Door Tweakers Partners

Breek met Ziggo de Kooi van Faraday: realiseer stabiele wifi en win 400 euro

22-05-2025 • 08:00

195

Iedere tweaker kent het wel: lastige situaties bij vrienden of kennissen waardoor de wifi-verbinding allesbehalve stabiel is. Denk aan een net verbouwde badkamer waarbij tegels over tegels zijn geplakt. Of aan die oom die overal aquariums heeft staan, en die gameroom die toch wel heel goed blijkt geïsoleerd. De meeste tweakers weten echter dat snelheid alleen niet het hele verhaal is. Betrouwbare wifi draait ook om wat er fysiek in huis gebeurt: hoe en waar je een modem neerzet, of je huis voorzien is van dikke betonnen muren, of je in een flat woont met tientallen buren die allemaal een wifi-router op hetzelfde kanaal gebruiken, en ga zo maar door.

Ziggo heeft onlangs Wifi Garantie geïntroduceerd. Dat is wifi die werkt. Gegarandeerd. Een aantal communityleden mogen dit in de praktijk realiseren en testen, bij een kennis die last heeft van zeer wiebelige wifi. In ruil voor de moeite en tijd die de testers hierin steken, krijgen drie tweakers en drie ‘slachtoffers’ een bol.com-bon van 400 euro. Meld je snel aan in de poll, onderaan dit artikel.

‘Doorbreek de Kooi van Faraday’

Voor deze actie dagen we de leden van de Tweakers-community uit om te laten zien dat zij bij uitstek de wifi-helden van Nederland zijn. Nog steeds lopen veel mensen tegen de beperkingen van hun wifi-netwerk aan. In deze campagne, genaamd 'doorbreek de Kooi van Faraday' - een briljante woordgrap, vonden wij zelf - gaan we samen met Ziggo deze problemen oplossen. En daar speelt de community een belangrijke rol in.

We zoeken drie tweakers die als held of heldin iemand in hun omgeving gaan redden van slechte wifi. Of het nu om een verbouwde zolder, een kelder-in-aanbouw of een gigantische elektromagnetische storing gaat … geen uitdaging is te gek. Als je wordt geselecteerd, ga je samen met een ervaren monteur op pad om korte metten te maken met dode zones en dramatische downloadsnelheden.

Stabiele wifi met Wifi Garantie

Ziggo Wifi Garantie belooft een nieuwe wifi-standaard in service, snelheid en betrouwbaarheid te worden, en bestaat uit wifi-versterkers, een 24/7-hulplijn en een gratis monteur als het nodig is.

Met name in extreme situaties is het realiseren van goede wifi een flinke uitdaging. Met deze actie gaan we echter bewijzen dat betrouwbare wifi in elke denkbare ruimte haalbaar is. Dat betekent een snelle en stabiele verbinding waarmee je écht overal in huis zorgeloos kunt streamen, thuiswerken en gamen.

De beloning voor deze heldendaad mag er zijn: zowel degene waarbij de wifi wordt gefikst, als de deelnemende tweakers ontvangen een bol.com-bon ter waarde van 400 euro.

'Ook wij bij Tweakers hebben een Kooi van Faraday'

Het is een uitdaging om wifi-apparatuur goed te testen. Als je nauwkeurig wil meten hoe de apparatuur presteert, moet je testen in een omgeving zonder storende invloeden zoals andere wifi-netwerken op de radioband, variërende reflecties, en demping. Door die factoren uit te sluiten, krijg je resultaten waarmee je verschillende apparaten kunt vergelijken omdat ze allemaal onder dezelfde omstandigheden zijn getest.

De kooi van Faraday: bescherming tegen elektromagnetische invloeden

Een kooi van Faraday is een constructie van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of aluminium, die de binnenruimte afschermt van externe elektrische velden en elektromagnetische straling. Het principe werd in 1836 aangetoond door de Britse natuurkundige Michael Faraday. Hij liet zien dat elektrische ladingen zich uitsluitend aan de buitenzijde van een geleider ophopen, waardoor de binnenruimte 'elektrisch dood' is. ​

Werking
Wanneer een extern elektrisch veld een gesloten geleider bereikt, herverdelen de vrije elektronen in het materiaal zich zodanig dat het interne veld wordt opgeheven. Hierdoor dringen elektromagnetische invloeden niet door tot het binnenste van de kooi. Dit geldt ook voor elektromagnetische straling, mits eventuele openingen kleiner zijn dan de golflengte van de straling.

Bekende toepassingen;

  • In magnetrons zorgt de metalen behuizing ervoor dat microgolven binnen blijven, terwijl zichtbaar licht door het gaas in de deur kan ontsnappen.
  • MRI-ruimten worden ontworpen als kooien van Faraday om te voorkomen dat externe signalen de metingen verstoren.
  • Auto’s en vliegtuigen beschermen inzittenden tegen blikseminslag, door als gesloten geleiders te functioneren.
  • Elektronische apparatuur kan afgeschermd worden van elektromagnetische interferentie door middel van een Faraday-kooi.

Voor een effectieve werking moet de kooi volledig gesloten zijn en bestaan uit een goed geleidende structuur. Openingen, onderbrekingen of niet-geleidende materialen kunnen de afscherming aanzienlijk verminderen. Daarnaast is een correcte aarding essentieel voor het veilig afvoeren van geïnduceerde stromen.

Invloed op wifi en internetstabiliteit
Wifi-signalen signalen zijn elektromagnetische golven. Wanneer deze signalen zich door een omgeving bewegen die deels fungeert als een kooi van Faraday - bijvoorbeeld door metalen constructies, gewapend beton of isolatiemateriaal met metaalfolie - kunnen ze worden geblokkeerd of ernstig verzwakt. Dit leidt tot een instabiele of trage draadloze verbinding. Het plaatsen van een router in een metalen kast of op een ongunstige locatie in huis kan een vergelijkbaar effect hebben.

Niet klagen, maar fixen - op camera

Jij bent het wifi-gejammer zat. We snappen dat. En om jouw wifi-expertise te etaleren, gaan we jouw nobele missie vastleggen op camera. Zo laten we zien hoe de Tweakers-community en techniek samenkomen om mensen vooruit te helpen. Kortom; niet klagen, maar fixen. Uiteindelijk selecteren we drie communityleden, die zelf drie kennissen kiezen met de meest uitdagende instabiele wifi-situatie, om mee te doen.

Zo doe je mee met ‘de Kooi van Faraday’

Laat in de comments onder dit artikel weten wie in jouw leven echt toe is aan stabiele wifi, en waarom. Vul vervolgens onderstaande poll in, en misschien sta jij straks op video als legendarische tweaker die samen met Ziggo iemand heel blij heeft gemaakt met een goed werkend wifi-netwerk.

Breek met Ziggo de kooi van Faraday: realiseer overal stabiele wifi & win 400 euro

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat je niet ingelogd bent

  • Je Tweakers-account moet voor 22 mei 2025 actief zijn.
  • Meedoen kan tot en met 28 mei 2025, 23.59 uur, alleen via de poll.
  • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
  • Voor het testpanel zullen alleen inwoners uit Nederland en België worden geselecteerd. Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
  • Winnaars krijgen uiterlijk 5 juni 2025 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
  • Winnaars worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
  • Winnaars zijn bereid en beschikbaar om een dagdeel mee te werken aan de foto- en video-opnames; de datum hiervan wordt later bekendgemaakt. Reiskosten worden vergoed.
  • Tijdens de opname dag zullen foto- en video-opnames worden gemaakt. Je gaat akkoord met het gebruik van de beelden op titels van DPG Media.
  • Medewerkers van Tweakers en VodafoneZiggo zijn uitgesloten van deelname.
  • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden zullen worden uitgesloten van deelname.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij VodafoneZiggo en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (195)

195
189
68
3
0
96
Wijzig sortering
Het lijkt me een leuke uitdaging om met deze actie het netwerk bij m'n ouders aan te pakken. Een woning die in iedere muur, vloer en tussenvloer is voorzien van gewapend beton is praktisch de Kooi van Faraday die we willen doorbreken :D
Dat Ziggo nu weer met wifi garantie begint, dat verbaast me. Bij Ziggo heeft men al veel langer wifi garantie. Of heeft die vorige garantie niet goed gewerkt en zijn er nog steeds veel klachten over wifi ? Of start Ziggo steeds met veel bombarie een 'hulp' en reclame campagne ( zo van '..kijk ons eens...' ), om deze daarna een stiekem dood te laten sterven ? Want geld uitgeven daar heeft Ziggo een pure hekel aan, dus zolang de basis maar minimaal werkt, is het voor Ziggo voldoende.

Of is dit een bliksemafleider om de aandacht te verleggen van de grote leegloop bij Ziggo, naar iets anders ?

Met Ziggo's netwerk ( = coax ) opzich is vaak niets mis mee, maar hoe Ziggo zelf ( als bedrijf en haar diensten/services/prijzen ) daar mee omgaat, dát is het probleem.

Laten we eerlijk blijven, Ziggo's problemen hebben m.i. geheel niets te maken met wifi !

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 22 mei 2025 10:53]

Dus Tweakers inzetten als slecht betaalde monteurs om Wifi te fixen voor Ziggo klanten? Nadat Ziggo net weer een ontslagronde heeft gedaan? Wel jammer dat Tweakers dit faciliteert.
Dus Tweakers inzetten als slecht betaalde monteurs
Je heb gezien dat de Tweaker boventallig wordt ingezet?
Als je wordt geselecteerd, ga je samen met een ervaren monteur op pad om korte metten te maken met dode zones en dramatische downloadsnelheden.
Zie het als een variant op 'help mijn man is klusser'-achtige programma's.
Is gewoon een ludieke manier van PR maken voor hun nieuwe focus.
Ik denk dat je met €400 voor één klantbezoek beter betaald krijgt dan de echte Derde onderaannemer regio Zuid-West Ziggo monteur :p

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 mei 2025 08:09]

Monteurs moeten zelfs de parkeerkosten als die betaald zijn... dit zelf betalen omdat vodafoneziggo te gierig is dat te doen wist een monteur mij te vertellen toen ik nog een horizon mini doos ding had die verrot was gegaan.
Monteurs moeten zelfs de parkeerkosten als die betaald zijn... dit zelf betalen
Dat is echt onzin, die kunnen gewoon gedeclareerd worden.

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 22 mei 2025 08:51]

Wellicht niet voor onderaannemers die op ZZP-basis dit doen?
Als ZZP-er kan je bijkomende kosten ook factureren aan de opdrachtgever.
Niet bij Ziggo. Je moet zelfs de transportkosten betalen dat ze je de rotzooi voorraad opsturen. En de lijst houdt hier niet op.
Mvg ex zzp Ziggo monteur (Nooit meer Ziggo)!
Dan had je zeker een van de oudere fixed price contracten?
.

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 22 mei 2025 08:51]

Leesteken zijn ook op de bon?
Wil toch even melden hoe verfrissend het eigenlijk is dat T.net onder élke Adv gewoon de comments open laat.

Genieten.
The Tweakers Community Roast Of "insert adv.topic"? :+
een van de redenen waarom ik van t.net hou O+
Ik zag het op de frontpage en dacht gelijk "99% comments die Ziggo afbranden".

Toch mooi dat ze dit toelaten.
Ik weet niet of het Ziggo afbranden is, meer de journalistiek of gebrek aan nacontrole.
Afbranden klinkt misschien een beetje bot, haha.

Het kan ook terecht zijn. En ik weet uit topics over Ziggo dat veel Tweakers kritisch zijn op hun producten en service.

Maar de woordkeuze was idd niet subtiel.

En het is ook een matig geschreven (geChatGPT't) artikel.

[Reactie gewijzigd door Framoes op 22 mei 2025 13:22]

Als je wordt geselecteerd, ga je samen met een ervaren monteur op pad om korte metten te maken met dode zones en dramatische downloadsnelheden.
Ik ben zelf de "ervaren monteur", en daarbij heb ik (of de "klant") geen Ziggo nodig. Voldoende vrienden en familie geholpen, en dan meer als enkel "hier is een repeater of twee om de ether nog meer onnodig te vervuilen, kthxbye!".

Een voordeel van de manier waarop ik "werk" is dat het goedkoop is (handig voor degenen die minder hebben) en dat het onafhankelijk van de ISP is. Zo zie ik dat wanneer FttH beschikbaar is, dat Ziggo eigenlijk geen kans meer maakt. Het is dan fijn om een duidelijk abonneeovernamepunt in huis te hebben. Bij een ISP-migratie hoeft men zich dan niet zorgen te maken over het netwerk achter de voordeur.
en misschien sta jij straks op video als legendarische tweaker die samen met Ziggo iemand heel blij heeft gemaakt met een goed werkend wifi-netwerk.
Aw, hell no! Ik ben niet de beroerdste om een ander blij te maken, maar niet op video en zeker niet met Ziggo.

Er wordt hier en daar gesuggereerd dat deze tekst met AI gegenereerd is. Als dat klopt dan verklaart dat het gat tussen de boodschap en het doelpubliek.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 mei 2025 08:46]

Op zich is een repeater tegenwoordig zo'n probleem niet meer als je maar zorgt dat het spul mesh gebruikt en op de goede plek hangt. Dat eerste is een kwestie van een prijskaartje (al geven providers goed meshspul weg voor bodemprijzen), dat tweede vereist een minimale hoeveelheid denkwerk en proberen terwijl je naar de indicatorlampjes kijkt.

De goede oplossing (leg een kabel aan naar waar je een AP wilt hebben) is moeilijk en voor veel mensen duur, maar zelfs met slecht bereik krijg je met meshsystemen en WiFi 7 tegenwoordig honderden megabits over de WiFi binnen. Het is niet de anderhalve gigabit die je vlak naast de router over de WiFi binnenhaalt, maar de eindeloze problemen met trage repeaters die je misschien 10mbps geven in optimale configuratie is voorbij als je je spul niet gesorteerd op prijs van AliExpress haalt en de handleiding volgt.
Op zich is een repeater tegenwoordig zo'n probleem niet meer als je maar zorgt dat het spul mesh gebruikt en op de goede plek hangt.
Elke zendende radio is een vervuiler van de ether. Leuk dat je honderden Mbps hebt, maar die ruimte in de ether om brakke infra te compenseren zal een ander weer storen. Die krabmentaliteit is ongezond.

Een repeater zou een laatste oplossing moeten zijn en niet gebruikt moeten worden als universele oplossing.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 mei 2025 09:21]

Met diezelfde insteek moet je ook je WiFi-netwerk maar weghalen zodat je de ether niet vervuilt, want WiFi is tenslotte niet bedoeld als universele oplossing voor het gebrek van een ethernetkabel. Jouw WiFi zit mijn Bluetooth in de weg, laat die krabmentaliteit eens los :+

Een setje mesh-repeaters gaat jouw netwerk niet omver werpen. Ze storen alleen als het netwerk in gebruik is, en als het in gebruik is, is het geen vervuiling. Jij hebt net zo min alleenrecht op de frequentieruimte als mensen die wel meshrepeaters gebruiken.
Met diezelfde insteek moet je ook je WiFi-netwerk maar weghalen zodat je de ether niet vervuilt,
Een apparaat-AP-kabelverbinding betreft een enkele radio. Een apparaat-repeater-...-AP-kabelverbinding betreft meerdere radio's. Dat laatste claimt ren groter deel van de ether als je daar nog iets van fatsoenlijke bandbreedte uit wilt halen.
Een setje mesh-repeaters gaat jouw netwerk niet omver werpen.
Er zit meer in de lucht dan enkel mijn netwerken. Dat bedoelde ik dus met krabmentaliteit: "als het voor mij werkt dan is het goed".

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 mei 2025 11:27]

Ik woon in een appartement met tientallen WiFi netwerken zichtbaar om mij heen... Toch haal ik altijd nog wel een paar honderd mbps over mijn mesh wifi netwerk (worst case). Dus zo erg is het nou ook niet volgens mij... Heb je meer dan dat nodig dan ga je zelf maar kabels leggen en heb je geen last van de 'vervuiling' (wat hier een heel slecht woord voor is want het suggereert dat er iets van blijvend effect zou zijn).
Ik zou nog wel eens een provider/monteur willen die voor een hele flat internet aanbiedt incl WiFi.

Nog niet gezien, maar eigenlijk jammer dat iedereen in de flat zit te schakelen tussen kanalen.
Daar zou dan wel heel goed over de beveiliging nagedacht moeten worden, je wil niet gewoon iedereen op hetzelfde lokale netwerk hebben.
Het gaat inderdaad niet lukken met één SSID maar je zou wel de lokale aansluitingen kunnen bundelen en access points (incl sterkte/kanaal) optimaal kunnen managen/verdelen vanuit de kelder, de appartementen hebben meestal dezelfde layouts.

Prijstechnisch denk ik dat je beter uitkomt, apparatuur beter, dekking beter. Voor de meeste (?) flats is er al een collectief gasabbo dus waarom niet?
Het ligt er maar net aan wat "fatsoenlijke bandbreedte" is, maar je hele flat kan prima fatsoenlijke bandbreedte halen op WiFi. Zolang je zelf niet overal gigabit in de lucht verwacht (dat lukt je alleen in een vrijstaand huis) maar met een paarhonderd mbps genoegen neemt, is er niks aan de hand.

Ja, een mesh-AP gebruikt een radio extra, maar je slimme koelkast, smartwatch, PC, console, laptop, telefoon, en ga zo maar door hebben ook allemaal extra radio's die continu rondzenden. Een radio of twee in een huishouden gaat het verschil niet meer maken.
Er zit meer in de lucht dan enkel mijn netwerken. Dat bedoelde ik dus met krabmentaliteit: "als het voor mij werkt dan is het goed".
Tja, en ik draai hem om: waarom mogen de buren goede WiFi omdat jouw netwerk daar misschien twintig of dertig megabits trager van wordt? Op 40MHz-kanalen zitten we tegenwoordig op wat, 300mbps PHY rate per kanaal mocht je om de eens of andere reden 8 andere mensen om je heen hebben die data zitten te pompen. Zijn je muren niet van karton, dan is er genoeg bandbreedte beschikbaar om iedereen gewoon een nette 300-600mbps WiFi-doorvoer te geven.

De echte grote stoorzenders zijn de apparaten die de frequentieruimte met WiFi delen (legaal danwel illegaal). Daar kan WiFi niet goed mee om gaan, en dan krijg je de bizarste dingen, maar daar gaat een repeater niks aan veranderen.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 mei 2025 11:46]

Precies dit dus. Een repeater is vooral 'makkelijk', maar voor het grote plaatje het slechtste wat je kunt hebben. Het meest ideale zou zijn als je in iedere kamer of ieder huisdeel een zwak AP zou ophangen. Sterk genoeg om de kamer te voorzien en zwak genoeg om de buren niet te zieken. Daar zou iedereen het meest bij gebaad zijn.

Nou is dat natuurlijk in de praktijk niet te betalen/te doen voor veel mensen, maar kabels trekken is niet zo spannend/eng als velen het doen overkomen. Je moet er alleen wat moeite/tijd in steken.

Ja, je moet oppassen voor leidingen, enz. En wegwerken kan ook even werk zijn. Er is niets algemeens te zeggen over wat goed is voor iedere situatie. En allicht mag het in sommige gevallen niet van huisbazen of bij monumentale panden en zo.

Maar je kunt overal een gat in boren, leiding klaar en klaar. Ook door een betonnen vloer van 40cm dik. Het is alleen wat meer gedoe. (En dus uitkijken voor eventuele leidingen)
Al jaren draait er een M5 Deco van TP-Link met drie nodes in huis, 1 per verdieping. Hoewel dat mesh setje zwaar verouderd is en erg warm wordt (stroomverbruik zal wel niet optimaal zijn) doet dat oude beestje nog altijd zonder morren wat ie moet doen. Destijds voor ongeveer honderd of hooguit honderdvijftig Euro aangeschaft. Mijn punt, geef een willekeurig persoon zo'n mesh setje of iets vergelijkbaars en het probleem is waarschijnlijk opgelost. Plug & play over het algemeen, dus geen technische kennis vereist. 😊
Mijn ouders hebben van Ziggo en Odido van die dingen gehad en (zoals helaas heel veel mensen) de handleiding niet gelezen. Tip: als je meshrepeaters op een plek zet waar je 0 bereik hebt, gaan ze je setup niet verbeteren :+

Het spul is niet moeilijk in gebruik, zolang je maar weet dat het WiFi-signaal niet spontaan verschijnt en nog ergens (draadloos danwel bekabeld) vandaan moet komen. Daarna werkt het spul echt dikke prima.
Hehehehehe, ja. Soms verbaast mij dat ook wel eens, ook bij mensen die ik intelligent inschat. Een collega snapte ook niet dat hij op zolder geen Wifi had, want juist daar had hij zo'n ding ingeplugd.....
het fijne is dat ziggo het nu voor je doet. Denk aan alle vrije tijd die je hierbij overhoudt. Ik zit er echt niet op te wachten op bij vrienden en familie de wifi te fixen en te onderhouden. Verder is iedere oplossing standaard 'te duur' en vinden ze dat het standaard modem van de provider het maar moet doen.
Als mensen mij vragen om hun WiFi te fixen is mijn eerste reactie wat het budget is voor betere apparatuur. Is dat een paar tientjes of moet de provider ervoor zorgen dan ben ik klaar. Voor grote providers zijn modems een kostenpost omdat ze zonder modems hun abonnementen niet gesleten krijgen. Oftewel moet het gewoon zo goedkoop mogelijk. Alles rondom het modem. En niet technische mensen accepteren dat gewoon omdat ze niet weten hoe ze het moeten aanpassen.
Ziggo is wel heel erg wanhopig aan het worden. Ook wel spijtig dat Tweakers hier een podium aan geeft maar ja, ook daar moet de schoorsteen roken.
Tweakers wil gewoon inkomsten. Ik snap alleen het marketingteam van Ziggo niet. Waarom zouden ze hier adverteren? Er is hier enorm veel terechte "haat" tegen Ziggo.
Ben ik dan de enige met ern stabiele Ziggo verbinding?
De verbinding tussen modem/meterkast en de rest van de wereld kan prima zijn. Als je netwerk in huis prut is (om wat voor reden dan ook) dan is dat niet helemaal een probleem van Ziggo specifiek.
Nee hoor. Werkt als een tiet hier. Wifi van het modem beneden, accesspoint op zolder.
Alleen 15 meter de tuin in is de ontvangst minder. Daarvoor ben ik nu aan het pielen met een Keenetic Buddy 5, even zoeken welk stopcontact de beste repeater-plek is. Review volgt als het weer mooier wordt.
Nee hoor, mijn Ziggo werkt ook prima. Ik heb er weinig problemen mee in technische zin. Maar ik gebruik dan ook geen meuk van Ziggo: modem staat in bridge en daarachter zit UniFi meuk, mijn Wifi is hartstikke stabiel en snel.

Wel vind ik Ziggo te duur voor wat ze bieden. Met name de uploadsnelheid is te laag als je vergelijkt met glasvezel. En ik vind het irritant dat ze alles combineren. Ik hoef geen tv, maar het is wel veel voordeliger om alles samen af te nemen. Dus als ik alleen internet neem, heb ik het idee dat ik korting misloop. Zeker bij de minder snelle abonnementen zijn ze echt te duur.

Ik kan niet wachten tot hier glasvezel beschikbaar is. Waarschijnlijk ben ik dan niet goedkoper uit, maar ik heb wel veel meer upload.
Giga pakket hier van Ziggo. Standaard modem + extra (gratis) wifi punt . Wifipunt is wel bedraad aangesloten.
Draaid hier nu ongeveer 2 jaar zonder issues, met volledige snelheid. Heb het toen als test zo aangesloten. Met in het achterhoofd om er Unify neer te zetten, gelukkig voor mijn portemonnee niet nodig.

Verder heeft hier iedereen een unlimited mobiel abo

Glasvezel was hier niet echt stabiel (regelmatig is er hardware vervangen) Tmobile en KPN gehad.
Dat het best prijzig is , daar ben ik het 200 procent mee eens.
Was prima hier, tot er glasvezel was en ik ruim 30 euro per maand kon besparen en nog meer snelheid kon krijgen ook.
Ah ziggo, dat bedrijf dat mij jaren in een kooi vasthield omdat ze een monopoly hadden op de markt en de prijzen steeds verder verhoogde.

Ik pas.
Datzelfde bedrijf dat enorm veel moeite gestoken heeft in het verhinderen van de uitrol van glasvezel ten faveure van coax. Nee dankje, nooit weer.
Daar mag je kpn ook bijzetten: alle glas initiatieven opkopen en adsl.pushen tot een paar jaar terug. Geen haar beter.
Mijn wifi is perfect en onafhankelijk van ISP.
Het probleem is dat de gemiddelde consument geen cent wil investeren in een eigen netwerk, en daarmee blijft kijken naar de ISP om connectiviteit maar te verbeteren.
Ik heb Unifi door het hele huis hangen, met op elke verdieping minstens 1 AP.

Maar het kan goedkoper, met het simpelste mesh systeempje ben je vaak al gered.
Bijkomend voordeel is dat als je wisselt van ISP, je niet al je devices opnieuw hoeft te koppelen aan de wifi.
(mensen die het isp AP gebruiken, gebruiken vaak ook de vooraf ingestelde creds)

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 22 mei 2025 08:18]

dit had ik ook toen ik bij team rood zat. in de covid periode had ik ineens geen internet meer, ik heb alles op de kop gezet en het lag niet aan mij. toch hebben 5 callcenter medewerkers me fijn terug het bos in gestuurd met de toelichting dat het niet aan hun lag dus het moest mijn apparatuur wel zijn. uiteindelijk, om 17.30 een medewerker gesproken (ik was al sinds 8.00 aan het bellen) die verder keek dan dr neus lang was, en die wist te vertellen dat die nacht een update naar het modem was uitgerold. en ra ra, het had de bridge modus van het modem uitgezet. het lag dus duidelijk niet aan mij.
kort daarna verhuist, waar glasvezel aanwezig was. meteen de gelegenheid gebruikt om over te stappen naar kpn. helaas werkte mn eigen apparatuur daar niet, want die dure netgear router die ik had stond je enkel toe om te netwerken in 192.168.1.x adressen en zo werkt KPN (en vermoedelijk andere ISP's met een volledig internet-gebaseerde oplossing) niet. al met al dus weer noodgedwongen terug naar ISP apparatuur. en sindsdien ben ik wat huiverig om weer alles zelf aan te schaffen. enerzijds voor het financiele plaatje want een inrichting voor een 4 verdiepingen huis is niet heel goedkoop (en je wil het dan ook goed hebben!), en dat ze het nooit in de kop halen om maar te roepen dat het aan je eigen apparatuur ligt!
Sorry maar je kunt toch gewoon de DHCP dan op de ISP apparatuur laten regelen en dan verder je eigen netwerk via ethernet naar je eigen apparatuur? Daar kon je neem ik aan toch wel je IP range instellen? Ten minste dat is zolang ik me kan herinneren bij alle providers die ik heb gezien
Ik heb het bij velen zo gebouwd door een FW direct aan het NT1? kastje van KPN hangen, zonder tussenkomst van hun "modem" / router. Daarna je Wifi configureren als AP i.p.v. router / modem.

De NT1 praat PPPoE.
ik heb ook overal Unifi, maar ook Fritz! werkt perfect en simpel in te stellen.

Ik adviseer andere altijd de spulletjes van Fritz- prijs kwaliteit is daar dik in orde en lange ondersteuning.
Ligt er een beetje aan maar in de meeste gevallen zolang je de wifinaam weer hetzelfde zet is dat niet het probleem. Wat de router configuratie was dat is een tweede want als je iets als dhcp, specifieke port forwarding of iets dergelijks doet dan moet je dat wel opnieuw instellen ja.
Fijn dat tweakers ook kleinere bedrijfjes een kans geeft.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn