Advertorial

Door Tweakers Partners

Waarom engineers steeds vaker hun 3d-modellen zelf (virtueel) testen

18-10-2022 • 08:00

7

Zoals de komst van toepassingen voor 3D CAD in de jaren negentig een revolutie betekende voor het ontwerp- en engineeringproces in veel bedrijven, ontdekken deze bedrijven nu de waarde van virtuele simulaties. "Veel processen kunnen zelfs al niet meer zonder", zegt Mattias Robertson, simulatie-expert voor Solidworks, dat deze oplossingen ontwikkelt binnen het 3DExperience Works-portfolio.

Met een achtergrond in mechanical engineering en mechanical design raakte Robertson in de jaren negentig gefascineerd door 3D CAD toen het op de markt kwam. Sinds hij enkele jaren geleden als solution consultant bij het Nordics-team van Solidworks - onderdeel van Dassault Systèmes - begon, is hij bezig geweest met simulatietooling. 3D CAD en simulaties kunnen moeilijk nog los van elkaar worden gezien. "Ze zijn geïntegreerd in het ecosysteem van onze oplossingen", vertelt hij. "Je draait een simulatie direct op je model en je ziet meteen de resultaten."

Snelheidsboost door direct testen

De focus van Solidworks met 3DExperience ligt op het steeds verder verhogen van het gebruiksgemak. "Traditioneel zijn simulaties duur en complex, en het terrein van specialisten. Engineers weten dat en zijn vaak nog huiverig voor het zelf uitvoeren van simulaties, uit angst de verkeerde resultaten te verkrijgen. Maar die angst is inmiddels onterecht. Wanneer je er eenmaal aan gewend bent geraakt om het zelf te doen, wil je niet meer terug." Snelheid is één van de grote voordelen om direct op het model virtuele simulaties te draaien. "Anders dan vroeger duurt het niet meer weken voordat de resultaten van een simulatie binnen zijn, waarna je ze ook nog moet interpreteren. Je doet het nu zelf en kunt direct naar de volgende iteratie van je ontwerp."

Lees ook: Hoe slimmer samenwerken de opkomst van elektrische mobiliteit versnelt

Het 3DExperience Works-portfolio omvat verschillende onderdelen. Een daarvan is desktop 3D CAD-software voor 3d-modeling. In Nederland werken alle universiteiten en vrijwel alle hogescholen met deze software. Studenten maken daardoor vroegtijdig kennis met het pakket. Geïntegreerd met de software is Solidworks Simulation, een module die simulaties met 3d-modellen en het verbeteren van designs mogelijk maakt. Met Simulia biedt Solidworks daarnaast cloudgebaseerde simulatiesoftware, met meer rekenkracht voor zeer complexe berekeningen. Dit onderdeel bevat de module xFlow, die gericht is op simulaties voor vloeistoffen en gassen.

Tooling steeds krachtiger

Er zijn verschillende redenen waarom simulation een van de snelst groeiende markten is in de wereld van industrieel design, waarin Mattias actief is. Solidworks biedt zijn softwareoplossingen daarbinnen aan via een partnernetwerk. "Bedrijven ontdekken dat zij virtueel veel meer en beter kunnen testen, met meer mogelijkheden tegen ook nog eens lagere kosten. Dat je het bovendien in de cloud kunt doen, is een trend waar ik vooral de komende jaren veel van verwacht, omdat het de noodzaak weghaalt om zelf dure hardware met veel geheugen en rekenkracht te handhaven. Deze tools worden steeds krachtiger, maar ook eenvoudiger in gebruik."

Is er dan niets om kritisch op te zijn? "Specialisten blijven nodig. Uiteindelijk gaat het ook om berekeningen die je goed moet opzetten. Doe je iets verkeerd, dan krijg je de verkeerde resultaten. Sommige bedrijven stellen daarom dat het laten uitvoeren van simulaties door engineers ongeveer zoiets is als het uitdelen van vuurwapens aan kinderen. Maar engineers zijn geen kinderen en met een beetje training en begrip van hoe het werkt, kunnen ze toch echt zelf aan de slag met Solidworks Simulation en Simulia”, aldus Mattias. “Onze uitdaging is om bedrijven te helpen over hun angst heen te komen en de resultaten van virtuele simulaties te leren vertrouwen. We hebben onder meer een entrepreneur program waarin we start-ups bekendmaken met de mogelijkheden van ons ecosysteem. Vooral de jonge generatie engineers verwacht volledig in de cloud te kunnen werken. Onder deze groep gaat de adoptie van nieuwe technologie een stuk sneller."

Bedrijven kritischer op materiaalkosten

Een voorbeeld van een bedrijf dat virtuele simulaties gebruikt in het ontwerpproces is VEAP Shield. Dit Nederlandse bedrijf ontwerpt aerodynamische vrachtwagenonderdelen en draait daarvoor simulaties rechtstreeks op de 3d-modellen. Een ander voorbeeld is Xeamos, dat iets soortgelijks doet maar dan voor uitlaatsystemen. Hiermee elimineren ze de noodzaak van fysieke prototyping en maken ze in feite gebruik van eindeloze inzichten door virtuele testen, waardoor ze hun product continu kunnen verbeteren.

"Steeds meer bedrijven worden gedwongen om kritisch te kijken naar hun materiaal- en productiekosten. Dat is een reden om te kiezen voor virtuele simulaties." Een groep die Mattias specifiek noemt, bestaat uit bedrijven die denken dat ze geen simulaties nodig hebben omdat ze geen nieuwe producten ontwerpen. "Dat is een misvatting, want je kunt ook bestaande producten verbeteren. Engineers streven er doorgaans naar om het materiaalgebruik te optimaliseren. Veel producten zijn overmatig ontworpen; te streng, zonder dat daar reden toe is. Of ze bevatten juist zwakke plekken, die je eruit wil halen om bijvoorbeeld het aantal product-terugroepacties te verminderen."

Meer inzichten in complexe modellen

Mattias onderscheidt vier domeinen waarvoor engineers simulaties draaien binnen het 3DExperience-ecosysteem: structuren, vloeistoffen en gassen, elektromagnetisme en molding. Enkele van deze terreinen lenen zich bij uitstek voor virtuele testen. "Traditioneel is er bijvoorbeeld heel veel ervaring nodig om mallen goed te ontwerpen, maar nu kun je defecten al heel snel herkennen in een model. Als het gaat om vloeistoffen en gassen heb je precieze simulaties nodig om te begrijpen hoe stromen zich gedragen in een product. Die simulaties wil je ook nog eens snel aanpassen om te zien wat er gebeurt wanneer je een ontwerp wijzigt. Binnen de machinebouw hebben fabrikanten te maken met machines waarin bepaalde onderdelen blootstaan aan meer stress en daardoor kunnen breken. Die zwakke plekken wil je in beeld krijgen."

Dassault

Een flow test in SOLIDWORKS om luchtweerstand van een vrachtwagen te optimaliseren.

Tal van bedrijven richten zich op het benchmarken van hun ontwerpen. Deze activiteiten kunnen ook in de virtuele wereld plaatsvinden en men kan er gerust op zijn dat er een goede oplossing is. "Niets ten nadele van fysieke prototypes; daar zal nog steeds een behoefte aan bestaan. Het aantal prototypes kan echter drastisch omlaag." Voorbeelden van bedrijven die succesvol virtueel simuleren, ziet Mattias steeds meer om zich heen. "In de lucht- en ruimtevaartsector is het al gemeengoed, evenals in de automotive industrie. Maar het geldt ook voor machines, meubelen, plastic componenten, enzovoort. Ook in de gezondheidszorg gebruiken onze organisaties steeds vaker onze oplossingen, of neem de mechatronica en ontwerpen voor iot-systemen. Steeds meer producten worden verbonden met elkaar en dat brengt nieuwe eisen met zich mee, voor zeer compacte producten. Om dat goed te kunnen ontwerpen en ook snel naar de markt te kunnen brengen, kun je vaak zelfs niet meer zonder virtuele simulaties."

Meer weten over hoe bedrijven Solidworks gebruiken voor geïntegreerde productontwikkeling? Kijk dan het webinar van Mattias over de mogelijkheden van virtueel testen terug.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Dassault Systèmes en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (7)

7
7
3
0
0
4
Wijzig sortering
Wat een vreemde advertorial voor Tweakers.net... Als je binnen een bedrijf al 3d engineering software gebruikt zal je niet snel overstappen naar een andere 'suite', dus als men al Solidworks gebruikt zal men Solidworks blijven gebruiken, indien AutoCAD gebruikt word zal men niet overstappen naar Solidworks. Naast enorme licensing kosten (we hebben het hier niet over een Windows of Office licentie) en de enorme learning curve voor de verschillende pakketten zou een overstap een enorme kostenpost zijn voor een bedrijf (naast een flinke domper in productiviteit).

Natuurlijk praat men hier over simulation software/dienst, iets dat veel van de concurrentie ook aanbied. Ik zou verwachten dat een Inventor gebruiker bij Autodesk aanklopt voor zo een oplossing voor betere integratie of desnoods naar een onafhankelijke 3rd party gaat. Ik zie zo een gebruiker niet snel naar de Solidworks oplossing grijpen. En natuurlijk vice versa Solidworks gebruikers zullen niet snel aankloppen Autodesk.

Dit is mijn ervaring met bedrijven die dergelijke software gebruiken (en ook mijn eigen ervaring van lang, lang geleden).

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 24 juli 2024 10:12]

Vreemde advertorial voor Tweakers.net.. Eens.

Maar mijn ervaringen zijn hierin wel anders. Ik heb bij genoeg bedrijven gewerkt waar een switch werd gemaakt van de ene suite naar de andere. ProE naar Inventor naar Solidworks. Mijn ervaring is dat men wel bij Solidworks blijft tenzij men echt grootschalig nodig heeft. Dan gaat men naar CATIA of Siemens NX.

Vaak gaan dit soort dingen ook gepaart met grote overnamens. Waarin bedrijf A werkt met Solidwroks en bedrijf B met Inventor. Dan wordt er toch vaak 1 uiteindelijk gebruikt.

Er kloppen overigens genoeg mensen die inventor gebruiken aan bij Dassault System (Solidworks) omdat hun PLM systeem Enovia veruit beter is dan de oplossingen die Autodesk bied.
Ik vond het voor de verandering juist wel interessant. Ik heb een ontwerp in mijn hoofd wat ik wel door zou willen simuleren, maar waarvoor ik niet de benodigde kennis voor in huis heb (engineer). Dus zo'n advertentie waarin het wordt voorgespiegeld dat het veel makkelijker is geworden vind ik wel interessant. Ik ben benieuwd of het mij met deze software zou lukken.
SolidWorks heeft zo'n gigantisch marktaandeel* dat je als ingenieursbureau een heel goed verhaal moet hebben om een alternatief te gaan gebruiken. SolidWorks heeft 3D CAD gebruiksvriendelijk gemaakt en heeft slimme deals met de meeste HBO-instellingen en alle technische universiteiten (in Nederland) gesloten (tenminste, dat vertelden ze een jaar of 5-6 geleden: alle TU's en toen 80% van de HBO-instellingen). Studenten leren dus tekenen/ modelleren in SolidWorks en als je een ander pakket kiest, is het alsof je Windows of Office vervangt door een alternatief: mensen kennen het niet. **

Ik heb bij twee ingenieursbureaus gewerkt waar juist de overstap van proE en Inventor naar SolidWorks werd gemaakt, onder andere om bovenstaande reden. Samenwerken met andere bedrijven werkt nu eenmaal eenvoudiger, met minder risico en beter als je allebei hetzelfde pakket gebruikt en jonge aanwas van technische opleidingen kunnen zo aan de slag.

Ik werk er dagelijkse mee en zie zo geen reden om over te stappen op iets anders.

Wat betreft FEA-technieken: daar moet je heel erg mee oppassen. Er komt altijd "iets" uit, ook als je randvoorwaarden niet kloppen. Je moet dus altijd met een handsommetje controleren of het resultaat ongeveer klopt met wat je verwacht of op z'n minst kijken of een vervorming (bijvoorbeeld) logisch lijkt. Tot slot testen en je resultaten naast de theorie leggen. Pas als dat allemaal niet kan, wordt het spannend ;)

* Al zal dat per markt verschillen, ik heb het vooral over mechanical engineering (werktuigbouw).
** Overigens is het ook wel gebruikelijk voor grotere kantoren om meerdere pakketten in het gamma te hebben. Je tekent dan in hetzelfde pakket als de klant. NX voor ASML, Creo of Cátia voor de vliegtuigindustrie, etc...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 10:12]

Dat is weer erg interessante informatie uit een ander perspectief! 28 jaar geleden AutoCad moeten leren voor de opleiding vliegtuigbouwkunde (Haarlem), Solidworks bestond toen nog niet. Dat was... Een aparte ervaring. ;-) Dat hielp echter een paar jaar later wel met de opleiding multimedia vormgeving waar ze Silicon Graphics 3D workstations gebruikte voor 3D filmpjes...

Ik zag inderdaad een redelijk aandeel Solidworks voorbij komen, maar dat was voornamelijk bij MKB klanten die zelf ook weer werkte met andere bedrijven voor product ontwikkeling. Maar ik zag ook meer variatie bij de MKB die zelf producten ontwerpen en bouwen.

Overstappen naar de industrie standaard lijkt me inderdaad zeer handig voor een groter bedrijf met meer doorstroom als dat de instroom van nieuw personeel bevorderd. Dat is deels ook waarom adoptie van Linux langzaam is gegaan, helemaal buiten (web)servers), je heb gewoon enorme issues goed personeel aantrekken (het is er wel maar dan mocht je over het algemeen diep in de buidel tasten)...
"Is er dan niets om kritisch op te zijn? "Specialisten blijven nodig. Uiteindelijk gaat het ook om berekeningen die je goed moet opzetten. Doe je iets verkeerd, dan krijg je de verkeerde resultaten. Sommige bedrijven stellen daarom dat het laten uitvoeren van simulaties door engineers ongeveer zoiets is als het uitdelen van vuurwapens aan kinderen."

Zulke opmerkingen hoor ik ook nog relatief vaak binnen de software ontwikkeling als het op (unit) testen aan komt. En mijn antwoord is hetzelfde, met de juiste werkprocessen en goede samenwerking is dit niet alleen geen probleem (TDD, Pair programming, of voor 3d modeling TDM, Pair Modeling O-) ), maar kan het zelf sneller gaan dan dat je achter elkaar aan blijft lopen.
Met een achtergrond in mechanical engineering en mechanical design raakte Robertson in de jaren negentig gefascineerd door 3D CAD toen het op de markt kwam.
Jaren 90 ?

Fokker had al Catia op een IBM UNIX mainframe. Eerst nog op monochrome monitoren.....

( Fokker had ook CADAM, maar dat was niet 3D )

Een leuke herrenring uit die tijd. Ik vroeg naar het besturingssysteem op onze CAD computers.
Het viel mij namelijk op dat de streepjes, in het file pad, de andere kant op stonden. \ vs /

Toen werd ik eerst lichtelijk afgezeken, dat het geen Windows was.
Waarom op ik zei, dat was me al opgevallen, maar wat is het dan wel ?

Dat wist toen vrijwel niemand, maar er kwam een Engelse contracter naar mij toe. Hij vroeg wat mijn vraag was. Dus ik herhaalde mijn vraag, en de meneer zei dat het waarschijnlijk UNIX was.

Ik had toen nooit kunnen vermoeden, dat inmiddels thuis de streepjes de zelfde kant opstaan. (Linux) :P

https://www.reddit.com/r/...m_station_in_1982_didier/

[Reactie gewijzigd door Gps4l op 24 juli 2024 10:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.