in shemelsnaal offtopic aan mijn post.

[Reactie gewijzigd door Garma op 8 augustus 2010 01:42]

Je hebt altijd sponsors nodig, tweakers.net is niet een gigantisch bedrijf die miljoenen heeft staan en gewoon even iets tevoorschijn weet te toveren. Als nokia wil mee werken in de eerste test dan is dit een mooi begin. Er kunnen later altijd nog andere bedrijven bij stappen bijvoorbeeld:

Telefoons: Apple - HTC - Nokia - Samsung

Laptops: Apple - HP - Acer - Asus

zo heb je bijvoorbeeld al een leuke uitprobeer moment van telefoons en bijvoorbeeld laptops en dit kun je gaan regelen voor alle producten die hier besproken worden, wie weet groeit het ooit door tot een gigantisch evenement.
Die evenementen zijn er al. Dat noemen ze beurzen. Het probleem hier is dat de telefoon al ontwikkeld is. Het is dus niet zo dat tweaker A vindt dat het knopje links moet dat nokia dan de N8 voortaan met een knopje links maakt. Daarnaast zou het initiatief vanuit nokia moeten komen. Tweakers levert de gebruikers/consumenten. Nu organiseert tweakers het, en als het een succes wordt is de fabrikant die het meeste biedt haantje de voorste.

Nou is Tweakers allang niet meer geheel objectief te noemen natuurlijk, en dat geeft ook helemaal niet, maar het is begrijpelijk dat gebruikers zo reageren. Want waarom niet direct een event met meerdere telefoons, waarom enkel de N8, en waarom enkel Nokia? En waarom het paradepaardje en niet een onbekende telefoon zonder naam met verschillende concepten zodat er ook daadwerkelijk invloed uitgeoefend kan worden?

Een mobieltje is geen opensource product, Nokia is een commercieel bedrijf en testen is een vak. Een vak waarvoor je betaald hoort te worden. Meer en meer proberen commerciële bedrijven gebruikers ertoe te zetten gratis te testen en tijd te steken in feedback verzorgen waarmee zij meer klanten kunnen trekken. Denk aan MS die beta's gaat leveren en daaromheen een gehele community weet op te richten.

Waarom gaat Nokia niet gewoon op een beurs staan? Bereiken ze veel meer mensen, hebben ze hetzelfde resultaat en houdt Tweakers zich daar buiten. Regel anders 25 kaartjes voor de eerste de beste beurs die eraan komt met de N8 erop, zonder Nokia daarbij te hoeven noemen :)
Heb je het topic wel gelezen?

Het is zoals je zegt: de N8 is al ontwikkeld en op dit moment wordt alleen nog aan de software gesleuteld (snelle maken, aantal crashes minimaliseren) om te zorgen dat dat ding in september op de markt kan komen.

Waarom alleen Nokia, waarom alleen N8? Simpelweg omdat we vinden dat we klein moeten beginnen. Wij hebben er geen ervaring mee, voor Nokia Benelux is dit onbekend terrein en we willen gewoon uitproberen hoe we dit het beste kunnen doen.

En tuurlijk ziet Nokia hier een bepaald nut in. En dat zal zich vast kunnen vangen in marketingtermen en managementjargon. Die beheers ik niet en dat interesseert me ook niet.

Het is ook niet zo dat 25 tweakers een hele avond gaan bughunten op dat ding. Het is gewoon kennismaken met Nokia en horen over hoe ze op het gebied van softwareontwikkeling de markt willen heroveren (want be honest: Apple en Google lopen weg met de 3rd party developers momenteel). Het bughunten doen ze maar lekker intern daar :)

De bedoelingen van Nokia neem ik ogenschouw, maar at the end of the day is dat niet wat voor mij belangrijk is. Mijn loyaliteit ligt bij GoT: ik wil dat mensen die daar komen en lid zijn, zo goed mogelijk geinformeerd zijn, zo veel mogelijk hebben aan het forum en het leuk vinden op T.net te blijven komen. Want zij vormen de community die de site bezoeken en zo maken dat ik deze geweldige job mag doen :) Dit is alleen een extra detail om dat te bewerkstelligen en we gaan kijken hoe dat werkt.

Nu is het Nokia, maar achter de schermen zijn we natuurlijk al bezig om dit ook op andere manieren te doen (denk bijvoorbeeld aan iets over Windows Phone 7). Maar we nemen een stap tegelijk: als we achteraf moeten concluderen dat het niet is wat de bezoekers van dit event hadden gewild, dan brengen we wijzigingen aan of gooien het hele concept in de prullenbak, hoe graag andere fabrikanten het ook zouden willen doen :)

Helaas zoeken sommige tweakers naar een commercieel motief en blijven maar niet geloven dat wij er alle - ja, menselijke én commerciële - belang bij hebben om het niet te verbruien bij alle bezoekers van deze site. Immers: als Nokia geen vriendjes met ons wil zijn, is dat verder geen bijzonder grote ramp. Maar zonder tweakers geen Tweakers.net. Simple as that :)

ps. Objectiviteit bestaat niet. Door onder meer ervaringen uit het verleiden, emoties van het moment en gedachten over de toekomst worden feiten en constateringen altijd voorzien van een unieke en subjectieve interpretatie. Wij doen echter ons werk in volstrekte onafhankelijkheid als redacteuren van T.net en proberen objectiviteit zoveel mogelijk te benaderen. Zaken als dit hebben geen enkele invloed op de oordelen die we geven in reviews of de keuzes die we maken in het dagelijkse nieuws. Niet direct, niet indirect, not in any way :)

@ iedereen die positief reageert: dank voor alle reacties. We doen ons best van dit experiment een succes te maken en uiteindelijk meer van dit soort evenementen op poten te zetten. Stay tuned :)
100 % objectiviteit bestaat niet. Het is altijd een mening van mensen, ondersteund door testen.

Aan jullie objectiviteit geloof ik meteen.
Anders zou tweakers allang onderuit gaan. Mss krijgen jullie weleens een hint vanuit de directie om iets te testen, maar dat gebeurt overal.

Ontoppic: Ik vind het een zeer verdienstelijk initiatief, en hoop dat er nog veel van dit soort events zullen volgen.
Wat heeft dit met onze objectiviteit te maken? Als iemand al een risico loopt, dan is het Nokia. Het risico dat Nokia neemt is dat Nokia de aanwezigen niet kan bekoren/overtuigen of op een andere manier met een positief gevoel naar huis sturen (want dat zal voor Nokia ongetwijfeld een doelstelling zijn). Als dat gebeurt is de kans groot dat de aanwezigen daar wél over gaan praten, op verjaardagen, Twitter of waar dan ook.

De bezoekers hebben geen verplichting om überhaupt ergens over de bijeenkomst te berichten. Sterker nog: als wij geen interessante informatie uit die avond kunnen halen, dan brengen we niet eens verslag uit van hoe het is verlopen. Onze review van de N8 zal er ongetwijfeld komen - die had er ook gekomen zonder deze bijeenkomst. En de inhoud van onze review hangt niet af van wat er tijdens de bijeenkomst gebeurt, maar van de ervaringen die Arnoud opdoet terwijl het toestel test - net als bij alle andere reviews die hij doet.
Grootste probleem wat ik met dit soort evenementen heb is dat als je dan iemand hebt die weet waar hij over praat je continu tegen "Sorry, daar mag ik niets over naar buiten brengen" aanloopt.

Simpele maar voor ontwikkelaars belangrijke vragen als beschikbaarheid, toekomstplannen (waarom als developer Symbian^3 gaan ondersteunen als Symbian^4 er al aankomt en symbian marktaandeel verliest), aantal Symbian^3 telefoons die Nokia de komende maanden op de markt wil brengen, (verwacht) marktaandeel en bv de relatie Symbian/Meego zullen wel niet worden beantwoord. En dat maakt dit soort evenementen altijd een beetje veredeld promo-praatje.

Erg leuk als het om de hoek plaats vindt maar inhoudelijk houdt ik er meestal een net niet gevoel aan over. Maar toch, het idee om de mensen op tweakers (wat toch redelijk kritische en technische mensen zijn) zich over een toestel te laten buigen kan leuke resultaten opleveren.
Ben inderdaad wel benieuw naar de backward compatebility - kan ik dit op mijn Symbian 60 zetten? zit er een emulator in? kan deze eindelijk met FOSS-agenda's synchroniseren? etc

[Reactie gewijzigd door mbb op 10 augustus 2010 22:46]

Een evenementje moet georganiseerd worden, dit wordt door mensen gedaan die hier geld voor willen zien (salaris enzo). Dit geld moet ergens vandaan komen, dit komt meestal van de mensen die langskomen (entreegeld) en/of sponsoren (Nokia in dit geval).

Ook moet er iets zijn om te bekijken / testen / etc op zo'n evenementje ;)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 7 augustus 2010 16:07]

Leuk initiatief, hands-on ervaringen van onafhankeleijke tweakers is altijd een grote meerwaarde dan artikels etc. Niet dat we jullie objectiviteit in twijfel trekken.

Dat onafhankelijk valt wel mee denk ik als er een paar fanatieke Nokia liefhebbers bij zijn.

Verder lijkt me dit een goed initiatief.
Anoniem: 315307
7 augustus 2010 12:03
Waarom houden jullie niet je eigen hardware/game evenement? De tweakdagen ofzo. 3 dagenlang een grote beurs! :D Dat lijkt me wel wat.
game event hebben we all in NL firstlook goeie event veel games daar zijn vaak voor 't eerst in europa speelbaar.
Anoniem: 315307
@Aivy7 augustus 2010 13:21
Maar toch zuigen die evenementen. Tweakers kan dit veel groter en beter! Inderdaad de oude hcc dagen en een beetje leipzig game conv.

Dat zijn bijna nooit echt de grote titels die daar dan verschijnen. Een echt goed game evenement moet er nog komen.
Ik vind E3 best een goede game evenement :)
Ik heb het over de Nederlandse markt. De E3 is inderdaad de crème de la crème.
Zoals de HCC-dagen ooit waren, die goeie ouwe tijd...
Zucht... die goeie ouwe tijd idd!
misschien kunnen ze de krachten bundelen en de HCC dagen weer nieuw leven inblazen. de HCC heet tegenwoordig ook de HME http://www.hme10.nl/
leuk idee! Maar bestond toch al een beetje? o.a. bij de ps3 hadden jullie die ook in gesloten kring getest toch?

desalnietemin bied ik me aan als een van de 25 deelnemers:)
N8 is namelijk mijn twijfel tegenover nexus one
Als je mee wilt doen, word je wel geacht de juste procedure te volgen door naar het in het forumtopic genoemde mailadres te mailen. Wellicht wat omslachtig, maar dat is voor ons nu de makkelijkste manier om eea administratief in goede banen te leiden.
sorry, voorbeeldje van haastig spoed is zelden goed,
dank je voor het opmerken, ik heb onderhand een mailtje gestuurd:)

verder,
echt een leuke actie, maar krijgen we ook nog de mogelijkheid het in onze eigen handen te houden? Of word het alleen een toekijk demonstratie? Niet dat ik dat 2de niet leuk vind:D
Zelf spelen zal voor zover ik heb begrepen zeker mogelijk zijn. Dat is een van de redenen dat er 'maar' 25 mensen bij kunnen zijn. Er moeten wel voldoende toestellen zijn :)
Grappig, een Meet&Greet met de fabrikant en zijn produkt(en). Waarbij de fabrikant in het diepe wordt gegooid door kritische Tweakers :P :)
Nou ja fabrikant, waarschijnlijk een accountmanager en een productmanager. Ik hoop dat ze bij Nokia ook echt iets van hun eigen producten weten, sommige andere figuren weten veel van accountmanagen maar bar weinig van de spullen die ze verkopen...
Hoewel je daar een relevant punt raakt, volgens de GoT-link in de intro:
De avond is het meest geschikt voor ontwikkelaars die interesse hebben in Symbian/QT, omdat we het veel daarover zullen hebben. Nokia stuurt ook mensen die daar verstand van hebben richting dit evenement.
Let op: ts is flink gewijzigd sinds 12:46

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 7 augustus 2010 17:45]

Yep, een prima idee, zolang het maar meerwaarde biedt over een platte 'infocommercial', heb ik geen problemen met sponsor-bedrijven.

Op de universiteit (IT studie) kwamen ook bedrijven als IBM, MS, etc. langs om hun nieuwste gadgets & ontwikkelingen te 'promoten'. Dat was dan echter wel meer techie dan een gemiddelde sales-pitch en vaak kleinschaliger , informeler en interactiever dan de meeste 'seminars' ...

Als T.Net die 'setting' hanteert, kan het een win-win situatie zijn voor iedereen; bedrijven, T.net en de community :+
Heel goed idee. Ik hoop dat dit een succes wordt en in de toekomst meer evenementen plaatsvinden met nog te releasen hardware. Dit geeft Tweakers een stuk meer professionaliteit en meerwaarde.
Helemaal met het bovenstaande eens, zo krijgt de fabrikant ook een indruk hoe het ervaren is door verschillende doelgroepen en personen, zo kan een product beter getest worden.
Tof idee

Hoe gaat de selectie in z'n werk eigenlijk?
@random.

Iedereen die benodigde gegevens geeft word in hetzelfde systeem gegooid als voor de prijsvragen, en daar komen 25 mensen uit.
Grappig.

Meestal krijgen mensen een kleine incentive om mee te doen aan een focusgroep zoals deze (een fabrikant/bedrijf die aan zijn (potential) customers kritiek vraagt op zijn producten/diensten), maar Tweakers.net slaagt erin om het zo te formuleren dat mensen er gratis WILLEN naartoe komen.

Hats off to that, maar voor de rest lijkt het me gewoon een stomme focusgroep, hoe je het ook draait of keert...
Zo zou ik het niet zien. Dit soort evenementen worden momenteel gehouden door de fabrikanten voor zakenrelaties, daar wordt heel anders gekeken naar een product. "Hoe kan ik geld verdienen met de producten?" is vaak de achterliggende gedachte. Door zo'n evenement te doen met tweakers wordt er waarschijnlijk heel anders naar het product gekeken. Meer feedback van de ingelezen end-user. Interessant voor veel fabrikanten. En voor sommige tweakers is het spelen met nieuwe producten genoeg om naar dit soort evenementen te gaan.

Focusgroep klinkt misschien eng, maar ik heb liever dat er wat meer tweakers een fabrikant helpen in plaats van de zakenwereld.
En zorgen jullie daar wel voor voldoende Wifi dekking zodat we ook feedback kunnen geven? ;-0
En graag een handleiding hoe de telefoon (niet) vast te houden! :P
Zeker een leuk idee, dit zal toch zeker een grote meerwaarde hebben voor Tweakers.net en ik hoop van harte dat dit voor herhaling vatbaar is :)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee