Door Arjen van der Meijden

Lead Developer

Help Tweakers.net met videotest voor mobiele apparatuur - update

16-07-2010 • 09:23

68 Linkedin

Tweakers.net is bezig met de implementatie van een nieuw videoplatform. Een belangrijke wijziging is dat we daarmee meerdere bestandsformaten kunnen ondersteunen. Daarbij gaat het om meerdere codecs, resoluties en coderingsinstellingen. Om te beslissen op welke versies we ons moeten richten, hebben we jullie hulp nodig.

We weten natuurlijk al welke video's wel of niet op krachtige Windows-desktops met Firefox, Opera, Internet Explorer en Chrome kunnen worden afgespeeld. We zijn dan ook met name geïnteresseerd in de ondersteuning van de diverse videotypes door browsers op speciale of minder krachtige systemen zoals smartphones, netbooks en (portable) mediaspelers. We hebben tenslotte niet alle mobiele apparaten met alle mogelijke browsers tot onze beschikking, maar jullie wel Standaard smiley

Vooralsnog zullen we voor de hogere resoluties mp4-bestanden aanmaken, en voor de lagere resoluties flv- en 3gp-bestanden genereren. In de nabije toekomst verwachten we ook webm-varianten in hoge resoluties te kunnen aanbieden.

We zijn ook voornemens om ondersteuning voor de video-tag van html 5 in te voeren voor apparaten en browsers die geen flash ondersteunen. Overigens richten we ons in eerste instantie op flash en daarna pas op de video-tag, omdat we van mening zijn dat de flash-player over het algemeen nu nog betere functionaliteit biedt.

We willen graag feedback van jullie over welke video-versies goed, niet goed of helemaal niet kunnen worden afgespeeld. Voor elk formaat video hebben we drie afspeelmogelijkheden: een met de video-tag, een met de flash-player en een download. Als een van de eerste twee al werkt, kan je de download achterwege laten: die video zal dan sowieso wel werken.

Hieronder staan de diverse bestanden waar we jouw mening over zouden willen hebben:

Vragen en opmerkingen kan je uiteraard in de reacties hieronder kwijt. Alvast bedankt voor alle feedback!

Update: De baseline-versies zijn opnieuw geëncodeerd. Er bleken aspecten in de video's te zitten die volgens de iPad, iPhone en iPod touch niet bij het Baseline Profile horen (de maximale kwaliteit die ze aankunnen). Dit is nu aangepast en hierboven staan versies die het nu wel zouden moeten doen. De testresultaten voor de baseline-versies zijn gereset, dus we zien weer graag jullie bevindingen over het wel of niet werken van deze versies op jullie mobiele toestellen.

Update 21 juli: In verband met werkzaamheden aan het platform zijn de video's niet beschikbaar tot ongeveer 13:00

Reacties (68)

Wijzig sortering
Geen van allen werkt op mijn iPod met iOS 4.1...

-edit-
Op mijn laptop (FF 3.6.6) werken ook alle videos met de <video> tag niet (goh).

-edit 2-
Safari 5 speelt ze wel dus 't ligt niet aan de video zelf.

[Reactie gewijzigd door TvdW op 15 juli 2010 16:07]

Aangezien h.264 niet door Firefox ondersteund wordt is het niet zo gek dat ze in deze browser niet werken. Wel jammer eigenlijk dat door de patent-issues er geen enkele codec is die op alle browsers toepasbaar is.

Dat ze niet werken op een iPod Touch is wel vreemd, want die zou nu net alleen h.264-video ondersteunen en geen Ogg Theora of het (nog nieuwe) WebM...
zijn er geen extentions die dat kunen aanpassen op de meeste systemen is h264 toch wel te vinden...
Je geeft het nergens expliciet aan, maar ik neem aan dat de user agent string standaard wordt meegestuurd als je feedback instuurt? Anders heb je nog weinig aan de resultaten, want dan weet je nog niet met welk apparaat je welke problemen hebt...
Klopt :) En aanvullende opmerkingen kunnen natuurlijk nog in een van de tekstveldjes geplaatst worden.

[Reactie gewijzigd door ACM op 15 juli 2010 14:45]

Anoniem: 314471
@ACM15 juli 2010 16:04
Welke functionaliteit ontbreekt er in de video tag volgens Tweakers die wel in Flash is te vinden? Volgens mij is er niets anders dan webcam support.. Alles is toch te maken met HTML5? Ik bedoel als voorbeeld de social network sharing tools, die tekst velden aan het einde van de filmpjes, dat moet ook in HTML5 kunnen..

Ik heb overigens de Flash filmpjes op mijn Macbook getest met de beta versie van Flash 10.1. Daar zit hardware ondersteuning in voor H.264 video. Dat maakt een enorm verschil met de de resultaten van Macs zonder deze versie.

Overigens is Flash sneller maar nog steeds brak, het is de plugin die het meest crasht en het meeste aan cpu kracht opslurpt en zodoende ook van de batterij. Vandaar dat ik het standaard uitschakel.

Ik zou het wel fijn vinden als jullie in de jullie nieuwe database een nieuwe setting maken om aan te geven op welk apparaat ik video in welk formaat ik wil hebben. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 314471 op 17 juli 2010 00:41]

Om maar wat simpels te noemen; de enige manier om de video daadwerkelijk in de video-tag te laten spelen op Android (iig mijn galaxy s) is om 'm javascripted te laten spelen (in dit geval met onclick=..). Het ironische is dat dat er voor zorgt dat de play-knop in Chrome niet werkt omdat die dan direct daarna de click ook op de play-knop registreert (maar dat is tegen die tijd een pauze-knop geworden).

Verder is er gewoon de requirement aan onze kant, net als op veel sites, om preroll-advertenties te kunnen plaatsen. Niet dat we het continu doen, maar het is nou eenmaal een requirement. Verder willen we graag een HD- en een non-HD versie aanbieden, liefst mooi geintegreerd in de player. Voorts hebben we het liefst zo min mogelijk verschillende video-versies, het moet tenslotte allemaal geencodeerd, opgeslagen en aan de juiste browser gegeven worden. Hoe meer verschillende versies, hoe moeilijker het onderhouden van een correct systeem om dat uit te leveren wordt. Flash is vooralsnog de enige aanpak die semi-crossplatform een specifiek formaat (h264/mp4) ondersteund.

En het is vast mogelijk om dat soort dingen allemaal om een video-tag heen te scripten, maar het is gewoon een feit dat de flash-player die we gebruiken die zaken allemaal heeft. Het is daardoor inderdaad extra vervelend dat flash op sommige platformen niet goed werkt.

Overigens is de video-tag (de hele html5-spec) nog een draft. Kortom, de specificatie ervoor is domweg nog niet geformaliseerd en er is dus ook geen garantie dat de huidige aanpak in de komende tijd blijft werken.
De video tag wordt al dusdanig veel gebruikt dat er geen grote wijzigingen meer zullen komen. Wellicht een nieuwe property, toegang tot wat statistieken (ResourceTiming) over het afspelen en natuurlijk WebSRT voor ondertitels, maar heel veel schokkends hoef je niet meer te verwachten.
@Peter
Heb je niets geleerd van IE en Netscape? Laten we ons niets aantrekken an de standaarden, want wij vinden ze te beperkt. Zolang het nog Draft is, moet het NIET in productie omgevingen gebruikt worden. In testomgevingen is het dan wel wwer acceptabel, maar nog steeds niet erg wenselijk.
Op iets oudere mobiele aparaten is een download linkje naar de 3gp versie wel handig, ik zie nu vaak een berichtje als:
Hier had een filmpje kunnen staan maar je browser heeft blijkbaar geen flash-support of javascript is uitgeschakeld...
PS. ik gebruik opera mini 5.

[Reactie gewijzigd door hafkensite op 15 juli 2010 14:46]

Staat er ook bij: er komen sowieso 3gp-versies voor de alleroudste devices. Handig voor m'n stokoude Nokia 6680, die kan het dan ook afspelen :P Eigenlijk kan bijna elk apparaat 3gp afspelen; Symbian, Windows Mobile, Android. Behalve de iPhone dan... :+
Is dat zo? Kan die geen 3gp? Want iTunes kan er wel mee overweg.
Nouja gelukkig kan de iPhone wel overweg met html5
Hij kan het niet streamen via RTSP, terwijl dat juist dé manier was waarop je zeker was dat bijna elke telefoon met 3gp-support een file kon afspelen. Maar niet de iPhone dus. Terwijl Quicktime het inderdaad wel kan, en het ook in Quicktime Streaming Server zit...
Op mijn HTC Desire geeft de flash player steeds 'video not found or access denied'. Lijkt me niet helemaal de bedoeling, of is het een bugje in HTC's flashplayer. Op mijn desktop werkt het wel gewoon...

Ben overigens wel benieuwd welke encoder jullie hiervoor gebruiken. ffmpeg ofzo?

[Reactie gewijzigd door hostname op 15 juli 2010 15:10]

Krijg inderdaad precies het zelfde met mijn Desire
Hier op desire met froyo werken de flash filmpjes perfect (hoewel 720p niet helemaal Vloeiend loopt)
Met 2.1 werkt geen van de flash filmpjes, maar spelen alle mp4's wel vloeiend!
Edit: hmm, nu krijg ik alleen geluid bij de high profile 720p, zwart beeld. De baseline werkt prima.. De 360 high profile werkt wel.

[Reactie gewijzigd door Pendulum op 18 juli 2010 14:09]

Bij mij werken ze ook niet inderdaad. Die HTML5 versies spelen allemaal vloeiend af, alhoewel de grotere logischerwijs iets langer doen over bufferen.
Iphone speelt werkelijk niks af '-.-
Terwijl de video tag bij andere sites wel werkt..
iPhone 4 speelt hier alle baseline versies prima anders?
Hij speelde nog de vorige versies die volgens iPhone niet baseline waren :)
Anoniem: 153597
15 juli 2010 14:41
kan geen enkele bekijken noch downloaden met nokia e63. kan natuurlijk ook aan mij liggen :)
zelfde probleem met een nokia N95, al kan ik hem wel downloaden, maar als ik hem afspeel met realplayer(standaard op N95) geeft hij een foutmelding en speelt hij alleen geluid af...
En op de N97 met de nieuwste firmware ook het zelfde verhaal. Begin een beetje de denken dat dit mijn laatste nokia smartphone word :X
probleem hier ook met m'n n95, via wifi en 3G, de video tag zegt dat m'n browser het niet ondersteund, en de flash geeft alleen maar een klein gebroken plaatje en idd, de download geeft alleen geluid
De videotag doet inderdaad niets in Firefox 3.6.6; je ziet een grijze overlay met kruis.
Logisch aangezien het om h.264 video's gaat en Mozilla daar geen support voor wil inbouwen in Firefox: nieuws: Mozilla houdt vast aan licentievrije Theora-videocodec
Hier vooral problemen met de iPad. Dat het op de iPhone niet werkt vind ik niet erg, maar de iPad zou ideaal zijn :)

Natuurlijk wel ook behoorlijk de schuld van Apple.... Maarja...
Als het goed is doen nu alle baseline-versies het wel (hoewel men hier gelijk al riep dat de video-tag player nogal brak werkt)
Motorola Milestone heeft met 480*270 geen enkele moeite en speelt het rustig af.

Bij de hogere resoluties wel geluid, maar geen beeld... Standaard browser & player.
Hier idem. UK Milestone, Android 2.1. Flash niet aanwezig, downloaden van videos geeft hetzelfde resultaat.
Sony Ericsson Xperia X1 i.c.m. Opera snapt ook niet wat ie met de videobestanden aan moet.
Los downloaden als bestand lukt me ook niet. Ik word gelijk doorgestuurd naar de feedback pagina. (die ik niet heb ingevuld vanwege dat gepriegel op dat kleine schermpje).

[Reactie gewijzigd door PaT op 16 juli 2010 20:28]

Dat kan juist op die feedback-pagina in het derde blokje (onder de videotag- en flash-player) :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee