Door Femme Taken

Architect

Nieuwe dbase server eindelijk in aanbouw

28-10-2000 • 03:23

87 Linkedin

Trouwe bezoekers zullen gemerkt hebben dat onze servers de laatste tijd wat probleempjes hebben met het verwerken van de zware load die jullie met z'n allen veroorzaken . Tweakers.net zit inmiddels op 10,2 miljoen pageviews per maand, maar wordt nog steeds gehost op de twee Athlon 800's die in mei bij Vuurwerk Internet werden neergepland. Vooral de 384Meg in de database server is een zware beperking aan het worden.

Al in juni ontstonden er plannen voor een nieuwe database server, maar nadat de uiteindelijke bestelling in augustus was geplaatst, duurde het helaas wat langer dan gehoopt voordat de hardware werd geleverd. Deze week was het dan eindelijk zover en kon Rick eindelijk beginnen met het bouwen en configgen van 'Artemis'. De configuratie van de nieuwe dbase server bestaat uit een dual PIII-733, 1GB PC133 ECC SDRAM, drie 15.000rpm SCSI schijven, een Adaptec 3400S RAID controller, twee 3Com 100Mbit NICs, drie hot swappable SCSI bays en een 19" rack. Het is de bedoeling dat dit alles komt te draaien onder FreeBSD 4.

De hardware is deels gesponsord door CompTech World. De SuperMicro 370DLE moederplaat werd ter beschikking gesteld door Tom Chang van SuperMicro B.V.

Artemis woont in een 4U 19" rack met een 250W voeding, drie 5,25" bays, één 3,5" bay en een interne 3,5" harddisk bay. Dankzij een dikke fan in het frontje van de kast maakt het ding ook zonder drie draaiende Cheetahs een teringherrie.

Ik kreeg 't al erg warm bij m'n ene Cheetah X15, maar dit is nog veel hotter. Drie mooie X15's wachten geduldig tot zij hun dwangbuis mogen verlaten. De extreem lage toegangstijden van deze schijven maken ze ideaal voor gebruik in een dbase server, waar sequentiële reads zeldzaam zijn en de koppen constant van positie moeten wisselen. Ook de maximale throughput van 42,5MB/s is niet ziekelijk, zeker niet in een RAID5 config .

Een server met te weinig geheugen kan de capaciteit z'n processors niet optimaal benutten, dat merken we nu wel bij Athena. Vier 256MB PC133 ECC DIMMs moeten voldoende zijn om dbase server voorlopig op hoogste versnelling door te laten fietsen. Omdat de ServerWorks chipset op het SuperMicro 370DLE plankje nogal kritisch is met geheugen maken we gebruik van Samsung kwaliteitsreepjes.

Dit wordt nog netter .

De twee 733MHz PIII's met de heatsinks die bij het SuperMicro bord worden geleverd. Dat zwarte gat in het midden is de northbridge van de ServerWorks ServerSet III LE chipset.

Van boven naar onderen zie je hier twee 64-bit, 66MHz PCI slots, een Adaptec 2100S RAID controller, ATi Rage 3D PCI videokaart (het SuperMicro plank kent geen AGP) en twee 3Com 100Mbit netwerkkaarten. Samen met de onplank Intel ethernet NIC brengt dit het aantal ethernet poorten op drie. Twee hiervan zullen gebruikt worden voor een directe crosslink met de twee webservers.

Omdat de Adaptec 3200S nog niet geleverd kan worden, moeten we het tijdelijk met de single channel 32-bit PCI Adaptec 2100S doen. De 3200S is dual channel en heeft support voor 64-bit, 66MHz PCI. Oorspronkelijk hadden we het plan om een een Mylex ExtremeRAID 1100 te gebruiken, maar die bleek zeer slecht leverbaar te zijn. De nieuwe Adaptec RAID controllers maken in feite gebruik van de technologie van DPT, die eerder dit jaar door Adaptec werd ovegenomen.

De RAID controller heeft trouwens errug wrede disco LEDjes. Het rijtje rode LEDs dat je nu ziet branden loopt in werkelijkheid de hele tijd 'heen en weer' als er geen problemen zijn met de SCSI disks. Echt een tip voor casemodders die hun kast met een coole show willen opvrolijken. Achterop de kaart zit een speakertje dat herrie gaat schoppen als er iets mis is met de HDD's. Dit merkten we toen er één harddisk niet was aangesloten terwijl er al een RAID array over drie schijven was geconfigureerd.CompTech World leverde drie errug chille SCSI drive bays. In de huidige twee servers gebruiken we al een paar hot swappable bays, maar die zijn niet voorzien van de erg toffe LCD displays die je hier ziet. Op de display kun je de temperatuur en het voltage van de harddisk aflezen. De bays hebben twee fans waarvan er afhankelijk van de temperatuur één of twee draaien. Ook dit is te zien op de display (draaiende fan wordt geanimeerd weergegeven). Alsof dat nog niet sterk genoeg is, kun je met deze bays ook nog een de SCSI ID's configgen via een paar simpele drukknoppen. De harddisk in de bovenste display zit bijv. op ID 3, heeft een temperatuur van 33,5 graden Celcius en heeft een voltage van 11,9V op de 12V input. De display geeft om en om het gemeten voltage voor de 5 en 12V inputs weer. Ook de drive bays hebben een ingebouwde speaker die gaat drammen als er gevaarlijke temperaturen of onregelmatigheden op de SCSI bus worden gedecteerd.

Naar mijn mening is dit dus gewoon dé ultieme hotswappable SCSI bay annex harddisk cooler. Helaas zijn de bays wel wat dieper dan normale 5,25" drives. De onderste bay moesten we hierdoor ongebruikt laten omdat de 4 DIMMs anders weggedrukt worden.

Tijdens het booten van de machine wordt dit leuke BIOS splash screen weergegeven. Een druk op Tab brengt ons bij het vertrouwde POST screen, waar we vol trots de twee PIII's en de 1GB geheugen zagen booten. De boot procedure kan vanwege die 1Gig geheugen trouwens best lang duren als Quick POST niet is enabled .Nadat de RAID controller herkenning heeft gevonden met de drie Cheetah's kun je vanuit het BIOS van de kaart de RAID arrays configureren. Het bouwen van een RAID5 array over onze drie X15's duurde ongeveer vier uur. Met de Adaptec storage manager kunnen de RAID arrays ook on-the-fly vanuit Windows, Linux of een ander ondersteund OS gebouwd of gewijzigd worden.

Reacties (87)

Wijzig sortering
De keuze voor FreeBSD heeft mij best verrast. Ik had op de huidige servers (Athena en die andere dus) FreeBSD geinstalleerd. Als webserver en database server is BSD UNIX gewoon efficienter dan Linux (System V), dat is bewezen.

Zie ook innominate.org/~graichen/slides/performance/img0.htm waar OpenBSD, NetBSD, FreeBSD, Linux en Solaris worden vergeleken als web-, NFS, en database server. Echter, SMP is lang niet zo goed onder FreeBSD als onder Linux. Dat nou juist de nieuwe dual PIII op FreeBSD gaat draaien verwonderd me dus.

Vanwege de beperkte SMP mogelijkheden in het BSD UNIX design zijn destijds o.a. Sun (met Solaris) en Silicon Graphics (met Irix) afgestapt van het BSD model en meer de richting van System V opgegaan; BSD had gewoon te veel beperkingen om een OS's voor die 1000 CPU bakken (die ze nu verkopen) te maken.
Ik denk dat de afweging SMP - betrouwbare/snelle/goeie database mij meer naar FreeBSD getrokken heeft. Mocht echter later nog blijken dat het _echt_ te erg is, dan zal het wel veranderd worden.

Overigens is de SMP in de -CURRENT branch goed verbeterd. Tegen de tijd dat we echt problemen er mee gaan merken, zal die wel als STABLE beschikbaar zijn.. Dan gaan we ff lekker simpel de world maken ofcoz.
Heb jij wel goed gekeken naar die results voor FreeBSD tegen over Linux?
innominate.org/~graichen/slides/ performance/img32.htm" hier zie je dat FreeBSD beter voor db is dan Linux innominate.org/~graichen/slides /performance/img38.htm voor SMP ze vinden Linux inderdaad beter.

[update] Oeps sorry ik heb inderdaat niet goed jouw reaktie gelezen [/update]
+1Anoniem: 1886
@KMK29 oktober 2000 01:54
Heb jij wel goed gekeken naar mijn reactie? Daar zeg ik toch ook dat FreeBSD sneller is in databases... :)
Mag ik de Champagne fles stukslaan?
Ik denk niet dat dat vocht goed is voor de hardware :9
Sjezus wat een gruwelijk vervelend systeempje is dit! Je zult het al snel te minnetjes gaan vinden. Als dat zo is bel dan ff, dan neem ik 'm wel over (voor weinig). :P
Ffies vraagje, dit is een Dual PIII systeem (aardig om te zien dat men toch weer terug grijpt op Intel, doet me goed en versterkt mijn geloof in de mensheid), met een hele zooi hardware er in, zoals 3 snelle SCSI plaatjes etc. Dit alles draait op een voeding van 250W. Heeft de capaciteit van deze voeding te maken met het feit dat er verder geen randapparatuur op aangesloten wordt etc? Voor een desktop zou dat toch al snel te weinig zijn?

Ik ben benieuwd hoe dat precies zit, so let me know.

Verder kan ik t.net alleen maar feliciteren met zo'n prachtige server. Zelf hoop ik over 2 weken mijn Dual PIII 800 of 866 met 256 of 512 Mb en IBM Raid te hebben, maar sjonge jonge..die cheetah's :P.

Suc6 met de verdere afbouw!

Dex
Vooralsnog zijn er geen chipsets om een dual athlon systeem te bouwen. Dus dan heb je weinig keus en ben je verplicht intel te nemen. (Werkt vast ook goed :) )

Dus om te spreken dat men 'kiest' voor intel is niet waar er is geen keuze :(
ow jawel, alpha, ultra sparc, is ook allemaal leuk speelgoed }>
Nou wil ik wel een powerd by Intel lgo er by hebben..
Dus "Intel inside!"
Logo
AMD heeft de processors gratis geleverd. De PIII's hebben we moeten kopen omdat Intel geen reactie wenste te gegeven op herhaaldelijke verzoeken om een paar PIII's te leveren. Nou goed, hun keus, maar dan krijgen ze geen button.
Tjonge femme, ik had je die procs graag gratis geleverd voor een button!
In tegenstelling tot desktops, waar meestal vette AGP kaarten, soundcards en shit in zit, heeft de server relatief niet zo veel power nodig... lijkt mij.

Dan is er altijd nog de optie om de tweede PSU connector te gebruiken :9
Check de powerrequirements van die cheetahs nog eens.. 1 GB registered memory, dual procs (a 40 W per stuk), enzo.. maar goed, als hij het aankan zal het wel goed gaan. Voorlopig.

Maarre, heeft die kast dan ruimte voor een extra voeding? Zo te zien namelijk niet...
De reden dat er voor dual PIII is gekozen is erg simpel, namelijk dat zo'n config de beste price/performance heeft voor wat wij zoeken. Xeons zijn te duur en Athlons kunnen niet dual.

Als het een single processor systeem zou zijn geworden, had er wat mij betreft een Tbird 1,2GHz o.i.d. in gezeten.

De huidige twee Athlons hebben in ieder geval bewezen dat Athlons prima in een server gebruikt kunnen worden. Appie had een uptime van 92 dagen voordat gereset moest worden i.v.m. een kernel update.
Gefeliciteerd met je nieuwe pc :)
En dit alles om de performance te verhogen. Hardware ok, maar waarom nemen jullie geen snelle Informix of Oracle databaseEngine. Tegenwoordig zijn die ook niet meer zo duur voor op Linux. Dat zal pas echt gaan spuiten. En gassen maar.
Oracle kost licenties (informix ook). Met die nieuwe licentiestructuur is dat een dure grap. Denk niet dat het binnen het budget past.

MySQL is een prima alternatief. Daarnaast zou een overstap naar een andere Database Engine natuurlijk ook nog het nodige programmeer werk met zich mee brengen. Alle scriptjes/queries moeten van MySQL naar oracle gemigreerd worden. Dat is een behoorlijk karwei gezien de omvang van de website.
Afgezien van de onbetaalbare licentiekosten is de performance van Oracle op low-end hardware nou niet echt fantastisch. MySQL is snel en heeft de toekomst (er wordt volop aan ontwikkeld).
Femme, tja wat kost het. Informix licentie voor 4 gebruikers is ƒ 400,--
Een visigenic(Borland) applicatieServer kost ook al ƒ 400,--
Nu is er de gein dat je in je applicatieServer maar 1 connectie nodig hebt naar je database toe, of een share via Delphi/Midas.(niet zeggen dus aan Oracle)
En inderdaad is informix sneller dan Oracle. Maar tja, wel minder bekend.
Maar ik geef je gelijk dat je nu wel wat programmeerwerk op je hals gaat halen als je je werk converteert van php naar java. Maar met een phpConnectie (odbc) naar de DBMS moet toch ook kunnen. Ik moet wel zeggen dat je beter een jdbc dan een odbc connectie kan hebben naar je DBMS.
Heb je ook wel eens gekeken naar een ORDBMS (object relational), dit is echt wel spannend.
Maar met een informix/oracle DBMS heb je wel een database voor meerdere processoren.
Een SQL query/transactie wordt echt tot op databaseNiveau parallel doorgevoerd. Ook rawDevice, mirroring, distributing, dataWarehousing, triggers enz zijn features van een commerciele (OR)DBMS.
En dit kan echt niet met mySQL.
Een database van Oracle of Informix ligt dan ook al wel 15 jaar research aan vooraf. Je mag echt mySql niet vergelijken met Oracle of Informix.

Maar door die applicatieServers wordt het interressant voor lowEnd systemen.
Unlimited licenties voor Oracle kost inderdaad tonnen.

Banderas 8-)
Maar toch heeft mysql nog niet de functionaliteit die je van een database waar zo'n grote site op draait zou verwachten. Misschien is PosgreSQL een idee?
Tja, ik heb nog niet het gevoel dat ik veel mis. Database replication & failover support zou wel handig zijn maar dat komt eraan. Alles wat je verder nog zou willen wensen staat al op de todo list.
Functioneert toch prima die site. Ik heb weinig klachten hoor :). Overigens staat Progress sinds kort achter MySQL waardoor MySQL alleen maar beter zal worden.

PostGres is overigens ook een goede engine, maar je zit dan alsnog met het gedeeltelijk omprogrammeren van je queries en dergelijke.
Waarom gaan jullie FreeBSD draaien en niet zoals op de huidige servers Linux? Het is maar een vraag trouwens, want ik ben een nitwitt op dat gebied :)
op de huidige server draaien ze ook FreeBSD
hmm... volgens mijn niet hoor... althans niet meer :)
+2Anoniem: 10572
@Jordi28 oktober 2000 18:12
Ze gaan FreeBSD draaien omdat ze daar al een hele tijd van droomden maar het bij de huidige serverts niet even erop wilden gaan zetten aangezien het productiemachines zijn.

FreeBSD is een echt (open source) serverbesturingssysteem. De BSD-achtigen zitten niet zo te pushen richting desktop zoals Linux, ondanks dat X, de KDE en Gnome ook gewoon naar xBSD geport zijn.
FreeBSD is al wat ouder dan Linux, en zeker wat betreft de netwerkcode veel volwassener. Het is, net als NetBSD en OpenBSD een variant op de Berkeley Systems Distribution van Unix. (Ook Linux is gezien vanuit de systeembeheerder trouwens een BSD achtige, vanuit de gebruikers en programmeurs optiek weer meer een AT&T achtige.)

FreeBSD staat bekend als het best verkrijgbare besturingssysteem voor IP-servers. Een aantal grote sites (Hotmail (u weet wel, van Microsoft :)), EBay) draaien erop.

En mijn webserver natuurlijk!
Klopt, op rackspace draaide ze FreeBSD, de 2 huidige servers draaien slackware :9
en ik dacht dat ze nu RedHat draaiden. Rick! geef duidelijkheid! :)
Kijk, wat kan ik hier nou nog aan toevoegen :). De enige reden dat de huidige servers nu Linux draaien, is dat ik toendertijd niet genoeg van FreeBSD afwist :).
FreeBSD, mja.. paar maanden geleden mee begonnen toen we ipv sun's intel's gingen gebruiken etc. Na veel tests etc bleek FBSD erggg vet, maja, tests zijn maar tests en blijken niet altijd voldoende te zijn. Na er echte productie stuff op te hebben draaien kom je toch veel problemen tegen met FBSD, heel vaag is dat het voor sommige dingen ergg stable is maar voor andere dingen absoluut niet.

Voor nfs/hd servers doet FBSD het erg netjes, super stable. Voor ramdisk stuff same, ergggggg stable. Maar op een of andere manier loopt FBSD altijd vast na een paar weken draaien van perl scripts (iets van 5 milljoen runs per dag), iets waar Solaris (op suns) en Linux helemaal geen problemen mee hebben.

Misschien is dit een smp probleem ofzo met FBSD, gezien de iets mindere smp rep van FBSD. Maar punt is linux (slack) draait dit allemaal zonder problemen op dezelfde hw wat FBSD niet lukt. Perl stuff that is, hd/ramdisk doet FBSD weer perfekt..

Ach ja, niks is perfekt. Blijft meestal toch gebruiken wat het beste werkt met wat je wil doen, ene keer is dit FBSD, andere keer weer Linux etc.
Niet waar... :
www.tweakers.net is running Apache/1.3.14 (Unix) PHP/4.0.3pl1 on Linux
Bron : www.netcraft.com/whatss
Lekker systeempje :P. Wanneer zou hij geplaatst moeten worden ?
Ik hoop dat Artemis met een weekje voldoende is getest en geconfigureerd, dan kan hij naar Vuurwerk gebracht worden.
volgens mij staat ie ernu (dus de 3e al .. wow .. page voelde echt snel aan) ....
je suis kabeluser
Nee, hij staat er nog niet. We zitten nog steeds te wachten op de RAID controller.
Nice. Dit soort nieuws willen we horen :)
Is er ook een versie voor IDE-HD's van die die ontzettend mooie drive bays? :9
Lijkt me uitstekend om mijn gloeiende hd's mee te coolen.
CompTech World heeft twee Antec drive bays op de prijslijst staan en die zijn beide SCSI. Die dingen kosten trouwens 269,- dus vrij pettig :).

De display geeft bdw ook het totaal aantal uren weer dat de harddisk heeft gedraaid (ivm MTBF).
0Anoniem: 2539
@Femme29 oktober 2000 15:02
Op de website van Antec is wel een IDE versie, maar daar zit geen LCD schermpje en andere funky mogelijkheden bij :(. Jammer dat de dollar zo hoog staat, want in Amerika zijn die dingen wel wat goedkoper...

Ach als ik genoeg geld heb voor een SCSI setje, dan kunnen die drivebays er ook wel af ;).
Machtig systeem :9. Die "Artemis" rulez. Doet je als "normaal" computer eigenaar wel ff groen zien jaloezie. Artemis? , wie verzint die naam eigenlijk en wat betekent die eigenlijk? Machtige dbase machine?
Net zoals de andere t.net servers (Athena en Aphrodite) behoort Artemis ook tot het Griekse godendom. Artemis is de godin van de jacht en de kuisheid. Laten we hopen dat we hierdoor onze pagina's jachtig geserveerd krijgen ;).

Hier staat trouwens nog een plaatje waar je goed kunt zien welke attributen bij haar hoorden, zoals pijl en boog.
Hmm...Aphrodite is zeker altijd open. ;)
4 uur Raid initialiseren, das wel veul. Ik ben gewend dat je daarmee binnen een uurtje wel klaar bent (maar nou ben ik gewend dit soort dingen te doen op dure IBM en Compaq modellen). Ik hoop voor jullie dat jullie je niet in de vingers snijden met de performance van die RAID-adapter.

[peins-mode] Hmmm, het ding heeft wel gewoon 32 MB cache aan boord, dan zou het toch sneller moeten gaan....... zeker met van die rappe cheetah's [/peins mode]
Ik vond het ook veels te lang duren. Volgens mij heeft die adaptec 16Mb cache.. en dan een RAID-5 array van 35Gb bouwen.. tsja. Maar het werkt iig :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee