Door Saskia Schoonebeek

Communitymanager

We nemen afscheid van Tweakblogs

26-10-2022 • 10:00

205

In 2007 introduceerden we op Tweakers ons eigen blogsysteem: Tweakblogs. De weblogs werden stipt volgens de bestelling van Sint-Nicolaas op de avond van 5 december 2007 in bètavorm afgeleverd. De gloriejaren van Tweakblogs waren 2009 en 2010, waarna de activiteit in 2014 flink begon terug te lopen. De laatste tijd wordt Tweakblogs nauwelijks meer gebruikt of bezocht. Na vijftien jaar is de kogel door de kerk en is het tijd om afscheid te nemen van deze parel in de Tweakers-geschiedenis.

Wat gaat er nu gebeuren?

In januari 2023 stoppen we met de ondersteuning van Tweakblogs. Dit betekent dat de blogs vanaf dat moment niet meer beschikbaar zijn. Tot die tijd is Tweakblogs nog te gebruiken zoals jullie gewend zijn.

Wat gebeurt er met de content van de blogs?
De eigenaars van een Tweakblog krijgen de mogelijkheid om hun blogs (als JSON-bestand) te downloaden, zodat ze deze kunnen bewaren. Vanwege de privacy van andere gebruikers zijn reacties hier niet bij inbegrepen. Een persoonlijke downloadlink is via DM en e-mail verzonden en is geldig tot 1 maart 2023.

Waarom maken jullie geen read-onlyversie van Tweakblogs?
Een vraag die ook intern meer dan eens werd gesteld. We hebben dan ook aandachtig gekeken naar de mogelijkheden. Na uitgebreid wikken en wegen hebben we besloten om daar niet voor te kiezen. Naast de sterke afname in activiteit behoren ook de tijd en moeite die we in het onderhoud van Tweakblogs stoppen, tot de redenen om dit deel van de site achter ons te laten. Het in stand houden van een read-onlyversie vergt aandacht en onderhoud, en is gebonden aan privacyregels rond verzoeken tot anonimisering. Dit alles investeren we het liefst in nieuwe initiatieven om Tweakers in de toekomst te blijven verbeteren.

Geef jouw input voor een ‘Ode aan Tweakblogs’
Vanaf de introductie van Tweakblogs zijn om en nabij 1000 tweakers in de pen geklommen en werden in totaal ongeveer 10.000 blogposts gepubliceerd. Hierop heeft de community op haar beurt 160.000 reacties geplaatst.

We willen graag samen met jullie terugblikken op toffe, grappige, informatieve en/of de memorabelste bijdragen binnen Tweakblogs. Hiervoor willen we jullie vragen om jouw favorieten in te sturen en daarbij te vermelden waarom deze een spotlight verdienen. Bij genoeg inzendingen stellen we een mooi artikel samen waarin we de beste inzendingen met jullie delen.

Schiet jou meteen iets te binnen? Laat het ons weten in het 'Ode aan Tweakblogs'-inzendingentopic.

Tweakblogs

Wij zijn ons ervan bewust dat velen een hoop tijd en moeite in Tweakblogs hebben gestoken en zijn daar ontzettend dankbaar voor. Wij hopen dan ook dat onze actieve bloggers via andere wegen blijven bijdragen aan Tweakers; dat waarderen we zeer.

Heb je na het lezen van dit artikel verdere vragen over deze aankondiging, het downloaden van jouw blogs of andere relevante zaken? Stel ze in het Tweakblogs-forumtopic. We doen ons best om zo snel mogelijk te reageren, maar dat lukt niet altijd binnen 24 uur. We hopen op je begrip daarvoor.

Reacties (204)

204
202
135
6
0
30
Wijzig sortering
Jammer dat het gaat verdwijnen. De laatste jaren zag je vooral rants of Crypto rotzooi voorbij komen. Verbazingwekkend genoeg trekken Tweakblogs veel meer views dan Tweakers nu laat blijken, vooral als je dat vergelijkt met ee userreview. De meeste blogs beginnen rond de 2000 views, terwijl een review vaak blijft steken rond 500 views

De Nederlandse review plaatste ik onder de user reviews en de Engelse vertaling plaatste ik op Tweakblogs. Hierbij is het wel begrijpelijk dat er wel een verschil in zit. Doordat Tweakers geen of te weinig informatie over de fameuze Asus Transformer Book (TX300) plaatste, vond ik het wel een goed moment om daarover een Tweakblog te schrijven en met 35.000 views waren meer mensen het met mij eens :).

Ik heb mijn doorbraak gekregen door Tweakblogs. In de diepe grotten van het forum kwamen mijn reactie en hersenspinsels niet altijd goed naar voren, maar 10 jaar geleden plaatste ik nog weleens een vergelijking van smartphone abonnementen. Dit werd opgepikt door de jonge tech redacteur Arnoud Wokke (hier wellicht bekend) en vanaf dat moment schoot mijn karma omhoog.

Bedankt Tweakblogs en bedankt Tweakers!
Over de aantallen views: Een heel groot gedeelte hiervan komt van scanners die 'blog' zien en er vanuit gaan dat het een wordpress site is. De aantallen requests die ik voorbij zie komen voor 'wp-login.php' is tegenwoordig groter dan views die ik als normaal zou definieeren.
Ik beheer een vrij groot aantal zakelijke WordPress sites en sinds ik dat soort requests ben gaan blokkeren en limiten is de belasting op de hosting met circa 25% gedaald. Vrij bizar dus hoe groot het aandeel van dat soort bot-verkeer is.
Offtopic: heb je een link/uitleg hiervoor om dat te realiseren? :)
Ik doe het zelf via Cloudflare, met de (gratis) firewall daar kan je een filter toevoegen op alle dubieuze WordPress URLs (wp-login.php, xmlrpc.php etc) en daar een 'challenge' aan koppelen. Als Cloudflare dan vermoed dat een request van een robot komt wordt er een automatische check/challenge gedaan en als die mislukt wordt de toegang tijdelijk ontzegd. Het werkt heel aardig en scheelt een hoop belasting op je hosting, aangezien de check al bij Cloudflare wordt gedaan, dus nog voordat het je webserver bereikt.
Dat hoef je niet eens te doen op Cloudflare. Ik gebruik zelf Litespeed enterprise en globaal kan ik instellen een directe hit naar wp-login.php of POST naar XMLRPC.PHP wordt gelijk met een 403 afgeserveerd. De bot vangt dus bot en het kost 0 load.

Cloudflare maakt die hit toch. En je kunt ook in een botnet programmeren hoe je de hele captcha omzeilt. Stel maar eens een simpel contact formulier in dat gespammed kan worden. Je kunt het niet dichttimmeren met de I am under attack feature of challenge opwerpen. Ze komen er toch doorheen.

Als er een bruteforce plaatsvindt drop ik de gehele connectie gewoon en dan is het af. Litespeed enterprise is eigenlijk een hele goede "WAF" (Web Application firewall) dat het nog beter doet in mijn optiek dan Cloudflare of andere CDN op het moment. En omdat je het lokaal doet kost het ook bijna geen overhead. CF maakt die connectie naar je server toch wel.
Dit zou je met CF ook kunnen doen. Het lijkt mij trouwens sterk dat CF die request wel gewoon maakt. Dat doet die toch pas het moment dat die challenge slaagd?
Er zijn bots die de hele captcha van CF gewoon omzeilen.
Cloudflare maakt die hit toch
Cloudflare maakt die hit zeker niet.

Ik snap je punt verder niet helemaal denk ik. Natuurlijk kan je het ook lokaal doen met een firewall op de server, het kan op 100 manieren. Maar het heeft voordelen om het buiten je webserver om te doen en het is verder gratis via Cloudflare, dus mensen die een eenvoudige manier zoeken om dit te implementeren zonder hun webserver te hoeven herconfigureren (als ze daar uberhaupt low-level toegang toe hebben) kunnen dat als optie overwegen.
Volgens mij kan je tot op 5 workers of rules instellen op je domein als je een gratis account hebt. Als een spambot nu tekeer op je site gaat kan je na 5 rulesets feitelijk niets meer doen. Daarom is op server niveau 10x beter en sneller dan via Cloudflare.

Ik werk er nu 5+ jaar mee met CF maar de gratis versie is gewoon limited. En als het echt druk wordt bij cloudflare ga jij met je gratis pakketje echt op de achterste rij staan qua prioriteit ten koste van de latency van je website dus.
Volgens mij kan je tot op 5 workers of rules instellen op je domein als je een gratis account hebt. Als een spambot nu tekeer op je site gaat kan je na 5 rulesets feitelijk niets meer doen.
Dat is niet relevant want je kan een eindeloos aantal filters toevoegen aan een rule, de limiet van 5 rules geldt voor de actie die genomen moet worden zoals 'block' of 'challenge'. Maar je kunt dus 'varnish-style' conditionals pipen in de vorm van:

(http.request.uri eq "wp-login.php") or (http.request.uri contains "xmlrpc") then "block"

Dat is 1 rule, maar je kunt er nog tientallen andere conditionals aan toevoegen als je dat zou willen, het blijft 1 rule.

Daarnaast is er zoiets als Botfight-mode wat los staat van de filters en simpelweg bots detecteert en tegenhoudt, dat kost je dus geen rules.

Maargoed, jij bent blij met Litespeed Enterprise dus blijf dat vooral gewoon gebruiken. Iedereen moet gewoon de tools gebruiken die het beste voor hem of haar werken. Het heeft geen zin om er een 'X is beter' discussie van te maken.
Voor WP draai ik standaard fail2ban die een log uitleest van mislukte WP logins, heb ik het RPC endpoint en alle AJAX calls uitgeschakeld, en blokkeer ik gewoon alle requests naar wp-login.php en wp-admin/ die niet van een bekend IP-adres komen.

Ik vind beveiliging bij een derde partij als Cloudflare leggen en dan de server zelf open laten geen fijn idee, dus ik doe dat gewoon op serverniveau. De overhead van het blokkeren van een request binnen de firewall is nihil, want daar hoeft PHP niks mee te doen
Ik vind beveiliging bij een derde partij als Cloudflare leggen en dan de server zelf open laten geen fijn idee, dus ik doe dat gewoon op serverniveau.
Het zijn twee verschillende dingen. Cloudflare is in deze opzet primair bedoeld om de onnodige hoeveelheid traffic naar beneden te brengen, niet als primaire beveiliging.
Voor WP draai ik standaard fail2ban die een log uitleest van mislukte WP logins, heb ik het RPC endpoint en alle AJAX calls uitgeschakeld, en blokkeer ik gewoon alle requests naar wp-login.php en wp-admin/ die niet van een bekend IP-adres komen.
Dat werkt heel aardig natuurlijk voor je eigen privé-webserver, maar op gedeelde servers met tientallen of honderden sites die ook door anderen worden gebruikt is filteren op 'een bekend IP-adres' vaak al geen optie meer.

Daarnaast betekent een mislukte WP login dat voor die request de hele PHP-stack is doorlopen met een database lookup op naam/wachtwoord, dat is zonde van de resources. Als je kunt voorkomen dat de request überhaupt gemaakt kan worden is dat altijd het beste.
Anoniem: 58485 @Kees26 oktober 2022 14:58
Je kunt een 403 presenteren op zulke scans. Kost je zowat nul load.
Dat weet ik, en dat doe ik ook (en veel 429's). Maar ik bedoel meer te zeggen dat er op de blogs veel extra verkeer is door dit soort (meestal) wordpress scanners. En natuurlijk block ik het meeste wel, maar er komen daardoor ook genoeg 'gewone' views op de blogs binnen.
Anoniem: 58485 @Kees26 oktober 2022 17:41
Dat is helaas de realiteit. Zelfs niet wordpress websites hebben tegenwoordig te kampen met vele scans en zoeken naar files die wijzen op de meest voorkomende CMS installaties. Internet vandaag de dag is gewoon 50% ruis zowat tussen je normale verkeer in.

Ik heb eens voor de grap een honeypot opgezet. Wel de manier om een goede user/pass combo af te vangen. :D
Ik wist niet eens dat tweakblogs bestond. Het is totaal onzichtbaar geweest. Zo zie je maar weer.
Vroeger stond het nog even op de frontpage, maar dat is eraf gehaald.
Nee, hoor. ;)
Gisteren zag ik nog 2 links. Maar ik denk dat het nu wel is verwijderd.
Je zag alleen niet meer zo vaak een link op de FP, omdat die blogs vrij recent moeten zijn aangemaakt. En zoals gezegd, is het gebruik afgenomen, waardoor het steeds vaker niet meer getoond werd.

Dus vandaar dat het ook een logische beslissing is om het te verwijderen. Ik had hier al eerder topics op het forum gezien om dat te doen.

Aantal blogs:
oktober: 3 (+ vandaag 3)
september: 7
Jammer dat het gaat verdwijnen. De laatste jaren zag je vooral rants of Crypto rotzooi voorbij komen.
Inderdaad, juist omdat het steeds minder populair was, werden de ranters en cryptobros steeds meer zichtbaar.

Ik moet ook bekennen dat ik de laatste jaren een paar keer heb zitten kijken en met de ogen rolde en vervolgens nog weer minder zin had om er nog eens naar te kijken. Daarom vind ik het ook geen groot verlies.

Maar ik denk wel dat het meer had kunnen zijn als het met de tijd mee was gegaan. Nu nog leven in blazen is echter too little too late.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 19:46]

Naast de sterke afname in activiteit behoren ook de tijd en moeite die we in het onderhoud van Tweakblogs stoppen, tot de redenen om dit deel van de site achter ons te laten.
De sterke afname in activiteit komt mede doordat er geen (zichtbare) tijd en moeite werd gestoken om Tweakblogs relevant te houden (self-fulfilling prophecy). Er is niets veranderd in +12 jaar tijd. Verder werd het eigenlijk nauwelijks genoemd op andere delen van T.net.

Het zou mooi zijn als T.net links naar Tweakblogs doorstuurt naar The Wayback Machine, en ook een donatie doet. Zo blijft de oude content beschikbaar. Dat zou volledig transparant kunnen. Zie bijvoorbeeld dit. Denk aan:

Bezoeker bezoekt link:
https://zepman.tweakblogs...landse-tweaker-vergeleken

Link verwijst door (301) naar:
https://web.archive.org/w...landse-tweaker-vergeleken

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:46]

Het is overduidelijk een drogreden dat weinig mensen het gebruikten. De werkelijke reden is dat er niet in geïnvesteerd is, anders zouden er zeker wél veel gebruikers zijn. Niet investeren in Tweakblogs is een bewuste keuze geweest, regelmatig zijn er vragen vanuit de community geweest om op zijn minst een paar broodnodige verbeteringen toe te passen.

Tweakers heeft een aantal jaar terug eens een inventarisatie gedaan over wensen voor Tweakblogs als ik me goed herinner. Ik kan het niet bewijzen maar ik vermoed dat dit niet verder is opgepakt vanwege gedoe over wat er op sommige Tweakblogs voorbij kwam. Enerzijds wilde Tweakers geen moderation hierop doen aangezien dit hen ook verantwoordelijk zou maken voor alle content. Anderzijds zal het een doorn in het oog geweest zijn wat er soms voor content geplaatst werd, dit had ook impact op het imago van Tweakers.

Dat laatste zou een valide reden zijn om te stoppen, maar wees daar dan ook gewoon eerlijk over.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 22 juli 2024 19:46]

Het probleem is altijd al geweest dat de blogs relatief prominent op de fp stonden en dat was volgens mij ook de enige meerwaarde. Dat je wist dat jouw verhaal vooral door tweakers gelezen werd

Proplemen daarmee gaf je zelf ook al aan
Maar wat met nog het meeste tegenstaat is
Dat je als schrijver op tweakers (op meerdere plaatsen) de mogelijkheid hebt om commentaar uit te zetten

Dat is zowel in reviews als op profielen als in tweakblogs altijd het grote probleem geweest

Daardoor kon men zender tegenspraak gewoon de grootste poep het web op gooien

Ik herinner me een incident waarbij 20 mensen een bloog openden om de rant van één tegen te spreken of hun onvrede te uiten

Maar dat zelfde soort onvrede zie je ook bij slechtonderbouwde reviews, crappy vraag en aanbod advertenties

En het beleid van tweakers zelf dat het in feite verbood om inhoudelijk daarop te reageren

Men wil enerzijds een vriendelijk en sociaal tweakers maar anderzijds mag je elkaar nergens op aanspreken kennelijk zelfs niet op een respectvolle toon

Want een tweedehands half kapotte iPhone voor 600 verkopen en claimen dat ie voor 50 euro zo goed als nieuw is is meer gewenst dan de reactie met bronnen waaruit blijkt dat zo’n bewering niet klopt

Ik denk dat tweakers teveel van twee walletjes heeft willen snoepen en daar is tweakblogs altijd de dupe van geweest

Ik zou dan ook vooral willen pleiten voor een opener tweakers waarin je altijd overal op moet kunnen en mogen reageren en dat fatsoensnormen uiteindelijk de enige niet-te-overtreden grens zijn

En laat verder het modsysteem maar bepalen of iets relevant is

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 19:46]

Zonder tegenspraak? Dat durf ik ook weer niet zeggen. Heb door de jaren heen zelf enkele tweakblogs gepubliceerd net omdat er geen optie was om te reageren op de oorspronkelijke blog. Of soms ook omdat ik mezelf stoorde aan bepaalde content en niet het risico wenste te lopen gecensureerd te worden in de reacties.

Een groter probleem vond ik zelf de afstandelijke benadering vanuit Tweakers. Er zijn door de jaren heen blogs verschenen die ingaan tegen de algemene regels van de site, maar zelfs daar heeft men nooit ingegrepen. En ook dat heeft bijgedragen aan de neergang van het platform. En als leuke, goede content dan ineens verdrongen wordt uit de trackers door blogs die nergens op slaan. Dan ontmoedigt dat ook weer de mensen die er wel tijd en moeite willen insteken.
Wat een top comment en een goed idee. Hiermee behoudt je de content van de community. Het zou jammer zijn als al die tijd en moeite die Tweakers erin hebben gestopt verloren zou gaan.

Ik hoop dat ze hier wel seriuus naar gaan kijken.
Briljant idee! Ondertussen kun je natuurlijk ook handmatig de 'Save Page Now' functie gebruiken voor posts die je graag bewaard wil zien.
Haha, ik heb dus ooit letterlijk de code voor de Tweakblogs geschreven. Mijn eerste grote project in dienst van Tweakers. :D

Mixed feelings nu. Ene kant toch jammer dat een stukje legacy verdwijnt, aan de andere kant waren de Tweakblogs al een hele tijd over hun hoogtepunt. En ik weet niet hoeveel er in de loop van de tijd aan de code gesleuteld is, maar terugkijkend was het ook niet de beste code die ik ooit geschreven heb (je bent jong en leert nog veel enzo ;) )
Dan in ieder geval thnx (y) Ik heb er in de jaren met mijn project https://nympho.tweakblogs.net/blog/13839/13839, veel plezier van gehad en daardoor veel hardware mogen ontvangen.
Maar dat het jammer is dat het verdwijnt, is een gegeven, maar we houden de toekomst niet tegen ;)

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 19:46]

Voor wie interesse heeft: Ik heb een .Net NuGet package in elkaar geflanst om de export file te lezen om zo een conversie naar iets anders makkelijker te maken. Is momenteel nog "beta" dus even pre-release aanvinken. Source hier.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 22 juli 2024 19:46]

Anoniem: 767041 26 oktober 2022 10:02
Tweakblogs.net, ik wist niet eens dat het bestond
Nu weten we plots ook waarom de populariteit afnam. Ze hebben het wat weggestopt. Om het dan nu te deleten omdat het niet populair is, is nogal sneu.

Mss komt er wel een nieuwe versie? Blogs of artikels zouden perfect samengaan met front-page reacties, forum posts, karma en badges.

Mss vormen ze het forum wel om zodat elke member naast het forum ook zijn eigen ‘frontpage’ kan opzetten met eigen bijdrage of co-bijdrage. De moderne blog dus :) je wordt dan publisher onder eigen naam, net zoals zoals youtube.
Nu weten we plots ook waarom de populariteit afnam. Ze hebben het wat weggestopt. Om het dan nu te deleten omdat het niet populair is, is nogal sneu.
De kwaliteit van de blogs was nogal wisselend. Ik heb in de loop der jaren zeker leeswaardige blogs gezien maar helaas ook zeer matige bijdragen - en dan zeg ik het nog vriendelijk. De wisselende kwaliteit was genoeg reden om het een beetje te verstoppen zodat de uitstraling van de site niet bepaald wordt door het deel van de site waar de redactie de minste controle over heeft.
In de reacties heb je dat toch ook? Waarom zou je goede bijdrages geen +2 kunnen geven (of iets gelijkaardigs)
Combineer dat met de beperkte mogelijkheid om nieuwe blogs te vinden. Als je naar tweakblogs.net gaat zie je de laatste 15 geschreven blogposts, the 6 meest populaire blogposts, en 6 nieuwe blogs. Dit is dan nog wel uit te breiden naar 30/15/15, maar dat is het dan ook wel. Waarom kan ik niet zoeken naar blogs die over "Android" gaan? Waarom is er geen "Populaire posts van de afgelopen maand/kwartaal/jaar" of zoiets dergelijks? Waarom kan je blogposts niet modereren zodat voornamelijk de goede op de voorpagina worden laten zien?

Ik weet nog dat er een post was met tientallen, zo niet honderden comments. Was dat omdat de post goed was? Nee het was omdat de post slecht/controversieel was, er daardoor enkele comments waren, en OP vervolgens keihard op elke comment inging waardoor er een serieuze flamewar ontstond. Maar het was wel dagen lang de meest populaire post...

Hiernaast heb je natuurlijk andere feiten zoals dat het niet mobile-friendly is, oud design gebruikt etc etc etc.

Ik vind het wel jammer dat het weggaat. Ik heb er zelf zo'n 6 geschreven , maar doordat de meeste blogs tegenwoordig idd over crypto en dat soort dingen ging, heb ik het lang niet meer gevolgd.
Precies dit! En dan ga ik hier toch al een poosje mee, onderbelichte feature
Volgens mij stond het in het vorige design nog in de menubalk, rond 2014 heeft tweakers.net een nieuw design gekregen en schoof het een beetje naar de achtergrond.

Onderaan de homepage stond onder 'Nu op het forum' ook altijd eenzelfde kopje met nieuwe tweakblogs (hoewel dat sinds vandaag weg is zo te zien, net als de link in het 'meer' menu in de adresbalk ;( )
Niet sinds vandaag. Volgens mij is het kopje al 2 weken weg. Althans toen begon het mij op te vallen
Gisteren nog 2 nieuwe blogs gezien. Een viel op door de vreemde titel. ;)
Ik heb echt al 2 weken onderaan de pagina:

Nu op het forum:
Laatste video's:

Geen Tweakblogs meer
Ik ook niet. Ook een reden denk ik dat de populariteit nihil was denk ik. Zou tweakers ook overwogen hebben de tweakblogs meer te promoten? Nu ik zo ff in de gauwigheid kijk, staan er best leuke blogs tussen.
Bijzonder. Dan heb je dus nooit helemaal naar beneden gescrold? Want voor zover ik weet stonden er onderaan op de frontpage altijd linkjes naar tweakblogs. Zo goed verstopt zaten ze nou ook weer niet.

Dat er verder inhoudelijk weinig te vinden was, dat is een ander verhaal.
De blogs zijn al een tijdje by default verstopt voor nieuwe gebruikers en daardoor automatisch onbekend.

Wel jammer want je zag af en toe wel leuke stukjes voorbijkomen en gisteren heb ik nog een blog zitten lezen.
Ik had er ook nog nooit van gehoord...
Vanwege de privacy van andere gebruikers zijn reacties hier niet bij inbegrepen
Dat is vreemd, is niet alsof die reacties niet dus al 10 jaar online staan... Welke privacy kunnen ze nog verliezen die gebruikers?
Anoniem: 1777010 @bzuidgeest26 oktober 2022 10:15
Dat maakt dus niet uit. Je verliest niet ineens je recht op privacy na 1, 2 of 10 jaar.
Je beantwoord de vraag niet, "welke privacy" die comments staan 10 jaar online voor iedereen te zien. Dus er was nooit "privacy". Leg mij eens uit hoe ik privacy op een openbare comment kan verwachten?

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 19:46]

Anoniem: 1777010 @bzuidgeest26 oktober 2022 10:17
Er kunnen allerlei omstandigheden veranderen natuurlijk, waardoor het ineens wel relevant wordt.
Zoals? Google indexeert het jaren, net als de waybackmachine enz enz... Maar je wil iets gaan verbergen dat openbaar was voor 10 jaar. Alsof je een boek schrijft. Daar mee stopt en dan verwacht dat iedereen zijn kopie inlevert en het boek vergeet. Dat gaat gewoon niet gebeuren.

Prima dat je een privacyvoorstander bent, maar leg eens uit hoe je roepen in een publiek forum wil terugnemen? Het is genoteerd en geregistreerd door duizenden partijen. Als je iets prive wil houden dan moet je het in de eerste plaats niet publiek melden.
Anoniem: 1777010 @bzuidgeest26 oktober 2022 10:23
Nogmaals: dat maakt niet uit. Je behoudt je recht op privacy, ongeacht waar je data naartoe is verdwenen en geindexeerd. Dat neemt dat recht niet weg. Moet je dan ook naar de waybackmachine? Ja, wellicht. Moet je dan ook naar Google? Ja, wellicht. Is er kans dat het dan nog steeds online staat? Ja, wellicht.

Maar het is dus NIET zo dat jouw recht op privacy ineens opgeheven is. Jouw argument, "zet het dan niet online", is een goed voorbeeld van het probleem dat social cooling heet.
Ik zeg ook niet dat je het recht op privacy verliest, ik vraag hoe jij op enige praktische manier denkt te kunnen teruggeven wat die mensen zelf hebben weggegeven. Ze hebben afstand genomen van hun privacy (voor die comments) door publiek op te treden. Wat jij probeert is een Ei te maken van een omelet. Het kan gewoon niet. Dat is het rare aan veel privacy voorvechters. Privacy is belangrijk. maar iets wat eenmaal publiek is kan niet meer privé worden gemaakt. Een omelet kan geen ei meer worden.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 19:46]

Anoniem: 1777010 @bzuidgeest26 oktober 2022 10:28
Ik zeg ook niet dat je het recht op privacy verliest, ik vraag hoe jij op enige praktische manier denkt te kunnen teruggeven wat die mensen zelf hebben weggegeven.
In de context van Tweakers is wat zij nu (gaan) bieden prima. Ze trekken de reacties uit de backups, ze staan straks niet meer met naam online, en that's it. Andere scopes zijn niet heel relevant hier, en kan je ook niet van Tweakers verwachten.

Wil je een discussie over het grotere probleem dat online privacy heet, stel ik voor dat je op het forum kijkt.
Ik vind de comments bij de blog horen en dat de blogger daar een recht op heeft. Zijn blog en de reacties is een historische en waardevolle combinatie. De tekst is 1 ding, de reactie op die tekst is ook interessant voor de schrijver.

Dat jij het prima vind is mooi. maar het maakt ook duidelijk dat je behalve goedkeuring er geen echt argument voor hebt waarom of vooral, wat het toevoegt.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 19:46]

De AVG schrijft voor dat persoonsgegevens niet mogen worden doorgegeven aan derden anders dan het doel waarvoor de gegevens zijn verstrekt. Reacties ergens anders neerzetten (herpubliceren) door een derde, inclusief de blogschrijver, is niet toegestaan.

Naast de AVG is er ook de auteurswet en geeft a priori auteurs het recht te beschikken over eigen werk. Een blogschrijver is geen rechthebbende op werk van anderen.

Dus Tweakers handelt correct ten aanzien van reacties. De rechthebbenden zijn de mensen die de reacties hebben gegeven.

[Reactie gewijzigd door mrmrmr op 22 juli 2024 19:46]

En hoe zit het dan met de waybackmachine?
En in hoeverre is een comment een persoonsgegeven. Ik zeg niet dat het hele profiel mee moet in de backup van de blog. Maar de comment is een gedeeld openbaar werk en geen persoonsgegeven.
Het probleem waar men hiermee stoeit is dat je recht hebt op vergetelheid. Dit houdt in dat je ten alle tijden online gegevens die op jou betrekking hebben moet kunnen laten verwijderen dan wel anonymi zere op het moment dat ze hun waarde verliezen of wel dat het nadeel dat jij hebt als het blijft staan groter wordt dan het maatschappelijke voordeel is het te laten staan

Wat stickers hier natuurlijk prima had kunnen doen is om alle gebruikersnamen voor zover die nog telefoons zijn de anonymizere voordat het betreffende export bestand wordt gegenereerd. Dit zou echter hebben betekent dat men daar rekencapaciteit voor moest reserveren En dat er een script voor moest worden gemaakt. Ik kan me zo voorstellen dat men dat te veel moeite hebt gevonden.

Toch ben ik het wel eens met het standpunt dat historische Context wel echt iets betekend voor een blog en dat men het op deze manier net zo goed helemaal had kunnen laten zitten
Ik snap je reactie. En deze is met oog op de wet redelijk.

@boxlessness haalde ook het recht om vergeten te worden aan en ik heb al op hem gereageerd daarover.
Samengevat: dat recht is onpraktisch en een fantasie in uitvoering (vind ik). Iets dat eenmaal online is blijft online. De auteur van de blog kan de browser vragen om de pagina op te slaan inclusief comments. Dat is meer werk dan de export die tweakers aanbied, maar iedereen kan het. Een omelet word nooit meer een ei. Een uitgesproken woord, eenmaal gehoord, verdwijnt niet meer bij de luisteraar.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 19:46]

Terecht of niet, je weet dat het terug te vinden is. Iets voor altijd van het internet trekken is behoorlijk lastig.

Beter om aan te nemen dat het voor altijd online is.
Door te reageren geef je impliciet toestemming, dus ik zie dit argument ook niet van de grond komen. Klinkt daarom als een vals argument om de aktie te rechtvaardigen.
Het feit dat ik hier iets post wil niet zeggen dat ik iemand anders toestemming geef het te kopiëren en elders op te slaan.

Ook niet impliciet.
Dat ik het niet kan handhaven staat er volledig los van.
Nu suggereer je dat auteursrecht iets met deze situatie te maken heeft. Het Het auteursrecht kent echter de uitzondering voor fair use en ik zou willen stellen dat gepubliceerd de reacties op een weblog absoluut onder fair use vallen zolang deze niet uit hun context worden getrokken.
Dat betekent dus dat ik vind dat wanneer iemand zijn blog geplaatst hé daar zeer zeker wel rechten en kan ontlenen.
Ik betwijfel of de auteursrecht uberhaupt ook voor commentaar geldt.
Het is namelijk geen "op zichzelfstaande content", maar een "reactie op".
Een blog of (nieuws)artikel wel, een reactie daarop dus niet.
Om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen, moet een werk origineel zijn. Dit betekent dat de maker het werk onafhankelijk van andere werken moet hebben gemaakt, en dat er enige creativiteit nodig was voor de schepping. bron
Dat is denk ik ook een ingewikkelde. Stel nou dat ik een liedje maak als reactie ergens op.... :)
Ik denk overigens dat je in deze context gelijk hebt hoor, maar of dat nou in z'n algemeen geldt. Dat weet ik niet.
Ik heb het helemaal niet over auteursrecht e.d.
Ik zeg alleen dat als ik hier op dit forum iets post dat ik niet expliciet of impliciet toestemming geef dat iemand het mag kopiëren. Of dat wettelijk wel of niet is toegestaan zou ik niet weten.
Je bedoelt waarschijnlijk het citaatrecht, dat geeft geen toestemming (een collectie) reacties naar eigen inzicht te gebruiken. Citaatrecht is hier niet van toepassing.
Is het niet een gevalletje dat je toestemming hebt gegeven aan Tweakers om "jouw data" te publiceren in hun eigen platform.

Maar Tweakers heeft geen rechten om die data te distribueren naar derden (in dit geval opsturen naar de schijvers van de blogs).

Hoe dat rijmt met indexatie door Google, waybackmachine etc weet ik ook zo niet.
Dit is het beste argument wat ik tot nu toe gehoord heb. Een stuk beter dan @Anoniem: 1777010 .
Het probleem met dit argument is zoals je al aangeeft dat die distributie al gebeurd is. Google etc..

Persoonlijk zou ik zeggen dat de schrijvers rechten hebben gekregen op de comment door de actie van het maken van de comment. De comment is een toevoeging aan hun blog. Maar dat kan copyright technisch anders liggen vanwege de tweakers hosting.

Zoals ik al aangaf, met de kromme wetgeving van copyright en privacy met al zijn uitzonderingen en gedoe kan ik mij voorstellen dat jou suggestie correct is. Maar persoonlijk lijkt me dat belachelijk, maar er is genoeg belachelijke regels :).

p.s ik denk dat het fout is om te zeggen dat ze persoonlijke data zouden distriburen. Ze moeten het gebruiker profiel natuurlijk niet meeleveren. Alleen de tekst van de reactie en username. Het stuk dat al openbaar was voor 10 jaar. niets meer.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 19:46]

De reacties anonimiseren voor het opsturen zou inderdaad stap 1 zijn.

In principe heb je altijd het recht om jouw data te laten anonimiseren (dat gebeurd ook als je jouw account opzegt bijvoorbeeld). Als ze het gaan opsturen inclusief gebruikersnamen en dergelijke zou je kunnen zeggen dat ze de regie over die data verliezen en niet meer kunnen waarborgen dat jouw data geanonimiseerd wordt zodra jij hierom vraagt.

Kan me wel voorstellen dat er nog een risico zit in de reactie inhoud. Als dit ook herleidbaar is, kan ik me voorstellen dat dit eigenlijk ook geanonimiseerd dient te worden. Dat zou het voor Tweakers veel werk maken (om de reacties allemaal te controleren) waarmee "gewoon niet meeleveren" makkelijker en veiliger is.


Het punt rondom partijen als google en dergelijke blijft dan wel staan. Daar heb ik simpelweg niet voldoende kaas van gegeten.
Denk dat @Arnoud Engelfriet hier meer over kan vertellen, maar weet niet of hij heel actief is op dit soort artikelen.
Het heeft inderdaad te maken met het feit dat als we zaken zelf faciliteren we daar ook verantwoordelijk voor gehouden kunnen worden. Wat Google en waybackmachine doen hebben wij geen invloed op en zijn wij dus ook niet verantwoordelijk voor.
Het recht op verwijderen van de comment. Als de comment automatisch in de download zit, vervalt dit recht. Dit valt onder de privacy wet.
Dat is een recht dat dus helemaal niet bestaat. Je kan hoogstens verzoeken om je username er bij weg te laten halen of eventuele persoonsgegevens die je in de publicatie hebt gezet weg te laten halen - maar zelfs dat is discutabel.

Hoe dan ook is er geen enkel recht om te dwingen om enige of alle van de door jou gepubliceerde comments op Tweakers, Tweakblogs en Gathering te verwijderen. Ook niet onder de AVG. Je kan het vragen natuurlijk, maar Tweakers is niet verplicht om daaraan mee te werken.

Maakt hier niet uit gezien het daar niet om gaat, maar toch.
Je hebt gelijk. Het zou bij dat recht alleen om persoonsgegevens gaan, niet om de comment zelf.

Ik denk eerder dat het probleem ligt bij het feit dat de auteur van de blog het auteursrecht niet heeft van de comments. En dat Tweakers daarom wettelijk een probleem kan krijgen als ze ze als download aanbieden. Ontzettend kleine kans, maar wel aanwezig.

Data is en blijft een raar iets.
Als je echt zo graag de comments wilt bewaren, dan doe je toch een ctrl+s op de pagina of doe je nu een 'save page now' op de Wayback machine, en bewaar je de URL?
Dat heb ik links en rechts al gesuggereerd als tegenhanger van de suggesties dat het onder vergeetrecht, privacy etc valt. De info is al openbaar en opslaan is makkelijk.
AVG: recht om vergeten te worden.
Door de reacties downloadbaar te maken wordt de chain of control doorbroken.
Wanneer de reacties niet downloadbaar zijn, en de blogger downloadt zelf de reacties, dan is de blogger verantwoordelijk voor o.a. het hebben van copyright op de reactie.

Het niet aanbieden van de download van reacties is een juridische afweging, en naar mijn mening de juiste, omdat de data/reactie niet van de blogger is, en de control om te voldoen aan o.a. AVG bij tweakers ligt.
O dat belachelijk technisch onpraktische recht....

De blogger kan nu naar tweakblog gaan en een dump maken van de html met al die comments erin en ze morgen elders opnieuw publiceren. "control" was weg zodra het online stond. Net als je op een plein geroepen woorden in publiek niet kunt inslikken en uit het hoofd van toehoorders verwijderen. Een omelet kan geen ei meer worden.

De export van tweakers is gemakkelijker voor de blogger, maar er zijn vele andere opties. Het "recht om vergeten te worden" is een leuk idee. Maar het is in de praktijk van het internet een onrealistische droom die alleen maar tot teleurstelling kan leiden.

Verder onder huidige wetgeving een interessant argument. Een van de betere die ik kreeg.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 19:46]

Kleine nuance is wel dat een dump maken en morgen elders herpubliceren simpelweg niet toegestaan is.
Het copyright op al die teksten ligt bij de auteur en in het verlengde daarvan Tweakers.net.

Dat kopiëren wel gebeurd betekent niet dat het mag. En zeker niet dat het toegestaan moet worden.
De wet gaat namelijk niet alleen over een ogenschijnlijk onschuldige reactie op tweakblogs, maar ook over potentieel significantere plaatsingen. De wet is nou eenmaal universeel.

Je kan moeilijk zeggen dat je enkel "onbelangrijke" dingen mag kopiëren
Het copyright op al die teksten ligt bij de auteur en in het verlengde daarvan Tweakers.net.
Ik bedoelde in mijn argument dat de auteur een dump van zijn eigen blog zou maken met comments. Dat kan gewoon al door save page te doen in de browser. De hele blog site dumpen en elders plaatsen wat niet mijn bedoelde argument. Mijn argument was dat als de auteur blog plus comments wil hebben (of een ander) dat niets hen tegenhoud. (zeker geen "vergeten worden" recht)
Je kan moeilijk zeggen dat je enkel "onbelangrijke" dingen mag kopiëren
Ik ben niet zeker waar ik zoiets zou beweren. Maar wellicht kwam iet verkeerd over. De belangrijkheid is geen argument, mijn hele argument rust op dat iets wat openbaar is niet meer prive kan worden. Zoals ik al aangaf een omelet word nooit meer een ei.
Moet ik eens nadenken wat ik nu moet doen met de blogs die ik nog wou schrijven. Er is nog wat tijd natuurlijk om het alsnog te doen, maar niet veel meer. Ga de blogs wel missen al begrijp ik de beslissing wel.

Wat de oproep naar memorabele blogs betreft is het zo spijtig dat sommigen hun blogs hebben weggehaald. Anders had ik direct Coltrui genomineerd. Zijn posts waren geweldig. Zeker die 13 in een dozijn.
Wat denk je van de chief blogs over zijn avonturen in het verre Oosten met die yakuza baas...
Chief zijn blogs zijn een legende :D
Nee, geen legende, ze zijn er nog eventjes. Legendarisch, dat zeker wel :)
https://chiefxl.tweakblogs.net/
Ja dat heb ik dus ook. Tweakers heb ik al eens eerder gekieteld met een soort knowledge base achtige functionaliteit die een inniger samenspel met de tweakers fora zou kunnen hebben. Zoiets zou ik als een abonnement feature waarderen. Een dergelijke functie zou ook kunnen helpen om de kennis uit de fora beter te consolideren.

Misschien verdient tweakers hier niet direct aan. Wat ze er wel mee kan bereiken is dat tweakers zich voor haar doelgroep nog meer een plek maakt om neer te strijken. Nu deze service wegvalt gaat Tweakers voor mij een paar streepjes omlaag in aantrekkelijkheid. Ik heb niet de pretentie tweakers te vertellen wie haar doelgroep moet zijn en wat die zou willen. Wel heb ik gemerkt dat tweakers zich heeft verdiept in hoe ze haar bezoekers kan aanspreken. In de artikelen van haar frontpage is inmiddels best het nodige veranderd. Maar tweakers zijn ook doeners, en doeners willen hun ei kwijt kunnen. De fora zijn al prima, maar niet alles kan in het keurslijf van een forumtopic.

Ik heb een knowledge base gesuggereerd. Dit is natuurlijk niet hetzelfde als een bloggingservice, waar van alles in zou kunnen, tot egodocumenten en pamfletten aantoe. Een van de issues van tweakblogs was dat de kwaliteit best kon wisselen, en ik vermoed dat tweakers mede om die reden haar stempel er niet op wilde drukken, omdat ze dan indirect verantwoordelijk zou worden gemaakt voor controverse in onderwerpkeuze of kwaliteit van blogs en blog posts.

Mogelijk is verkend onder welke condities tweakers iets alternatiefs kan bieden dat bij de behoeftes van bezoekers aansluit die zo nu en dan ergens een een stuk over willen schrijven. Ik heb zelf zo'n verkenning niet meegekregen. Een algemene vragenlijst onder de vele informatieconsumenten op deze site gaat je als organisatie hierop geen antwoord geven. De meerderheid van de bezoekers komt niet tot reviews, forum topics en blogs, en nieuwe bezoekers kennen tweakblogs niet. Een blogservice is hierdoor geen hot feature met veel stemmen. Een vraag die tweakers zich misschien wel moet stellen is wat het belang en rol van de informatieproducenten op deze site precies is. En kijk dan vooral even weg bij de frontpage.
Ik denk niet dat er een verkenning is gedaan naar een alternatief. ;)
Eerder dat gekeken is naar het huidige (aflopende) gebruik en een kosten/baten vergelijking is gedaan. ;)
Verder gaan op het forum? Geen idee of daar wat slimmigheden voor bedacht kunnen worden.

Even zo hardop denken:
In de eerste post linken naar jouw posts in het thread wat je blogs zijn. Daartussen staan alle reacties?

Zo kun je toch redelijk tweakblogs simuleren?
@Moonsugar is er overwogen om iets te maken dat je dingen nog wel kan laten redirecten? Ik snap dat alles zomaar uitzetten en weggooien minder werk is, maar dat is imho wel heel abrupt.

Op stackoverflow wordt bijvoorbeeld naar een aantal van mijn blogposts verwezen. Die wil ik best elders hosten, maar het zou zonde zijn als al die linkjes op een 404-pagina uit gaan komen. Zou er niet iets te bedenken zijn dat voor bestaande pagina's je een redirect url kan instellen? Dat moet implementatie-technisch toch vrij makkelijk te doen zijn, en je laat dan wel 'good internet citizenship' zien door overal en nergens 404-errors te voorkomen.
AuteurMoonsugar Communitymanager @Freeaqingme26 oktober 2022 10:36
Naast de tijd en moeite die het kost om de blogs te blijven ondersteunen zijn wij gebonden aan regels rondom privacy van gebruikers. Zodra wij blogs (via omwegen) blijven aanbieden zijn wij ook verantwoordelijk om bij anonimiseringsverzoeken de gebruikersnamen te anonimiseren. Die tijd stoppen we liever in andere waardevolle dingen.
zijn wij gebonden aan regels rondom privacy van gebruikers. Zodra wij blogs (via omwegen) blijven aanbieden zijn wij ook verantwoordelijk om bij anonimiseringsverzoeken de gebruikersnamen te anonimiseren.
Dat is gewoon niet waar.

Als je @Freeaqingme net als andere bloggers toch een JSON export aanbiedt en hij gaat de inhoud daarvan elders hosten, is niemand anders dan hijzelf verwantwoordelijk voor privacyregels en anonimiseringsverzoeken. Als Tweakers alleen een redirect aanbiedt is Tweakers niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen naar gelinkt wordt.

Links (wat een redirect ook is) is alleen een dingetje als het naar illegale content gaat. Aangezien het bij Tweakblogs die nu online staan niet om illegale inhoud gaat (neem ik maar even aan) is dat geen issue. En zelfs dan is het simpelweg notice&takedown, zoals nu ook geldt bij GoT, Reviews en wat dies meer zij.
Dat geldt misschien als je de inhoud blijft aanbieden (en ook dan valt dat wel mee, maargoed). Maar als je enkel mensen doorstuurt naar een URL, dan ben je op geen enkele manier verantwoordelijk voor de content waar de gebruiker naartoe wordt gestuurd.
Dat is op zich wel toepasselijk want die laatste zin was ook altijd het antwoord als iemand een interessante nieuwe feature voor de Tweakblogs voorstelde om ze relevant te houden. ;)

Maar goed snijd vooral nog een stuk van de meest trouwe community die jullie hebben af, het deel dat daadwerkelijk content wil genereren. Er is vast geen manier waarop dat slecht eindigt...

Je geeft trouwens geen antwoord op de daadwerkelijke vraag.

[Reactie gewijzigd door NMe op 22 juli 2024 19:46]

Ik had het wel verwacht. Op het oog heeft de software jare lang stilgestaan, geen prioriteit aan gegeven, en daardoor neemt de visuele afstand tot de site toe waardoor minder nieuwe gebruikers zullen komen en meer bestaande gebruikers stoppen.

Het zat al een tijd in een sterfhuisconstructie.
Eens. Ik had ook geen zin meer om tijd in de blogs te stoppen omdat het slecht gelezen werd, er niet uitzag en bagger was om te beheren. Ik heb liever dat ze maar helemaal stoppen dan het maar aan de beademing te houden. Maar jammer is het wel. Toch weer een echt 'community' onderdeel wat weg gaat.
Toch grappig dat mensen duizenden uren steken in het schrijven van tweakblogs. Maar dat er niet de moeite word genomen om m.b.v. enkel css de layout een upgrade te geven.
Als de html een correcte opbouw heeft, hoef je daadwerkelijk alleen de css aan te passen.
Ik werk professioneel met css, maar ik heb echt geen zin om een hele layout te moeten verbouwen om er wat van te maken. Dat veranderd overigens niks aan het beheer van bijvoorbeeld reactie dat allemaal vrij ouderwets en matig werkt. Nou kan ik vast wel iets maken dat javascript inject om ook dat te verbeteren, maar dat zou allemaal niet nodig moeten zijn.
Ik werk ook als developer.. De opbouw is prima..
https://tweakblogs.net/

Geen enkel probleem om dit met een beetje css responsive te maken, en een wat modernere look.
Eervolle vermelding voor de blogs van mux, beste die ik gezien heb.
AuteurMoonsugar Communitymanager @naftebakje26 oktober 2022 10:05
We zien deze inzending ook graag in het Tweakblogs-inzendingentopic zodat we deze eervolle vermelding wellicht in een artikel kunnen meenemen! :) https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2152946
Dat was precies wat ik ook dacht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.