Door Tweakers

Tweakers HQ

Tweakers krijgt meer advertenties, vooral voor incidentele gebruikers

12-11-2024 • 09:00

443

Vanaf medio november zul je op meer plekken advertenties tegenkomen op Tweakers, inclusief het forum. Hierbij maken we een onderscheid tussen onze corecommunity en de veel grotere groep incidentele gebruikers. We leggen je graag uit wat dit inhoudt.

Laten we met de aanleiding beginnen, want een keuze als deze maken we niet uit luxe. De advertentie-inkomsten van Tweakers zijn de afgelopen drie jaar ruwweg gehalveerd, terwijl de kosten bij Tweakers alleen maar toenemen. Kosten bestaan bij Tweakers vrijwel puur uit mankracht; denk aan ons redactieteam, dat bestaat uit 28 personen, en de 14 ontwikkelaars en andere experts op onze technische afdeling. Kosten besparen zou onherroepelijk betekenen dat we concessies moeten doen aan onze content of de doorontwikkeling van ons platform. Keuzes die we liever niet maken. Om de balans te herstellen, moeten de inkomsten dus omhoog. En naast de Pricewatch zijn advertenties de enige significante inkomstenbron voor Tweakers.

De advertentie-inkomsten lopen terug door een samenloop van omstandigheden. Allereerst door het alsmaar toenemende gebruik van adblockers. Hoewel de tijdelijke overgang naar een trackingvrij advertentiesysteem het percentage adblockers flink verminderde – overigens primair doordat dit systeem technisch niet geblokkeerd werd door de meeste adblockers, want handmatig whitelisten bleek ondanks onze oproepen vrijwel niemand te doen – wogen de voordelen van kleinere adblockeraantallen uiteindelijk niet op tegen de nadelen. Hoewel adverteerders aanvankelijk enthousiast leken over onze unieke opzet, namen de advertentie-inkomsten een verdere duikvlucht. Zodoende zijn we eerder dit jaar overgestapt naar het advertentiesysteem van ons moederbedrijf DPG Media.

Minstens zo groot als het adblockerprobleem zijn andere zaken die de afgelopen jaren zijn veranderd: adverteerders zijn steeds minder bereid hoge bedragen voor banners te betalen en willen banners steeds meer in bulk inkopen en dus niet met aparte afspraken of technische inrichting voor een specifieke website. De overgang naar het DPG-systeem is een oplossing voor dat laatste, maar niet voor de toenemende prijsdruk.

Uiteraard kijken we naar en experimenteren we met alle denkbare andere inkomsten buiten advertenties, maar het gat dat de afgelopen jaren is gevallen, is lastig anders op te vangen. We moeten onze inkomsten uit advertenties verhogen, willen we niet gedwongen moeten gaan bezuinigen op personeel. Laat ook duidelijk zijn: hoewel onderdeel van DPG Media, is Tweakers een zelfstandig merk en moet zich uiteraard zelf bedruipen.

We hebben twee knoppen om aan te draaien als het gaat om inkomsten vanuit advertenties: de kwalitatieve en de kwantitatieve. We zijn continu bezig om per positie te kijken of we daar de juiste advertenties tegen de juiste prijs laten zien. Dit is echter niet voldoende om die grote daling op te vangen. Daarom draaien we ook aan die kwantitatieve knop.

Corecommunity versus incidentele bezoekers

We willen de advertentiedruk zoveel mogelijk over de verschillende delen van de site verspreiden. Tot nu toe bleef het forum daarbij altijd buiten schot; daar wordt immers al heel veel waarde toegevoegd door onze corecommunity. Tegelijkertijd komen er ook veel mensen (bijvoorbeeld via Google) op het forum om iets te lezen, waarna ze ook snel weer weg zijn. Dat is een fors deel van het bezoek en die zien nu helemaal geen banners. En dat terwijl het forum, gemeten in pageviews, het grootste onderdeel van Tweakers is.

Daarom hebben we ervoor gekozen om banners aan het forum toe te voegen, maar een uitzondering te maken voor onze corecommunity die met bijdrages ook juist het forum zijn waarde geven. Op dit moment stellen we de grens op 15.000 karmapunten vanaf waar er geen banners te zien zijn.

Zoals we ook al bij de overstap naar het nieuwe systeem zeiden: dit is niet bedoeld om meer geld uit Tweakers te persen, dit is bedoeld om een harde daling in inkomsten te stabiliseren, om zo de toekomst van Tweakers veilig te stellen. Natuurlijk blijven we ook kijken hoe we de omzet per advertentiepositie kunnen maximaliseren, maar dat alleen is niet genoeg.

Wat gaat er veranderen?

Er worden drie advertentieplekken aan het forum toegevoegd. Om te beginnen een banner bovenaan elke pagina, zoals die nu ook al op de frontpage verschijnt. Daarnaast kan er op brede viewports met genoeg ruimte een verticale banner rechts naast de foruminhoud komen te staan. Tot slot komen er ook advertentieplekken in de topics zelf te staan. Al deze advertenties worden alleen getoond aan bezoekers die minder dan 15.000 karmapunten hebben.

Op de rest van de website gaat het deels om het verschuiven van bestaande advertentieposities zodat die hoger op de pagina komen te staan, zoals op de frontpage en binnen artikelen, en op grote schermen een extra positie naast de commentthread onder artikelen. Die laatste is ook niet zichtbaar voor de corecommunity.

Wanneer gaat dit gebeuren?

We voeren deze wijzigingen gefaseerd door en starten daarmee medio november; in totaal zal het een aantal weken duren.

Een halfjaar geleden zeiden jullie nog dat er geen ads op het forum kwamen. Hoe zit dat?

Dat is een terecht kritiekpunt. Met de kennis van nu hadden we dat niet moeten zeggen. We dachten destijds echt dat het mogelijk was om genoeg advertentie-inkomsten te genereren zonder het forum erbij te betrekken. We kiezen nu dus voor een compromis, door de banners op het forum niet te tonen bij onze corecommunity.

Ik draag veel bij, bijvoorbeeld in de reacties, is dat niets waard?

Zeker wel, vandaar de keuze om de banners op het forum boven de 15.000 karmapunten niet te tonen. Gebruikers die veel bijdragen en dus veel karmapunten hebben verzameld, krijgen verder korting op een Tweakers-abonnement. Met zo’n abonnement kun je de banners op Tweakers in zijn geheel uitzetten. Afhankelijk van hoeveel karma je hebt, kost een abonnement omgerekend tussen 1,46 en 2,92 euro per maand.

Hoe zit het met besloten fora, komen daar ook ads?

Hoewel we hebben geleerd dat we heel voorzichtig moeten zijn met harde beloftes richting de toekomst, kunnen we zeggen dat er op dit moment geen plannen zijn om ads in besloten fora toe te voegen.

Hoe kan het dat die inkomsten zo hard dalen?

Twee redenen: het aantal advertenties dat getoond kan worden is fors gedaald en daarnaast staat de prijs die per advertentie betaald wordt ook onder druk. De tarieven die een adverteerder vijf jaar geleden betaalde voor een advertentie zijn vandaag de dag helaas onhaalbaar.

Waarom is dit nodig, gaat Tweakers failliet?

Nee, Tweakers staat niet op het punt om failliet te gaan. Gelukkig niet. Maar we willen ook niet wachten tot de afgrond in zicht komt voordat we maatregelen nemen. In de laatste drie jaar zijn de inkomsten uit advertenties bijna gehalveerd. Als we die trendlijn niet weten om te buigen, dan komen we op een gegeven moment op het punt dat we wel in de problemen zitten.

Kunnen jullie niet gewoon bezuinigen?

Natuurlijk kijken we ook constant naar hoeveel geld er uitgegeven wordt. De afgelopen jaren zijn er op verschillende afdelingen binnen Tweakers meerdere vacatures niet ingevuld om de uitgaven te beperken. We zijn dus al een kleiner team dan voorheen, maar nog verder snijden heeft directe gevolgen voor bijvoorbeeld de content en siteontwikkeling.

Kunnen jullie niet op andere manieren geld verdienen?

Dat hebben we de afgelopen jaren op meerdere manieren geprobeerd, maar keer op keer blijkt dat het buiten advertenties en de Pricewatch heel lastig is om additionele verdienmodellen te bedenken die succesvol zijn. Tweakers Plus bleek dat niet te zijn, trackingvrij adverteren bleek dat niet te zijn, merchandise bleek dat niet te zijn en voor onze zustersite BestGetest gold hetzelfde.

We krijgen af en toe de vraag of we niet bijvoorbeeld met donaties kunnen werken, een soort Patreon. Hoewel we de intentie enorm waarderen, zou dat qua inkomsten een druppel op de gloeiende plaat zijn.

Zal ik dan nu mijn adblocker maar weer aanzetten?

We vragen je vriendelijk dat niet te doen. Tweakers is afhankelijk van advertentie-inkomsten om je dagelijks het laatste nieuws te brengen, ons testlab draaiende te houden en het platform te onderhouden. Als alle bezoekers een adblocker zouden draaien, betekent dat het einde van Tweakers. Voor die inkomsten zijn we nu al afhankelijk van helaas een minderheid zonder adblocker. We doen deze wijzigingen niet omdat we zoveel van banners houden, maar uit noodzaak, zodat Tweakers nog vele jaren kan blijven voortbestaan.

Als je geen ads wilt zien, maar Tweakers wel wilt steunen, dan kun je zoals eerder genoemd een abonnement afsluiten, waarbij je de banners kunt uitschakelen. Voor minder dan 3 euro per maand heb je al een Tweakers Hero-abonnement en als je een actieve gebruiker met veel karmapunten bent, dan krijg je korting.

Vragen?

Die kun je onder dit .plan stellen. Commercieel manager @RobCF staat klaar als er vragen zijn. Voor technische feedback kun je zoals altijd terecht in het feedbacktopic.

Reacties (443)

443
432
329
9
0
31
Wijzig sortering
Wat een lastige beslissing. De community hier is actief, behulpzaam en heeft veel kennis. Daarbij is de community ook relatief privacy- en security-bewust en onder andere daardoor niet per se happig op meer advertenties. Voor mij voelt het alsof jullie diegenen die meebouwen aan de groep echt proberen te ontzien en een oprechte middenweg zoeken tussen commerciële noodzaak en het 'ouderwetse' alles-is-gratis internet van communities zoals Tweakers en GoT.

Ik hoop dat jullie het tij weten te keren en tegelijk dat onze mooie community hierbij niet aan de enshitification overgeleverd wordt :) Ik heb iig al jaren een abo. Dank voor jullie harde werk!
Toen tweakers aankwam met hun eigen variant van ads die geen privacy inbreuk maakt kreeg iedereen een vraag van joh zet eens je adblocker uit, probeer het eens.

Sure, fair enough, so i did. Het scherm begon te bewegen en te doen. Ik kom op tweakers om dingen te lezen, ik kan niet iets lezen terwijl er naast wat beweegt. Zal aan mij liggen maar ik krijg het niet voor elkaar, dus de adblock ging aan. Ik gun tweakers alle inkomsten van ads en begrijp het volledig.

Persoonlijk heb ik niet persee iets tegen ads, maar het zou moeten werken als een ad in een tech blad als de CT. Daar heb je een pagina met een ad, getarget op de mensen die het blad lezen. Tweakers is daar perfect voor, dat probeerde ze ook met hun insteek een paar jaar terug, awesome! Maar een magazine's ad staat stil, en beweegt niet.
je vergeet nog te melden dat de ads, er voor zorgde dat ik regelmatig mis klikte omdat de ads er even tussen gepropt werden
Klopt. Ads laden separaat en kunnen inderdaad als de pixelruimte niet vantevoren goed gereserveerd is verschuivingen geven, hetgeen echt veel te vaak het gedrag is op het wereldwijde web; het html component begint leeg (of op een te klein formaat wellicht) en dus toont pas de ware grootte totdat de ad geladen is, met een verschuiving van de rest van de content tot gevolg. Tweakers' hun Black Friday ad doet dat as we speak.

Ik vind het bespottelijk dat 'we' (bedrijven, ontwikkelaars etc) blijkbaar met zijn allen niet de User Experience centraal kunnen zetten en dat het vrij normaal is dat een pagina nog eventjes naar beneden verspringt als de ad alsnog geladen is een seconde of wat later.

Vanuit css/html-ontwikkeling is het niet wenselijk om alle componenten die dynamisch ingeladen worden vantevoren al een kadertje te laten maken en de ruimte alvast in te nemen upon page load, dat is ook onmogelijk voor content waar het formaat die niet vast staat zoals een lijst berichten. Maar voor een reclame wat meestal een banner bovenaan is, waardoor dus alle content van de pagina eronder verspringt (al snel 90-95% van de paginacontent) zou toch echt een uitzondering gemaakt moeten worden.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 12 november 2024 10:02]

Het allergrootste probleem daarmee is, is dat je de snelheid van de hele pagina afhankelijk maakt van hoe snel de ad ingeladen word. Je weet het formaat pas vrij laat in het proces (in elk geval niet aan de serverkant).

Je kan dan de hele pagina blokkeren tot de ad is geladen en dan de rest van de pagina doen, maar daar word je ook niet blij van, want vaak zijn adservers niet de snelste servers, en je wil ook niet dat jouw site onbereikbaar is omdat de bannerserver er toevallig uit ligt of zeer traag is.
Ik stel geenszins voor om de pagina niet te laten tonen (of anders te tonen) tot de ad geladen is maar het lijkt me onwenselijk om het formaat aan de ad-supplier over te laten. Ook weer vanwege UX-perspectief, wat nu als deze te groot is om de website mooi te laten genereren? Zal de marketing-afdeling van het bedrijf dat de advertentie afneemt niet blij mee zijn.

Als je serverside dus geen idee hebt wat het precieze formaat is (er zal ongetwijfeld wel een min en max width en height aan kleven) hebben we mijns inziens een ander probleem te pakken.

Om in de analogie van het magazine te blijven waar dit gesprek mee begon; die krijgen ook gewoon precies een pagina of een deel ervan. Het is de omgekeerde wereld dat de ad(leverancier) alles bepaalt.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 12 november 2024 10:32]

Ah, op die manier. Ja ik ben het met je eens dat er eigenlijk minder formaten moeten zijn zodat de pagina niet verspringt, vanuit UX-perspectief is dat behoorlijk vervelend.
Daarbij zou het ook goed zijn als de inladende partij de cookies kan bepalen.

Oftewel de website waar adds worden geladen krijgt in interface. Daarop kan je cookies plaatsen/onderhouden etc.

Als website geeft je aan ik wil X en Y hebben. Maar al het andere blokkeer ik. Dan kan je dus ook echt cookies accepteren want de webiste weet precies welke er (maximaal) geplaatst mogen worden.

Maar om een of andere manier, net als standaard maten is dat nooit in een standaard gekomen. Waarschijnlijk omdat google teveel macht heeft.
"Je weet het formaat pas vrij laat in het proces" doet mij denken dat de advertentie-verkopers niet willen praten met de techneuten. Als een adverteerder een 200px banner inkoopt, dan moeten de verkopers dat vertellen aan de techneuten. Die techneuten moeten dat 200 px ruimte geven. Serveren de adverteerders runtime dan een 800px PNG, dan is dat jammer voor hun maar dan valt driekwart buiten hun frame.

Trage adverteerders zijn verder een probleem voor alleen die adverteerder. Is de gebruiker al verder gescrolled, dan hebben ze door hun eigen traagheid een view gemist. Adverteerders kunnen in twee milliseconden via online veilingen ruimte inkopen, dus content uitleveren kan ook prima met een strakke deadline, als ze daar maar belang bij hebben.
Inderdaad hoe meer ik er over nadenk hoe meer ik me realiseer dat het prima technisch op te lossen is, maar dat het op de een of andere manier gewoon niet is hoe de ad-wereld gewend is om te werken.

Waar het 'em dan in zit? Zijn developers 'lui' en maakt het ze te weinig uit hoe groot de ads op de pagina uit komen en plempen ze em er maar gewoon tussen net zoals alle andere dynamische componenten? Dit is niet eens een enorme vingerwijzing van mijn kant gezien we tegenwoordig websites zo maken dat het een soort krantenpagina is waarvan je niet weet hoe lang het papier naar beneden doorloopt; afgezien van een header die eventueel zichtbaar blijft bij scrollen is de pagina simpelweg een hoop elementen naast en onder elkaar; waarbij die plaatsing onderling ook nog eens afhankelijk is van de schermresolutie. En kunnen er extra berichten ingeladen worden als je bij het laatste bericht aankomt om maar wat te noemen. Ik dwaal af; maar ik denk wel dat de manier waarop we tegenwoordig websites ontwerpen hier een belangrijk aandeel in heeft in hoe het zo geworden is.

Maar ja er is ook altijd een software architect, is die vooral bezig met de serverside (en dus niet clientside) en doet een web designer vooral statisch werk in het voortraject en denkt hier niet over na? Of zijn ad leveranciers niet flexibel genoeg om altijd precieze formaat banners aan te leveren?

Hoe dan ook, UX is in dit hele traject een ondergeschoven kind wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 12 november 2024 11:59]

UX is juist heel belangrijk, hoe zorg je er voor dat de meeste mensen op ads klikken.

Verklaard ook goed waarom zo'n verspringende GUI geaccepteerd wordt :+
Dat de adserver niet de snelste is, is dan toch ook het probleem van de eigenaar daarvan? :) Waarom zouden wij als bezoekers eea moeten inleveren 'omdat de adserver nu eenmaal niet snel genoeg is'? Zij willen toch de investering niet maken om hun ad netwerk op orde te hebben? :) Maar ja, hen gaat het juist om de centen te verdienen en winsten te maken, dus die investeren minimaal.
Klopt. Ads laden separaat en kunnen inderdaad als de pixelruimte niet vantevoren goed gereserveerd is verschuivingen geven, hetgeen echt veel te vaak het gedrag is op het wereldwijde web; het html component begint leeg (of op een te klein formaat wellicht) en dus toont pas de ware grootte totdat de ad geladen is, met een verschuiving van de rest van de content tot gevolg. Tweakers' hun Black Friday ad doet dat as we speak.
Veel ad-providers doen dat ook bewust. Zodat je naar je content aan het scrollen bent en er op wil klikken, en dan drukt een ad zich er in de layout tussen - ha, gefopt! - waardoor je een click voor die ad oplevert, ook als de ad totaal niet voor jou relevant is.
Ruimte reserveren kan wel, als je standaarden hanteert of aangeeft dat een ad x bij x pixels mag zijn.
Je weet wat een rechter doet he. Ze gaan al behoorlijk ver omtrent het milieu.

Ze bepalen of de wet wordt overtreden. Niet of de wet goed is.

In theorie mag er een wet zijn dat je alle 50 jarige moet euthanaseren als ze langer dan 2 weken ziek zijn en geen werk hebben.

Of je het daar dan mee eens bent is iets anders. Maar een rechter zal bij een uitgevoerde Euthenasie(/moord) kijken of persoon 50 is, werk had. En zo ja zal je niks overkomen.

De uitspraak dat shell meer moet doen kan dus eigenlijk niet, want shell staat niet los genoemd in de wet. Daarmee moeten ze allemaal meer doen. Alleen heeft de rechter daar dan maar beperkt iets over te zeggen.

De uitspraak die er vandaag ligt is volkomen logisch.
Shell heeft ook een zak geld gegeven aan de rechter die heeft gezegd dat klimaat niet belangrijk is.
Zo, heftig om dat zo te zeggen. Heb je bij de transactie gezeten?

Als je het vonnis goed begrijpt, dan zegt men dat Shell niet iets extra hoeft te doen omdat anderen dat ook niet opgelegd krijgen. Jij wil toch ook geen extra milieubelasting betalen, maar je buurman niet?

Ook al sta ik op het standpunt dat we beter met het milieu om moeten gaan, Milieudefensie heeft hier jouw goedbedoelde donatie, als je die gedaan hebt, toch echt verkeerd gebruikt door een individueel bedrijf aan te spreken. Wil je impact maken, zal je dat Europees of wereldwijd moeten doen. Lastig, ja, maar vingerwijzen heeft geen enkel nut.

Beter is het om 'energie' (pun intended) te steken in het goedkoper maken van hernieuwbare energie. Prijs is nog altijd het meeste effectieve wapen. Als energie uit wind/zon etc goedkoper is dan het oppompen van een vat olie, blijft het vanzelf in de grond zitten. We zijn er bijna.

on topic: instellen van een advertentie vrijdag? Als iedereen z'n adblocker op vrjdag uitzet voor tweakers, zijn we al een eindje op weg.

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 12 november 2024 10:39]

Dus dan is gelijk een nl rechter omgekocht. Die rel ga ik graag voor zitten
In het artikel van je link worden juist de aanklagers van het italiaanse OM vervolgd wegens achterhouden van ontlastende stukken…..
Waar ik absoluut niet tegen kan is dat als ik net een artikel heb geopend, direct begin te lezen, de pagina verspringt omdat de banner dan pas wordt geladen. Het verspringen van pagina's door ads die later laden dan de oorspronkelijke pagina is bij mij ergenis nr2. (nr 1 zijn reclames waarbij je eerst 30-60 seconden naar MOET (weg)kijken voordat je pas kan zien wat je wil zien, en als je dan doorspoelt, je dat nog een keer voor je kiezen krijgt).
Gebruik Youtube eens zonder in te loggen. Dan krijg je reclames te zien die al gauw tussen de 2 en 5 minuten duren. En dat is meestal Hero Wars, produkten die je normaal gesproken alleen op de verkoopkanalen op TV zag vroeger, Hoe je je "super-intelligentie" kunt aanroepen en hoe je abs op elke leeftijd kan krijgen.

Dat is tenminste wat ik hier in Zuid-Amerika te zien krijg. En dan ook vaak 2 stuks van die ellende achter elkaar, bij elke nieuwe video die je start.
YouTube is tegenwoordig geheel onbruikbaar zonder Premium, ik betaal daar dan ook met tegenzin voor. Gelukkig is een Family abo (waarde t.o.v. kosten per gebruiker) nog wel te doen, als je de kosten dus deelt met je familie.
Toen heb ik het uit gezet. Echter waren de adds nog altijd zo irritant dat het snel weer aan ging.

advertenties zijn prima. Maar zo goed als elke website slaat vroeg of laat door en dan is de whitelist weer weg.
Daarbij is de community ook relatief privacy- en security-bewust en onder andere daardoor niet per se happig op meer advertenties
Dit bleek in de praktijk niet een valide reden te zijn. Volgens het artikel was het aantal mensen dat hun adblock whitelistte met de 'privacy-vriendelijke advertenties' verwaarloosbaar.

Advertenties in de huidige vorm zijn gewoon rete-irritant. Vooral de manier waarop de verkoopmarketeers vinden dat ze eruit moeten zien. (schreeuwerig en bij voorkeur knipperend en schreeuwend. "Want dan valt het op?" (behalve dan dat ze er allemaal zo uitzien, waardoor het, eenheidsworst wordt.))
Tweakers zou meer kunnen doen voor Professional ICT-ers. (En dan niet alleen Developers, want IT is veel meer dan dat.) Dutch IT Channel is bijvoorbeeld te commercieel, maar je zou bijvoorbeeld aan Tech Field Day kunnen denken, waarbij ze samenwerken met een groot aantal leveranciers. Tijdens presentaties en demo's kunnen delegates hierbij kritische vragen stellen aan leveranciers over hun oplossing. Verder kan je het testlab ook gebruiken voor IT-Pro producten. (Denk aan het Wifi testlab.)

Hiermee kan je core bezoekers op je website houden, want het technisch niveau op Tweakers is wel flink afgenomen afgelopen jaren.

[Reactie gewijzigd door Bl@ckbird op 12 november 2024 18:45]

Zoveel dit! De markt voor de echte DIY is aan het verkleinen, en ik moet zeggen dat ik zelf moeite heb om mij nog steeds te vereenzelvigen met de gemiddelde tweaker. Blijkbaar moet ik als tweaker vooral bezig zijn met warmtepompen, zonnepanelen en EV's en tot op een bepaalde hoogte doe ik dat ook. Maar ik merk dat ik vooral voor de technische zaken niet meer naar hier kom, enkel nog voor bovenstaande topics.

Er is geen plekje voor de IT Professionals, degene die met netwerk- of infrastructuurbeheer bezig houden. Ook wordt het nieuws daarvan niet echt bijgehouden. Het is wat het is.
Ik mag, ondanks mijn +40K karmapunten niet modereren hier. Dus zo maar een +je aan je gegeven. ✅
Ik krijg het gevoel dat je niet weet waarom dat zo is, dus in een poging om behulpzaam te zijn:
https://tweakers.net/info/faq/karma/#tab:1-2
Deelnemen
Aan het gebruik van het moderatiesysteem zijn een aantal eisen verbonden. Modrechten worden niet automatisch ingeschakeld bij nieuwe accounts; deze kunnen zelf worden geactiveerd zodra het account aan de volgende eisen voldoet:

- minimaal 250 karmapunten;
- een gemiddelde frontpage-reactiescore van 0,5 óf geen (gemodereerde) reacties.
Of je moderaties vallen niet binnen de mediaan en wijken dus teveel af, wat ook modrechten kan kosten. Zeker als je hoge scores geeft aan lage comments en vice-versa.

Heeft niets met mening te maken, er dient gewoon gemod te worden volgens de mediaan oftewel wat een reactie echt waard is. ''Hahaha lol'' is bijv. geen +2. Toch doen heel veel mensen dat omdat ze het ''ermee eens'' zijn. Maar dat is niet het doel van modden.

Het doel van modden is een objectieve waarde toekennen. Het doel is dus niet posts beoordelen met on-objectieve bril op.
Is er wel eens onderzoek gedaan naar een donatie knop?

Er is vast ook een groep mensen die Tweakers.net erg waarderen (een generatie die de website mogelijk al 10 a 20 jaar kent), maar niet aan een abonnement vast willen zitten, maar het wel prima vinden om af en toe een vrijwillige donatie te doen.

Kijk b.v. naar wikipedia, die leven ook geheel van enkel donaties.
De tweakers.net abonnementen zit je niet aan vast, je moet ze ieder jaar actief opnieuw verlengen. Ik denk dat wikipedia je meer lastigvalt (uit ervaring) om opnieuw te doneren dan dat tweakers dat doet om je abo te verlengen.

Een mededeling, meer niet. Je moet zelf vooruit betalen dus er is ook geen incasso oid.

En als je niet kenbaar wilt zijn als abonnee, je kunt bij het aangaan van je abo (of later) uitzetten dat het zichtbaar is dat je abonnee bent op de site.
Kortom, ze hebben al de complete infrastructuur voor donaties. Letterlijk het enige wat ze moeten doen is achter de schermen een "abbonement zonder voordelen of herinnering" toe te voegen.
.oisyn Moderator Devschuur® @MSalters13 november 2024 09:58
Nou ja, dat is ook een beetje kort door de bocht, want bij een donatie kun je meestal zelf het bedrag kiezen, en bovendien zoveel donaties doen als je wilt. Als je het aan het bestaande systeem hangt, dan kan beide waarschijnlijk niet; die tweede vooral niet omdat je dan al een "abonnement" hebt en niet een nieuwe kan afsluiten. Maar wellicht kunnen ze de tijdsduur al instellen op 1 seconde oid ;)
Ik denk dat wikipedia je meer lastigvalt (uit ervaring) om opnieuw te doneren dan dat tweakers dat doet om je abo te verlengen.
De vergelijking van het "lastigvallen" voor het maken van een donatie met het verlengen van een abonnement (wat maar 1 keer per jaar hoeft omdat er geen maandabonnementen zijn) is natuurlijk wel een beetje scheef. Zeker omdat mensen minder vaak ingelogd gebruik zullen maken van Wikipedia dan van Tweakers.

Ik begrijp ergens wel waarom abonnementen niet zo populair zijn op Tweakers:
- Er is geen optie meer voor maandabonnementen, je hebt wel de 14 dagen bedenktijd onder de "Wet Koop op Afstand" maar dat vereist dus een extra actie als je het alleen even wilt uitproberen of het wat voor je is.
- Er wordt nergens geadverteerd voor abonnementen (en de optie om daarmee advertenties uit te schakelen). Een aantal kennissen van mij die al jaren van Tweakers gebruik maken hoorden dat van mij voor het eerst.

Persoonlijk denk ik dat de trend van advertentieprijzen zal doorzetten in de vorm van een negatieve spiraal:
1: Bedrijven gaan minder uitgeven aan advertenties vanwege afgenomen effectiviteit
2: Websites gaan meer advertenties plaatsen om de inkomsten daaruit gelijk te houden
3: Meer mensen gaan adblockers installeren
4: Advertenties worden minder effectief omdat mensen er mee doodgegooid.
5: Herhaal vanaf stap 1

Vraag is dan of Tweakers zichzelf voor de lange termijn niet in de voet schiet met de gekozen oplossing.
Los van of ik nou voor of tegen ben, hoop ik dat Tweakers ook een oog op de toekomst houdt en de inkomsten niet te veel op één stervend paard wed.

[Reactie gewijzigd door IThom op 13 november 2024 15:39]

Een eenmalige bijdrage zou ik helemaal prima vinden en met liefde een paar tientjes aftikken hoor. En abonnement daarentegen? No way.
De abonnementen van Tweakers zijn een paar tientjes en op jaarlijkse basis. Dus er is hier niks doorlopends en je betaald eenmalig. Zodra het jaar voorbij is krijg je hierover bericht en kun je opnieuw een abonnement afsluiten in de abboshop. Dus effectief een soort donatie :)
"op jaarlijkse basis", dat betekent dat ik het elk jaar opnieuw moet aftikken. En dat doe ik uit principe dus niet.
Ik begrijp niet dat mensen zoals jij die zo te zien al jaren actief zijn op Tweakers niet weten hoe het abonnement in elkaar steekt. Want je zit er echt mijlenver naast. Het abonnement hier loopt niet automatisch door en kan dus net zo goed als eenmalige donatie worden gezien.

Misschien zou Tweakers daar iets mee moeten. Gebruikers (nog) beter informeren over hoe het abonnement werkt en het desnoods letterlijk aanprijzen als een eenmalig donatie met wat voordelen.

[edit] Misschien dat de fout al begint op de abonnement pagina zelf. De prijzen die daar worden getoond zijn "per jaar". Dat klinkt alsof je het automatisch ieder jaar betaald. Misschien dat de tekst iets moet zijn als "Voor één jaar", wat al meer klinkt alsof het daarna vanzelf stopt.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 12 november 2024 11:36]

Ik wil eenmalig betalen voor bepaalde rechten, wat ik voorstelde is een hele andere vorm van betaling. Meer een lifetime achtige vorm. Ik heb helemaal niets tegen de abonnementsvormen die Tweakers hanteert, van mij mogen ze dat doen alleen ik neem zoiets niet af.

Het gaat mij erom dat ik niet elk jaar opnieuw wil betalen.
Eenmalig betalen om nooit meer advertenties te zien lijkt me niet mogelijk. Sowieso is eenmalig betalen voor een lifetime dienst vrijwel nooit een goede businesscase. Die leverancier van die dienst komt vroeg of laat in de problemen, tenzij hij zelf ook geen kosten heeft.

En als die bepaalde rechten niet het verwijderen van advertenties zijn vraag ik me af waar je dan precies op doelt. Zoveel boeiends zit er verder niet in het abonnement toch?
Als het voordeel enkel het verwijderen van ads is denk ik dat een lifetime best wel een goede businesscase is in dit geval. Een adblocker aanzetten geeft immers meer verlies dan een "verloren" ad inkomst voor een lifetime user.

Bovendien betalen adverteerders wss maar een beperkt bedrag per 1000 views dus dat kan je effectief wel recupereren met winst van een redelijk lifetime bedrag.
Een "lifetime" abonnement gaat op voor een product dat eenmalig is gemaakt waar je verder geen updates of support voor krijgt. Voor Tweakers werken elke dag redacteurs aan nieuwsberichten en reviews. Zou een beetje hetzelfde zijn als je eenmalig in de supermarkt een banaan koopt, en vervolgens verwacht dat je de rest van je leven gratis bananen mee krijgt.
Een "lifetime" abonnement gaat op voor een product dat eenmalig is gemaakt waar je verder geen updates of support voor krijgt.

Niet waar. Ik heb een Plex lifetime pass bijvoorbeeld. Updates gaan gewoon door. En zo zijn er nog talloze andere voorbeelden.
Ik heb in het verleden ook dat soort dingen gekocht, maar of de maker is failiet gegaan of het product is uitgefaseerd. Mailbird was de laatste die ik had gekocht, die nog wel bestaat, maar die bieden dat plan niet meer aan, je betaald minimaal 20 euro per jaar bovenop je aankoop bedrag nu.
Niet waar. Ik heb een Plex lifetime pass bijvoorbeeld. Updates gaan gewoon door. En zo zijn er nog talloze andere voorbeelden.
Kan ik jou ook een keer tien euro geven en dan kom je elk weekend klusjes doen, de rest van je leven? ;)
Niet mijn probleem toch dat zij dat hebben aangeboden? Vreemd dat je mij daarop aanspreekt.
Jij verwacht dat websites als Tweakers dat ook aanbieden..
Mooie toevoeging!

Jammer dat dit soort ideeën te weinig voorkomen en geïmplementeerd worden om je doelgroep de begeleiden. Maar ja het is ook lastiger kwantificeerbaar wat de invloed is op de inkomsten van een ander beleid omtrent donaties/abo's. Want ja als je het op dag X een UI-verbetering invoert en de inkomsten stijgen de maanden erna gestaag tot een paar %, ligt dat dan 100% aan de verandering of is het gewoon zo dat tech weer interessanter werd de laatste maanden en zorgde dat voor hogere giften.

De finance-afdeling zal dat minder goed kunnen duiden dan bv een onderscheid tussen casual en hardcore bezoekers zoals in het artikel voorgesteld wordt. Want in feite is dat een vorm van A/B testing; de resultaten gaan tegen het licht gehouden worden en op basis van de relatieve verbeteringen voor casual bezoekers en hardcore bezoekers zal de maatregel ofwel verworpen ofwel gehouden oftwel getweaked (no pun intended) worden.

Kapitalisme drijft ons naar hogere marges ipv het allerbeste ding te maken. En dat is lastig te doorbreken of te kneden.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 12 november 2024 12:35]

Bij een donatie bepaal jij zelf wat jij doneert en wanneer jij dit doet. Daar staat verder niets tegenover. Je doneert immers.

Het huidige systeem is gewoon een abonnement zonder dat deze automatisch verlengd wordt en dat is niet hetzelfde. Daarnaast krijg je er ook iets voor terug.

Het gaat ook allemaal hoe iemand iets ervaart. Ik word akelig van abonnementen (subscriptions) zoals dit in het heden wordt toegepast in de "IT". Een donatie waarvan ik zelf kan bepalen wanneer ik deze doneer en hoeveel sta ik wel voor open. Dit zal voor iedereen anders zijn natuurlijk, maar daarom is het juist verstandig om zoveel mogelijk mogelijkheden aan te bieden.

Jaren gedoneerd aan motor-forum.nl. Die hebben enkel een donatiemogelijkheid. Een periode dat ik daar enorm actief was wilde ik graag bijdragen op die manier. Je kreeg een soort sticker met de tekst "donateur" naast jouw forumnaam (jeej! "internet status") en je werd bij het bezoeken van de website erop gewezen dat je kan doneren. Geen druk afleidend of dwingend gedoe!

Ik vind dat een heel goed idee naast andere varianten.

Aan Tweakers betaal ik nu niets. Ik vind E35 (wat voor mij al bepaald is) te veel voor een site als Tweakers terwijl ik het an sich helemaal niet veel geld vind.

Het resultaat is dat ik Tweakers nu bekijk met ad blocker (dat zal ook niet veranderen) en financieel niet bijdraag terwijl ik daar best voor open sta.
In plaats van nu niets ontvangen zouden zij best iets kunnen ontvangen als zij daar mogelijkheden voor beschikbaar maken.
Doe dat xxxx gebruikers en op jaarbasis kan het toch wat opleveren in plaats van niets zoals nu het geval is.

Dan moet dat wel anders dan hoe het er nu staat. Om te beginnen vanuit mijn persoonlijke stoornis eerst het woord abonnement weghalen 8)7

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 13 november 2024 13:02]

Bedankt hiervoor. Ik was hier niet mee bekend en heb zojuist een jaarabonnement afgesloten.
Kan iemand van Tweakers even mijn provisie overmaken? :+ ;)
Uit het FAQ:
Alle abonnementen worden per jaar vooruitbetaald en lopen automatisch af. Eén maand voor de einddatum kun je je abonnement verlengen. We sturen je altijd per e-mail en DM een herinnering hierover.
Het is dus gewoon een eenmalige donatie van een vast bedrag die je voor 1 jaar voordelen geeft, en die je dus elk jaar opnieuw zelf moet doneren om het voordeel te blijven houden. Prima systeem lijkt mij en het hero abonnement is ook niet zo duur.
Als je, volgens diezelfde principes, geen adblocker gebruikt, is er geen probleem.
Dat is een heel ander principe natuurlijk.
Leg dan ook uit wat er niet klopt aan wat ik zeg, want zo heeft niemand er iets aan.

Je moet elk jaar opnieuw betalen voor de voordelen van dat abonnement te krijgen. Dat het geen automatische verlenging is maakt niet uit deze. Mijn opmerking ging over dat ik eenmalig wil betalen voor iets, zie het als lifetime, in plaats van het zoveelste abonnement.
Dat slaat nergens op bij iets dat constant lopende kosten heeft om de boel draaiende te houden.

Jij betaalt Shell ook een vast bedrag waarna je levenslang zoveel mag tanken als jij wilt?

Jij betaalt 1 bedrag aan wegenbelasting waarna jij je leven mag rondrijden?


Het is geen cd-rom zonder toekomstige updates hè. ;) je neemt een dienst af bij Tweakers. En diensten hebben de nare bijkomstigheid dat de kosten doorlopen. Altijd.
Je doet nu net alsof er niet duizenden websites of apps zijn die een lifetime optie aanbieden.
Dat je niet blijvend wilt betalen voor bijvoorbeeld een stuk software, dat kan ik me enigzins voorstellen. Zeker niet als er weinig tot niks nuttigs aan word toegevoegd.

Maar dat is dus noet het geval bij Tweakers.net. Jij krijgt dagelijks nieuwe inhoud te zien, het forum vereist ook werk, de Prijswatcher maak je misschien niet al te vaak gebruik van, maar het is wel nuttig op het moment dat je er werkelijk wat aan hebt.

Dat daar dan een jaarlijkse betaling tegenover staat, dat is op zich dan wel verdiend. Dat Tweakers.net het weer aan jou overlaat om eenzelfde betaling het daarop volgende jaar te doen, is niet meer dan schappelijk.

Maar goed, jij wil niet betalen, dus gebruik geen adblocker. Gebruik je die ook 'uit principe', dan beroof je Tweakers.net. Duurt dat lang genoeg, dan houdt Tweakers er vanzelf mee op en dan ga je steen en been klagen dat er geen goede NL-sites meer zijn.

Nu woon ik in Zuid-Amerika, dus de forum- en prijswatcher-gedeeltes zijn bijna nutteloos voor mijn doeleinden. Wat voor mij dus teveel is om een abonnement voor af te sluiten. Maar voor de artikels ben ik wel bereid om mijn ad-blocker uit te schakelen. Wat ik dus ook doe.
Zal best, maar een donatie is toch vrijblijvender. Dan weet je zeker dat je nergens aan vast zit en je kunt zelf het bedrag bepalen.
Het bedrag is inderdaad vast, maar je betaalt voor 1 jaar toegang tot tweakers advertentievrij. Dat is geen abo. Je mag zelf verlengen (zonder loopt het gewoon af) en je zit nergens aan vast (geen incasso, geen contract, niets).
En dan zie toch ook direct het probleem? Wat voordeel heeft Tweakers aan een eenmalige donate? Daar kun je geen toekomstvisie op bouwen.

Voor die paar tientjes heb je een abonnement voor een jaar, waarbij de meeste wel gewoon zullen verlengen, een stabielere inkomstenbron waar je wel meer op lange termijn op kunt plannen.
Wat voordeel heeft Tweakers aan een eenmalige donate?

Geld is geld toch? Ook voor Tweakers. Ik snap je argument wel, alleen gaat dit om een extra optie bovenop het abonnement. We zitten hier op Tweakers, er lopen hier een hoop autisten met aparte principes rond ;)
Het zijn geen eenmalige donaties, bij een wikipedia of signal krijg ik eens in de zoveel maanden te zien of ik wil doneren. De meeste keren doe ik dat dan ook maar niet altijd. Maar de bedragen die ik dan doneer liggen hoger dan een maandelijks abonnement. Dus door af en toe in beeld te brengen om weer te doneren is het toch niet eenmalig ;)
Ik heb zojuist een bedrag van 35 euro gedoneerd in abonnementsvorm, ik heb niets aan de voordelen aangezien ik al een addblocker gebruik en de website naar mijn smaak wil inrichten.
Maar aangezien tweakers wel een proportie heeft in mijn internettijd, prima zo.

Of ik het volgend jaar weer doe ?
Geen idee, net zo zeker als een donatie, het is maar hoe je je eigen mathematiek vormgeeft.

Maar als ik ook maar een van de redactie in een maserati zie rondrijden.....
Zelfde argument gebruiken al die liefdadigheidsintstellingen en ik wordt er bijna wekelijks via de telefoon mee lastig gevallen. Dit argument is de grootste kul. Met dit argument geef je de instelling controle over jouw portemonnee (en inderdaad, daarmee kunnen zij dan plannen). Ik beslis over mijn ademruimte in de bestedingen, niet een stichting/goed doel. Zij hebben statistisch voldoende data om budgettering voor 80%-90% in gang te zetten, zo niet dan moeten ze actiever budgetteren over kleinere perioden en kunnen ze geen grote projecten draaien en daar is dan blijkbaar ook geen mogelijkheid toe.

Geld kun je via de bank storneren en blokkeren (zo lopen er bij mij nog twee blokkades op van die liefdadigheidsinstellingen die maar niet willen stoppen) maar het uitgangspunt is toch vreemd dat ik over mijn eigen geld moeite moet doen om het terug te krijgen? Ik kijk eind van de maand in mijn portemonnee en besluit dan dat ik geld overheb en daarmee een goed doel wil ondersteunen. De donatie is dan "eenmalig" maar kan meerdere keren per jaar plaatsvinden (ik rouleer tussen een 5-tal goede doelen). Na een zeer onplezierig telefoontje is AzG mij om die reden helemaal verloren, mijn incidentele giften waren niet welkom. Juist Tweakers is daarom voor mij een positieve uitzondering, meestal verleng ik, soms moet er even een (paar) maand gewacht worden. Het is mijn geld, een goed doel is voor mij een vrijwillige donatie, geen verplichting.
Zo zit ik er dus ook precies in.
Een donatieknop zie ik ook wel werken, maar dan alleen met de zekerheid dat DPG anders gaat kijken naar Tweakers. Niet als for-profit uitgave, maar als community-platform. Minder personeel en minder commercie en meer user-generated. Ook de FP. Mijn vermoeden is dat een dergelijke aanpak ook uiteindelijk een abbonement interessanter maakt en de donaties dan ook niet meer nodig zijn.

Alle inzet de afgelopen 15 jaar was richting minder user-generated (einde van tweakblogs, teruglopende activiteit forum, redactieleden die weinig actief zijn in de community zelf) en het gevolg is dat Tweakers te veel afhankelijk wordt van views en groei van views. Dat is met de huidige advertentiemarkt helaas niet schaalbaar en dus zie je steeds meer commerciële activiteiten zoals Tweakers Partners. Ook hoor je radio-spotjes van Tweakers rond black friday. Dat trekt views natuurlijk en daarmee inkomsten, maar gaat imho ook weer voorbij aan het versterken van waar Tweakers als basis op gebouwd is: de community.

Hoe eerder DPG zich dat realiseert hoe eerder ze het tij kunnen keren. Want meer advertenties gaat dat absoluut niet duurzaam doen.
Het spijt me, maar als er minder redactionele artikelen komen, dan ben ik hier weg.

Dus minder personeel ergo kleinere redactie zou voor mij een dealbreaker zijn.
En hoe draag je daaraan dan bij? Het kan toch ook niet allemaal gratis?
De content in de reacties zijn wel gratis en vaak informatiever dan het artikel zelf. Hoe kan dat dan allemaal gratis? Een matig vertaald Engels artikel copy/pasten kan een ChatGTP ook.
Wat let je? Nee, seriously. Start je eigen site, maak in 5 minuten een scriptje (met ChatGPT) dat nieuws schraapt en laat ChatGPT het vertalen en posten op je site.
Ik heb geen vertaling nodig. Ik kan het originele Engelse bericht goed lezen. Of heb de dev notes al een maand daarvoor voorbij zien komen. Ik heb ook geen interesse in een eigen site. Maar als jij met droge ogen gaat beweren dat het niveau van Tweakers hoger/gelijk is aan 10 jaar geleden, dan is elke conversatie nutteloos.
Nee, ik lees gewoon advertenties. Ik heb er ook geen problemen mee. Zolang het maar geen Reddit wordt waarbij je het onderscheid niet meer ziet tussen advertenties en inhoud niet meer ziet
De redactionele content heeft altijd al een kwaliteitsprobleem gehad. De Tweakers frontpage fungeert vrij goed als aggregator voor de bredere tech-wereld en vertaalt de relevante persberichten en externe nieuwsberichten voor het Nederlandse publiek. Maar de redactie heeft voornamelijk een journalistieke achtergrond, met een vrij algemene technische kennis.

Het gevolg is dat de artikelen beperkt blijven tot een Nederlandstalige samenvatting van de meestal Engelse bron, en daar sluipen regelmatig fouten in. Ook ontbreekt vaak de diepgang en bredere context. Hierdoor is het essentieel om bij de artikelen ook naar de reacties te gaan, want in de community is deze kennis er vaak wél.

Ik geloof best dat hier mogelijkheden liggen. Als de cruciale technische kennis in veel gevallen toch al van de community moet komen, waarom niet de community beter betrekken bij de artikelen? Juist zoiets als Tweakblogs had een geweldige kans kunnen zijn: een frontpage-promotie van een peer-reviewed Tweakblogs-post had de ideale oplossing kunnen zijn voor de missende diepgang. Maar zoals mOrPhie terecht opmerkt, dat werkt alleen als de redactie bereid is om te investeren in de community.
Dit dus. Als er op Tweakers een donatieknop zou komen, zou ik er best geld voor over hebben, op voorwaarde dat dat geld ook ten goede komt van Tweakers en het personeel van Tweakers. Dan hoeft Tweakers ook niet meer commerciële dingen te doen zoals advertorials of reclamespotjes om zichzelf te bedruipen maar kan een groter gedeelte daarvan komen uit de community die er geld in wil steken.

Wanneer het uiteindelijk alleen maar terecht komt bij de aandeelhouders van DPG schiet je er natuurlijk niet veel mee op, ik als donateur/abonnementhouder niet, Tweakers ook niet. Want dan wordt het een dertien-in-één-dozijn tech website waarbij DPG de richting bepaalt.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 12 november 2024 14:02]

Denk dat het voornaamste probleem is dat je inkomsten instabiel zijn. Als je een begroting moet opleveren en maandelijks moet forecasten, dan is dat simpelweg niet werkbaar.

Dat zie je ook met Goede Doelen organisaties die liever hebben dat je een abonnement afsluit, want dat is begrotingtechnisch makkelijker mee te werken (en ja ook deels regelgeving).
Denk dat het voornaamste probleem is dat je inkomsten instabiel zijn.

Klopt zeker, alleen gaat die om een optie bovenop de abonnementsvormen. En dat zou minimaal werk zijn voor een donatie knop wat ongetwijfeld wel wat geld binnen brengt.
Fair enough, maar er moet niet wel "wat" geld binnenkomen. Als ik het zo lees dat de combinatie minder views op ads + dat de waarde per view op ad flink gedaald is, dan heb je het over substantiële bedragen.

En dan is het nog de vraag of een donatieknop dan niet gaat kannibaliseren op je abonnementen.

Maar goed, het kan zeker een én-én situatie zijn ipv én-of.
Omdat veel bedrijven op deze manier werken, moet T.net ook zo werken?
Ik begrijp wel dat DPG Media dit helaas niet toelaat om deze reden, wat jammer is. En ik begrijp ook dat er veel mensen niet het risico willen lopen om niet in de toekomst te kunnen kijken qua budgeteringen.

Maar je kunt het ook omdraaien: Maak wel een donatie optie en laat het adds-project vallen. Investeer iets minder en houd wat meer reserve omdat je minder scherpt kunt forecasten met donaties.

Of maak desnoods een combi van abbonementen, adds & donaties. Onder de streep vermoed ik dat donaties het hierhelemaal niet zo slecht zouden doen.
Een donatieknop zie ik wel zitten. Ik houd niet van abonnementen. Niets is zo vervelend als een afschrijving zien en het bijkomende "Oh shit, dat loopt nog!"-moment. Voeg 'm toe en het eerste tientje (misschien zelfs vaker) komt van mij.
Ik heb toevallig pas moeten verlengen, het Tweakers abonnement loopt automatisch af. Je betaalt een jaar vooruit en krijgt dan een maand van te voren een bericht in je inbox om je te helpen herinneren om eventueel te verlengen. Zie ook hier onderaan.
Je moet niet automatisch vernieuwen, ik heb ook weer bericht gekregen dat het later deze maand gaat vervallen en of ik even weer een jaar bij wil nemen.
Tip voor Tweakers: maak een aparte knop, noem die "Donatie" en laat hem onder water net zo werken als een abonnement, met dat verschil dat hij automatisch en zonder gezeur afloopt na een jaar.

Win / win
Je bedoelt in tegenstelling tot de huidige abonnementen, die je een jaar vooruitbetaald en niet automatisch verlengen?
Precies. Het verschil is miniem (geen email) dus de implementatiekosten zijn ook miniem.
Het abonnement heeft al enkele jaren geen mytweakers.net email adres meer. Zie https://tweakers.net/info/abonnementen/
@MSalters Bedoeld volgens mij de e-mail die je een maand voor afloop van je abonnement ontvangt met de vraag om te verlengen. Als je die weglaat is het gewoon een donatie en geen abonnement.
Als een enkele DM/email tegen het einde van het jaar een reden is om geen abonnement te nemen.. De donatiedrives van Wikipedia moeten dan een hel zijn. Als in, elke perk van een abonnement is optioneel (zelfs bannervrij). Dit is eigenlijk gewoon een beetje stechelen over terminologie. Het is al een donatie, maar als dank daarvoor krijg je wat perks.
Ja, die herinnering is voor genoeg mensen een reden om af te haken. Het idee achter een donatie is dat het geheel vrijwillig is. Door mensen juist aan te sturen om te doneren, wordt het vrijwillige deel teniet gedaan en erger je dus potentiële doneerders. Ja, ook met slechts één mailtje per jaar.
Ik zeg niet dat dat de reden is. Men discussieert vooral over wat voor simpele aanpassing er nodig is om het huidige abonnement om te zetten naar een donatieknop. De belangrijkste aanpassing lijkt te zijn dat er geen herinnering wordt gestuurd na 1 jaar.
Ja, klopt. Maar ik heb al meerdere reacties gelezen hier dat mensen 'niet aan een abonnement' vast willen zitten ondanks dat het automatisch na een jaar afloopt. Dus blijkbaar schrikt de term in de huidige tijd van streamingdiensten e.d. toch af.
Ik zou in ieder geval direct even wat doneren, en met een jaarlijkse reminder misschien 2 jaar later nog wel weer een keer. Ik woon buiten Nederland in een land waar het modale inkomen een stuk lager ligt, dus voor mij is een abo teveel gevraagd.
Een Hero abonnement is 35 euro per jaar. En als je heel actief bent een veel karma hebt 17,50 per jaar (en wat bedragen ertussen).
En ik zou graag de mogelijkheid hebben om gewoon een tientje ofzo te doneren om bij te kunnen dragen. Voor ieder wat wils zou ik zeggen. Tweakers zal vast de afweging hebben gemaakt hoeveel abonnees een doneerknop gaat kosten en het daarom niet invoeren me dunkt. Ik zie namelijk niet in hoe een extra inkomstenstroom, hoe gering ook, anders kwaad kan :)

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 12 november 2024 13:20]

Inderdaad. Allemaal vage smoesjes. Je hebt het letterlijk over 3 euro per maand. Daar koop je niet eens één biertje van meer in Nederland en misschien met geluk 1-2 in het buitenland. Puntje bij paaltje: de mens betaalt enkel en alleen als het moet. Gratis is altijd beter. Tot het stuk is, dat dan weer wel.
Ze noemen het abonnementen: https://tweakers.net/info/abonnementen/

Maar ze zijn voor een jaar vooruitbetaald en verlengen niet. Dus je zit nergens aan vast. En dus korting met je karmapunten.
maar geen optie om te betalen zonder kredietkaart. Zou natuurlijk ook via de firma kunnen, maar tweakers geeft geen facturen voor Belgen...

nog een idee?
daarnaast, het is super eenvoudig een donatie knop te maken. Administratief is het een fluitje van een cent en als je om centen verlegen zit dan snap ik niet dat zo een eenvoudige optie niet geboden wordt...
Ik heb heb hier geen echte cijfers van of ervaring mee, maar ik zie dit vrij naïef in. Bij open-source projecten zie je ook dat ontwikkelaars van een tool of library met miljoenen gebruikers met moeite een maandsalaris bij elkaar krijgen met donaties. Alle beetje helpen uiteraard, maar ik betwijfel of dit kostendekkend is.
Het probleem met donaties is dat je nog moeilijker kan vastellen hoeveel er binnen komt.
Er wordt in het artikel gesproken dat er nagedacht is over een donatiesysteem, maar dat dit een druppel op een gloeiende plaat zou zijn. Wikipedia heeft natuurlijk een veel groter wereldwijd draagvlak, vele miljoenen gebruikers. En gebruikers zijn daar ook absoluut niet de enige bron van inkomsten, denk aan Amazon en een Arcadia Funds die er jaarlijks een paar miljoen in pompen.
Ja, maar die tonen bij elk bezoek een halve pagina grote doom-based artikel met daarin een smeekbede voor meer geld omdat het vrije internet ten onder gaat.
Beetje zoals the guardian ook doet
Kleine correctie: Wikipedia krijgt ook vergoedingen van Google voor het gebruik van hun teksten in de zoekmachine.

Correctie op correctie: Wikipedia krijgt donaties van grote bedrijven, en krijgt daarnaast betaald voor gebruik van api's.

Dus donaties zijn inderdaad de grootste bron van inkomsten.

[Reactie gewijzigd door GurbieV op 12 november 2024 10:57]

Ik zat mij ook al af te vragen hoe het toch kan dat voordat advertentie modellen ook maar enige voet in de aarde kregen het allemaal wel kon zonder failliet te gaan, nu is men afhankelijk van ads om te kunnen blijven bestaan...?

Ik was hero lid, één keer te vaak een +3 geven kostte mij mijn mod tools vele jaren geleden, ik heb jaren later een paar keer (ja ook via de juiste weg) gevraagd of ik deze terug kon krijgen, nooit een antwoord gekregen.

Ook heb ik de hele discussie destijds rondom het overgaan naar de DPG media paraplu gevolgd.
Daarna heb ik besloten om geen abbo meer te nemen, ik had al een vermoeden dat het hoe dan ook de kant op zou gaan die het nu dus toch gaat.

Ik zit inmiddels wel tegen de 30.000 karma aan dus qua ads zit ik nog wel even goed, toch denk ik dat ook dit weer een tussenstapje is en het in de toekomst toch wéér gaat veranderen.

Dan dit nog even:
We krijgen af en toe de vraag of we niet bijvoorbeeld met donaties kunnen werken, een soort Patreon. Hoewel we de intentie enorm waarderen, zou dat qua inkomsten een druppel op de gloeiende plaat zijn.
Sorry hoor maar 'wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd'.

edit: woord vergeten.

[Reactie gewijzigd door iew op 12 november 2024 11:26]

Dit zou gelijk zijn aan het model van Wikipedia, die vragen ook ongeveer één keer per kaar om een (kleine) bijdrage. Nu geef ik daar geen tientallen euro's aan, maar 5 á 10 euro per jaar wel omdat ik hun werk enorm waardeer.
Met Tweakers zou ik het zelfde doen. Ook daar heb ik waardering voor en zou best bereid zijn 1 keer per jaar een kleine donatie te doen, maar geen abbonement!

Soms kom je op YouTube ook goede bijdragen tegen, waarin gevraagd word op een coffee te doneren. Als de bijdrage het waard is, doe ik dat ook.
En ik denk dat er zo wel meer mensen zijn die tweakers en andere communities een warm hart toe dragen.
Voor wie ook benieuwd is hoeveel gebruikers dan meer dan 15.000 karmapunten hebben:
Het zijn op het moment van deze reactie 7.725 users.

Ergens lijkt mij dit toch een laag aantal.
Ik snap dat er geld verdiend moet worden en dat het moeilijk is om nieuwe manieren te vinden. Maar dat tweakers nou draait op minder dan 10.000 trouwe bezoekers lijkt mij ook sterk.

Ps, is er ergens een uitleg hoe je advertenties voor alleen tweakers kan whitelisten in PiHole?
ik surf hier met mijn account al 9 jaar rond en heb blijkbaar nog geen 3.000 karma punten.
Hier en daar open ik wel topic of geef ik wat reacties als ik denk dat mijn input nuttig kan zijn, maar ik spam niet onnodige info om maar karma te farmen.

Misschien moet ik dat toch eens gaan doen voordat ik plat gegooid word met reclame omdat ik geen 15k farma heb, of gewoon weer de adblock op tweakers aan natuurlijk. Dat werkt voor mij ook prima.

Om het wat samen te vatten, ja tweakers bestaat uit veel meer mensen, ook mensen die niet overal maar op reageren en zo karma verzamelen.

[Reactie gewijzigd door Dom op 12 november 2024 10:56]

Ik heb 18K karma, en dit bestaat voor ruim 40% uit forumposts en 20% 20% uit reviews en reacties. Van de reviews zijn er maar 4 met echt een stuk tekst, de rest zijn korte beoordelingen, dus farm vooral wat karma door een paar goede rewiews te schrijven.
Laat ik dat maar eens doen dan!
Zag dat ik inmiddels wel boven de 15K zit, en ik ben helemaal niet zo actief. Ik modereer wel dagelijks een aantal posts, plaats af en toe een reactie (niet eens wekelijks), plaats ook af en toe een shopreview en dan komt het vanzelf (kostte me wel meer dan 9 jaar ;) )
whitelist:
  • aa.tweakers.nl
  • ab.tweakers.nl
  • adserver.tweakers.net
Dat is de whitelisting voor het oude systeem (de trackingvrij advertentiesysteem die in het artikel genoemd wordt). Nu werkt het via DPG, zoals @WoutervOorschot ook vermeld.
Je kunt alleen DPG als geheel whitelisten via pihole (helaas), want vanaf dat domein worden de ads geladen. Helaas waren ads van tweakers.net zelf bij lange na niet winstgevend genoeg om een alternatief te zijn.
Tweakers whitelisten ok, maar heel DPG? Never!

@WoutervOorschot
Misschien kunnen jullie onder water 'adserver.tweakers.net' weer activeren en verkeer doorsturen naar DPG?

N.B. Ik heb nu een abonnement genomen én ik ga DPG niet whitelisten, dus voor mij maakt het verder niet uit.

[Reactie gewijzigd door runnershigh op 12 november 2024 13:27]

127K hier zag ik net. Maar een abbo gaat er bij mij niet in. Leuk die community events etc, maar daarvoor woon ik te ver in het noorden. En je blijft zaken zien als advertorials of verkapte sponsored meuk. Daarnaast is Tweakers niet een alleenstaande entiteit maar onderdeel van DPG, die ik per definitie niet steun als bovenliggende entiteit.

Met 127K karma draag ik zelf genoeg bij aan het platform, het forum, etc, waarom zou het mij geld moeten kosten. Met een hoge karma count (al zegt dat in mijn ogen niks) zou een abonnement daarmee afgekocht moeten kunnen worden ipv een korting.
Dat betekent dat er slechts 7.725 redelijk actieve users zijn op dit platform. Ik weet alleen niet hoeveel procent dit is van de totale bezoekersaantallen. Ik noem mezelf niet heel actief, maar heb kennelijk toch ruim 28.000 karmapunten.
Dus dan is het toch prima dat je je actieve user-base ontziet wat gelukkig maar een klein aantal is. Dat zal dus ook niet een hele grote impact hebben. Het tonen van banners aan al die andere gebruikers kennelijk des te meer.
Hehe. Yep.
Ik voel me haast offended dat ik gezien wordt als een 'incidentele' consumeerden van tweakers. Heb op dit moment ongeveer 6.500 punten. Maar ik lees de laatste jaren nagenoeg iedere dag de artikelen en laat met kleine regelmaat een reactie achter.

Maar goed. Ik heb er verder geen problemen mee hoor. Vind het meer grappig hoe hoog de lat is.
Hier ook een 10+ jaar dagelijks actief maar nog 12.500 karmapunten verwijderd van het niet meer zijn van een incidentele gebruiker :D
Ben je al sinds 2004 lid, zelfs met een betaald abonnement toen het nog op maandbasis was. Ik kom hier elke dag om artikelen te lezen, maak regelmatig gebruik van vraag en aanbod maar qua reacties doe ik niet veel. Dat is een keuze want ik lees veel liever de discussies hier dan dat ik zelf eraan deelneem. Helaas krijg ik straks dus meer advertenties in m'n mik. Erg jammer deze opzet. Je bent schijnbaar alleen maar belangrijk als je zelf ook veel berichten plaatst.

[Reactie gewijzigd door Badmeerkoet op 12 november 2024 09:09]

Ik snap je frustratie, maar wat je zelf beschrijft is dat je dus zelf geen waarde brengt. Je consumeert (naast de artikelen zelf) de waarde die andere hebben gebracht (discussies) en daar karma mee hebben verdient. Puur door het 'lurken' zelf breng je niet de extra waarde die participerende mensen wel brengen. Je bent vrij in die keuze zoals je zelf zegt, maar zo is het nou eenmaal.
Vrijwilligers bij een evenement krijgen vaak ook een paar gratis consumpties, dat kunnen ze niet bij de bezoekers doen.
Volgens mij draagt het waarderen van reacties onder artikelen en op het forum wel bij aan een beter Tweakers. Daar krijg je alleen geen karma voor. Dus wat je zegt, klopt m.i. niet helemaal.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Lamith12 november 2024 10:11
Bedoel je daarmee het modereren van posts op de frontpage mee, dus geven van -1, 0 +1, +2 of +3? Ook daar krijg je Karma voor. Zie ook: https://tweakers.net/info/faq/karma/ voor een overzicht waarmee je Karma krijgt.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 12 november 2024 10:13]

Ah, dat wist ik niet! Dank.
Elke Tweaker die niks betaalt maar wel post is ook veel waard. Die heb je nodig voor antwoorden, meningen, bijdragen etc. Iedereen bij elkaar maakt de community. Alles achter paywalls zetten schrikt af en maakt drempels. En er zijn zovele andere manieren voor DPG en Tweakers om inkomsten te genereren. Men ziet liefst de onzichtbare manieren.
Ik vraag mij wel af dat wanneer een significant aantal mensen vanwege de ads besluit om hier dan maar niet meer te komen op Tweakers, hoeveel deze mensen dan ineens waard waren of zijn.
Maar dat is toch exact wat het artikel beschrijft? Er is geen pay-wall en als jij veel post en dus boven de grens van 15K karma zit veranderd er helemaal niets omdat je de advertenties niet krijgt (zolang je ingelogged bent).

Wat bedoel je met 'men ziet het liefst de onzichtbare manieren'?
Is wel een beetje kort door de bocht. En Tweakers pakt ook wel 2 extremen eruit en dat is jammer te noemen. Je had dit op zoveel manieren anders kunnen inrichten. Een incidentele bezoeker zetten ze nu tegenover een "core community" die schijnbaar alleen belangrijk is als ze berichtjes plaatsen. Er zit nog een hele grote groep tussen volgens mij.
Ik snap niet wat je bedoelt met 2 extremen?

En voor tweakers maakt het effectief niet uit of jij incidenteel bezoekt of regelmatig als jij verder geen bijdrage levert aan de community. Als jij actief participeert in de community en waarde genereert (reacties, posts, modereren van reacties.. ) lever jij waarde aan de site en spaar je dus karma. Doe je dat dusdanig veel worden de extra advertenties jou bespaard.

Ik heb net even gechecked, ik zit met ~9K karma er ook niet aan. Ik zit er niet mee, ik moest net zelfs even controleren of ik tweakers toch nog wel gewhitelist had in m'n adblock. Die sogeti banner bovenaan deze pagina had ik wel gezien, maar echt registreren doe ik het niet. Ik heb echt het idee dat het onderwerp advertenties een zwart schaap is voor veel mensen. Ervaringen van over het hele internet worden op tweakers geprojecteerd.
Ik snap je frustratie, maar wat je zelf beschrijft is dat je dus zelf geen waarde brengt. Je consumeert (naast de artikelen zelf) de waarde die andere hebben gebracht (discussies) en daar karma mee hebben verdient.
Kijk, in principe heb je (afhankelijk van de omstandigheden) gelijk, maar dat roept dan wel gelijk een andere vraag op: is dat dan niet ook precies wat Tweakers zelf doet? Want al die mensen die die discussies voeren waar mensen voor naar Tweakers komen, die krijgen er dus ook niet voor betaald - Tweakers is de enige die eraan verdient.

Je kunt natuurlijk zeggen "ja maar die moeten ook de rekeningen betalen", en dat klopt, maar dan meet je wel met twee maten als je dat op basis van een "toegevoegde waarde"-redenering doet, en dat is zeker in de context van een bedrijf met winstoogmerk best vreemd, het gaat hier immers niet om een goed doel.
De bezoekers die waarde brengen doen dat op vrijwillige basis. Er wordt niet van ze verwacht een bepaald aantal posts per dag/week/maand te maken, er is geen contract. Werknemers van tweakers hebben dat wel en krijgen daarom ook betaald. De vrijwilligers die 'genoeg' bijdragen krijgen een soort sigaar uit eigen doos. Het kost tweakers niet perse geld, maar ze lopen wel advertentieinkomsten mis door ze niet te tonen voor die groep.

En ja tweakers zelf moet winst maken, om te groeien, reserves op te bouwen en aandeelhouders uit te betalen. Als ze dat niet zouden doen zouden ze niet eens bestaan. Uiteraard, tweakers.net zou niet bestaan zoals het nu is zonder haar community, maar zonder tweakers zou de community niet bestaan.
Zuivere eerlijke verdeling bestaat helaas niet in ons kapitalistische systeem :(
Je bent schijnbaar alleen maar belangrijk als je zelf ook veel berichten plaatst.
Hoewel kort door de bocht, zit er wel een bron van waarheid in. Je geeft zelf aan dat je graag de discussies van anderen leest. Oftewel, mensen die veel reageren voegen content toe waar anderen voor komen.

Die mogen best een extraatje zoals minder advertenties zien.
En daarnaast heb je als abonnee gewoon de opties advertenties uit te schakelen!
En heel eerlijk 15K is ook niet de wereld aan karma om bij elkaar te sprokkelen. Vul wat shopreviews in, schrijf zelf eens een mooie review van een product en reageer eens op GoT en het tikt lekker aan hoor :)
En het is nog leuk ook om te doen (vind ik iig).

Dus @Badmeerkoet moet even aan de bak en dan is het ook opgelost :)
Het heeft geen enkel nut om dingen te herkauwen. Een fatsoenlijk beoordelingsysteem zou veel beter werken.
Zelfde schuitje hier. Vrijwel dagelijks te vinden op Tweakers om artikelen en forum te lezen. Niet altijd even actief qua reacties of bijdrages. V&A vindt ook prettiger dan bijvoorbeeld marktplaats!

Zelf zit ik ook niet op advertenties te wachten.. dus dan krijg je weer een extra toename van mensen die juist de adblocker gaan inzetten.
Meer advertenties... ik snap dat er geld in het laatje moet komen, maar iedereen heeft er een hekel aan. Helemaal die "persoonlijke advertenties" die ze eigenlijk "privacy schendende advertenties" moeten noemen ;)
Maar ja, verzin jij dan eens iets anders? Tweakers heeft van alles geprobeerd, maar ads blijven (blijkbaar) de enige realistische inkomstenbron.

En ik vind het schappelijk dat gebruikers met 15k+ karma gevrijwaard blijven. Zelf ben ik abonnee - mijn gedachte is dat een site waar ik zoveel tijd per dag op besteed en zo veel informatie vandaan haal, mij best wat geld mag kosten.
Maar ja, verzin jij dan eens iets anders? Tweakers heeft van alles geprobeerd, maar ads blijven (blijkbaar) de enige realistische inkomstenbron.
Verzelfstandigen en doorgaan als stichting/vereniging zonder winstoogmerk, met bijbehorende openheid van zaken.

Ik denk dat heel veel tweakers best bereid zijn een abbo te nemen om tweakers te laten bestaan. Alleen niet zo bereid zijn om met hun abbo de winst van DPG te spekken.
Want als een vzw verdwijnen de kosten op magische wijze?

En nee, de meeste zijn niet bereid om een abbo af te sluiten, die kans hebben ze al jarenlang.
Nou ja, je kan bijvoorbeeld er voor kiezen om niet in een van de duurste gebieden van Nederland een kantoor op te willen tuigen? Ga lekker in Enschede zitten of ergens in Limburg.
Het goedkoopste kantoor is dat van dpg en niet een of ander huur kantoor in de provincie.
Leuk voor de reiskosten van alle werknemers :) zal vast een succes zijn. Of iedereen ontslaan en een nieuw team bouwen op een plek waar je doelgroep qua werknemers kleiner is. Leuk voor populistische statements, maar praktisch natuurlijk nutteloos.
Als vzw verdwijnen niet alle kosten op magische wijze. Maar je hoeft ook geen winst meer te maken. Dus zijn er sowieso al minder inkomsten nodig.

Daarnaast denk ik oprecht dat er veel mensen zijn die direct een abbo zouden afsluiten zodra het geld daarvan naar Tweakers gaat en niet naar DPG.
Het is foutief te denken dat VZWs geen winst nastreven. Ze mogen het alleen niet uitkeren aan de eigenaar.
Je hebt technisch gelijk.

Maar tenzij de vzw oneindig geld wil oppotten, is er minder noodzaak om winst te draaien. Als er een gezonde reserve is kan alle toekomstige winst gebruikt worden om ofwel kosten voor leden te verlagen, ofwel te investeren in een beter Tweakers.

Er hoeft dan alleen een balans te zijn tussen inkomsten en uitgaven, zonder extra uitstroom van geld naar DPG aandeelhouders.
ik vind 3 euro per maand anders een hoop geld tegenover een gratis adblocker. Ik hoef voor dat bedrag overigens ook geen 'kijk mij eens betalen' label op mij geplakt te krijgen als het verder alleen wat voordeeltjes oplever waar ik nu ook niet op zit te wachten.

Uiteraard moet je het voor de welwillende een beetje interessant maken, maar de betalende users zien dat hooguit als extra. Zonder zouden ze die 3 euro ook wel hebben betaald als het ze puur geen advertenties meer had opgeleverd. Er mag wat mij betreft dus wel een niveautje lager bij onder 'Hero' waarbij het sec om de advertenties gaat.

Maar ik voorzie dan niet dat er meer mensen zullen gaan betalen, maar dat betalende users dan zullen gaan downgraden.
[...]
Verzelfstandigen en doorgaan als stichting/vereniging zonder winstoogmerk, met bijbehorende openheid van zaken.

Ik denk dat heel veel tweakers best bereid zijn een abbo te nemen om tweakers te laten bestaan. Alleen niet zo bereid zijn om met hun abbo de winst van DPG te spekken.
Dit inderdaad.
Ik kom al sinds het beginne den tijde op Tweakers (al heb ik pas een account sinds 2004), maar DPG extra sponsoren is voor mij een no-go. Als je ziet hoe DPG het "vrije internet" (voor zover dat er nog is) met verboden cookiewalls en dergelijke verpest. Nee... dat extraatje gun ik de hoge heren/dames bij DPG simpelweg niet.

En ik snap dat je voorstel organisatorisch en contractueel niet zomaar even geregeld is, maar het zou wat mij betreft wel een betere optie zijn.
Een vereniging zonder winstoogmerk klinkt leuk. Die draaien echter op de contributies van leden.

Dan kun je hier toch ook voor €35 per jaar (evt nog met korting) een kleine contributie betalen?

Tweakers redactie is duidelijk dat ze een behoorlijk zelfstandige status hebben binnen DPG. Ik heb geen reden om daar aan te twijfelen. Je bijdrage komt daar dus echt wel aan te goede. En sowieso heb je dan het voordeel dat je geen/minder advertenties ziet.

Ik heb zelf ruim voldoende karmapunten om geen last te hebben van bovenstaande plan. Toch nu ook een abonnement om mijn waardering voor de site te tonen.
Redactioneel zal Tweakers vast redelijk zelfstandig zijn binnen DPG.

Maar financieel zal DPG echt wel meekijken en bepalen hoor. Die willen gewoon hun investering terugverdienen en winst maken.

Een abbo komt dus deels bij DPG terecht. En dat is juist waar veel mensen een probleem mee hebben.
Ja en dus? Als Tweakers geen/niet genoeg geld genereert gaat de stekker eruit. Hoe beter Tweakers draait, hoe sterker ze staan in gesprekken over het budget voor de redactie, tests, etc. En als het Tweakers niet lukt om binnen TPG hun eigen broek op te houden dan zal het alleen maar erger worden qua reclames en zal waarschijnlijk ook de redactionele onafhankelijk sterk worden beperkt.
Heb je het artikel gelezen?
Laat ook duidelijk zijn: hoewel onderdeel van DPG Media, is Tweakers een zelfstandig merk en moet zich uiteraard zelf bedruipen.
Want mensen in dienst van een stichting werken voor niks?
En stichtingen krijgen servers en licenties met fikse kortingen, en de stroom en data is ook goedkoper?
Nee. Maar een stichting zonder winstoogmerk is geen extra geld kwijt aan de DPG aandeelhouders.

Dat is (afhankelijk van hoe Tweakers nu draait) een flinke kostenbesparing.

Plus je krijgt veel meer gunfactor vanuit de community als je vraagt om donaties / abbo's.
Ik gok (maar dat weet alleen Tweakers zeker natuurlijk) dat het overgrote deel van de kosten niet in de afroming door DPG zit, maar in personeelskosten, infra en vaste lasten (stroom, data, koffie voor Wout en co etc.)
Vast. Maar als jij een gedeelte kosten kunt besparen en daarnaast meer inkomsten kunt verkrijgen dankzij de gunfactor, heb je dubbel winst.

Dat is misschien genoeg om deze advertenties niet meer door te zetten.


Maargoed, dat is puur speculatie, want Tweakers is niet open over de cijfers. In hun huidige situatie begrijpelijk, maar krijg je ook 0 gunfactor van.
Heb je het stukje over hoeveel de inkomsten verminderd zijn gemist in het artikel misschien?
Ik denk dat heel veel tweakers best bereid zijn een abbo te nemen om tweakers te laten bestaan. Alleen niet zo bereid zijn om met hun abbo de winst van DPG te spekken
Waar baseer je dit dan op?

Mensen (inclusief Tweakers-bezoekers) lijken vooral alles gratis te willen hebben. Zij het financieel gratis, zij het organisatorisch gratis. Mensen lijken geen geld uit te willen geven aan websites/apps/enz. Ik zeg niet dat jij daar ook onder valt hoor.
Als je bedoelt dat er 'aanzienlijk meer' mensen wel geld willen uitgeven aan synpathieke/indie-achtige kleine zelfstandigen, dan heb ik zelf het gevoel dat je van een koude kermis thuis komt. Mensen lijken bij websites en simpel-ogende software het idee te hebben dat er een studerende hobbyist na school een siteje/appje bijhoudt in een paar uurtjes per maand.
[...]
Mensen (inclusief Tweakers-bezoekers) lijken vooral alles gratis te willen hebben. Zij het financieel gratis, zij het organisatorisch gratis. Mensen lijken geen geld uit te willen geven aan websites/apps/enz.
Dat is een interessant en lastig punt - ik bezoek talloze sites met regelmaat, laten we zeggen dat het er 30 per maand zijn. Elk van die sites heeft bestaansrecht (voor mij), en dan hebben we het nog niet eens over bv Youtube waar channels zijn die elk ook hun bestaansrecht hebben, laten we zeggen 10 channels. Die 40 infokanalen willen allemaal financieel iets van mij zien - varierend van 5 to 20 euro per maand. Ik wil niet freeloaden maar honderden euro's per maand spenderen aan content heb ik niet. En om als een van de weinigen bv een Tweakers te steunen voelt ook slecht, zeker Tweakers voelde op een gegeven moment zó voor anderen dat ik het abbo heb opgezegd - ik kon het geld ook goed voor andere zaken gebruiken (inflatie is bizar de laatste tijd) en ik was maar weinig op de site, maar dat waren niet de belangrijkste redenen. Noem me kinderachtig, maar het is voor mij wel waar.

En dan ads. Ads ads ads ads. Als ze netjes gekaderd, met weinig en rustig zijn, geen probleem. Maar ze moeten knipperen en bewegen en popover en popunder zijn, ze blokkeren soms de complete pagina, ze moeten me zonodig tracken en mijn gegevens doorverkopen. De site waar ze staan verdient er bijna niks aan, iirc zo'n 80 cent per maand per persoon, en - niet onbelangrijk - ze zijn een beruchte vector voor malware, omdat ad servers makkelijke prooien zijn voor allerhande gajes.

Maar jij vindt mij een freeloader. Vertel me dan alsjeblieft wat ik moet doen.
Maar jij vindt mij een freeloader. Vertel me dan alsjeblieft wat ik moet doen.
Ho ho ho!! Dat zeg ik niet. (zie mijn laatste zinsnede in je eigen quote)
Je hebt helemaal gelijk. De hoeveelheid advertenties lopen de spuigaten uit, en de manier waarop ze er zijn, zijn gewoon verschrikkelijk.

Uiteraard heeft een persoon maar zoveel geld te besteden, en laten we eerlijk zijn, heeft er maar zoveel voor over. Ik bedoel dus 'over het algemeen'. Het is effectief ook niet te doen om voor alles wat we online consumeren geld te betalen, en daarnaast ook nog de echte wereld kunnen bekostigen. We consumeren veel ook 'omdat het gratis' is. Ik volg een paar kanalen op YouTube, maar ik heb er geen cent voor over. Zo super-interessant zijn ze ook weer niet.

En ik blijf er ook bij. Om een één of andere reden verwachten we (mensen in het algemeen) dat iets supergoedkoop of gratis moet zijn als iets niet fysiek is. Kijk naar e-books. Die zijn maar een paar euro goedkoper dan fysieke boeken. Dat voelt voor veel mensen niet goed. Als we echter kijken naar wat een fysiek boek waard is, (papier/transport/enz.), dan is dat in bulk (1000+ items) een 5-6 euro per stuk bij een standaarddrukker. (als je zelf een paperback laat drukken van 200 paginas met gecoate omslag.)


Maar goed. Om nog even terug te komen.
Ik denk niet dat er heel veel mensen zijn die abonnementen nemen op Tweakers als het een 'kleine zelfstandige' (Als je het al zo mag noemen met de huidige redactie ;) ) zou zijn.
Tweakers was natuurlijk in het verleden vrijstaand. maar zijn de afgelopen jaren ook overgenomen en nu bij dpg terecht gekomen dit waren volgens mij ook al keuzes die gemaakt zijn vanwege kosten. want je moet wel een pand/ruimte hebben om te werken ook dat moet betaald worden.

(tuurlijk zal ook ergens de verkoop wel wat geld opgeleverd hebben.)
Dat tweakers vrijstaand was is al bijna 20 jaar geleden. En ook toen was het al een organisatie met winstoogmerk.

Best begrijpelijk gezien hoe het is ontstaan. Maar dus niet te vergelijken met een vereniging zonder winstoogmerk.
Tweakers en DPG zijn beiden ook rijk. En dat zie je aan de medewerkers (en ook hun verleden).

Ik denk dat dit verhaal meer de snak naar meer geld is, dan dat het echt ergens nodig is.

Voor de nuchtere Tweaker, die advertenties zijn eigenlijk niet nodig en irritant. Ik vind met zo'n grote en oude community dat DPG en Tweakers ook eerlijk en redelijk moeten zijn. De gehele community is Tweakers veel waard. Behandel ze ook netjes dan.

Mijn mening.
Ik geef een 0 als waardeing en daardoor gaat het gemiddelde van 0 naar -1 ?
Ik snap niets van de beoordeling hier.
Een van de slechtste dingen van Tweakers
(Daarnaast is 15K te hoog, 14.836 zou een goede ondergrens zijn O-) )
Ik geef een 0 als waardeing en daardoor gaat het gemiddelde van 0 naar -1 ?
Ik snap niets van de beoordeling hier.
Een van de slechtste dingen van Tweakers
(Daarnaast is 15K te hoog, 14.836 zou een goede ondergrens zijn O-) )
Omdat het een mediaan betreft.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 12 november 2024 19:59]

Omdat het een mediaan betreft, maar ook met een 0 zou een gemiddelde naar -1 kunnen zakken.
Dat is allebei niet waar. Zowel bij een mediaan als een gemiddelde kan een extra 0 nooit tot -1 leiden.

Wat wel kan gebeuren is dat op het moment dat de 0 gegeven wordt, de score wordt herberekend en de intussen extra uitgedeelde -1's dus ook worden meegenomen.
Discussie voegt niks toe, dus weggehaald

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 12 november 2024 20:07]

Tweakers heeft van alles geprobeerd
Ik denk dat ik dan een paar notities heb gemist:

- Ze hebben geprobeerd privacyvriendelijke advertenties aan te bieden. Dit bleek niet het gewenste effect te hebben.
- Mis ik iets meer van de zaken die ze geprobeerd hebben, maar niet succesvol bleken?
Ze noemen een aantal zaken in het artikel, zoals het Tweakers Plus en de merch store met lelijke merch.
Oh ja.. De Tweakers Plus-artikelen. Die was ik even vergeten, maar dat was natuurlijk sowieso gedoemd om te falen. Zo interessant waren die Plus-artikelen in de praktijk niet. Dat voegde gewoon onvoldoende waarde toe. Het idee van een pay-per-article kan opzich wel werken, maar dan moet het een standaard redactioneel item zijn.

De reclame-op-kleding-dingen (merch) kan ik niet serieus nemen. Als ze serieus hadden verwacht dat dat een serieuze bron van inkomsten had geworden, heeft er iemand heel erg zitten slapen. Daar is de uiting domweg te lomp voor en Tweakers als platform 'te niche'.

N.B. Ik denk zelf dat als ze de "merch" wat meer nerdy maken, dat het dan meer aanslaat, maar nu is het effectief (lelijke) reclame. (dus in plaats van een lelijk Tweakers-logo, gewoon wat meer a la het spul wat getdigital.de of Thinkgeek, maar dan gaan ze de concurrentie aan met bedrijven die het al jaren doen.)
De reclame-op-kleding-dingen (merch) kan ik niet serieus nemen. Als ze serieus hadden verwacht dat dat een serieuze bron van inkomsten had geworden, heeft er iemand heel erg zitten slapen. Daar is de uiting domweg te lomp voor en Tweakers als platform 'te niche'.
Nouja, een LTT of GN maakt best veel winst op hun merch. En die zijn ook begonnen met low effort goedkope troep.

Alleen in de huidige tijd is dat gewoon niet haalbaar, je moet dan echt met goede designs komen op kwaliteit materiaal. Niet ff een logo ergens op plempen.

Denk dat Tweakers best genoeg bezoekers hebben die voor een toffe hoodie willen betalen.
Kijk voor de grap is naar hoe de merch van LTT eruit ziet. Dat is geeky. Dat is geen reclame. De Tweakers-merch is een groot lelijk logo op een item.

Het probleem is, is dat de Tweakers-spullen niet 'tof' zijn. Het is reclame, ipv nerdy.
https://tweakersgear.net/product/t-shirt-chip-antraciet-l <-- Reclame
vs
https://www.lttstore.com/...os=3&_fid=6280d2696&_ss=c <-- Nerdy
Ja, haal dat tweakers logo uit die chip en het wordt al een stuk beter draagbaar.
Dat doen ze bij deze beter: https://tweakersgear.net/...es-no-place-antraciet-xxl
Klopt! Ik was natuurlijk ook wel een beetje aan het cherrypicken 😊

Maar het gaat om het punt.
Ik denk dat als Tweakers ‘leuke/grappige/nerdy/geeky’ merch maakt, dat het al meer zal aanslaan dan wat ze nu hebben.
Wat ze geven is leuk als weggevertje bij een evenement of als extraatje als prijs ofzo. (Ik heb een tijdje terug een Tweakers bierpul/glas gewonnen. Gewoon een glas met een handgreep en een Tweakers-logo erop. Supergeinig als kleine prijs!
Maar ik zou hem voor geen 5 euro kopen.
Daarnaast ook nog eens het verschil tussen een Amerikaan en een nuchtere Nederlander. Dat doet ook best wel wat.
Tweakers Plus en de Merch-store (worden ook genoemd in het artikel)
Zijn twee dingen "Van alles"? (zie m'n vollediger reactie hier.

Ik zou het ook niet beter weten natuurlijk, hè? Er zijn gewoon maar zoveel manieren om geld te verdienen met een website.
Zijn twee dingen "Van alles"?
Het is een subset van "alles", dus ja. :P

Er zijn inderdaad maar beperkte manieren om geld te verdienen met een site. En laten we voorop stellen - Tweakers is (en was) geen liefdadigheidsinstelling, maar heeft als één van haar doelen om winst te maken. Dat was ooit (in 1998) misschien anders, maar Tweakers is destijds verkocht aan een uitgeverij, en daarna weer aan een andere uitgeverij, een bedrijfsgroep die er nu eenmaal iets aan over wil houden. Zo werkt kapitalisme nu eenmaal.

Los van die winst, zijn er legio vaste kosten. Met 42 werknemers (lees ik in het artikel) zullen de loonkosten niet mals zijn. Tel daar de bureaukosten (de kosten van het kunnen faciliteren van een werknemer, zoals kantoorruimte, een computer, softwarelicenties, de stroomvoorziening, koffie etc.) en kosten om de site operationeel te houden (servers, dataverkeer en ook weer stroom) bij op, en je komt aan een behoorlijk bedrag. Dat is nog los van geld dat je "op wil potten" voor investeringen, innovaties, het kerstpakket en het jaarlijkse personeelsuitje.

Voor het bedrag dat Tweakers vraagt voor het goedkoopste abonnement (ongeveer 2 euro per maand, afhankelijk van je karmabalans) krijg je volledige toegang tot de site zonder ads. Voor dat bedrag heb je geen enkel tijdschrift of krant in je bus liggen - het is eigenlijk spotgoedkoop.

Dus, wil je geen reclame? Neem dan een abonnement. Dan steun je de site waar je (zo te merken) veel op rondhangt, en voorkom je ergernis over ads.

Zo simpel is het, mensen. Echt waar.

Wil je geen abonnement? Voor niets gaat de zon op.


Ik heb zelf een aantal sites. Eén daarvan is volledig nonprofit en daar draai ik geen ads op als gevolg van een overeenkomst die ik met een rechthebbende heb gesloten over die site. Dat is dus een moneydrain, want die site kost me alleen maar geld. Maar dat heb ik er (voor die ene site dan) voor over. Die site genereert dermate veel dataverkeer dat het aardig in de papieren loopt ook.

Maar dat is mijn keuze.

Andere sites die ik beheer bevatten wel ads, hoofdzakelijk bedoeld om het dataverkeer en de serverhuur te kunnen betalen, en om een potje te hebben voor toekomstige uitgaven die in relatie staan tot het beheren van die sites.

Maar linksom of rechtsom moet het geld ergens vandaan komen. In de eerste site waarover ik spreek, komt dat geld uit mijn eigen zak. Eigen keuze, helemaal prima. Maar dat kun je van Tweakers niet verwachten. Die site is te groot, met te veel bezoekers, om dat zo maar even te doen. Femme heeft hem niet voor niets verkocht destijds natuurlijk.
Heb een abonnement afgesloten. Lijkt me wel zo fair. Ik heb ook geen zin in advertenties maar internet zonder Tweakers zou ik ook niet willen
Precies! Ik lees al minstens 20 jaar op Tweakers en heb sinds 2011 mijn huidige account. Ik check iedere dag een paar fora en het nieuws. Aankopen zonder eerst de review op Tweakers en de Pricewatch te checken zijn zeldzaam...

Zojuist heb ik een abonnement afgesloten voor wat eigenlijk een belachelijk lage prijs is gezien de kwaliteit van de content, de community en de fun die ik hier aan beleef.

Ik hoop dat meer mensen dat doen...
Same, nu ik realiseer dat ik al 16 euro per maand voor YouTube betaal.
Als we kijken naar websites, zijn er maar een paar manieren om geld te verdienen. (wat uiteindelijk altijd het doel is van een bedrijf.)

- Adverteren --> Dit is vervelend voor de gebruikers, maar wel "financieel gratis" voor de gebruikers (als we de extra MB's aan scripting en plaatjes van je databundel niet meetellen)
- Abonneren --> Dit is niet financieel gratis en daarmee een hoge drempel voor veel mensen
- Referral-links --> Dus links waarbij de site en kleine vergoeding krijgt als men via de site iets koopt (wat Tweakers dus doet via de pricewatch)
- Donaties --> Veelal alleen weggelegd voor 'goede doelen' of zaken van 'algemeen belang' zoals Wikipedia
- Sponsoren --> Veelal alleen weggelegd voor 'goede doelen' of zaken van 'algemeen belang' zoals Wikipedia

In het geval van Tweakers: Donaties en Sponsoren zijn in de praktijk niet realistisch. De derde doen ze, maar dat geeft blijkbaar onvoldoende inkomsten. (meer een extraatje??). Dan blijven de eerste twee over. Abonneren is niet voor iedereen beschikbaar. Veel mensen kunnen of willen geen geld betalen voor toegang tot websites en zeker websites die grotendeels uitwisselbaar zijn. Tweakers is functioneel zeker niet uniek in de wereld. Dit maakt het lastiger.

Effectief blijft alleen adverteren over voor bulk-inkomsten.
Het vervelende van adverteren is, is dat daar verkoopmarketing bij te pas komt. Dat is een vrij verwerpelijk concept dat altijd lijkt te willen handelen op wat ze gewend zijn en lekker kort-door-de-bocht redeneren. "Advertenties moeten opvallen". Klinkt logisch. Hoe valt iets op: "Door het zo idioot mogelijk te laten knipperen en hinderlijk zijn". "Advertenties moeten relevant zijn". Klinkt ook logisch. Hoe gaan we dat regelen? Door vele MB's aan scripting te maken die niks anders doen dan (al dan niet gevraagd) data te vergaren van de gebruiker, om dan alsnog met halfbakken suggesties aan te komen zetten.
Enzovoorts. Dit is wat adverteren in de huidige gebruikelijk vorm (voor mij in elk geval) een bijzonder irritant en verwerpelijk mechanisme maakt.

N.B. Ik zeg niet dat ik een beter idee heb, hoor. Maar adverteren op de huidige manier, ervaar ik op een bijzonder vervelende manier. Ik gebruik zelf altijd en overal adblockers. Het internet is een heel stuk bruikbaarder op deze manier (als ik is achter een apparaat zit zonder adblocker word ik echt heel verdrietig). Voor deze site heb ik een abonnement, omdat ik veel gebruik maak van het platform en omdat ik het kan veroorloven.
En dan besluit ik jullie te steunen door een abonnement af te sluiten, is het geld afgeschreven maar gebeurt er verder niets :>

Kan wel opnieuw een abonnement afsluiten... :X
Ik zie dat je betaling nog verwerkt wordt aan onze zijde. Duurt soms wat langer, mocht het in de loop van de dag nog steeds niet werken, stuur ons dan even een mail op abonnee@tweakers.net (ik zal het zelf ook in de gaten houden voor je :))

edit: betaling is verwerkt!

[Reactie gewijzigd door jelle. op 12 november 2024 09:47]

@Phusebox hop, dat is pas technical support, linea recta naar de PO die meeleest. I'm loving it.
Thanks. En dan geloven mensen mij niet dat bij mij altijd alles* misgaat.

* Meer dan 75%
Volgens mij moet je even in je profiel ads uitzetten ;)
Ik bedoel meer dat mijn abonnement niet zichtbaar is. Zoals je ziet heb ik ook geen label bij mijn naam en in mijn instellingen staat ook geen actief abonnement.
Hier hetzelfde in eerste instantie. Maar een paar minuten later is het verwerkt en staat het goed.
Hier ook na een half uurtje ofzo.
Hier even vinkjes checken. En, geen idee of 't daadwerkelijk zo is, maar het kán natuurlijk zo zijn dat het heel even duurt (again: weet er 't fijne niet van).
Edit: ja dus :P

[Reactie gewijzigd door RobIII op 12 november 2024 09:43]

Kosten bestaan bij Tweakers vrijwel puur uit mankracht, denk aan ons redactieteam, dat bestaat uit 28 personen, en de 14 ontwikkelaars en andere experts op onze technische afdeling
Begrijp ik het goed dat het dus 14 technici + 28 mensen die in de redactie werken? Ofwel ~ 42 mensen?

1 op de 3 mensen bij Tweakers is technici. De verhouding technici/niet-technici "voelt" nogal scheef.

Waardoor is dat? Ik had niet verwacht dat een platform als Tweakers *zoveel* technici nodig zou hebben. Is het zo technisch ingewikkeld om een site als deze te onderhouden? Of behelst het meer dan dat? Wat voor (soort) mankracht is er nodig? en kan daar wellicht niet eea in gedaan worden/uitbesteed?

Als content de 'waarde' is die bijv toegevoegd is, zou ik verwachten dat er relatief (nog) meer niet-technici op de loonlijst zouden staan.
Hier (en onder de overige kopjes) kun je veel informatie vinden ;)
Danku danku,

Vroeg mij wel direct of af waarom tweakers 7 developers heeft? Maar toen ik aan het typen was bedacht ik mij al snel dat Pricewatch best wat werk zou kunnen kosten.
Als schot voor de boeg neem ik aan dat de technici ook in het weekend aan het werk zijn. Of op z'n minst standby. Dat zal iets schelen. Dat geldt sowieso voor de redacteurs.

Met de technici worden wellicht ook de mensen bedoeld die de technische testen uitvoeren. Die zijn niet bezig met de site, maar wel met de ondersteuning van de redacteurs.

Daarnaast denk ik dat de inrichting van de pricewatch, met al die koppelingen naar externe sites, veel werk kost om in de lucht te houden. Al die api's die aangesproken moeten worden en ook weer regelmatig wijzigen, leuke klus maar wel veel werk.
Met 14 "technici" doelen we op de combinatie van developers, product en UI/UX-experts. Wellicht was de term verwarrend.

De 28 mensen redactie is inclusief het testlab dat onderdeel is van de redactie.
Ik overweeg al een tijdje een abonnement te nemen, en het is mijn eigen fout dat ik dat (nog) niet heb gedaan. Maar dat terzijde.

Ik denk dat het enorm zou helpen om het abonnement ook maandelijks beschikbaar te stellen. Simpel gezegd:

Hero jaarlijks - €35 per jaar (€2,91 per maand)
Hero maandelijks - €42 per jaar (€3,50 per maand)
Voor Elite zou je eenzelfde soort verdeling kunnen toepassen.

Een doorlopend abonnement met automatische incasso zou dan de transactiekosten dekken door de iets hogere maandelijkse prijs. Met andere woorden: de drempel om een abonnement te nemen wordt hiermee verlaagd.

Edit: Een abonnement afgesloten.

[Reactie gewijzigd door Aardworm op 12 november 2024 14:22]

Dit was voor mij ook het duwtje om maar eens een abonnement af te sluiten, en ook ik twijfelde toen ik het ineens per jaar af moest sluiten.

Ik vermoed echter dat de transactiekosten een stuk hoger zijn als je het per maandelijkse afschrijving doet. Wellicht dat die optelsom niet helemaal lekker uitkomt.
Incasso en maandelijks kosten inderdaad veel geld. Vandaar dat tweakers alleen eenmalige betalingen voor een jaar vooruit doet. Lijkt mij een logische keuze, en ik vind het ook erg prettig dat je niet vast zit aan een abonement, het is echt verplicht bewust verlengen.
Of bijvoorbeeld een maandelijks abonnement of jaarlijks met wat korting zoals je vaker ziet.
Dat was er ook ooit (maandelijkse incasso), maar deze zijn afgeschaft omdat ze hun betalingssystemen gingen oplijnen met DPG. Heb jarenlang met alle liefde hier een abo gehad, maar door het vele gekontrdraai rondom de abonementen en het verschuiven van alle financiele beslissingen naar DPG, zijn voor mij een reden geweest om het niet te verlengen toen ik over moest naar een jaarbetaling.
Men heeft maandelijks + jaarlijks abo vormen gehad, maar de maandelijks is er juist uit gegaan omdat het verhoudingsgewijs te weinig opleverde (kosten vs de baten).
Kosten bestaan bij Tweakers vrijwel puur uit mankracht, denk aan ons redactieteam, dat bestaat uit 28 personen
Dit is voor mij zo`n open deur! Laat de community bijdragen ipv dure betaalde krachten.
Misschien niet "in plaats van." Want hoe ga je dan de kwantiteit en kwaliteit controleren? Wat heb je aan een community als er geen garantie is dat er nieuwsberichten uit voortkomen?
Wat veel beter is is om een pool van vrijwilligers naast de reguliere redactie te hebben, waar ook nieuwsberichten uit voort kunnen komen. En er is een garantie dat er een minimaal aantal nieuwsberichten verschijnt met een bepaalde kwaliteit en daarnaast extra nieuwsberichten die het aantal bezoeken verhoogt.
Niet om het één of ander, maar de Tweakers-frontpage is zo zoetjes aan niet veel meer dan een aggregrator voor andere nieuwsbronnen waarbij berichten herkauwd worden en dat was 't. Het forum is van de community voor de community voor het leeuwendeel en schijnbaar loopt dat goed genoeg om te injecteren met bagger-ads van de broodheer.
Geldt dat niet voor de meeste nieuwssites? Die gebruiken toch allemaal bronnen?
Waarschijnlijk. Maar het gaat nu om de Tweakers-frontpage en kwaliteit en kwantiteit van FP-berichten, en vermeend causaal verband tussen redactie (c.q. betaalde krachten). Mijn punt is dat de redactie vandaag de dag niet een zware inhoudelijke last op haar schouders draagt en het dus lastig te billijken is hier een enorme kostenpost van te maken.
Stel: Tweakers ontslaat (het grootste gedeelte van) de redactie (want het is toch maar een enorme kostenpost) en gaat verder met de GoT community. Hoe komen er dan nieuwsberichten op de FP?
Door middel van de/een redactie. Ik begrijp niet zo goed waar je nou precies heen wil, anders dan uitvergroten wat ik zeg en mij vervolgens een oplossing laten aandragen voor een stropop. Maar goed, laat ik je tevreden stellen. Misschien is er maar één conclusie mogelijk en dat is dat het verdienmodel van websites zoals wij dat kenden voorbij is, en zitten we al lang in de palliatieve zorg evenals een pittige ontkenningsfase. In dezelfde hoek zitten traditionele media als kranten en tijdschriften.

Het is niet mijn verantwoordelijkheid een fatsoenlijk businessmodel voor Tweakers uit de grond te stampen. Ik concludeer alleen maar dat advertenties een doodlopende straat zijn en dat alle extra ads die nu geserveerd gaan worden, slechts uitstel van executie zullen zijn.
Ik reageerde in eerste instantie op Simkin. "Laat de community bijdragen ipv dure betaalde krachten." Dat is de reden waarom ik reageer zoals ik reageer. Er is geen sprake van een stropop. Ik haak terug op de reactie van Simkin.
Misschien is er maar één conclusie mogelijk en dat is dat het verdienmodel van websites zoals wij dat kenden voorbij is, en zitten we al lang in de palliatieve zorg evenals een pittige ontkenningsfase. In dezelfde hoek zitten traditionele media als kranten en tijdschriften.

Het is niet mijn verantwoordelijkheid een fatsoenlijk businessmodel voor Tweakers uit de grond te stampen. Ik concludeer alleen maar dat advertenties een doodlopende straat zijn en dat alle extra ads die nu geserveerd gaan worden, slechts uitstel van executie zullen zijn.
Van kranten en tijdschriften kan ik me het nog voorstellen, maar van websites? Dat moet je wel aantonen.

Wat het huidige businessmodel in de weg staat zijn de adblockers en daarnaast zijn er mensen die niet bereid zijn om een abonnement af te sluiten.
Ik ben geen fan van advertenties. Het gebruik van ads zou mijn inziens geminimaliseerd moeten worden.
In eerste instantie reageerde je op Simkin, maar later schotel mij mij de "Stel" voor, nietwaar? En daar sloeg mijn reactie op.

Beetje vreemd dat ik dingen moet aantonen waar jij je niets bij kan voorstellen, temeer omdat de redenen dat Tweakers op fora met ads gaat strooien een sterke indicator is. Ads zijn significant minder gaan opleveren de afgelopen paar jaar. Dat is niet een trend die zich beperkt tot Tweakers. De devaluatie van ads (om wat voor redenen dan ook) zal niet meer beter worden in de huidige vorm. Sterker nog; het zal in rap tempo nog minder waard worden. Meer ads betekent meer gebruik van adblockers en dat betekent nóg minder clicks. En naast een adblocker is er ook nog eens AdNauseam als échte killer van dit absurde verdienmodel. Overigens raad ik mensen altijd aan dit te gebruiken in plaats van "slechts" een adblock.
Ik ben je kwijt. Ik snap er niks meer van. Je zult me de stropop uit moeten leggen en ook waarom je niet iets hoeft aan te tonen voor zaken die je zelf beweert.
Ik denk niet dat, met alle respect naar de community, dat de kwaliteit echt ten goede komt. Journalistiek is een vak (wat overigens nog niet eens erg goed betaald, dat terzijde) en doe je niet even in je vrije tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.