Advertorial

Door Tweakers Partners

Inbranden oledscherm geen reëel risico bij ASUS-laptops

10-03-2022 • 08:00

33 Linkedin

Oledlaptops bieden veel moois, maar consumenten die de aankoop van zo’n apparaat overwegen, maken zich vaak zorgen over de beeldkwaliteit op de lange termijn. Hoe groot is het risico op het inbranden (burn-in) van het scherm? En hoe zit het met image retention?

Om te beginnen is er een verschil tussen de termen burn-in en image retention, hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt. Burn-in gebeurt wanneer een beeld zó lang op een scherm blijft staan dat het in extreme gevallen door andere beelden heen is te zien of zelfs zichtbaar blijft wanneer het apparaat is uitgeschakeld. Dit gebeurt vooral bij mededelingenschermen (bijvoorbeeld op treinstations) of tv’s die voortdurend op dezelfde nieuwszender staan afgesteld (met name CNN is een beruchte ‘boosdoener’, met het logo en de nieuwsbalk altijd op dezelfde plek).
Image retention is zichtbaar wanneer het beeldscherm overschakelt van het ene beeld naar het andere. Een ghost image van het eerste beeld kan dan nog even zichtbaar zijn in het tweede beeld. Dit kan voorkomen bij alle schermen; niet alleen bij oled maar ook bij lcd en plasma. Doorgaans is het geen probleem en vaak is het zelfs niet eens merkbaar. Het verschil is ook dat image retention niet permanent hoeft te zijn, wat bij burn-in wel altijd het geval is. Een van de lichtpunten in het scherm slijt dan sneller, doordat het langer of helderder brandt. Met name bij oled kan dit een zwak punt zijn, omdat elke pixel zijn eigen lichtpunt heeft.

Lcd, mini-led of oled?

Toch zou je slechts om drie redenen voor een andere beeldtechnologie dan oled kiezen. De eerste"Geen enkele populaire technologie evenaart op dit moment de contrastratio van oled." daarvan is - vooralsnog - de prijs, al worden oledschermen steeds goedkoper. De ‘strijd’ tussen lcd (en mini-led) en oled doet André Goncalves, productspecialist bij ASUS, denken aan de ‘plasma wars’ van ongeveer vijftien jaar geleden. “Lcd kwam uiteindelijk als winnaar uit die periode, vanwege de grotere capaciteit om te kunnen evolueren. Nu gebeurt eigenlijk hetzelfde met oled en mini-led. Mini-led is wat prijziger dan oled, en vooral in gebruik bij Apple. Op sommige punten scoort mini-led op dit moment beter, maar de evolutiecapaciteit van oled is groter. Neem alleen al de helderheid van het beeld: het is praktisch onmogelijk om één miljoen mini-ledpuntjes op een paneel te bouwen, terwijl het wél mogelijk is om de helderheid van oled te vergroten, met dank aan de evolutie van de technologie. We kunnen dus eigenlijk al voorzien dat oled alle andere technologieën achter zich zal laten. Dit is waarom we bij ASUS ervoor kiezen om in onze volledige productlijn oled te gebruiken.”

Geen enkele populaire technologie evenaart op dit moment de contrastratio van oled. “Dit komt vooral omdat de technologie achter oled eenvoudiger is dan andere technieken. Oledschermen zijn uit minder lagen opgebouwd dan mini-ledschermen, waardoor er geen blacklight en filter is. Alleen op het gebied van maximum point brightness zou je kunnen zeggen dat mini-led een voordeel heeft. De maximale helderheid voor onze oledschermen is 600 nits – al kan het naar 700, hoewel dat de levensduur zou verkorten. Met onze laptops met mini-led zitten we boven de 1.000 nits. Slechts op sommige momenten is dat belangrijk. Neem het zogeheten ‘bloom-effect’, waarbij je van heel donker naar heel licht gaat. In de eerste game in de nieuwste Tomb Raider-trilogie zit zo’n scene. Je begint dan als speler in een grot. Alles is donker en je beweegt je naar de uitgang. Op een gegeven moment schijnt er helder zonlicht door de ingang van de grot naar binnen en zie je plotseling waar je bent: op een prachtig tropisch eiland. Met mini-led is dit effect geweldig; heel donker op het ene moment, heel helder op het andere, terwijl je alle details toch steeds goed blijft zien.”

Light leaking en refreshrate

Mini-led is ook een veel complexere technologie dan oled. Andre: “Mini-led maakt gebruik van een mini-ledbacklight in combinatie met een filter dat licht filtert. Dit filter kan niet al het licht 100% filteren, terwijl een pixel op een oledscherm wel helemaal op zwart kan gaan door hem uit te zetten. Mini-led lijkt dan in het voordeel, maar het is ook zo dat het aantal ledpunten kleiner is dan het aantal pixels. Dit betekent dat je last kunt krijgen van light leaking. Stel dat je een witte lijn trekt over een donker scherm. Dat heldere licht straalt af over de zware punten naast de lijn. Bij oled heb je dit probleem nooit.”

Maar hoe zit het dan met de refreshrate? Met name onder hardcore gamers is lcd populair vanwege de hogere refreshrates. “Met onze lcd-beeldschermen ga je tot 300Hz. Maar zeker als je de helderheid meeneemt, zou ik als gamer in de meeste gevallen nog steeds kiezen voor oled. Als je echt kijkt naar die refreshrate heeft dat bij lcd vooral betrekking op het filter en niet op de lichten zelf. Omdat bij lcd het paneel achter het filter niet dezelfde refreshrate heeft als het filter, krijg je een ghost refresh rate. De input lag van oled is vaak lager dan die van lcd. Met oled gaan we met onze huidige lijn van ASUS-laptops tot 90Hz, wat voor de meeste toepassingen comfortabel is. Dit jaar gaan we zelfs naar laptops met 120Hz en een input lag van 0,2 milliseconden. Hooguit zou ik oled niet gebruiken als je naar een nauwelijks veranderend scherm kijkt, bijvoorbeeld naar beurskoersen als je een beurshandelaar bent. Dit vanwege het risico op burn-in.”

Beweging tegen burn-in

ASUS gebruikt oled in vrijwel alle productlijnen, waaronder de ProArt-laptops, de Zenbook Fold OLED, de Zenbook OLED en de VivoBook Pro OLED. Het risico op burn-in is in het leeuwendeel van de use cases nihil, vanwege verschillende technieken die ASUS hier toepast, zoals pixel shift en pixel refresh. “Dit zijn geen nieuwe methodes. Pixel refresh komt bijvoorbeeld nog uit de tijd van crt-schermen, toen het risico op burn-in veel groter was en je eigenlijk niet zonder screensaver kon. Het analyseert of beeld statisch is en voert op tijd een screen refresh uit als er geen beweging is. Dit kun je zelf aan- of uitzetten via de MyASUS-applicatie onder ‘OLED Care’. Ook met het device op standby zorgt pixel refresh ervoor dat er regelmatig een lijn, als het ware een soort ruitenwisser’ met een andere golflengte, over de pixels beweegt om burn-in te voorkomen. De technologie werkt hand in hand met pixel shift (eveneens te controleren via MyAsus), wat neerkomt op het regelmatig van positie veranderen van pixels, zodat ze zoveel mogelijk uiteenlopende kleurtonen laten zien.”

"Dit is gebaseerd op pixel refresh en pixel shifting, en we doen het ook voor onze led-schermen."De oledschermen van ASUS bieden intens diepe zwartwaarden en volledige DCI-P3-kleurenechtheid. Elk scherm is bovendien uniek gekalibreerd. “Ieder scherm is weer een beetje anders en heeft een andere kalibratie nodig. Daarom hebben we op onze devices een toepassing gezet die Pantheon Calibration heet. Die is, met de unieke kalibratie van je beeldscherm, opgeslagen in het bios van je device. Elke keer wanneer je je OS opnieuw installeert, kan je ASUS-device simpelweg jouw kalibratie weer ophalen.”

Lange levensduur

Met een speciaal algoritme gaat ASUS ook image retention tegen. “Dit is gebaseerd op pixel refresh en pixel shifting en we doen het ook voor onze ledschermen. Het gaat om een compensatie van het lichtverlies over de volledige levensduur van je paneel. Stel dat je een beeldscherm hebt dat 600 nits kan afgeven. We verlagen dat naar een specifiek maximum dat een pixel kan bereiken. Het is natuurlijk zo dat de helderheid van een lichtbron over het verloop van tijd iets afneemt. Maar als er een specifiek gebied is dat over een lange tijd meer licht heeft afgegeven dan de rest - vaak is dat de bovenkant van het scherm ten opzichte van de onderkant van het paneel - kunnen we daarvoor compenseren, zodat je geen grote verschillen ziet. Tot slot beschermt ASUS overigens niet alleen je beeldscherm, maar ook je ogen. Niet alleen door een simpele maatregel als het default gebruiken van donkere thema’s, maar ook door blue shifting, wat voorkomt dat je ogen schadelijk infrarood of ultraviolet licht moeten verwerken. Dit doen we door de intensiteit van andere tonen te versterken, waardoor je zelf het verschil nauwelijks merkt - maar je ogen uiteindelijk wel."

Benieuwd naar de ASUS-devices met oledschermen in Nederland? Check het hier.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij ASUS en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (33)

33
32
15
3
0
16
Wijzig sortering
Inbranden oledscherm geen reëel risico bij ASUS-laptops
En dan even verderop
Hooguit zou ik oled niet gebruiken als je naar een nauwelijks veranderend scherm kijkt, bijvoorbeeld naar beurskoersen als je een beurshandelaar bent. Dit vanwege het risico op burn-in.”
Dus het is wel een reeel risico, alleen is het afhankelijk van je usecase. En hoe zit het dan met de startbalk in windows? Die staat ook permanent op je scherm.
Natuurlijk is het risico er en de tekst hierboven is gewoon een leuke advertentie. Maar het is heel eenvoudig als men echt overtuigd is dat er geen inbranden is geeft je toch 2 3 of 5 jaar garantie hier op.
Doe je dat niet dan is bovenstaand verhaal gewoon pure marketing. Als je als dtp'er bijv correcte kleuren wil is oled iets minder goed dan lcd maar dat staat er dan weer niet in.
Tja, dit hele stuk is dan ook een advertorial. Daar hoef je geen objectiviteit van te verwachten. ;)
In hoeverre zijn alle technieken geïmplementeerd in Windows applicaties en welke in hardware (OS agnostisch)?

Want, stel dat ik Linux installeer, ben ik dan wel kwetsbaar voor burn-in en image retention?

En heeft ASUS bepaalde garantie-/gebruikersvoorwaarden die het gebruik van de Windows-only applicaties verplichten? Want ik zou die graag niet willen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 10 maart 2022 11:50]

Kan je ook rechten ontlenen aan deze uitspraak?
Nee want dit bericht is een advertentie en dus gewoon marketingpraat, bedoeld om hun spul te verkopen.
Nee want dit bericht is een advertentie en dus gewoon marketingpraat, bedoeld om hun spul te verkopen.
Advertenties mogen nog steeds geen valsheden verkondigen. Ze mogen gelet op de aard van het adverteren een statement binnen de normen van redelijkheid overdreven presenteren; maar ze mogen niet liegen.
Er mag natuurlijk zoveel niet. Alleen de titel: 'inbranden oledscherm geen reëel risico". OF er is een risico, OF die is er niet. Wanneer is het geen 'reëel' risico?
Er mag natuurlijk zoveel niet. Alleen de titel: 'inbranden oledscherm geen reëel risico". OF er is een risico, OF die is er niet. Wanneer is het geen 'reëel' risico?
Dat zal zijn voor een rechter om over te buigen, mocht je de verkoper waar je zo'n laptop gekocht hebt gaan dagen.

Het is namelijk volgens Nederlands recht, voortvloeiend uit de EU richtlijnen voor verkoop van goederen aan consumenten, wel zo dat alle officiële uitingen over een product van de verkoper alsmede van haar leveranciers - incl. de fabrikant - door consumenten als producteigenschappen gezien mogen worden. De verkoper is gehouden te leveren conform die eigenschappen, tenzij aantoonbaar gemaakt kan worden dat de verkoper niet van bepaalde uitingen op de hoogte had kunnen zijn. Onder die uitingen vallen niet alleen zaken als officiële productspecificatie sheets; maar expliciet ook zaken als reclame-uitingen en interviews.

Verkopers hebben een verantwoordelijkheid om zichzelf te informeren en te weten wat ze verkopen.
caveat venditor


En ik zal het je nog sterker vertellen: buiten wat de verkoper expliciet aan informatie aan een consument ter beschikking stelt voorafgaand aan de koop, heeft een consument geen actieve onderzoeksplicht. Een consument mag voor niet nader verklaarde producteigenschappen simpelweg aannemen wat bij vergelijkbare producten de norm is.

Dus in het hypothetische geval waar ik nu een laptop met een OLED scherm zou kopen en er zou mij niet expliciet voorafgaand verteld worden dat het een OLED scherm betreft; en later brandt dit scherm in, dan kan ik non-conformiteit claimen. Want in het huidige normaal zijn laptops uitgerust met een LCD scherm. En LCD schermen branden niet in.

Zelfs als de verkoper dit wel toe zou hebben gelicht, kunnen ze er overigens nog een kluif aan hebben als het echt tot aan de rechter komt. Want de bewijslast inzake producteigenschappen ligt wettelijk bij de verkoper. De verkoper moet kunnen bewijzen de consument over bepaalde zaken in te hebben gelicht. Kunnen ze dat niet overtuigend, dan wordt aangenomen dat de consument incorrect is voorgelicht.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 10 maart 2022 12:50]

[...]
maar ze mogen niet liegen.
lol. marketing is geïnstitutionaliseerd liegen. ;)
Klopt. Het klinkt ook echt gewoon dom. Maar het is wel technisch correct.
De waarheid overdrijven, mag. Maar daar wordt dan ook de lijn getrokken.
Ik denk het wel, alle eigenschappen die je als fabrikant je product geeft moet je waarmaken. Hier worden bepaalde eigenschappen aan het product toegekend.
Nee want als je goed lees geven ze er gewoon geen garantie op.
Het begin al met
geen reëel risico
er staat niet geen risico wat een heel groot verschil maakt.
Hooguit zou ik oled niet gebruiken als je naar een nauwelijks veranderend scherm kijkt, bijvoorbeeld naar beurskoersen als je een beurshandelaar bent. Dit vanwege het risico op burn-in.”
In die toepassing is er dus keihard een reëel risico.
Zo zijn er nog meer van dit soort toepassingen, dus de koop geen reëel riscio klopt gewoon niet. Maar ja tweaker partners die dit voor de adverteerder waarschijnlijk geschreven heeft moet het natuurlijk wel gelikt maken.

Alle voordelen, groter contrast bla bla bla maar voor sommige toepassingen waar kleurbereik en nauwkeurigheid gevraagd wordt is oled net iets minder, dat schijf je natuurlijk niet in een advertorial.
Ik maak mij meer zorgen om het stroboscoop effect bij oleds. Wanneer je lagere brightness gebruikt dimt het scherm dmv het beeld snel aan/uit te doen.
Blueshifting snap ik even niet:
Niet alleen door een simpele maatregel als het default gebruiken van donkere thema’s, maar ook door blue shifting, wat voorkomt dat je ogen schadelijk infrarood of ultraviolet licht moeten verwerken. ”Dit doen we door de intensiteit van andere tonen te versterken, waardoor je zelf het verschil nauwelijks merkt - maar je ogen uiteindelijk wel."
1. Op wat voor manier is infrarood straling schadelijk? En hoe verlaag je IR en UV met blueshifting?
2. Hoe kan je IR en UV minder schadelijk maken door de intensiteit van andere tonen te versterken?. Dit klinkt alsof je omgevingsgeluid kan verlagen door je koptelefoon simpel weg harder te zetten om gehoorschade door omgevingsgeluid te beperken. Klinkt niet logisch.
3. Produceert een OLED UV straling?

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 10 maart 2022 09:36]

Kan me voorstellen dat je pupillen door groter totaal lichtaanbod kleiner worden en zo de fractie van het UV kleiner wordt in je oog.

Dat gezegd, voel ik me bij dit hele verhaal al opgelicht als ik het lees.
Wanneer komt er een fabrikant die echt eerlijk is over zijn product?
Heb zelf een Asus Vivobook 16 pro, met Oledscherm
Gebruik de laptop hele dagen en heb hem nu nog maar pas een halfjaar, maar ik ben zeer tevreden, want O, wat is dat Oled mooi om mee te werken.
Super blij mee en ik merk totaal niks van negatieve effecten op mijn scherm.
Ik denk dan ook dat Oled de toekomst heeft op laptops :)
Voor de meeste Os'en is er toch een hele oude truc voor om het inbranden tegen te gaan ?

Screensaver's anyone ??? aka schermbeveiliging ? ... zet die weer even aan , mocht je een oled schermpje hebben :Y)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 10 maart 2022 09:39]

Werkt niet als je CNN wilt kijken
Best gek dat laptop schermen wel fatzoenlijk leverbaar zijn als Oled maar losse Oled schermen voor een desktop een drama is en je alleen maar bakbeesten van 27-30" te koop zijn.

Doe mij maar 1440p op 24" bijvoorbeeld in Oled, van mij hoeft het niet zo lomp groot allemaal.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 10 maart 2022 12:10]

Maar wel bij LCD schermen want ik zie nu een donkere rand op het scherm op mijn G731GW laptop die ik zo'n 2 jaar terug heb aangeschaft.
Permanente image retention is onmogelijk of minstens hoogst ongebruikelijk bij LCD. Er kunnen wel tijdelijke retention effecten zijn, maar na een tijdje uitstaan moet dat verholpen zijn. Een donkere rand lijkt meer op problemen met de backlight of diffuser in het panel.
Geen idee maar het middelste gedeelte is nu iets feller dan de rest. Een beetje zoals hier: https://i.imgur.com/Atmbh...ape=thumb&fidelity=medium
Lijkt me een probleem dat ontstaan door druk op het scherm (vervoer je 'm in een tas?). Daardoor is de verdeling van het licht van de backlight niet meer gelijkmatig.
Lijkt me een probleem dat ontstaan door druk op het scherm (vervoer je 'm in een tas?). Daardoor is de verdeling van het licht van de backlight niet meer gelijkmatig.
Dat; of het paneel is niet goed gesealed en er is vuil bij gekropen.
Of het paneel is van dermate slechte kwaliteit dat het mettertijd vervalt. O.a. Nintendo had dat probleem met twee oplages van de Nintendo DS Lite, waar alle schermpjes in units uit die oplages onherroepelijk over tijd een gele tint krijgen.
Advetorials op tweakers :+ altijd een garantie voor reacties :D

Beetje dom een ad te maken waar voornamelijk de focus ligt op iets negatiefs en het verdedigd word.

[Reactie gewijzigd door Morress op 10 maart 2022 10:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee