Advertorial

Door Tweakers Partners

CES 2024: ASUS verandert zelfbouw-pc’s voorgoed

23-01-2024 • 08:00

25

ASUS is een van de fundamenten van de zelfbouwmarkt. Niet alleen is het merk al jarenlang marktleider in dit segment, het weet er ook keer op keer in door te innoveren en producten met de beste prestaties te leveren. Vorige week vond in Las Vegas de CES-beurs plaats. ASUS toonde er een groot aantal nieuwe producten die het leven van de zelfbouwer makkelijker maken en voor nog veel betere systeemprestaties zorgen.

Esthetiek voorop

De afgelopen jaren was in de zelfbouwmarkt een duidelijke trend zichtbaar: zelfbouwsystemen zijn er niet alleen om goede, betrouwbare prestaties te leveren, maar ook om te shinen. Sommige bouwers maken in dat kader kunstzinnige vlechtwerken van de kabels in hun systeem. Die kabels zijn uiteraard cruciaal voor de aanvoer van energie en voor de noodzakelijke verbindingen naar usb en audio vanaf je moederbord. Daarnaast hebben de wat luxere videokaarten vaak een verbinding met de voeding nodig. De wirwar van kabels oogt allesbehalve mooi en heeft een nadelig effect op de airflow. Een goede airflow is geen overbodige luxe, met de komst van processors en videokaarten die steeds meer warmte genereren.

De oplossing die ASUS biedt om van de kabelwirwar af te komen, is het BTF-systeem, waarbij BTF staat voor Back To The Future. Hierbij wordt al het kabelwerk naar de achterkant van het systeem gedirigeerd. Op de Computex-beurs van vorig jaar liet ASUS de eerste producten in deze range zien. Alle connectors voor kabels bevinden zich bij dit geavanceerde systeem dus aan de achterzijde. De videokaart heeft zelfs geen losse kabel meer nodig; hij wordt via een speciaal high-powerslot gevoed. Daarmee rekent ASUS af met de vermaledijde 12VHPWR-connector.

ASUS zet de toon met dit systeem, dat binnenkort daadwerkelijk te koop is. Het blijft dus niet bij een prototype dat door een handjevol mensen mag worden bekeken; jij kunt er binnenkort zelf mee aan de slag om een mooie build te maken.

Zwart en wit

ASUS brengt ook twee nieuwe moederborden voor de Intel Core-processorfamilie op de markt. Beide moederborden maken gebruik van de Intel Z790-chipset. Voor de meest high-end gebruikers is de ROG Maximus Z790 Hero BTF de beste keuze. Dit zwarte moederbord kan met een ROG Strix GeForce RTX™ 4090 BTF Edition-videokaart worden gecombineerd. De ROG Hyperion GR701 BTF Edition is een bijpassende behuizing die alle functionaliteit voor een high-end build biedt.

Een stapje lager in het programma vind je de TUF Gaming Z790-BTF WIFI en TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti Super BTF White Edition. Bij dit model heeft ASUS gekozen voor een wit design. Hiermee realiseer je een nóg cleanere look van je build. Zelfs de praktische wifi-antenne is in het wit uitgevoerd. Voor een complete build brengt ASUS ook de TUF

Gaming GT302 op de markt. Deze behuizing is speciaal aangepast voor het BTF-systeem. Naast deze ATX-moederborden introduceert ASUS ook BTF-moederborden in het compactere micro-ATX-formaat.

Samenwerking

Als marktleider zet ASUS de standaard. Dat betekent dat de fabrikant samenwerking zoekt met andere partijen, via de BTF Alliance. Op de CES 2024 kondigde een aantal belangrijke spelers ondersteuning aan voor BTF, waaronder Cooler Master, Thermaltake, Inwin, Corsair, Phanteks en Silverstone. Dit zorgt voor een enorm aanbod van kasten en andere accessoires voor het BTF-systeem. Naar verwachting zullen nog meer partijen zich bij de BTF Alliance aansluiten. Op deze website vind je alle informatie over de alliantie.

Slim gebruik van PCI Express-lanes

Niet alle gpu’s benutten alle banen in een PCI Express-slot. Een voorbeeld is de GeForce RTX 4060 Ti-serie van Nvidia. Deze gpu’s gebruiken slechts acht van de zestien banen, wat toereikend is om maximale prestaties uit de chips te halen. ASUS biedt een aantal varianten van de 4060 Ti aan waarbij de overgebleven lanes kunnen worden gebruikt door een M.2-ssd die je bij kunt plaatsen. Dat is niet alleen handig als je geen ruimte meer hebt op je moederbord. Heb je bijvoorbeeld een moederbord op basis van de AMD B550-chipset, dan kan je normaliter maar één ssd monteren die de PCI Express 4.0-bandbreedte weet te benutten. Door een ASUS Dual RTX 4060 TI SSD-videokaart van ASUS te kiezen, kun je een tweede ssd monteren die de volledige bandbreedte benut. Daarnaast profiteert die ssd van de koeling van de videokaart.

Meer dan gaming

Voor wie ultieme prestaties wil bereiken, biedt ASUS geavanceerde workstation-moederborden. Twee voorbeelden hiervan zijn de Pro WS WRX90E-SAGE SE en Pro WS TRX50-SAGE WIFI.

Het eerstgenoemde model is bedoeld voor de AMD Ryzen Threadripper PRO 7000-serie. Dit moederbord biedt zeven PCI Express 5.0-slots, aangevuld met vier keer M.2 voor ssd’s. Het moederbord is ontwikkeld met het oog op de meest veeleisende toepassingen. Niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant vind je snelle aansluitingen. Die zijn er in de vorm van twee keer 40Gbit/s type C plus twee keer 10Gbit-ethernet. Verder biedt het bord remote management; je kunt onderweg of thuis even meekijken, dankzij de ingebouwde AST2600 BMC-controller met ASUS Control Center real-time monitoring. Het moederbord kan met behulp van de meegeleverde Y-kabel worden gekoppeld aan twee voedingen, zodat er meer vermogensruimte ontstaat om te overklokken.

Voor wie iets minder veeleisend is, maar wel voor de krachtige high-end chips van AMD wil kiezen, is er de Pro WS TRX50-SAGE WIFI. Hierop tref je drie PCI Express 5.0-slots aan. Ethernet is beschikbaar via een 10-gigabit- en 2,5-gigabitaansluiting. Verder is er ruimte beschikbaar voor drie M.2-ssd’s. USB-C-randapparatuur haalt op dit moederbord maximaal een overdrachtsnelheid van 20Gbit/s. Net als de luxere variant kun je ook dit moederbord op afstand monitoren, al is daar in dit geval een optionele ASUS IPMI-kaart voor nodig. De Pro WS TRX50-SAGE WIFi biedt Wi-Fi 7.

Behuizing

ASUS brengt met de PA602 ook een high-end behuizing op de markt. Er zijn twee versies van deze behuizing: de standaard zwarte versie en een gedistingeerde variant met houten details. Je kunt hem zelfs van wieltjes voorzien. Die hoeven niet overpriced te zijn; je kunt ze ook gewoon bij IKEA kopen. De PA602 heeft een solide ontwerp en is voorzien van een indicator die aangeeft wanneer het tijd is om de stoffilters schoon te maken. Daarnaast heeft dit model uitgebreide mogelijkheden om makkelijk upgrades toe te voegen. Zo kun je zonder gereedschap de zijpanelen openen en heb je zelfs geen schroevendraaier nodig om een PCI E-kaart toe te voegen. Bovenaan vind je een compartiment waarin je de wifi-antenne kunt opbergen. ASUS heeft ook veel aandacht besteed aan de koeling van dit systeem, waardoor je hardware optimaal kan functioneren. Om deze reden heeft twee letterlijk dikke 200x30 mm frans aan de voorzijde en aan de achterkant een 140mm-fan.

Koeling

Het zelfbouw-assortiment van ASUS is steeds vollediger. Naast moederborden, kasten en videokaarten kun je bij dit merk terecht voor voedingen en koelers. Een van de nieuwste aanvullingen in het programma is koelpasta, onder de naam RG-07.

Verder is er het nieuwe ROG Ryujin III-waterblok, dat uitstekende koeling levert. Voor wie op zoek is naar de aio-koeler is er de ROG Strix LCIII-series. Hierbij wordt onder de motorkap gebruikgemaakt van de nieuwe 7th gen V2-pomp van Asetek. Hij heeft een nieuwe cold plate die dankzij de verbeterde koelkanalen veel betere prestaties biedt. Op de radiator worden de nieuwe ROG Strix AF-12S-fans toegepast, die zijn voorzien van een zero rpm-mode.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij de ASUS en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Disclaimer

De inhoud van deze advertorial was bedoeld voor plaatsing op Hardware Info. Echter, doordat Hardware Info is gestopt wordt de site niet meer voorzien van updates en wordt deze advertorial op Tweakers geplaatst.

Reacties (25)

25
24
10
1
0
9
Wijzig sortering
Hoewel ik het idee van de GC_HPWR wel interessant vind, weet ik niet of ik wel tot ~600 watt door m'n moederbord wil jagen ipv via losse kabel, plus dat het geen standaard is dus het wordt een Asus-eigen (misschien nog asrock?) ding en het alleen interessant is voor die specifieke kaarten en moederboard.

BFT principe vind ik wel interessant, maar het is per saldo slechts een 'verplaatsing van'. Je krijgt een kast die standaard ~4-5cm breder wordt vanwege de extra ruimte aan de achterzijde (of meer ivm rechtstaande connectors).

Maar 1 ding wat ze echt eens moeten aanpakken, dat ding dat 'armoury crate' heet. Wat een ... stukje software blijft dat, traag onlogisch, eindeloze loops van 'you must update to use this feature', nog steeds geen degelijke waterkoeler profiel mogelijk, maar kan je gelijktijdig niets specifiek tunen zonder weer ander stukje software.
Zo'n beetje alle bedrijven in de DIY computer markt kunnen er geen bal van. De RGBFusion software voor mijn Gigabyte videokaart was in principe malware, crashte m'n pc eens in de zoveel tijd, en het werkte geeneens goed. Het is echt ongelooflijk hoe slechte software ze kunnen maken.
En niet te vergeten de hoeveelheid services en rgb software voor andere fabrikanten het er bij installeert.
Daarnaast wordt het automatisch geinstalleerd tenzij je het in de bios uit zet.
Voor mensen met een Asus laptop kan ik iig. G-Helper aanraden als een super licht alternatief.
Ik sta op het punt een nieuwe PC samen te stellen en te bouwen. Juist door de nieuwe ontwikkelingen met BTF wacht ik hier even mee. Ik vind dit een super ontwikkeling voor het uiterlijk van de kast.

Het is ook mooi om te zien dat er een alliance vormt voor de standaard zodat we dit vendor onafhankelijk kunnen toepassen in onze builds _/-\o_
Het vereenvoudigd veel zaken dat met kabels te maken heeft.
Ik vind dat moederbord er heel erg goed uitzien.
Het zou mooi zijn als alle moederbord fabrikanten (of iig msi, asus, GB en asrock) met elkaar om de tafel zouden gaan om een standaard van dat BTF te maken onderling. Dan weten kast fabrikanten waar ze aan toe zijn en kan dit van de grond komen.

Persoonlijk vind ik BTF wel tof omdat alle kabels achterin de kast blijven. Dat maakt cable management een stuk makkelijker. Je hoeft niet meer op 2 kanten van de moederbord tray te letten en je kunt een kabel nog eens makkelijk los trekken als je merkt dat je die beter anders kunt routen. Ook zit je nooit meer te priegelen met de CPU power kabel helemaal bovenin de hoek

Als je dit combineert met zo'n SHIFT voeding van corsair is het helemaal makkelijk.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 09:06]

Ik vind BTF echt een nadeel, want de kasten die ik hiervoor gezien heb zijn allemaal veel te dik. Ik hang mijn kast namelijk onder mijn zit/sta bureau in een beugel. Die beugels zijn er gewoon niet te vinden voor bredere kasten dan maximaal 22cm. Een kast op de grond zetten is gewoon slecht i.v.m. het aantrekken van stof en haren en een kast op je bureau moet ik helemaal niet aan denken.
ik acht de kans dat de conventionele ATX moederborden en kasten verdwijnen zeer klein

Ik vermoed ook dat smallere kasten echt wel gaan komen. Potentieel lever je wat processorkoeler hoogte in

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 09:06]

Krijg spontaan zin om na 12 jaar weer eens een systeem te bouwen.
Cable management was eigenlijk ook altijd wel 'leuk' om te doen. Zo kort mogelijke kabeltjes, zo slim mogelijk zien weg te werken. Tyrips of sleeving. Wel of geen slag in een ATA kabel etc.
Ondanks ik ASUS beslist hoog waardeer en vind dat ( veel van ) hun artikelen gemiddeld een hoger kwaliteit hebben, gaan mijn nekharen van zo'n artikel als dit rechtop staan.

Natuurlijk ... ja ... het is een advertentie ... en ... ja ... dat staat erbij. Maar ... heeft dit PR verhaal een Tweakers waarde ? Nee, natuurlijk niet, het is reclame !

Wij van WCeend, adviseren ... ( juist ja ) ... WCeend !

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 23 juli 2024 09:06]

Lijkt wel reclame van Asus dit artikel, de partnerschap spat er vanaf. Heb vroeger veel Asus gehad (90s tot 2010) en van oudsher was het ook een van de betere merken (moederborden). De laatste jaren stoor ik me wel enorm aan hun prijsstrategieen tegen steeds lagere kwaliteit. Jayztwocents heeft dit al een keer uitgelicht en bevestigt mijn gevoel daarin. Voor mij geen Asus meer voorlopig.

[Reactie gewijzigd door Chrono Trigger op 23 juli 2024 09:06]

Dat is precies de reden waarom er ook boven staat dat het een advertorial is, en onder de foto's nog 2 blokjes met toelichting staan.

Voor wat betreft je ervaringen met Asus deel ik het wel. Ben jaren groot fan geweest van hun producten maar waar ik vroeger het gevoel had dan ook echt een premium product te hebben, onderscheiden ze zich tegenwoordig steeds minder van de concurrenten. Al moet ik zeggen dat juist dit soort initiatieven juist wel weer cool zijn, maar zolang het geen standaard wordt ook een vendor-lock-in met zich mee brengt. Want als ik het goed begrijp kan ik in het getoonde moederbord alleen maar videokaarten plaatsen die de voeding via het slot pakken, en laat ASUS nu de enige zijn die dat aanbied.
Lijkt wel reclame van Asus dit artikel,
Ja maar.. Dat staat er toch ook...

Een keer of 3, 4.
Had je het blauwe blok wat eronder staat niet gezien?
Asus levert helaas geen enkele ondersteuning voor Linux/Ubuntu. Alle utilities zijn Windows-only.

Maar goed, wel met de kabeltjes netjes aan de achterkant. En in t wit. :-)
Asus levert helaas geen enkele ondersteuning voor Linux/Ubuntu. Alle utilities zijn Windows-only.
Kun jij een case, koeler, videokaart, moederbord noemen waarvan de bijgeleverde software utility wél voor linux te krijgen is? Ik niet namelijk. Je bent altijd aangewezen op opensource spul. Ik moest ook even zoeken hoe ik mijn NZXT Kraken ging aansturen onder linux, maar kon uiteindelijk coolero vinden

Snap ik ook wel, er is geen markt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 09:06]

Ik heb goede ervaringen met GIGABYTE op dit gebied. Je kunt niet blind alles van hen kopen, maar doorgaans bieden ze ook fatsoenlijke Linux software erbij.
Dan hebben ze dat sterk verbeterd. Ik heb een Z170 moederbord van GB gehad en een GTX 1080. Beide first party tooltjes waren echt om te huilen. Niet zomaar “een beetje matig” maar echt gewoon triest.

Offtopic:
En bij de GTX 1080 waren ze vergeten voldoende koelpasta erop te smeren. Na een half jaar naar windtunnels geluisterd te hebben en 80 graden temperaturen naar de webshop gebeld “klinkt alsof hij normaal functioneert” van ze gehoord. Dus koeler eraf. Een of ander coolermaster pastaatje dat ik nog over had in een la er tussen gesmeerd en de temperaturen vielen 15 graden. Ik was eerst skeptisch dat dit wel weer terug zou veranderen naarmate de koelpasta zou verouderen, maar dat is nooit gebeurd.
Dus, thanks voor de QC Gigabyte |:(
Ze kunnen het wel: Ik werk veel met ASUS-servers, en Linuxondersteuning valt niets op aan te merken. Ik denk dat de markt wat druk moet uitoefenen. Er zit denk ik echt wel een overlap: Als je zelf je PC bouwt ben je handig met PC's, bent dus geen "gemiddelde gebruiker" en is de kans groter dat je ook Linux gebruikt.
Waarom zou gross linus of ubuntu draaien.
Punt is voor mensen die deze loeks willen spelen graag ook een game. Dan kom je dus uit op windows. Want echte grote gamebase is er anders niet, voor linus en ubuntu.

Voor mij is dit beetje knzin. Bouw de kast en als pabeel dicht is kijk ik er eigenlijk 5jaar nie naar uit.
Wel voor kast gekozen die filters hebben op de fan aa zuig
Het laat weinig meer te wensen over, het is nu meer 'zelf koop' geworden i.p.v. zelf bouw beetje IKEA achtig
Je gaat mij niet vertellen dat BTF niet staat voor 'Ban The Fucker', hintend naar de 12VHPWR-stekker.
Ben effe het ad'je aan het bekijken, foto 2 is al erg vaag, waar zie ik de tool-free-PCIE mount? En de Wifi antenne storage? Het highlight de GPU en een watercooler radiator....

Ook alleen maar intel intel en meer intel, nog geen AMD bordjes? Ze worden wel genoemd in de tekst maar wat fototjes zou fijn zijn.

Zit de IR scanner alleen op de voorkant of ook op de bovenkant?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.